Dodaj do ulubionych

A tak zza granicy ematki jak to widzicie?

30.08.23, 02:39
O te bardziej tu, niż tam w Pl? Ja zawsze wychodziłam z założenia, że jeśli opuściłam ten kraj, to nie mam prawa decydować za tych,którzy w nim pozostali. Ale w związku z zaistniała sytuacją, że jest w odwiedzinach moja rodzina tutaj u mnie w odwiedzinach, jest także odpalony tvn24, no i tak sobie patrzę, na wypowiedzi wszystkich przedstawicieli partii, i tak słucham, zupełnie postronnie i musze przyznać, że nie ma ani jednej partii startującej, która by jasno, prosto, określila, co zrobi na bank bez dwóch zdań. Niby wszyscy walczą, a nikt nie powiedział, np tego, że (takie proste zdanie) jeśli dojdziemy do władzy, wygramy wybory, to postawimy przed Trybunałem stanu prezydenta i wycofamy wszystkie ich wpisy nocne itp uchwalone , wracamy do chujowego prawicowego PO, wszystkie spółki państwowe w trybie pilnym, do audytu szybkiego, 48 , zanim sie zorientują, to najpierw zajęcie całego majątku, albo jego resztek na poczet skarbu państwa. Ze rozliczymy wszystkie powiaty obstawine przezrodziny w małych gmina, wioskach, że rozliczymy budowe kanału i wymienianie nazwisk, że ten pan pójdzie siedzieć, bo on to, a jego córka też to. Albo ten centralny port, i po nazwiskach , że tylko model pokazują w tv, ale np ten wziął tyle za nic ten tyle i obiecujemy że trafią do więzienia za malwersacje itp spr, ufff
Dlaczego ta opozycja nie wymienia po nazwiskach? Dlaczego nie mówi, nie powtarza liczb, które zostały wyprowadzone z budżetu. Dlaczego kobiety chodzą na marsze które absolutnie nic nie wnoszą, tak z jednej strony chcą, żeby można decydować o sobie, ale z drugiej strony - nooo ja to nie, ale ...
I teraz moje osobiste zdanie, w tym kraju nie ma nakogo głosować, można wybrać mniejsze zło tylko. Została zmarnowana wielka szansa, dawno temu,by żyć normalnie, był taki moment, że blisko byliśmy, niestety zostało to zaprzepaszczone i cieszę się,że to nie ja przylożyłam do tego rękę, tylko jasno mówiłam, że sie nie zgadzam i wyjechałam na starośc i zaczełam nowe życie i na pożegnanie z Polską zrobilo mi sie przykro, bo myślałam, że podpis AD będę miała, a okazało się, że przy zrzeczeniu obywatelstwa polskiego, na który to kraj tyle mojej pracy wkładałam, dostałam papier zwykły z podpisem pani S pisakiem jasnoniebieskim, z wywijasami jak dzieci w szkole(mam w ramce oprawione) smile Zwykła kartka normalny papier, że nie jestem już obywatelem itp - dziś goście, poszukam, pokaże jak się obywatela polski nie zyjącego z dejjj traktuje, gdy pozbywa się obywatelstwasmile
Obserwuj wątek
    • fabryka.lodow.napatyku Re: A tak zza granicy ematki jak to widzicie? 30.08.23, 02:57
      dlaczego sie zrzeklas obywatelstwa, musialas?
      • homohominilupus Re: A tak zza granicy ematki jak to widzicie? 30.08.23, 07:09
        Tez bym chciała wiedzieć
        • andace Re: A tak zza granicy ematki jak to widzicie? 01.09.23, 12:20
          Jeżeli mieszka w Holandii i chciała dostać holenderskie obywatelstwo to niestety musiała, Holandia nie uznaje podwójnego obywatelstwa.
    • bistian Re: A tak zza granicy ematki jak to widzicie? 30.08.23, 05:38
      noi_noi napisała:

> Niby wszyscy walczą, a nikt nie powiedział, np tego, że (takie proste zdanie) jeśli dojdziemy do władzy, wygramy w
      > ybory, to postawimy przed Trybunałem stanu prezydenta i wycofamy wszystkie ich
      > wpisy nocne itp uchwalone , wracamy do chujowego prawicowego PO, wszystkie spó
      > łki państwowe w trybie pilnym, do audytu szybkiego, 48 , zanim sie zorientują,
      > to najpierw zajęcie całego majątku, albo jego resztek na poczet skarbu państwa.

Słabo czytasz, mało słuchasz
    • zalamana_50 Re: A tak zza granicy ematki jak to widzicie? 30.08.23, 05:53
      No i to wszystko napisałaś nam pod nowym nickiem, acha 😅
      • homohominilupus Re: A tak zza granicy ematki jak to widzicie? 30.08.23, 07:09
        To nie jest nowy nick.
    • srubokretka Re: A tak zza granicy ematki jak to widzicie? 30.08.23, 06:09
      > Niby wszyscy walczą, a nikt nie powiedział, np tego, że

sa aktorami tego samego teatru i ze wiekszosc widzow dalej nie zdaje sobie z tego sparawy.
    • damartyn Re: A tak zza granicy ematki jak to widzicie? 30.08.23, 06:12
      Widzimy 02:39 i mówimy odstaw te procenty, nie katuj się , opuść to polskie forum , lulu i spełniaj marzenia - czyli "wyjechałam na starośc i zaczełam nowe życie".
    • sueellen Re: A tak zza granicy ematki jak to widzicie? 30.08.23, 07:37
      Nic nie myślę, bo gdy jestem w Polsce i ktoś odpali jaka "debatę" to nic nie rozumiem co mówią gdyż się tam przekrzykują, a prowadzący co chwilę prosi o trochę szacunku. Nawoływania o szacunek oraz " ja panu nie przerywałem panie pośle" to jedyne co można zrozumieć. Jak przekupy na targu.
      • homohominilupus Re: A tak zza granicy ematki jak to widzicie? 30.08.23, 07:54
        No patrz, to zupełnie jak w Hiszpanii.
      • sol_13 Re: A tak zza granicy ematki jak to widzicie? 31.08.23, 00:00
        Ojej, a w brytyjskim parlamencie to zupełnie się nie kłócą.
      • azalee Re: A tak zza granicy ematki jak to widzicie? 31.08.23, 14:09
        A jest jakis kraj, w ktorym debata miedzy politykami wyglada inaczej?
    • kropkacom Re: A tak zza granicy ematki jak to widzicie? 30.08.23, 08:04
      Wiem na kogo zagłosuję. Tyle w temacie.
    • alpepe Re: A tak zza granicy ematki jak to widzicie? 30.08.23, 08:07
      Prawda jest taka, że wszyscy kradną, ale PiS bezczelniej.
    • szorstkawelna Re: A tak zza granicy ematki jak to widzicie? 30.08.23, 08:08
      Po co ten elaborat skoro zrzeklas się obywatelstwa i celebriujesz to oprawiajac dokument w ramkę?
      Zajmij się swoimi sprawami.
    • snakelilith Re: A tak zza granicy ematki jak to widzicie? 30.08.23, 09:33
      Baju, baju, zwłaszcza z tym pozbyciem się polskiego obywatelstwa.
    • clk Re: A tak zza granicy ematki jak to widzicie? 31.08.23, 00:41
      Jako ematka zza granicy nie ogarniam żadnej polityki
      Ani w Polsce ani tu gdzie mieszkam.
    • majenkirr Re: A tak zza granicy ematki jak to widzicie? 31.08.23, 03:17
      NIe interesuję się za bardzo politykà w Polsce.
      Dlaczego pozbyłaś się polskiego obywatelstwa?
      • apallosa Re: A tak zza granicy ematki jak to widzicie? 31.08.23, 03:46
        Ale pozbyć się polskiego obywatelstwa jest ogromnie trudno.
        Musi być zgoda prezydenta RP. A przypuszczam,że wątpię aby jakiekolwiek prezydent były czy obecny chciałby od tak zwolnić z łańcucha potencjalna dojną krowę od podwójnego opodatkowania ( o ile się kwalifikuje).
        Jeżeli zaś autorce udała się owa sztuka, to przechetnie przeczytam jak tego dokonała. Serio. Też bym bardzo chciała i pisze to bez sarkazmu.
        • snakelilith Re: A tak zza granicy ematki jak to widzicie? 31.08.23, 12:01
          Jeżeli mieszkasz w kraju Unii, to nie podlegasz podwójnemu opodatkowaniu, więc dojną krową nie jesteś. Choć nie wiem jakie oni tam mają algorytmy i może być, że młodszą osobę, która ukończyła studia w Polsce i nie jest jeszcze zbyt długo za granicą traktują inaczej, niż kogoś, kto jest już miliony lat na emigracji i nie jest Polsce specjalnie wiele dłużny.
          Oficjalne informacje jak zrzec się obywatelstwa masz na stronie gov.pl:
          www.gov.pl/web/niemcy/zrzeczenie-sie-obywatelstwa-polskiego
          Cena tego wszystkiego, nie wliczając opłat za tłumaczenie dokumentów i pewnie potwierdzeń w konsulacie, to obecnie 360 euro.
          Sama procedura dosyć upierdliwa i moim zdaniem niewarta podejmowania. Nie zapłacę tych 360 euro. Uważam, że jeżeli mam obywatelstwo innego kraju, to powinni mi dać możliwość automatycznego wyboru, bez takich cyrków jak opłaty i zgody. Możliwość podwójnego obywatelstwa powinna być przywilejem, a nie obowiązkiem i kulą u nogi.
          Jedyną wadą jest, że gdy jestem w Polsce, to jestem traktowana jako obywatel polski. W każdym innym kraju tego świata jestem obywatelem kraju, którego dokumentem się legitymuję, a nie jest to dokument polski.
          • apallosa Re: A tak zza granicy ematki jak to widzicie? 31.08.23, 12:46
            Snakelilith - a jeżeli ktoś nie mieszka w kraju Unii? To jest w czarnej pupie, jak moja współtowarzysza w pracy, która to niedawno wyskoczyła z 9 tys.zl na poczet podatku w Polsce.
            Wiem o co najmniej dwóch osobach, które będąc w UK od dawna chciały się zrzec obywatelstwa polskiego i ....na chceniu się skończyło.
            • princesswhitewolf Re: A tak zza granicy ematki jak to widzicie? 31.08.23, 14:17
              Moze autorka mieszka w jednym z krajow ktore nie pozwalaja na podwojne obywatelstwo.
              • bi_scotti Re: A tak zza granicy ematki jak to widzicie? 31.08.23, 14:23
                Jeszcze niedawno mieszkala w Holandii wink But who knows ... samoloty lataja, spakowanie walizki it's not a problem big_grin Cheers.
                • princesswhitewolf Re: A tak zza granicy ematki jak to widzicie? 31.08.23, 14:27
                  no i chyba z Holandia to jest tak ze nie mozna miec dwoch obywatelstw z jakimis tam wyjatkami
                  • andace Re: A tak zza granicy ematki jak to widzicie? 31.08.23, 18:53
                    Dokładnie, żeby dostać holenderskie obywatelstwo trzeba zrzec się polskiego (jest pare wyjątków ale standardowo nie można mieć dwóch).
            • snakelilith Re: A tak zza granicy ematki jak to widzicie? 31.08.23, 16:21
              apallosa napisał:

> Snakelilith - a jeżeli ktoś nie mieszka w kraju Unii?

Ja nie mam najmniejszego pojęcia, bo tematem się nie interesowałam. Ale przy okazji załatwiania podatku od niemieckiej renty dla krewnego, dowiedziałam się, że nie każdy kraj ma umowę z Polską o unikaniu podwójnego opodatkowania. Więc należy się dokładnie poinformować:
              taxation-customs.ec.europa.eu/treaties-avoidance-double-taxation-concluded-member-states_pl
            • niemcyy Re: A tak zza granicy ematki jak to widzicie? 01.09.23, 13:01
              Obowiazek podatkowy w Polsce nie wynika z obywatelstwa. To nie USA.
    • melisananosferatu Re: A tak zza granicy ematki jak to widzicie? 31.08.23, 12:55
      Zrobie wszystko zeby zaglosowac bo bardzo nie chcialabym kolejnych rzadow pis. Mam w Polsce rodzine i znajomych i chcialabym zeby zylo im sie coraz lepiej (a nie gorzej).
    • bo_jestem_jedna Re: A tak zza granicy ematki jak to widzicie? 31.08.23, 14:05
      Ja tez nic nie rozumiem z polskiej polityki. Wszyscy albo nie pozwalaja dojsc innym do slowa, robia uniki, albo obracaja w zart. Dla mnie kazdy polski polityk powinien miec egzamin z przemawiania, jak nie umie jasno i prosto przemawiac to powinno sie go wywalic. Umiejetnosc zwiezlej i szczerej prezentacji powinna byc podstawa dla tej branzy.
    • emateczka Re: A tak zza granicy ematki jak to widzicie? 31.08.23, 15:14
      Ostatni akapit mnie osłabił.
      Czego oczekiwałaś, karłów (pardon, osób niskorosłych) w strojach krakowskich?Mieli ci na atłasowej poduszce przynieść przedziurkowany paszport?
      • misiamama Re: A tak zza granicy ematki jak to widzicie? 31.08.23, 19:11
        no też mnie to najbardziej zaintrygowało, bo reszta to po prawdzie jakaś histeria i procenty w nadmiarze weszły.
    • pursuedbyabear Re: A tak zza granicy ematki jak to widzicie? 31.08.23, 16:30
      Ojej, ojej. Kolejny głos zniechęcający do pójścia na wybory i zero kolejnych wpisów w wątku 😆 ktoś się może nabierze, że jesteś prawdziwa.

Nie no, przykro, że Du*a nie zaprosił cię na pożegnalną herbatkę do pałacu i że na lotnisku piloci chorągiewki nie wystawili, jak dla odlatującego papieża.
    • konsta-is-me Re: A tak zza granicy ematki jak to widzicie? 01.09.23, 11:39
      Za dużo procentów weszło i wyszedł bełkot ...
      A co do obywatelstwa - to jak powinno się traktować kogoś , kto się zrzeka- oczekiwałas szlochającego tłumu ,błagającego cię, żebyś jednak została ?
      A po co, skoro przestajesz być obywatelem 😂
    • mallard Re: A tak zza granicy ematki jak to widzicie? 01.09.23, 13:31
      Z zagranicy

nie ma za co
    • tokyocat Re: A tak zza granicy ematki jak to widzicie? 02.09.23, 07:43
      Jestem za granica, nie glosuje w wyborach polskich. Glosuje wylacznie We Francji, jak cala moja rodzina.
    • princesswhitewolf Re: A tak zza granicy ematki jak to widzicie? 02.09.23, 11:27
      Oczywiscie ze pojde na wybory glosowac na Tuska. Moja matka tez. Trzeba bronic ematki przed PISuarami

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka