Dodaj do ulubionych

Szkoła średnia- od której lekcje u Was?

04.09.23, 18:24
Moja zaczyna lekcje od godz 7 rano.
Czyli musi wstać o 5 rano bo dojeżdża do szkoły (tak, mieszkam na wsi).
Czy u Was też tak jest?
Obserwuj wątek
    • anilorak174 Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 04.09.23, 18:28
      4 razy o 8.10, raz o 9.00.
      • anilorak174 Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 04.09.23, 18:28
        A w technikum 4 x na 8, jeden raz na 9.55
        • little_fish Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 04.09.23, 18:41
          To tak jak u młodego, też technikum. 4 razy 8, raz 9.40
    • slonko1335 Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 04.09.23, 18:28
      Podobno na razie tymczasowy plan. Raz ma na 8, trzy razy na 8.50 i raz na 10.40.
      • karmelowa_nowa Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 04.09.23, 18:31
        No to super macie.
        W innych szkołach w moim rejonie, dzieciaki idą na godz 12.
        • berdebul Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 04.09.23, 19:27
          W liceum?
        • slonko1335 Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 04.09.23, 19:46
          To zależy jak patrzeć. Gdyby miał na 7 mogłabym go podrzucać po drodze do oracy, gdy ma na 8 mógłby podrzucać mąż po drodze do pracy, tak musi jeździć sam i później będzie wracać.
          • ophelia78 Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 04.09.23, 22:50
            Słonko byłaś na zebraniu?
            Bo próbowałam zgadać która mama to Ty wink
            Jedna nawet zaczepiłam ale ... pudlo !
            • slonko1335 Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 04.09.23, 22:51
              He, he ja też próbowałam ale nic nie wywnioskowałam. Masz gazetowego lub innego maila ktorego możesz tu podać? To się zgadamy na 13.
              • ophelia78 Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 04.09.23, 23:07
                Pisz na gazetowego
                • slonko1335 Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 05.09.23, 13:44
                  poszło
          • taki-sobie-nick Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 06.09.23, 01:43
            tak musi jeździć sam i p
            > óźniej będzie wracać.

Oj dajże spokój. Lepiej się wyspać niż być podwożonym. Chyba że syn skowronek radykalny.
    • kropkaa Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 04.09.23, 18:33
      Od 7 rano? To chore! Przecież wiadomo, że część uczniów dojeżdża spoza miasta.
      • hanusinamama Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 04.09.23, 20:53
        Oraz ze w tym wieku o tej godzinie mózg nastolatka zwyczajnie śpi.
        • livia.kalina Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 04.09.23, 21:06
          Dokładnie to miała napisać
        • berdebul Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 04.09.23, 23:03
          Na to nie ma dobrego rozwiązania, bo zaczynanie lekcji o 10 to dramat reszty dnia - lekcje do 17-18, zero zajęć dodatkowych, problem z lekarzem itd.
          • hanusinamama Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 05.09.23, 08:14
            Może mają tych lekcji zwyczajnie za dużo....Dzieciaki siedzą całymi dniami w szkole, potem nad lekcjami a i tak mało z tego potem pamiętają.\
            • triss_merigold6 Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 05.09.23, 08:21
              Hm... znasz siatki godzin z poszczególnych przedmiotów do realizacji w liceach/technikach?
            • berdebul Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 05.09.23, 12:24
              Jak fantazjujemy to proponuję napisać spójna podstawę programową, bez 3xZ, nastawioną na umiejętności, współpracę i pracę w grupie. Przy małej licznie przedmiotów obowiązkowych: J polski (język z wydzieleniem literatury i umiejętności pisania), 1x język obcy, matma, science (skorelowana z matmą), social studies, sport. Pozostałe zajęcia do wyboru. Brak stałej klasy, ale wychowawcy przyporządkowani do rocznika - liczba zależnie od liczby dzieci. Na poziomie podstawówek podobnie, tam jeszcze obowiązkowo arts&crafts i muzyka.
      • triss_merigold6 Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 05.09.23, 06:43
        #nikogo
        szkoła nie jest z gumy, najwyraźniej musi dostosować plan do liczby oddziałów
        U syna na 7 rano są etyka i religia czyli przedmioty nieobowiązkowe.
        • karmelowa_nowa Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 05.09.23, 08:05
          triss_merigold6 napisała:

> #nikogo
          > szkoła nie jest z gumy, najwyraźniej musi dostosować plan do liczby oddziałów
          > U syna na 7 rano są etyka i religia czyli przedmioty nieobowiązkowe.
          I to jest super rozwiązanie
          • triss_merigold6 Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 05.09.23, 08:09
            Oczywiście, funkcjonuje od lat. Dyrektor słusznie uważa, że godziny w środku dnia są dla ważnych przedmiotów.
            • karmelowa_nowa Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 05.09.23, 08:13
              triss_merigold6 napisała:

> Oczywiście, funkcjonuje od lat. Dyrektor słusznie uważa, że godziny w środku dn
              > ia są dla ważnych przedmiotów.
              Jakiś normalny dyrektor.
              U nas od 3 lat o to rodzice walczą (info od koleżanki, której córka tam chodzi)
    • nangaparbat3 Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 04.09.23, 18:33
      To chore, jeśli możesz, przenieś córkę do szkoły w pobliżu.
      • karmelowa_nowa Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 04.09.23, 18:35
        nangaparbat3 napisała:

> To chore, jeśli możesz, przenieś córkę do szkoły w pobliżu.
        >
        Nie mogę, bo nie ma miejsc, a córce szkoła się podoba.
        Ja jestem zdołowana
        • rosie Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 04.09.23, 19:08
          Może to tylko w tym roku z powodu kumulacji roczników? Jak było w poprzednich latach?
        • nangaparbat3 Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 04.09.23, 22:08
          Dzieci wysiadają po paru miesiącach takiego życia. Może mogłaby jakimś cudem mieszkać w tygodniu bliżej szkoły?
          • triss_merigold6 Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 05.09.23, 06:43
            Żartujesz, prawda?
            • semihora Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 05.09.23, 06:52
              O internacie słyszała? Dziw, że jeszcze kilkanaście lat temu licealiści mogli mieszkać w internatach albo na stancjach, a teraz sobie nie radzą.

I tak, moje koleżanki i koledzy z wiosek właśnie w ten sposób przetrwali liceum, zwłaszcza w miesiącach zimowych. Miało to więcej sensu niż codzienne dojeżdżanie, niedosypianie i tracenie czasu.
              • triss_merigold6 Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 05.09.23, 07:20
                I mieszkali w tak niewielkiej odległości czy jednak mieli dalej do szkoły?
                Do internatów i burs są zapisy, miejsc jest zbyt mało w stosunku do uczniów spoza miast. To nie PRL.
              • z_lasu Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 05.09.23, 07:28
                Wszyscy, z którymi miałam do czynienia, wspominali internat jako horror (były to różne placówki, nie jedna). Ci, którzy mogli, rezygnowali najpóźniej po pierwszej klasie.
              • karmelowa_nowa Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 05.09.23, 08:08
                semihora napisała:

> O internacie słyszała? Dziw, że jeszcze kilkanaście lat temu licealiści mogli m
                > ieszkać w internatach albo na stancjach, a teraz sobie nie radzą.
                >
                > I tak, moje koleżanki i koledzy z wiosek właśnie w ten sposób przetrwali liceum
                > , zwłaszcza w miesiącach zimowych. Miało to więcej sensu niż codzienne dojeżdża
                > nie, niedosypianie i tracenie czasu.
                >
                A rozumiesz, że na internat się nie łapie?
                Do tego 3 x w tyg wożę ją na rehabilitację w przeciwnym kierunku, codziennie rehabilituję sama, do tego lekarze i szpitale. Musiałabym z nią tam mieszkać.
          • waleria_bb Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 05.09.23, 07:25
            Poroniony pomysł, połowa mojej klasy w liceum tak funkcjonowała. Coś za coś, jak wybiera się szkołę inną niż ta bylejaka (u mnie opcją na miejscu był tylko zespół szkół technikum/branżówka) na wsi.
            • triss_merigold6 Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 05.09.23, 07:28
              U syna wielu uczniów dojeżdża, on zresztą też ma daleko. Ci spoza Warszawy po prostu robią prawko najszybciej jak się da i dojeżdżaja samochodami.
              • little_fish Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 05.09.23, 08:32
                Jak dziecko ma lat 14, to "najszybciej jak się da" będzie za 4 lata...
                • z_lasu Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 05.09.23, 08:43
                  Za 2, prawo jazdy B1. Tzn. ja się nie odważę znając moje dziecko, ale możliwość jest.
                  • little_fish Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 05.09.23, 09:14
                    No tak, zafiksowałam się na "zwykłym". No ale to i tak dwa lata w plecy...
                • 35wcieniu Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 05.09.23, 08:47
                  Technicznie rzecz biorąc nie. Najszybciej jak się da na samochód jest od 16 roku życia, kat B1. Tylko wybór samochodów w tej kategorii jest mały.
                • princy-mincy Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 06.09.23, 11:01
                  Moze zrobic prawo jazdy typu AM i jezdzic autem do 450 cm3 lub skuterem
    • shellyanna Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 04.09.23, 18:36
      Od 8
      • aguar Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 04.09.23, 18:54
        U nas też.
    • 18lipcowa3 Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 04.09.23, 18:41
      Pon 9.10-16.20- religia w środku!!!
      Wt 10.05-14.40
      Sr 8.15-15.30
      Czw 9.15-14.40
      Pt 9.15-15.30
      • skumbrie Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 04.09.23, 19:07
        >Pon 9.10-16.20- religia w środku!!!

I jeszcze nic z tym nie zrobiłaś?!
        • 18lipcowa3 Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 05.09.23, 06:34
          Wczoraj ok 12 podali plan.
          Oczywiście że zrobię
    • zielonazaba9999 Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 04.09.23, 18:45
      Pierwsza lekcja na 7.40
    • mama-ola Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 04.09.23, 18:54
      U mojego bombelka 3 x w tygodniu na 7:45, co jest po prostu idealnie, bo będziemy go podrzucać do dworca w drodze do pracy. Niestety 2 x na 8.40 i wtedy istnieje ryzyko, że się będzie spóźniał, bo on taki bardziej guzdrający z rana jest.
      Twojej córce serdecznie współczuję. Może coś wymyślicie, żeby jej życie ułatwić? Własny skuter czy coś...
    • heca7 Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 04.09.23, 18:56
      U nas prywatne liceum. Jutro na 8.50. Do szkoły ma 15 minut rowerem.
    • ekstereso Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 04.09.23, 18:59
      7 30. Ponieważ dotąd było o8 też boli. Wstać musi 6 40, czyli będzie wstawał 6 50 🥴
      • ekstereso Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 04.09.23, 19:01
        Acha, w tym układzie mąż będzie jeździł do pracy na 7 45 ( czy tam na którą dojedzie, on nie ma godzin)i wozil go, wyjazd 7 10. Ale u Was naparze masakra.
    • sandy_cheeks Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 04.09.23, 19:04
      Moja córka będzie mieć zawsze na 8.00 i 7-8 lekcji dziennie. LO w Warszawie, 5 pierwszych klas.
    • ludborka Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 04.09.23, 19:12
      2x 7, 2x9, 1x 8. Mogło być gorzej, przywyknie
    • rosie Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 04.09.23, 19:13
      U nas od ósmej, raz od 10. I raz od 11.30. Najpóźniej kończy o 15.45. Najgorszy jest ten dzień na 11.30 bo rano ma najpóźniejszy autobus o 8.20. Jak ktoś będzie mógł go podrzucić samochodem to super. Jak nie to ponad 2,5 godziny będzie czekał.
      • ekstereso Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 04.09.23, 19:22
        Ale to w sumie mało lekcji. Chyba że czwarta klasa, to rozumiem.
    • em_em71 Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 04.09.23, 19:37
      Od 7.45 codzinnie. Jak starszy chodził do lo, lekcje zaczynały się o 8.15, w 4 kl miał raz na 7.20.
    • z_lasu Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 04.09.23, 19:43
      7.10 (raz w tygodniu). Kończy najpóźniej o 17.35 (w zeszłym roku kończył o 18.15).
      • pade Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 04.09.23, 22:14
        z_lasu napisała:

> 7.10 (raz w tygodniu). Kończy najpóźniej o 17.35 (w zeszłym roku kończył o 18.1
        > 5).

O matko, dlaczego tak późno?
        • z_lasu Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 05.09.23, 07:32
          Bo nie da się upchnąć wszystkich klas w godzinach 8-15. Przypominam, że mamy obecnie dwa skumulowane roczniki. A w zeszłym roku były jeszcze "niedobitki" skumulowanego rocznika pogimnazjalnego (ostatnia klasa technikum).
          • triss_merigold6 Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 05.09.23, 07:37
            Były, były. Z tego co słyszę od znajomych, w warszawskich szkołach średnich logistyczny horror, dopychaja kolanem w schowkach na szczotki, do tego plany są modyfikowane pod konkretnych nauczycieli (matematyki, fizyki).
    • jkl13 Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 04.09.23, 19:43
      Codziennie na 7.45.
      Też mieszkam na wsi, ale szczęśliwie do granicy miasta mam 200 metrów, a do tej konkretnej szkoły mam 10 min.samochodem. Ja zaczynam pracę o 8.00, więc codziennie mogę zawieźć synusia do szkoły.
      • jkl13 Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 04.09.23, 19:45
        Aha, 1x8 lekcji, 3x10 lekcji (do 17.00), 1x6 lekcji. Syn załamany ilością godzin...
        • taki-sobie-nick Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 06.09.23, 01:45
          Co wasze bomble robią w szkole?!
          • jkl13 Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 06.09.23, 11:28
            Po prostu są. Taki rodzaj przechowalni. Wiesz, budzisz bombla rano, zawodzisz do szkoły, wyrzucasz pod drzwiami i masz cały dzień luz. Co więcej, w drugą stronę już go nie zabierasz do domu, musi sam się dostać, a komunikacją publiczną to godzina drogi. Wraca więc do domu taki bąbel skonany, coś zje i idzie do swojego pokoju. Nie ma czasu ani siły na kłótnie, głupoty czy bąblowanie z innymi bomblami na dzielni. Same plusy.
            • taki-sobie-nick Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 06.09.23, 20:38
              Nie, ale ja serio, więc nie wiem, czemu się czepiasz. Pytanie w wersji precyzyjnej brzmiałoby "dlaczego mają tyle lekcji?"

Więc czepiasz się całkowicie bezpodstawnie. Zdumiała mnie ogromna ilość lekcji.
      • grey_delphinum Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 04.09.23, 19:47
        Dwa razy 7.30, trzy razy 8.20.
        Dojazd jest ok, choć dwoma autobusami.
        • karmelowa_nowa Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 04.09.23, 19:57
          Córka ma 25 km do szkoły. Żaden skuter nie wchodzi w grę. W życiu się na to w tym wieku nie zgodzę.
          Córka zaparła się jak osioł i szkoły zmieniać nie chce.
          Mąż do pracy jeździ w przeciwnym kierunku.
          No mam doła, martwi mnie to, że może się to odbić na jej zdrowiu i możecie mnie za to kopnąć w dupsko.
          • makurokurosek Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 04.09.23, 20:34
            Nie wierzę w to, że w mieście nie ma żadnego internatu. Mieliście dwa miesiące na przeanalizowanie sytuacji i znalezienie albo stancji, albo internatu.
            Zgrywanie teraz męczennicy jest żałosne.
            • karmelowa_nowa Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 04.09.23, 20:52
              makurokurosek napisała:

> Nie wierzę w to, że w mieście nie ma żadnego internatu. Mieliście dwa miesiące
              > na przeanalizowanie sytuacji i znalezienie albo stancji, albo internatu.
              > Zgrywanie teraz męczennicy jest żałosne.
              🤣🤣🤣🤣
            • berdebul Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 04.09.23, 21:32
              25 km to znaczy ze dziecko mieszkające na Chomiczowce ma liceum w Wawrze, albo na Ursynowie. suspicious O jakim internacie mówisz w obrębie jednego miasta?
              • slonko1335 Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 04.09.23, 21:36
                Dokładnie tak. Na garstke miejsc w internatach w moim mieście nie miały szansy dzieci mieszkające w takiej odległości z jakąkolwiek możliwością dojazdu. Po rekrutacji był wysyp błagalnych postów o pokój przy rodzinie dla dziecka które dostało się do wymarzonej szkile ale nue ma miejsca w internacie a mieszka nie 25 km tylko 100 od szkoly.
              • makurokurosek Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 06.09.23, 12:08
                Szkołę wybiera się uwzględniając dojazd. Jaki jest sens wyboru LO do którego nastolatek traci dziennie 3h na dojazd, kiedy ten uczeń będzie miał czas na odpoczynek czy odrobienie lekcji, w zapchanym autobusie czy o 20 jak do domu wróci.
                Niektórym słowo " prestiż" na mózg padło, nic się nie liczy byle tylko móc pochwalić się, " prestiżowym LO"
            • gorzka.gorycz Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 05.09.23, 06:53
              makurokurosek napisała:

> Nie wierzę w to, że w mieście nie ma żadnego internatu. Mieliście dwa miesiące
              > na przeanalizowanie sytuacji i znalezienie albo stancji, albo internatu.
              > Zgrywanie teraz męczennicy jest żałosne.

Ale wiesz, że plan jest podawany we wrześniu, nie w czerwcu. I nie każde dziecko chce mieszkać w internacie?

Żałosne to jest pisanie takich bzdur, jakie Ty tu wypisujesz.
              • z_lasu Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 05.09.23, 07:34
                To troll, mam toto wygaszone. Celuje w dokopywaniu matkom.
              • little_fish Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 05.09.23, 08:35
                Plan owszem, podawany jest w czerwcu, ale pytanie, czy to pierwszy rok kiedy lekcje zaczynają się tak wcześnie? Bo jeśli już pod kilku lat tak było, to można się było tego spodziewać, niestety.
                • little_fish Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 05.09.23, 08:35
                  Tfu, we wrześniu oczywiście
                • nutella_fan Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 05.09.23, 13:01
                  Dokładnie, opisałam to powyżej. Można było zadzwonić do dyrekcji i dowiedzieć się, jakie są plany układania planu na nadchodzący rok szkolny.
          • ekstereso Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 04.09.23, 20:48
            Ja pamiętam, że Twoja córka miała problemy zdrowotne i w ogóle mnie Twoje zmartwienie nie dziwi
          • nutella_fan Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 05.09.23, 12:28
            No bo może odbić się i ja cię rozumiem. Moja córka chciała iść do szkoły sportowej, mistrzów sportu. Pierwsze co zrobiłam to zadzwoniłam tam i zapytałam, o której lekcje starują. Od 7:10. Ale... Są jeszcze treningi pływackie jak się trafią na 6:00 big_grin Czyli pobudka o 4, żeby dojechać. Od razu wiedziałam, że to odpada i nie pozwoliłam córce tam iść. Internatu ona stanowczo nie chciała.
            • taki-sobie-nick Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 06.09.23, 01:46
              nutella_fan napisała:

> No bo może odbić się i ja cię rozumiem. Moja córka chciała iść do szkoły sporto
              > wej, mistrzów sportu. Pierwsze co zrobiłam to zadzwoniłam tam i zapytałam, o kt
              > órej lekcje starują. Od 7:10. Ale... Są jeszcze treningi pływackie jak się traf
              > ią na 6:00 big_grin Czyli pobudka o 4, żeby dojechać.

Yyyy. Sama przyjemność.
    • szczera.wiera Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 04.09.23, 20:06
      8.10, szkoła w centrum, właśnie ze względu na młodzież dojeżdżającą
    • passiflora78 Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 04.09.23, 20:28
      Technikum, klasa maturalna
      2 x na 7
      2 x na 10:45
      1 × na 8:50
      Ma jeden taki dzień kiedy kończy o 17:30
    • makurokurosek Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 04.09.23, 20:32
      Dlaczego nie złożyliście podania o internat. Niezależnie o której by zaczynała lekcje to i tak na dojazd traci 4h.
      Przy tak beznadziejnych dojazdach ten nastolatek nie będzie miał szans na odpoczynek i spokojną naukę.
      • szczera.wiera Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 05.09.23, 08:41
        Bo się kupuje dom bez normalnego dojazdu, na przedziwnych osiedlach pośrodku niczego "żeby pić kawkę na tarasie" w ogóle nie myśląc, co bedzie za 10 lat. Wozi się bombelka do przedszkola, a potem zonk, dziecko idzie do liceum, ma zajęcia w mieście, chce spotykać się ze znajomymi. Zawsze się zastanawiałam jak to rozwiąże Pedantula Chincz, ale póki co po prostu przenieśli się całą rodziną do Wloch
        • karmelowa_nowa Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 05.09.23, 09:20
          Mieszkamy w bloku, nie mam tarasu. Nie woziłam dziecka do szkoły. W zeszłym roku rozkład jazdy autobusów i plan lekcji były super. W tym jest taka kumulacja roczników, że inaczej się nie dało.
          • nutella_fan Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 05.09.23, 13:03
            To zmieńcie szkołę na taką bliżej jak jest. A jak córka nie chce to trudno, pojeździ trochę i przekona się jaki to miód. Wtedy w środku roku ją przeniesiesz.
          • makurokurosek Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 06.09.23, 12:04
            Nie rozumiem jaki jest sens wybierania LO daleko od domu i z kiepskim dojazdem. Choćby nie wiem jak zaje... była szkoła, w chwili gdy na dojazd traci się 1,5h w jedną stronę to mija się to całkowicie z celem.
            Nie pomyśleliście o sytuacji w zimę, o staniu i czekaniu na przystankach autobusowych w zimne czy deszczowe dni.
            Dla mnie wasz wybór to szczyt głupoty.
    • enigma81 Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 04.09.23, 20:36
      Co dzień na 8.00.
      Pominąwszy perełki jak 4 x polski w poniedziałek to nie jest źle. Rewalidację ma w czasie okienek, tylko dodatkowa matma na 9 godzinie we wtorki - raczej będziemy próbować to zmienić.
      • droch Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 05.09.23, 12:37
        Pominąwszy perełki jak 4 x polski w poniedziałek(…)

Mocne! Może jeszcze przedzielone WF?
        • enigma81 Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 05.09.23, 12:55
          Jedynie historią i geografią wink
          Ale jednego dnia ma dwie chemie przedzielone właśnie wf. Przerwy pomiędzy lekcjami - 5min.
    • ciri_77 Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 04.09.23, 20:40
      3 razy w tygodniu na 7.30, wychodzi z domu o 6.20 bo ojciec podrzuca ją na przystanek przesiadkowy, od pierwszej klasy tak ma. Druga podobnie, trzy zaczyna dwa razy 7.30.
      W tym roku mają mniej godzin, klasy maturalne - to przynajmniej skończą normalnie. W zeszłym było tak że córka miała na 7.30, dwie lekcje, cztery okienka, dwie lekcje, dojazd na zajęcia dodatkowe i znowu 2h. Była w domu o 19, wychodząc o 6.20
      • berdebul Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 06.09.23, 12:07
        Żadna siła nie zmusiłaby mnie do powrotu po 4 okienkach. No way.
    • szmytka1 Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 04.09.23, 20:43
      Jak będzie plan, to powiem. Jutro na 7.50 a dalszych dni nie znam
    • zwyczajnamatka Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 04.09.23, 20:50
      3 x 7.30
      2 x 11.00
      3 klasa LO, w poprzednich latach też tak było, bo to mała szkoła, a klas za dużo.
      Przystanek pod blokiem i pod szkołą, autobus jedzie 20-25 minut.
    • hosta_73 Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 04.09.23, 20:57
      Moja w 3 klasie. 3 x na 7.10 (ale raz ma 2 religie na początku a ona nie chodzi). Poprzednie lata było podobnie, natomiast niektóre pierwsze klasy zaczynają o 11 lub, uwaga, o 13. Pierwszy raz od lat uruchomiono naukę na dwie zmiany.
      • ga-ti Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 04.09.23, 21:20
        Cholerne podwójne roczniki. Dzieciaki miały przes.ane od pierwszej klasy podstawówki. Przynajmniej moje. Wszędzie tłok, chyba z 9 klas pierwszych, w szatniach tłok, na stołówce tłok, w świetlicy tłok, na przerwach tłok, w salach na wf tłok, i tak przez osiem lat. I dalej wcale nie jest lepiej, bo wspaniała reforma upadła i nie było w sumie sensu dopasowywać do niej szkół, no jakoś się przemęczymy. Wrrr.
        • antykaa Re: Szkoła średnia- od której lekcje u Was? 05.09.23, 07:28
          Corka jest w klasie maturalnej, rano ma pare razy na 8, ale raz na 4-ta godzine lekcyjna. Nie jest złe, nie narzekamy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka