Dodaj do ulubionych

Zwrot kosztów za badania medycyny pracy

01.09.23, 06:48
Może ktoś pomoże? Chodzi o badania wstępne.

Sytuacja jest następująca. Pracodawca ma umowę z określoną przychodnią w zwiazku z badaniami medycyny pracy. Pracownik jest umówiony na określony dzień, a następnego zaczyna pracę. Przychodnia jadnak odwołuje wizytę, bo "nie ma lekarza" i umawia na kolejny termin, ktory jest późniejszy niż umówiona data przyjęcia do pracy.
Pracownikowi zalezy na tym, żeby zacząć pracę w określonym wcześniej terminie, więc postanawia na własną rękę umówić się do lekarza medycyny pracy w innej, prywatnej przychodni.

Co wtedy z kosztami wizyty. Firma nie ma umowy z tą przychodnią. Czy w takiej sytuacji pracownik płaci sam za badania, czy bierze fakturę i domaga się zwrotu poniesionych kosztów od pracodawcy?
Obserwuj wątek
    • mizantropka_20 Re: Zwrot kosztów za badania medycyny pracy 01.09.23, 06:59
      Opcja nr 2
      • alina460 Re: Zwrot kosztów za badania medycyny pracy 01.09.23, 08:57
        Dzięki, tak zrobię.
        • slonko1335 Re: Zwrot kosztów za badania medycyny pracy 01.09.23, 09:09

www.promeda.pl/dlaczego-pracodawca-musi-podpisac-umowe-z-lekarzem-medycyny-pracy/
    • alicia033 Re: Zwrot kosztów za badania medycyny pracy 01.09.23, 07:07
      W takiej sytuacji pracownik pyta o to pracodawcę.
    • princy-mincy Re: Zwrot kosztów za badania medycyny pracy 01.09.23, 07:25
      w tej sytuacji spytałabym pracodawcy

zdarzyło mi się najpierw zaczac pracę a badania medycyny pracy zrobić kilka dni później

• kachaa17 Re: Zwrot kosztów za badania medycyny pracy 01.09.23, 07:31
        Pracodawca może mieć porem kłopoty przez to.
        • alina460 Re: Zwrot kosztów za badania medycyny pracy 01.09.23, 08:56
          Pracodawca nie da mi umowy bez badań. Dlatego to takie pilne.
          • alina460 Re: Zwrot kosztów za badania medycyny pracy 01.09.23, 08:56
            Znaczy, da, ale z późniejszą datą, co kompletnie nie jest mi na rękę.
      • babcia47 Re: Zwrot kosztów za badania medycyny pracy 01.09.23, 09:33
        To dla pracodawcy bardzo wysokie ryzyko. W firmie gdzie maz byl dyrektorem starszy ładowacz zmarł na zawał w pierwszym dniu pracy. Dawne czasy i wtedy zazwyczaj badania robiło się już po podjęciu obowiązków ale nawet wtedy męża przed odpowiedzialnością uratowało tylko to ze czlowiek mial juz te badania zrobione i lekarz go dopuścił do pracy na danym stanowisku.
    • kachaa17 Re: Zwrot kosztów za badania medycyny pracy 01.09.23, 07:32
      Trzeba to ustalcie z pracodawcą zanim się pójdzie na badania.
    • angazetka Re: Zwrot kosztów za badania medycyny pracy 01.09.23, 07:44
      Zadzwoniłabym do pracodawcy i spytała, co robimy.
    • alpepe Re: Zwrot kosztów za badania medycyny pracy 01.09.23, 08:29
      Moja firma to firemka, więc żadnejwielkiej umowy z przychodniami nie mamy nie mamy, owszem, są też trzy przychodnie na krzyż, gdzie można zrobić badanie. Pracownik bierze fakturę na nas, płaci z własnej kieszenie, by robimy mu zwrot na konto. W twoim przypadku bym przedzwoniła do pracodawcy, choć jestem pewna, że nikt się czepiał nei będzie, jak przyniesiesz na niego wystawioną fakturę zapłaconą przez ciebie gotówką.
      • alina460 Re: Zwrot kosztów za badania medycyny pracy 01.09.23, 08:55
        Dzięki. Wezmę fakturę na siebie i tyle.
        • 152kk Re: Zwrot kosztów za badania medycyny pracy 01.09.23, 09:52
          Lepiej nic nie rób na własną rękę, najpierw pogadaj z pracodawcą.
          • alewcale Re: Zwrot kosztów za badania medycyny pracy 01.09.23, 10:05
            a to nie wiem, bo znanych mi przypadkach nauczycieli, którym kazano zakładać za badania medycyny pracy "a potem zwrócą" to ci nauczyciele państwowych placówek nie podjęli tej pracy widząc, co się święci
        • demodee Re: Zwrot kosztów za badania medycyny pracy 02.09.23, 11:49
          > Dzięki. Wezmę fakturę na siebie i tyle.

Nie!!! Fakturę weź na firmę! Zapłać sama, ale jako płatnik musi być pracodawca!
          • alina460 Re: Zwrot kosztów za badania medycyny pracy 02.09.23, 15:48
            Faktura poszła na pracodawcę
            • iwles Re: Zwrot kosztów za badania medycyny pracy 03.09.23, 14:20

Skąd znałaś NIP pracodawcy?
              • shule_aroon Re: Zwrot kosztów za badania medycyny pracy 03.09.23, 14:26
                iwles napisała:

>
                > Skąd znałaś NIP pracodawcy?
                >
                >

Zwykle o to samemu się pyta, uzgadniając z pracodawca szczegóły zwrotu za badanie. Ewentualnie (gdyby ktos zapomnial spytac) nie jest to wiedza tajemna, np rejestr CEIDG i inne zrodla online.
                • iwles Re: Zwrot kosztów za badania medycyny pracy 03.09.23, 14:29

Zrozumiałam, że zrobiła badania gdzie indziej, bez uzgodnienia z pracodawcą.
              • kubek0802 Re: Zwrot kosztów za badania medycyny pracy 03.09.23, 14:28
                iwles napisała:

>
                > Skąd znałaś NIP pracodawcy?
                >
                >
                No przecież miała skierowanie. Tam są dane pracodawcy.
                • iwles Re: Zwrot kosztów za badania medycyny pracy 03.09.23, 14:31
                  kubek0802 napisała:

> No przecież miała skierowanie. Tam są dane pracodawcy.

Aż się przyjrzę następnym razem, bo wydaje mi się, że NIP nie ma.

• shule_aroon Re: Zwrot kosztów za badania medycyny pracy 03.09.23, 14:34
                    iwles napisała:

> kubek0802 napisała:
                    >
                    > > No przecież miała skierowanie. Tam są dane pracodawcy.
                    >
                    >
                    > Aż się przyjrzę następnym razem, bo wydaje mi się, że NIP nie ma.
                    >
                    >
                    Jeśli firma ma pieczątkę, to tym bardziej wszystko jest.
        • shule_aroon Re: Zwrot kosztów za badania medycyny pracy 03.09.23, 13:48
          alina460 napisała:

> Dzięki. Wezmę fakturę na siebie i tyle.

Najpierw zadzwoń do pracodawcy. Faktura ma być ewidentnie z Nipem/regonem firmy, inaczej możesz mieć kłopot ze zwrotem kosztów
      • kafana Re: Zwrot kosztów za badania medycyny pracy 01.09.23, 09:42
        Przecież jest obowiazek umowy. Tez mam firemkę i tak jak piszesz było kiedyś.
        W takich wypadkach zdarzało mi się popisać umowę później ale z data badania w porozumieniu z przychodnia.
      • 152kk Re: Zwrot kosztów za badania medycyny pracy 01.09.23, 09:50
        A jesteście pewni, że postępujecie zgodnie z art.12 ust. 1 ustawy o sluzbie medycyny pracy, zgodnie z którym badania powinny byc wykonywane na podstawie pisemnej umowy między pracodawcą, a jednostka służby med pracy?
        • alpepe Re: Zwrot kosztów za badania medycyny pracy 02.09.23, 11:55
          Nie, pójdę siedzieć zaraz obok dziecka leyli.
        • shule_aroon Re: Zwrot kosztów za badania medycyny pracy 03.09.23, 14:09
          152kk napisała:

> A jesteście pewni, że postępujecie zgodnie z art.12 ust. 1 ustawy o sluzbie med
          > ycyny pracy, zgodnie z którym badania powinny byc wykonywane na podstawie pisem
          > nej umowy między pracodawcą, a jednostka służby med pracy?
          Pracownicy produkcji na głębokiej prowincji raczej nie znają aż tak prawa, i w praktyce w wielu małych firmach/zakładach pracy w PL na tego typu niuanse po prostu nie zwraca sie uwagi (nie jest to oszustwo, bo za badania się i tak zwraca)
    • gaskama Re: Zwrot kosztów za badania medycyny pracy 01.09.23, 08:37
      A pracodawcą jest jakiś klasztor mnichów w którym jest nakaz milczenia????
      • alina460 Re: Zwrot kosztów za badania medycyny pracy 01.09.23, 08:55
        Skąd wiesz?
    • slonko1335 Re: Zwrot kosztów za badania medycyny pracy 01.09.23, 09:07
      Umawiasz to z pracodawcą przede wszystkim. Nie wiesz jaka umowę ma pracodawca z medycyną pracy.
    • 35wcieniu Re: Zwrot kosztów za badania medycyny pracy 01.09.23, 09:35
      U nas się tak często zdarza ale na własną rękę pracownicy tego nie robią tylko po konsultacji. I wystawiamy wtedy skierowanie do konkretnej przychodni.
    • kafana Re: Zwrot kosztów za badania medycyny pracy 01.09.23, 09:39
      W takiej sytuacji informujesz pracodawcę.
      Podpisanie umowy z medycyna pracy to jakieś 10 min.
    • alina460 Re: Zwrot kosztów za badania medycyny pracy 02.09.23, 07:31
      Poszłam prywatnie, dostalam fakturę. Przedłożyłam pracodawcy zaświadczenie lekarskie o zdolności do pracy (wraz z fakturą) oraz podpisałam umowę o pracę. I o to mi chodziło. Cel został osiągnięty.
      • profes79 Re: Zwrot kosztów za badania medycyny pracy 02.09.23, 08:04
        A dostałaś zwrot kasy? tongue_out Bo to jest w tym wszystkim najważniejsze.
        • alina460 Re: Zwrot kosztów za badania medycyny pracy 02.09.23, 13:34
          Tak szybko to nie działa. Dam znać 😀
        • shule_aroon Re: Zwrot kosztów za badania medycyny pracy 03.09.23, 14:10
          profes79 napisał:

> A dostałaś zwrot kasy? tongue_out Bo to jest w tym wszystkim najważniejsze.
          >

Zwykle idzie to tydzien/dwa lub w najgorszym wypadku z pierwsza pensja.
    • szare_kolory Re: Zwrot kosztów za badania medycyny pracy 02.09.23, 11:18
      Na wstępie na pewno informuje pracodawcę o tym fakcie. Od decyzji pracodawcy zależą dalsze kroki, bo od decyzji lekarza zależy dopuszczenie do pracy. Wtedy dowiesz się o ewentualnym zwrocie kosztów i poznasz inne, być może istotne, szczegóły.
    • dwa_kubki_herbaty Re: Zwrot kosztów za badania medycyny pracy 03.09.23, 13:51
      Ja tak miałam, ze na badania poszlam sobie gdzie chce.
      W nowej pracy poinformowano mnie, że mają umowe z osrodkiem x, a jak chcę isć do innego to fakura na nowego pracodawce ma być wystawiona, ja płaciłam, oni mi zwrócili koszty.
      Tylko bylo to lat temu 15.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka