Dodaj do ulubionych

Katolicka szkoła dla niekatolików

05.09.23, 11:04
W nawiązaniu do Morawieckiego, Ukraińców w szkołach publicznych oraz w ogóle rozpoczęcia edukacji, co myślicie o koncepcji posyłania dzieci do elitarnych szkół katolickich przez rodziny ateistyczne lub tylko niepraktykujące? Czy posłałybyście swoje dzieci do takiej szkoły? Niektóre z takich szkół mocno selekcjonują uczniów (jednym z warunków przyjęcia jest rozmowa z dzieckiem i z rodzicami), czy gotowe byłybyście nakłamać w kwestii wiary, aby dziecko się w takie miejsce dostało?
Obserwuj wątek
    • afro.ninja Re: Katolicka szkoła dla niekatolików 05.09.23, 11:07
      Tak jest za granicą, u nas to wymagają świadectwa chrztu i rozmawiają z rodzicami o wychowaniu w wierze. Byłam zainteresowana jedną szkołą, tam robili castingi na najbardziej wierzących, albo praktykujących. Szkoła miała świetne wyniki i długą listę rezerwową.
      • laura.palmer Re: Katolicka szkoła dla niekatolików 05.09.23, 11:16
        Nie ma takiej opcji, nigdy.
      • ivaz Re: Katolicka szkoła dla niekatolików 06.09.23, 07:21
        Już samo te wymagania, świadczą o tym, żeby uciekać jak najdalej od tego przybytku, wrrrr
      • iberka Re: Katolicka szkoła dla niekatolików 06.09.23, 16:03
        Moje dziecię dostało się po rozmowie, w której na pytanie "jak spędzasz z mamą niedzielę?" odpowiedział, że bawimy się Hit Wheels'ami big_grin.
    • bazia_morska Re: Katolicka szkoła dla niekatolików 05.09.23, 11:09
      Po moim trupie.
    • abidja Re: Katolicka szkoła dla niekatolików 05.09.23, 11:09
      Po moim trupie!
    • septembra Re: Katolicka szkoła dla niekatolików 05.09.23, 11:13
      Pisałam w wątku o Morawieckim i powtórzę: korki są tańsze niż terapia, więc nie, nie posłałabym dziecka do szkoły wyznaniowej
      • taki-sobie-nick Re: Katolicka szkoła dla niekatolików 05.09.23, 21:20
        W tym samym tonie:

Ale wiesz, że nie każdy absolwent takiej szkoły potrzebuje terapii?

ps. terapia jest na NFZ, korki nie.
        • koronka2012 Re: Katolicka szkoła dla niekatolików 07.09.23, 14:06
          taki-sobie-nick napisała:

> ps. terapia jest na NFZ, korki nie.

Od kiedy? na NFZ jest dostępna wyłącznie dla alkoholików i narkomanów
          • septembra Re: Katolicka szkoła dla niekatolików 07.09.23, 14:12
            Oczywiście że jest dostępna, ale terminy dla dziecka trzeba zaklepać jeszcze w ciąży
            • memphis90 Re: Katolicka szkoła dla niekatolików 07.09.23, 15:41
              A nie wejdzie poza kolejką na hasło „ocaleniec aborcyjny” albo cos w tym rodzaju…?
          • karmelowa_nowa Re: Katolicka szkoła dla niekatolików 07.09.23, 17:30
            koronka2012 napisała:

> taki-sobie-nick napisałam
            >
            > > ps. terapia jest na NFZ, korki nie.
            >
            > Od kiedy? na NFZ jest dostępna wyłącznie dla alkoholików i narkomanów
            Terapię na NFZ po wypadku miałam miesiąc od samego wypadku. Specjalista świetny. Pomógł konkretnie.
            • koronka2012 Re: Katolicka szkoła dla niekatolików 07.09.23, 17:47
              W Warszawie szukałam możliwości terapii na NFZ. Znalazłam JEDNĄ, słownie: jedną placówkę, która coś takiego oferowała dla osób które nie były uzależnione i miały tylko „zwykłe” problemy. W godzinach pracy rzecz jasna. Prowadzili ją dla mniej niż 10 osób
    • maeve_binchy Re: Katolicka szkoła dla niekatolików 05.09.23, 11:15
      W życiu! Nawet mam w okolicy taką szkołę, dobre wyniki itp., ale konieczność uczestniczenia w zajęciach religii/msze (w tym spotkania w kk dla rodziców) są nie do przejścia. Moje dzieci są ateistami, nic nie wiedzą o kk (znaj podstawy kilku głownych nurtów religijnych, ale takie minimum), nie wyobrażam sobie, żeby miały w tym uczestniczyć. Dla nich to to samo, co np. zajęcia na serio o wróżkach, jednorożcach... Nawet nie mogliby podejść do tego poważnie smile
      • login.na.raz Re: Katolicka szkoła dla niekatolików 06.09.23, 05:27
        Mieszkasz w Polsce? Jeśli tak, to brak podstawowej wiedzy kk jest bardzo dziwny, twoje dziecko nie przebywa z innymi, nigdy nie widział żadnych Jasełek, nawet przez przypadek nie obejrzal filmu o tematyce religijnej (typu, nie wiem, bajki o Arce Noego)?
        • maeve_binchy Re: Katolicka szkoła dla niekatolików 06.09.23, 12:01
          Tak, w PL. Nie, nigdy nie obejrzaly filmu o tematyce religjnej, zadnej religii chyba. A nie - o mitologii tak smile Znaja podstawowe hasla biblijne - takie, ktore weszly do jezyka, pojawily sie w literaturze itp. Przypowiesci biblijne pojawiajace sie na j.polskim traktuja dokladnie tak, jak np. mitologie grecka, przy czym te ostatnia uwazaja za ciekawsza. Syn zostal nawet laureatem olimpiaty mitologicznej w SP. Jak widzisz, mozna sie wszystkiego nauczyc bez koniecznosci praktykowania tegoz. Jaselek nigdy nie bylo, w przedszkolach mieli przedstawienia o temtyce choinkowo-mikolajowo-zimowej, w szkolach tez nie maja oszolomow religijnych. Wiedza, rzecz jasna, czym jest BN dla chrzescijan, ale moi traktuja to jak w amerykanskich filmach - choinka, dekoracje, prezenty, spotkanie rodziny. Takie obrzedy. Wiedza tez, ze kk przejal wiele rodzimych swiat itp. Dzieci 12 i 15 lat, bo moze wiek istotny.
          Zastanawia mnie, dlaczego uwazasz, ze wiedza o kk jest konieczna? Nalezy odseparowac od siebie biblie jako literature/zrodlo, jej wplyw na spoleczenstwo itp. a instytucje kk. Moje dzieci nie musza nic wiedziec o kk poza tym, ze jest to miejsce spotkan katolikow, religie generalnie to sposob na wyjasnienie swiata, kiedy innych wyjasnien jeszcze nie bylo i na kontrole spoleczenstwa a kk to instytucja majaca na celu zarabianie - i zeby to robic, daje ludziom jakies tam poczucie wspolnoty, rytualy itp.

Koscioly zwiedzaja, ale koncentrujemy sie na architekturze, malarstwie, ew. ciekawych historiach zwiazanych z danym miejscem. Lubia zwiedzac swiatynie buddyjskie, bo uwazaja, ze sa duzo ciekawsze/ladniejsze/kolorowe niz koscioly. Dla rownowagi ruiny swiatyn antycznych uwazaja za jeszcze mniej interesujace niz chrzescijanskie koscioly.

Nie bardzo wiem, co moge jeszcze napisac. Jestesmy ateistami, religia w naszej rodzinie nie istnieje, a raczej pojawia sie jako komentarz do obecnosci kk w polskiej rzeczywistosci. Bardzo mnie to meczy, bo gdyby nie jej wplyw na polityke, zycie spoleczne, to bylby dla mnie zupelnie nieistotny temat. A tak jestem zmuszona w tym - posrednio - uczestniczyc i co za tym idzie - wyjasniac dzieciom, zgodnie z moim swiatopogladem.
          • maeve_binchy Re: Katolicka szkoła dla niekatolików 07.09.23, 09:10
            *olimpiaDy
          • jowita771 Re: Katolicka szkoła dla niekatolików 07.09.23, 09:43
            U mnie podobnie. Ja jestem agnostyczką, ale z wiekiem coraz bliżej mi do ateizmu i jak kiedyś powiedziałam córce, że Bóg może istnieje, a może nie, to myślała, że sobie z niej jaja robię. Równie dobrze mogłabym powiedzieć, że może smerfy istnieją.
      • nutella_fan Re: Katolicka szkoła dla niekatolików 07.09.23, 13:52
        Skąd się tacy ludzie jak ty biorą.... Pod kamieniem się wychowałaś czy co?
        • maeve_binchy Re: Katolicka szkoła dla niekatolików 07.09.23, 14:33
          Rozwiń. Bo ja też mogę się zapytać: skąd się biorą tacy ludzie, że wierzą, że istnieją niewidzialne stwory? I tak na serio o tym mówią, wmawiają to dzieciom. Kosmos po prostu.
    • dwa_kubki_herbaty Re: Katolicka szkoła dla niekatolików 05.09.23, 11:16
      Koleżanki dzieci chodziły do żydowskiej przez podstawówkę czyli wówczas 1-6.
      • dwa_kubki_herbaty Re: Katolicka szkoła dla niekatolików 05.09.23, 11:16
        Płacisz wymagasz, nikt je siłą nie wlekł do synagogi.
      • snajper55 Re: Katolicka szkoła dla niekatolików 05.09.23, 23:08
        dwa_kubki_herbaty napisała:

> Koleżanki dzieci chodziły do żydowskiej przez podstawówkę czyli wówczas 1-6.

Judaizm nie jest, w przeciwieństwie do religii chrześcijańskich, religią misyjną. Wyznawcy judaizmu nie zajmują się nawracaniem innych.

S.
        • alicia033 Re: Katolicka szkoła dla niekatolików 05.09.23, 23:39
          snajper55 napisał:

> Judaizm nie jest, w przeciwieństwie do religii chrześcijańskich, religią misyjn
          > ą. Wyznawcy judaizmu nie zajmują się nawracaniem innych.
          >
          > S.

Ekhem, ekhem,... Wyłącznie z powodu przerostu motywowanego wyznaniem ego, znaczy goj jest z założenia gorszy i nie zasługuje na dostąpienie zostania członkiem "narodu wybranego"...
          A co do reszty polecam samodzielne pogooglowanie po genealogii matołusza 🤣🤣🤣
          • snajper55 Re: Katolicka szkoła dla niekatolików 06.09.23, 01:03
            alicia033 napisała:

> Ekhem, ekhem,... Wyłącznie z powodu przerostu motywowanego wyznaniem ego, znacz
            > y goj jest z założenia gorszy i nie zasługuje na dostąpienie zostania członkiem
            > "narodu wybranego"...
            > A co do reszty polecam samodzielne pogooglowanie po genealogii matołusza 🤣🤣🤣

Każdy wierzący uważa się za lepszego od innych, wierzacych w innyvh bogow czy niewierzacych. Uwaza sie za tego, który wierzy w jedynego prawdziwego boga i zna ścieżkę prowadząca do zbawienia i życia wiecznego. Niezależnie w którego z bogów wierzy.

S.
            • alicia033 Re: Katolicka szkoła dla niekatolików 06.09.23, 09:07
              snajper55 napisał:

> Każdy wierzący uważa się za lepszego od innych, wierzacych w innyvh bogow czy niewierzacych.

eee, nie.
    • milva24 Re: Katolicka szkoła dla niekatolików 05.09.23, 11:17
      Ja nie ale znam ludzi, którzy tak zrobili i posłali. Do tego byli bardzo zamożni więc brak ślubu kościelnego (oboje po rozwodzie) osłodzili solidnym datkiem i poszło.
      • melikles Re: Katolicka szkoła dla niekatolików 05.09.23, 11:20
        xaviera.bar można do takiej szkoły posłać
    • kropkaa Re: Katolicka szkoła dla niekatolików 05.09.23, 11:22
      Nie ma takiej opcji. Nie po to wyzwoliłam się z chorej ideologii wymyślonego świata bóstw, by fundować to dzieciom.
      Nie rozumiem tłumaczenia "a bo matematyka jest na wysokim poziomie".
      Zresztą ostatnio z koleżanką się ścięłam - sama ateistka (tak się oficjalnie przedstawia), a trójka dzieci w szkole katolickiej, bo właśnie matematyki dużo.
      To tak, jakby mi ktoś kazał z pracować w firmie wyznaniowej i bić pokłony ich bogowi co jakiś czas.
      • krulevna32 Re: Katolicka szkoła dla niekatolików 05.09.23, 11:24
        Zastanawialam się nad tym przez chwile dla dobra dziecka ale uznałam ze byłaby to straszna hipokryzja .
    • magda.z.bagien Re: Katolicka szkoła dla niekatolików 05.09.23, 11:24
      Chodziłam do takiej szkoły i nie polecam. Było to co prawda 20 lat temu, ale patrząc na ogólny regres w edukacji nie sądzę, żeby teraz było lepiej. Patrząc z perspektywy czasu, miałam nieźle sprany beret zaraz po maturze i trochę mi zajęło, żeby się ogarnąć.
    • enigma81 Re: Katolicka szkoła dla niekatolików 05.09.23, 11:35
      Nie.
      I nie chodzi o samą wiarę czy też wychowanie w wierze, ale o trzymanie dziecka jak najdalej od instytucji kościoła.
      • princesswhitewolf Re: Katolicka szkoła dla niekatolików 05.09.23, 12:26
        ta instytucja sie rozni miedzy poszczegolnymi krajami. W niektorych szkoly sa takie jak w Polsce gdzie koscil ma bardzo duzy wplyw na dzieci we wszystkich tych urszulankach itd. A w niektorych to jest patronage, ze gdyby nie krzyz to nikt by na to nie wpadl. np ukoczylam kiedys uniwersytet jezuicki. Studiowali na nim ludzie z wszystkich krajow. Jedyne co przypominalo o tym ze jest jezuicki to to ze rozpoczecie roku szkolnego bylo w katedrze ( msza) dla tych co chca przyjsc. I odbieranie dyplomu tez ze zdjeciem na tle flag i ..ambony lol. Poza tym nikt nie pamietal ze to ma cokolwiek wspolnego z kosciolem katolickim w ciagu roku
    • malaperspektywa Re: Katolicka szkoła dla niekatolików 05.09.23, 11:35
      Nie. Robienie dziecku wody z mózgu poprzez dualizm sytuacyjny: w domu nie wierzę, w szkole wierzę, to bardzo zły pomysł. W całym procesie wychowawczym edukacja to tylko mała część. Są znacznie ważniejsze rzeczy np. przekonania, tożsamość, godność i prawda. To jacy jesteśmy jest najlepszym nauczycielem naszych dzieci, a ideałów się nie sprzedaje. Szkoła jest ważna, ale nie najważniejsza.
      • nimaletko Re: Katolicka szkoła dla niekatolików 06.09.23, 14:40
        Świetnie napisane. W punkt.
        Mam dokładnie takie samo podejście, dlatego szkoła wyznaniowa to opcja "po moim trupie".
    • la_mujer75 Re: Katolicka szkoła dla niekatolików 05.09.23, 11:45
      Gdyby mi dopłacali, nie wysłałłabym żadnego z moich synów do takiej szkoły.
      Nienawidzę kk i aż mnie telepie, że moje dzieci miałyby w jakikolwiek sposób doświadczać tego bagna indokrynacji.
      Nie, nie i jeszcze raz nie.
      Moja szwagierka (wierząca i praktykująca) wysłąla swoje córki. I ona nie mogła zdzierżyć pewnych akcji, a co dopiero osoba niewierząca?
      Starsza skończyła katolicką podstawówkę, ale młodszą zabrała.
    • langsam Re: Katolicka szkoła dla niekatolików 05.09.23, 11:50
      To nie jest kwestia kłamania, bo są szkoły katolickie-nieformacyjne, czyli uczeń nie będzie nachalnie ewangelizowany (ale też nie będzie miał pełnej swobody ekspresji). Czyli np. w katolickiej z tej grupy szkole mógłby się nieźle czuć protestant a nawet jak sądzę żyd (czyli ktoś, kto jest wierzący i dość rygorystyczne zasady mu nie wadzą), a także ktoś kompletnie indyferentny religijnie (może być i ateista), ale oportunistyczny, komu nie przeszkadza łatwe wtapianie się w środowisko i kto woli więcej rygorów a mniej wolności.

W UK i USA takie szkoły są jeszcze mniej ewangelizujące, wiem, bo znajomi z Lądka mają dzieci w podobnym przybytku. Muzułmanie są przyjmowani jako muzułmanie, nie muszą sypać kwiatków na procesji, ale też nie mogą wyklinać na lekcji chrześcijańskich politeistów i bałwochwalców. Czyli po obu stronach ma być szacunek dla innowierców. Trudne do wyobrażenia we współczesnej Polsce.

Dla mnie osobiście nie do przyjęcia, szukałabym dla dzieci innych rozwiązań.
      • septembra Re: Katolicka szkoła dla niekatolików 05.09.23, 11:58
        No właśnie, rozważałabym taką szkołę jako zamiennik kiepskiej publicznej, ale tylko w przypadku poszanowania innego światopoglądu.
        W dwóch szkołach katolickich (ale publicznych) które znam z opowieści w rekrutacji biorą pod uwagę opinię proboszcza. Co w sumie jest sprzeczne z jakimikolwiek zasadami: bo skoro publiczna to powinna być dostępna niezależnie od religii.
        • skumbrie Re: Katolicka szkoła dla niekatolików 06.09.23, 08:47
          Szkoła publiczna czy z uprawnieniami szkoły publicznej, bo to delikatna, acz znacząca, róznica.
          • septembra Re: Katolicka szkoła dla niekatolików 06.09.23, 14:10
            Ma w nazwie "publiczna", ale pewnie tak tylko żartowali
    • princesswhitewolf Re: Katolicka szkoła dla niekatolików 05.09.23, 12:08
      W UK tak jest ze do szkoly anglikanskiej chodza dzieci wszelakich denominacji religijnych
    • heca7 Re: Katolicka szkoła dla niekatolików 05.09.23, 12:21
      Z tego co wiem w Sterniku nie trzeba kłamać. Wystarczy powiedzieć, że nie jest się katolikiem lub w ogóle wierzącym. Uczą się tam też dzieci rodziców rozwiedzionych.
      Nie posłałabym bo mam dobrą podstawówkę pod domem i nie będę dzieciaka woziła 5 km do katolickiej. Teraz to po ptakach bo dzieci za duże wink Ale wiem, że do tej placówki są zwożone dzieciaki z całego miasta "gimbusem". Niektóre muszą bardzo rano wstać żeby zdążyć.
      • kropkaa Re: Katolicka szkoła dla niekatolików 05.09.23, 13:29
        Wysyłanie do szkoły na drugim końcu miasta również nie wchodzi w grę. Wstawać 8 lat i dojeżdżać dzień w dzień, nie ma takiej opcji.
    • hanusinamama Re: Katolicka szkoła dla niekatolików 05.09.23, 12:26
      Jeszcze 5-10 lat i jak ktoś bedzie chciał posłać do szkoły gdzie uczą zostanie tylko prywatna katolicka. Cały rząd robi wszystko zeby tak zostało. Zobacz ile szkół prywatnych jest w rękach KK
    • escott Re: Katolicka szkoła dla niekatolików 05.09.23, 19:51
      Po moim trupie.
      Wyznaniowa edukacja to horror, chcę trzymać dziecko z dala i od miejsc powiązanych z kk i od ludzi, którzy posyłają tam swoje dzieci, czy to z przekonań, czy to z jakiegoś zaślepienia "prestiżem" i "punkcikami".
    • skumbrie Re: Katolicka szkoła dla niekatolików 05.09.23, 19:56
      Nie, jak najdalej od KK.
      • engine8t Re: Katolicka szkoła dla niekatolików 05.09.23, 19:59
        Bo KK zle wplywa na lewactowo i moze je przesunac na prawo albo sprawiczyc?
        • skumbrie Re: Katolicka szkoła dla niekatolików 06.09.23, 08:48
          big_grin
          A wymysl sobie jakiś powód wink
    • gaskama Re: Katolicka szkoła dla niekatolików 05.09.23, 20:02
      Trzeba być już totalnym życiem, żeby jako ateista wysłać dziecko do takiej szkoły. No aż takich kretynow nie znam.
      • gaskama Re: Katolicka szkoła dla niekatolików 05.09.23, 20:02
        Nie totalny życiem ale zyebem!!!
    • bi_scotti Re: Katolicka szkoła dla niekatolików 05.09.23, 20:16
      W mojej okolicy, w tzw. Catholic secondary schools jest mnostwo students, ktorzy definitely nie sa Roman-Catholic, pelno hijabi girls, Sikh boys w turbanach etc. Wielu rodzicow uwaza, ze Catholic schools maja lepsza dyscypline i podoba im sie to, ze Catholic secondary schools maja uniforms. Co kto lubi - to wciaz sa pszkoly finansowane z tzw. publicznych pieniedzy, curriculum jest takie samo jak w regular public schools - wybor jest. Cheers.
    • taki-sobie-nick Re: Katolicka szkoła dla niekatolików 05.09.23, 20:54
      gotowe byłybyście nakłamać w kwestii wiary

Jak to, ematka wypiera się ateizmu?

Nb. to się nie da. Takie szkoły utrzymują częsty kontakt z rodzicami i prędzej czy później by się zorientowały.
      • septembra Re: Katolicka szkoła dla niekatolików 05.09.23, 20:58

> gotowe byłybyście nakłamać w kwestii wiary
        >
        > Jak to, ematka wypiera się ateizmu?
        >

Wywnioskowałaś to z tych wszystkich odpowiedzi "po moim trupie"?
        • taki-sobie-nick Re: Katolicka szkoła dla niekatolików 05.09.23, 21:16
          septembra napisała:

> taki-sobie-nick napisała:
          >
          > > gotowe byłybyście nakłamać w kwestii wiary
          > >
          > > Jak to, ematka wypiera się ateizmu?
          > >
          >
          > Wywnioskowałaś to z tych wszystkich odpowiedzi "po moim trupie"?

Nie, po cytacie z wątku założycielskiego. Powtarzam, uwaga: "gotowe byłybyście nakłamać w kwestii wiary(...)?"
          • septembra Re: Katolicka szkoła dla niekatolików 05.09.23, 21:18
            Kolektywna odpowiedź ematki brzmi: nie. Więc o jakim wyparciu ateizmu mówisz?
            • taki-sobie-nick Re: Katolicka szkoła dla niekatolików 05.09.23, 21:20
              Dobra, uznaję.
              • jahelena Re: Katolicka szkoła dla niekatolików 05.09.23, 21:40
                Dzieci chodziły do katolickiego przedszkola sióstr zakonnych. Idealnie. Opieka i zajęcia wspaniałe. Bez indoktrynacji, aczkolwiek niektórzy rodzice angażowali się mocno w jasełka i inne występy.
      • dramatika Re: Katolicka szkoła dla niekatolików 05.09.23, 22:46

> Nb. to się nie da. Takie szkoły utrzymują częsty kontakt z rodzicami i prędzej
        > czy później by się zorientowały.

Da się, lauren to nieźle wyłożyła. Szkoły katolickie są różne, część z nich czy może większość odróżnia od świeckich jedynie to, że jest większa dyscyplina i to jak najbardziej może pasować co bardziej rozgarniętym ateuszom, którzy wolność obyczajową, liberalizm, antyklerykalizm itd to mają, ale głównie w ustnych deklaracjach, żeby się w robocie i na spotkaniach towarzyskich nie wyróżniać tongue_out
      • komorka25 Re: Katolicka szkoła dla niekatolików 07.09.23, 23:26

> gotowe byłybyście nakłamać w kwestii wiary

Nie odczuwałam potrzeby wysłania (teraz już dorosłego) dziecka do wyznaniowej szkoły, więc i nie miałam powodu w tej sprawie kłamać, ale gdyby z jakiejś przyczyny na konkretnej szkole mi zależało i trzeba było deklarować wiarę to myślę, że nie miałabym oporów - żaden bóg by gromem nie walnął.

> Nb. to się nie da. Takie szkoły utrzymują częsty kontakt z rodzicami i prędzej
        > czy później by się zorientowały.

Wątpię. W czasach minionych uczyłam religioznawstwa i regularnie dyskutowałam z księżmi na tematy okołoreligijne, bo podpuszczali mi uczniów do zadawania złośliwych (choć w teorii podchwytliwych) pytań na tematy budzące pewne kontrowersje - przynajmniej u katolików. Teorię mam opanowaną w stopniu zbliżonym do doskonałości i przetrenowaną w rozmowach z zaangażowanymi ŚJ.
    • jehanette Re: Katolicka szkoła dla niekatolików 05.09.23, 22:34
      Nigdy.
    • mia_mia Re: Katolicka szkoła dla niekatolików 05.09.23, 23:00
      Nie, absolutnie nie, nawet jeśli byłaby to jedyna dobra szkoła w okolicy i przyjmowaliby nieochrzczone dzieci niewierzących rodziców żyjących bez ślubu.
    • renia266 Re: Katolicka szkoła dla niekatolików 05.09.23, 23:53
      Ja rozważyłabym szkoly typu Arka Samuel czy Dawid . To szkoly ekumeniczne chociaz powstaly w przeszlości jako protestanckie. Chodza do nich tez ateisci. Przegladalam ich www i facebooki i szczerze podobały mi się ich pomysly i programy nauczania.
      Takie niepruskie nauczanie oparte na wartościach. Ale tam nikt mówi ze KK jest najlepszy bo to szkoly wielowyznaniowe i oparte na dyskusji a nie na jednym dogmacie . Poza tym jako katoliczka nie poslalabym dziecka do katolickiej szkoly.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka