Dodaj do ulubionych

Ortodonta - aparat Herbsta

01.09.23, 18:26
Czy któraś z Was ma doświadczenie w leczeniu wczesnej nastolatki aparatem Herbsta. Córką 13 lat ma zalecenie założenia. Dzisiaj poszłam z nią na konsultacje do innego lekarza i ten zaproponował zamiast Herbsta gumki wyciągające przekonując że te są mniej inwazyjne a dadzą ten sam efekt.
Zaczęłam się wahać, bo Herbst nie zawsze daje efekty a wymęczymy się z nim (o kosztach nie mówię juz nawetwink.
Z drugiej strony gumki można zdjąć więc może też nie dadzą efektu?
Możecie podzielić się swoim doświadczeniem?
Obserwuj wątek
    • jakis.login Re: Ortodonta - aparat Herbsta 01.09.23, 18:35
      Gumki wyciągające w sensie wyciągi ortodontyczne zahaczane o stały aparat?Te nosiłam, wiec się wypowiem. Absolutny koszmar w użytkowaniu. Upierdliwe w zakładaniu, zwłaszcza kiedy musisz zahaczyć o siódemkę albo ósemkę. Pękają w ciągu dnia, wiec trzeba być gotowym na możliwość założenia nowej w każdej chwili (jeden komplet miałam w łazience, drugi w torebce). Zanim się dojdzie do wprawy w zakładaniu - usiana nimi cała łazienka, bo zsuwają się z haczyka do zakładania i lecą w niebyt. Nosiłam trzy jednocześnie, z radością zamieniłabym na herbsta, którego zakładasz raz i masz spokoj.
      • wasylkap1 Re: Ortodonta - aparat Herbsta 01.09.23, 18:45
        Tak, dokładnie takie gumki. Tak czułam, że to nie ma co porównać do herbsta. Ale szukałam alternatywy aby go uniknąć. Dziękuję za informacjęsmile
        • jakis.login Re: Ortodonta - aparat Herbsta 01.09.23, 19:04
          W sumie przecież możecie zacząć od gumek i zobaczyć, jak się córka będzie z nimi czuła.
          • wasylkap1 Re: Ortodonta - aparat Herbsta 01.09.23, 20:46
            Nie możemy. Herbst wymaga innego aparatu. Musiałabym płacić 2 x.
            • jakis.login Re: Ortodonta - aparat Herbsta 01.09.23, 21:44
              A, czyli córka nie ma jeszcze żadnego aparatu? To pooglądajcie sobie może jeszcze zdjęcia i filmy, jak obie wersje wyglądają. Ja mam mieć jeszcze zakładany bite corrector, może to tez byłoby rozwiązanie dla was?
              https://images.squarespace-cdn.com/content/v1/5dadcf99e16c0241e2e7b926/1574350200170-QMBZFOK8SC6N7N68WOA5/Bite+Corrector.jpg?format=750w
      • shellyanna Re: Ortodonta - aparat Herbsta 01.09.23, 21:50
        Eee bez przesady. Tez ostatnio 6 tygodni nosiłam gumki. Pękały przy ziewaniu. Do jedzenia i tak ściągałam. Montaż to sekunda. Podobnie - jeden komplet zawsze przy sobie.

Teraz patrzę, ze do stałego można dołożyć aparat Malu. Podobny do herbsta, ale montowany właśnie do stałego aparatu.
    • taki-sobie-nick Re: Ortodonta - aparat Herbsta 01.09.23, 21:08
      Z tego, co czytam, to aparat H. porównywany jest z dodatkowym stawem, to bardzo mocny i niesympatycznie wyglądający aparat, więc na logikę (doświadczenia nie mam) - nie.
      • taki-sobie-nick Re: Ortodonta - aparat Herbsta 01.09.23, 21:08
        Przez "niesympatyczny wygląd" mam na myśli "wygląda na działający bardzo inwazyjnie".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka