Dodaj do ulubionych

Ile ematka je mięsa?

01.09.23, 16:33
Na gazecie taki własnie artykuł: Prawie w żadnym kraju UE nie jedzą tyle mięsa co my.

Jestem ciekawa ile ematka je mięsa? Na jeden posiłek dziennie? Czy na każdy?
I czy byłybyście w stanie ograniczyć mięso do tych 40g/dziennie?
Obserwuj wątek
    • szarmszejk123 Re: Ile ematka je mięsa? 01.09.23, 16:37
      Ostatnio coraz mniej, przestaje mi smakować.
      Nigdy nie jem mięsa na każdy posiłek, nie jem go też codziennie, ale ile by tego w sumie wyszło, to nie wiem.
      • pyza-wedrowniczka Re: Ile ematka je mięsa? 01.09.23, 16:50
        Pytam, bo np. moja mama nie umie ugotować obiadu bez mięsa. Dla niej obiad bez kotleta nie istnieje.
        Więc ten kotlet codziennie musi być.
        • szarmszejk123 Re: Ile ematka je mięsa? 01.09.23, 17:30
          Kwestia przyzwyczajenia 🙂
        • panna.nasturcja Re: Ile ematka je mięsa? 01.09.23, 18:05
          Nie nie chce umie. Żaden problem się nauczyć.
    • djhenne Re: Ile ematka je mięsa? 01.09.23, 16:42
      W ogóle nie jem mięsa.
    • abecadlowa1 Re: Ile ematka je mięsa? 01.09.23, 16:42
      20 procent ludności Polski nie je mięsa w ogóle, z wyboru. Odsetek wegetarian i wegan rośnie.
      • pyza-wedrowniczka Re: Ile ematka je mięsa? 01.09.23, 16:48
        Skąd te dane? Ja słyszałam o 10%.
        Ale przyznam, ze faktycznie ilość osób wege rośnie, widzę że właściwie w każdym towarzystwie, w którym się obracam ktoś nie je mięsa.
        • z_lasu Re: Ile ematka je mięsa? 04.09.23, 15:16
          Na pewno rośnie ilość osób deklarujących się jako wege, natomiast często okazuje się, że ta deklaracja w ogóle im nie koliduje z jedzeniem mięsa.
          • ayelen40 Re: Ile ematka je mięsa? 04.09.23, 16:15
            Jak to?!
            • z_lasu Re: Ile ematka je mięsa? 04.09.23, 16:32
              🤷‍♀️ To ostatnio jest standard. Co chwilę słyszę/czytam: "Tak, ja też jestem wege, jem tylko ryby, owoce morza i coś tam jeszcze..." Na forum też była masa takich wpisów. Jest to zjawisko, które od dawna usiłuję zrozumieć i ni w ząb nie potrafię. Można by pomyśleć, że deklarowanie wegetarianizmu daje jakieś przywileje.
              • ayelen40 Re: Ile ematka je mięsa? 04.09.23, 17:19
                To chyba pescoweganizm?
                • z_lasu Re: Ile ematka je mięsa? 04.09.23, 17:45
                  A wódkoabstynent to ktoś, kto z alkoholi pija tylko wódkę? Przecież w tym określeniu pierwszy człon przeczy drugiemu, to jest całkowicie niezgodne z zasadami języka. Ale właśnie ma na celu przekonanie rozmówcy, że to jakaś odmiana wegetarianizmu. No nie. Albo rybki, albo wege.
                  • ayelen40 Re: Ile ematka je mięsa? 04.09.23, 17:53
                    Wege to chyba wręcz weganizm? Wegetarianie jedzą jednak produkty odzwierzęce.
                    • z_lasu Re: Ile ematka je mięsa? 04.09.23, 19:22
                      "Wege" to skrót od wegetarianizm/wegetariański, wegański skraca się zazwyczaj do "wegan". Wegetarianie jedzą produkty odzwierzęce, ale nie jedzą części martwych zwierząt i wywarów z nich. Czyli nabiał tak, ryby i koszenila nie.
                  • lumeria Re: Ile ematka je mięsa? 04.09.23, 17:55
                    Chyba chodzi o Peskatarianizm
                    • ayelen40 Re: Ile ematka je mięsa? 04.09.23, 19:01
                      Wiedziałam, że coś przekręcam 😀
                      • z_lasu Re: Ile ematka je mięsa? 04.09.23, 19:23
                        Podejrzewam, że to jednak nie Ty przekręciłaś, tylko takim przekręconym określeniem Cię uraczono. Też je słyszałam wielokrotnie.
    • ggrr.ruu Re: Ile ematka je mięsa? 01.09.23, 16:44
      Na pewno nie, w jednym posiłku jak mam mięso to zwykle jest to 100 g
      • joana012 Re: Ile ematka je mięsa? 01.09.23, 16:50
        Coraz mniej. Na śniadanie i kolację bardzo rzadko, obiad 3, 4 x w tygodniu. Wieprzowiny i wołowiny w zasadzie nie jadam oprócz wędliny w p postaci szynki od czasu do czasu, może 3x w tygodniu
    • taje Re: Ile ematka je mięsa? 01.09.23, 16:47
      Nie, 40 g dziennie to dla mnie za mało.
    • kaki11 Re: Ile ematka je mięsa? 01.09.23, 16:49
      Mało. Od kilku lat ograniczyłam sobie mięso, i nie jestem co prawda na wege diecie, ale nie jadam mięsa codziennie ani co tydzień, a nie raz i przez 2-3 miesiące, a robię to okazjonalnie- na wakacjach, jak robimy ze znajomymi jakieś ognisko, jak mnie najdzie na rybkę. Tak sobie myślę, od marca jak byłam we Włoszech do teraz jadłam z 5 razy wliczając w to rosół z makaronem gotowany na mięsie.
    • lilia-anna Re: Ile ematka je mięsa? 01.09.23, 16:56
      Prawie nigdy, bo od dziecka go nie cierpię, brzydzę się itd. Szczęśliwie rodzice mnie nie zmuszali. Syn odziedziczył to po mnie, za to córka mogłaby się żywić samym mięsem (dla mnie brrr...).
    • la_bonne_cusine Re: Ile ematka je mięsa? 01.09.23, 16:57
      Dużo . Lubię . Jutro żeberka.
    • pursuedbyabear Re: Ile ematka je mięsa? 01.09.23, 17:01
      Śladowe ilości, przeważnie w gościach. Nigdy nie lubiłam jego smaku, a po czerwonym mięsie źle się czuję.

Przy czym jem ryby.
    • koko8 Re: Ile ematka je mięsa? 01.09.23, 17:01
      pyza-wedrowniczka napisała:

Prawie w żadnym kraju UE nie jedzą tyle mięsa co my.

Wystarczy prześledzić wątki typu "co dziś na obiad" albo wątek o kościach w zupie. Orientacyjnie - na 50 ematek, 49 codziennie je mięso. Nie jest to co prawda grupa reprezentatywna dla całego kraju, ale jakieś pojęcie o diecie Polaków daje.
      • panna.nasturcja Re: Ile ematka je mięsa? 01.09.23, 18:07
        Dokładnie, tam większość ńie wyobrażała sobie zupy bez mięsa lub kości.
        • ardzuna Re: Ile ematka je mięsa? 01.09.23, 23:53
          Nie wyobrażam sobie zupy na mięsie lub kościach, ale pytanie było tak zadane, że wpisywanie się w nim z taką odpowiedzią byłoby natrętnym lansowaniem własnej diety.
      • alicja.delicjassa Re: Ile ematka je mięsa? 01.09.23, 18:07
        o tak, zawsze w tego typu postach króluje mięcho.
        • infinitypool Re: Ile ematka je mięsa? 02.09.23, 08:42
          Tez mi się to rzuciło w oczy w wątku o planowaniu obiadow. Tam królują karkówki,kurczaki i kotlety
      • hanusinamama Re: Ile ematka je mięsa? 03.09.23, 11:45
        Mamy tu dośc sporo wegetarianek...wiec chyba twoje szacunki się rozjechały
    • 1maja1 Re: Ile ematka je mięsa? 01.09.23, 17:29
      Nie tykam wolowiny, wieprzowina mi zwyczjanie smierdzi. Bylam niedawno u rodzicow i moja mama upiekla karczek, ten zapach🤢 sporadycznie jemy indyka i piersi z kurczaka, wedlin tez nie kupujemy, rosolow nie gotujemy. 2 tyg temu robilam badania krwi mojej trojce dzieci i wyniki maja idealne. Syn ma nizszy wynik b12 od corek, ale wciaz w normie.
    • czarna_kita Re: Ile ematka je mięsa? 01.09.23, 17:30
      Dużo. Jestem typowo mięsna i moje dzieci też. Z tym że ja lubię urozmaicenie więc jak nie zjem przez dwa dni nic mięsnego to jest ok. Moje dzieci bez mięsa by umarły z głodu ( surówka to tylko dodatek).
      • panna.nasturcja Re: Ile ematka je mięsa? 01.09.23, 18:08
        Nie, nie ma takiej opcji by bez mięsa umarły z głodu,
        A obiad bez mięska nie polega na tym, że zdejmujesz a talerza kotlet i zostają Ci ziemniaki z surówką.
        • szmytka1 Re: Ile ematka je mięsa? 01.09.23, 21:29
          Tak jest taka opcja, są ludzie z wybiorczoscia pokarmową.
          • ardzuna Re: Ile ematka je mięsa? 01.09.23, 23:55
            szmytka1 napisała:

> Tak jest taka opcja, są ludzie z wybiorczoscia pokarmową.

Nie masz zielonego pojęcia, czym jest głód.
            • szmytka1 Re: Ile ematka je mięsa? 01.09.23, 23:57
              A ty cYm zaburzenia odżywiania. Moje dziecko nawet lekarze że sPitalq po operacji wypisali wcześniej niż mowia zalecenia, bo nie jadło. Po tygodniu bez posiłków stałych, na kroplówce pediatrycznej zlamli się nie tacy spece jak ty i wczesniejszY wypis zalecili.
              • ardzuna Re: Ile ematka je mięsa? 02.09.23, 00:25
                Ludzie podczas oblężenia Petersburga ani wielkiego głodu na Ukrainie nie mieli zaburzeń odżywiania ani wybiórczości pokarmowej.
        • stephanie.plum Re: Ile ematka je mięsa? 01.09.23, 21:33
          kiedy ostatnio karmiłaś grupę dzieci przez kilka dni?
        • czarna_kita Re: Ile ematka je mięsa? 01.09.23, 22:36
          panna.nasturcja napisała:

> Nie, nie ma takiej opcji by bez mięsa umarły z głodu,

Znam moje dzieci od 15 lat wiem co jedzą, w przeciwienstwie do ciebie.
          Wierz mi, wiem co mówię.
          • panna.nasturcja Re: Ile ematka je mięsa? 01.09.23, 23:39
            Ależ ja nie twierdzę, że nie wiesz co jedzą.
            Nie zgadzam się tylko z pomysłem, że bez mięsa umarłyby z głodu.

Jezdżę z cudzymi dziećmi na wakacje od kilkudziesięciu lat. Zawsze przed wyjazdem grupa mam zgłasza, że ich dziecko to niejadek, że mało je, żeby pilnować, bo będzie głodne.
            Guzik tam. Dzieci spędzające cały dzień w lesie, śpiące w namiocie jedzą jak wołoduchy, nie ma żadnych niejadków. Oczywiście, że zazwyczaj ktoś czegoś tam nie lubi, to nie bierze i już, albo zamienia się z kolegą na kanapki albo bierze coś z dań dla osób z dietą. Ale jedzą bez żadnych problemów. Jak mama nie widzi i nie dokarmia cały dzień oraz nie pasie słodyczami.
            • szmytka1 Re: Ile ematka je mięsa? 01.09.23, 23:58
              Przyśle ci moje, żebyś zobaczyła cos nowego, bo widać, że jednak jeszcze wszystkich rzeczy nie wiesz.
              • hanusinamama Re: Ile ematka je mięsa? 03.09.23, 11:48
                Twoję są jak widać wyjątkowe pod każdym względem.
                Jakbyście w domu nie jedli mięsa od poczatku....jadłyby bez mięsa.
            • wapaha Re: Ile ematka je mięsa? 03.09.23, 14:15
              Dzieci są różne 😉- jeździsz to wiesz. Znam taka Karolcie która przez rok jadła tylko parówki z keczupem i frytki. I żaden wyjazd tego nie zmienił

Ja bardzo sobie cenię tę wyjazdy, bo mój mlody zawsze wraca z nową "umiejętnością " 😉-dzięki obozom do menu na przestrzeni lat wskoczyły kotlety mielone i schabowe ,musztarda,pizza Margarita. Raz nawet -przez przypadek zjadł naleśnika Z DZEMEM !

Może jeszcze parę lat i zje spaghetti , udko z kurczaka ,ryż z warzywami 😉
              • ayelen40 Re: Ile ematka je mięsa? 03.09.23, 14:18
                A wcześniej co jadł?
                • wapaha Re: Ile ematka je mięsa? 03.09.23, 14:38
                  ayelen40 napisała:

> A wcześniej co jadł?

Mnie pytasz ?
                  • ayelen40 Re: Ile ematka je mięsa? 04.09.23, 19:35
                    Tak.
    • dreg13 Re: Ile ematka je mięsa? 01.09.23, 17:35
      Zero od 28 lat.
      • ogorkowa1377 Re: Ile ematka je mięsa? 01.09.23, 21:26
        Ja od 30 😀
        • ania_z_zielonymii Re: Ile ematka je mięsa? 02.09.23, 11:20
          To ja tylko od 23🙂
    • aqua48 Re: Ile ematka je mięsa? 01.09.23, 17:51
      Lubię mięso i jem, ale nie codziennie. Ja jestem z czasów kartek na mięso, a raczej na jakieś okropne obrzydliwe ochłapy i wystawania w całonocnych kolejkach przed Bożym Narodzeniem i Wielkanocą żeby ten kawałek szynki raz w roku na talerzu od święta był. Ale z wiekiem jem go coraz mniej.
      Jedna porcja obiadowa to dla mnie ok 10-12 dag surowego mięsa przed obróbką, a nie 40 g..
      • ardzuna Re: Ile ematka je mięsa? 01.09.23, 23:56
        aqua48 napisała:

> Lubię mięso i jem, ale nie codziennie. Ja jestem z czasów kartek na mięso, a ra
        > czej na jakieś okropne obrzydliwe ochłapy i wystawania w całonocnych kolejkach
        > przed Bożym Narodzeniem i Wielkanocą żeby ten kawałek szynki raz w roku na tale
        > rzu od święta był.

Też jestem z tych czasów, ale od lat nie jem mięsa w ogóle.
    • sol_13 Re: Ile ematka je mięsa? 01.09.23, 17:56
      Lubię mięso w większości postaci, ale nie jem codziennie, a na pewno nie na każdy posiłek.
    • hippolina Re: Ile ematka je mięsa? 01.09.23, 17:58
      Jestem na keto, mięsa jem dużo.
    • geez_louise Re: Ile ematka je mięsa? 01.09.23, 17:59
      Mięso, ryby i owoce morza to podstawa mojej diety. Jem dwa, czasem jeden posiłek dziennie i rzadko się zdarza, żeby nie było tam niczego mięsnego.
    • iberka Re: Ile ematka je mięsa? 01.09.23, 18:02
      Prawie wcale, bo od pocovidu nie smakuje mi żadne. Może raz w tygodniu, może nawet mniej.
    • panna.nasturcja Re: Ile ematka je mięsa? 01.09.23, 18:04
      A co to za problem? Sądzę, że nie jemy nawet tyle, jak patrzę ile kupuję i na ile nam to starcza.
      Ostatnio kupiłam polędwiczkę z indyka, niecałe pół kilograma, to było dla nas (dwie osoby dorosłe) na 4 obiady.
    • asia_i_p Re: Ile ematka je mięsa? 01.09.23, 18:05
      Mięso jem sporadycznie, w zasadzie głównie w posiłkach poza domem. Raz w tygodniu lub rzadziej.

Za to niestety jem dużo nabiału i tu byłoby mi się ciężko odzwyczaić.
    • laura.palmer Re: Ile ematka je mięsa? 01.09.23, 18:06
      Jem mięso 3-4 razy w tygodniu, głównie kurczak lub mielone. Czasami zjem kanapkę z szynką i dwa razy w miesiącu robię zupę na mięsie. A i pizza obowiązkowo musi być z szynką. To by było na tyle.
      • gama2003 Re: Ile ematka je mięsa? 01.09.23, 19:38
        U nas w sumie podobnie. Tzn niestety często mięso do obiadu. Wędliny baaaardzo rzadko. Jaja, sery, ryby to podstawa.
        Zjadam małe porcje mięsa, ale często. Jakkolwiek głupio to nie zabrzmi, dwa moje podejścia do diet wege kończyły się rozstrojem wszystkiego i boleściami. Ciecierzycę i podobne mogę jeść raz na jakiś czas. Często niestety nie. Nie dotyczy bobu na szczęście .
        Tofu nie lubię.
        • panna.nasturcja Re: Ile ematka je mięsa? 01.09.23, 23:41
          Ja nie lubię tofu a ciecierzycę jadam bardzo rzadko i sama nie kupuję. Mimo tego potrafimy tygodniami jeść bezmięsnie, ani tofu, anie ciecierzyca nie są konieczne w diecie.
          Mnie to w sumie mięsa nie brak, nie jadałabym chyba, gdyby mąż nie jadał od czasu do czasu, ale ryb by mi było żal.
          • kokosowy15 Re: Ile ematka je mięsa? 03.09.23, 22:38
            Statystycznie - mniej niż Amerykanka, Australijka, Francuzka, za to więcej niż Hinduska - ale obniża spożycie, bo chce być tak długo wieczna jak Hindusi, a nie tak chorowita jak Amerykanka.
    • alicja.delicjassa Re: Ile ematka je mięsa? 01.09.23, 18:08
      nie jem w ogole od 10 lat.
    • alba27 Re: Ile ematka je mięsa? 01.09.23, 18:09
      Od 30 lat wcale, a wcześniej tylko tyle, ile rodzice na siłę we mnie wcisnęli 😉
    • ykke Re: Ile ematka je mięsa? 01.09.23, 18:13
      Nie jem mięsa od prawie 30 lat.
      • neospasmina Re: Ile ematka je mięsa? 02.09.23, 00:06
        nie jem ciał zwierząt

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka