Dodaj do ulubionych

Do wynajmujących - wizyta właścicielska

31.08.23, 18:51
Mam pytanie do tych, które wynajmują mieszkania. Czy w umowach macie wpisaną wizytę właścicielską? Jak często? I czy korzystacie z tego zapisu?
Czy taka wizyta chroni przed czymkolwiek np. dewastacją mieszksnia, czy jest to ochrona iluzoryczna?
Dziękuję za odpowiedzi
Obserwuj wątek
    • ga-ti Re: Do wynajmujących - wizyta właścicielska 31.08.23, 18:59
      Za dawnych czasów, właściciel mieszkania przychodził raz w miesiącu do nas po kasę, tak się umówiliśmy, pewnie dla niego była to forma kontroli, nam nie przeszkadzało.
    • madame_edith Re: Do wynajmujących - wizyta właścicielska 31.08.23, 19:02
      Chyba mam wpisane, że mogę raz czy 2 w roku. Nigdy nie praktykowałam, bo nie wbijam ludziom na chatę mimo że w papierach moja. Jak ktoś nie będzie dbał to ci zniszczy i tak, takiego codziennego zaniedbania nie widać dopóki się ludzie nie wyprowadzą. A z kolei świr zdewastuje i w tydzień. Trzeba mieć duże szczęście do ludzi generalnie i „nosa”.
    • natalyaxx Re: Do wynajmujących - wizyta właścicielska 31.08.23, 19:16
      Mój partner wynajmuje, nie ma niczego takiego w umowie, właściciel powiedział, że może przyjść raz, dwa razy w roku, ale na pewno się zapowie. W ciągu 8 lat wynajmu był dokładnie dwa razy.
    • dwa_kubki_herbaty Re: Do wynajmujących - wizyta właścicielska 31.08.23, 19:18
      Nie, tylko jak przedłużamy umowę, czyli raz w roku.
    • 1matka-polka Re: Do wynajmujących - wizyta właścicielska 31.08.23, 19:38
      Wynajmuję "na pokoje", wiec mam staly dostęp do kuchni i łazienek, robie przeglądy piecyków, kominów, jakieś drobne naprawy, wiec na bieżąco widze, jaki jest poziom czystości i dbania o części wspólne.
    • dorotakwiatkowska13 Re: Do wynajmujących - wizyta właścicielska 31.08.23, 19:51
      Przychodzę raz w miesiącu, po pieniądze, nie mam tego wpisanego w umowę, ale tak umówiliśmy się ustnie.
      Moja znajoma dostawała pieniądze przelewem, wszystko było ok, a po pół roku nie poznała własnego mieszkania...
      Tak więc próbuję nie popełnić tego samego błędu, ale oczywiście zdaję sobie sprawę, że to wszystko zależy od ludzi, na jakich się trafi.
    • default Re: Do wynajmujących - wizyta właścicielska 31.08.23, 20:41
      Nic takiego nie mam wpisane i nie mam potrzeby tam chodzić, od lat mam tę samą lokatorkę i mam do niej pełne zaufanie.
    • samawsnach Re: Do wynajmujących - wizyta właścicielska 31.08.23, 21:38
      "Właścicielska" brzmi tak feudalnie!wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka