madame_rita 05.09.23, 18:51 klasycznej, czy jak zwał tak zwał. Moje aktualnie: Aria na strunie G Bacha (zawsze lubiłam) Kanon Pachelbela Walc Szostakowicza z "Anny Kareniny" Chór jeńców z "Nabucco" Verdiego Ave Maria Cacciniego Dawajcie swoje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mankora Re: Ulubione "kawałki" z muzyki poważnej / 05.09.23, 18:59 Lubię koncert e-moll Chopina, odkąd na zakończenie konkursu w 2015 r. wysłuchałam go 9 razy (tylko jedna osoba wybrała f-moll). Potem tak za mną chodził, że musiałam go sobie ciągle puszczać z YouTuba na słuchawkach. Więcej grzechów nie pamiętam. Odpowiedz Link Zgłoś
jan.becher Re: Ulubione "kawałki" z muzyki poważnej / 05.09.23, 19:06 Ave Maria Cacciniego nie napisał Caccini, tylko Rosjanin Wawiłow w 1970 r. pl.wikipedia.org/wiki/Ave_Maria_(Wawi%C5%82ow) Odpowiedz Link Zgłoś
madame_rita Re: Ulubione "kawałki" z muzyki poważnej 05.09.23, 19:41 Owszem, ale funkcjonuje jako Ave Maria Cacciniego. Podobnie jak Bach i Gounod (też lubię) Odpowiedz Link Zgłoś
magda.z.bagien Re: Ulubione "kawałki" z muzyki poważnej / 05.09.23, 19:06 Cały Czajkowski, wszystkie arie Verdiego z chórami, najlepsze z Traviaty, chór cyganów z trubadura, marsz z Aidy. I cztery pory roku. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Ulubione "kawałki" z muzyki poważnej / 05.09.23, 19:17 ojej, mogłabym godzinami. Na pewno jestem uzalezniona od Louis Andriessena i Hoketusa. Z czego logiczny wniosek, że "muszę" kochać "Święto Wiosny" Strawinskiego. Lubię Chopina a zwłaszcza balladę g-moll. "Danse macabre" Saint-Saënsa. 4Pory roku. inny barokowy, baaardzo zanany a ja cały czas zapominam kto skomponował. 80-90% czegokolwiek co zostałe zagrane przez Pogorelicha. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Ulubione "kawałki" z muzyki poważnej 05.09.23, 19:24 no i włączyłam sobie Hoketusa Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: Ulubione "kawałki" z muzyki poważnej 05.09.23, 19:24 Strawiński jest genialny! To jest tak cudownie niepokojące. Ja jeszcze o Gtiegu zapomniałam. Wszystko, jak leci. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Ulubione "kawałki" z muzyki poważnej 05.09.23, 19:30 Ja na początku kazdego sezony sprawdzam w Teatrze Wielkim czy wróciło "Święto Wiosny" w 3 choreografiach (Bejart, Nizynki i Gat( - genialne przedstawienie. No i sam utwór razy 3. Odpowiedz Link Zgłoś
beneficia Re: Ulubione "kawałki" z muzyki poważnej 05.09.23, 19:59 No gdzie Hoketusa że Świętem Wiosny zestawiasz... Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Ulubione "kawałki" z muzyki poważnej 05.09.23, 20:02 Przyznawał się do tego sam Andriessen Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Ulubione "kawałki" z muzyki poważnej 05.09.23, 20:02 tzn to wpływu/inspiracji Odpowiedz Link Zgłoś
beneficia Re: Ulubione "kawałki" z muzyki poważnej 05.09.23, 20:19 A, że inspiracja to tak. Mnie chodziło o sam utwór. Święto Wiosny jest mega skomplikowane, i dla wykonawców, i dla dyrygenta, i dla odbiorców. Ten Hoketus to popierdółka, jaką napisałby każdy uczeń trzeciej klasy szkoły muzycznej, gdyby dostał zadanie "Napisz coś opartego na zmianie rytmu, zupełnie nie przejmując się czymkolwiek innym, ale pamiętaj, że masz ograniczony budżet na muzyków i materiały". Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Ulubione "kawałki" z muzyki poważnej 05.09.23, 20:22 Nie podejmuję się dyskusji kto napisałby coś gdyby dostał zadanie Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: Ulubione "kawałki" z muzyki poważnej / 05.09.23, 19:18 Druga symfonia Sibeliusa i "Concierto d'Aranjuez" Rodrigueza, z czego zwłaszcza "Rodrigo's guitar" w wykonaniu... The Shadows. Hank Marvin to gra nieziemsko. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Ulubione "kawałki" z muzyki poważnej 05.09.23, 20:23 gulcia77 napisała: > Druga symfonia Sibeliusa i "Concierto d'Aranjuez" Rodrigueza, Posłuchaj sobie jeszcze Fantasíi para un gentilhombre Rodriga. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Ulubione "kawałki" z muzyki poważnej 05.09.23, 21:26 O, wolę Fantasię niz Concierto. Odpowiedz Link Zgłoś
beneficia Re: Ulubione "kawałki" z muzyki poważnej / 05.09.23, 19:25 Dużo jest pięknych rzeczy 🙂 Z takich rozmachowych to Rachmaninow, II symfonia i II koncert fortepianowy. Odpowiedz Link Zgłoś
swiezynka77 Re: Ulubione "kawałki" z muzyki poważnej / 05.09.23, 19:26 Koncert D dur Czajkowskiego Va pensiero Trochę wstyd, ale polonez as dur Chopina- zawsze płaczę Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Ulubione "kawałki" z muzyki poważnej 05.09.23, 19:31 swiezynka77 napisał: > > Trochę wstyd, ale polonez as dur Chopina- zawsze płaczę > Siostro! Odpowiedz Link Zgłoś
miruka Re: Ulubione "kawałki" z muzyki poważnej 06.09.23, 21:26 Jaki wstyd, też uwielbiam. No ale ja lubię Matejkę i się do tego przyznaję. A do wątku jeszcze Straszny dwór Moniuszki od początku do końca Odpowiedz Link Zgłoś
igge Re: Ulubione "kawałki" z muzyki poważnej 06.09.23, 23:42 Ja ostatnio z przyjemnością wysłuchałam koncertową wersję opery " Paria" Moniuszki. A myślałam, że nie jestem jego fanką. Już jestem . Odpowiedz Link Zgłoś
igge Re: Ulubione "kawałki" z muzyki poważnej 07.09.23, 01:36 I Koncert fortepianowy e-moll op. 11 Chopina lubię, ktoś wcześniej już się do tego przyznał . Tak wiele i tak różnej muzyki poważnej mogę słuchać bez końca, że chyba nie umiem nazwać jednej czy nawet kilka " kawałków" ulubionymi. W zasadzie niemal każdy wysłuchany koncert jest w danej chwili tym ulubionym. Irytuję troszkę rodzinę swoją " melomanią", dzieci żądają używania słuchawek, syn pomógł w kupnie biletów na ten sezon ale zastrzegł, że wozić mnie na koncerty nie będzie. Wracam do tego, co usłyszałam ale i życia nie starczy by wysłuchać wszystkiego, co chciałabym. Z tego wątku też co nieco ukradnę. Nie znam się niestety na muzyce ale potrafi zdziałać cuda, naprawdę pomaga żyć. Niebo w uszach. Nie przepadam tylko za konkretnymi dwoma instrumentami. Ale może i do nich się kiedyś przekonam. Odpowiedz Link Zgłoś
wuchtaludzi Re: Ulubione "kawałki" z muzyki poważnej / 05.09.23, 19:29 Erik Satie Gnossienne no 1 I Habanera. Odpowiedz Link Zgłoś
cichadziewuszka Re: Ulubione "kawałki" z muzyki poważnej 05.09.23, 20:38 👍 Ja uwielbiam Gymnopedies Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: Ulubione "kawałki" z muzyki poważnej / 05.09.23, 19:29 A Gershwin i Bernstein też wchodzi w grę? Bo tych dwóch to często słucham godzinami. Odpowiedz Link Zgłoś
ewka.n Re: Ulubione "kawałki" z muzyki poważnej / 05.09.23, 19:31 Lola Astanova - Fantaisie Impromptu (OFFICIAL VIDEO) Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Ulubione "kawałki" z muzyki poważnej 05.09.23, 19:37 Wiele tego, ale zawsze i wszędzie "Requiem" Mozarta. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkirr Re: Ulubione "kawałki" z muzyki poważnej 05.09.23, 21:07 😂😂 I od razu więcej melomanów 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Ulubione "kawałki" z muzyki poważnej 06.09.23, 17:19 ja tych chłopaków lubię 2CELLOS - Thunderstruck [;OFFICIAL VIDEO]; Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Ulubione "kawałki" z muzyki poważnej / 05.09.23, 19:35 La Traviata ibiamo, ne’ lieti calici Odpowiedz Link Zgłoś
ewka.n Re: Ulubione "kawałki" z muzyki poważnej / 05.09.23, 19:39 Kommt, ihr Töchter, helft mir klagen (Matthäus-Passion JS Bach) Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Ulubione "kawałki" z muzyki poważnej / 05.09.23, 19:40 oda do mlodosci z IX i kawalki V Beethovena marsz z Aidy chor niewolnikow z Nabucca i kilka innych kawalkow Verdiego alleluja z Mesjasza Handla toccata Bacha praktycznie caly Mozart marsz Radetzkiego Bolero Ravela itd Odpowiedz Link Zgłoś
madame_rita Re: Ulubione "kawałki" z muzyki poważnej 05.09.23, 19:43 do młodości? Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Ulubione "kawałki" z muzyki poważnej 05.09.23, 20:09 ale babol do radosci oczywiscie ! Odpowiedz Link Zgłoś
majenkirr Re: Ulubione "kawałki" z muzyki poważnej 05.09.23, 21:08 Młodość to radość 😌 Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Ulubione "kawałki" z muzyki poważnej / 05.09.23, 19:42 Sonata księżycowa i 5 symfonia Beethovena Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Ulubione "kawałki" z muzyki poważnej 05.09.23, 19:46 pade napisała: > Sonata księżycowa But of course, the one and only ... forever & ever ... Enjoy! Claudio Arrau Beethoven "Moonlight Sonata" (Full) Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Ulubione "kawałki" z muzyki poważnej 05.09.23, 21:37 Księżycowej w kółko słuchał mój tata, mieliśmy małe mieszkanie, więc nie dawała mi zasnąć, nienawidziłam jej, aż nagle któregoś dnia - no, zatrybiło, chyba najlepsze słowo. Ale to na pewno nie był Arrau, chyba Bakst? Odpowiedz Link Zgłoś
majenkirr Re: Ulubione "kawałki" z muzyki poważnej / 05.09.23, 19:48 Oj, dużo by tego było 😅. Można już pisać na emamie, że się uwielbia rosyjskich kompozytorów? Szczególnie owerturę 1812, jak całe Stany zreszta 😂? To tak. Oraz Pendereckiego, którego mi w domu nie pozwalają włączać. Naprawdę trudno byłoby mi wybrać. BARBER Adagio for Strings Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Ulubione "kawałki" z muzyki poważnej 05.09.23, 19:55 majenkirr napisała: > Można już pisać na emamie, że się uwielbia rosyjskich kompozytorów? A wykonawcow? MR jest dla mnie jak Bog (Cello God) A gdy gral Saint-Saens, to w ogole jakby byl bogiem wszechswiata Cheers. Saint-Saens - Concerto No.1 in A Minor / Mstislav Rostropovich Odpowiedz Link Zgłoś
alewcale Re: Ulubione "kawałki" z muzyki poważnej 05.09.23, 20:56 To żart z tym Saint-Saensem? Odpowiedz Link Zgłoś
sylwiastka Re: Ulubione "kawałki" z muzyki poważnej / 05.09.23, 19:58 Sonata fortepianowa b-moll op 35 Chopina - moim muzycznym marzeniem jest wysluchanie jej na zywo, najlepiej na konkursie chopinowskim. 2 Koncert fortepianowy Rachmaninowa Requiem Motzarta Dama pikowa Czajkowskiego ( jako opera bardziej niz sama muzyka) Te trzy slyszalam na zywo. Kolejnym spelnionym marzeniem byl koncer Marthy Argerich w Palau de la Musica Catalana w Barcelonie. Miala dobry repertuar, choc nie moich ulubionych kompozytorow. Generalnie bardzo lubie filharmonie i bylam w wielu miastach, teraz czas na berlinskie sceny. Odpowiedz Link Zgłoś
sylwiastka Re: Ulubione "kawałki" z muzyki poważnej 05.09.23, 20:00 I jeszcze Zbigniew Preisner i muzyka do filmow Kieslowskiego. Szczegolnie Niebieski. Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Ulubione "kawałki" z muzyki poważnej / 05.09.23, 19:58 Najpierw pomyślałam, że nie mam takiego utworu ulubionego, a potem... ej no, przecież Carmina Burana ! ciary na plecach! Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Ulubione "kawałki" z muzyki poważnej 05.09.23, 20:07 i Taniec z szablami Chaczaturiana! Odpowiedz Link Zgłoś
igge Re: Ulubione "kawałki" z muzyki poważnej 07.09.23, 01:51 W Warszawie już chyba drugi sezon co najmniej w TWON można posłuchać. Dostałam od dzieci i męża na urodziny. Lubię Carmina Burana od niepamiętnych czasów. Syn "odziedziczył" po mnie sentyment do Carmina Burana i chce bilety drugi raz na to samo przedstawienie. Akurat te konkretne bilety jakoś łatwo było zdobyć Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Ulubione "kawałki" z muzyki poważnej / 05.09.23, 20:04 To jeszcze podrzuce tak "calosciowo" anything & everything grane przez ktoregokolwiek z Marsalis Brothers (Wynton, Branford, Delfeayo, James) - classic, ale wszak forever changing super good jazz Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
anilorak174 Re: Ulubione "kawałki" z muzyki poważnej / 05.09.23, 20:07 Kanon Lakme Flower duet Delibes Taniec rycerzy z Romea i Julii Prokofieva Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Ulubione "kawałki" z muzyki poważnej / 05.09.23, 20:15 Vivaldi - 4 pory roku zwłaszcza zima Henryk Górecki Symphony no. 3 i Trzy utwory w dawnym stylu Mozart - Requiem in D minor Szymanowski - oba koncerty skrzypcowe, Mity Prokofiew - Romeo i Julia Odpowiedz Link Zgłoś
geigo Re: Ulubione "kawałki" z muzyki poważnej / 05.09.23, 20:17 A te na przykład: Dum Pater Familias (Ensemble Organum) Carl Orff - O Fortuna ~ Carmina Burana Dvořák - Slavonic Dance No. 7 Op. 46 plus Bach, Vivaldi, barok ogólnie, średniowiecze... Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Ulubione "kawałki" z muzyki poważnej / 05.09.23, 20:18 Dużo tego. Na dziś losujemy "Orfeusza" Monteverdiego. Odpowiedz Link Zgłoś
marianna1960 Re: Ulubione "kawałki" z muzyki poważnej / 05.09.23, 20:27 Jordi Savall wszystko co gra, Rachmainoff koncert fortepianowy, Kantaty Bacha, Czajkowski symfonie mogłabym długo wymieniać... Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Ulubione "kawałki" z muzyki poważnej 05.09.23, 20:31 Rachmaninow. Jeszcze nie przeszliśmy na angielską transliterację Odpowiedz Link Zgłoś
szare_kolory Re: Ulubione "kawałki" z muzyki poważnej / 05.09.23, 21:04 Ej, Rita, jesteś mną? Jeśli miałabym wybrać najpiękniejszą wg mnie, to Chór jeńców z Nabucco. A dołożę od siebie Bolero Ravela i Rewolucyjną Chopina. Odpowiedz Link Zgłoś
kandyzowana3x Re: Ulubione "kawałki" z muzyki poważnej 05.09.23, 21:23 Chyba niewystarczająco poważna ale Lakme: Flower duet. Tekst linku Lubię też słuchać chyba wszystko w wykonaniu Orlińskiego. Odpowiedz Link Zgłoś