Dodaj do ulubionych

Przedogródek południowy ładny chcę.

29.08.23, 10:27
Dziewczyny jestem na etapie urządzania kawałka ogródka i potrzebuję porady i inspiracji ogrodniczej. Rabata jest przed domem, strona południowo zachodnia, rejon z mrozami, gleba chyba dość ciężka. Nie chcę (nie muszę) się bardzo izolować od ulicy, choć lekkie – niezbyt gęste i nie za wysokie osłonięcie byłoby przydatne. Nie chcę też zacieniać tego fragmentu działki. W planie są lilaki bloomerangz wzdłuż płotu, nie wiem czy przemieszać je z czymś, na pewno są niewysokie, zimą to już w ogóle zero osłonięcia.

Poza tym chcę tu piwonie, jeżówki, rozchodniki i jakieś trawy – boję się, że od października do maja będzie to smutno wyglądało. Jak to dozielenić, uatrakcyjnić?
I jeszcze jak to wyściółkować, bo nie chcę folii?
Poradźcie proszę.
Obserwuj wątek
    • alicia033 Re: Przedogródek południowy ładny chcę. 29.08.23, 10:42
      dzikajaganapolanie napisała:

> Jak to dozielenić, uatrakcyjnić?
      dorzuć ciemierniki, wiosenne cebulowe (od krokusów po późne tulipany), miniaturowe iglaki www.drzewa.com.pl/iglaki-karlowate

> I jeszcze jak to wyściółkować, bo nie chcę folii?

Tektura (kartony) i na nie kora lub zrębki.
      Można bez tektury ale skuteczniej jest z nią.
    • gryzelda71 Re: Przedogródek południowy ładny chcę. 29.08.23, 10:46
      Przemyśl piwonie. One chwilę mają kwiaty, a potem stoją zielone.
    • jdylag75 Re: Przedogródek południowy ładny chcę. 29.08.23, 11:07
      Mam przedogródek od strony połódniowo-zachodniej, zaklaadany z ideałami, które zrewidowało życie - patelnia w lecie i wiatr w pozostałe pory roku. Z roślin przetrwały: kosodrzewina -trzymam ją w ryzach, niską, miskanty, jukka, lawenda, berberysy, mperata red baron i kostrzewa sina. Imperatę musze podlewac. Na zimę zostaja berberysy, miskanty i kosodrzewina i przycięte krzaczki lawendy wygląda to ok.
      • dzikajaganapolanie Re: Przedogródek południowy ładny chcę. 29.08.23, 17:36
        Rzeczywiście wiatr u mnie też hula mocno, z nawadnianiem sobie poradzę, gromadzę deszczówkę. Berberysy podobają mi się u kogoś, ale nie chcę mocno kłujących roślin. Ta imperata mnie zachwyciła, dzięki
    • dzikajaganapolanie Re: Przedogródek południowy ładny chcę. 29.08.23, 19:32
      A jakieś trawy oprócz miskantow będą dobre na taki teren?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka