Dodaj do ulubionych

Czy istnieje ustrojstwo służące do kostkowania

06.09.23, 16:34
warzyw?
Obserwuj wątek
    • mika_p Re: Czy istnieje ustrojstwo służące do kostkowani 06.09.23, 16:39
      Nóż
    • galaxyhitchhiker Re: Czy istnieje ustrojstwo służące do kostkowani 06.09.23, 16:43
      Tak.
      • galaxyhitchhiker Re: Czy istnieje ustrojstwo służące do kostkowani 06.09.23, 16:45
        Dobra, rozwinę: szukaj pod hasłem kostkarka do warzyw. A jak ma być do gotowanych na sałatkę: sitko do krojenia warzyw.
        • mizantropka_20 Re: Czy istnieje ustrojstwo służące do kostkowani 06.09.23, 20:36
          Szukałam, nie znalazłam takiego jakie mi odpowiada, tzn elektryczne acz małogabarytowe. Alligator jest dla mnie za drogi. Sitko mam, ale kompletnie nie umiem z niego korzystać.
          • snajper55 Re: Czy istnieje ustrojstwo służące do kostkowani 06.09.23, 21:18
            mizantropka_20 napisała:

> Szukałam, nie znalazłam takiego jakie mi odpowiada, tzn elektryczne acz małogab
            > arytowe. Alligator jest dla mnie za drogi. Sitko mam, ale kompletnie nie umiem
            > z niego korzystać.

Przeciskasz warzywo przez sitko na ok 0.5 cm i przesuwasz lub przekręcasz, aby przeciśnięte kawałki zostały odcięte przez druciki sitka. Przeciskasz, przekręcasz, przeciskasz...

Cztery boki kostki powstają w trakcie przeciskania, dwa - w momencie skręcania/przesuwania.

S.
    • taje Re: Czy istnieje ustrojstwo służące do kostkowani 06.09.23, 16:49
      Zajrzyj do sąsiedniego wątku o kuchennych gadżetach.
      • mizantropka_20 Re: Czy istnieje ustrojstwo służące do kostkowani 06.09.23, 20:39
        Udzielałam się w nim nawet, ale tam było dużo mowy o rozdrabniaczach, a mnie chodzi o maszynę, która pokroi warzywa w kostkę.
        • snajper55 Re: Czy istnieje ustrojstwo służące do kostkowani 06.09.23, 21:19
          mizantropka_20 napisała:

> Udzielałam się w nim nawet, ale tam było dużo mowy o rozdrabniaczach, a mnie ch
          > odzi o maszynę, która pokroi warzywa w kostkę.

Po co maszynka jak sitko wystarczy?

S.
          • taje Re: Czy istnieje ustrojstwo służące do kostkowani 06.09.23, 21:21
            Sitko pokroi marchewkę albo inne twarde warzywa?
            • snajper55 Re: Czy istnieje ustrojstwo służące do kostkowani 06.09.23, 21:34
              taje napisała:

> Sitko pokroi marchewkę albo inne twarde warzywa?

Nie, pokroi tylko miękkie rzeczy - ugotowaną marchewkę czy ugotowane jajko.

S.
        • mava1 Re: Czy istnieje ustrojstwo służące do kostkowani 07.09.23, 09:50
          i ja także. A nawet pokazywałam tam krajalnice do warzyw. Pokażę raz jeszcze (przykładowe zdjęcie)

https://img9.nokaut.pl/p-db-eb-dbeb23078b8d3c0e7fca95ae5a581ab1250x250/lurch-kitchen-krajalnica-do-warzyw-i-owocow.jpg

Jak widać szatkuje w kostke. Sa różne, wpisz w wyszukiwarkę "krajalnica do warzyw"
          • mizantropka_20 Re: Czy istnieje ustrojstwo służące do kostkowani 07.09.23, 10:28
            Gdzie mogę znaleźć to cudo? Zapewniam, że wpisuję, ale wyskakują mi tarki i rozdrabniacze, albo chiński badziew
            • taje Re: Czy istnieje ustrojstwo służące do kostkowani 07.09.23, 10:45
              Ja kupiłam bardzo podobne (na amazonie), ale jednak plastikowa obudowa się u mnie nie sprawdza, jest podatna na uszkodzenia. Dużo lepiej się sprawuje metalowy aligator - pokroi najtwardsze warzywa typu bataty.
    • silenta Re: Czy istnieje ustrojstwo służące do kostkowani 06.09.23, 17:01
      Najprostsze i najtańsze do gotowanych warzyw i jajek.

www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=sitko+do+krojenia+warzyw#vhid=h74LTuQEglDrpM&vssid=l
      • mysiulek08 Re: Czy istnieje ustrojstwo służące do kostkowani 06.09.23, 17:09
        dokladnie! najprostsze rozwiazenie smile ugotowane warzywa i jajka skroi w minute, oczywiscie z udzialem twoim i noza
        • mysiulek08 Re: Czy istnieje ustrojstwo służące do kostkowani 06.09.23, 17:10
          a do surowych to chyba aligator chwalony przez Taje smile

ja nie mam potrzeby rpwnych kostek, wystarcza mi szatkownica smile
        • mizantropka_20 Re: Czy istnieje ustrojstwo służące do kostkowani 06.09.23, 20:41
          Niestety, kupiłam, użyłam i odstawiłam - wyszła miazga w niczym nie przypominająca kostki.
          • mysiulek08 Re: Czy istnieje ustrojstwo służące do kostkowani 06.09.23, 21:03
            ale jak?

uzywam tego od niepamietamkiedy, zawsze wychodzi rowna kostka czy to jajka czy ugotowana marchewka czy ziemniaki

przeciskam np jajko, odkrawam to co sie przecisnelo (bez odkrawania paski wychodza) i juz, przeciskam z 'dolu' strona z rantem, odcinam z gory - strona bez rantu

miazga to moze i wyjdzie jesli masz bardzo mocno rozgotowane warzywa ale wtedy z kazdego 'ustrojstwa' wyjdzie miazga

w ostatnim watku o gadzetach, polecano tez cos takiego

allegro.pl/oferta/gefu-krajacz-do-warzyw-i-owocow-treppo-12974627566
            • mizantropka_20 Re: Czy istnieje ustrojstwo służące do kostkowani 06.09.23, 21:57
              Dziękuję, chyba zamówię. Co do używania sitka, to mój problem manualny utrudnia mi korzystanie z rzeczy, wymagających synchronizacji obu dłoni, czyli np. jedną trzymam, drugą odcinam, przekręcam itd.
              • mysiulek08 Re: Czy istnieje ustrojstwo służące do kostkowani 06.09.23, 22:11
                tez sie zastanawiam czy sobie nie sprawic 🤔 kostkarka do muma jest sporo drozsza, do KA to jak zwykle miliony monet a to, tez nie takie tanie ale lepsze niz sitko, szczegolnue jesli kroi surowe warzywa

a to nie, to sitko nie dla ciebie, dwie rece jednak maja zajecie
              • maslova Re: Czy istnieje ustrojstwo służące do kostkowani 07.09.23, 08:07
                > Co do używania sitka, to mój problem manualny utrudnia mi korzystanie z rzeczy, wymagających synchronizacji obu dłoni, czyli np. jedną trzymam, drugą odcinam, przekręcam itd.

To wystarczy pokroić rzecz na grube plastry, to trwa 5 sekund, i przeciskać plastry tylko.
              • b-b1 Re: Czy istnieje ustrojstwo służące do kostkowani 07.09.23, 09:21
                mizantropka_20 napisała:

Co do używania sitka, to mój problem manualny utrudnia
                > mi korzystanie z rzeczy, wymagających synchronizacji obu dłoni, czyli np. jed
                > ną trzymam, drugą odcinam, przekręcam itd.
                >

Spróbuj inaczej -ja kroję najpierw w plastry( marchewke , ziemniaka)potem tylko plaster przeciskam przez sitko i juz. Żadnego przekrecania.
      • mankora Re: Czy istnieje ustrojstwo służące do kostkowani 06.09.23, 18:48
        silenta napisała:

> Najprostsze i najtańsze do gotowanych warzyw i jajek.
        >
        > www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=sitko+do+krojenia+warzyw#vhid=h74LTuQEglDrpM&vssid=l

Mnie się podoba, że jest do "ziemniaków i warzyw".
    • jkl13 Re: Czy istnieje ustrojstwo służące do kostkowani 06.09.23, 18:30
      Tak, przystawka do Kenwooda, kostkarka. Idealnie kroi twarde warzywa, ziemniaki, marchew, cebulę.
    • mysiulek08 Re: Czy istnieje ustrojstwo służące do kostkowani 06.09.23, 21:14
      a nie masz np robota planetarnego? moze jest przystawka do ciecia kostek?

bosch do mum'ow ma, kenwood tez (forumka pisala) a czy KA to nie wiem
      • mizantropka_20 Re: Czy istnieje ustrojstwo służące do kostkowani 06.09.23, 22:00
        Nie mam i nie mam już miejsca na niego, inaczej już dawno byłby na stanie - uwielbiam gadżety i AGD kuchenne.
        • mysiulek08 Re: Czy istnieje ustrojstwo służące do kostkowani 06.09.23, 22:12
          ja juz zaczynam sie korkowac a mam zasade 'jedna rzecz kupiona - jednej sie pozbywam', tylko co jesli nie mam sie juz czego pozbyc?? 😂
          • taje Re: Czy istnieje ustrojstwo służące do kostkowani 06.09.23, 22:13
            Trzeba dom powiększyć 😁
            • mysiulek08 Re: Czy istnieje ustrojstwo służące do kostkowani 06.09.23, 22:30
              zmierzamy ku temu, nowy bedzie duzo wiekszy a na pewno lepiej rozplanowy niz obecny
    • madame_edith Re: Czy istnieje ustrojstwo służące do kostkowani 06.09.23, 22:26
      Bosh Mum posiada końcówke do krojenia w kostkę. Ale jak nie masz to nie wiem czy warto aż całego robota w tym celu kupować.
      • madame_edith Re: Czy istnieje ustrojstwo służące do kostkowani 06.09.23, 22:28
        Dodam, że moim osobistym zdaniem te kostki z Bosha są do sałatki za duże 😁

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka