ichi51e 31.08.23, 18:29 Jak często karmicie? Mam wrażenie ze żarłaby i zarla. Co podchodzę do lodówki patrzy znacząco… Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mysiulek08 Re: Jak często karmic kotka? 31.08.23, 18:30 kociaka? do roku praktycznie na żądanie Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Jak często karmic kotka? 31.08.23, 18:39 Mniej więcej 3 razy dziennie. Daję wtedy, kiedy się domaga i raczej małe porcje, a nie całą tackę (jak chce więcej to wtedy dokładam). Nie ma problemu z żarłocznością, powiedziałabym, że przeciwnie i dość mało je, choć często. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Jak często karmic kotka? 31.08.23, 18:43 Małe koty na żądanie, po roku kilka razy dziennie. Bo w naturze kot zjada wiele małych posiłków i to najlepsze dla kota + nawadnia, bo większość wody kot przyjmuje z jedzeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
kiddy Re: Jak często karmic kotka? 31.08.23, 20:49 Dokładnie. Moje jedzą 5 razy dziennie, my pracujemy zdalnie, więc u nas tak się da. Wodę w misce mają, czasem piją. W ostatnie upały piły sporo mimo mokrej karmy. Odpowiedz Link Zgłoś
miss_fahrenheit Re: Jak często karmic kotka? 31.08.23, 21:22 Minimum dwa razy dziennie, jeśli nie da się inaczej. Kilka razy niewielkie porcje w ciągu dnia - jeśli masz taką możliwość. Natomiast patrzeniem się nie przejmuj, koty od zawsze uprawiają bierno-agresywny paczaizm próbując wyłudzić wszystko, co pachnie jedzeniem Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Jak często karmic kotka? 31.08.23, 22:31 U mnie wszystkie, niezależnie od wieku suche chrupki mają dostępne cały czas. Dorosłe raz dziennie, wieczorem dostawaly mokrą. Stara gdy już miala ponad 18 lat ( obecnie ponad 20) i mlodziez conajmniej 2x dziennie mokrą w mniejszych ilsciach niz ta jedna porcja. Gdy chcą wiecej dostają bo: male rośnie i potrzebuje duże czasem mają większe zapotrzebowanie a żadne nir jest otyłe. Stara wogole je często ale w małych ilościach na raz to teraz sama jej podtykam na spodeczku jakies smakolyki tym bardziej ze ona ma inne gusty niz mlodziez. Przed zimą zazwyczaj moje dostają wilczego apetytu za to odwrotnie jest na wiosnę a szczegolnie gdy robi się już naprawdę ciepło. Wtedy wyraźnie apetyt im spada. Synowie sygnalizowali mi ze ich koty tez tak to mają. Woda oczywiście cały czas do dyspozycji. Średnia u mnie robi za intendenta i zglasza gdy kończy się sucha w miseczkach albo woda Odpowiedz Link Zgłoś
hosta_73 Re: Jak często karmic kotka? 31.08.23, 22:36 Ale fajna kociarnia! A czytając o staruszce i smakołykach na spodeczku normalnie się wzruszyłam 🤧 Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Jak często karmic kotka? 01.09.23, 09:50 Starej musze podtykać by miala na bieżąco co podtykać bo oczywiście panuje zasada ze zawsze trzeba sprawdzić czy w cudzej misce nie ma czegoś lepszego nawet gdy we wszystkich to samo. W rezultacie do jej misek ustawia się kolejka a ona w miejsce gdzie jadą reszta juz nie zawsze chce wskakiwac. Pozatym Stara czeesto dostaje karmę specjalistyczna lub zmieszaną z lekami o pilnuje by wypadła wszystko lub resztę zabieram na pizniej. No i dostaje różne obrywki na poprawę humoru i karmę " gestą" żywieniowo bo juz organizm nie wchłania tak jak mlode Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Jak często karmic kotka? 01.09.23, 09:51 * by miała co podjadać a pilnuję by zawartość spodeczka zjadła tylko ona Odpowiedz Link Zgłoś
iberka Re: Jak często karmic kotka? 01.09.23, 09:52 To zależy od jego wieku. Maluchy na żądanie, dorosłe najlepiej 4-6 niewielkich porcji. Odpowiedz Link Zgłoś
anilorak174 Re: Jak często karmic kotka? 01.09.23, 14:15 Młoda u nas to by pochłonęła wszystko co dostanie plus zawartość miski starszego kota. Karmimy 3xdziennie, bo czesciej się nie domaga. Starszy kot tez dostaje jeść 3x dziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
igge Re: Jak często karmic kotka? 03.09.23, 15:24 Dorosły? Dwa razy dziennie. Nasze karmione dwa razy dziennie i tak nonstop domagają się żarcia i kradną bez cienia wstydu. Może gdybym pozwoliła im jeść bez przerwy zrobiłyby się otyłe i wreszcie uspokoiły z tym jedzeniem, eh... Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Jak często karmic kotka? 03.09.23, 15:36 Pisalam wyzej, ze u mnie suchą kociarstwo ma do dyspozycji cały czas. Zaczeło się to gdy długo nas w domu nie było i nie wiadomo bylo kiedy wrócimy s mlodzi juz poszli w świat. W rezultacie koty pojadają gdy tego potrzebują, jie są otyłe, nie kradną jedzenia i nie są na nim zafiksowane. Wieczorem dostają mokre, mlode i stara częściej a w mniejszych porcjach ale to dotyczy mokrej karny . . Odpowiedz Link Zgłoś
figa_z_makiem99 Re: Jak często karmic kotka? 04.09.23, 11:34 U mnie też suche dostępne cały czas i 2 razy dziennie mokre. Też nie są otyłe. Odpowiedz Link Zgłoś
wuchtaludzi Re: Jak często karmic kotka? 03.09.23, 15:33 3 razy dziennie plus wieczorem po zabawie smaczki. Jeden z kotów ma chyba zegarek w brzuchu, bo o ile śniadanie i kolacja mogą się przesunąć o godzinę, to chrupki na obiad muszą być punkt 14. Od 13:50 kot zaczyna warować przy nodze, żeby nie przegapić pory karmienia. Odpowiedz Link Zgłoś
nikki30 Re: Jak często karmic kotka? 04.09.23, 11:11 Kot powinien jeść małe porcje 5-6 razy na dobę. Absolutne minimum to 3 posiłki dziennie. Moje koty mają jedzenie mokre w misce stale. Ważą nie więcej niż 4,5 kg. Więcej jedzenia dostają wieczorem czyli w porze swojej największej aktywności. Mniej jedzenia dajemy w ciągu dnia, bo dzień zwykle przesypiają. Dostają tą samą ilość kalorii tylko podzieloną na małe porcje. Jedzenie jest podstawowym zasobem dla kota i koty, które nie mają go stale częściej o nie proszą. W naturze kot potrafi polować nawet do kilkunastu razy dziennie. Kota karmimy inaczej niż psa Odpowiedz Link Zgłoś
nick_z_desperacji Re: Jak często karmic kotka? 04.09.23, 14:51 Suche stale dostępne, zjadane głównie w nocy. Mokre w zasadzie na żądanie, w praktyce 5-6 razy dziennie. Młodszy wagowo w górnej granicy normy, starsza zawsze szczuplutka, ostatnio za chuda, ale to chyba wiek robi swoje (23l.). Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Jak często karmic kotka? 04.09.23, 20:16 Tak to wiek. U mojej (20,5 lat) tez najpierw zaczęła zanikac wyściółka tluszczow a potem niestety tez mięśnie. Je czesto i po troszeczku, wyjada porcję nie mniejszą nicz mlodziez ale chyba już maproblemy z wchłanianiem substancji odżywczych. Nie bez znaczenia są tez różne niedomagania i przewlekłe choroby związane z wiekiem. Jednak twoj wpis mnie pocieszył bo juz myślałam że mi się Stara Kota kończy ale ostatnio, po ustąpieniu upałów odżyła i znów zaczęła byc aktywna. Od zawsze jest kierowniczką " podwórka" a najmlodszy jest w nią wpatrzony jak w jakieś bóstwo, we wszystkim naśladuje Odpowiedz Link Zgłoś
figa_z_makiem99 Re: Jak często karmic kotka? 04.09.23, 20:19 Moja starsza kotka zawsze szczuplutka też chuda ostatnio, ma już 12 lat. Odpowiedz Link Zgłoś