Dodaj do ulubionych

jak? to? ugryźć?!!! dieta...

02.09.23, 13:43
Ludzie, ratunku!

młody ma od lat problemy skórne, na które lekarze od lat przepisują mu jakieś syropki przeciwalergiczne, których to syropków ja od lat mu nie daję, bo żeby jakie one nie były, młody czuje się po nich jak zombie.

no i chodził od lat z czerwonymi plamami, uznałam, że lepsze to, niż truć go tymi lekami, zwłaszcza, że nie bardzo były uporczywe (nie swędziały, nie bolały). latem, zwłaszcza po pobycie nad morzem, znikały na jakiś czas.

ale w tym roku pojawiło się coś tak złowrogiego, że się przeraziłam. ciemna plama na pół brzucha, a na niej jakieś takie jakby białe, twardawe terytoria.

za telefon i dzwonię ...do sąsiadki. jest to pediatra z Warszawy, z dużym doświadczeniem i naprawdę niegłupia. chciałam ja tylko zapytać, czy nie ma dermatologa do polecenia, ale ona uznała, że sama zajmie się tematem.

no i się zajęła!

kazała, przede wszystkim "odstawić mleko i cukier". to znaczy, cały nabiał oraz "kluchy" i "buły" i oczywiście słodycze.

i tak, jak dotąd myślałam, że żywię dzieciaka racjonalnie i zdrowo, tak teraz nie mam pojęcia, co on ma jeść!!!

typowe śniadanie przed szkołą to była owsianka na mleku, z rodzynkami. albo jogurt naturalny z owocami i muesli, albo kanapka, no to może mnie ratować, bo są jakieś chleby bez pszenicy prawdopodobnie.

ale jak żyć bez pizzy i spaghetti? bez twarogu, śmietany, jogurtu?

błagam o wszelkie porady, bo ja pierwszy raz...

młodemu smakuje na szczęście wszystko. oprócz grzybów, ryb i jajek :~(

ach, pytanie: czy ktoś kiedyś miał taką sytuację i czym karmił dzieciaka, oprócz, oczywiście "przepysznego jagielnika, ueee?
Obserwuj wątek
    • bazia_morska Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 02.09.23, 13:58
      Zastępujesz mleko i jogurty wersjami wege, już w biedronkach masz wybór, pieczywo masz bezglutenowe, albo dajesz wafle ryżowe, placki kukurydziane. Zamiast spaghetti ryż i kasze. Dużo warzyw.
      • stephanie.plum Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 02.09.23, 14:56
        po zatanowieniu: problem jest u mnie w głowie.

dla mnie wafle ryżowe i mleko w wersji wege to paskudztwa nie do przełknięcia. muszę popracować nad sobą...

na szczęście warzywa i kasze zawsze były u nas po korek, z tym nie ma problemu. ale ja bez jogurtu i sera nie przeżyję, a spaghetti to dla naszej rodziny takie comfort food.
        • kk345 Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 02.09.23, 15:20
          Spaghetti możesz zrobić z makaronem ryżowym
          • malaperspektywa Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 02.09.23, 16:47
            Są nawet makarony z warzyw. Kiedyś przez przypadek zakupiłam takie paskudztwo, ale może wam zasmakuje.
            • stephanie.plum Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 02.09.23, 17:06
              no właśnie - paskudztwo...
              • fil.lo Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 02.09.23, 17:22
                Nie nastawiaj się, tylko spróbuj. Kupiłam ostatnio makaron z soczewicy i był bardzo dobry.
              • shule_aroon Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 02.09.23, 18:30
                stephanie.plum napisała:

> no właśnie - paskudztwo...
                >

Makaron kukurydziany formują w różne rodzaje, i nie fo końca takie spaghetti jest paskudztwem.
              • kk345 Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 02.09.23, 21:45
                stephanie.plum napisała:

> no właśnie - paskudztwo...
                >
                Ale co, ryżowy paskudny? Żartujesz? Ten z biedry z zielonego groszku też bardzo dobry jest, spróbuj sama
                • shule_aroon Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 02.09.23, 22:06
                  kk345 napisała:

> stephanie.plum napisała:
                  >
                  > > no właśnie - paskudztwo...
                  > >
                  > Ale co, ryżowy paskudny? Żartujesz? Ten z biedry z zielonego groszku też bardzo
                  > dobry jest, spróbuj sama

Pytanie czy to dla steph jest paskudne (i to w wyobrazni, bo nie wszystkiego probowala), czyli syn ma aż tak znaczna wybiórczość i odmawia zjedzenia kazdziutkiego makaronu niż pszenny.
          • princy-mincy Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 03.09.23, 08:38
            można kupić też makaron bezglutenowy, który smakuje jak zwykly
            np barilla, schar, balviteb
    • homohominilupus Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 02.09.23, 14:03
      A zaden z badajacych go lekarzy nie podejrzewał łuszczycy? Bo rozumiem, że ci od syropków to dermatolodzy byli?

A taki lekarz pediatra który diagnozuje przez telefon i kaze przejść na jakąś dietę eliminacyjną to sorry, brzmi jak jakiś dr Martens 🙄
      • stephanie.plum Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 02.09.23, 14:51
        nie, sąsiadka przyszła (z psem) i obejrzała wszystko dokładnie, a wywiad lekarski przy lemoniadzie na tarasie trwał dłużej, niż w jakiejkolwiek przychodni.

ona ma jakąś całościową wizję, dieta to tylko jedna jej składowa część.
        • geez_louise Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 02.09.23, 14:58
          Daj spokój, nie słuchamy nikogo, kto zaleca przy alergii drastyczną dietę bez testów. Pani raczej trafia do gatunku oszołomów, chociaż jest aż z Warszawy.
          • homohominilupus Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 02.09.23, 15:10
            No właśnie, wrodzona delikatność powstrzymywała mnie przed użyciem słowa na o ale tak właśnie myślę.
            • memphis90 Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 02.09.23, 16:02
              Fundowanie dziecku z alergią chemicznej wysoce przetworzonej gąbki pod nazwą „pieczywo bezglutenowe z supermarketu” tez brzmi jak plan…
              • budyniowatowe Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 02.09.23, 18:13
                memphis90 napisała:

> Fundowanie dziecku z alergią chemicznej wysoce przetworzonej gąbki pod nazwą „p
                > ieczywo bezglutenowe z supermarketu” tez brzmi jak plan…
                >
                Można samemu upiec. A bezglutenowe pieczywo może być dobre albo jako to nazwałaś wysoce przetworzona gąbka. Tak samo jak glutenowe pieczywo. Ja kupuję pieczywo bezglutenowe na zakwasie.
          • stephanie.plum Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 02.09.23, 16:05
            a ja już kolejny raz słyszę, że "z testów nic nie wychodzi".
            • memphis90 Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 02.09.23, 16:26
              No bo skóra atopowa nie jest równoważna z alergią pokarmową. Może być genetycznie uwarunkowana wada budowy skory, przez co nie broni się ona przed agresorami z zewnątrz - chemikaliami (proszki, płyny, zanieczyszczenie srodowiska), suchością, temperaturą itd. Może być alergia kontaktowa - jak brzuch, to np na nikiel, obecny w guziczkach od spodni.

Jeśli testy skórne wyszły ujemne (mleko, jajka, zboża), to tym bardziej zasadność wprowadzania bardzo restrykcyjnej diety wydaje się wątpliwa. Już prędzej eliminacja składników rzadziej sprawdzanych czyli barwników, sztucznych aromatów, zagęstników, konserwantów itd.
              • 1matka-polka Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 02.09.23, 16:41
                Zapomniałaś o atopii na tle nerwowym.
                • mamtrzykotyidwato5 Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 02.09.23, 17:10
                  Atopia to dziedziczna skłonność do nadprodukcji przeciwciał alergicznych IgE i nadmiernej odpowiedzi alergicznej na alergeny występujące powszechnie i nie powodujące u zdrowych ludzi żadnych reakcji.
                  Atopia na tle nerwowym nie istnieje.
                  • 1matka-polka Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 02.09.23, 17:26
                    "Atopia na tle nerwowym nie istnieje."

Nastepna, zapalenie pecherza na tle nerwowym, wrzody zoladka, nadciśnienie, itd, itp, nic z tych rzeczy nie istnieje.
                  • kochamruskieileniwe Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 02.09.23, 18:11
                    🤦
                    Poproszę, o wiarygodne źródła tej informacji. Fachowe. Recenzowane.
                    Doświadczenie oraz bogata literatura fachowa przeczą temu twierdzeniu
                    • 1matka-polka Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 02.09.23, 19:05
                      kochamruskieileniwe napisała:

> 🤦
                      > Poproszę, o wiarygodne źródła tej informacji. Fachowe. Recenzowane.
                      > Doświadczenie oraz bogata literatura fachowa przeczą temu twierdzeniu

Ale mnie nie chodzi o to, ze tylko stres i nerwy wywolują atopie. Chodzi o to, ze stres i nerwy mogą wywołać bardzo wiele chorob, a wiec rowniez azs moze byc objawem przewleklego stresu, np. hipochondryk moze miec azs, dopoki nie pojdzie na psychoterapię.
                      A ze stephanie juz nie raz pokazala na forum, ze bardzo potrzebuje terapii, bo robi krzywdę swojemu dziecku, to dlatego poszlam w tym kierunku. 🤷‍♀️
                      • kochamruskieileniwe Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 02.09.23, 20:11
                        1matka-polka napisała:

> kochamruskieileniwe napisała:
                        >
                        > > 🤦
                        > > Poproszę, o wiarygodne źródła tej informacji. Fachowe. Recenzowane.
                        > > Doświadczenie oraz bogata literatura fachowa przeczą temu twierdzeniu
                        >
                        > Ale mnie nie chodzi o to, ze tylko stres i nerwy wywolują atopie. Chodzi o to,
                        > ze stres i nerwy mogą wywołać bardzo wiele chorob, a wiec rowniez azs moze byc
                        > objawem przewleklego stresu, np. hipochondryk moze miec azs, dopoki nie pojdzie
                        > na psychoterapię.
                        > A ze stephanie juz nie raz pokazala na forum, ze bardzo potrzebuje terapii, bo
                        > robi krzywdę swojemu dziecku, to dlatego poszlam w tym kierunku. 🤷‍♀️
                        >
                        Tonie było do Ciebie. Stres ma zdecydowany wpływa skórę atopika
                    • 1matka-polka Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 02.09.23, 19:19
                      Zalinkuj cos, skoro znasz taka bogata literature, bo ja znajduje same informacje, ze stres zdecydowanie zaostrza i wzmaga azs, (ladnie sie rymuje). Chyba, ze to bylo do nieumiejacej policzyc swoich kotow maniaczki diet eliminacyjnych...
                      • mamtrzykotyidwato5 Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 03.09.23, 12:58
                        Mylisz pojęcia.
                        Zaostrza i wzmaga AZS tak, ale nie wywołuje.
                        Najpierw trzeba mieć w genach zapisaną atopię, a dopiero jak się jest atopikiem, to stres może zaostrzać i wzmagać objawy AZS jeśli się je ma.
                        Dlatego zdanie, które napisałaś na początku: "Zapomniałaś o atopii na tle nerwowym. " - jest bez sensu, jest nieprawdziwe, bo atopia na tle nerwowym nie istnieje.
                        Stres nie sprawi, że ktoś się nagle stanie atopikiem, jeśli urodził się zdrowy. Atopikiem trzeba się urodzić, bo to choroba zapisana w genach.
                        • 1matka-polka Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 03.09.23, 15:31
                          "Stres nie sprawi, że ktoś się nagle stanie atopikiem, jeśli urodził się zdrowy."

Moze byc tak, ze przez cale zycie przed psychoterapia atopik bedzie mial ciezkie objawy, a w trakcie terapii mu znikną.
              • bombelek1 Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 03.09.23, 00:10
                Masz rację. Kiedyś mój syn miał alergię skórną, oprócz wziewnej, która na testach wychodziła zawsze. Ze spożywki jako dziecko miał al. na białko mleka krowiego, a jako nastolatkowi wyszło tylko na kukurydzę.
                Ale.. w czasie pylenia traw reagował obrzekiem ust i gardła na jabłka i owoce z pestką i niektóre orzechy.
                Pierwsze zalecenie to odstawienie napojów kolorowych, tylko woda do picia.
                Plus u nas szło dużo serów żółtych i po eliminacji tych z barwnikami była poprawa.
                I jest do dziś. Nie wiem co zadziałało.Może eliminacja składnika, może wiek.
                A trzeba też wziąć pod uwagę, że młodzież je i pije nie tylko w domu.
                Może pił jakieś energetyki, albo co?

Ogólnie kupując czytam składy, jeśli są konserwanty to szukam produktu bez.
                Nie wszystko się da, ale wiele produktów można pozmieniać. Począwszy od głupiego chrzanu.. keczupu, serów
                A jak poczytasz składy słodyczy..
                Także przejrzyj to co masz w domu pod kątem składów.
                Na początku trzeba szukać, czytać składy.
                Później kupujesz już znane.
                Możesz spróbować zrobić testy z krwi...
                Może to alergia krzyżowa. Warto zapisywać kiedy wysypuje.
                Czasem uda się coś powiązać.
                Ogólnie mądry alergolog wskazany.

• kochamruskieileniwe Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 02.09.23, 18:08
            Ja tylko, tak na marginesie...
            Czasami testy płatkowe nie wychodzą... IgE mialam ponad 3 tys. (Serio). Testy płatkowe ( powtarzane) nic nie pokazały. 😂. Bywa i tak.
            • kochamruskieileniwe Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 02.09.23, 18:15
              Nie dokończyłam. IgE swoiste z krwi dały rezultaty.Dieta zadziałała.
      • livia.kalina Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 02.09.23, 21:51
        >to sorry, brzmi jak jakiś dr Martens 🙄

Niestety brzmi to o wiele gorzej, jak "dr cubała-kucharska".
    • spirit_of_africa Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 02.09.23, 14:03
      Poszukaj w sieci jadłospisów dla diety przy AZS albo idz na konsultacje do dietetyka który ułoży jadłospis pod wytyczne oraz pod preferencje syna. Generalnie mleko możesz zastąpić napojami roślinnymi itp
    • berdebul Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 02.09.23, 14:11
      Owsianka na mleku roślinnym. Wybierz z dodatkiem wapnia i witamin, bez dodatku cukru, można tez robić w domu, ale trzeba mieć „dojarkę” do pestek/orzechów lub mocarny blender (powinno być zmielone na pył).
      Jogurty wege są ok (lubię Alpro). Można robić samemu.
      Chleb bezglutenowy, albo z płaskurki - zobacz jak będzie tolerował. Nie mogę zwykłej pszenicy, mogę płaskurkę.
      Kluchy - bezglutenowe, albo z grochu i innych strączków.
      Śmietana - najlepsza wychodzi mi 1/3 nerkowców, 2/3 pestek słonecznika. Namoczyć, zblendowac, przecedzić przez gęste sitko lub wręcz woreczek. Farfocle można zostawić i przerobić na wege mozarellę.
      Spójrz na Smakoterapię. Jest 3xbez, często robię lunchboxy z ich przepisów.
      No i cała azjatycka kuchnia Ci zostaje - sojowe/ryżowe noodle, ryz.
      • bigimax4444 Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 02.09.23, 14:34
        Wege produkty to wysoko przetworzony chemiczny syf , trzeba miec cos z glowa zeby to jesc
        • emateczka Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 02.09.23, 15:58
          Tak, takie zblendowane migdały albo płatki owsiane to zabić mogą... W przeciwieństwie do slodzonych i barwionych produktów z "normalnego" mleka 😂 Taki Danio, samo zdrowie...
          • stephanie.plum Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 02.09.23, 17:07
            w życiu nie kupiłam Danio.
            • emateczka Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 02.09.23, 18:18
              Ale ja nie do Ciebie o Danio wink
      • stephanie.plum Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 02.09.23, 14:58
        dzięki, choć to brzmi strasznie.

:~O
        • geez_louise Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 02.09.23, 15:00
          Super pomysł, orzechy w dużych ilościach jako mało uczulający zamiennik mleka, które dziecko pije od zawsze.
      • asia-loi Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 02.09.23, 18:07
        berdebul napisała:

> Owsianka na mleku roślinnym.

Polecam mleko owsiane firmy Inka, tylko to zwykłe nie Barista. Litr kosztuje ok 10 zł.
        Ma dobry skład, bez cukru, bez laktozy. Sama na nim robię owsiankę. Jak robiłam owsiankę na wodzie to dodawałam rodzynki lub żurawinę, bo inaczej smakowo mi nie pasowało. A na tym mleku owsianym dla mnie smakowo jest ok. Ja to mleko też dodaję do kawy Inki (pół wody, pół mleka).
        Tu ktoś polecał żeby samemu robić, bo taniej. Zrobiłam i wyszło niedobre.
      • ichi51e Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 02.09.23, 19:08
        No właśnie ja tez chciałam przypomnieć ze Chiny Korea Japonia tam w ogóle w tradycyjnej kuchni nie ma mleka
    • kochamruskieileniwe Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 02.09.23, 14:13
      Idź do dermatologa.
      Duże prawdopodobieństwo AZS . (Ale niekoniecznie, może być coś innego).
      Dieta, jak powiedziała pediatra.
      Można żyć. Jest mnóstwo zamienników.
      Ale trzeba być żandarmem.. Nawet w wędlinach są białka mleka. Nie mówiąc o bułkach.
      Są mleka, śmietany roślinne. Jogurt również.
      Czasami można wprowadzić zamiast jak kurzych jaka przepiórcze. Zamiast sera krowiego - pwcze lub kozie. Ale to trzeba sprawdzać indywidualnie.

Przerabiałam poprzez kilka ładnych lat. Dziecko skórę ma Kalmarze ów.
      Ze mną gorzej, boczasmi mi się nie chce izjadamzakazane. Ale wiem, że odchoruje.

Aha do mycia dermokosmetyki. Dobrane metodą prób i błędów, niestety.u nas sprawdza się exomega.

Uprzedzam, że dieta i kosmetykikosztowne nieco. 🙄
      • kochamruskieileniwe Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 02.09.23, 14:16
        Aha. Trzeba zwrócić uwagę na ubrania ( u mnie bawełna i jedwab dobrze są znoszone). Duzo na dworze, w dobrymklimacie ( morze, jeziora), aleniena słońce wystawiać skórę, lecz w półcieniu. Zima doświetlanie skóry lampami solaryjnymi.
        • kochamruskieileniwe Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 02.09.23, 14:17
          Dużo jest spraw indywidualnych ( dieta, ubrania, kosmetyki). Trzeba dobierać metodą prób i błędów. Niema jednej uniwersalnej metody, niestety.
          • kochamruskieileniwe Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 02.09.23, 14:46
            I jeszcze dwa aspekty, o których nieczęsto się mówi, zwłaszcza w przypadku dzieci.
            Nerwowość. Dzieciaki z problemami skórnymi często są nerwowe. Bo cały czas swędzi. A stres powoduje świąd, świąd wzrost nerwowości. Błędne koło. Unikać dodatkowych stresowych sytuacji ( wiem, łatwo mówić...)
            Drugie. Zadbać o komfort psychiczny dziecka. Bo to powoduje stres- zła skóra, dieta. Bo dlaczego inny mogą bezkarnie opychać się lodami, a ja nie? Czyli robić dziecku zamienniki z dopuszczalnych produktów. To niesamowicie działa. Zwłaszcza w przypadku imprez, robić b. trakcyjne jedzenie z dozwolonych produktów, tak by inne dzieci" zazdrościły" jedzenia. Oczywiście, tak by mogły też się poczęstować. Przerabiałam to ze swoim. Traumy z powodu diety i wykluczenia jedzeniowego nie ma. Ja, w dzieciństwie dopiero w sanatorium poczułam się dobrze, bo nareszcie nie jako jedyna, a wśród swoich. No, ale to było wiele lat temu, zamienników nie było zbyt wiele ( współczuję mamie), a i atopowcow było zdecydowanie mniej
            • stephanie.plum Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 02.09.23, 15:02
              dzięx za wszystkie wskazówki!

będę się jeszcze dopytywać, w razie czego.
      • bombelek1 Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 03.09.23, 07:45
        Przerobiłam wszystko, 😄 najlepsze było wybijanie 18 jajeczek przepiorczych na szarlotkę..
        Tak, diety trzeba pilnować.
        Raczej odstawilabym najpierw mleko, a jakby po dwóch, trzech miesiącach nie było efektu, to wtedy gluten. Takie radykalne zmienianie diety - zamienniki wege, to jest bardzo ryzykowne.
        Produkty wycofujesz powoli, w sensie nie wszystkie na raz. I wprowadzasz powoli.
        Przecież zamienik też może uczulać..
        Najlepiej jeść proste potrawy złożone z tego co już znane. Domowe wędliny, pasztet, zupy z ryżem, makarony ryżowe., kaszotta, curry, pas thai - przepis Ania gotuje, itp
        Soja też potrafi uczulić, więc ostrożnie.
        • taje Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 03.09.23, 15:39
          >Produkty wycofujesz powoli, w sensie nie >wszystkie na raz. I wprowadzasz powoli.

No właśnie. Inaczej nie będzie wiadomo, który konkretnie składnik uczula. Nawet u kotów na diecie eliminacyjnej stosuje się taką zasadę.

A tak w ogóle, namawiam do zrobienia testów alergicznych przed wprowadzeniem radykalnych zmian w diecie dziecka.
    • cosmetic.wipes Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 02.09.23, 14:20
      Od z dzieckiem do dermatologa, niech zrobi różnicowanie. To może być tysiąc rzeczy od grzybicy przeZ AZS po łuszczycę.
      • cosmetic.wipes Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 02.09.23, 14:22
        *Idź
    • karmelkove_love Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 02.09.23, 14:24
      Mam syna uczulonego na białka mleka krowiego. To nie jest łatwa dieta, mleko i pochodne są wszędzie. Jak pisały wyżej dziewczyny: wegańskie zamienniki, czytanie składów, możliwe, że będą tolerowane zamienniki kozie i owcze, ale to trzeba stestować. Dla mnie wielkim ułatwieniem była książka Jadłonomia po polsku, mocno polecam. Po jakimś czasie przywykniesz, zmieni się też za pewne lekko dieta reszty rodziny, co na zdrowie wszystkim wyjdzie. Najtrudniej jest na wyjazdach, w restauracjach. Deser bezmleczny to, poza sorbetem, jakiś jednorożec kulinarny.
      • kiddy Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 02.09.23, 15:17
        Z tym deserem to bez przesady. Alpro ma bardzo dobry skyr owocowy, są też desery Ave Vege, czekolada wymiata. W każdej cukierni są bezy, w wielu kawiarniach np. ciasto bananowe albo marchewkowe bez mleka.
        • berdebul Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 02.09.23, 16:40
          Bezy wypełniane kremem z mascarpone albo bita śmietana.
          Marchewkowe często ma frosting z serka philadelphia itd.
          Pomijając wszelkie dodatki które mogą zawierać białko krowie - głupie biszkopty, czy inne ciastko którym posypany jest deser.
          • stephanie.plum Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 02.09.23, 17:09
            nie jadamy takich rzeczy, problem z głowy.
      • bombelek1 Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 03.09.23, 07:49
        Robiłam galaretki i ptasie mleczko, czyli galaretka vi mleko sojowe, wtedy w proszku.. Kiedyś nie było mnóstwa rzeczy, teraz zamienników jest o wiele więcej..
        Ale ja bym poszła do przynajmniej dwóch lekarzy, alergologa i dermatologa, i to dobrych.
        To rewolucja w diecie.
    • taje Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 02.09.23, 14:30
      Zanim zmieniłabym dziecku dietę poszłabym do dermatologa i zrobiłabym testy alergiczne.
    • bigimax4444 Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 02.09.23, 14:33
      i tak, jak dotąd myślałam, że żywię dzieciaka racjonalnie i zdrowo, tak teraz nie mam pojęcia, co on ma jeść!!!

Wolowine

typowe śniadanie przed szkołą to była owsianka na mleku, z rodzynkami. albo jogurt naturalny z owocami i muesli, albo kanapka, no to może mnie ratować, bo są jakieś chleby bez pszenicy prawdopodobnie.

Typowy cukrowy syf a nie "zdrowe sniadanko"
      • stephanie.plum Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 02.09.23, 15:04
        jasne, na śniadanie teraz będą "cynaderki z kaszo".
        • bigimax4444 Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 02.09.23, 15:27
          Sa troche inne opcje niz walace szczochem cynaderki i gowniana kasza

Jak juz bardzo chcesz to sie zaintetesuj carnivore i jak odwraca zapalenia , ale zapewne nie chcesz rozwiazac problemu , chcesz tylko pierdzieluc trzy po trzy i nic nie zrobic
      • kiddy Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 02.09.23, 15:18
        Jak odstawiać białko mleka, to konsekwentnie, wołowinę też 🙄.
        • bigimax4444 Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 02.09.23, 15:25
          Bialko mleka i bialko miesne , dwie rozbe sprawy
          • kiddy Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 02.09.23, 15:36
            Nie, odstawia się to, co zawiera krowie białko. Powie ci to każdy porządny alergolog.
            • memphis90 Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 02.09.23, 16:05
              Niekoniecznie. Alergia na wołowinę i na białka mleka to dwie różne sprawy, bo i białka budujące mięśnie i kazeina/laktoglobuliny są różne .
              • kiddy Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 02.09.23, 16:45
                Masz rację, ale zasadniczo trudno jest przewidzieć, na które białko uczulone jest dziecko. W samym mleku krowim jest niejedno białko.
        • stephanie.plum Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 02.09.23, 18:09
          wołowiny nie jadamy.
    • geez_louise Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 02.09.23, 14:35
      Nie leczyć u sąsiadki.

Nie obwiniać mleka za zło całego świata.

Dawać leki antyhistaminowe, efekt zombie jest tylko po niektórych i to tylko przez pierwsze dni. Lekarz dobierze inne.

Leczyć dziecko objawowo! Mam spektakularny azs i uważam ze to, co robisz jest okrutne. To boli, swędzi i ciągnie. Skora jest naruszona i chodzi się latami z otwartymi ranami. Bez moich ulubionych emolientow i kremów barierowych, sterydów w maści raz na jakiś czas, leków antyhistaminowych nie daje się żyć. Dyskomfort jest okropny. To, że aktywny kilkulatek zdaje się tego bólu nie zauważać, nie znaczy wcale, że tak jest.
      • stephanie.plum Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 02.09.23, 15:08
        hech, może masz rację...

tyle, że mam za sobą cztery lata, nie wiem ilu lekarzy i różne specyfiki do łykania. po pierwsze, średnio pomagały, a po drugie, ogłupiały go wszystkie. ja po prostu tego nie chcę, juz wolę, by jadł wyłącznie kiszoną kapustę.

kremy barierowe i emolienty są w grze. otwartych ran nie ma. pytam, gdzie swędzi, pokazuje tylko ugryzienia komara.
        • mamtrzykotyidwato5 Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 02.09.23, 16:36
          Specyfiki do łykanie zwykle nie pomagają, a jeśli to tylko trochę.
          Dieta, tak, mleko tak, ale dlaczego cukier? Cukier nie uczula i nie powoduje zmian na skórze. Owszem nie jest zdrowy, ale trochę można jeść.
          Od odstawienie mleka należy zacząć, bo to najczęstszy i najgorszy alergen. i za więcej niż mleko na początek się nie bierz, to i tak będzie trudne. Przestawienie się na inne jedzenie nie jest łatwe, ani dla tego kto szykuje jedzenie, ani dla tego, kto go je. Problem tkwi w głowie, a nie w tym, że nie ma nic innego do jedzenia, ale można się przyzwyczaić.
          Odstawienie mleka to wszystko, co pochodzi od krowy, też mięso wołowina, cielęcina, oraz wszystko co od kozy i owcy, i trzeba pilnie czytać składy wszystkich gotowców, także chleba i bułek, wędlin, oraz konserw i słodyczy. Obecnie słodyczy bez mleka jest bardzo dużo, więc nie musisz dziecka tak strasznie ograniczać.
          Dieta musi być restrykcyjna, nie można sobie pozwalać na nic, co ma krowie białka(masło też ma białka mleka) przynajmniej na początku, bo zjedzenie krowy raz na tydzień/dwa już może powodować, że plamy nie znikną, bo skóra goi się długo, a do wywołania objawu wystarczy bardzo niewielka ilość alergenu.
          Zacznij od krowy, jak będziesz miała szczęście i to mleko jest przyczyną, to już niczego więcej nie będziesz musiała odstawiać, a poza tym nauczysz się na mleku pilnować diety i dziecko się przyzwyczai, że nie wszystko może jeść. Jeśli po dwóch miesiącach nic się nie poprawi, to trzeba będzie odstawiać następne rzeczy. W międzyczasie zrób testy skórne pokarmowe i wziewne, może coś wyjdzie, to będą wskazówki, co odstawiać w następnej kolejności.
          Z owsianki nie musisz rezygnować. Kup mleko sojowe Alpro soya original - to jest najsmaczniejsze, albo mleko kokosowe w puszce(kier jest w miarę smaczne) albo w kartonie (sprawdzaj skład, bo trafiają się mieszane z krowim mlekiem).
          • mamtrzykotyidwato5 Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 02.09.23, 16:40
            A ciemna plama to może być łupież pstry. Pokaż to dermatologowi, bo może trzeba to leczyć lekarstwem na grzyba, a nie dietą.
            • berdebul Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 02.09.23, 16:42
              Leczenie grzybicy to tez dieta. Dlatego zazwyczaj masz 3xbez.
              • mamtrzykotyidwato5 Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 02.09.23, 17:00
                Nie mówię o modnym leczeniu grzybicy ogólnej, tylko o konkretnym grzybie na skórze, to się leczy smarowaniem, a nie dietą.
        • 1matka-polka Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 02.09.23, 16:51
          "nie wiem ilu lekarzy“

A to trzeba chodzić do jednego, zeby w koncu znalazł leki, ktore pasują...
          • stephanie.plum Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 02.09.23, 18:29
            a to akurat może być słuszna uwaga.
        • bombelek1 Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 03.09.23, 08:05
          Weź nie żartuj.
          Mój na antyhistaminowych od drugiego uroku życia.. 20 lat. Co za bzdury. Po prostu dobierz lek, daj na noc, daj mniejszą dawkę...
          Nie dajesz podstawowego leku.
          Zapewniam cię, że gdyby to była mocna alergia, dałabyś wszystko co trzeba..
          Albo dzieciak się przyzwyczaił i myśli, że to normalne, znaczy swędzenie.
          Albo to nie alergia.
          Skoro nie podajesz leków, to zrób porządne testy.
          Znajdź poradnię przyszpitalną i tam lecz dziecko u jednego lekarza. Poważnie.
          Takie odstawienie i wprowadzenie wielu nowych produktów to nie jest dobry pomysł, również gastrycznie..

Wiem, że czasem mam się poczucie bezradności, i że nic nie działa.. Ale alergie wymagają cierpliwości i czasu. I jednego lekarza, który widzi co daje efekt a co nie.

• musze.bo.sie.udusze Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 02.09.23, 14:39
      Ta ciemna plama z białawymi twardymi terytoriami to brzmi jak łuszczyca, zwłaszcza jeśli te białawe terytoria odpadają, choć to oczywiście tylko jedna z możliwości. Co nie znaczy że nie można spróbować z tą dietą, bo na łuszczycę i tak nie ma lekarstwa, najwyżej można łagodzić objawy lub zapobiegać wykwitem, a nuż zmiana diety coś pomoże. Nie wiem czy masz dostęp do spaghetti squash, to jest całkiem dobry roślinny zamiennik, cukinia pokrojona w długie nitki tez się nada, ponadto są jakieś roślinne zamienniki typu spód do pizzy z kalafiora lub cukinii. Albo jakieś makarony np. z ciecierzycy.
      • andace Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 02.09.23, 17:51
        Przy zaawansowanej łuszczycy stosuje się leki biologiczne z bardzo dobrym rezultatem, więc leczenie jest jak najbardziej możliwe i skuteczne. Tyle że nie da się zupełnie wyleczyć.
        • musze.bo.sie.udusze Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 02.09.23, 19:21
          Ale ten rezultat u jednych jest a u innych go nie ma. Znam osobę która długo walczyła o ich refundację bo są bardzo drogie a jak w końcu wywalczyła i zastosowała to… było tylko gorzej przez chwilę a potem wróciło do stanu sprzed terapii.
          • andace Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 03.09.23, 10:23
            Ale leków biologicznych jest kilka i można też je podawać w różnych kombinacjach. U mnie w rodzinie na osobę z łuszczyca zadziałała chyba 2 terapia, zmian skórnych w zasadzie nie ma, objawy stawowe też się uspokoiły. Leki i leczenie opłacane prywatnie.
            • musze.bo.sie.udusze Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 03.09.23, 13:04
              No owszem, tylko jak wydasz tysiące na serię która nie zadziała to niekoniecznie masz tysiące na następne eksperymenty… chyba ze to jest refundowane w Polsce?
            • musze.bo.sie.udusze Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 03.09.23, 13:05
              Poza tym ty piszesz ze działają z bardzo dobrym rezultatem, a ja piszę, że to leczenie może nie być skuteczne. Tyle.
    • kochamruskieileniwe Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 02.09.23, 14:51
      Stegna, jakem atopowcow od kilkudziesięciu lat...
      Podejście nie będę truć dziecka lekami, w takim przypadku( czyli pozwolić na stan zapalny skóry) to okrucieństwo wyższego rzędu 😕
      • stephanie.plum Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 02.09.23, 15:13
        no nie wiem.

jak już pisałam wyżej, leki niespecjalnie pomagały, skarżył się, że jest cały czas śpiący. na świąd skarży się bardzo rzadko, pomaga jakiś super tłusty krem.

to, co najgorzej wygląda, w ogóle go nie boli ani nie swędzi, nie ma żadnych ran ani niczego w tym rodzaju.

więc nie miałam poczucia że jestem winna okrucieństwa, ale teraz wezmę sie w garść i zajmę sprawą.
        • kiddy Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 02.09.23, 15:18
          Stephanie, co konkretnie podawałaś? Czasem to jest kwestia dawki i dobrania odpowiedniego preparatu.
      • bombelek1 Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 03.09.23, 08:10
        Dokładnie. Chyba że to nie alergia. Antyhistsminy, emolienty i steryd. Stały z zestaw oprócz diety.
        Lekarz szpitalny! Stań na głowie i szukaj kogoś dobrego.
    • aluszka97 Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 02.09.23, 14:54
      Ja zmieniłam dietę na taką bez mleka, cukru i pszenicy. Zamiast mleka kupuję alpro roślinne, zamiast chleba pszennego zrobiłam zakwas żytni i piekę chleb żytni, a zamiast cukru do ciast dodaję ksylitol. Nauczyłam się, że biszkopt spokojnie wychodzi z mąką pół na pół kukurydzianą i ziemniaczaną. Makaron razowy dziś kupiłam w kaufie. Są też bio makarony spaghetti pełnoziarniste i różne rodzaje makaronów z ciecierzycy/ groszku/ soczewicy. Podejrzewam że ciasto do pizzy też da się zrobić na mące bezglutenowej. To tylko na początku wydaje się nie do ogarnięcia.
      • stephanie.plum Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 02.09.23, 15:14
        dzięki.
        może jakoś metodą małych kroków...
      • leni6 Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 02.09.23, 15:18
        Przecież makaron razowy czy pełnoziarnisty to wciąż makaron pszenny.
        • aluszka97 Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 02.09.23, 16:17
          No właśnie w kaufie jest żytni, tylko świderki, na dziale makarony
          • berdebul Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 02.09.23, 16:43
            Żytni tez ma gluten.
            • aluszka97 Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 02.09.23, 18:22
              Stephanie nie napisała, że ma całkowicie wykluczyć gluten, tylko zrezygnować z bułek i kluch. Ja to rozumiem tak, że lekarka zaleciła zrezygnować z białego pieczywa. Natomiast jak wpisałam w wyszukiwarkę makaron bezglutenowy, to wyskoczyło dużo możliwości, w tym kukurydziany spaghetti, więc nie musi się martwić że syn musi rezygnować z spaghetti (niestety z parmezanu już tak).
              • ichi51e Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 02.09.23, 19:45
                Zrezygnowanie z bulek i Klich nic nie da chyba ze celem jest odchudzenie dziecka… ludzie przecież to nawet śladowe ilości maja znaczenie jeśli ktoś jest naprawdę uczulony
      • budyniowatowe Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 02.09.23, 18:27
        aluszka97 napisał(a):

> Podejrzewam że ciasto do pizzy też
        > da się zrobić na mące bezglutenowej. To tylko na początku wydaje się nie do og
        > arnięcia.

Wszystko to co glutenowe da się zrobić jako bezglutenowe. Makarony, pizzę, kopytka, naleśniki, ciasta,pieczywo a nawet pierogi. Kwestia wprawy i znalezienia tego właściwego przepisu. I bezglutenowe wcale nie smakuje gorzej niż glutenowe.
        • stephanie.plum Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 02.09.23, 18:30
          to brzmi optymistycznie
        • aluszka97 Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 02.09.23, 19:03
          Myślę, że tak, tylko trzeba wypróbować. Ja na razie mam sprawdzony przepis na biszkopt www.dietologia.com.pl/biszkopt-z-jablkami.html tylko zamiast cukru daję 4 łyżki ksylitolu i nie dodałam proszku bezglutenowego i wyszedł bardzo dobry. Jutro będę testować przepis na makaron łazanki bezglutenowy....
          • homohominilupus Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 03.09.23, 11:39
            A pojutrze zrob przepyszny jagielnik.
    • kiddy Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 02.09.23, 15:14
      Nie odstawiaj wszystkiego na raz, bo skąd będziesz wiedziała, co mu szkodzi.
      Druga sprawa. Ja bym była bardzo ostrożna z dietą eliminacyjną u dziecka. Nigdy nie eliminuje się produktów żywnościowych bez wyraźnej potrzeby.
      Byłaś u alergologa?
      • stephanie.plum Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 02.09.23, 15:16
        byłam, ale chyba u konowała...
    • leni6 Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 02.09.23, 15:15
      No niestety ale to nie brzmi specjalnie racjonalnie, jak dziecko choruje od lat to znaczy że ma tych lat pryznajmniej kilka idzcie na testy alergiczne. Przechodziłam przez to z dzieckiem (syn był uczulony jak się w końcu okazało na mleko krowie i na pszenicę), ale to jest ciężka dieta i bez dobrego powodu według mnie nie warto.
      • stephanie.plum Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 02.09.23, 15:17
        wiem, że to wszystko nie brzmi racjonalnie tylko rozpaczliwie.

moja wina.
        • kiddy Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 02.09.23, 15:20
          Nie odstawiaj żadnych produktów przed zrobieniem testów, bo wyjdą fałszywe wyniki.
          • memphis90 Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 02.09.23, 16:16
            Powiem tylko, ze włączanie diety bezglutenowej przed wykonaniem testów w kierunku celiakii jest poważnym błędem w sztuce i koleżanka pediatra powinna to wiedzieć…

Eliminacja „cukru” - cukier nie uczula. Po prostu. Jest wiec to zalecenie zupełnie bez sensu, chyba, ze chodzi o wyeliminowanie konserwantów, barwników, słodzików, polepszaczy itd, wtedy ma sens. Czy i jak często człowiek może jeść „cukier” jako taki to kwestia do dyskusji, bo „cukier” to tez owoce, cześć warzyw i różne „zdrowe przekąski”, jego eliminacja nie jest ani możliwa, ani specjalnie zdrowa .Jeśli natomiast pod hasłem „cukier” kryje sie „pszenica” (?), to patrz uwaga powyzej…
        • bombelek1 Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 03.09.23, 08:14
          Rozumiem rozpacz, bo miałam dziecko tak zasypane, że nie wiadomo było jak wziąć na ręce.. Nie rozumiem nie podawania leków i braku leczenia, mam na myśli ciągłość leczenia.
          Sorry Stefciu, ale weź się za szukanie alergologa szpitalnego. Poważnie.
    • ichi51e Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 02.09.23, 16:19
      O Boże… miałaś dziecko z alergia (ile to już? 9lat? 10?) i dopiero teraz trafiłaś na lekarza który kazał odstawić alergeny? Poziom medycyny w tym kraju to puka od spodu…
      • ichi51e Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 02.09.23, 16:27
        Btw usuwanie jako takie nie ma sensu - sens jest tylko robic cos takiego żeby znaleźć co szkodzi. Załóż dzienniczek i zapisuj co je kiedy i czy jest reakcja. Trzymasz 2/3 tygodnie na eliminacyjnej a potem dodajesz 1 produkt czekasz tydzień i zapisujesz. Cała reszta to są półśrodki - twoim celem jest znaleźć alergen a nie wyeliminować wszystko.
        A robiliście testy wziewne? U nas jest krzyżowa ze wszystkim jedno się kończy drugie zaczyna uncertain
        • stephanie.plum Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 02.09.23, 16:59
          nie. nie.

jako maluch miał podejrzenie skazy białkowej, jadł jakieś świństwo zamiast mleka. i co? zawsze gdzies była jakaś wysypka. proszek do prania, metodą eliminacji, od lat ten sam, po czym dwa dodatkowe płukania. jedzenie stabilnie. i co? są momenty, gdy całe plecy ma w czerwonych plamach. a po paru tygodniach rzecz mija. latem, po plaży, skóra jest jak malowanie.

dotąd lekarze mówili: proszę tu jest syropek / piguły, dawać przez x tygodni, jeśli objawy znikną, to znaczy, że to jakaś alergia, wtedy zaczniemy testy, bla, bla, bla. sytuacja labilna, dzieć od tych leków gorzej się czuł niż od objawów skórnych.

trafiłam teraz na lekarę, która na dzień dobry nie zaproponowała mi sytopków ani piguł, dla mnie to nowość, więc mam ochotę dostosować się do jej rad.
          • ichi51e Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 02.09.23, 17:01
            Dziennik to podstawa w każdym razie inaczej do końca świata będziecie się bujali. Reakcja może wychodzić i w 2 tygodnie po zjedzeniu uncertain
          • 1matka-polka Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 02.09.23, 17:02
            stephanie.plum napisała:

>
            > trafiłam teraz na lekarę, która na dzień dobry nie zaproponowała mi sytopków an
            > i piguł, dla mnie to nowość, więc mam ochotę dostosować się do jej rad.
            >
            >

W dzisiejszych czasach, od leczenia bez leków są psychoterapeuci, z najnowsza wiedza na temat psychiki ludzkiej, nie domorośli szamani. 😆
          • runny.babbit Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 02.09.23, 18:58
            stephanie.plum napisała:

> nie. nie.
            >
            > jako maluch miał podejrzenie skazy białkowej, jadł jakieś świństwo zamiast mlek
            > a. i co? zawsze gdzies była jakaś wysypka.

Skaza białkowa to jakaś obsesja polskich pediatrów. Obojętnie jaka wysypka to zaraz gadanie że to skaza, pani odstawi wszystko i żywi się ryżem i marchewką. Tymczasem to były potówki albo uczulenie na proszek... Niestety, jak chcesz wiedzieć co jest dziecku to czasem łatwiej samemu do tego dojść niż znaleźć dobrego lekarza.
          • bombelek1 Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 03.09.23, 08:20
            Zapisuj co je.
            Skoro powtarza się cyklicznie.
            Może być alergia krzyżowa. W czasie pylenia czegoś zje coś tam.. Trudno dojść, ale u nas się udało. Wyżej pisałam. Trawy - owoce pestkowe. Ser żółty - barwnik annato.
            Zaufany lekarz na, stałe, a nie że raz pójdziesz, nie ma efektu, idziesz do innego. Wiele z nas przrabialo i widzę, że wszystkie piszemy podobnie. Nie bądź osłem i posłuchaj się 🙂
    • mava1 Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 02.09.23, 16:25
      moje dziecko, w wieku kilku lat, zostało zdiagnozowane jako alergik (wziewny). Nie miał jakichs specjalnych (widocznych) problemów ale miał problem z odpornoscią organizmu co skonczyło sie pobytem w szpitalu.
      Pani doktor, do której trafilismy w prywatnej przychodni a która okazała się alergologiem, zresztą cenioną w środowisku, oprócz innych działań np. odczulanie, miała szereg zaleceń np. odkurzanie "na okrągło", pranie wszystkiego (np. zasłony) na okragło i wieszanie tych zasłon wilgotnych w oknach, wyrzucenie połowy wyposażenia z chałupy, zamykanie okien, w tym w samochodzie podczas podrozy z dzieckiem (zeby alergeny sie nie dostały do środka) i generalnie, życie w warunkach mocno septycznych
      No...musielibysmy żyć jak w szpitalu co było niewykonalne po prostu, bo akurat wtedy mieszkaliśmy z 2 mocno małoletnich dzieci, na 30m2, w 1 pokoju z kuchnią. Trzeba by było wprowadzić nadzwyczajny reżim sanitarny, wykańczający nas, jako rodziców, a także mocno ograniczajace zwykłe funkcjonowanie małych dzieci.
      Olalismy sprawy "sanitarne", jako niewykonalne, syn jedynie przeszedł odczulanie. Potem dostawał środki objawowe, w maju-czerwcu cos tam brał, na aktualne pylenie.
      Dziś chłop (czyli syn) ma 30 lat, objawy alergiczne skąpe, czasem cos tam bierze na nadmierny katar, w sezonie ale zadnych innych objawów i zadnego braku odpornosci, przeciwnie - chłop jak dąb. A gdybysmy posłuchali pani doktor to nasze życie zamieniłoby sie w koszmar.
      Tak że ja radzę konsultować z innymi lekarzami, zresztą niekoniecznie z dermatologami (a nawet wprost przeciwnie bo mnie zaden dermatolog nie pomogł a kazdy miał inną diagnozę na moja przypadłość), zrobic wszystkie badania bo problem moze tkwic zupełnie gdzie indziej.
      • elinborg Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 02.09.23, 17:11
        To może ja byłam u tej samej..
        Zasłony prane na okrągło i mokre wieszane pamiętam, ciągłe odkurzanie, pokrowce przeciwroztoczowe na pościel itd,
        Ogólnie tak się patrzyłam na nią i oczy mi sie otwierały coraz szerzej. I jeszcze- prać w persilu (taki hipoalergiczny). Miałam inny płyn hipoalergiczny- nie, tylko persil.
    • princesswhitewolf Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 02.09.23, 16:28
      Idz do alergologa i sprawdz czy ma alergie pokarmowe i na srodki do prania. Zrobic testy platkowe Nastepnie jak juz bedziesz miec wyniki idz do dermatologa ale normalnego a nie telefonicznego. Potem dopiero do pediatry realnego a nie telefonicznego.
    • asfiksja Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 02.09.23, 16:30
      Dieta eliminacyjna, w której odstawia się wszystko na raz nie ma sensu. Zrobiłabym morfologię (eozynofile) i IgE całkowite, i IgE specyficzne tych najbardziej podejrzanych białek, czy w ogóle jest mowa o alergii. Bo w alergii jednak raczej swędzi. Tym bardziej, że syropki przeciwhistaminowe nie działały (one nie działają na nietolerancje). W tym czasie odstawiłabym laktozę na 2-3 tygodnie (samą laktozę, więc gouda tak, mozarella nie).
      Jeśli nietolerancja laktozy to pudło to kolejna rzecz, ale po kolei, nie wszystko na raz.
      Inny trop - wykąpał się w czymś paskudnym. Albo to w ogóle choroba zakaźna. Ale rozumiem, że lekarz widział to "pół brzucha" i wykluczył wszelkie półpaśce?
      • stephanie.plum Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 02.09.23, 16:50
        czyli badania, jak nie ogarnę, to dopytam Cię jakie!!!

gdy chodzi o kąpiel, to podejrzana jest chyba tylko nasza woda (mamy własną studnię). lekarz widział wszystko, i uznał, że skóra jest mega wrażliwa, ale nie padło ani "atopowa", ani "łuszczyca", ani nic zakaźnego.

lekarz podejrzewa coś wewnętrznego, co rzutuje na skórę, ta dieta ma jakoś oczyścić jelita, do tego mamy zakatrupić ewentualne pasożyty (młody żadnej owsicy nigdy nie miał, ani objawów obecności innych robali).
      • memphis90 Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 02.09.23, 18:06
        >W tym czasie odstawiłabym laktozę na 2-3 >tygodnie
        Laktoza nie powoduje zadnych zmian skórnych. To jest cukier - jeśli jelito go nie strawi, to fermentują go bakterie jelitowe, dając wzdęcie i biegunkę.
        • stephanie.plum Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 02.09.23, 18:09
          a, tego nie miewa.
        • asfiksja Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 02.09.23, 21:27
          >Laktoza nie powoduje zadnych zmian skórnych
          Owszem, nietolerancja laktozy może się ujawniać na skórze.
          • asfiksja Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 02.09.23, 21:30
            Pierwszy z brzegu artykulik na ten temat wyguglany w 0,5 sekundy:
            pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9250600/
      • bombelek1 Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 03.09.23, 08:26
        No. Najpierw zdiagnozować. Jest bez leków więc możesz szybko. Prywatnie. Ale zapisz już NFZ do poradni przyszpitalnej. Sprawdź lekarzy.
        Idź prywatnie do lekarza, u którego będziesz leczyć na NFZ, zanim dostaniesz termin.
        Po pierwszej wizycie jest już łatwiej o szybki termin. Działaj.
    • joana.mz Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 02.09.23, 16:34
      teraz są mleka owsiane (może???), które smakują całkiem ok. Są tez migdałowe, kokosowe. Jogurty również. Owsiankę można zrobić na roslinnym albo wodzie.
      Jesli chodzi o pieczywo i makarony - to da się znaleźć produkty bez pszenicy. Szukaj w produktach bezglutenowych, jednak część z nich może zawierać skrobię pszenną. Spody do pizzy tez są.

Ja mam też sporo ograniczeń żywieniowych. Gdy brakuje mi czegość o konsystencji chleba robię na śniadanie omlet.
    • 1matka-polka Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 02.09.23, 16:36
      Alergia ma podłoże nerwicowe, a więc, tak zgadłaś, psychoterapia, dla CIEBIE.
      • stephanie.plum Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 02.09.23, 16:42
        po moim trupie.
        • 1matka-polka Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 02.09.23, 16:55
          stephanie.plum napisała:

> po moim trupie.
          >

To niestety, będziecie się meczyć oboje, tylko twoj syn o wiele bardziej, bo nie moze ofd ciebie uciec i jest od ciebie zależny w stu procentach.
          • stephanie.plum Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 02.09.23, 17:00
            najwyżej w pięćdziesięciu.
            • 1matka-polka Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 02.09.23, 17:05
              stephanie.plum napisała:

> najwyżej w pięćdziesięciu.
              >

Tak? A co twoj mąż robi np. w sprawie leczenia syna?
              • stephanie.plum Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 02.09.23, 17:13
                daje mu lanie pasem, a co?
                • 1matka-polka Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 02.09.23, 17:21
                  stephanie.plum napisała:

> daje mu lanie pasem, a co?
                  >

Czyli mialam racje, ze to ty sie glownie zajmujesz synem.
                  Poza tym, lanie pasem jest i tak lepsze, niz zalezność od emocjonalnie popapranej matki.
                  • stephanie.plum Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 02.09.23, 17:48
                    skoro tak twierdzisz.
                    • 1matka-polka Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 02.09.23, 17:51
                      A ty jak uważasz?
                      • stephanie.plum Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 02.09.23, 18:03
                        a jak myślisz?
      • princesswhitewolf Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 02.09.23, 17:05
        >Alergia ma podłoże nerwicowe

🤣🤣🤣🤣🤣🤣
      • asfiksja Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 02.09.23, 21:57
        >Alergia ma podłoże nerwicowe
        Muszę tu zanieść oświaty krużganek - nie, nie ma. Ale w którymś kościele ci dzwoni, bo objawy skórne mogą się nasilić pod wpływem hormonów wydzielanych w sytuacjach stresowych, głównie kortyzolu.
        • 1matka-polka Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 02.09.23, 23:40
          🤦‍♀️
    • princesswhitewolf Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 02.09.23, 16:38
      >le jak żyć bez pizzy i spaghetti?

Pizza na spodzie kalafiorowym jest rewelacyjna. Tu w Uk mozna kupic a jak nie mozna zrobic musisz przeczytac przepisy. Makarony orkiszowe, gryczane, z groszku czy fasolki jas sa w Polsce.

>bez twarogu, śmietany, jogurtu?

no z tym bylabym ostrozniejsza i zrobila testy na nietolerancje i alergie, ale jesli wyjdzie ze nie to masz mase mleka owsianego orzechowego sojowego migdalowego. Sery weganskie i jogurty na bazie soi i innych tam. z twarogiem to nie wiem. Moze tez wymyslili

bez twarogu, śmietany, jogurtu?
      • stephanie.plum Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 02.09.23, 18:04
        już mi poradzono pizzę na cukiniowym...

super, ale nie jest dostępna na telefon, niestety.
        • ichi51e Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 03.09.23, 08:31
          No tak nie da się przecież to było wiadomo od początku…
    • stephanie.plum Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta... 02.09.23, 16:41
      odpowiedziałabym sobie pewnie tak jak większość osób tutaj.

nie napisałam, że ta dieta to ma być, według "sąsiadki" po to, by odciążyć jelita i zobaczyć, czy to nie wpłynie na kondycje skóry, a nie już forever. do tego odrobaczenie. w sumie faktycznie, mieszkamy na wsi z psem, czterema kotami i kozłem sarny, a dotąd robale nie wydawały mi sie problemem.

ta doktor uważa, że skóra odzwierciedla problemy w brzuchu. mam ochotę spróbować, czy jej teoria się nie sprawdzi, bo sterydy i przeciwhistaminy to mi każdy zapisze, ale co z tego.
      • 1matka-polka Re: jak? to? ugryźć?!!! dieta...