Dodaj do ulubionych

Ulubiony gadżet kuchenny

04.09.23, 16:47
Każda z nas ma. Ja dzięki emamie mam coś co wreszcie pozwoliło mi przygotować cebule bez łez - czyli rozdrabniacz Tefala. Wart każdej złotówki?
A Wy co macie?
Obserwuj wątek
    • szarmszejk123 Re: Ulubiony gadżet kuchenny 04.09.23, 16:48
      Frajer, zdecydowanie, uwielbiam.
      • slatynka85 Re: Ulubiony gadżet kuchenny 04.09.23, 16:59
        Jaką ma przewagę nad piekarnikiem?
        • szarmszejk123 Re: Ulubiony gadżet kuchenny 04.09.23, 17:00
          O wiele szybciej się nagrzewa, przede wszystkim, więc wszystko jest gotowe szybciej.
      • cosmetic.wipes Re: Ulubiony gadżet kuchenny 04.09.23, 18:21
        szarmszejk123 napisał(a):

> Frajer, zdecydowanie, uwielbiam.

Też aktualnie u mnie na podium.
        • pade Re: Ulubiony gadżet kuchenny 04.09.23, 19:51
          u mnie też
          plus ekspres do kawy i robot planetarny
          tylko nie wiem czy to gadżety, bo dość duże są i całkiem sporo miejsca na blacie zajmują
      • la_mujer75 Re: Ulubiony gadżet kuchenny 05.09.23, 07:43
        O, tak. My jesteśmy zachwyceni.
        Kupiliśmy sobie na działkę (na próbę). I za chcwilę dokupiliśmy do domu.
        • swiezynka77 Re: Ulubiony gadżet kuchenny 06.09.23, 10:11
          Co się robi w takim frajerze? Działkowe użycie mnie zaciekawiło bo mam tam mikro kuchnię i brak piekarnika
          • pade Re: Ulubiony gadżet kuchenny 06.09.23, 10:40
            to samo co w piekarniku, tylko mniejszym
            no i szybciej
    • taje Re: Ulubiony gadżet kuchenny 04.09.23, 16:58
      Aligator, mandolina i wyciskacz do czosnku.
      • tt-tka Re: Ulubiony gadżet kuchenny 04.09.23, 17:05
        taje napisała:

> Aligator, mandolina i wyciskacz do czosnku.
        >

Chyba rzeczywistosc zostawila mnie gdzies hen, hen daleko... z powyzszego tylko wyciskacz rozpoznalam.

niesmialo bardzo pytam - co to jest aligator i mandolina w sensie kuchennych akcesoriow ?
        • taje Re: Ulubiony gadżet kuchenny 04.09.23, 17:10
          Aligator to taka szatkownica, są różne ale ja mam z firmy Alligator (stąd nazwa smile www.alligators.se/

A mandolina to takie ustrojstwo do krojenia na plasterki albo słupki (są też ponoć z szatkownicą ale nie wiem jak to działa).
          • tt-tka Re: Ulubiony gadżet kuchenny 05.09.23, 01:29
            Dzieki smile
            Sprzety znam, ale pod innymi imionami. Nazwami.
      • sajgonetka Re: Ulubiony gadżet kuchenny 04.09.23, 17:25
        Mandolinę również polecam i nie oddam.
      • emateczka Re: Ulubiony gadżet kuchenny 05.09.23, 15:09
        U mnie to samo!
        No, może kolejnośc inna... Na pierwszym miejscu u mnie obieraczka do warzyw, potem wyciskacz, mandolina i aligator.
        Dzieki aligatorowi jadam sałatkę jarzynową częściej niż raz w roku smile
    • joana.mz Re: Ulubiony gadżet kuchenny 04.09.23, 17:11
      czy oprócz krojenia cebuli ma inne zastosowania?
      • slatynka85 Re: Ulubiony gadżet kuchenny 04.09.23, 17:21
        joana.mz napisała:

> czy oprócz krojenia cebuli ma inne zastosowania?
        W sumie kroje w tym i paprykę, jajka na paste jajeczną, ogórki.. Ale to po prostu siekacz, rozdrabniacz. To samo zrobiłby blender ale to trzeba wyciągnąć, podłączyć do prądu etc. A to myk, myk, prądu nie zżera 😉
        • joana.mz Re: Ulubiony gadżet kuchenny 05.09.23, 08:44
          Zdaje się, że kiedyś się nad nim zastanawiałam. Cebula jest u mnie problemowa... dzięki za wskazówki.
      • mizantropka_20 Re: Ulubiony gadżet kuchenny 04.09.23, 17:22
        Ja rozdrabniam pieczarki; jajka; miękkie warzywa; ryby wędzone itp. Robię to w celu przygotowania past wszelakich jak i farszu do nadziewania jajek
    • maleficent6 Re: Ulubiony gadżet kuchenny 04.09.23, 17:14
      Pingwinka 🐧
      • taje Re: Ulubiony gadżet kuchenny 04.09.23, 17:16
        Kuchenny??
        • maleficent6 Re: Ulubiony gadżet kuchenny 04.09.23, 17:18
          Mieszka w szafce kuchennej, więc chyba kuchenny? 🤔
          • kotejka Re: Ulubiony gadżet kuchenny 05.09.23, 18:45
            maleficent6 napisała:

> Mieszka w szafce kuchennej, więc chyba kuchenny? 🤔

Ja mam kuchennego pingwinka
            Bardzo dobra rzecz wink
            Wielofunkcyjna
            • taje Re: Ulubiony gadżet kuchenny 05.09.23, 18:48
              To ja nieśmiało zapytam do czego tenże pingwinek? Bo mnie się kojarzył, hmm, mało kuchennie.
              • kotejka Re: Ulubiony gadżet kuchenny 05.09.23, 18:55
                ten to cos w rodzaju wielofunkcyjnej szpatulki-skrobaka
                ze wzgledu na rozne krzywizny i czubki pomaga wyczyscic do czysta kazda miske, talerz, rowek, czy do czyszczenia, czy przekladania zawartosci np ciasta do formy
                fajnie rozprowadza masy na tortach, waflach itd
                • kotejka Re: Ulubiony gadżet kuchenny 05.09.23, 19:00
                  www.amazon.co.uk/Kerafactum-Scraper-Spatula-Processing-Silicone/dp/B08C7B1QMY?th=1
                  • mysiulek08 Re: Ulubiony gadżet kuchenny 05.09.23, 21:50
                    niedostepny ☹
                  • magia Re: Ulubiony gadżet kuchenny 06.09.23, 00:17
                    ja mam takie szpatulki tupperware. SluZa docdomladnego wygarnoecia kremu /ciasta zmisy, ale tez do wybrania miodu czy nutelli ze sloika. Dopasowuja sie do msztaltu naczynia.
            • maleficent6 Re: Ulubiony gadżet kuchenny 05.09.23, 21:38
              Kotejka, siostro!
              A taje to na pewno o zboczeństwach myślała 🐷
              • taje Re: Ulubiony gadżet kuchenny 05.09.23, 21:43
                No myślałam, przyznaję się bez bicia i ten kuchenny element wydawał mi się szczególnie kinky wink
                • maleficent6 Re: Ulubiony gadżet kuchenny 05.09.23, 22:05
                  Ale co? Że w szafce kuchennej trzymam umilacz?
                  Oj taje, taje, mnie posądzać o takie rzeczy 😁
                  • taje Re: Ulubiony gadżet kuchenny 05.09.23, 22:18
                    No nigdy nie wiadomo. Ktoś poniżej o stole kuchennym pisał w kontekście zboczeństw 🤭
                    • maleficent6 Re: Ulubiony gadżet kuchenny 05.09.23, 23:35
                      A to akurat bywalec 🥱
                  • mrs.solis Re: Ulubiony gadżet kuchenny 05.09.23, 23:44
                    No ja akurat pomyslalam, ze tam go wlasnie trzymasz , bo w sumie dlaczego nie 😁🤦🏼‍♀️
                    • taje Re: Ulubiony gadżet kuchenny 05.09.23, 23:46
                      No ja też smile
                    • maleficent6 Re: Ulubiony gadżet kuchenny 06.09.23, 11:35
                      Dobra, przyznaję się 🙈 łyżka cedzakowa, trzepaczka do jajek, dildo, wałek, praska do ziemniaków, pingwinek, łyżka do zupy, wszystko mam pod ręką w jednej szufladzie😁
    • obrus_w_paski Re: Ulubiony gadżet kuchenny 04.09.23, 17:26
      Do czego używasz tego rozdrabniacza? Ktos pisał o miękkich warzywach. Twarde tez pokroi?
      A pomidory? Czy robi z nich passate?

Niestety mam fioła na punkcie kuchennych gadżetów wiec do takich wątków staram się nie wchodzić wink

Jestem fanka mojego bosch mum 5 i wszelkich nakładek
      • slatynka85 Re: Ulubiony gadżet kuchenny 04.09.23, 17:30
        Nie wiem czy twarde pokroi, ale pewnie tak, ma ostry ten nóż bardzo.
        Kroje tym jeszcze ogórki, jajka na pastę jajeczną, paprykę do burrito.
        • massinga Re: Ulubiony gadżet kuchenny 04.09.23, 21:04
          Wlasnie zjadlam placki ziemniaczane. Ziemniaki zostaly zmielone w rozdrabniaczu. Czesto rozdrabniam w nim czosnek.
          • obrus_w_paski Re: Ulubiony gadżet kuchenny 05.09.23, 00:19
            No I kupiłam, msze koniecznie przestać wchodzić w takie wątki. Teraz proszę o przepisy na surówki bo będę szatkować
            • mysiulek08 Re: Ulubiony gadżet kuchenny 05.09.23, 00:39
              daj spokoj, mnie thankyou z kotejka tak nakrecily, ze musze szafe w kuchni wzmocnic a na wyciagi z kart z ostatnich miesiecy nawet nie patrze 🤣😋
              • kotejka Re: Ulubiony gadżet kuchenny 05.09.23, 18:42
                mysiulek08 napisała:

> daj spokoj, mnie thankyou z kotejka tak nakrecily, ze musze szafe w kuchni wzm
                > ocnic a na wyciagi z kart z ostatnich miesiecy nawet nie patrze 🤣😋

big_grin
                Co kupowałas?
                • mysiulek08 Re: Ulubiony gadżet kuchenny 05.09.23, 18:58
                  4 roznej wielkosci gary
                  1 plaski
                  1 brytfanna
                  1 gourmet z czarna emalia
                  1 patelnia skillet
                  1 rondelek z raczka z drzewa oliwnego (absolutnie uroczy)
                  3 male kamionkowe kokilki
                  i 12 roznych foremek do pieczenia smile w tym dwie blaszki do ciastek

kolory jakie byly w promocji tongue_out

i tym sposobem pozbylam sie wszystkich innych garnkow smile zostawilam tylko wielki do robienia sera i mniejsze rondelki 'podreczne'
                  • taje Re: Ulubiony gadżet kuchenny 05.09.23, 18:59
                    A wszystko to Creusety?
                    • mysiulek08 Re: Ulubiony gadżet kuchenny 05.09.23, 19:02
                      tak smile
                  • mysiulek08 Re: Ulubiony gadżet kuchenny 05.09.23, 19:02
                    aa i jeszcze brytfanne do lazanii (prostokatna bez pokrywki)

oddalam forme do tatin i zrezygnowalam z 'gara' do pieczenia chleba, garnek czy brytfanna z pokrywka zupelnie wystarczaja smile
                    • thank_you Re: Ulubiony gadżet kuchenny 05.09.23, 19:58
                      😂 Ja zakupiłam tez przez polecenie forumowe - andace. Niby widziałam u rożnych znajomych ale jakoś nie pomyslałam, ze gar garowi nie jest równy. 😅
                      • taje Re: Ulubiony gadżet kuchenny 05.09.23, 20:09
                        No ale nie przeszkadza Ci, że gar taki ciężki? Ja od zawsze mam obsesję na punkcie tego, żeby obiekty użytkowe, którymi mam manipulować/przestawiać nie były za ciężkie. Jak coś jest ciężkie to mi się nie chce używać. Zawsze przepłacałam za rowery i wózki, żeby były lekkie i jakoś nie mogę się przekonać do creusetów, choć dumam nad nimi od dłuższego czasu.
                        • mysiulek08 Re: Ulubiony gadżet kuchenny 05.09.23, 20:12
                          jakos nie, w sumie to tylko najwiekszy 28cm (do golabkow czy rosolu) jest znaczaco ciezki a reszta ujdzie, zreszta od zawsze lubilam ciezkie garnki i patelnie, takie skrzywienie smile

no i forme sobie wyrabiam tongue_out ciezarami na silowni machac nie musze, mam od tego gary 🤣
                          • mysiulek08 Re: Ulubiony gadżet kuchenny 05.09.23, 20:13
                            a blaszki sa zajeebisteeee!
    • alchemy_alice Re: Ulubiony gadżet kuchenny 04.09.23, 17:28
      Ostry nóż, który przywiozłam sobie z Japonii jakieś 20 lat temu, nadal jest najlepszy. I takie śmieszne ustrojstwo do siekania, na sznurek.
    • agatha.trixie Re: Ulubiony gadżet kuchenny 04.09.23, 17:29
      Termometr kuchenny. Koniec schizowania czy kotlety już się dosmażyły w środku, a pieczeń dopiekła. 🤗🤗🤗
    • mysiulek08 Re: Ulubiony gadżet kuchenny 04.09.23, 18:36
      ja lubie wszystkie moje gadzety kuchenne smile

na podium:
      noze arcos- brzytwy nie noze
      termometr
      zmywarka tongue_out
      blaszki do pieczenia lecreuset
      gary jw
      mum9
      maszynka do miesa z przystawkami (rodzimy zelmer oczywiscie)

i wiele wiele innych tongue_out
    • slatynka85 Re: Ulubiony gadżet kuchenny 04.09.23, 19:04
      blaszki do pieczenia lecreuset
      Czym się wyróżnia przy biedronkowych za 25 zeta?
      • mysiulek08 Re: Ulubiony gadżet kuchenny 04.09.23, 19:18
        gruboscia i materialem (stal weglowa a nie aluminium czy cienka blaszka pokryta teflonem) a co za tym idzie :
        lepiej dopiekaja
        nie przywieraja (nie ma potrzeby uzywania papieru do pieczenia czy smarowania blaszki)

pieke od 10roku zycia, wiec juz sporo lat, przez piekarniki przewinely sie rozne foremki a dopiero krusety daly odczuc duza roznice w jakosci pieczenia

to tak jak z herbata tongue_out jedni beda chwalic basilura czy ahmada i uwazac je za szczyt herbacianych doznan a inni nie smile
        • swinka-morska Re: Ulubiony gadżet kuchenny 06.09.23, 13:52
          W jaki sposób kroisz ciasto w takiej blaszce? Bo chyba nożem nie można po niej kroić?
          • mysiulek08 Re: Ulubiony gadżet kuchenny 06.09.23, 15:04
            a w pokrytej teflonem jak kroisz? tez nozem nie mozna

wszystkie, oprocz jednej, maja wyciagane dno ( do tart) a tortownica to wiadomo, czyli przekladam ciasto albo wytrawna tarte na talerz/deska i juz, podwazam drewniana szpatula, a z foremki 'nierozbieralnej' drozdzowke wyciagam jak chleb, nic nie przywiera, podobnie babki czy keksy
            poza tym uzywam 'nozy' silikonowych czy roznych szpatul z tworzywa do krojenia, ale to akurat od zawsze, od czasow foremek pokrytych teflonem
            blaszek z 'czystej zywej blachy' bez powloki nigdy nie lubilam
        • magia Re: Ulubiony gadżet kuchenny 07.09.23, 12:33
          daj jakis link do tych blach. Przeglądam strone, ale same ceramiczne mi wpadaja w oko
          • thank_you Re: Ulubiony gadżet kuchenny 07.09.23, 12:44
            fabrykaform.pl/le-creuset-forma-do-pieczenia-le-creuset-prostokatna-33-cm-z-nieprzywierajaca-powloka?a_aid=77&utm_source=dbay&utm_medium=css&utm_campaign=dbay&gad=1&gclid=CjwKCAjw6eWnBhAKEiwADpnw9i44XnvjyAnuqvN5yjwKlKKI-SK_qN2IwLzhiS3MC5ks2NND9OeqQxoCZo8QAvD_BwE
          • mysiulek08 Re: Ulubiony gadżet kuchenny 08.09.23, 04:45
            www.lecreuset.pl/pl_PL/c/gotowanie-i-pieczenie/pieczenie/formy-na-muffiny-i-ciastka

www.lecreuset.pl/pl_PL/c/gotowanie-i-pieczenie/pieczenie/formy-do-tarty

www.lecreuset.pl/pl_PL/c/gotowanie-i-pieczenie/pieczenie/blachy-do-pieczenia

czesc jest razem z kamionka
    • jkl13 Re: Ulubiony gadżet kuchenny 04.09.23, 19:49
      Mam sporo ulubionych, lubię gadżety kuchenne.
      Z dużych to robót planetarny Kenwood i grill elektryczny Tefal. Z małych wyciskarka do czosnku Ikea i obieraczka do warzyw też z Ikea. Oraz obieraczka do warzyw Victorinox, mniej wygodna niż Ikea, ale tak ostra,że obiera pomidora ze skórki. Genialny gadżet.
      • pade Re: Ulubiony gadżet kuchenny 04.09.23, 19:53
        kupiłam tego Victorinoxa z polecenia forum i nie leży mi w ręce jak trzebasad
      • taje Re: Ulubiony gadżet kuchenny 04.09.23, 20:36
        A ja z kolei nie lubię obieraczki z Ikei - nie umiem obierać, jeśli ostrze się rusza. Moja ulubiona to obieraczka francuskiej marki Opinel, nic się nie rusza i git. Uwielbiam ich noże, zwłaszcza te małe.
        • mysiulek08 Re: Ulubiony gadżet kuchenny 04.09.23, 20:42
          a ja smile w ogole sie nie moge dogadac z obieraczkami, mam takie z ruchomym ostrzem i stalym i ciagle to nie jest to
          maly ostry noz wystarcza
          • taje Re: Ulubiony gadżet kuchenny 04.09.23, 20:47
            Obadaj Opinela, to jest to. Zanim go odkryłam to też wolałam zwykłym małym nożykiem.
            • mysiulek08 Re: Ulubiony gadżet kuchenny 04.09.23, 20:52
              ktora?

allegro.pl/kategoria/akcesoria-obieraczki-i-drylownice-110923
              • taje Re: Ulubiony gadżet kuchenny 04.09.23, 21:03
                Żadna z tych. Taka allegro.pl/oferta/opinel-les-essentiels-obieraczka-peeler-red-13580116502
                • mysiulek08 Re: Ulubiony gadżet kuchenny 04.09.23, 21:16
                  ok, dzieki, zaraz 'zanabede' tongue_out
                  • taje Re: Ulubiony gadżet kuchenny 04.09.23, 21:17
                    No ciekawa jestem, czy Ci się spodoba. Daj znaćsmile
                    • mysiulek08 Re: Ulubiony gadżet kuchenny 04.09.23, 21:20
                      to za jakies 2tyg albo 2miesiace (jak bedzie upierdliwy celnik tongue_out) kolezanka akurat kocia paczke kompletuje smile
                      • taje Re: Ulubiony gadżet kuchenny 04.09.23, 21:23
                        A co z Polski zamawiasz dla futer?
                        • mysiulek08 Re: Ulubiony gadżet kuchenny 04.09.23, 21:35
                          ' od zawsze' przysmaki, liofiizowane, pasty serowe dla Krolowej, tutki miamora i mystar, drazetki, kabanosy itp

u nas wybor maly a ceny z sufitu wziete, oplaca sie kupic w zooplusie i wyslac nawet paczka priorytetowa (innych po pandemi nie ma), niestety ograniczenie do 2kg tylko, powyzej sag potrafi byc mocno upierdliwy
                          • szarmszejk123 Re: Ulubiony gadżet kuchenny 04.09.23, 21:39
                            Oj, to za dużo tego do jednej paczki nie wejdzieuncertain
                            • mysiulek08 Re: Ulubiony gadżet kuchenny 04.09.23, 21:46
                              2kg? to calkiem sporo "lizofile' lekkie sa, czasami i na 3kg oko przymkna ale jak na boze narodzenie zaladowala do paczki 5,5 kg to mielismy cyrk tongue_out ale tu na szczescie wystarczy 'wniesc oplate' i cos tam wybiorczo zalaczyc, wystarczaja linki z zooplusa ale jest to jednak upierdliwe i staramy sie unikac procedury
                              • mysiulek08 Re: Ulubiony gadżet kuchenny 04.09.23, 21:47
                                2kg netto
                      • taje Re: Ulubiony gadżet kuchenny 05.09.23, 18:51
                        Jeszcze dodam, że ja mam Opinela z rękojeścią drewnianą ale jak szukałam wtedy to mi się wyświetlił tamten model ale najważniejsze ostrze więc mam nadzieję, że Ci się sprawdzi.

Z drewnianą, taką jak moja, to dzisiaj dopiero przyuważyłam: allegro.pl/oferta/opinel-obieraczka-peelers-blue-115-13988315137?reco_id=2cf8df6c-4c0c-11ee-af11-1a10ad2648d8&sid=041047f9c36843e364ecb91b45c568a2755aa386fe7e14ee7421a14291fbf951
                        • mysiulek08 Re: Ulubiony gadżet kuchenny 05.09.23, 19:05
                          wlasnie ten z drewniana raczke do mnie przemowil (skladany smile) i tez kupilam
        • mava1 Re: Ulubiony gadżet kuchenny 07.09.23, 10:27
          >A ja z kolei nie lubię obieraczki z Ikei - nie umiem obierać, jeśli ostrze się rusza

a ja nie umiem (raczej - nie lubie) obieraczek sztywnych. Ta ruchoma dopasowuje sie do kształtu obieranego warzywa.
          Obieranie nozem to dla mnie mordęga...
          Natomiast pomidory bez problemu mozna obrac obieraczką z ząbkami, drobnymi zabkami. Mam ale rzadko uzywam bo zwykle pomidorów nie obieram, niżej przykład
          https://a.allegroimg.com/original/11d50a/dda6e70f44b48b8254b27c8bf4f0/OBIERAK-w-zabki-Tefal-Ingenio-K2074014
      • zosia_1 Re: Ulubiony gadżet kuchenny 04.09.23, 20:46
        Pomidorowa wystarczy spaczyć 5 sekund, skóra sama odchodzi
    • alterego72 Re: Ulubiony gadżet kuchenny 04.09.23, 20:06
      -nóż Zyliss karbowany
      -obieraczka Victorinox do pomidorów
      - nóż japoński Tescoma
      - maszynka do makaronu
      - grill kontaktowy z Lidla
      - plastikowa praska do awokado
      Jak mi się coś przypomni, to może jeszcze dopiszę.
    • leanne_paul_piper Re: Ulubiony gadżet kuchenny 04.09.23, 20:16
      Ostatnio blender Boscha jest moim najlepszym przyjacielem. Jak on blenduje! smile. Aczkolwiek trochę go uszkodziłam, bo najpierw wyczytałam w instrukcji, że można myć wszystkie części w zmywarce, oprócz tej, którą się podłącza do prądu, a później okazało się, że pokrywy się też nie myje, kurka. No i teraz leży sobie do góry nogami i pozbywa się nadmiaru wody ze środka. Ale jestem dobrej myśli. Nasza przyjaźń będzie długa i taka drobnostka jej nie zaszkodzi.
      • mysiulek08 Re: Ulubiony gadżet kuchenny 04.09.23, 20:24
        nie zaszkodzi, tylko niech dobrze wyschnie
        tez raz z rozpedu wlozylam do zmywarki tongue_out
    • kaki11 Re: Ulubiony gadżet kuchenny 04.09.23, 20:39
      Tarka do warzyw! lubię placki z ziemniaków czy cukinii ale nigdy nie chciało mi się ich trzeć samodzielnie a taka elektryczna ratuje tę sytuację smile
    • hosta_73 Re: Ulubiony gadżet kuchenny 04.09.23, 20:52
      1.Szybkowar Tefal (nie wiem dlaczego wcześniej go nie kupilam)
      2. Blender ręczny Marphy Richards. Super jest.
    • chococaffe Re: Ulubiony gadżet kuchenny 04.09.23, 21:03
      obieraczka IKEA
      mała miarka Keeeper
      "mieszacz" do sosów Leifheit
      moździerz (chyba granitowy - no name)
      "sitko" do gotowania na parze IKEA
      Ostre noże
      miska ceramiczna Tala
      długie rękawice kuchenne Duka
      torba na mrożonki z Tigera, w czerwoną kratke vichy

no i oczywista oczywistość.. bieżąca woda - nie zapominajmy jesteśmy wybrańcami
    • bywalec.hoteli Re: Ulubiony gadżet kuchenny 04.09.23, 21:28
      Stol kuchenny smile do kochania się w kuchni smile
      • engine8t Re: Ulubiony gadżet kuchenny 05.09.23, 19:43
        Kto go potem myje?
        • hosta_73 Re: Ulubiony gadżet kuchenny 07.09.23, 10:35
          Może koc rozkładają? Stół jest jednak twardy. I zimny.
    • gaskama Re: Ulubiony gadżet kuchenny 04.09.23, 21:41
      Ekspres do kawy. Innych nie mam.
    • atenette Re: Ulubiony gadżet kuchenny 05.09.23, 06:33
      - Rozdrabniacz Tefala
      - maszynka do mielenia mięsa z nakładkami do tarcia - nie używam już zwykłej tarki, wszystko trę w ekspresowym tempie na tej maszynce, używam tez do krojenia w plasterki (np. pieczarki jak potrzebuję). Mój najukochańszy gadżet w kuchni
      - ekspres do kawy
      - maszyna do chleba - nastawiam wieczorem i codziennie rano mam własny, pachnący chlebek, jaki tylko zechcę
    • wena-suela Re: Ulubiony gadżet kuchenny 05.09.23, 08:05
      Nożyczki. Przydają się do otwieranie wszelkich paczek, opakowań, krojenia zieleniny, namoczonego makaronu ryzowego czy z batatów, pizzę elegancko też pokroją (podpatrzone u Wietnamki). Drugi to ryżowar, a za nimi obieraczka i i podobna łopatka do krojenia sera.
      • wena-suela Re: Ulubiony gadżet kuchenny 05.09.23, 08:12
        Last but not least: doskonały nóż santoku Zwillinga
    • mava1 Re: Ulubiony gadżet kuchenny 05.09.23, 08:23
      ulubiony (czyli taki, których uzywam na co dzień) to chyba blender. Mały, poreczny i uniwersalny, łatwy do przechowywania. Mozna tam takze cebulę rozdrobnic, mięso posiekać, wyrobic ciasto naleśnikowe czy zmiksowac sos.
      Drugim jest krajalnica do warzyw. Sałatke jarzynową robi sie w mig, "pokroi" warzywa w kostkę, pieczarki w paski, ziemniaki do zupy itd itp. Potem wystarczy tylko "opłukać" pod kranem (zdjęcie pogladowe)
      https://ffstatic.pl/gefu/gefu-krajalnica-do-warzyw-i-owocow-treppo__142362_e81fade-s172x172.jpg
      • pade Re: Ulubiony gadżet kuchenny 05.09.23, 22:47
        Ta krajalnica to jakiej firmy? fajna, kupiłabym sobie.
        • mava1 Re: Ulubiony gadżet kuchenny 06.09.23, 09:23
          ja swoją mam z tchibo, której teraz chyba nie ma w ofercie ale tam często te oferty są powtarzane.
          Innych firm nie znam wiec nie moge polecić.
          • pade Re: Ulubiony gadżet kuchenny 06.09.23, 10:01
            mava1 napisał(a):

> ja swoją mam z tchibo, której teraz chyba nie ma w ofercie ale tam często te of
            > erty są powtarzane.
            > Innych firm nie znam wiec nie moge polecić.

dzięki, będę tam zaglądać
            a kostka jakiej wielkości?
            • mava1 Re: Ulubiony gadżet kuchenny 06.09.23, 12:57
              jedna jest mała, taka właśnie do pokrojenia warzyw na sałatkę jarzynowa czy marchewki do zupy, marchewki z groszkiem. Druga wieksza, np. do ziemniaków do zupy czy papryki do chinszczyzny tp. Trzeci "krajacz" jest w paski.
              Krajalnice są tez dostepne w innych sklepach i jesli chciałabym teraz kupic to pewnie tam bym zaglądała. Przy czym chyba jednak lepiej patrzec na te markowe.
    • atoness Re: Ulubiony gadżet kuchenny 05.09.23, 13:32
      Ulubionym gadżetem na różnych grupowych wyjazdach jestem ja. Służę do krojenia cebuli, bo dzięki soczewkom nie płaczę.
      • bominka Re: Ulubiony gadżet kuchenny 05.09.23, 17:10
        Thermomix, bezdyskusyjnie i express do kawy🙂
    • ritual2019 Re: Ulubiony gadżet kuchenny 05.09.23, 18:57
      Ninja foodie 15in1, 7.5L - bardzo przydatne urzadzenie. Funkcja steamer, slow cooker, air fryer, pieczenia itd oraz robi jogurt, suszy mieso, warzywa i owoce. Zastepuje wiele gadzetow jak garnki do ryzu itp.
    • engine8t Re: Ulubiony gadżet kuchenny 05.09.23, 19:45
      U mnie w domu to zdecydowanie JA. Wszytko to robie co te wasze gadzety, Do tego mnie ani myc ani smarowac nie trzeba. Glosem sterowany, uzywa AI aby sie domyslac co nalezy robic i kiedy
      Jedyny problem to czesto go trzeba "ladowac" i wcale nie jest tani w utrzymaniu.
      • mava1 Re: Ulubiony gadżet kuchenny 06.09.23, 13:02
        >Wszytko to robie co te wasze gadzety

oczywiscie, tylko jakim kosztem (czasu)? prać tez mozna ręcznie, zmywac też a jednak wiekszość ma pralki i zmywarki. W zasadzie w kuchni to wystarczy nóż, widelec i łyżka. Tylko dlaczego nie ułatwiać sobie zycia?
    • unaluna Re: Ulubiony gadżet kuchenny 05.09.23, 19:46
      Nienawidzę gadżetów kuchennych, sporo ich dostałam w prezencie i leżą głęboko zamelinowane i nieużywane. Muszę mieć zmywarkę, bo zmywać nie lubię. Bardzo mocno eksploatuję blender. No i mam ulubioną obieraczkę, inne nie przechodzą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka