Dodaj do ulubionych

Lodówka haier emituje światło UV- bezpieczne?

29.08.23, 13:10
Planuję zakup nowej lodówki. Znajomi namawiają do lodówki haier, która "wyposażona jest w innowacyjną technologię ABT, wykorzystującą światło ultrafioletowe, dwutlenek tytanu oraz turmaliny do zapobiegania powstawania i eliminacji zarazków z wnętrza lodówki i pożywienia"- ze strony producenta. I tak się zastanawiam czy to bezpieczne. Wiem, że w przetwórstwie i sklepach wykorzystywane są lampy UV do eliminacji bakterii, jednak mieć taką lampę na stałe we własnej lodówce? Ona się podobno włącza przy otworzeniu drzwi. To oznacza , że ciągle patrzymy na to światło. Mam wątpliwości. Znacie ten system? Jak myślicie - bezpieczny?
Obserwuj wątek
    • amast Re: Lodówka haier emituje światło UV- bezpieczne? 29.08.23, 13:18
      A zamierzasz stać tak przed tą lodówką i się wpatrywać w to światło?
      Ja mam Haier od 2 lat i nic mi nie wypaliło/urosło/łotewa. Za to bardzo mi się podoba wizualnie i dobrze się sprawuje.
      • mamtrzykotyidwato5 Re: Lodówka haier emituje światło UV- bezpieczne? 29.08.23, 14:03
        Jeszcze nie wiesz, czy ci nic nie wypaliło.

" Czym grozi nadmierna ekspozycja oczu na UV?

Jeżeli dojdzie do krótkotrwałej, nadmiernej ekspozycji oczu (bez żadnej ochrony) na promieniowanie UV, może zakończyć się to tak zwaną ślepotą śnieżną. Jest to rodzaj oparzenia rogówki i spojówki, który objawia się zwiększonym łzawieniem połączonym z bólem i zaczerwienieniem oka oraz uczucie piasku w oczach.

Z kolei przewlekła ekspozycja oczu bez ochrony na promieniowanie UV wiąże się z przyspieszonym rozwojem zmian zwyrodnieniowych soczewki i siatkówki oka. W przypadku soczewki dochodzi do szybszego rozwoju zaćmy, natomiast w przypadku siatkówki – do rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej, czyli tej części siatkówki, która odpowiada za prawidłową ostrość widzenia, a także zwyrodnienia barwnikowego siatkówki obwodowej.

Należy również wspomnieć o wpływie UV na elementy aparatu ochronnego oka. Długotrwała ekspozycja na UVA wiąże się z przyspieszeniem zmian w obrębie powiek przejawiających się zwyrodnieniem włókien kolagenowych i elastynowych skóry, zmniejszeniem elastyczności tarczki powiekowej, a co za tym idzie przyspieszeniem procesu opadnięcia powieki górnej czy odwinięcia powieki dolnej. Co więcej, powtarzana ostra ekspozycja na UVB może zwiększyć ryzyko rozwoju zmian nowotworowych w obrębie oka."
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Lodówka haier emituje światło UV- bezpieczne? 29.08.23, 13:52
      Teraz to już wszędzie są zarazki, które trzeba eliminować.
      Niedługo trzeba będzie w kombinezonach chodzić, żeby żyć.

• dyzurny_troll_forum Re: Lodówka haier emituje światło UV- bezpieczne? 30.08.23, 16:29
        mamtrzykotyidwato5 napisała:

> Niedługo trzeba będzie w kombinezonach chodzić, żeby żyć.

Zasadniczo to też już było... przez prawie dwa lata...

• blasckbird13 Re: Lodówka haier emituje światło UV- bezpieczne? 29.08.23, 14:05
      Jeśli faktycznie byłoby to UV biobójcze, to faktycznie uszkadzałoby m.in. oczy.
      Ale to tylko fioletowe lampeczki dla hecy i podbicia ceny produktu.
    • 1matka-polka Re: Lodówka haier emituje światło UV- bezpieczne? 29.08.23, 14:30
      Najbardziej podoba mi sie ten kawałek: "dwutlenek tytanu oraz turmaliny"
      • memphis90 Re: Lodówka haier emituje światło UV- bezpieczne? 29.08.23, 14:54
        Turmaliny brzmią fajnie, chciałbym mieć lodówkę tym wyłożoną…
        https://domjubilerski.aia.pl/img/cms/turmalin%201200x800.jpg
        • kira_03 Re: Lodówka haier emituje światło UV- bezpieczne? 30.08.23, 15:15
          Na bogato 😁
        • eliszka25 Re: Lodówka haier emituje światło UV- bezpieczne? 30.08.23, 15:38
          A ja chyba nie bardzo. Pomiędzy tymi kamyczkami to dopiero bakterie miałyby używanie 😄
          • ichi51e Re: Lodówka haier emituje światło UV- bezpieczne? 30.08.23, 16:34
            Nie no ja rozumiem ze to jeden taki wielki wydrążony w środku! No jak inaczej?
            • eliszka25 Re: Lodówka haier emituje światło UV- bezpieczne? 30.08.23, 16:57
              A patrz, o tym nie pomyślałam!
        • szarmszejk123 Re: Lodówka haier emituje światło UV- bezpieczne? 30.08.23, 17:00
          Co ty, wiesz, jak to by po oczach dawało? Otwierasz wnocy lodówkę i ślepniesz w trymiga:p
          • eliszka25 Re: Lodówka haier emituje światło UV- bezpieczne? 30.08.23, 17:13
            Ale miałaby lodówkę godną prawdziwej Barbie 🤣
    • 71tosia Re: Lodówka haier emituje światło UV- bezpieczne? 29.08.23, 21:47
      UV i nawet tlenek tytanu (ciekawe w jakiej formie polimorficznej) - ale turmalin? Przecież to krzemionka z domieszkami? Sypnij piasku do lodówki będzie ten sam efekt smile No i wiecej bakteriobójczych właściwości niż ten ultrafiolet i TiO2 ma pewnie zwykły czosnek, trzymaj w lodowce będzie sporo taniej smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka