pogodzona_1234
01.09.23, 20:10
Wiem, że są tutaj osoby które wynajmują mieszkania. A czy są takie które wynajmują pokoje z możliwością korzystania z kuchni i łazienki? Np. Dla studentów?
Czy to jest normalna praktyka, że w umowie wprowadza się zapis mówiący o tym, że oprócz odstępnego za pokój (konkretna kwota) Najemca ma ponosić koszt wg zużycia mediów (to zrozumiałe), ale w zależności od tego ile osób zamieszkuje czyli albo 1/2 albo 1/3, 1/2 lub całość kosztów zużycia. Oprócz mediów jest też wpisany czynsz do spółdzielni. Przy tym punkcie nie ma żadnej kwoty ryczałtowej podanej nawet. Najemca przecież nie ma żadnego wpływu na to czy pozostałe pokoje zostaną wynajęte czy nie. Widzę drugą umowę z takimi zapisami i się zastanawiam o co tu chodzi...
Rachunki za media mnie nie bolą, bo tyle ile zużyje gazu czy prądu czy wody to wiadomo że trzeba zapłacić. Martwi mnie czynsz, bo przecież nie będe płacić pełnej kwoty czynszu do spółdzielni za użycie jednego pokoju w tym mieszkaniu (jak pozostałe się nie wynajmą).
W ogłoszeniu jest podana oczywiście kwota odstępnego plus ryczałtowa kwota za rachunki ale nie ma już to przełożenia na zapisy w umowie.
Ktoś wyjaśni o co tu chodzi? Fajnie by było wiedzieć ile mnie miesięcznie będzie kosztować wynajęcie dziecku pokoju. Od razu powiem ze bombelek szuka i jeździ oglądać te pokoje sam. Ja tylko proszę o umowę do wglądu żeby na minę nie wlazł 😉