Dodaj do ulubionych

Domki, domeczki, wypady weekendowe..

31.08.23, 11:54
Właśnie szukam domku na nasz doroczny późnojesienny babski wypad weekendowy. I jestem zachwycona wyborem. Jest tyle świetnych i ładnych miejscówek do wyboru. Domki w różnych kształtach, kolorach i wzorach, w koronach drzew, nad jeziorami, lasami czy glampingi.
Jak to fajnie, że to się tak rozwija i sobie człowiek może poprzebierać i poszukać. Zachwyca mnie wybór i urok niektórych miejsc.
Niby zaliczamy tylko dwa takie wypady rocznie, ale bardzo to lubię: już sam proces wyboru jest przyjemnością a potem planowanie i realizacja. Może uda się wygrzebać jeszcze termin zimowy na babski zlot, bo tyle domków jeszcze jest do zwiedzenia.
Obserwuj wątek
    • simply_z Re: Domki, domeczki, wypady weekendowe.. 31.08.23, 11:57
      Ehm no i?
      • alicia033 Re: Domki, domeczki, wypady weekendowe.. 31.08.23, 12:03
        simply_z napisała:

> Ehm no i?
        >
        No i fajnie, że oferta domków na wynajem jest coraz atrakcyjniejsza.
        • beataj1 Re: Domki, domeczki, wypady weekendowe.. 31.08.23, 12:08
          No właśnie. I duże wrażenie robi na mnie kreatywność ludzi i dbałość o szczegóły. Często są to naprawdę dopieszczone, ciekawe wnętrza. Z zamysłem.
          Np. domek wypełniony książkami pomyślany jako miejsce do spędzenia czasu na czytaniu i nic nie robieniu. I wszystko dostosowane pod to.
          Czy znowu w drugą stronę, domek gdzie sprzętu sportowego jest więcej niż mebli.
          Naprawdę widać, że się ludziom chce.
          • heca7 Re: Domki, domeczki, wypady weekendowe.. 31.08.23, 12:17
            Tak, też to zauważyłam smile Coraz więcej tego typu domków. Nie molochy a właśnie wygodne, małe domki. Zwykle ze wszystkimi wygodami. Byliśmy w czymś takim w Bieszczadach w tym roku i było super. Sauna, jacuzzi i śniadanie do pokoju wink
            To nie to co kiedyś gdzie domek oznaczał często zagrzybioną budę z płyty tongue_out
            • beataj1 Re: Domki, domeczki, wypady weekendowe.. 31.08.23, 12:30
              o dokładnie to to mi chodzi. Ze ludzie dbają o to by nawet kawa w 3 kraftowych rodzajach była dostępna albo zioła z własnego ogródka. Albo jakieś inne cuda. I wszystko ładne i dopieszczone.
              A my zawsze bierzemy z własnym wyżywieniem - bo lubimy się po kuchni pokręcić razem.
              • waleria_bb Re: Domki, domeczki, wypady weekendowe.. 31.08.23, 13:46
                Dbają, bo takie domki (domeczki w zasadzie) ratuje otoczka. Mnie osobiście ten trend w ogóle nie przekonuje, jakieś to takie na siłę i właśnie z sztucznie dorobioną otoczką.
    • lodomeria Re: Domki, domeczki, wypady weekendowe.. 31.08.23, 12:14
      A gdzie szukasz?

No i gdzie już byłas i polecasz?
      • beataj1 Re: Domki, domeczki, wypady weekendowe.. 31.08.23, 12:28
        Obecnie szukam tak do 200 km od Warszawy, bo wyprztykałam się z urlopu i musimy się ogarnąć w obrębie weekendu. A z poprzednich wypadów:
        Bardzo polecam domek Tabaszówka niedaleko Krynicy Zdrój.
        Podobało nam się też w domkach Green &Wild nad jeziorem Ublik
        Fajny był Bookworm Cabin
        Pierwszy babski wypad zaliczyłyśmy w Domku w Długosiodle - mam duży sentyment.
        No i jeszcze Warmia Hytte.
        To domki w których byłyśmy do tej pory.

Poza tym czasem jeździmy do miast. Ale to już po prostu apartamenty.
        • lodomeria Re: Domki, domeczki, wypady weekendowe.. 31.08.23, 12:50
          Dzięki!
        • princesswhitewolf Re: Domki, domeczki, wypady weekendowe.. 31.08.23, 13:24
          Ten Bookworm Cabin tommi sie podoba. Bardzonfajne i pomyslowe. Warmia Hytte tez niezły ale Tabaszowka wyglada jak domki dla ubogich ludzi poza duzymi miastami w Uk. Green&Wild tez bez szalu jakas dziwna na zewnatrz
          • heca7 Re: Domki, domeczki, wypady weekendowe.. 31.08.23, 16:28
            Obejrzałam tą Tabaszówkę. Nie moje klimaty, szczególnie placyk zabaw wink Ale jakoś nie mogę tego wyobrazić sobie w UK. Na czwartym zdjęciu w galerii jest wielkie domiszcze. Tak mieszkają ubodzy w UK?
            Poza tym nie przykładaj brytyjskich realiów do polskich. Równie dobrze można skrytykować norweskie hytty, które wyglądają jak zadbane komórki lub budy na drewno. Często bez prądu i bieżącej wody oraz ubikacji. A bogaci Norwegowie je uwielbiają.
            • princesswhitewolf Re: Domki, domeczki, wypady weekendowe.. 31.08.23, 16:36
              >Ale jakoś nie mogę tego wyobrazić sobie w UK.

bylas ty w ogole gdzies poza Londynem? Chyba przejazdem bylas w UK lol. Cale wybrzeza dokladnie takich domow i osiedla takich domkow
              • heca7 Re: Domki, domeczki, wypady weekendowe.. 31.08.23, 18:10
                No i właśnie dlatego, że w UK są całe takie osiedla to zapewne niewiele osób jest zainteresowanych mieszkaniem weekendowym w czymś takim. Tym bardziej, że się kojarzy. W Polsce odwrotnie, bezrobotni i biedota w takich nie mieszka. Kojarzą się raczej z przytulną chatką, czasem z bajki. I ludzie wynajmują je na kilka dni. Mają kominek, widok zieleni za oknem, góry, jezioro albo las. Zwykle to czego im w domu brakuje. A dlaczego nie wielka chałupa z bali? Bo mało kogo na nią stać. U nas.
            • princesswhitewolf Re: Domki, domeczki, wypady weekendowe.. 31.08.23, 16:38
              ale ja nie krytykuje tylko dla mnie no nie jest to cos niebywalego, heca. Masa emerytow takie kupuje tu na stare lata i zyje glownie na parterze a na pietrze ma dla gosci. To albo bungalow

Drewniany domek w stylu amerykanskiej chaty czemu nie... Pieknie pachnie. Mieszkalam w takim w okolicach SFi
    • melisananosferatu Re: Domki, domeczki, wypady weekendowe.. 31.08.23, 12:23
      Znalazlam taki piekny, taka chatynke cudnie urzadzona, z widokiem na morze, ech...na weekend z mezem. Cena 1200 eu za 2 noce plus dostepnosc dopiero w styczniu mnie otrzezwila.
    • homohominilupus Re: Domki, domeczki, wypady weekendowe.. 31.08.23, 12:36
      O tak.
      Ja z kolei robię sobie taki wypad z przyjaciółką w czerwcu, na powitanie lata.

Uwielbiam przeglądać Slowhop 🤩
    • 1matka-polka Re: Domki, domeczki, wypady weekendowe.. 31.08.23, 12:39
      Skoro jest taka duza dostepnosc tych domkow, to nie wieszcze im dlugiego zywota na rynku...
      • beataj1 Re: Domki, domeczki, wypady weekendowe.. 31.08.23, 13:18
        Oj nie sądzę, w tych fajnych miejscach wcale nie jest tak prosto z dostępnością.
        Moim zdaniem nieco zmienia się sposób wypoczynku i całkiem sporo osób decyduje się na krótkie niezobowiązujące wypady.
      • heca7 Re: Domki, domeczki, wypady weekendowe.. 31.08.23, 16:34
        Przecież nie chodzi o to, że te domki są stale wolne czyli dostępne. Tylko o to, że jest wiele takich miejsc w Polsce gdzie można coś podobnego wynająć... o ile się trafi wolne miejsce.
    • imponderabilia22 Re: Domki, domeczki, wypady weekendowe.. 31.08.23, 12:41
      E tam domki na drzewie. Ematka obraca do Paryża i z powrotem w jeden dzień!

Ps. Co można zwiedzać w takim domku?
      • homohominilupus Re: Domki, domeczki, wypady weekendowe.. 31.08.23, 12:45
        A to domek jest od zwiedzania? Ja myślałam, że tam się spi, ew gotuje i miło spędza czas ale co ja tam wiem.
      • beataj1 Re: Domki, domeczki, wypady weekendowe.. 31.08.23, 13:17
        Absolutnie nic się nie zwiedza. Się siedzi gada, gra w gry, spędza miło czas albo idzie się na spacer.

Bez planu i celu. Jak zwierzęta.
        • 1matka-polka Re: Domki, domeczki, wypady weekendowe.. 31.08.23, 13:31
          beataj1 napisała:

> Absolutnie nic się nie zwiedza.

"bo tyle domków jeszcze jest do zwiedzenia."

A mozesz sie zdecydowac?
          • beataj1 Re: Domki, domeczki, wypady weekendowe.. 31.08.23, 13:36
            No jak przez zwiedzenie domków rozumiem: o a tu jest kuchnia, a tam łazienka, a tu kominek, a droga z domu do drewutni się ładnie zawija.

W sumie masz rację. Się zwiedza smile
        • gama2003 Re: Domki, domeczki, wypady weekendowe.. 31.08.23, 14:21
          Dokładnie taki wyjazd planuję.
          Bez planu.
          Warunek to dużo zieleni, ludzi zero lub śladowo.
          I towarzystwo takie, że można gadać, ale wcale nie trzeba.
      • princesswhitewolf Re: Domki, domeczki, wypady weekendowe.. 31.08.23, 13:25
        A nie ma domkow pod Paryzem niby?
    • swiezynka77 Re: Domki, domeczki, wypady weekendowe.. 31.08.23, 16:19
      Też lubię przebywać w takich miejscach, np na długie weekendy. Choć ceny na slowhopie czasem powalają A te rozsądne propozycje są zajęte na rok naprzód.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka