Dodaj do ulubionych

Lato 2023 - jak oceniacie?

30.08.23, 01:03
Jak w temacie smile
Moim zdaniem było to - przynajmniej w Wielkopolsce - niezłe lato:
- było wiekezosc czasu w czerwcu, lipcu i sierpniu słonecznie, choć upałów bylo niewiele (dla mnie upal to tak od 33 stopni, 25-32 to słonecznie ale jeszcze nie upalnie)
- wprawdzie w czerwcu i lipcu była susza, ale juz od połowy lipca dużo padało, co drugi dzień albo codziennie, poza pewnymi okresami deszczowymi w lipcu to głównie w nocy albo szybko przechodziło tak ze i natura się napiła i pogody słonecznej nie zabijało
- bylo mało mocnych burz i silnych wiatrów - wiec mało kataklizmów
Mam nadzieje ze jeszcze wrzesień nas zachwyci dłuższymi okresami z temperaturami powyzej 25 stopni 😀

A jak u Was i w Waszych oczach? smile
Obserwuj wątek
    • polamek100 Re: Lato 2023 - jak oceniacie? 30.08.23, 01:13
      Srodek lata a ty juz analizujesz?
      • hippolina Re: Lato 2023 - jak oceniacie? 30.08.23, 07:32
        polamek100 napisał:

> Srodek lata a ty juz analizujesz?
        Przepraszam cię, jaki środek? Pojutrze zaczyna się meteorologiczna jesień - 1 września, wprawdzie do kalendarzowej i astronomicznej jeszcze trochę czasu, do termicznej też, ale już fenologiczną widać - zaczynają kwitnąć wrzosy czy borówka brusznica, liście zaczynają zmieniać kolor. Podobno odleciały już bociany, czytałam, że wyjątkowo wcześnie w tym roku. Odleciały też jerzyki i wilgi. O połowie lata mowy nie ma.
      • kamin Re: Lato 2023 - jak oceniacie? 30.08.23, 09:30
        Jaki środek? 30 sierpnia, ostani dzień meteorolgicznego lata.
      • bywalec.hoteli Re: Lato 2023 - jak oceniacie? 30.08.23, 10:18
        polamek100 napisał:

> Srodek lata a ty juz analizujesz?
        No ostatnio u nas już piździ i na dodatek pada.
        Nad polskim morzem 15 sierpień to już koniec lata smile
        Tak jak mówiłem mam nadzieję, że lato jeszcze podniesie się z desek i wyskoczy a nas zaskoczy big_grin
        • shellyanna Re: Lato 2023 - jak oceniacie? 31.08.23, 13:29
          W tym roku lato nad polskim morzem zrobiło się dopiero w okolicy 15 sierpnia właśnie. No kilka dni przed. I jak wyjeżdżałam 26 to nadal trwało w najlepsze…
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Lato 2023 - jak oceniacie? 30.08.23, 02:06
      Bardzo urodzajne było. Musiałam kupić drugą zamrażarkę, bo się plony nie zmieściły.
      Sucho było, więc zarazy na pomidorach nie ma, obrodziły masakrycznie, ogórki też.
      W sumie to mam już dosyć, bo nie nadążam z przerabianiem, a żal zostawić, żeby się zmarnowały.
      • kafana Re: Lato 2023 - jak oceniacie? 30.08.23, 09:24
        Podziel się smile
    • homohominilupus Re: Lato 2023 - jak oceniacie? 30.08.23, 07:13
      To fantastycznie, że nie było żadnych kataklizmów. Fajnie masz w tej swojej wielkopolskiej bańce.
      Dodaj jeszcze kilka 😊

Szkoda, że tego samego nie mogą powiedzieć mieszkańcy greckich wysp, Hawajów czy Teneryfy.
    • hippolina Re: Lato 2023 - jak oceniacie? 30.08.23, 07:43
      Bardzo aktywne, ale wybitnie męczące. Zwłaszcza ciągnące się u nas przez prawie trzy tygodnie upały. Zbiory ze względu na trwające do połowy czerwca przymrozki i suszę marne. Jak co roku czereśnia miała ze trzy owoce, w sumie traktuję ją jak drzewo ozdobne. Pomidory obrodziły, zebrałam już jakieś 60 kg, ale w przyszłym roku już nie będę się w to bawić, nie chce mi się. Wprawdzie warzywnik zlikwidowałam, zostawiłam tylko szklarnię, bo trochę kosztowała, nie siałam nic (dzięki czemu w lecie chociaż trochę odpoczęłam) w przyszłym roku posieję tylko ogórki, cukinię, fasolkę szparagową, koper, natkę, dymkę, trochę sałaty i rzodkiewki. A jeszcze dwa lata temu miałam wszystko...no cóż, teraz wolę kupić, zmęczenie materiału. Wyjazdy bardzo udane, w tym roku wyjeżdżałam z synem, wychowałam kompletnie bezproblemowego i bezkonfliktowego faceta, o czym donoszę z dumą. Ogólnie lato udane, chociaż minęło za szybko jak zwykle.
      • alpepe Re: Lato 2023 - jak oceniacie? 30.08.23, 08:27
        gratulacje z okazji syna
        • hippolina Re: Lato 2023 - jak oceniacie? 30.08.23, 09:29
          alpepe napisała:

> gratulacje z okazji syna
          >
          Bardzo Ci dziękuję, gratulacje potrzebne, syn dysfunkcyjny, wykonał gigantyczną pracę w szkole podstawowej.
    • natalyaxx Re: Lato 2023 - jak oceniacie? 30.08.23, 09:09
      Zachodniopomorskie - fajne lato, dużo zimnych dni, deszczu, mało upałów. Do ideału brakuje by latem jesień była, ale to już zbyt duże wymagania wink jestem totalną jesieniarą.
      • bywalec.hoteli Re: Lato 2023 - jak oceniacie? 30.08.23, 10:20
        nie wiem jak można lubić zimno, wiatr i jesień, brrrrrr
    • mamkaantka Re: Lato 2023 - jak oceniacie? 30.08.23, 23:15
      Najgorsze jakie pamiętam Najpierw susza ogromną, a potem ulewy wichury bez końca, Jak w sierpniu się uspokoiło to plaga komarów się zaczęła - dodam że mieszkam nad morzem.
      • jahelena Re: Lato 2023 - jak oceniacie? 30.08.23, 23:30
        Byliśmy na Kubie. Na Cabo San Luca spotkaliśmy padalca.
    • czarna_kita Re: Lato 2023 - jak oceniacie? 31.08.23, 10:32
      Słabe lato z mojego punktu widzenia. Oczywiście bywały gorsze ale skoro mowa o tegorocznym to na takie 3+.
      Ciepło było na początku czerwca, z dniem jak się rozpoczęły wakacje ochłodziło się i lało. I taka ciapa była cały lipiec. W sierpniu ze 2-3 tygodnie ciepławo i znów pada i jest chłodno.
      Ja się w tym roku nie wykąpałam ani razu ani w morzu ani w jeziorze ( co jest nie do pomyslenia).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka