Dodaj do ulubionych

Kto poleci sprzęt kuchenny?

02.09.23, 16:23
Pytam jako osoba malo ogarnięta kulinarnie. Jemy sporo dań jednogarnkowych, surówek. Jest jakieś cudo, które pomoże w przygotowaniu warzyw, tzn. usprawni siekanie, cięcie w paski czy plasterki?

Obecnie taki wybór wszelkiego AGD, zw nawet nie wiem, pod jakim hasłem szukać... Mam coś na napęd do blendera, ale miska mała i dużo części do mycia. Stoi nieużywane, bo więcej z tym roboty niż przy ręcznymi cięciu.
Obserwuj wątek
    • berdebul Re: Kto poleci sprzęt kuchenny? 02.09.23, 16:53
      Masz robot planetarny? Są do nich przystawki. Do mycia tylko tarcza i nakładki.
      Albo tarka wielofunkcyjna. Ręczna, ale dobrze i łatwo się myje.
      • trut_u Re: Kto poleci sprzęt kuchenny? 04.09.23, 08:25
        Nie mam robota. Tak myślałam, że to może być dobre, ale nie wiem, do czego miałabym go używać jeszcze, a jak na sprzęt do siekania warzyw, za drogi.
    • sajgonetka Re: Kto poleci sprzęt kuchenny? 02.09.23, 17:00
      Do ręcznej obsługi - tarka do warzyw mandolinę Boernera. Dla mnie rzecz w kuchni niezbędna.
      • jasnoklarowna Re: Kto poleci sprzęt kuchenny? 02.09.23, 23:02
        aż zerknęłam w necie, i możesz dopowiedzieć, bo zdjęcie jest mylące. Ona rozumiem w zależności od ostrza tnie albo plastry, albo słonkę albo coś ala frytki. A zdjęcie pokazuje też kostki, ona szatkuje w kostkę? jakim cudem?
    • kozaki_za_kolano Re: Kto poleci sprzęt kuchenny? 02.09.23, 17:06
      Nakładka na maszynkę do mięsa. Ale też trzeba rozkręcić i myć, więc na 2 ogórki do mizerii się nie opłaca, szybciej jest nożem.
    • tairo Re: Kto poleci sprzęt kuchenny? 02.09.23, 19:18
      Ręczna - mandolina Boernera, albo inna, ale na pewno z ostrzem w kształcie V, a nie prostym.

Elektryczne - duży wybór jest, zależy jaki masz budżet i ile miejsca w kuchni.
    • galaxyhitchhiker Re: Kto poleci sprzęt kuchenny? 02.09.23, 23:18
      Mam malakser z tarkami i kocham go miłością wielką. Szukaj pod hasłem "robot" i patrz na funkcje jakich potrzebujesz.
      • trut_u Re: Kto poleci sprzęt kuchenny? 04.09.23, 08:29
        A możesz polecic konkretny model?
        • galaxyhitchhiker Re: Kto poleci sprzęt kuchenny? 04.09.23, 12:13
          Mam Boscha MCM4100, ale ma dwie wady: jest głośny i ma tylko dwie prędkości. Mnie to nie przeszkadza (no dobra, przydałaby się płynna regulacja jaką miałam w starym Braunie), ale wolę uprzedzić. Za to jest wielofunkcyjny - potnie, rozdrobni, wymiesza, ubije, zblenduje i jeszcze sok wyciśnie. Bardzo mi ułatwił życie smile
          • trut_u Re: Kto poleci sprzęt kuchenny? 04.09.23, 13:55
            Dzięki!
    • mysiulek08 Re: Kto poleci sprzęt kuchenny? 02.09.23, 23:23
      nikt jeszcze termomiksa nie polecil?? 😝🤣🤣
      • kotejka Re: Kto poleci sprzęt kuchenny? 03.09.23, 06:38
        mysiulek08 napisała:

> nikt jeszcze termomiksa nie polecil?? 😝🤣🤣
        >
        Termomiks brzydko sieka
        Surówki zuoy sałatki mają brzydkie kawałki,
        Ponoć jest jakaś przystawka, która robi ładne plasterki, ale droga i rzadko dostępna
    • hosta_73 Re: Kto poleci sprzęt kuchenny? 04.09.23, 11:33
      Do takiego codziennego, szybkiego krojenia mam szatkownicę/mandolinę z Lidla. Fajna rzecz. Przy przygotowaniu prażonek dłużej zajmuje mi obranie ziemniaków niż ich pokrojenie w plasterki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka