Dodaj do ulubionych

Czy nieść krużganek oświaty między lud?

30.08.23, 17:05
Sprawa dość banalna, szukam lokatora. Zgłasza się młody człowiek, piszemy przez messengera. I ten oto młody człowiek poucza mnie, że za dużo chcę, że jak to tak takie a nie inne warunki, że musi być taniej. Wyśmiewa mnie i moją propozycję. Ja reaguję spokojnie, wyjaśniam delikatnie powody takich a nie innych wymagań, żegnam się i życzę miłego wieczoru. Młody człowiek opowiada, jak to walą do niego drzwiami i oknami oferenci porównywalnych mieszkań, nic, tylko przebierać. Ja nie kontynuuję tematu. Młody człowiek nagle obiecuje, że on owszem, nie spełniałby nadal warunków, ale mimo wszystko ja bym się nie skarżyła, gdybym mu wynajęła. Nie podejmuję tematu, ale też nie blokuję. I oto dziś młody człowiek mi pisze, że prosi o mój numer telefonu. Odpisuję, zresztą zgodnie z prawdą, że lokum już jest zarezerwowane. On oczywiście odpisuje, że jakby się zwolniła rezerwacja, to on chętny.
I teraz się zastanawiam, czy zanieść mu krużganek oświaty i szczerze odpowiedzieć, że chamowi i zarozumialcowi w życiu bym nic nie wynajęła, bo nie jestem masochistą i nie będę sobie brała ŚWIADOMIE kłopotu na głowę, więc na przyszłość niech się młody człowiek nieco powstrzyma ze swoją bezczelnością i deprecjonowaniem potencjalnego wynajmującego? Jest sens? Myślicie, że by zrozumiał?
Obserwuj wątek
    • kk345 Re: Czy nieść krużganek oświaty między lud? 30.08.23, 17:09
      Oszalałaś? Od wychowania pana była mamusia z tatusiem, skoro nie wyszło, trudno.
    • azalee Re: Czy nieść krużganek oświaty między lud? 30.08.23, 17:10
      Jest sens? Myślicie, że by zrozumiał?

Nie i Nie
      • daniela34 Re: Czy nieść krużganek oświaty między lud? 30.08.23, 17:15
        Dobrze prawisz.
    • iwoniaw Re: Czy nieść krużganek oświaty między lud? 30.08.23, 17:12
      Nie. Myslę, ze i tak juz się wykazalas dobra wolą tłumacząc mu powody swych wymagań, zamiast życzyć milego dnia, skoro nie jest zainteresowany i wasze oczekiwania się rozmijają. Nauczalny by już załapał, w czym rzecz. Szkoda prądu.
    • misiamama Re: Czy nieść krużganek oświaty między lud? 30.08.23, 17:12
      może poszydełkuj sobie albo co tam lubisz robić w wolnym czasie?
    • bi_scotti Re: Czy nieść krużganek oświaty między lud? 30.08.23, 17:13
      Zapewne jako baby byl pytany czy chce zeby mu zmieniono pieluszke ... i tak to sie zaczelo tongue_out Nothing comes from nothing, eh. Nie angazuj sie - too late. Life.
      • seaview Re: Czy nieść krużganek oświaty między lud? 30.08.23, 17:30
        > Zapewne jako baby byl pytany czy chce zeby mu zmieniono pieluszke ... i tak to
        > sie zaczelo tongue_out

A później dorośli ustępowali mu miejsca w komunikacji publicznej. wink
      • figa_z_makiem99 Re: Czy nieść krużganek oświaty między lud? 30.08.23, 21:42
        🤣
    • turbinkamalinka Re: Czy nieść krużganek oświaty między lud? 30.08.23, 17:15
      A to zależy czy masz ochotę przeczytać jeszcze ze 100 wiadomości smile Ja to pewnie bym napisała coś i pewnie w tekście zawarłabym informację że na szczęście to ja stawiam warunki wybieram lokatora który mi odpowiada. A pana poprosiłabym o nie kontaktowanie się ze mną smile
    • eliszka25 Re: Czy nieść krużganek oświaty między lud? 30.08.23, 17:17
      Nie, daruj sobie. Nie dotrze, szkoda twojej fatygi.
    • piataziuta Re: Czy nieść krużganek oświaty między lud? 30.08.23, 17:17
      Uczenie bezczelnych idiotów udawania, że nie są bezczelnymi idiotami, nie jest w twoim interesie.
      • te_de_ka Re: Czy nieść krużganek oświaty między lud? 02.09.23, 08:48
        100/100
        To nie jest w niczyim interesie.
        W podobnym przypadku, gdy wiem, że nie będę wchodziła w żadne relacje z powodu czyjegoś bucostwa a ten bombardował mnie korespondencją, odpisałam ostatecznie, że z powodu Pańskiego uroku osobistego przerywam wszelką komunikację, następnie całkowite odcięcie możliwości komunikacji. Też uważam, że podtrzymywanie komunikacji nie służy edukacji takiego człowieka, tylko podtrzyma go w błędnym przekonaniu, że postawi na swoim albo spowoduje bardziej lub mniej kontrolowany wybuch emocji. Obydwa warianty całkoeicie zbędne.
    • samanta1010 Re: Czy nieść krużganek oświaty między lud? 30.08.23, 17:20
      odważny pomysł
    • login.na.raz Re: Czy nieść krużganek oświaty między lud? 30.08.23, 17:20
      Absolutnie już nic nie pisać. Nic to nie da, jeśli przez tyle lat się nie nauczył, to jego problem.
      • daniela34 Re: Czy nieść krużganek oświaty między lud? 30.08.23, 17:22
        Podejrzewam, że w odpowiedzi na taki feedback pan by wysłał milion pińcet wiadomości, tłumaczących, dlaczego jego postawa jest zaprawdę słuszna i zbawienna. Szkoda czasu i atłasu.
    • heca7 Re: Czy nieść krużganek oświaty między lud? 30.08.23, 17:22
      Daj sobie spokój, za stary na wychowywanie...
    • borsuczyca.klusek Re: Czy nieść krużganek oświaty między lud? 30.08.23, 17:25
      Miałabym to w dudzie. Nie jestem od wychowywania obcym ludzi, młodych czy starych 🙄
    • seaview Re: Czy nieść krużganek oświaty między lud? 30.08.23, 17:32
      Nie, bo może się nauczy i zrobisz źle komuś, kto wynajmie mu mieszkanie.
    • barbibarbi Re: Czy nieść krużganek oświaty między lud? 30.08.23, 17:39
      Szkoda czasu i atłasu, on i tak nic nie zrozumie.
    • auksencja15 Re: Czy nieść krużganek oświaty między lud? 30.08.23, 17:52
      Nie zrozumie.
    • zosia_1 Re: Czy nieść krużganek oświaty między lud? 30.08.23, 18:21
      Miałam kiedyś lekko podobną historię. Na grupie branżowej mlody chłopak napisał , że ma na uczelni zadania do zrobienia i żeby mu zrobić, bo on jest super pracownikiem , kierownikiem w Wielkiej firmie, a te zadania to takie duperele, że mu się w życiu nie przydadzą i on potrzebuję. Żadnej prośby, tylko zrób mu yo on jest wieli pan jak mu napisałam, że chyba żartuje, to nawyzywał mnie i inne księgowe od starych grubych bab, co nic nie umieją i życiowe z nas przegrywa, które nic nie osiągnęły i mu życie utrudniamy. A głupi był na tyle, że na swoim profilu miał wpisaną uczelnię. Porobiłam screeny rozmów , zadzwoniłam na uczelnie, opowiedziałam jak ich student lekcje odrabia i przesłałam im emaila z opisem sytuacji i screenami. Chamstwo należy tępić
      • szpil1 Re: Czy nieść krużganek oświaty między lud? 31.08.23, 10:53
        I dobrze zrobiłaś.
    • dyzurny_troll_forum Re: Czy nieść krużganek oświaty między lud? 30.08.23, 18:27
      alpepe napisała:

> Jest sens? Myślicie, że by zrozumiał?

Absolutnie nie ma sensu.
      • boogiecat Re: Czy nieść krużganek oświaty między lud? 30.08.23, 20:07
        Ah uffff nie zgadzam sie z Dyzurnym
    • alewcale Re: Czy nieść krużganek oświaty między lud? 30.08.23, 18:28
      no ale to jakiś cwany cham, który najpierw ściemnia a potem nadal cwaniakuje. Moralność to sprawa nawyku.
      • dyzurny_troll_forum Re: Czy nieść krużganek oświaty między lud? 30.08.23, 18:30
        alewcale napisała:

> no ale to jakiś cwany cham, który najpierw ściemnia a potem nadal cwaniakuje. M
        > oralność to sprawa nawyku.

Moralności bym w to nie mieszał...
        • boogiecat Re: Czy nieść krużganek oświaty między lud? 30.08.23, 20:07
          Cholera zgadzam sie z Dyzurnym
    • boogiecat Re: Czy nieść krużganek oświaty między lud? 30.08.23, 20:06
      Jest mozliwosc, ze by zrozumial.

A ja juz wiem dlaczego cie lubie Pepciu.
    • po_godzinach_1 Re: Czy nieść krużganek oświaty między lud? 30.08.23, 20:11
      alpepe napisała:

> I teraz się zastanawiam, czy zanieść mu krużganek oświaty

Krużganek to nie, ale napisałabym, że wynajmę każdemu tylko nie jemu. Bez tłumaczenia.
      • szeptucha.z.malucha Re: Czy nieść krużganek oświaty między lud? 30.08.23, 20:50
        Tja i jeszcze o dyskryminację oskarży, bo tam do jakiejś mniejszości męczybuł przynależy 🙄
    • aadrianka Re: Czy nieść krużganek oświaty między lud? 30.08.23, 20:17
      Szkoda energii. I czasu.
      Niedawno wynajmowałam mieszkanie i komentarze "ojezujakdrogocotozacenazkosmosu" i wszelkie tego warianty dotyczące opisanych przeze mnie warunków traktowałam jako koniec konwersacji. Owszem, w końcu wynajęłam ludziom, którzy wynegocjowali część warunków, ale o możliwość negocjacji grzecznie zapytali, zamiast występować z pretensjami.
      • nieeznaajoomaa Re: Czy nieść krużganek oświaty między lud? 31.08.23, 06:04
        No, ale prawda jest taka, że ceny wynajmu mieszkań od czasu wojny są z kosmosu i jest bardzo drogo
        • mebloscianka_dziadka_franka Re: Czy nieść krużganek oświaty między lud? 01.09.23, 10:00
          Owszem, tak jak WSZYSTKO podrożało, w związku z tym takie pretensje są naprawdę z dupy.
        • kk345 Re: Czy nieść krużganek oświaty między lud? 01.09.23, 18:56
          I dopóki nie zmieni się prawo, chroniące wyłącznie lokatora, będzie coraz drożej. A wystarczyłoby dać wynajmującym skuteczne narzędzie usuwające w ciągu kilku miesięcy niepłacącego najemcę i na rynku magicznie pojawiłoby się tysiące mieszkań, które teraz stoją puste, bo właściciele nie mają zamiaru sponsorować komuś darmowego lokalu na lata.
    • kafana Re: Czy nieść krużganek oświaty między lud? 30.08.23, 20:26
      Stanowcze nie. Olej i zapomnjj.
    • taniarada Re: Czy nieść krużganek oświaty między lud? 30.08.23, 20:28
      Alpepe tłumacz nie bij i bądź cierpliwa 😊
    • ardzuna Re: Czy nieść krużganek oświaty między lud? 30.08.23, 20:42
      Krużganek najpierw trzeba wyrwać z posad, a potem może być trudny do udźwignięcia. Odradzam.
      • little_fish Re: Czy nieść krużganek oświaty między lud? 30.08.23, 21:38
        Nikt nie mówił, że to łatwe zadanie!😊
      • alpepe Re: Czy nieść krużganek oświaty między lud? 30.08.23, 23:24
        Oj, słów klasyka nie znasz?
        • ardzuna Re: Czy nieść krużganek oświaty między lud? 31.08.23, 22:45
          On to powiedział zupełnie serio. A ty też bez mrugnięcia oczkiem i nie można było założyć, że to żart, a nie taki sam błąd jak klasyka.

Ciekawostką jest, że u Słowackiego jest kaganiec oświaty, a nie kaganek.
          • little_fish Re: Czy nieść krużganek oświaty między lud? 31.08.23, 22:54
            Mrugnięcie oczkiem już niepotrzebne, tak jak przy wyrażaniu współczucia dziecią. Weszło do kanonu ematkowego.
            • ardzuna Re: Czy nieść krużganek oświaty między lud? 31.08.23, 23:16
              Ja się zatrzymałam na współczuciu dziecią i pluciu jadem, a także na przekuwaniu uszu.
              Pisanie z oczywistymi błędami przez osobę, która normalnie ich nie robi, to jednak co innego.
              Gdybyś napisała, że musisz ubrać bluzkę, też bym założyła, że po prostu robisz błąd.
          • tt-tka Re: Czy nieść krużganek oświaty między lud? 31.08.23, 23:51
            ardzuna napisała:

> Ciekawostką jest, że u Słowackiego jest kaganiec oświaty, a nie kaganek.

Bo Slowackiemu musialo sie zrymowac z szancem smile
            u pozytywistow byl juz kaganek

nb - genezy kruzganka nie pamietam, ktos cos ?
            • chatgris01 Re: Czy nieść krużganek oświaty między lud? 31.08.23, 23:54
              www.rmf24.pl/fakty/polska/news-kruzganek-oswiaty-wpadka-lidera-narodowcow-w-trakcie-marszu,nId,5639022#crp_state=1
              • tt-tka Re: Czy nieść krużganek oświaty między lud? 31.08.23, 23:58
                Dzieki big_grin
            • ardzuna Re: Czy nieść krużganek oświaty między lud? 01.09.23, 00:20
              tt-tka napisała:

> ardzuna napisała:
              >
              >
              > > Ciekawostką jest, że u Słowackiego jest kaganiec oświaty, a nie kaganek.
              >
              > Bo Slowackiemu musialo sie zrymowac z szancem smile
              > u pozytywistow byl juz kaganek

Nie "już" - kaganiec i kaganek to 2 różne źródła światła www.radiokrakow.pl/audycje/kaganek-czy-kaganiec-oswiaty

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka