Dodaj do ulubionych

Łosoś w glazurze z miodem, limonką, czosnkiem i ma

05.09.23, 17:06
Bosze jakie to dobre😋😋😋
Przepis z tik toka 😁 Łososia na pokrojonych limonkach solimy, pieprzymy, dajemy pół marynaty (masło, miód, sok z limonki, czosnek) Do folii na 10 minut do piekarnika, potem smarujemy resztą tej marynaty i na kolejne 10 minut, albo 15,w zależności od wielkości. W 170 stopniach.
Do tego pomidorki koktajlowe i.. Byłoby zdrowo, gdyby to był koniec przepisu. Niestety jeszcze weszły frytki, więc już nie tak idealnie, ale zakładam, że ziemniak to przecież warzywo 😁
Jak Wy robicie łososia?
Dajcie przepisy 😉
Obserwuj wątek
    • mysiulek08 Re: Łosoś w glazurze z miodem, limonką, czosnkiem 05.09.23, 17:48
      najczesciej:

      losos zamarynowany w soku z limonki plus sporo kolorowego swiezo mielonego pieprzu
      na patelni maslo ghee roztopione z oliwa
      na to losos, chwile sie podsmaza, podlac bialym wytrawnym winem (dobrze jak ma nute owocowa) i wg uznania:
      garsc malin
      garsc suszonej zurawiny
      ananas z puszki pokrojny w kawalki
      moze byc gruszka, nasionka granatu

      przykryc i dusic chwile az losos dojdzie a z masla, wina i owocow zrobi sie 'sosik'
      podaje zawsze z ryzem jasminowym

      losos z zielonymi warzywami (moga byc mrozone)

      losos przygotowany jak wyzej
      zielona fasolka, zielone szparagi, moga byc brokuly jesli ktos lubi- zblanszowac przez kilka minut
      w garnku rozpuscic maslo, oliwe, dodac bialego wina, soku z cytryny lub limonki, miod, szczypte rozmarynu i tymianku albo po malej swiezej galazce, poddusic w tym sosie warzywa
      lososia wstawic do piekarnika, oblozyc warzywami z miodowym sosem, upiec, mozna podac z sosem chrzanowo-smietankowym
      to tez dobrze idzie z ryzem jasminowym albo z pieczonymi ziemniakami w plastrach albo bez dodatkow

      z cytrusami i miodem
      losos przygotowany jak wyzej
      pomarancza, cytryna pokrojona w plastry, kawalek wyfiletowanego grejfruta
      maslo ghee, oliwa, biale wino, miod, zagotowac, dodac cytrusy, poddusic, mozna dodac troche curku trzcinowego albo kokosowego,
      lososia upiec, pod koniec pieczenia wylozyc cytrusy z sosem
      ryz do tego idealny

      losos z burakami i czerwona cebula
      losos przygotowany jak wyzej
      upieczone buraki pokroic w plastry, cebule w piorka lekko skarmelizowac, dodac buraki
      sok z pomaranczy, miod z agawy albo syrop klonowy podgrzac, dodac maslo i biale wino
      buraki cebule i sos wylozyc na lososia i upiec

      jako dodatek pieczone ziemniaki w plastrach

      jesli uzywam soli to morskiej

      jeszcze losos w zalewie slodko-kwasnej ala sledz ale to na zimno
      i oczywiscie ceviche smile
      • slatynka85 Re: Łosoś w glazurze z miodem, limonką, czosnkiem 05.09.23, 18:06
        Jeju ile pysznych przepisów!! Dzięki, już kopiuje sobie
        • mysiulek08 Re: Łosoś w glazurze z miodem, limonką, czosnkiem 05.09.23, 18:08
          alez prosze smile
          u nas losos to ryba codzienna tongue_out
          • slatynka85 Re: Łosoś w glazurze z miodem, limonką, czosnkiem 05.09.23, 18:23
            mysiulek08 napisała:

            > alez prosze smile
            > u nas losos to ryba codzienna tongue_out
            >
            U mnie to odkrywam tą rybę. Całe życie jadłam ryby zlowione w Dunajcu i Rabie przez dziadka, czyli pstrągi, okonie, sandacze, świnki, płotki - praktycznie cały czas robione w ten sam sposób - smażone na patelni. Do tego chlebek moczony w tym tłuszczu. Bosze to było tak dobre. Płotki były przeważnie zmielone i zrobione z nich kotlety rybne.
            • mysiulek08 Re: Łosoś w glazurze z miodem, limonką, czosnkiem 05.09.23, 18:27
              nie przypominaj mi o pstragach, sandaczach, plotkach! a juz napewno nie o sledziach!

              😤😣 uwielbiam a sa niedostepne sad
              • taje Re: Łosoś w glazurze z miodem, limonką, czosnkiem 05.09.23, 18:29
                No już już dobrze wink Lepiej napisz, kiedy wybywasz na poprawkę stopy. Nie miało to być dzisiaj??
                • mysiulek08 Re: Łosoś w glazurze z miodem, limonką, czosnkiem 05.09.23, 18:39
                  mialo byc wczoraj, ale rano odwolali gdyz albowiem ... doktor zlapal gdzies covida 🤦‍♀️
                  wiec raczej wielki dzien bedzie po swietach narodowych 🤬
    • taje Re: Łosoś w glazurze z miodem, limonką, czosnkiem 05.09.23, 18:03
      Przepis kwestia poboczna ale dla mnie najważniejsze to, żeby łososia nie przepiec. Suchy łosoś jest dla mnie niejadalny, gorszy w przepieczonej odmianie to tylko tuńczyk.

      Zazwyczaj najpierw 3 min na patelni grilowej i 5-8 min w piekarniku. A jeśli tylko na patelni to najwyżej 3 min na jednej stronie, nawet i mniej, zależy od grubości. Ma być w środku różowy, prawie jak tataki.

      Do tego na przykład salsa z pieczonej papryki z orzechami laskowymi albo sos z palonych pomidorków cherry z czosnkiem, kaparami i cytryną.
      • mysiulek08 Re: Łosoś w glazurze z miodem, limonką, czosnkiem 05.09.23, 18:08
        mam w domu marude, ktory nie zje nawet lekko rozowego w srodku (tez takiego lubie), dlatego kombinuje z sosami i dodatkami

        z tym, ze sporo tez zalezy od lososia smile dziki pacyficzny coho (nawet w wersji hodowlanej) jest bardziej 'soczysty' niz typowy hodowlany atlantycki
      • bene_gesserit Re: Łosoś w glazurze z miodem, limonką, czosnkiem 05.09.23, 18:32
        taje napisała:

        ...
        > Do tego na przykład salsa z pieczonej papryki z orzechami laskowym

        Normalnie pieczona papryka bez skórki i zmiksowane orzechy czy jakoś inaczej?

        Zrobiłam kiedyś tartę z pieczoną papryką na orzechowym kruchym i było to świetne zestawienie, więc jakbys mogła opisać te salsę nieco dokładniej, byłabym wdzięczna, bo mnie zaintrygowalas.
        • taje Re: Łosoś w glazurze z miodem, limonką, czosnkiem 05.09.23, 18:45
          Tak, papryka pieczona w piekarniku do zwęglenia skórki - pokrojona na ćwiartki na blaszce pokropiona oliwą, a potem po ostygnięciu obrana ze skórki i pokrojona w drobniutką kostkę. Orzechy uprażone w piekarniku i pokrojone na kawałki, nie zmiksowane. Do tego szczypiorek, ząbek czosnku, sok i skórka z cytryny, może być też trochę octu winnego.
          • bene_gesserit Re: Łosoś w glazurze z miodem, limonką, czosnkiem 05.09.23, 19:05
            Super, brzmi świetnie, dziękuję bardzo!
    • bene_gesserit Re: Łosoś w glazurze z miodem, limonką, czosnkiem 05.09.23, 18:29
      To jest bardzo dobre zestawienie aromatów i smaków, ale 20 minut w piecu może łososia zabić na amen.
    • joana.mz Re: Łosoś w glazurze z miodem, limonką, czosnkiem 05.09.23, 18:38
      ma ktoś pomysł na risotto z łososiem? Właśnie kupiłam nieduży kawałek i chcę zrobić z ryżem jaśminowym i jakimiś warzywani (jakie??)
      I czy to risotto trzeba piec wcześniej łososia? (Tak widzę w przepisach). Czy wystarczy na ptelni podsmazyć, rozdrobnić i dodawać resztę składników (tak plnowałam)?
      • mysiulek08 Re: Łosoś w glazurze z miodem, limonką, czosnkiem 05.09.23, 18:40
        z risotto nie pomoge ale tak, wystarczy na patelni podsmazyc
      • berdebul Re: Łosoś w glazurze z miodem, limonką, czosnkiem 05.09.23, 18:51
        Ciężko ugotować rybę i ryz w tym samym czasie, lepszy będzie osobno.
        zrobiłabym szafranowe risotto i podała z rybą, albo szalotki/czosnek/ostra papryczka, ryz, zalać białym winem, poić bulionem o neutralnym smaku, pod koniec dodać sok z limetki + otartą skórkę i podawać z grillowaną rybą.
        • joana.mz Re: Łosoś w glazurze z miodem, limonką, czosnkiem 05.09.23, 20:55
          Nie no ryż ugotuję osobno. Chodziło mi o samą rybę..., ale zrobię ją na patelni
    • em_em71 Re: Łosoś w glazurze z miodem, limonką, czosnkiem 05.09.23, 18:48
      Wpiszę się z najprostrzym przepisem żeby nie zgubić wątku. A ten najprostrzy przepis to łosoś posmarowany pesto, upieczony w folii alu.
      • mysiulek08 Re: Łosoś w glazurze z miodem, limonką, czosnkiem 05.09.23, 18:51
        najprostszy to
        maslo-oliwa-wino-sol smile
    • sueellen Re: Łosoś w glazurze z miodem, limonką, czosnkiem 05.09.23, 18:48
      Robię podobny w airfryerze. 8 minut.
    • mankora Re: Łosoś w glazurze z miodem, limonką, czosnkiem 05.09.23, 18:49
      Ja tylko solę i piekę bez rękawa, ale ten Twój brzmi bardzo smacznie.
      • slatynka85 Re: Łosoś w glazurze z miodem, limonką, czosnkiem 05.09.23, 19:36
        Dzięki. Faktycznie mega pyszny
    • spirit_of_africa Re: Łosoś w glazurze z miodem, limonką, czosnkiem 07.09.23, 09:12
      Łososia na folii aluminiowej polecasz sosem sojowym i odkładasz imbirem marynowanym. Zawijasz w papiloty i do piekarnika
    • wena-suela Re: Łosoś w glazurze z miodem, limonką, czosnkiem 07.09.23, 14:26
      Wszystko pięknie, ale ja bym usunęła folię

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka