szorstkawelna 04.09.23, 15:27 Czy szkoła może w ten sposób organizować plan? Syn ma 9 godzin lekcyjnych i w środku lekcji religię na którą nie chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tanebo001 Re: Religia w środku lekcji w liceum 04.09.23, 15:29 #niemanakogoglosowac Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Religia w środku lekcji w liceum 04.09.23, 16:40 O, będziesz głosować na lewicę? Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Religia w środku lekcji w liceum 04.09.23, 19:50 angazetka napisała: > O, będziesz głosować na lewicę? > ba! Przepisze się do Warszawy, zeby zagłosować na Dehnela 🤣🤣🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
ania357 Re: Religia w środku lekcji w liceum 04.09.23, 15:41 Niestety moze, ale moze warto napisac podanie o zmiane planu i niedyskryminowanie osob nieuczeszczajacych na religie niesprawiedliwym podzialem okienek. U nas w zeszlym roku poskutkowalo. PS Obie religie w srodku? ktora klasa lo? jaka czesc klasy chodzi na religie? Odpowiedz Link Zgłoś
szorstkawelna Re: Religia w środku lekcji w liceum 04.09.23, 16:08 2 liceum, obie religie w środku, nie mam pojęcia ile osób chodzi. W zeszłym roku religia była ostatnia/pierwsza Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Religia w środku lekcji w liceum 04.09.23, 17:17 Dowiedz się, ile osób chodzi. W liceum bywa, że jest to tylko kilka. Jeśli poniżej siedmiu osób, to religia w ogóle wylatuje z planu. U mojej córki tak było, chodziło pięć osób, religia w środku, reszta klasy siedziała na religii, niby nie uczestniczyli, a tylko byli "pod opieką księdza". To chyba była zagrywka, żeby zrobić sztuczny tłum, bo jak powiedziałam dyrektorce, że przy takiej liczbie chętnych powinna być łączona z inną klasa, to się zatroskała, że ksiądz straci godziny. Ale udało się wywalić religię z planu na początku października. Odpowiedz Link Zgłoś
szorstkawelna Re: Religia w środku lekcji w liceum 04.09.23, 20:25 Dzięki. Spróbuję się dowiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
asiairma Re: Religia w środku lekcji w liceum 04.09.23, 17:17 Obie? Czyli w liceum jest więcej niż jedna godzina tygodniowo teraz??? Odpowiedz Link Zgłoś
la_mujer75 Re: Religia w środku lekcji w liceum 04.09.23, 17:34 Tak, przez 4 lata!!! Odpowiedz Link Zgłoś
palacinka2020 Re: Religia w środku lekcji w liceum 04.09.23, 18:16 Teraz? Zawsze byly dwie. Odpowiedz Link Zgłoś
asiairma Re: Religia w środku lekcji w liceum 04.09.23, 20:29 Dawniej pamiętam, że dwie były "na komunię", nawet "na bierzmowanie" (8-klasa) zgodzili się na zejście do jednej, choć w planach były dwie. Za czasów gdy wszyscy lub prawie wszyscy chodzili. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Religia w środku lekcji w liceum 04.09.23, 20:54 Nie wiem, u mnie (lata edukacji 1990-2002) zawsze były dwie. Odpowiedz Link Zgłoś
jdylag75 Re: Religia w środku lekcji w liceum 04.09.23, 21:44 U córki w LO w planie widzę jedną godzinę religii, przed zajęciami.u starszego nigdy religia nie pojawiała się w planie więc nawet nie wiem ile młodzież miała godzin, nigdy nie było okienek. Odpowiedz Link Zgłoś
ekstereso Re: Religia w środku lekcji w liceum 04.09.23, 15:44 U mojego np 4. Nie wiem co religia jeszcze robi w szkole. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Religia w środku lekcji w liceum 04.09.23, 16:41 > Nie wiem co religia jeszcze robi w szkole. Sprawdzałaś ostatnio, gdzie mieszkasz? Odpowiedz Link Zgłoś
ekstereso Re: Religia w środku lekcji w liceum 04.09.23, 17:57 Tak sobie utyskuję. Odpowiedz Link Zgłoś
dwa_kubki_herbaty Re: Religia w środku lekcji w liceum 04.09.23, 16:12 Ja nie wiem jak twój syn ale dla nas niewiernych takie okienka byly jak wygrana w totka. Albo rozmawialismy, albo szlismy coś zjesć, albo na kawe, na papierosa, projekty robilismy, zadania domowe, czasami do znajomych co mieszkali "rzut beretem". Dzień z okienkiem to bylo najlepsze co moglo być, szczególnie gdy bylo 9 lekcji Odpowiedz Link Zgłoś
dwa_kubki_herbaty Re: Religia w środku lekcji w liceum 04.09.23, 16:15 A na studiach mielismy 2h przerwy między zajęciami a później 2h prawa z którego byłam zwolniona, co tydzień jeździlam na kręgle w tym czasie ;P, były prawie za darmo a zawsze ktos co się urwal z wykladu się znalazl dla towarzystwa. Odpowiedz Link Zgłoś
swinka-morska Re: Religia w środku lekcji w liceum 04.09.23, 16:44 Ale wiesz, że w liceach (przynajmniej w niektórych warszawskich) nie możesz w czasie okienka wyjść ze szkoły? Odpowiedz Link Zgłoś
ania357 Re: Religia w środku lekcji w liceum 04.09.23, 16:50 Szkoly nie maja podstaw prawnych, zeby przetrzymywac uczniow na terenie szkoly podczas zajec fakultatywnych ich kolegow. Jesli probuja tak robic, warto interweniowac. Odpowiedz Link Zgłoś
katriel Re: Religia w środku lekcji w liceum 04.09.23, 16:56 > Ale wiesz, że w liceach (przynajmniej w niektórych warszawskich) > nie możesz w czasie okienka wyjść ze szkoły? A w niektórych (choć nie wiem czy warszawskich) możesz. A w niektórych wprawdzie nie możesz wyjść, ale masz do dyspozycji bufet z pierogami, miękkie kanapy, bibliotekę i siłownię. Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.nat Re: Religia w środku lekcji w liceum 05.09.23, 16:57 Może sobie być do dyspozycji nawet Mega Rollercoaster, ale chyba oczywiste jest dla każdego, że nieobowiązkowe lekcje z wiary nie powinny odbywać się w środku planu. Ja rozumiem, że są tacy, którzy cieszą się z przymusowej godzinnej przerwy, kiedy w planie mają 8 czy 9 lekcji, ale są też tacy którym to nie odpowiada, bo ostatnie o czym marzą to przedłużanie i tak już długiego dnia w szkole. Matki uczniów chodzących na religię zawsze są pierwsze i czują się kompetentne do wynajdywania multum korzyści i możliwości, jakie taka przerwa daje nie ich dzieciom. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Religia w środku lekcji w liceum 04.09.23, 17:13 Cóż, dla nas to była strata czasu, jak po religii był jakiś przedmiot typu wf/wok/inne chujumuju to większość po prostu znikała jak sen złoty. Odpowiedz Link Zgłoś
hosta_73 Re: Religia w środku lekcji w liceum 04.09.23, 20:39 No dokładnie. Bez sensu dupogodziny. Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Religia w środku lekcji w liceum 04.09.23, 17:12 Ile dzieci z klasy chodzi na religię? Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Religia w środku lekcji w liceum 04.09.23, 17:25 Moja młodsza za to dziś dostała plan na jutro i tam religia w samym środku, lekcji osiem, na ósmej angielski. I pani powiedziała, że jutro pójdzie na religię, chyba, że ja wypiszę do tego czasu. Zadzwoniłam do szkoły i powiedziałam, że nie wypiszę, bo nie zapisywałam, ale nie pójdzie. Pani dyrektor przyznała mi rację, raczej dla świętego spokoju sądząc po tonie (rozmawiała że mną jak się rozmawia z pieniaczami). Trudno, jakby każdy dymił, to pracownicy szkoły by się nauczyli, jakie jest prawo, a może nawet nie opłacałoby im się ustawiać religii w środku planu, nawet jeśli takie zalecenia dostają od ministra -idioty. Odpowiedz Link Zgłoś
la_mujer75 Re: Religia w środku lekcji w liceum 04.09.23, 17:38 U syna, o dziwo na II pierwszych lekcjach, ale dzięki temu on w piatek kończy po 8 godzinach lekcyjnych, czyli po 15.00, a musi jeszcze jechac do ortoptyka na ćwiczenia Ciekawa jeste, jakby w piątek na 7 i 8 godzinie była religia, a nie angielski, ile osób by chodziło? Druga klasa L.O.- bez religii -36 godzin lekcyjnych. Odpowiedz Link Zgłoś
ekstereso Re: Religia w środku lekcji w liceum 04.09.23, 17:59 No ale dzień na 9 50 się przyda, tak abstrahując od przyczyn. Odpowiedz Link Zgłoś
la_mujer75 Re: Religia w środku lekcji w liceum 04.09.23, 20:08 Lepiej tak, niż jakby była w środku zajęć. Tak miał rok temu, wrrr... Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Religia w środku lekcji w liceum 04.09.23, 18:07 U syna religia była na 8 i 9 w poniedziałki chodziła trzydziestka, bo było megafajnie podobno. Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Religia w środku lekcji w liceum 04.09.23, 18:09 u mojego dziecka w klasie (lo) religia jest na godzinę 18 ( rok temu była o 7 ) Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Religia w środku lekcji w liceum 04.09.23, 19:25 Tak, może, co więcej- może się zdarzyć, ze nikt nie chodzi na religie i cała klasa spędza godzinę na korytarzu… Odpowiedz Link Zgłoś
ania357 Re: Religia w środku lekcji w liceum 04.09.23, 21:51 No nie. Tak sie zdarzyc nie moze, a jesli gdzies sie jednak zdarzylo, to jest to bardzo dobry powod, zeby o takich przekretach poinformowac ogran prowadzacy oraz prase. Odpowiedz Link Zgłoś
aagnes Re: Religia w środku lekcji w liceum 04.09.23, 19:32 Nie da sie tego przewalczyć, ale nie ma tego złego. W ubiegłym roku religia w środku + dwie przerwy, w tym jedna dluga były wykorzystywane na drzemkę w hallu z pufami, na religie chodziło 6 osob. Teraz są ustawione jako dwie pierwsze lekcje, ciekawe jaka będzie frekwencja. Odpowiedz Link Zgłoś
sanciasancia Re: Religia w środku lekcji w liceum 05.09.23, 07:56 Trzeba postawić sprawę na Radzie Rodziców, w końcu od tego jest. Warto sprawdzić, ile dzieci faktycznie chodzi na religię, bo może się okazać, że mniej niż 7 i w ogóle można zrobić wspólne zajęcia dla dzieci z dwóch różnych klas po lekcjach. Rada Rodziców i nacisk na dyrekcję. Odpowiedz Link Zgłoś
al_sahra Re: Religia w środku lekcji w liceum 04.09.23, 20:43 Wątek o żabie (u)gotowanej . Odpowiedz Link Zgłoś
pitupitt Re: Religia w środku lekcji w liceum 04.09.23, 20:46 A czemu nie? Nie da się tak ułożyć planu żeby wszystkie klasy miały religię na końcu. Odpowiedz Link Zgłoś
ania357 Re: Religia w środku lekcji w liceum 04.09.23, 21:56 Zawsze mozna zaplanowac okienko dla dzieci chodzacych na religie i jesli nie da sie inaczej ulozyc planu, to wywalic im te religie np. na 18. Na etyke czesto trzeba poczekac i odbywa sie w grupach miedzyklasowych. Jesli na religie zapisze sie mniej niz 7 osob, to rowniez nalezy polaczyc dzieci z kilku klas. Nie ma powodu, zeby z naszej wspolnej kasy fundowac komukolwiek indoktyrnacje w trybie indywidualnym ( a reszcie dupogodziny na szkolnym korytarzu). Odpowiedz Link Zgłoś
al_sahra Re: Religia w środku lekcji w liceum 05.09.23, 14:41 pitupitt napisała: > A czemu nie? Nie da się tak ułożyć planu żeby wszystkie klasy miały religię na > końcu. Czyżby? Czyli gdyby religii w ogóle w szkołach nie było, to plan lekcji musiałby mieć okienka? A gdyby szkoła zaczęła oferować zajęcia z koszykarstwa, to dałoby się ułożyć plan tak, żeby one były po lekcjach, czy też nie? Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Religia w środku lekcji w liceum 11.09.23, 21:39 Oczywiście, że się da. W szkole mojego dziecka jakoś się daje, od samego początku i wszystkim klasom. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Religia w środku lekcji w liceum 04.09.23, 20:49 Ja się raczej zastanawiam, czy szkoła, mając powiedzmy 16 klas, jest w stanie tak zorganizować plan lekcji, żeby żadna klasa nie miała religii w środku. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Religia w środku lekcji w liceum 04.09.23, 20:55 A to już problem dyrekcji i katechety. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Religia w środku lekcji w liceum 04.09.23, 22:09 Wypowiedzi angazetki mogę się domyślić. Odpowiedz Link Zgłoś
sanciasancia Re: Religia w środku lekcji w liceum 05.09.23, 07:54 Zajęcia fakultatywne powinny być po lekcjach. Odpowiedz Link Zgłoś
al_sahra Re: Religia w środku lekcji w liceum 05.09.23, 14:51 taki-sobie-nick napisała: > Ja się raczej zastanawiam, czy szkoła, mając powiedzmy 16 klas, jest w stanie t > ak zorganizować plan lekcji, żeby żadna klasa nie miała religii w środku. Czy Wy (osoby, które piszą, że niedasię) udajecie, że zgłupiałyście, czy naprawdę coś jest z Wami nie tak? Otóż zdradzę Ci tajemnicę: w każdej szkole, nawet jeśli miałaby 126 klas, da się nie wprowadzać religii do środka zajęć. Już pomijam takie drobiazgi jak rozdział Kościoła od państwa i stosowność nauczania religii w państwowej szkole, chodzi o samo ułożenie planu. Robimy tak: wyrzucamy religię. Układamy plan lekcji. Następnie religię, zajęcia z wyplatania koszyków albo muzyki tybetańskiej proponujemy po lekcjach, czyli najwcześniej po ostatniej godzinie normalnych zajęć. Jeśli dziecko musi odczekać dwie godziny po swojej ostatniej lekcji na zajęcia z koszykarstwa, to jego problem. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Religia w środku lekcji w liceum 11.09.23, 20:55 taki-sobie-nick napisała: > Ja się raczej zastanawiam, czy szkoła, mając powiedzmy 16 klas, jest w stanie t > ak zorganizować plan lekcji, żeby żadna klasa nie miała religii w środku. Nie wiem, czy żadna klasa w szkole mojej córki nie ma religii w środku lekcji, ale w jej klasie przez 4. lata liceum udaje się tak ułożyć plan, że ja nawet nie wiem, kiedy jest religia dla uczęszczających. A nie sądzę, by akurat ta klasa była tak uprzywilejowana. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Religia w środku lekcji w liceum 11.09.23, 21:28 Da się, tylko katecheta ma okienka, albo uczniowie czekają na religię. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Religia w środku lekcji w liceum 11.09.23, 21:41 Albo jeszcze jest taka opcja, że zatrudniają 4 katechtów, każdy ma 1/4 etatu (czy jak tam wychodzi). Wtedy nie ma problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
ciri_77 Re: Religia w środku lekcji w liceum 04.09.23, 20:54 Córka tak miała w zeszłym roku 2 lekcje, 2h w-fu z którego była zwolniona 2h religii i 2 h rozszerzenia z biologii. Z reguły się uczyła w bibliotece. Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: Religia w środku lekcji w liceum 04.09.23, 22:36 Mój uwielbiał to "okienko". Zaraz potem był dłuższa prezerwa, chodzili sobie do pobliskiego centrum handlowego. Odpowiedz Link Zgłoś
agus-ka Re: Religia w środku lekcji w liceum 04.09.23, 22:47 U nas jedna religia na początku, druga w środku, wiec jeszcze jako tako. Gorzej, ze doradztwo zawodowe jest po okienku 4-godzinnym. Już widze frekwencję. Odpowiedz Link Zgłoś
ophelia78 Re: Religia w środku lekcji w liceum 04.09.23, 22:48 Zgodnie z przepisami niestety można. Ale dymić też można. Najlepiej niech rodzic każdego niechodzaxego dziecka zadzwoni ze 2 razy to im się odechce takich manewrów. Albo pismo - na które szkola musi odpowiedziec U mnie religia jest już tylko w grupach międzyoddziałowych (typu wszystkie klasy danego rocznika razem), zawsze w bloku na 9 i 10 godzinie lekcyjnej. Mamy w związki z tym całego jednego księdza który ma cale 8h. Chodzą ci którym zależy (bo czasem czekajcie na religie mają okienko-,czekają aż skończą wszystkie klasy danego poziomu) Odpowiedz Link Zgłoś
jakis.login Re: Religia w środku lekcji w liceum 05.09.23, 08:07 ophelia78 napisała: > U mnie religia jest już tylko w grupach międzyoddziałowych (typu wszystkie klas > y danego rocznika razem) U nas tak samo, z tym że religia dla wszystkich roczników jest raz w tygodniu, po obowiązkowych zajęciach. Nawet nie wiem, ile osób chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Religia w środku lekcji w liceum 05.09.23, 08:00 Mój syn też ma w środku obie religię. Ale on przyzwyczajony - całą podstawówkę miał takie okienka. Wiem, że dla niektórych to straszny problem, nie bagatelizuję tego, ale mój syn - jak go znam - zrobi sobie spacer do żabki po hot doga czy coś w tym stylu i z powrotem, potem gdzieś usiądzie, pogapi się w komórkę i nieprzyjemnie zdziwi, że tak szybko minęła przerwa, która miała mu się dłużyć. Odpowiedz Link Zgłoś
ariathedevil Re: Religia w środku lekcji w liceum 05.09.23, 08:46 A ile osób chodzi ? Od tego dużo zależy. Napisałabym pismo do dyrekcji żeby zajęcia fakultatywne były organizowane po godzinach lekcyjnych. Na szczęście u nas nie było tego problemu w zasadzie nigdy. Teraz ogólnie nawet u starszego w planie nie ma religii, bo nikt nie chodzi. U młodszego są organizowane zajęcia międzyklasowe po lekcjach. Zrobiłabym dym nawet jeśli przez te szamańskie pierdoły któryś z synów musiałby 1 h bezsensownie przesiedzieć. Uczyć się, odrabiać lekcje, czytać mogą w domu, szkoła jest od tego żeby się uczyli. Odpowiedz Link Zgłoś
malaperspektywa Re: Religia w środku lekcji w liceum 05.09.23, 13:33 Niestety może. Przy tylu klasach w szkołach średnich dyrektor nie jest w stanie zapewnić wszystkim religii na oststniej czy pierwszej lekcji. U mojego jest jeszcze weselej. Jak ktoś nie chodzi na religię to nie może ot tak sobie błąkać się po szkole, czy broń Boże opuszczać szkoły, musi chodzić do tzw. klubu i tam siedzieć. Jest sprawdzana lista i jest pilnujący nauczyciel. Taka świetlica dla starych koni. To dopiero odjazd. Za to bombelki zaopiekowane i bezpieczne. Ciekawe czy jak mój skończy 18lat to nadal będzie musiał siedzieć na tej świetlicy? Dużo mu już nie brakuje. Na razie mu to nie przeszkadza. Ja bym zwariowała. Odpowiedz Link Zgłoś
al_sahra Re: Religia w środku lekcji w liceum 05.09.23, 14:54 malaperspektywa napisała: > Przy tylu klasach w szkołach średnich dyrektor nie jest w stanie > zapewnić wszystkim religii na oststniej czy pierwszej lekcji. Kolejna. A zajęcia z języka swahili mogą być po lekcjach, czy też nie da się? Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.nat Re: Religia w środku lekcji w liceum 05.09.23, 17:31 malaperspektywa napisała: > Przy tylu klasach w szkołach średnich dyrektor nie jest w stanie > zapewnić wszystkim religii na oststniej czy pierwszej lekcji. Jest w stanie. Wystarczy zrobić religie w blokach po lekcjach. Mogłoby się oczywiście zdarzyć okienko (np. gdyby uczniowie byli zbierani z różnych klas), co jest nierzadkie w przypadku zajęć nieobowiązkowych. Zależy ci, to czekasz. Tyle, że wtedy okazałoby się, że nie ma chętnych i problem rozwiązały się sam. Odpowiedz Link Zgłoś