Dodaj do ulubionych

Bardzo niepokojące zachowanie kota!

03.09.23, 19:05
Mój 9-letni kocurek należy raczej do nerwowych kotów, ale od piątku jest dramat. W tym tygodniu bardzo źle zareagował na gości syna. Krzyczał i syczał. Znał ich wcześniej i nie było problemu. Myślałam, że może ktoś zrobił coś, co go zdenerwowało. W piątek wieczorem powtórka z rozrywki. Dzisiaj reaguje podobnie nawet na mnie, czy kotkę. Wygląda jakby nas nie poznawał. Byłam wczoraj u przypadkowego weta, ale bez kota (nie byłam w stanie załadować go do transportera). Dostał doraźnie Zylkene. Niestety profesjonalną klinikę mam prawie godzinę drogi, a kot tego by nie zniósł. Co może spowodować taką zmianę zachowania?
Jutro rano jadę do swojego weta. Kocurka mam od maluszka.
Obserwuj wątek
    • k.messi Re: Bardzo niepokojące zachowanie kota! 03.09.23, 20:25
      Podbijam wątek. Dużo tu kociar, może któraś zajrzy i doradzi coś sensownego.
    • mysiulek08 Re: Bardzo niepokojące zachowanie kota! 03.09.23, 20:30
      przede wszystkim pomiar cisnienia i nie dac sie zbyc! niewykluczone, ze wysokie cisnienie ma od dawna, wylewy w oczach z tego powodu i traci wzrok

porzadna diagnostyka pod kątek neurologicznym (ideany bylby rezonas) zeby wykluczyc np zmiany w mozgu

i typowe badania, krew, mocz rtg, usg

a zaordynowanie zylkene pomine milczeniem
      • aguha Re: Bardzo niepokojące zachowanie kota! 05.09.23, 07:55
        Dziękuję. Kot miał zrobione usg brzucha oraz wyniki. W zasadzie jest zdrowy. Tylko trochę wyszedł podniesiony cholesterol. Nerki ma zdrowe, nadciśnienia nie ma. Weterynarz stwierdziła, że to prawdopodobnie zaburzenia behawioralne. Być może kot się czegoś wystraszył. Założyła mu obrożę z feromonami. Żeby nie zapeszyć, jest lepiej. Nie wiem, czy obroża działa, czy sama wizyta u weta i zabiegi, które przeszedł wpłynęły na zachowanie.
        • aguha Re: Bardzo niepokojące zachowanie kota! 05.09.23, 08:00
          Poniżej na zdjęciach kocurek przed i po założeniu obroży.
          • melisananosferatu Re: Bardzo niepokojące zachowanie kota! 05.09.23, 08:09
            Ja trzymam kciuki zeby wyzdrowial ale zdjecie przed (po tez) jest mega.
          • bergamotka77 Re: Bardzo niepokojące zachowanie kota! 05.09.23, 08:10
            Jak dwie inne istoty!
      • mava1 Re: Bardzo niepokojące zachowanie kota! 05.09.23, 08:40
        >wylewy w oczach z tego powodu i traci wzrok

kot ma jeszcze cos takiego jak węch, i to mocno wrażliwy, więc nierozpoznawanie opiekunów z powodu gorszego widzenia wydaje się co najmniej dziwny, w diagnozie "znawczyni".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka