Dodaj do ulubionych

Spełniłyście oczekiwania swoich rodziców?

31.08.23, 13:00
Bo ja nie chociaż do tej pory mi się wydawało że radzę sobie dobrze. Wyszło to jednak z rozmowy o jej koleżance i jej córce. I nie, tamta też nie spełniła oczekiwań a każda z nas poszła inna ścieżką.

Ciężkie to życie. Niestety moje dzieci też nie spełniły oczekiwań babci, zresztą dzieci mojego brata też nie.

Mam tylko nadzieję, że moje dzieci nie będą próbowały spełniać oczekiwań innych ludzi bo to się chyba rzadko udaje wink
Obserwuj wątek
    • kasiaabing Re: Spełniłyście oczekiwania swoich rodziców? 31.08.23, 13:07
      Jakoś specjalnie się nie starałam żeby spełnić oczekiwania mamy. Ale ostatnio rozmawiałam z mamą i mimochodem rzuciła, że jest dumna ze mnie i z mojego brata. Życie mieliśmy skomplikowane, mama zawsze miała problem z wyrażeniem uczuć jednak po raz pierwszy w życiu usłyszałam, że jest ze mnie dumna. Chyba czekałam na to całe życie.
      • hosta_73 Re: Spełniłyście oczekiwania swoich rodziców? 31.08.23, 13:14
        Fajnie. Lepiej późno niż wcale.
        • kasiaabing Re: Spełniłyście oczekiwania swoich rodziców? 31.08.23, 17:05
          Zdecydowanie tak. Jednak ja mojej córce codziennie mówię, że ją kocham, wiem na własnym przykładzie jakie to ważne.
    • panna.nasturcja Re: Spełniłyście oczekiwania swoich rodziców? 31.08.23, 13:08
      Pojęcia nie mam i kompletnie mnie to nie obchodzi.
    • daniela34 Re: Spełniłyście oczekiwania swoich rodziców? 31.08.23, 13:10
      Jestem w miarę zadowolonym z życia, nienajgorszym człowiekiem, to chyba tak.
    • hosta_73 Re: Spełniłyście oczekiwania swoich rodziców? 31.08.23, 13:12
      Ja nawet nie wiem czy rodzice mieli wobec mnie jakieś oczekiwania tongue_out
      Niczego na mnie nie projektowali itp. Na pewno chcieli żebym była szczęśliwa.
    • sandrasj Re: Spełniłyście oczekiwania swoich rodziców? 31.08.23, 13:13
      Nie, i mam to w nosie. Moje dziecko z niepełnosprawnością też pewnie nie spełnia.

Sama nie mam żadnych oczekiwań wobec nich chociaż musiałam nad tym pracować.
      A od swojego dziecka oczekuję że będzie szczęśliwe, co w naszej sytuacji pewnie i tak głównie zależy ode mnie.
    • ayelen40 Re: Spełniłyście oczekiwania swoich rodziców? 31.08.23, 13:17
      Ojca tak, matki nie.
    • chicaslocas Re: Spełniłyście oczekiwania swoich rodziców? 31.08.23, 13:20
      W sumie nie wiem czy moi rodzice mieli jakieś oczekiwania wobec mnie, bo nigdy nie czułam, że muszę zrobić coś aby ich zadowolić. Więc albo byli po prostu ze mną szczęśliwi albo położyli na mnie krzyżyk zaraz po porodzie big_grin
    • mama-ola Re: Spełniłyście oczekiwania swoich rodziców? 31.08.23, 13:22
      Nie mieli szczególnych oczekiwań, ot, żebyśmy sobie w życiu radzili (ja i moje rodzeństwo). Radzimy sobie, w sensie stabilnie pracujemy, więc ok.
      Mama chciała, żeby była szkoła średnia i matura (powiedziała to po latach), a my mamy magisterki z dobrymi ocenami, więc tu jest nawet więcej.
    • em_em71 Re: Spełniłyście oczekiwania swoich rodziców? 31.08.23, 13:24
      Jeśli moi rodzice mieli jakiekolwiek oczekiwania to ich nie werbalizowali. Gdybym miała sama się ocenić, powiedziałabym, że z nawiązką.
    • beataj1 Re: Spełniłyście oczekiwania swoich rodziców? 31.08.23, 13:29
      Oboje z bratem mamy dobre, wygodnie życie. Nie brakuje nam kasy na spokojne życie. Mamy fajne prace.
      Ale to z czego moja mama jest najbardziej dumna, z tego co widzę, to to, że jesteśmy fajnymi ludźmi. Lubimy się nawzajem i mamy dobry kontakt.
      Zawsze jej na tym zależało bo sama z siostrą miała zły kontakt i wychowała nas tak byśmy mogli na siebie nawzajem liczyć.
      Spełniliśmy jej oczekiwania.
    • helka.na.zakrecie Re: Spełniłyście oczekiwania swoich rodziców? 31.08.23, 13:56
      Ojca - na pewno nie. Powiedział to niedawno, ze bardzo się na mnie zawiódł.. Ale wiadomo,wszystko przez moją matkę,bo jego rodzina jaka jest, to jest, ale ta od matki o samo Zuo......Cóż.. Malo zaangażowany ojciec, z problemem alkoholowym, zapisawszy wszystko synowi z drugiego małżeństwa, jednak od córki oczekiwał opieki i pomocy. I nie doczekał się...
      Rodziciielki tez raczej nie... Wyksztalcenie- myślę, ze tak. Ale bez kariery, mąż tez nie taki. I generalnie za mało sie jej słucham..
      Cóż, żyję po swojemu. Radząc sobie z rolą - zlej córki
    • princesswhitewolf Re: Spełniłyście oczekiwania swoich rodziców? 31.08.23, 13:57
      mysle ze moja matka nie precyzowala oczekiwan poza zalozeniem ze skoncze studia wyzsze.

Moj ojciec za krotko zyl by precyzowac oczekiwania
    • maly_fiolek Re: Spełniłyście oczekiwania swoich rodziców? 31.08.23, 14:53
      Zdecydowanie tak, jestem szczęśliwa, mam fajne życie, utrzymuję kontakty z rodziną.
      Tak, zdecydowanie spełniłam oczekiwania smile.
    • bi_scotti Re: Spełniłyście oczekiwania swoich rodziców? 31.08.23, 14:54
      Dla mojej matki do konca jej zycia problemem byla nasza emigracja choc uczciwie nas wspierala gdy wyjezdzalismy tudziez rozumiala very well dlaczego po 1990 roku nie wrocilismy. But ... rozumiec to jedno a ubolewac anyway to inna sprawa wink Poza tym jednak oboje rodzice nigdy przenigdy nie dali mi odczuc, ze jakiekolwiek moje decisions sa niezgodne z ich oczekiwaniami wobec mnie - I don't even know jakie te oczekiwania byly, chyba takie basic: zeby Bi_scotti byla porzadnym & szczesliwym czlowiekiem ... No to jestem smile Cheers.
    • melisananosferatu Re: Spełniłyście oczekiwania swoich rodziców? 31.08.23, 14:57
      Nie wiem bo oboje nie zyja. Wiele dalabym zeby zyli i mogli mi powiedziec, ze nie spelnilam oczekiwan.
      • panna.nasturcja Re: Spełniłyście oczekiwania swoich rodziców? 31.08.23, 16:09
        Tak, bo usłyszenie, że nie spełniasz oczekiwań i jesteś do dupy to jest takie przyjemne, miłe, świadczy o miłości i trosce…
        • melisananosferatu Re: Spełniłyście oczekiwania swoich rodziców? 31.08.23, 17:06
          Czytanie ze zrozumieniem po raz kolejny cie przerasta.
        • szarmszejk123 Re: Spełniłyście oczekiwania swoich rodziców? 31.08.23, 17:08
          Cóż, czasem milsze jest usłyszenie czegoś niemiłego niż świadomość, że od tej osoby już nic nie usłyszymy.
          • panna.nasturcja Re: Spełniłyście oczekiwania swoich rodziców? 31.08.23, 17:29
            Serio? A po co Ci kontakt z kimś, komu na Tobie nie zależy i krzywdzi?
            Strasznie mnie wkurza takie pisanie jak u melisy, że chciałaby żeby mogli powiedzieć, że nie spełniła. To jest takie dowalanie tym, których rodzice żyją, ale nigdy nie byli kochającymi rodzicami, źe niby zobaczycie jak umrą, będziecie tęsknić. Gówno zobaczymy, bo tęsknimy całe życie, bez względu na to czy rodzic żyje czy nie (u mnie jedno z rodziców żyje, jedno zmarło).
            • wredna_dziewucha_ze_wsi Re: Spełniłyście oczekiwania swoich rodziców? 31.08.23, 19:48
              panna.nasturcja napisała:

> Serio? A po co Ci kontakt z kimś, komu na Tobie nie zależy i krzywdzi?
              > Strasznie mnie wkurza takie pisanie jak u melisy, że chciałaby żeby mogli powie
              > dzieć, że nie spełniła. To jest takie dowalanie tym, których rodzice żyją, ale
              > nigdy nie byli kochającymi rodzicami, źe niby zobaczycie jak umrą, będziecie tę
              > sknić. Gówno zobaczymy, bo tęsknimy całe życie, bez względu na to czy rodzic ży
              > je czy nie (u mnie jedno z rodziców żyje, jedno zmarło).

Wiesz, w pierwszym odruchu pomyślałam tak samo jak ty nasturcjo, ale nie napisałabym nigdy czegoś takiego, bo każdy człowiek ma prawo do swoich uczuć. Idź na terapię, bo wszystkim to radzisz, ale masz furę nieprzepracowanych problemów.
            • szarmszejk123 Re: Spełniłyście oczekiwania swoich rodziców? 31.08.23, 21:27
              Dlaczego niby dowalaniem komuś jest pisanie o własnych uczuciach do własnych rodziców?? Przecież to kompletnie nie dotyczy innych ludzi.
              Melisa nie napisała nic z tego, co wymienilas, pisała o sobie, nie o tobie czy kimkolwiek innym. Ty sobie mysl, czuj I rób co chcesz, nikt ci tu niczego nie narzuca.
              • melisananosferatu Re: Spełniłyście oczekiwania swoich rodziców? 31.08.23, 21:41
                Dzis jest rocznica smierci mojego taty, za tydzien mamy. Myslalam, ze z czasem bedzie mi lzej ale sa dni, jak dzis, ze sie rozklejam i mi smutno.
                Coz, mam nadzieje, ze nasturcji ulzylo.
              • melisananosferatu Re: Spełniłyście oczekiwania swoich rodziców? 31.08.23, 21:42
                Dziekuje, Szarm.
            • naagaakoo Re: Spełniłyście oczekiwania swoich rodziców? 31.08.23, 23:33
              Dokładnie... Syty głodnego nie zrozumie.

Rozumiem żal i ból po stracie rodziców, tym bardziej jeśli relacja była świetna.
              Natomiast też odbieram to jako dowalanie w stylu: "jeszcze ci się oczy otworzą"
              • melisananosferatu Re: Spełniłyście oczekiwania swoich rodziców? 31.08.23, 23:47
                Przykro mi ale za bzdurne projektowanie i dopowiadanie sobie tego, czego nie napisalam ani tez nie mialam na mysli- nie odpowiadam.
          • melisananosferatu Re: Spełniłyście oczekiwania swoich rodziców? 31.08.23, 17:35
            Piszesz do forumki o IQ rozwielitki, emocjonalnosci pieciolatka i empatii nogi od krzesla.
          • melisananosferatu Re: Spełniłyście oczekiwania swoich rodziców? 31.08.23, 17:40
            Dokladnie tak, Szarm ale panna zgorzkniala nie ogarnie.
      • dreg13 Re: Spełniłyście oczekiwania swoich rodziców? 31.08.23, 17:41
        Nektórzy wiele by dali, żeby ich rodzice umarli wcześniej i nie mogli powiedzieć, że dziecko nie spełniłonich oczekiwań.
        • melisananosferatu Re: Spełniłyście oczekiwania swoich rodziców? 31.08.23, 17:54
          Coz, moi rodzice nigdy nie poznali mojego meza, nigdy nie zobzaczyli mojej corki, nie byli przy maturze mojego rodzenstwa ani wtedy, gdy zdawali na studia. Nie beda tez za rok na slubie brata. Dalabym wszystko zebym mogla ich zobaczyc choc raz.
          • melisananosferatu Re: Spełniłyście oczekiwania swoich rodziców? 31.08.23, 17:54
            I mogliby wtedy mowic cokolwiek.
    • zerlinda Re: Spełniłyście oczekiwania swoich rodziców? 31.08.23, 15:03
      No oczywiście że nie. Nie zostałam starą panną i z nią nie mieszkam, żeby jej pomagać. Czyli chodzić do pracy, oddawać jej moje pieniądze, sprzątać i gotować, słuchać się jej. I jeszcze wozić samochodem gdzie sobie zażyczy i kiedy. A skoro już tak jest jak jest, to chociaż bym ją odwiedzała i wyrażała swoją wdzięczność. Bo inni to mają dobre dzieci a ona biedna takie niedobre.
      No mam gdzieś opinie o mnie tej kobiety i jej oczekiwania. Kontaktu nie zerwałam, ale ogranicza się do kilku telefonów rocznie i jakichś przypadkowych spotkań.
    • maleficent6 Re: Spełniłyście oczekiwania swoich rodziców? 31.08.23, 15:05
      Nie. Od urodzenia byłam niewystarczająco dobra, ładna, bezproblemowa...nigdy nie spełniłam oczekiwań mojej matki względem mnie. Chciała córkę, ale nie taką jak ja. Kiedy założyła nową rodzinę, to udało jej się mieć taką córkę, z której jest zadowolona. Ja, mimo że osiągnęłam naprawdę dużo jak na warunki wyjściowe, dalej jestem jej w oczach nikim. Podobno.
    • bei Re: Spełniłyście oczekiwania swoich rodziców? 31.08.23, 15:07
      Nie mam poczucia winy, ze nie spełniłam. Mieliśmy do końca dobre kontakty, więc jeśli nawet te oczekiwania były, to nie byly priorytetem, i żapewne zaginęły w czeluściach pamięci.
    • primula.alpicola Re: Spełniłyście oczekiwania swoich rodziców? 31.08.23, 15:09
      Z nawiązką, matka była ze mnie dumna i szczęsliwa, że sobie tak w życiu radzę. Dobrze że zdążyła mi o tym powiedzieć przed śmiercią, bo niestety wcześniej nie umiała, nie chciała tego okazać.
      • panna.nasturcja Re: Spełniłyście oczekiwania swoich rodziców? 31.08.23, 16:11
        Wzruszyłaś. To musi być niesamowite uczucie.
        • primula.alpicola Re: Spełniłyście oczekiwania swoich rodziców? 31.08.23, 17:08
          Ja też się wzruszyłam. Ponad rok od jej śmierci, a nadal tak o to łatwo. Uczucie niesamowite, bo przez większość dzieciństwa i młodości była krytyka, powątpiewanie, podcinanie skrzydeł, wierzę że miała dobre intencje, ale dużo szkody mi to przyniosło.
          Bardzo się cieszę, że zdążyła te parę ważnych słów powiedzieć.
          • extereso Re: Spełniłyście oczekiwania swoich rodziców? 31.08.23, 20:54
            ♥️
    • alchemy_alice Re: Spełniłyście oczekiwania swoich rodziców? 31.08.23, 15:20
      Chyba tak, znaczy mówią, że ja i brat jesteśmy ich dumą i pociechą, więc myślę że jak mieli jakieś oczekiwania, to się im akurat spełniły.
    • hippolina Re: Spełniłyście oczekiwania swoich rodziców? 31.08.23, 15:31
      A skądże. Gdybym została prezydentem Stanów Zjednoczonych, skończyła cztery Harvardy z dyplomami różnistymi, znała pięćdziesiąt języków, miała górę pieniędzy, dom w każdym kraju świata, opłacała matce dziesięć zagranicznych wycieczek rocznie, robiła dla niej zakupy w Paryżu, kupiła rezydencję, opłacała służbę, lekarzy, kosmetyczki, fryzjerów, urodziła czwórkę genialnych i pięknych wnucząt, miała wygląd miss świata, a za męża przystojnego sułtana, który nawrócił się na katolicyzm mamunia zawsze znalazłaby powód, żeby się do mnie przypindolić. I narzekać, jaka jestem beznadziejna i zmarnowałam sobie (i jej) życie.
      • berdebul Re: Spełniłyście oczekiwania swoich rodziców? 31.08.23, 16:05
        Przybijam piątkę. Totalnie tak samo.
        • wredna_dziewucha_ze_wsi Re: Spełniłyście oczekiwania swoich rodziców? 31.08.23, 19:50
          berdebul napisała:

> Przybijam piątkę. Totalnie tak samo.

Same here.
    • seaview Re: Spełniłyście oczekiwania swoich rodziców? 31.08.23, 15:31
      Mamy, która uważała, ze najważniejsze dla kobiety jest bycie niezależną i posiadanie wlasnych pieniędzy, tak. Ojciec chyba nie miał oczekiwań, poza poradzeniem sobie w życiu i byciu z niego zadowolonym, bez popadania w jakieś łajdactwo.
    • abecadlowa1 Re: Spełniłyście oczekiwania swoich rodziców? 31.08.23, 15:49
      Ciekawe czy babunia spełniła swoje oczekiwania co do własnego życia?
    • alpepe Re: Spełniłyście oczekiwania swoich rodziców? 31.08.23, 16:13
      Tak i tak. Może mój rozwód rozczarował nieco moich rodziców, ale nie dali mi odczuć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka