czerwonylucjan 03.09.23, 07:00 Co polecicie co bedzie pozbawione banalu, manupulacji i jezyka sukcesu? Mi sie podobalo "jak sie uczymy", duzo kompletnej i ciekawej wiedzy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szara.myszka.555 Re: Ksiazki "samorozwojowe" lub o neuronauce 03.09.23, 07:19 Muszą być książki? Polecałabym podcast Andrew Huberman'a z Uniwersytetu Stanford, jest też na youtubie. Odpowiedz Link Zgłoś
beznickova Re: Ksiazki "samorozwojowe" lub o neuronauce 05.09.23, 09:49 Nie wiem, czego dokładnie szukasz i czy Ci podejdzie, ale dość pozytywnie kojarzę „Insight” Michala Pasterskiego — wydaje mi się, że on przeszedł dość długą drogę od zachłyśnięcia się popsychologią i coachingiem spod znaku „możesz wszystko” do całkiem sensownych przemyśleń (trochę też o tym pisze w książce) „Siedem nawyków skutecznego działania” Coveya – staroć straszny, ale też z tego, co pamiętam, była tam jakaś głębsza myśl i dość mocno postawiony akcent na własną sprawczość, ale też umiejętność działania w zgodzie z rzeczywistością. „Fiolozofia kaizen. Jak mały krok może zmienić twoje życie” — można wyciągnąć stąd parę pomysłów. Z neuronauk — bardzo polecam „Prowizorkę w mózgu” Marcusa Gary'ego, Olivera Sacksa, ale jego już pewnie kojarzysz, jeśli interesujesz się tematem, „Niedostępny świat” Broksa (z tym że to głównie opowieści o jego pacjentach z opisem różnych problemów neurologicznych w tle). O uczeniu się – „Learn Like a Pro” Schewe i Oakley, całkiem fajnie zbiera też przeglądowo różne techniki Kotarski we „Włam się do mózgu”. To tak na szybko; myślałam, że posypią się tytuły i sama byłam ciekawa, co się pojawi, więc podbijam w obliczu braku odzewu Odpowiedz Link Zgłoś