karmelowa_nowa 04.09.23, 18:24 Moja zaczyna lekcje od godz 7 rano. Czyli musi wstać o 5 rano bo dojeżdża do szkoły (tak, mieszkam na wsi). Czy u Was też tak jest? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anilorak174 Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 04.09.23, 18:28 4 razy o 8.10, raz o 9.00. Odpowiedz Link Zgłoś
anilorak174 Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 04.09.23, 18:28 A w technikum 4 x na 8, jeden raz na 9.55 Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 04.09.23, 18:41 To tak jak u młodego, też technikum. 4 razy 8, raz 9.40 Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 04.09.23, 18:28 Podobno na razie tymczasowy plan. Raz ma na 8, trzy razy na 8.50 i raz na 10.40. Odpowiedz Link Zgłoś
karmelowa_nowa Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 04.09.23, 18:31 No to super macie. W innych szkołach w moim rejonie, dzieciaki idą na godz 12. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 04.09.23, 19:46 To zależy jak patrzeć. Gdyby miał na 7 mogłabym go podrzucać po drodze do oracy, gdy ma na 8 mógłby podrzucać mąż po drodze do pracy, tak musi jeździć sam i później będzie wracać. Odpowiedz Link Zgłoś
ophelia78 Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 04.09.23, 22:50 Słonko byłaś na zebraniu? Bo próbowałam zgadać która mama to Ty Jedna nawet zaczepiłam ale ... pudlo ! Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 04.09.23, 22:51 He, he ja też próbowałam ale nic nie wywnioskowałam. Masz gazetowego lub innego maila ktorego możesz tu podać? To się zgadamy na 13. Odpowiedz Link Zgłoś
ophelia78 Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 04.09.23, 23:07 Pisz na gazetowego Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 06.09.23, 01:43 tak musi jeździć sam i p > óźniej będzie wracać. Oj dajże spokój. Lepiej się wyspać niż być podwożonym. Chyba że syn skowronek radykalny. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 04.09.23, 18:33 Od 7 rano? To chore! Przecież wiadomo, że część uczniów dojeżdża spoza miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 04.09.23, 20:53 Oraz ze w tym wieku o tej godzinie mózg nastolatka zwyczajnie śpi. Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 04.09.23, 21:06 Dokładnie to miała napisać Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 04.09.23, 23:03 Na to nie ma dobrego rozwiązania, bo zaczynanie lekcji o 10 to dramat reszty dnia - lekcje do 17-18, zero zajęć dodatkowych, problem z lekarzem itd. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 05.09.23, 08:14 Może mają tych lekcji zwyczajnie za dużo....Dzieciaki siedzą całymi dniami w szkole, potem nad lekcjami a i tak mało z tego potem pamiętają.\ Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 05.09.23, 08:21 Hm... znasz siatki godzin z poszczególnych przedmiotów do realizacji w liceach/technikach? Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 05.09.23, 12:24 Jak fantazjujemy to proponuję napisać spójna podstawę programową, bez 3xZ, nastawioną na umiejętności, współpracę i pracę w grupie. Przy małej licznie przedmiotów obowiązkowych: J polski (język z wydzieleniem literatury i umiejętności pisania), 1x język obcy, matma, science (skorelowana z matmą), social studies, sport. Pozostałe zajęcia do wyboru. Brak stałej klasy, ale wychowawcy przyporządkowani do rocznika - liczba zależnie od liczby dzieci. Na poziomie podstawówek podobnie, tam jeszcze obowiązkowo arts&crafts i muzyka. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 05.09.23, 06:43 #nikogo szkoła nie jest z gumy, najwyraźniej musi dostosować plan do liczby oddziałów U syna na 7 rano są etyka i religia czyli przedmioty nieobowiązkowe. Odpowiedz Link Zgłoś
karmelowa_nowa Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 05.09.23, 08:05 triss_merigold6 napisała: > #nikogo > szkoła nie jest z gumy, najwyraźniej musi dostosować plan do liczby oddziałów > U syna na 7 rano są etyka i religia czyli przedmioty nieobowiązkowe. I to jest super rozwiązanie Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 05.09.23, 08:09 Oczywiście, funkcjonuje od lat. Dyrektor słusznie uważa, że godziny w środku dnia są dla ważnych przedmiotów. Odpowiedz Link Zgłoś
karmelowa_nowa Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 05.09.23, 08:13 triss_merigold6 napisała: > Oczywiście, funkcjonuje od lat. Dyrektor słusznie uważa, że godziny w środku dn > ia są dla ważnych przedmiotów. Jakiś normalny dyrektor. U nas od 3 lat o to rodzice walczą (info od koleżanki, której córka tam chodzi) Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 04.09.23, 18:33 To chore, jeśli możesz, przenieś córkę do szkoły w pobliżu. Odpowiedz Link Zgłoś
karmelowa_nowa Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 04.09.23, 18:35 nangaparbat3 napisała: > To chore, jeśli możesz, przenieś córkę do szkoły w pobliżu. > Nie mogę, bo nie ma miejsc, a córce szkoła się podoba. Ja jestem zdołowana Odpowiedz Link Zgłoś
rosie Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 04.09.23, 19:08 Może to tylko w tym roku z powodu kumulacji roczników? Jak było w poprzednich latach? Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 04.09.23, 22:08 Dzieci wysiadają po paru miesiącach takiego życia. Może mogłaby jakimś cudem mieszkać w tygodniu bliżej szkoły? Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 05.09.23, 06:43 Żartujesz, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
semihora Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 05.09.23, 06:52 O internacie słyszała? Dziw, że jeszcze kilkanaście lat temu licealiści mogli mieszkać w internatach albo na stancjach, a teraz sobie nie radzą. I tak, moje koleżanki i koledzy z wiosek właśnie w ten sposób przetrwali liceum, zwłaszcza w miesiącach zimowych. Miało to więcej sensu niż codzienne dojeżdżanie, niedosypianie i tracenie czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 05.09.23, 07:20 I mieszkali w tak niewielkiej odległości czy jednak mieli dalej do szkoły? Do internatów i burs są zapisy, miejsc jest zbyt mało w stosunku do uczniów spoza miast. To nie PRL. Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 05.09.23, 07:28 Wszyscy, z którymi miałam do czynienia, wspominali internat jako horror (były to różne placówki, nie jedna). Ci, którzy mogli, rezygnowali najpóźniej po pierwszej klasie. Odpowiedz Link Zgłoś
karmelowa_nowa Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 05.09.23, 08:08 semihora napisała: > O internacie słyszała? Dziw, że jeszcze kilkanaście lat temu licealiści mogli m > ieszkać w internatach albo na stancjach, a teraz sobie nie radzą. > > I tak, moje koleżanki i koledzy z wiosek właśnie w ten sposób przetrwali liceum > , zwłaszcza w miesiącach zimowych. Miało to więcej sensu niż codzienne dojeżdża > nie, niedosypianie i tracenie czasu. > A rozumiesz, że na internat się nie łapie? Do tego 3 x w tyg wożę ją na rehabilitację w przeciwnym kierunku, codziennie rehabilituję sama, do tego lekarze i szpitale. Musiałabym z nią tam mieszkać. Odpowiedz Link Zgłoś
waleria_bb Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 05.09.23, 07:25 Poroniony pomysł, połowa mojej klasy w liceum tak funkcjonowała. Coś za coś, jak wybiera się szkołę inną niż ta bylejaka (u mnie opcją na miejscu był tylko zespół szkół technikum/branżówka) na wsi. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 05.09.23, 07:28 U syna wielu uczniów dojeżdża, on zresztą też ma daleko. Ci spoza Warszawy po prostu robią prawko najszybciej jak się da i dojeżdżaja samochodami. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 05.09.23, 08:32 Jak dziecko ma lat 14, to "najszybciej jak się da" będzie za 4 lata... Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 05.09.23, 08:43 Za 2, prawo jazdy B1. Tzn. ja się nie odważę znając moje dziecko, ale możliwość jest. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 05.09.23, 09:14 No tak, zafiksowałam się na "zwykłym". No ale to i tak dwa lata w plecy... Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 05.09.23, 08:47 Technicznie rzecz biorąc nie. Najszybciej jak się da na samochód jest od 16 roku życia, kat B1. Tylko wybór samochodów w tej kategorii jest mały. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 06.09.23, 11:01 Moze zrobic prawo jazdy typu AM i jezdzic autem do 450 cm3 lub skuterem Odpowiedz Link Zgłoś
18lipcowa3 Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 04.09.23, 18:41 Pon 9.10-16.20- religia w środku!!! Wt 10.05-14.40 Sr 8.15-15.30 Czw 9.15-14.40 Pt 9.15-15.30 Odpowiedz Link Zgłoś
skumbrie Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 04.09.23, 19:07 >Pon 9.10-16.20- religia w środku!!! I jeszcze nic z tym nie zrobiłaś?! Odpowiedz Link Zgłoś
18lipcowa3 Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 05.09.23, 06:34 Wczoraj ok 12 podali plan. Oczywiście że zrobię Odpowiedz Link Zgłoś
zielonazaba9999 Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 04.09.23, 18:45 Pierwsza lekcja na 7.40 Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 04.09.23, 18:54 U mojego bombelka 3 x w tygodniu na 7:45, co jest po prostu idealnie, bo będziemy go podrzucać do dworca w drodze do pracy. Niestety 2 x na 8.40 i wtedy istnieje ryzyko, że się będzie spóźniał, bo on taki bardziej guzdrający z rana jest. Twojej córce serdecznie współczuję. Może coś wymyślicie, żeby jej życie ułatwić? Własny skuter czy coś... Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 04.09.23, 18:56 U nas prywatne liceum. Jutro na 8.50. Do szkoły ma 15 minut rowerem. Odpowiedz Link Zgłoś
ekstereso Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 04.09.23, 18:59 7 30. Ponieważ dotąd było o8 też boli. Wstać musi 6 40, czyli będzie wstawał 6 50 🥴 Odpowiedz Link Zgłoś
ekstereso Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 04.09.23, 19:01 Acha, w tym układzie mąż będzie jeździł do pracy na 7 45 ( czy tam na którą dojedzie, on nie ma godzin)i wozil go, wyjazd 7 10. Ale u Was naparze masakra. Odpowiedz Link Zgłoś
sandy_cheeks Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 04.09.23, 19:04 Moja córka będzie mieć zawsze na 8.00 i 7-8 lekcji dziennie. LO w Warszawie, 5 pierwszych klas. Odpowiedz Link Zgłoś
ludborka Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 04.09.23, 19:12 2x 7, 2x9, 1x 8. Mogło być gorzej, przywyknie Odpowiedz Link Zgłoś
rosie Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 04.09.23, 19:13 U nas od ósmej, raz od 10. I raz od 11.30. Najpóźniej kończy o 15.45. Najgorszy jest ten dzień na 11.30 bo rano ma najpóźniejszy autobus o 8.20. Jak ktoś będzie mógł go podrzucić samochodem to super. Jak nie to ponad 2,5 godziny będzie czekał. Odpowiedz Link Zgłoś
ekstereso Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 04.09.23, 19:22 Ale to w sumie mało lekcji. Chyba że czwarta klasa, to rozumiem. Odpowiedz Link Zgłoś
em_em71 Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 04.09.23, 19:37 Od 7.45 codzinnie. Jak starszy chodził do lo, lekcje zaczynały się o 8.15, w 4 kl miał raz na 7.20. Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 04.09.23, 19:43 7.10 (raz w tygodniu). Kończy najpóźniej o 17.35 (w zeszłym roku kończył o 18.15). Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 04.09.23, 22:14 z_lasu napisała: > 7.10 (raz w tygodniu). Kończy najpóźniej o 17.35 (w zeszłym roku kończył o 18.1 > 5). O matko, dlaczego tak późno? Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 05.09.23, 07:32 Bo nie da się upchnąć wszystkich klas w godzinach 8-15. Przypominam, że mamy obecnie dwa skumulowane roczniki. A w zeszłym roku były jeszcze "niedobitki" skumulowanego rocznika pogimnazjalnego (ostatnia klasa technikum). Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 05.09.23, 07:37 Były, były. Z tego co słyszę od znajomych, w warszawskich szkołach średnich logistyczny horror, dopychaja kolanem w schowkach na szczotki, do tego plany są modyfikowane pod konkretnych nauczycieli (matematyki, fizyki). Odpowiedz Link Zgłoś
jkl13 Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 04.09.23, 19:43 Codziennie na 7.45. Też mieszkam na wsi, ale szczęśliwie do granicy miasta mam 200 metrów, a do tej konkretnej szkoły mam 10 min.samochodem. Ja zaczynam pracę o 8.00, więc codziennie mogę zawieźć synusia do szkoły. Odpowiedz Link Zgłoś
jkl13 Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 04.09.23, 19:45 Aha, 1x8 lekcji, 3x10 lekcji (do 17.00), 1x6 lekcji. Syn załamany ilością godzin... Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 06.09.23, 01:45 Co wasze bomble robią w szkole?! Odpowiedz Link Zgłoś
jkl13 Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 06.09.23, 11:28 Po prostu są. Taki rodzaj przechowalni. Wiesz, budzisz bombla rano, zawodzisz do szkoły, wyrzucasz pod drzwiami i masz cały dzień luz. Co więcej, w drugą stronę już go nie zabierasz do domu, musi sam się dostać, a komunikacją publiczną to godzina drogi. Wraca więc do domu taki bąbel skonany, coś zje i idzie do swojego pokoju. Nie ma czasu ani siły na kłótnie, głupoty czy bąblowanie z innymi bomblami na dzielni. Same plusy. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 06.09.23, 20:38 Nie, ale ja serio, więc nie wiem, czemu się czepiasz. Pytanie w wersji precyzyjnej brzmiałoby "dlaczego mają tyle lekcji?" Więc czepiasz się całkowicie bezpodstawnie. Zdumiała mnie ogromna ilość lekcji. Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 04.09.23, 19:47 Dwa razy 7.30, trzy razy 8.20. Dojazd jest ok, choć dwoma autobusami. Odpowiedz Link Zgłoś
karmelowa_nowa Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 04.09.23, 19:57 Córka ma 25 km do szkoły. Żaden skuter nie wchodzi w grę. W życiu się na to w tym wieku nie zgodzę. Córka zaparła się jak osioł i szkoły zmieniać nie chce. Mąż do pracy jeździ w przeciwnym kierunku. No mam doła, martwi mnie to, że może się to odbić na jej zdrowiu i możecie mnie za to kopnąć w dupsko. Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 04.09.23, 20:34 Nie wierzę w to, że w mieście nie ma żadnego internatu. Mieliście dwa miesiące na przeanalizowanie sytuacji i znalezienie albo stancji, albo internatu. Zgrywanie teraz męczennicy jest żałosne. Odpowiedz Link Zgłoś
karmelowa_nowa Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 04.09.23, 20:52 makurokurosek napisała: > Nie wierzę w to, że w mieście nie ma żadnego internatu. Mieliście dwa miesiące > na przeanalizowanie sytuacji i znalezienie albo stancji, albo internatu. > Zgrywanie teraz męczennicy jest żałosne. 🤣🤣🤣🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 04.09.23, 21:32 25 km to znaczy ze dziecko mieszkające na Chomiczowce ma liceum w Wawrze, albo na Ursynowie. O jakim internacie mówisz w obrębie jednego miasta? Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 04.09.23, 21:36 Dokładnie tak. Na garstke miejsc w internatach w moim mieście nie miały szansy dzieci mieszkające w takiej odległości z jakąkolwiek możliwością dojazdu. Po rekrutacji był wysyp błagalnych postów o pokój przy rodzinie dla dziecka które dostało się do wymarzonej szkile ale nue ma miejsca w internacie a mieszka nie 25 km tylko 100 od szkoly. Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 06.09.23, 12:08 Szkołę wybiera się uwzględniając dojazd. Jaki jest sens wyboru LO do którego nastolatek traci dziennie 3h na dojazd, kiedy ten uczeń będzie miał czas na odpoczynek czy odrobienie lekcji, w zapchanym autobusie czy o 20 jak do domu wróci. Niektórym słowo " prestiż" na mózg padło, nic się nie liczy byle tylko móc pochwalić się, " prestiżowym LO" Odpowiedz Link Zgłoś
gorzka.gorycz Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 05.09.23, 06:53 makurokurosek napisała: > Nie wierzę w to, że w mieście nie ma żadnego internatu. Mieliście dwa miesiące > na przeanalizowanie sytuacji i znalezienie albo stancji, albo internatu. > Zgrywanie teraz męczennicy jest żałosne. Ale wiesz, że plan jest podawany we wrześniu, nie w czerwcu. I nie każde dziecko chce mieszkać w internacie? Żałosne to jest pisanie takich bzdur, jakie Ty tu wypisujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 05.09.23, 07:34 To troll, mam toto wygaszone. Celuje w dokopywaniu matkom. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 05.09.23, 08:35 Plan owszem, podawany jest w czerwcu, ale pytanie, czy to pierwszy rok kiedy lekcje zaczynają się tak wcześnie? Bo jeśli już pod kilku lat tak było, to można się było tego spodziewać, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 05.09.23, 08:35 Tfu, we wrześniu oczywiście Odpowiedz Link Zgłoś
nutella_fan Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 05.09.23, 13:01 Dokładnie, opisałam to powyżej. Można było zadzwonić do dyrekcji i dowiedzieć się, jakie są plany układania planu na nadchodzący rok szkolny. Odpowiedz Link Zgłoś
ekstereso Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 04.09.23, 20:48 Ja pamiętam, że Twoja córka miała problemy zdrowotne i w ogóle mnie Twoje zmartwienie nie dziwi Odpowiedz Link Zgłoś
nutella_fan Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 05.09.23, 12:28 No bo może odbić się i ja cię rozumiem. Moja córka chciała iść do szkoły sportowej, mistrzów sportu. Pierwsze co zrobiłam to zadzwoniłam tam i zapytałam, o której lekcje starują. Od 7:10. Ale... Są jeszcze treningi pływackie jak się trafią na 6:00 Czyli pobudka o 4, żeby dojechać. Od razu wiedziałam, że to odpada i nie pozwoliłam córce tam iść. Internatu ona stanowczo nie chciała. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 06.09.23, 01:46 nutella_fan napisała: > No bo może odbić się i ja cię rozumiem. Moja córka chciała iść do szkoły sporto > wej, mistrzów sportu. Pierwsze co zrobiłam to zadzwoniłam tam i zapytałam, o kt > órej lekcje starują. Od 7:10. Ale... Są jeszcze treningi pływackie jak się traf > ią na 6:00 Czyli pobudka o 4, żeby dojechać. Yyyy. Sama przyjemność. Odpowiedz Link Zgłoś
szczera.wiera Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 04.09.23, 20:06 8.10, szkoła w centrum, właśnie ze względu na młodzież dojeżdżającą Odpowiedz Link Zgłoś
passiflora78 Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 04.09.23, 20:28 Technikum, klasa maturalna 2 x na 7 2 x na 10:45 1 × na 8:50 Ma jeden taki dzień kiedy kończy o 17:30 Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 04.09.23, 20:32 Dlaczego nie złożyliście podania o internat. Niezależnie o której by zaczynała lekcje to i tak na dojazd traci 4h. Przy tak beznadziejnych dojazdach ten nastolatek nie będzie miał szans na odpoczynek i spokojną naukę. Odpowiedz Link Zgłoś
szczera.wiera Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 05.09.23, 08:41 Bo się kupuje dom bez normalnego dojazdu, na przedziwnych osiedlach pośrodku niczego "żeby pić kawkę na tarasie" w ogóle nie myśląc, co bedzie za 10 lat. Wozi się bombelka do przedszkola, a potem zonk, dziecko idzie do liceum, ma zajęcia w mieście, chce spotykać się ze znajomymi. Zawsze się zastanawiałam jak to rozwiąże Pedantula Chincz, ale póki co po prostu przenieśli się całą rodziną do Wloch Odpowiedz Link Zgłoś
karmelowa_nowa Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 05.09.23, 09:20 Mieszkamy w bloku, nie mam tarasu. Nie woziłam dziecka do szkoły. W zeszłym roku rozkład jazdy autobusów i plan lekcji były super. W tym jest taka kumulacja roczników, że inaczej się nie dało. Odpowiedz Link Zgłoś
nutella_fan Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 05.09.23, 13:03 To zmieńcie szkołę na taką bliżej jak jest. A jak córka nie chce to trudno, pojeździ trochę i przekona się jaki to miód. Wtedy w środku roku ją przeniesiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 06.09.23, 12:04 Nie rozumiem jaki jest sens wybierania LO daleko od domu i z kiepskim dojazdem. Choćby nie wiem jak zaje... była szkoła, w chwili gdy na dojazd traci się 1,5h w jedną stronę to mija się to całkowicie z celem. Nie pomyśleliście o sytuacji w zimę, o staniu i czekaniu na przystankach autobusowych w zimne czy deszczowe dni. Dla mnie wasz wybór to szczyt głupoty. Odpowiedz Link Zgłoś
enigma81 Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 04.09.23, 20:36 Co dzień na 8.00. Pominąwszy perełki jak 4 x polski w poniedziałek to nie jest źle. Rewalidację ma w czasie okienek, tylko dodatkowa matma na 9 godzinie we wtorki - raczej będziemy próbować to zmienić. Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 05.09.23, 12:37 Pominąwszy perełki jak 4 x polski w poniedziałek(…) Mocne! Może jeszcze przedzielone WF? Odpowiedz Link Zgłoś
enigma81 Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 05.09.23, 12:55 Jedynie historią i geografią Ale jednego dnia ma dwie chemie przedzielone właśnie wf. Przerwy pomiędzy lekcjami - 5min. Odpowiedz Link Zgłoś
ciri_77 Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 04.09.23, 20:40 3 razy w tygodniu na 7.30, wychodzi z domu o 6.20 bo ojciec podrzuca ją na przystanek przesiadkowy, od pierwszej klasy tak ma. Druga podobnie, trzy zaczyna dwa razy 7.30. W tym roku mają mniej godzin, klasy maturalne - to przynajmniej skończą normalnie. W zeszłym było tak że córka miała na 7.30, dwie lekcje, cztery okienka, dwie lekcje, dojazd na zajęcia dodatkowe i znowu 2h. Była w domu o 19, wychodząc o 6.20 Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 06.09.23, 12:07 Żadna siła nie zmusiłaby mnie do powrotu po 4 okienkach. No way. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 04.09.23, 20:43 Jak będzie plan, to powiem. Jutro na 7.50 a dalszych dni nie znam Odpowiedz Link Zgłoś
zwyczajnamatka Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 04.09.23, 20:50 3 x 7.30 2 x 11.00 3 klasa LO, w poprzednich latach też tak było, bo to mała szkoła, a klas za dużo. Przystanek pod blokiem i pod szkołą, autobus jedzie 20-25 minut. Odpowiedz Link Zgłoś
hosta_73 Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 04.09.23, 20:57 Moja w 3 klasie. 3 x na 7.10 (ale raz ma 2 religie na początku a ona nie chodzi). Poprzednie lata było podobnie, natomiast niektóre pierwsze klasy zaczynają o 11 lub, uwaga, o 13. Pierwszy raz od lat uruchomiono naukę na dwie zmiany. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 04.09.23, 21:20 Cholerne podwójne roczniki. Dzieciaki miały przes.ane od pierwszej klasy podstawówki. Przynajmniej moje. Wszędzie tłok, chyba z 9 klas pierwszych, w szatniach tłok, na stołówce tłok, w świetlicy tłok, na przerwach tłok, w salach na wf tłok, i tak przez osiem lat. I dalej wcale nie jest lepiej, bo wspaniała reforma upadła i nie było w sumie sensu dopasowywać do niej szkół, no jakoś się przemęczymy. Wrrr. Odpowiedz Link Zgłoś
antykaa Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 05.09.23, 07:28 Corka jest w klasie maturalnej, rano ma pare razy na 8, ale raz na 4-ta godzine lekcyjna. Nie jest złe, nie narzekamy Odpowiedz Link Zgłoś