Dodaj do ulubionych

Grupo po E8 - kogo też zżera stres?

02.09.23, 10:41
Przed wkroczeniem do nowej grupy. Bo mojego strasznie. Nie będzie w klasie z nikim znajomym. Z nowymi było jedno spotkanie,
na które przyszło 7 osób. Wydawali mu się ok, ale ma sobie za złe, że mało się odzywał.
Ile się natłumaczę, że on jest ok, wygląda co najmniej dobrze, umie gadać z sensem itd.
Mówię też, że wiele osób też tak ma, ale specjalnie mi nie wierzy.
Wątek zakładam częściowo po to, aby go przekonać, że nie jest jedyny ze swoimi lękami.
Obserwuj wątek
    • kornelia_sowa1 Re: Grupo po E8 - kogo też zżera stres? 02.09.23, 10:57
      Mój sie dostał do wymarzonej szkoły- w tej 8 klas pierwszych.

Dwie klasy z identycznym profilem , bo tylu cętnych. Po wynikach rekrutacji ktoś założył grupę , zaprosił całą klasę z
      -listy klas były wywieszone.
      31.08 okazało się ze te klasy (identyczne profil) przemieszano- w jednej są ci którzy wybrali język A w drugiej ci z jężykiem B.
      I z całej poznanej 15 osobowej grupy został z jedną koleżanką wink Taki psikus wink

Mój się nie denerwuje , widac tak miało być. Powiedział wink

Zawsze był chyba lekki stresik jak się szło w nowe środowisko, ale nikt tego specjalnie nie rozkminiał, tak mi się wydaje.
      Teraz zanim mają piewrszą lekcję z nauczycielem już wiedxza o nim wszystko
      I to nie jest dobre
    • malia Re: Grupo po E8 - kogo też zżera stres? 02.09.23, 10:59
      To znaczy że chcesz mu dać poczytać ematke czy sama mu będziesz streszczać, bo nie wiem co napisać.
      • aguar Re: Grupo po E8 - kogo też zżera stres? 02.09.23, 11:07
        Sama będę streszczać. Nie dam poczytać, choćby dlatego, żeby nie widział, że i co o nim piszę.
    • geez_louise Re: Grupo po E8 - kogo też zżera stres? 02.09.23, 12:45
      Syn przeżywa stres chyba na normalnym poziomie.

Mam wrażenie, że jestem bardziej zestresowana, po dwóch dniach euforii po wynikachvrekrutacji zaczęłam mieć do siebie pretensję, że nie wybraliśmy prywatnego liceum. Jak czytam o dodatkowych klasach, brakach nauczycieli, klasach ponad 30 osób i koniecznych korepetycjach, to mi ręce opadają.
      • aguar Re: Grupo po E8 - kogo też zżera stres? 02.09.23, 13:32
        Trzymaj się!
      • malaperspektywa Re: Grupo po E8 - kogo też zżera stres? 02.09.23, 16:36
        Niestety. Mój w technikum ma tak słabą polonistkę, że bez korepetycji się nie obędzie. Szczególnie przy nowej maturze. Przez trzy lata napisali raptem trzy prace pisemne, z czego pani sprawdziła dwie. Ale wiersze na pamięć to przynajmniej jeden w semestrze. Dobrze, że chociaż matematyczka bardzo sensowna, zawodowe ok. W zasadzie ty tylko z tym polskim problem.
      • heca7 Re: Grupo po E8 - kogo też zżera stres? 02.09.23, 17:27
        Braki w nauczycielach są i w szkołach prywatnych wink
    • volta2 Re: Grupo po E8 - kogo też zżera stres? 02.09.23, 13:19
      Te grupy są czymś strasznym, ktoś nie wytrzymuje ciśnienia i musi, bo się udusi... Moje dzieci oczywiście nie brały w tym udziału, bo one akurat nie potrzebują, mają na to wyebane
      • aguar Re: Grupo po E8 - kogo też zżera stres? 02.09.23, 13:32
        O jakie grupy Ci chodzi? Te np. na fb?
      • renia266 Re: Grupo po E8 - kogo też zżera stres? 02.09.23, 15:25
        Z tymi grupami na Mess to często cyrki są. Mój syn np zrezygnował ze szkoły pierwszego wyboru i wystartował do kolejnej bardziej topowej w uzupełniającej rekrutacji razem ze swoim kolegą. Obaj się dostali. Kolega napisał do jakiejś panienki z tej klasy której dane poznał na waszaedukacja, że chce dołączyć do grupy klasowej, a to go odrzuciła, pisząc, że nie ma go na liście pierwszej, a w uzupełniającej to ją nie interesuje bo najlepsi juz sie dostali, czy coś w ten deseń. No kiepsko to rokujesmile
        • aguar Re: Grupo po E8 - kogo też zżera stres? 02.09.23, 16:31
          Debilka! Jest przecież możliwe, że ktoś z uzupełniającej będzie lepszy od osoby, która się dostała w pierwszym naborze.
          • renia266 Re: Grupo po E8 - kogo też zżera stres? 02.09.23, 16:36
            No ja wiem, ze debilka, bo np. mój punktowo jest w czołówce tej klasy.....Ale ja nie wiem skąd takie dzieciaki się biorą, rodzice ich pompują, że sa naj naj i poniżej nie schodzę, czy jak?
            • malaperspektywa Re: Grupo po E8 - kogo też zżera stres? 02.09.23, 16:43
              Może to jakaś pojedyńcza debilka, a reszta klasy będzie spoko. Zresztą pukty w rekrutacji nie odzwierciedlają jak potem dzieciak sobie poradzi.
              • memphis90 Re: Grupo po E8 - kogo też zżera stres? 02.09.23, 18:19
                Rety, nawet, jeśli poradzi sobie gorzej l, to nie znaczy, ze nie będzie wartościowym, sympatycznym kolegą…

Pisałam już raz o jednej absolutnie odrażającej dziewoi, która spotkałyśmy z córką na drzwiach otwartych - nie chciałbym, żeby moje dziecko było w klasie z takim zadufanym bufonem, choćby miał średnią szybującą w kosmos…
            • la_mujer75 Re: Grupo po E8 - kogo też zżera stres? 03.09.23, 18:08
              Podejrzewam, że rodzice swoje mogą doodawać wink
              U syna w I klasie L.O była bardzo wymagająca polonistka. Cała klasa - z gory na dół, nałapała jedynek. Było zebranie i przyszyła ta polonistka (ja byłam nią zachwycona).
              Tłum rodziców się rzucił, że ich dzibdziusie to tak super napisały egzaminy, miały czerwone paski oraz miały tyle i tyle punktow i że to niemożliwe, aby ich dzieci mogły dostawać same pały.
              Gro z nich (z tych rodziców) mówiło i podkreślałao, że dzieci miały prawie 180 punktów i może by się nie dziwili, że II część klasy może mieć 1, ale nie, że ich "genialne" dziubdziusie.
              Klasa była podzielona na języki- jeden nie cieszył się wzięciem, więc wystarczyło mieć jakieś 165 punktów i już bylo się w tej klasie. Aby dostać się do II części klasy- jakieś 174 punkty trzeba było mieć.
              No, przyznam, że jak słuchalam tych rodziców, to czułam się lekko zażenowana.
        • la_mujer75 Re: Grupo po E8 - kogo też zżera stres? 03.09.23, 18:00
          Ło Jezu, jaka "milutka" ...
          Miejmy nadzieję, że będzie wyjątkiem w tej klasie, a nie, że większość tak będzie patrzyła.

BTW- ilośc punktów w rekrutacji nie zawsze przekłada się na późniejsze oceny, a p drugie -oceny też nie świadczą o inteligencji.
      • 18lipcowa3 Re: Grupo po E8 - kogo też zżera stres? 02.09.23, 19:17
        Ja uważam że bdb. Mniejszy stres. Poznają się szybciej.
        • volta2 Re: Grupo po E8 - kogo też zżera stres? 02.09.23, 20:41
          Taaa, już się muszą poznać, bo całe 4 lata to za mało. Jak piszę, niektórych zżera strach i muszą, bo się uduszą.
          • 18lipcowa3 Re: Grupo po E8 - kogo też zżera stres? 02.09.23, 20:49
            Ależ nie muszą. Nikt nie ma obowiązku być na grupie i się spotykać wcześniej.
            Jak ktoś jest dzikim piwniczakiem to niech siedzi w wakacje i się nie odzywa.
            Są dzieci towarzyskie ktore są ciekawe nowych ludzi i internet im to ułatwia.
            W ogóle to nie o strach tu chodzi.
      • annaboleyn Re: Grupo po E8 - kogo też zżera stres? 03.09.23, 17:46
        Aaale.. fakt, że dzieciaki poznają się wcześniej i rozmawiają ze sobą ZANIM wejdą do szkoły pierwszy raz we wrześniu budzi w tobie taką furię, bo...?
    • auksencja15 Re: Grupo po E8 - kogo też zżera stres? 02.09.23, 18:08
      Myślałam, ze piszesz o przedszkolaku zanim zajarzylam co to e8. Daj żyć chłopakowi, za bardzo rozkminiasz/rozkminiaciewink
      • aguar Re: Grupo po E8 - kogo też zżera stres? 02.09.23, 20:18
        Ale to on mi nie daje żyć, łazi za mną i marudzi, że mam go pocieszać.
    • mama-ola Re: Grupo po E8 - kogo też zżera stres? 02.09.23, 18:47
      Mój syn nie wygląda, jakby się przejmował smile Ja przeżywam, ale tak pozytywnie, wręcz jestem podekscytowana, jakbym to ja szła do tej nowej szkoły smile Syn będzie miał faceta wuefistę jako wychowawcę, ciekawe, czy się polubią, bo wiadomo, może być bardzo dobrze albo bardzo źle. Skład klasy na razie jest nieznany, ale wiadomo z grubsza, że 70 proc. to mają być dziewczyny - oby wśród chłopaków trafili się tacy w porządku, do zaprzyjaźnienia się, tego sobie bym najbardziej życzyła.
    • 18lipcowa3 Re: Grupo po E8 - kogo też zżera stres? 02.09.23, 19:15
      Mojej wcale. W szkole ma znajomych, w klasie poznali się już - byli dwa razy na mieście .
    • szmytka1 Re: Grupo po E8 - kogo też zżera stres? 02.09.23, 19:54
      U nas 0 stresu, 16 osób w klasie, w tym 2 z jego klasy w SP. Ale sytuacje typu szkoła nie stresowały go nawet w przedszkolu. Taki typ.
    • ludborka Re: Grupo po E8 - kogo też zżera stres? 02.09.23, 20:34
      Trochę się stresujemy obie, ale trochę. Klasa i rocznik spotykały się regularnie przez w sumie cały sierpień, więc jako tako się znają. I tak wyjdzie w praniu, niech się młody nie denerwuje (łatwo powiedzieć)
      A do którego lo idzie?
      • aguar Re: Grupo po E8 - kogo też zżera stres? 02.09.23, 21:10
        XVI Poznań. A Twoja?
        • ludborka Re: Grupo po E8 - kogo też zżera stres? 02.09.23, 21:12
          V kraków, co jest w sumie największym moim stresem
          • aguar Re: Grupo po E8 - kogo też zżera stres? 02.09.23, 21:19
            Trzymaj się!
            • ludborka Re: Grupo po E8 - kogo też zżera stres? 02.09.23, 21:29
              Ty też!
    • princy-mincy Re: Grupo po E8 - kogo też zżera stres? 02.09.23, 21:13
      Moja nie. Mieli 2 czy 3 spotkania, grupa na WA czy messengerze prężnie, ruch non stop. Do tej samej szkoły (ale nie do tej samej klasy) idzie kilka osób z podstawówki. umówili się, że jadą razem na rozpoczęcie.
    • sandy_cheeks Re: Grupo po E8 - kogo też zżera stres? 02.09.23, 21:36
      Córka wyluzowana, z przyszła klasą mieli już 2 wyjścia na miasto (stawiło się po kilka osób, ale zawsze coś). Mają grupę na messengerze, z tego co dzieciaki pisały, to większość klasy będzie dojeżdżają, część spoza Warszawy. Może być, ze z naszej dzielnicy będzie tylko ona. Podobno chłopaki to straszne kołki, dziewczyny są bardziej kontaktowe…
    • annaboleyn Re: Grupo po E8 - kogo też zżera stres? 03.09.23, 17:45
      Rozmawiali online dużo, od momentu zakończenia rekrutacji właściwej. Dość szybko dołączyła większość klasy. Przed spotkaniem lekki stres, ale dokładnie tak wytłumaczyliśmy - wszyscy się stresują, dla każdego to nowy etap, fajnie, że macie okazję się poznać i do szkoły wejść już mniej więcej zaziomieni. I z takim nastawieniem puściliśmy smile Na pierwszym spotkaniu oczywiście początkowo ogólna spina, sztywne obwąchiwanie się, ale szybko się rozkrochmalili, fajnie im się rozmawiało, potem widzieli się jeszcze na spotkaniu z wychowawcą i kolejnym - tylko uczniów. Będzie ok smile
    • awf-33 Re: Grupo po E8 - kogo też zżera stres? 03.09.23, 18:43
      Stresuje się. Nie ma żadnej grupy na Messenger (albo jedt, a on nie wie), nikogo nie zna, wiec będzie totalnie nowy.
      Wszyscy ze starej klasy już się poznali z nowymi kolegami i młody ma dola, ze będzie wyalienowany.
      • aguar Re: Grupo po E8 - kogo też zżera stres? 03.09.23, 19:25
        Trzymam kciuki, żeby było dobrze!
    • lucky80 Re: Grupo po E8 - kogo też zżera stres? 03.09.23, 19:14
      Moja pojechała właśnie z nową klasą na 6 dni na zielona szkole. Dzieci się jako tako juz znają bo cała zimę i wiosnę chodzili na spotkania do szkoły a z częścią dziewczynek lubią się prywatnie juz też i się odwiedzały przed wakacjami.
      Ale, wiadomo ze się trochę martwię jak to się wszystko potoczy.
    • jkl13 Re: Grupo po E8 - kogo też zżera stres? 03.09.23, 19:17
      Mój syn na szczęście tego problemu nie ma, bo idzie do klasy sportowej, w której wszyscy już się doskonale znają. Po pierwsze połowa kolegów będzie z podstawówki, a drugą połowę zdążył już poznać na letnich treningach i obozie sportowym, na którym był cały skład nowej klasy. Ma też kolegów w starszych klasach, więc wie już co nieco o wychowawcy (podobno rewelacyjny facet) i nauczycielach, którzy będą go uczyć. Jutro do szkoły idzie na luzie, jak do siebie.
    • cisco1800 Re: Grupo po E8 - kogo też zżera stres? 03.09.23, 21:25
      My się nastresowaliśmy wystarczająco rekrutacją uzupełniającą. Wystarczy już tego stresu. Teraz ze strony młodej jest lekka trema, ale klasa obwąchała się już w necie. A ja? Starałam się podbijać u młodej pewność siebie, zwłaszcza po nieudanym początku, a teraz trzymam kciuki żeby odnalazła się w grupie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka