Dodaj do ulubionych

Czy ktoś jeszcze gotuje zupy (wywary) na kościach?

31.08.23, 12:11
Czy już tylko zupy na wywarach warzywnych, ewentualnie na dobrym mięsie?
Bo ja mam wrażenie, że wywary z kości i zupy na nich wracają do łask. A wręcz, jak podają niektóre źródła, wolno gotowane przez wiele godzin wywary z kości mają bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie.
Ja gotuję i zawsze gotowałam. Zupą na samych warzywach nie jesteśmy w stanie się najeść. Wywar z kości dodaje według mnie smaku i pożywności, dłużej jest się sytym. Gotując na samych warzywach, trzeba je podpiec, aby wydobyć smak, a to też szkodliwe (akrylamid w podpieczonej, grilowanej żywności)
Obserwuj wątek
    • chicaslocas Re: Czy ktoś jeszcze gotuje zupy (wywary) na kośc 31.08.23, 12:14
      Na mięsie tylko rosół.
      • zalamana_50 Re: Czy ktoś jeszcze gotuje zupy (wywary) na kośc 31.08.23, 12:16
        Ja gotuje i na mięsie i na kościach i na warzywach, zależy od zupy
    • koko8 Re: Czy ktoś jeszcze gotuje zupy (wywary) na kośc 31.08.23, 12:16
      Nigdy, wywar z kości brzmi dla mnie turpistycznie i przerażająco. Oraz smak i zapach mnie odrzuca.
    • faustine Re: Czy ktoś jeszcze gotuje zupy (wywary) na kośc 31.08.23, 12:21
      zawsze mięso plus warzywa
    • demodee Re: Czy ktoś jeszcze gotuje zupy (wywary) na kośc 31.08.23, 12:23
      Na samych warzywach gotuję tylko chłodniki. Zupy na gorąco gotuję na kościach.
    • 1matka-polka Re: Czy ktoś jeszcze gotuje zupy (wywary) na kośc 31.08.23, 12:26
      Na samych kosciach nie gotuje, wole, zeby tam zawsze bylo troche mieska i tłuszczyku. A poza tym nie przejmuj sie. Ludzie coraz rzadziej umieja gotować i pierdolą trzy po trzy. 🤷‍♀️
      • demodee Re: Czy ktoś jeszcze gotuje zupy (wywary) na kośc 31.08.23, 12:37
        > wole, zeby tam zawsze bylo troche mieska i tłuszczyku.

Zawsze na kościach sklepowych jest jakieś mięso, tłuszcz i żyły. I to jest kolagen, który rozgotowuje się w zupie i którego w inny sposób bym nie spożyła.
      • szmytka1 Re: Czy ktoś jeszcze gotuje zupy (wywary) na kośc 31.08.23, 17:10
        Haha racja matku polku
    • 1matka-polka Re: Czy ktoś jeszcze gotuje zupy (wywary) na kośc 31.08.23, 12:28
      A, po zupie na wywarze warzywnym robi mi sie slodko w ustach i musze zagryźc jakims zwierzęcym białkiem, bo inaczej mnie mdli.
    • geez_louise Re: Czy ktoś jeszcze gotuje zupy (wywary) na kośc 31.08.23, 12:33
      Na kościach nie, na mięsie z kością tak.

Dużo zup gotuję bez klasycznego wywaru z mięsa, na cenie garnka podsmażam cebulę, czosnek, inne warzywa, boczek i wytopiny zalewam wodą i dodaje resztę składników zupy. Boczek i cześć warzyw zazwyczaj wyjmuję i posypuję tym gotową zupę.

Mrożę też wytopiny z pieczonych mięs i używam jako bazy zup i sosów. Rosół i bulion nigdy mi nie zostaje, wszystko pożeramy.
      • bona.sforza Re: Czy ktoś jeszcze gotuje zupy (wywary) na kośc 31.08.23, 14:05
        geez_louise napisała:

> Mrożę też wytopiny z pieczonych mięs i używam jako bazy zup i sosów.

O i to jest bardzo pożyteczny life hack! Dziękuję smile
    • panna.nasturcja Re: Czy ktoś jeszcze gotuje zupy (wywary) na kośc 31.08.23, 12:42
      Nigdy nie gotowałam zup na kościach i nie zamierzam tego robić.
    • jdylag75 Re: Czy ktoś jeszcze gotuje zupy (wywary) na kośc 31.08.23, 12:44
      U mnie tylko na wywarach warzywnych
      • jahelena Re: Czy ktoś jeszcze gotuje zupy (wywary) na kośc 31.08.23, 12:49
        Na kosciach, na wędzonce, na szpondrze. Zależy od zupy.
    • galaxyhitchhiker Re: Czy ktoś jeszcze gotuje zupy (wywary) na kośc 31.08.23, 12:56
      Dla mnie te wszystkie zupy na mięsie czy kościach smakują tak samo - tłusto i mdło. Nie jadam, nie gotuję. A warzyw do zupy wcale nie trzeba podpiekać.
      • jahelena Re: Czy ktoś jeszcze gotuje zupy (wywary) na kośc 31.08.23, 12:58
        Dla mnie te wszystkie zupy na warzywach smakują mdlo i trącą zieleniną.
        • pyza-wedrowniczka Re: Czy ktoś jeszcze gotuje zupy (wywary) na kośc 01.09.23, 17:11
          Ej, ale przecież zupa na kościach/mięsie też ma zieleninę w sobie. Oprócz kawałka mięsa wkładasz tam włoszczyznę. I to ci nie śmierdzi warzywami?
      • panna.nasturcja Re: Czy ktoś jeszcze gotuje zupy (wywary) na kośc 31.08.23, 13:03
        Dokładnie, ja nie podpiekam, czasami, ale to raczej jako wyjątek, obsmażam chwilkę.
        Zupą bez kości spokojnie można się najeść i jest dużo zdrowsza.
    • laura.palmer Re: Czy ktoś jeszcze gotuje zupy (wywary) na kośc 31.08.23, 13:04
      Gotuję na mięsie z kością. Poza kilkoma wyjątkami nie smakują nam zupy ugotowane na samych warzywach, nikt ich potem nie chce jesc i w efekcie połowa się marnuje.
    • hippolina Re: Czy ktoś jeszcze gotuje zupy (wywary) na kośc 31.08.23, 13:26
      Na samych kościach czy nie daj bosze kadłubkach z kurczaka nie, a fuj. Natomiast na mięsie, żeberkach, zwykłych i wędzonych, boczku itp. jak najbardziej. Nie wyobrażam sobie dobrej grochówki, fasolowej, rosołu czy (oczywista oczywistość) gulaszowej na samych warzywach. Owszem, jadłam kiedyś te zupy w wersji wegańskiej czy wegetariańskiej, ale to nie to.
    • jkl13 Re: Czy ktoś jeszcze gotuje zupy (wywary) na kośc 31.08.23, 13:59
      Na samych kościach nie, na mięsie z kością prawie zawsze. Czasem zrobię jarzynową na samych warzywach, wychodzi genialna, ale i tak wolimy zupy na mięsie.
    • dwa_kubki_herbaty Re: Czy ktoś jeszcze gotuje zupy (wywary) na kośc 31.08.23, 14:09
      Tak, jest cała masa ludzi gotujacych na kosciach, ogonach, ryjkach, uszach.
      Ja gotuję na dużych kawałkach kość + mięso, o ile to nie zupa krem.
    • banicazarbuzem Re: Czy ktoś jeszcze gotuje zupy (wywary) na kośc 31.08.23, 14:09
      Z uwagi na to, że syn nie je mięsa zupy gotuje tylko na wywarze warzywnym.
    • jozefrobotnik Re: Czy ktoś jeszcze gotuje zupy (wywary) na kośc 31.08.23, 14:11
      Nie gotuje na mięsie, i nie ogarniam jak można nie najeść się normalna warzywna zupa. Może masz tasiemca?
      • jahelena Re: Czy ktoś jeszcze gotuje zupy (wywary) na kośc 31.08.23, 14:41
        Oprócz jarzynowej jest żurek, grochówka, barszcz, ogórkowa i pierdylion innych.

jozefrobotnik napisał:

> Nie gotuje na mięsie, i nie ogarniam jak można nie najeść się normalna warzywna
        > zupa. Może masz tasiemca?
      • figa_z_makiem99 Re: Czy ktoś jeszcze gotuje zupy (wywary) na kośc 31.08.23, 16:14
        Normalnie, jak chcę zjeść warzywa to jem, zupę robię z mięsem, nie ogarniam jak można się najeść wodą z warzywami? Chyba, że ktoś dojada potem śmieciowym jedzeniem. Alergik w 99 % będzie miał alergię na warzywa i owoce, na mięso nie.
        • pyza-wedrowniczka Re: Czy ktoś jeszcze gotuje zupy (wywary) na kośc 01.09.23, 17:10
          Gotuję tylko na warzywach, bo mięsa nie jadam. Warzywa przesmażam trochę w zależności od tego, jaka to zupa. Robię gęste, pożywne zupy - nie rozumiem, jak wywar z mięsa niby sprawia, że się najadasz? Nie dojadam niczym, ale moje zupy nie mają konsystencji wody, tylko są naprawdę gęste, warzyw mają całe mnóstwo. A co do smaku to kwestia doprawienia - przecież mięso bez doprawienia też nie będzie mieć smaku.
      • panna.nasturcja Re: Czy ktoś jeszcze gotuje zupy (wywary) na kośc 31.08.23, 17:07
        Ludzie nie umieją gotowa i jak nie ma smaku mięsa to im nie smakuje.
        A dwa, że to jest w głowie po prostu.
        • brenda_bee Re: Czy ktoś jeszcze gotuje zupy (wywary) na kośc 31.08.23, 17:59
          panna.nasturcja napisała:

> Ludzie nie umieją gotowa i jak nie ma smaku mięsa to im nie smakuje.
          > A dwa, że to jest w głowie po prostu.

Z ciekawości spytam jak gotujesz rosół czy grochówkę?
          • emateczka Re: Czy ktoś jeszcze gotuje zupy (wywary) na kośc 31.08.23, 18:05
            Rosół - wiadomo, że specyficzna zupa i bez mięsa to raczej nie będzie to.

Grochówkę można spokojnie ugotować bez mięsa i jest bardzo dobra. Ja od lat tak gotuję.
            Jeśli komuś bardzo brakuje smaku wędzonki, dodatek wędzonej papryki zalatwia sprawę. Choć pewnie może zabić 🙈
    • ykke Re: Czy ktoś jeszcze gotuje zupy (wywary) na kośc 31.08.23, 14:34
      Warzywa wystarczy poddusic na maśle lub oliwie, niczego nie trzeba piec.
    • babcia47 Re: Czy ktoś jeszcze gotuje zupy (wywary) na kośc 31.08.23, 14:39
      Tak, na mięsnych kościach lub szpikowych. Zimą na nóżkach świńskich, od wędzonego boczku odkrawam i zamrażam skórę ktora potem wykorzystuję w zupach. Gotuje z warzywami, czesc esencjonelnego zamrażam i mam potem do zup czy sosów jako bazę gdy chcę szybko przygotować danie. Po co mam suplementowac się lub wcierać tony drogich masci czy kremów zawierających kolagen i minerały, pochodzące zreszta z tego samego źródła skoro mogę to dostarczyć organizmowi naturalnie w diecie? Za substancje zawarte w takim wywarze podziękuję mi skóra, włosy, paznokcie, stawy i tkanka łączna no i kosci, zresztą też nie pogardzi. Warzywa długo gotowane ktore oddały składniki i smak wykorzystuję inaczej lub wyrzucam a do przyrządzenia właściwej potrawy używam świeżych.
      • grey_delphinum Re: Czy ktoś jeszcze gotuje zupy (wywary) na kośc 31.08.23, 14:43
        Nie tzn. tylko rosół na kurczaku, inne zupy na podduszonych na maśle warzywach.
        Od zup gotowanych na kościach jest mi niedobrze (mają charakterystyczny paskudny posmak).
        • jahelena Re: Czy ktoś jeszcze gotuje zupy (wywary) na kośc 31.08.23, 15:02
          Zupy na samych warzywach mają charakterystyczny paskudny posmak.
          • memphis90 Re: Czy ktoś jeszcze gotuje zupy (wywary) na kośc 31.08.23, 16:22
            Jak brak kosci - czy czegokolwiek i niego - może dawać posmak…?
            • jahelena Re: Czy ktoś jeszcze gotuje zupy (wywary) na kośc 31.08.23, 16:40
              Skoro kość daje posmak, to warzywo też.
              • emateczka Re: Czy ktoś jeszcze gotuje zupy (wywary) na kośc 31.08.23, 18:06
                To może twój pomak jest od kości, nie od warzyw? 🤔😂
          • panna.nasturcja Re: Czy ktoś jeszcze gotuje zupy (wywary) na kośc 31.08.23, 17:11
            Jak nie umiesz doprawić i gotować to tak.
          • auksencja15 Re: Czy ktoś jeszcze gotuje zupy (wywary) na kośc 02.09.23, 23:01
            I zapach 🤢
      • natalyaxx Re: Czy ktoś jeszcze gotuje zupy (wywary) na kośc 31.08.23, 14:43
        Podziwiam, że się nie brzydzisz. Ja jestem jakaś delikatna, jak obrabiam pierś z kurczaka, to tylko w rękawiczkach jednorazowych, a wołowinę/wieprzowinę głównie jem w restauracjach, no po prostu mnie brzydzi, a tu nóżki świńskie - umarłabym na sam widok big_grin
        • babcia47 Re: Czy ktoś jeszcze gotuje zupy (wywary) na kośc 01.09.23, 18:43
          natalyaxx napisała:

> Podziwiam, że się nie brzydzisz. Ja jestem jakaś delikatna, jak obrabiam pierś
          > z kurczaka, to tylko w rękawiczkach jednorazowych, a wołowinę/wieprzowinę główn
          > ie jem w restauracjach, no po prostu mnie brzydzi, a tu nóżki świńskie - umarła
          > bym na sam widok big_grin

Coz mam Ci odpowiedzieć? różne ludzie mają fobie, nic na Twoje nie poradzę
      • panna.nasturcja Re: Czy ktoś jeszcze gotuje zupy (wywary) na kośc 31.08.23, 17:10
        Podziękuje Ci też serce. O kilka lat wcześniej niż by mogło.
        • babcia47 Re: Czy ktoś jeszcze gotuje zupy (wywary) na kośc 01.09.23, 18:41
          Kobiety od ktorych uczyłam się tak gotować dożywały obecnego maksymalnego wieku a to poprzednie pokolenia gdy statystyczny wiek był dużo krótszy
    • natalyaxx Re: Czy ktoś jeszcze gotuje zupy (wywary) na kośc 31.08.23, 14:42
      Jestem rocznik 85 i dla mnie zupy na mięsach to właśnie kwintesencja czasów, które już minęły. Moja Mama gotowała zupy na mięsach, kościach, dla mnie zupełnie niewyobrażalne mimo, że mięso jem. U mnie zupy tylko na wywarze z warzyw, ale ja ogólnie jakaś dziwna jestem, nie jem schabowych, mielonych, rosołów, pomidorowych, generalnie wszystko, co w dzieciństwie u mnie poszło w odstawkę.
    • nutella_fan Re: Czy ktoś jeszcze gotuje zupy (wywary) na kośc 31.08.23, 14:52
      Ja gotuję.
    • princesswhitewolf Re: Czy ktoś jeszcze gotuje zupy (wywary) na kośc 31.08.23, 14:53
      >Zupą na samych warzywach nie jesteśmy w stanie się najeść.

to zjedz jej wiecej, nie nic nie trzeba podpiekac, trzeba uzywac ziol

wywar z miesem i na kosciach to cos co ja robie dla mojego psa,
      • figa_z_makiem99 Re: Czy ktoś jeszcze gotuje zupy (wywary) na kośc 31.08.23, 16:24
        Gdybym nie mogła jeść mięsa, umarłabym z niedożywienia. Brak odpowiedniej ilości mięsa dziennie, oznacza u mnie spadek wagi.
    • emateczka Re: Czy ktoś jeszcze gotuje zupy (wywary) na kośc 31.08.23, 15:09
      Zupy na kościach mi po prostu śmierdzą, nie gotuję.
      Od zawsze jem zupy z samych warzyw, i jakoś nie wierzę, że pieczone warzywa są bardziej szkodliwe jak wywar z kości. A juz argument o pożywności jest całkiem od czapy - ile kalorii dodaje taka kość? smile

Śmieszą mnie argumenty mięsożerców, mimo że nie jestem ortodoksyjną wegetarianką. Chcesz jeść mięso, to jedz, ale po co te argumenty, że wywar z kości taki pożywny, a podsmażone warzywa takie niezdrowe? smile
      • joana012 Re: Czy ktoś jeszcze gotuje zupy (wywary) na kośc 31.08.23, 15:17
        Nie, ale kiedyś gotowałam.
        Tylko rosół i czasem na indyku gdy chcę to mięso zjeść z ziemniakiem i surówką.
        Wszystkie zupy robię na wywarze warzywnym ale dodaję trochę masła bo bez tłuszczu smakowałaby kiepsko
        • jahelena Re: Czy ktoś jeszcze gotuje zupy (wywary) na kośc 31.08.23, 16:41
          Zupy na zielenie śmierdzą.
          • panna.nasturcja Re: Czy ktoś jeszcze gotuje zupy (wywary) na kośc 31.08.23, 17:15
            To nie jedz
            • jahelena Re: Czy ktoś jeszcze gotuje zupy (wywary) na kośc 31.08.23, 17:19
              Jem co chcę. Nie mam mam misji wege. Nie twierdzę, jak ty, że bez mięsa capi trawą.
    • rosie Re: Czy ktoś jeszcze gotuje zupy (wywary) na kośc 31.08.23, 15:16
      Zawsze na kościach lub mięsie z kością . Domownicy nie przepadają za zupami ale jak do rosołu dodam pręgę z kością to jest mistrzostwo świata, zresztą samo mięso z pręgi ma dużo kolagenu. Rosół po wstawieniu do lodówki zamienia się w galaretę.
    • katie3001 Re: Czy ktoś jeszcze gotuje zupy (wywary) na kośc 31.08.23, 15:46
      Przepis na zupę mocy

www.olgasmile.com/zupa-mocy.html
      • panna.nasturcja Re: Czy ktoś jeszcze gotuje zupy (wywary) na kośc 31.08.23, 17:16
        Brzmi okropnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka