Dodaj do ulubionych

Nauczycielki, dobrego roku

04.09.23, 08:27
Życzę Wam, żeby szybko nadeszły wakacje oczywiście.🥀

I pytam, jak jest? Wymiana kadry większą niż co roku, czy taka sama? Nardgodzin dużo? Chciałabym się dowiedzieć, na ile Wasza codzienność odzwierciedla stan oswiaty opisywany przez media.
Obserwuj wątek
    • emateczka Re: Nauczycielki, dobrego roku 04.09.23, 15:06
      Ja zaczęłam w nowej szkole. Na razie jest fajnie smile
      Co do realiów nie zabieram głowu, bo ja w Niemczech.
      • krwawy.lolo Re: Nauczycielki, dobrego roku 04.09.23, 19:47
        Czego uczysz?
        • emateczka Re: Nauczycielki, dobrego roku 04.09.23, 20:08
          Niemckiego, anielskiego i rosyjskiego.
          • krwawy.lolo Re: Nauczycielki, dobrego roku 05.09.23, 09:31
            szacun
            • emateczka Re: Nauczycielki, dobrego roku 05.09.23, 15:22
              E tam, zaraz szacun. Lubię to.
              • krwawy.lolo Re: Nauczycielki, dobrego roku 05.09.23, 15:26
                Szacun nie za "lubię" a za "umiem". Przy czym "lubię" jest oczywiście ważne.
    • little_fish Re: Nauczycielki, dobrego roku 04.09.23, 15:28
      U nas spokojnie - dwie osoby odeszły na emeryturę, przyszły trzy nowe (młode!!!). Nadgodziny 4 - w zeszłym roku startowałam z taką samą liczbą, potem mi dwie dołożyli. W tym roku będę się mocno bronić jakby co 😉. Większość grona z podobną liczbą godzin.
      • ekstereso Re: Nauczycielki, dobrego roku 04.09.23, 15:44
        To fajnie🥀
      • little_fish Re: Nauczycielki, dobrego roku 04.09.23, 15:59
        A, no i dziękuję za życzenia.
        Najtrudniejszy dla mnie zawsze jest wrzesień i listopad. W tym roku ten drugi wyjątkowo głupi 😜
    • primula.alpicola Re: Nauczycielki, dobrego roku 04.09.23, 15:59
      Najważniejsze: nie mam wychowawstwa. Cała reszta upierdliwości przy tym to pikuś. No ale- połączono dwa oddzialy w jeden i mam klasę 24 osobową bez podziału na grupy.
      Dziś mnie urobiono na 4 zajęcia w przedszkolu, nie mogłam się nie zgodzić, to ale to tylko na 3 miesiące, potem mnie od tego uwolnią. Uwielbiam te maluszki, ale głosowo nie daję rady.
      U nas wszystko jest obsadzone, ale nadgodzin dużo i nie wiem kto będzie brać zastępstwa, kiedy zacznie się sezon chorowania.
      Aha, wszyscy emeryci z poprzedniego i tego roku WRÓCILI do pracy🤪 a tak się zarzekali, że nie!
      • ekstereso Re: Nauczycielki, dobrego roku 04.09.23, 16:15
        👍 dobrze że to wychowawstwo Cię omija. Mam nadzieję że tych nadgodzin nie masz dużo. A 3 miesiące szybko zleca!
        • little_fish Re: Nauczycielki, dobrego roku 04.09.23, 16:31
          Oby. Mi w zeszłym roku dali 2 dodatkowe godziny na dwa miesiące . Spierdzieliłam sobie plan, dorobiłam się okienka, a godziny zostały do końca roku - bo ciąża, zwolnienie, urlop...
          • marzeka11 Re: Nauczycielki, dobrego roku 04.09.23, 18:06
            A dziękuję smile na razie spokojnie; nadgodziny są, ale prosiłam dyrekcję, aby już więcej nie było.
            Mam wychowawstwo, a to dodatkowo trudna praca. Na szczęście mam w porządku rodziców, gdy widzę, co potrafi się dziać czasami w szkołach.
    • alfa36 Re: Nauczycielki, dobrego roku 04.09.23, 19:38
      Jeśli, zgodnie z obietnicami, za wychowawstwo będzie 600 zl, to może i mniejszość będzie się bronić (A swoją drogą to nie ma takich kwit w dużych miastach?).
      • ophelia78 Re: Nauczycielki, dobrego roku 05.09.23, 15:24
        Większość organów prowadzącym placi najmniej jak moze. A zr najmniej to jest 300 zł brutto to tyle wlasnie płacą.
    • kulka-online Re: Nauczycielki, dobrego roku 04.09.23, 19:49
      Godzin 29, choć zgodnie z przydziałem z 30.08 miało być 30 (bo z wychowawstwem). Przekonałam jednak szefostwo, ze nie dam rady i albo poproszę mniej godzin albo bez wychowawstwa. Ponieważ plan już był ułożony łatwiej było mi zabrać to wychowawstwo.
      U nas za wychowawstwo 300 zł brutto więc chętnych nie ma zbyt wielu. A najgorsze jest to, ze Ci co się sprawdzają w tej roli (albo przynajmniej nie zawalają) dostają raz po razie, a Ci co zlewają są pomijani. I jeszcze tekst o tym jak wychowawstwo jest wyróżnieniem i docenieniem.
      • ekstereso Re: Nauczycielki, dobrego roku 04.09.23, 20:11
        Ha, czyli też dobrze jeśli plan dobry
        • kulka-online Re: Nauczycielki, dobrego roku 04.09.23, 21:00
          Niestety plan nie jest dobry, praca z młodzieżą na 8, 9 czy 10. lekcji nie jest zbyt efektywna.
    • mari.sol Re: Nauczycielki, dobrego roku 04.09.23, 21:06
      U mnie 10 nadgodzin i wychowawstwo. Lekko nie będzie. Miałam propozycję wzięcia jeszcze kilku godzin w sąsiedniej szkole, ale odmówiłam.
      Jest paru nowych nauczycieli, ale to łatanie braków po tych, którzy odeszli. Rekordziści mają po 40 godzin w 2-3 szkolach. I to nie jest duże miasto a malutkie, powiatowe.
      Mamy też w gronie 6 emerytów, bez nich nie wiem co by było.
    • taki-sobie-nick Re: Nauczycielki, dobrego roku 04.09.23, 21:12
      Widzę zmianę nicka.
      • ekstereso Re: Nauczycielki, dobrego roku 05.09.23, 15:41
        Jeśli u mnie, to wyjaśniałam w wątku obok. Ja to ja.
        • taki-sobie-nick Re: Nauczycielki, dobrego roku 05.09.23, 21:55
          No dobrze, ale dlaczego?
          • ekstereso Re: Nauczycielki, dobrego roku 05.09.23, 22:42
            Sprawy techniczne.
            • taki-sobie-nick Re: Nauczycielki, dobrego roku 06.09.23, 00:26
              hmmm... problem na B?
    • kotejka Re: Nauczycielki, dobrego roku 04.09.23, 21:17
      U mnie dużo
      Półtora etatu i daliby wiecej, ale arkusz nie przepuszcza.
      Ponoć mają uwolnić godziny z.powodu braków kadrowych
      Mogę wziąć więcej, kasa się przyda
      Rok zapowiada się sympatyczny - trzecia klasa to plażówka. Mam ułożone cudownie współpracujące dzieci - odcinam kupony od wcześniej włożonej pracy. Są mądre, samodzielne, współpracujące, ze świetna atmosfera w klasie. Rodzice ze złota
      Nic tylko pracować. Organizuje wycieczkę wrześniowa. Czekam na obiecane podwyżki
      A i na studia mnie jakieś wysyłają znowu, mogę robić. Nie wiadomo, co się w życiu przyda.
      • primula.alpicola Re: Nauczycielki, dobrego roku 05.09.23, 09:44
        Siłaczka!
        Nie kłam, nie ma żadnych braków kadrowych.
        Dostaliśmy dokument do podpisania, ze zgoda na wiecej niż 4h ponadwymiarowe, podarłam.
        Wcześniej takich nie było, coś się zmieniło w przepisach?
        • kulka-online Re: Nauczycielki, dobrego roku 05.09.23, 15:51
          Były co roku u nas. Z tym, ze najpierw Ci przydziela a o zgodę zwykle w połowie września lub października pytają.
          • primula.alpicola Re: Nauczycielki, dobrego roku 05.09.23, 15:55
            Od dawna? Jakoś nie pamiętam.
            • kulka-online Re: Nauczycielki, dobrego roku 05.09.23, 16:23
              U nas od kilku lat ale przepis jest stary - bez zgody nauczyciela nie można mu przydzielić więcej godzin ponadwymiarowych niż 1/4 jego pensum. Może wcześniej wystarczyła zgoda ustna, a teraz poszli w papiery?
      • 21mada Re: Nauczycielki, dobrego roku 05.09.23, 22:28
        Półtora etatu to 12 godzin. Nauczyciele tacy siłacze - na PÓŁTORA ETATU pracujo! To normalni ludzie według takich reguł pracują na DWA etaty.
      • auksencja15 Re: Nauczycielki, dobrego roku 05.09.23, 23:15
        Z ciekawosci, ile to półtora etatu w szkole?
        • little_fish Re: Nauczycielki, dobrego roku 06.09.23, 00:01
          Półtora etatu to 60 godzin. Chyba że mówimy o godzinach ponadwymiarowych, to w zależności od pensum. W przypadku "zwykłego" nauczyciela tablicowego pensum wynosi wtedy 27 godzin.
          • auksencja15 Re: Nauczycielki, dobrego roku 06.09.23, 10:51
            Dzięki
    • ophelia78 Re: Nauczycielki, dobrego roku 05.09.23, 15:27
      23 h, wychowawstwo w klasie maturalnej.
      Plan przyzwoity.
      W planie lekcji widzę 2 x magister Vacat
      Ale za to pojawiło się Yeti i to nawet 2 sztui czyli nauczyciele tuż pi studiach.
    • asia_i_p Re: Nauczycielki, dobrego roku 05.09.23, 16:07
      Mam 25 godzin, czyli 7 nadgodzin, ale plan rozsądny bardzo, więc da się wytrzymać.

Niestety wbrew obietnicom dyrektorki wychowawstwo mam - po koleżance, która poszła na zdrowotny. Miała mieć inna koleżanka, ale ma 32 godziny i ubłagała, żeby nie.

Klasa z typu, że jak prosisz o pokazanie zeszytu z zadaniem domowem, to cię spyta o podstawę prawną i już na wstępie z lekka mnie zirytowali, bo po apelu była prośba, żeby każdy wziął krzesełko, na którym trzymał tyłek, ja swoje wzięłam i proszę siedzącą obok mnie klasę, żeby takoż, a dziewczyna, która siedziała obok mnie "O, tam sobie pani zawoła chłopaków". Na całą klasę może połowa wzięła. Ta sama dziewczyna w klasie całkowicie bez żenady pyta, czy ja mam im zamiar umilać życie czy niespecjalnie. Mówię, że o ile nie zamierzam im uniemilać, o tyle umilanie na liście priorytetów też pierwsze nie jest. Całe szczęście, że jakimś cudem przy tym wszystkim są sympatyczni - wiem, że to średnio brzmi jak możliwe, ale są, więc trzeba będzie po prostu przez kilka tygodni spokojnie i konkretnie, to się przestawią.
      • primula.alpicola Re: Nauczycielki, dobrego roku 05.09.23, 16:12
        O niebiosa, ponownie dziękczynię za brak wychowawstwa.
      • ekstereso Re: Nauczycielki, dobrego roku 05.09.23, 20:31
        Jak dla mnie brzmią sympatycznie więc rozumiem wrażenie.
        • little_fish Re: Nauczycielki, dobrego roku 05.09.23, 22:17
          Serio dla ciebie dziewczyna mówiąca do nauczycielki "O, tam sobie pani zawoła chłopaków" brzmi sympatycznie?
          • ekstereso Re: Nauczycielki, dobrego roku 05.09.23, 22:45
            Nie, miałam to umilanie na myśli. Ale jeśli chodzi o rumakowanie z krzesłami, podstawilabym granicę, ale nie wzięła do siebie.
      • kozaki_za_kolano Re: Nauczycielki, dobrego roku 05.09.23, 22:55
        O matko, ale klasa... przypominasz mi, czemu nie zostałam nauczycielką. Wiele pewnych siebie, ani trochę nieskromnych mądrali zgromadzonych w niedużym pomieszczeniu, hormony i w tym wszystkim ty na występach na frontstejdżu smile I tak codziennie. To naprawdę trzeba lubić, bez poczucia misji nie da rady.
    • daltonka Re: Nauczycielki, dobrego roku 05.09.23, 22:10
      Dobrego roku!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka