Dodaj do ulubionych

Co się dzieje z polska koleją?

03.09.23, 11:38
Prawie codziennie wiadomości o opóźnieniach i problemach.
Obserwuj wątek
    • poszetka Re: Co się dzieje z polska koleją? 03.09.23, 11:41
      W Warszawie remonty. Reszta nie wiem.
      • kubek0802 Re: Co się dzieje z polska koleją? 03.09.23, 11:43
        Lipa jeżeli koleje ukraińskie mają lepszy wskaźnik punktualności.
    • iwoniaw Re: Co się dzieje z polska koleją? 03.09.23, 11:48
      enia17 napisała:

> Prawie codziennie wiadomości o opóźnieniach i problemach.

Przez 8 ostatnich lat... eksperckie zarządzanie i dbalosć o procedury, to się stalo.
    • marusia_ogoniok_102 Re: Co się dzieje z polska koleją? 03.09.23, 12:11
      Nie wiem, ale w ostatnich dwóch latach strasznie się pogorszyły - jeżdżę regularnie od 16 roku życia, tak źle jeszcze nie było. Opóźnienia praktycznie co jazdę.
      • igge Re: Co się dzieje z polska koleją? 03.09.23, 15:20
        Mąż sporo jeździ i rzeczywiście - opóźnienia częste.
        Dziś rano jednak odjechał i dojechał na miejsce punktualnie co do minuty. Mimo remontów.
    • gaskama Re: Co się dzieje z polska koleją? 03.09.23, 12:12
      To samo, co z państwem polskim. Wstaliśmy z kolan.
      • ayelen40 Re: Co się dzieje z polska koleją? 03.09.23, 16:35
        W takim razie państwo niemieckie też.
    • silenta Re: Co się dzieje z polska koleją? 03.09.23, 12:28
      Dzieje się przebudowa Warszawy Zachodniej głównie.
      • marta.graca Re: Co się dzieje z polska koleją? 03.09.23, 15:05
        W całej Polsce?
        • silenta Re: Co się dzieje z polska koleją? 03.09.23, 15:20
          Nie zawsze ale często tak.
          • marta.graca Re: Co się dzieje z polska koleją? 03.09.23, 19:39
            No, ale jaki ma wpływ przebudowa Zachodniej na spóźnienie pociągu w Katowicach?
            • silenta Re: Co się dzieje z polska koleją? 03.09.23, 21:15
              Dlatego, że tam niemal codziennie jest jakaś awaria, urwanie trakcji, awaria urządzeń sterowania ruchem i pociągi są poopóźniane po kilkadziesiąt minut i podmiejskie i dalekobieżne. I sypie się rozkład w dużej częsci kraju tych pociągów, które jadą przez zachodnią.a to jest zdaje się ok. 1000 pociągów na dobę. Jak przyjedzie pociąg z Warszawy do Katowic o nie swojej godzinie to zablokuje peron innemu pociągowi w Katowicach i temu też zrobi się opóźnienie np.
              • marta.graca Re: Co się dzieje z polska koleją? 03.09.23, 21:22
                Mój mąż akurat jeździ takim, co od Przemyśla lub Krakowa, ewentualnie ze Szczecina. Od lat ani razu nie przyjechał punktualnie, a remont na Zachodniej jest krótko.
                • silenta Re: Co się dzieje z polska koleją? 04.09.23, 05:38
                  Nie wiem czy trzy lata to krótko ale wszystko jest względne.
                • ichi51e Re: Co się dzieje z polska koleją? 04.09.23, 07:06
                  Spóźnianie pociągów z moich obserwacji jest związane z dziwacznym zwyczajem polskich kolei który nazywa się szumnie „komunikacja pociągów” - jeśli twoj pociąg się spóźnia a ty masz przesiadkę możesz pójść do konduktora i ten może zatrzymać dla ciebie ten drugi pociąg. I potem pociąg z Wiednia do Gdanska ma opóźnienie bo pociąg Wrocław-Katowice miał. Jak często człowiek słyszał ze „czekamy na spóźniający się pociąg z X?” Niby z punktu widzenia człowieka który siedzi w tym spozniajacym się to fajne z drugiej strony… jakieś bez sensu
                  • droch Re: Co się dzieje z polska koleją? 04.09.23, 11:29
                    Z sensem - pasażer w opóźnionym pociągu zawarł umowę z przewoźnikiem.
                    A czasem też pociągi czekają na siebie, bo muszą przesiąść się… drużyny konduktorskie.
                  • imponderabilia22 Re: Co się dzieje z polska koleją? 04.09.23, 13:41
                    To zależy od punktu widzenia, a raczej siedzenia - w którym pociągu jedziesz i czy chcesz się przesiadać. Mi się zdarzyło, że pociąg nie poczekał i spędziłam kilka godzin nocnych na Poznań Główny.
                    • ayelen40 Re: Co się dzieje z polska koleją? 04.09.23, 13:42
                      Ja kiedyś kiblowalam we Wrocławiu...
                    • gulcia77 Re: Co się dzieje z polska koleją? 04.09.23, 15:41
                      imponderabilia22 napisała:

Mi się zdarzyło, że pociąg nie poczekał i spędziłam
                      > kilka godzin nocnych na Poznań Główny.

Eee, co ty wiesz o życiu?! 😉 Nocka w Krzyżu albo w Choszcznie, to jest dopiero przeżycie. 😁
                      • imponderabilia22 Re: Co się dzieje z polska koleją? 04.09.23, 15:46
                        A spałaś na podłodze na dworcu w Kijowie??
                        • gulcia77 Re: Co się dzieje z polska koleją? 04.09.23, 15:52
                          W Kijowie nie. Ale za to w Iwanofrankowsku (Stanisławowie). Może być?
                          P. S. Krzyż lepszy. To jest pośrodku niczego.
    • ichi51e Re: Co się dzieje z polska koleją? 03.09.23, 12:30
      A to niby cos nowego? W Warszawie jest remont linii średnicowej (dzisiaj się skończył ten przy centralnym przy czym elektryczność im siadła wiec wszystko od Zachodniej lezy) wiec wiadomo ze są utrudnienia…
    • angazetka Re: Co się dzieje z polska koleją? 03.09.23, 14:48
      Opóźnienia to raczej norma w Polsce, ale tak, w ostatnich paru tygodniach awarii i dziwnych akcji było całkiem dużo. Dwie osoby przecież już zatrzymano.
    • tanebo001 [...] 03.09.23, 15:01
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • beneficia Re: Co się dzieje z polska koleją? 03.09.23, 17:17
        Matko, skończ już z tymi wsiokami.
        Arystokrata się znalazł.
      • pursuedbyabear Re: Co się dzieje z polska koleją? 03.09.23, 17:25
        Pan wielkomiejski się znalazł, który nawet dupy na wybory z piwnicy nie ruszy...
        Nie pogardzaj interiorem, bo gorzką czkawką ci się odbije.
        • jahelena Re: Co się dzieje z polska koleją? 04.09.23, 13:57
          Tychy to bardzo głęboki interior i stan umysłu
          • tanebo001 Re: Co się dzieje z polska koleją? 04.09.23, 14:09
            Idź na demonstrację z parasolkami. zamiast, jak górnicy z wyrywanym brukiem...
    • memphis90 Re: Co się dzieje z polska koleją? 03.09.23, 15:17
      A kiedy nie było opóźnień…? Pamietam, ze pociagi do Zakopanego spóźniały sie tak regularnie, ze w końcu zmieniono oficjalny rozkład, żeby przyjazd był 2 h później. Po zmianie nadal sie spóźniały o 2h… 😂
    • extereso Re: Co się dzieje z polska koleją? 03.09.23, 17:22
      Syn wracał w nocy z wakacji. Obudził mnie informacją, że będą trzy! godziny opóźnienia. Trasa w sumie z 350km więc nie jakaś bardzo długa.
    • zlota-klamka Re: Co się dzieje z polska koleją? 04.09.23, 07:22
      W Warszawie do budowy Zachodniej dołącza się przebudowa linii średnicowej, pewnie będzie jeszcze gorzej
    • snajper55 Re: Co się dzieje z polska koleją? 04.09.23, 12:19
      enia17 napisała:

> Prawie codziennie wiadomości o opóźnieniach i problemach.

To samo co ze wszystkimi firmami kierowanymi przez służby państwowe. Pracujących fachowców zastąpili krewni i znajomi biorący wysokie wynagrodzenia. Jak ma się to nie spać? To tak, jakbyś jadąc samochodem puściła kierownicę.

S.
    • martishia7 Re: Co się dzieje z polska koleją? 04.09.23, 13:19
      www.youtube.com/watch?v=20Sv1pTK3Qg
    • alina460 Re: Co się dzieje z polska koleją? 04.09.23, 13:36
      Nihil novi
    • imponderabilia22 Re: Co się dzieje z polska koleją? 04.09.23, 13:39
      Nie wiem, na moje 4 przejazdy pociągami dalekobieżnymi (IC) w tym roku każdy miał opoznienie. (Od 10 do 148 min)
    • tilijka123 Re: Co się dzieje z polska koleją? 04.09.23, 13:45
      Przed pandemią codziennie dojeżdżałam pociągiem do pracy i nie narzekałam. Rano sobie pospałam, po południu czytałam. Opóźnienia, problemy były sporadyczne. W tej chwili na "mojej" trasie są trzy duże remonty, które zakończą się za kilka lat. Doszły dodatkowe przesiadki, nie ma dnia bez awarii, opóźnień czy zatrzymań ruchu.
      Na szczęście teraz pracuję głownie na HO, a jak muszę jechać do biura to jadę samochodem. Odkąd otworzyli tunel pod Ursynowem dojazd zajmuje mi mniej czasu niż jazda pociągiem, nawet bez przesiadek.
    • riki_i Re: Co się dzieje z polska koleją? 04.09.23, 15:35
      Wczoraj odbierałem żonę z dzieckiem z Centralnego. Pendolino spóźnił się "zaledwie" 20 minut. Z tegoż powodu miałem pół godzinki na obserwacje tego co się dzieje na sąsiednich peronach. Nadal kursują na trasach przez całą Polskę obleśne i przedpotopowe pociągi kategorii TLK, złożone ze strupieszałych wagonów bez klimatyzacji i bez Warsu. Po 8 miejsc w przedziałach drugiej klasy. No i zdołałem zauważyć, że opóźnione tak ze trzy razy więcej niż pendo.
      • draconessa Re: Co się dzieje z polska koleją? 04.09.23, 15:54
        Owszem, sa one dosc stare, ale z drugiej strony dla wielu osob jest to pewnie jedyna dostaepna cenowo opcja podrozy na dlugiej trasie.
        • riki_i Re: Co się dzieje z polska koleją? 04.09.23, 17:46
          No nie. Pociągi kategorii IC (tak zwane "zwykłe InterCity", czyli ani nie EIC , ani nie EIP) mają dokładnie tę samą taryfę co TLK. Są jednak zestawione z nowych wagonów lub składów elektrycznych typu Flirt (i podobne) oraz oferują klimatyzację i 6 osobowe przedziały w drugiej klasie. Panowie z PKP pitolą rozkosznie, że wszystkie TLK zamienią w IC, tylko, że od lat jakoś słabo im to idzie.

Jeśli na jakiejś trasie kursują zarówno pociągi IC jak i TLK, no to można sobie wybrać IC i za tę samą cenę podróżować w znacznie lepszych warunkach.

Natomiast zaobserwowany przeze mnie na Centralnym TLK "Lubomirski" z Gdyni do Krakowa czy TLK "Mierzeja" z Lublina na Hel, którym kiedyś jechałem, to jest opcja dla hardkorowców. Zwłaszcza w upał.
    • loginematka Re: Co się dzieje z polska koleją? 04.09.23, 16:05
      A Ty myślisz że jeśli największym koncernem paliwowym w Europie Centralnej rządzi radny Pcimia, Polską Grupą Zbrojeniową aptekarze, reprezentacyjną stadniną w Janowie - czwartorzędny polityk, który zresztą po doprowadzeniu tejże do tragedii objął (w nagrodę!) kolejną w Michałowie - to kto rządzi PKP?

Jedyną kompetencją jest wierność partii i Jaśnie Panującemu - a to powoduje że całość działa z rozpędu jeszcze jakiś czas, a następnie załamuje się.
      • draconessa Re: Co się dzieje z polska koleją? 04.09.23, 16:08
        szczera prawda. Rzady fachowcow od lizania tylka komu trzeba i przyjmowania lapowek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka