silenta 03.09.23, 12:30 Tekst linku Ja byłam dzieckiem, to moje okolice były a ja nie pamiętałam tych wydarzeń. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
heca7 Re: Warszawianiki pamiętacie te katastrofy? 03.09.23, 12:39 W tym kolejowym zginął wujek mojej bratowej. Młodszy brat jej matki. Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Warszawianiki pamiętacie te katastrofy? 03.09.23, 13:24 Ale to dwie różne osoby czy jedna? Bo się pogubiłam Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Warszawianiki pamiętacie te katastrofy? 03.09.23, 13:30 A cóż tu niezrozumiałego? Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Warszawianiki pamiętacie te katastrofy? 03.09.23, 14:18 To teraz przemyśl definicję wujka, a z punktu się odnajdziesz. Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Warszawianiki pamiętacie te katastrofy? 03.09.23, 22:58 Nie pomyliło ci się ze stryjkiem? Brat matki to przecież właśnie wujek. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Warszawianiki pamiętacie te katastrofy? 03.09.23, 23:24 I dlatego właśnie powinna się szybko odnaleźć. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_111 Re: Warszawianiki pamiętacie te katastrofy? 03.09.23, 14:28 No wujek - brat matki. Heca ma bratową, bratowa ma matke a ta matka miała młodszego brata. Co w tym skomplikowanego? Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Warszawianiki pamiętacie te katastrofy? 03.09.23, 15:02 livia.kalina napisała: > Ale to dwie różne osoby czy jedna? Bo się pogubiłam > Ale czego nie rozumiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Przeczytałam MOJEJ matki 03.09.23, 19:15 heca7 napisała: > W tym kolejowym zginął wujek mojej bratowej. Młodszy brat jej matki. > Teraz rozumiem Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: Warszawianiki pamiętacie te katastrofy? 03.09.23, 12:42 Nie pamietam. Za mojego zycia to pamietam tylko Rotunde i Kabaty. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Warszawianiki pamiętacie te katastrofy? 03.09.23, 13:52 Też pamiętam Rotundę i Kabaty (choć nie jestem Warszawianką). Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: Warszawianiki pamiętacie te katastrofy? 03.09.23, 13:58 I jesczcze porachunki mafijne w Klifie. Odpowiedz Link Zgłoś
antyideal Re: Warszawianiki pamiętacie te katastrofy? 03.09.23, 14:32 Na Woli była jeszcze większa gangsterska jatka: www.se.pl/warszawa/poczatek-warszawskiej-wojny-gangow-egzekucja-w-restauracji-gama-przerazajaca-relacja-mieszkancow-aa-AAV2-K5Ky-w3t1.html Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Warszawianiki pamiętacie te katastrofy? 03.09.23, 14:35 Pracowałam obok dekadę później i nadal to było wspominane. Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Warszawianiki pamiętacie te katastrofy? 03.09.23, 15:58 Ja pracowałam w tym czasie na Karolkowej, więc tuż obok. Mało tego - byłam pod Pedetem akurat wtedy jak zjeżdżały się radiowozy policyjne... Wyszłam sobie na chwilę z pracy, miałam w Pedecie kapcie dla mamy kupić. W ogóle nie wiedziałam co się dzieje, dopiero potem dowiedziałam się z mediów. Odpowiedz Link Zgłoś
antyideal Re: Warszawianiki pamiętacie te katastrofy? 03.09.23, 17:21 A właśnie, Gama to tylko kilka kroków od miejsca, w którym było to zderzenie tramwajów w 87roku. Taka ciekawostka. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Warszawianiki pamiętacie te katastrofy? 03.09.23, 12:52 Nie pamietam nie sadze żeby ktoś wtedy takimi rzeczami dzieci straszył. Odpowiedz Link Zgłoś
lilia-anna Re: Warszawianiki pamiętacie te katastrofy? 03.09.23, 13:02 Nie pamiętam. Jestem rocznik '79, od urodzenia całe życie w Warszawie. Muszę o tych wydarzeniach z rodzicami dziś pogadać. Odpowiedz Link Zgłoś
silenta Re: Warszawianiki pamiętacie te katastrofy? 03.09.23, 13:16 To byłaś w podobnym wieku. Moja mama mówi, że pamięta. Odpowiedz Link Zgłoś
nostalgia81 Re: Warszawianiki pamiętacie te katastrofy? 03.09.23, 15:23 Podobnie i też nie pamiętam Odpowiedz Link Zgłoś
pierscionekzszafirem Re: Warszawianiki pamiętacie te katastrofy? 03.09.23, 13:22 Totalnie nie pamietam, za to diskonale pamietam katastrofę samolotu w lesie kabackim… Odpowiedz Link Zgłoś
bazia_morska Re: Warszawianiki pamiętacie te katastrofy? 03.09.23, 13:40 Jako Łodzianka nie pamiętam, ale pamietam katastrofę w lesie Kabackim, Rotundę i dwa wybuchy gazu na łódzkiej Retkinii Odpowiedz Link Zgłoś
koko8 Re: Warszawianiki pamiętacie te katastrofy? 03.09.23, 13:57 Też nie pamiętam. Odpowiedz Link Zgłoś
koko8 Re: Warszawianiki pamiętacie te katastrofy? 03.09.23, 14:03 Za to pamiętam wybuch w bloku mojej teściowej, w latach dziewięćdziesiątych, w wyniku porachunków mafii ucierpeli mieszkancy trzech pięter w wieżowcu. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Warszawianiki pamiętacie te katastrofy? 03.09.23, 14:09 Z takich rzeczy to pamiętam wykolejenie pociągu z chlorem w moim rodzinnym Białymstoku, sześć lat miałam. Była panika, myślano o ewakuacji miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: Warszawianiki pamiętacie te katastrofy? 03.09.23, 14:23 Nie pamietam. Strzelanine w "Klifie" owszem, bo zadzwonił do mnie syn, że był w "Klifie", ale wyszedł. Gdy zapytałam, dlaczego mnie o tym informuje, powiedział, że przy sąsiednim stoliku zastrzelono faceta... Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_111 Re: Warszawianiki pamiętacie te katastrofy? 03.09.23, 14:30 Nie pamiętam, za to pamiętam katastrofę samolotu w Kabatach 9 maja 1986 roku. Z balkonu widziałam dym nad lasem. Szykowaliśmy się z rodzicami na wycieczkę rowerową do Powsina. Tuż przed wyjściem zadzwonił telefon z pracy do mojego taty ( pracował w LOT ). Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Warszawianiki pamiętacie te katastrofy? 03.09.23, 18:19 1987, just for the record. Peace. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_111 Re: Warszawianiki pamiętacie te katastrofy? 03.09.23, 19:41 Masz racje. Utkwił mi w głowie ten 9 maj. Teraz sobie policzyłam. Byłam w szóstej klasie. W lutym 88 roku na ferie jechałam do karpacza. Do Wrocławia lecieliśmy samolotem, a potem autokarami. Jako dzieciaki latające prawie od urodzenia ( wyjazd dla dzieci pracowników lotu) w ogóle nie przejmowaliśmy się tym, że możemy spaść. Dowcipy typu "lataj iłem będziesz pylem" I parę innych równie głupich, były na porządku dziennym. A samolot też nie reprezentował sobą najwyższego szczytu techniki. Lecieliśmy Antkiem, odpadały zasłonki, ktoś się potknął o próg i ten wyleciał itd. Odpowiedz Link Zgłoś
annpierle Re: Warszawianiki pamiętacie te katastrofy? 03.09.23, 14:37 Ja tego nie moge pamietac, bo mnie juz nie bylo, natomiast, tak jak wyzej, pamietam Rotunde, pamietam katastrofe lotnicza, w ktorej zginela Anna Jantar, i jeszcze pamietam serie pozarow, w tym w dawnym Centralnym Domu Towarowym, dzisiejszym Smyku. Czy jest ktos, kto jeszcze Smyka pamieta? (1975 rok) Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: Warszawianiki pamiętacie te katastrofy? 03.09.23, 15:13 annpierle napisała: > > Czy jest ktos, kto jeszcze Smyka pamieta? (1975 rok) ja, ja pamietam ! mama tam kupowala, a dla mnie rozrywka byly ruchome schody Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Warszawianiki pamiętacie te katastrofy? 03.09.23, 16:01 Pamiętam doskonale. Pamiętam też jak wyglądał zaraz po pożarze, zrobił wtedy na mnie wstrząsające wrażenie. Odpowiedz Link Zgłoś
annpierle Re: Warszawianiki pamiętacie te katastrofy? 03.09.23, 18:04 i dlugo tak straszyl, zanim sie ruszyla odbudowa, przynajmniej w moich wspomnieniach Odpowiedz Link Zgłoś
ayelen40 Re: Warszawianiki pamiętacie te katastrofy? 03.09.23, 16:05 Pamiętam, z kuzynem już nie żyjącym byłam tam w latach 70. Odpowiedz Link Zgłoś
nostalgia81 Re: Warszawianiki pamiętacie te katastrofy? 03.09.23, 15:30 za to niedaleko mojego bloku, na naszym parkingu wybuchła bomba w samochodzie. Były to porachunki mafijne. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Warszawianiki pamiętacie te katastrofy? 03.09.23, 15:44 Na moim osiedlu kilkadziesiąt lat temu wybuchł gaz w sklepie mięsnym. Kilka osób zginęło, kilkadziesiąt było rannych, wiadomo kolejka... Oczywiście chodziłam z rodzicami do tego sklepu, kto nie chodził... Wiele osób zostało rannych, niektóre wydostały się samodzielnie spod gruzów. W tym młoda kobieta ze złamaną ręką. Pojechała do szpitala skąd wróciła z gipsem i diagnozą, że jest we wczesnej ciąży Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Warszawianiki pamiętacie te katastrofy? 03.09.23, 16:05 Najpierw wydawało mi się, że nie pamiętam, ale w miarę czytania artykułu przypominałam sobie te zdarzenia. Chyba nawet ktoś z mojej pracy (nieznany mi osobiście) był tam lekko poszkodowany (w tym tramwajowym wypadku). Odpowiedz Link Zgłoś
asiairma Re: Warszawianiki pamiętacie te katastrofy? 03.09.23, 16:11 1987 to jeszcze przed erą zanurzenia w informacjach na co dzień. Wiec nic dziwnego, że nie pamiętasz. Kila lat później sporo się zmieniło. Tragicznym latami dla Gdańska były 1994 i 1995 i już to było medialne. pl.wikipedia.org/wiki/Po%C5%BCar_w_hali_Stoczni_Gda%C5%84skiej pl.wikipedia.org/wiki/Katastrofa_autobusu_w_Gda%C5%84sku pl.wikipedia.org/wiki/Wybuch_gazu_w_Gda%C5%84sku_(1995) Stocznia bo byłam w wieku, gdy zaczynałam po się interesować muzyką, ale jeszcze nie chodziłam na koncerty i długo potem jakoś bałam się, opisy tragedii w Kokoszkach były straszne, a wieżowiec runął w drugi dzień świąt wielkanocnych, co dla dziecka było trudne do zaakceptowania ;/ Rok wcześniej zatonął Hewelisz- nie Trójmiasto, ale emocjonalnie powiązane. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Warszawianiki pamiętacie te katastrofy? 03.09.23, 17:07 Ten blok pamiętam do dziś. Pokazywali go w telewizji. Wyglądał jakby kilka dolnych pięter złożyło się jak domek z kart. A reszta stała niewzruszenie. Odpowiedz Link Zgłoś
bazia_morska Re: Warszawianiki pamiętacie te katastrofy? 03.09.23, 18:28 Wczoraj oglądałam Sekielskiego, który rozmawiał z trzeźwym alkoholikiem, ofiarą pożaru w hali stoczni, wstrząsające. A tu link do katastrofy łódzkiej, rok 1983: pl.m.wikipedia.org/wiki/Wybuchy_gazu_na_osiedlu_Retkinia_w_%C5%81odzi Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_111 Re: Warszawianiki pamiętacie te katastrofy? 03.09.23, 20:40 Wieżowiec pamiętam, byłam na Wielkanoc z rodzicami w górach - pamiętam wiadomości, informacje właściwie na bieżąco były podawane. Odpowiedz Link Zgłoś
unaluna Re: Warszawianiki pamiętacie te katastrofy? 03.09.23, 22:11 Gdy autobus rozbił się na drzewie w Kokoszkach byłam akurat u znajomych w Gdańsku. Mieszkałam przy ulicy przy której wydarzył się wypadek, kilka przystanków dalej. Pamiętam, że akurat wracaliśmy do nich z centrum komunikacją miejską...i jechały karetki na sygnale, jedna za drugą, całe mnóstwo. Od razu wiedziałam, że był jakiś duży wypadek...pamiętam, że zastanawiałam czy to jakiś wypadek kolejowy. Wieczorem w wiadomościach się dowiedzieliśmy co się stało... Odpowiedz Link Zgłoś
anilorak174 Re: Warszawianiki pamiętacie te katastrofy? 03.09.23, 22:46 Pamiętam ten wybuch gazu. Po tym panicznie bałam się wybuchu gazu (w domu był gaz)... Od tamtej pory mam obawy kiedy muszę przebywać w budynku gdzie jest gaz. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Warszawianiki pamiętacie te katastrofy? 03.09.23, 19:54 No i zawalenie się dachu Hali Katowickiej podczas bodajże wystawy gołębi. Potem niektóre z tych gołębi latały nad gruzowiskiem szukając właścicieli... Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Warszawianiki pamiętacie te katastrofy? 03.09.23, 22:34 A to nie tak dawno znowuż, 2006rok, to jasne, że pamiętamy. Ale fakt, wtedy śniegu srogo napadało. Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Warszawianiki pamiętacie te katastrofy? 03.09.23, 20:54 Pamiętam rotundę, mamy bliskich znajomych którym tam zmarła rodzina, pamiętam Kabaty, akurat tego dnia matka miała wracać lotem, ale z Europy, więc wiadomo że była bezpieczna, pamiętam Iła z Anną Jantar, i klifa też, czekałam tam w tym czasie na kolejną pracę, więc to wstrząsnęło mną mocno, ale też długo za mną chodziła sprawa kredyt banku, czyli zastrzelone 4 kasjerki i ochroniarz. Pracowałam wtedy obok i codziennie przechodziłam tamtędy 2 razy. Odpowiedz Link Zgłoś
koronka2012 Re: Warszawianiki pamiętacie te katastrofy? 03.09.23, 21:34 Zupełnie nie pamiętam a przecież chodziłam do szkoły niedaleko… Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Warszawianiki pamiętacie te katastrofy? 03.09.23, 22:31 W Rotundzie zginęła jakaś moja dalsza ciotka. Ja jej nie pamiętam, byłam za mała (a potem z wujkiem mało utrzymywaliśmy kontaktów, kuzynostwo znam zaledwie z widzenia, żadnej więzi) Natomiast doskonale pamiętam Kabaty, miałam ok 10lat, tylko że do tej chwili Kabaty kojarzyłam, że to było lato, wakacje, bo byłam wtedy u babci, cioci na wsi (mazowieckiej) , i bawiłam się z kuzynkami. Natomiast teraz czytam na wikipedii , że to było w maju , i się zdziwiłam właśnie- czyli co? nie chodziłam wtedy do szkoły? rodzice mnie wywieźli na wieś pod koniec roku szkolnego, po co? Kurcze no... Odpowiedz Link Zgłoś
apallosa Re: Warszawianiki pamiętacie te katastrofy? 03.09.23, 22:37 Ja nie Warszawianka , choć kiedyś w Warszawie mieszkałam. Katastrofę ,w której zginęła Anna Jantar , doskonale pamiętam, chociażby z tego względu, że trzy- cztery miesiące później jechaliśmy busem przez Warszawę i kierowca- idiota wespół z nauczycielkami uparł się , by nam- dzieciakom koniecznie pokazać miejsce, gdzie rozbił się samolot. Wyglądało to, jak lej po bombie... Katastrofę lotnicza na Kabatach też pamiętam i reportaże w dzienniku, gdzie ,,bez krepacji " były pokazane spalone zwłoki wiszące na drzewach. Odpowiedz Link Zgłoś
anilorak174 Re: Warszawianiki pamiętacie te katastrofy? 03.09.23, 22:48 Ja pamietam, że czekaliśmy na autobus, ja kręciłam się wokół słupka z oznaczeniem przystanku i zastanawialiśmy się co to za kleby czarnego dymu gdzieś w oddali, właśnie nad Kabatami. Odpowiedz Link Zgłoś
towarzyszka_leila Re: Warszawianiki pamiętacie te katastrofy? 03.09.23, 22:58 Nie pamiętam. Rok 1987 był tragiczny także dla mojej rodziny, w maju umarła najbliższa nam osoba i atmosfera w domu była tak grobowa, że nie zwracaliśmy uwagi na nic. Odpowiedz Link Zgłoś