galaxyhitchhiker Re: Czy istnieje ustrojstwo służące do kostkowani 06.09.23, 16:43 Tak. Odpowiedz Link Zgłoś
galaxyhitchhiker Re: Czy istnieje ustrojstwo służące do kostkowani 06.09.23, 16:45 Dobra, rozwinę: szukaj pod hasłem kostkarka do warzyw. A jak ma być do gotowanych na sałatkę: sitko do krojenia warzyw. Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka_20 Re: Czy istnieje ustrojstwo służące do kostkowani 06.09.23, 20:36 Szukałam, nie znalazłam takiego jakie mi odpowiada, tzn elektryczne acz małogabarytowe. Alligator jest dla mnie za drogi. Sitko mam, ale kompletnie nie umiem z niego korzystać. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Czy istnieje ustrojstwo służące do kostkowani 06.09.23, 21:18 mizantropka_20 napisała: > Szukałam, nie znalazłam takiego jakie mi odpowiada, tzn elektryczne acz małogab > arytowe. Alligator jest dla mnie za drogi. Sitko mam, ale kompletnie nie umiem > z niego korzystać. Przeciskasz warzywo przez sitko na ok 0.5 cm i przesuwasz lub przekręcasz, aby przeciśnięte kawałki zostały odcięte przez druciki sitka. Przeciskasz, przekręcasz, przeciskasz... Cztery boki kostki powstają w trakcie przeciskania, dwa - w momencie skręcania/przesuwania. S. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Czy istnieje ustrojstwo służące do kostkowani 06.09.23, 16:49 Zajrzyj do sąsiedniego wątku o kuchennych gadżetach. Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka_20 Re: Czy istnieje ustrojstwo służące do kostkowani 06.09.23, 20:39 Udzielałam się w nim nawet, ale tam było dużo mowy o rozdrabniaczach, a mnie chodzi o maszynę, która pokroi warzywa w kostkę. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Czy istnieje ustrojstwo służące do kostkowani 06.09.23, 21:19 mizantropka_20 napisała: > Udzielałam się w nim nawet, ale tam było dużo mowy o rozdrabniaczach, a mnie ch > odzi o maszynę, która pokroi warzywa w kostkę. Po co maszynka jak sitko wystarczy? S. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Czy istnieje ustrojstwo służące do kostkowani 06.09.23, 21:21 Sitko pokroi marchewkę albo inne twarde warzywa? Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Czy istnieje ustrojstwo służące do kostkowani 06.09.23, 21:34 taje napisała: > Sitko pokroi marchewkę albo inne twarde warzywa? Nie, pokroi tylko miękkie rzeczy - ugotowaną marchewkę czy ugotowane jajko. S. Odpowiedz Link Zgłoś
mava1 Re: Czy istnieje ustrojstwo służące do kostkowani 07.09.23, 09:50 i ja także. A nawet pokazywałam tam krajalnice do warzyw. Pokażę raz jeszcze (przykładowe zdjęcie) Jak widać szatkuje w kostke. Sa różne, wpisz w wyszukiwarkę "krajalnica do warzyw" Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka_20 Re: Czy istnieje ustrojstwo służące do kostkowani 07.09.23, 10:28 Gdzie mogę znaleźć to cudo? Zapewniam, że wpisuję, ale wyskakują mi tarki i rozdrabniacze, albo chiński badziew Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Czy istnieje ustrojstwo służące do kostkowani 07.09.23, 10:45 Ja kupiłam bardzo podobne (na amazonie), ale jednak plastikowa obudowa się u mnie nie sprawdza, jest podatna na uszkodzenia. Dużo lepiej się sprawuje metalowy aligator - pokroi najtwardsze warzywa typu bataty. Odpowiedz Link Zgłoś
silenta Re: Czy istnieje ustrojstwo służące do kostkowani 06.09.23, 17:01 Najprostsze i najtańsze do gotowanych warzyw i jajek. www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=sitko+do+krojenia+warzyw#vhid=h74LTuQEglDrpM&vssid=l Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Czy istnieje ustrojstwo służące do kostkowani 06.09.23, 17:09 dokladnie! najprostsze rozwiazenie ugotowane warzywa i jajka skroi w minute, oczywiscie z udzialem twoim i noza Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Czy istnieje ustrojstwo służące do kostkowani 06.09.23, 17:10 a do surowych to chyba aligator chwalony przez Taje ja nie mam potrzeby rpwnych kostek, wystarcza mi szatkownica Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka_20 Re: Czy istnieje ustrojstwo służące do kostkowani 06.09.23, 20:41 Niestety, kupiłam, użyłam i odstawiłam - wyszła miazga w niczym nie przypominająca kostki. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Czy istnieje ustrojstwo służące do kostkowani 06.09.23, 21:03 ale jak? uzywam tego od niepamietamkiedy, zawsze wychodzi rowna kostka czy to jajka czy ugotowana marchewka czy ziemniaki przeciskam np jajko, odkrawam to co sie przecisnelo (bez odkrawania paski wychodza) i juz, przeciskam z 'dolu' strona z rantem, odcinam z gory - strona bez rantu miazga to moze i wyjdzie jesli masz bardzo mocno rozgotowane warzywa ale wtedy z kazdego 'ustrojstwa' wyjdzie miazga w ostatnim watku o gadzetach, polecano tez cos takiego allegro.pl/oferta/gefu-krajacz-do-warzyw-i-owocow-treppo-12974627566 Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka_20 Re: Czy istnieje ustrojstwo służące do kostkowani 06.09.23, 21:57 Dziękuję, chyba zamówię. Co do używania sitka, to mój problem manualny utrudnia mi korzystanie z rzeczy, wymagających synchronizacji obu dłoni, czyli np. jedną trzymam, drugą odcinam, przekręcam itd. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Czy istnieje ustrojstwo służące do kostkowani 06.09.23, 22:11 tez sie zastanawiam czy sobie nie sprawic 🤔 kostkarka do muma jest sporo drozsza, do KA to jak zwykle miliony monet a to, tez nie takie tanie ale lepsze niz sitko, szczegolnue jesli kroi surowe warzywa a to nie, to sitko nie dla ciebie, dwie rece jednak maja zajecie Odpowiedz Link Zgłoś
maslova Re: Czy istnieje ustrojstwo służące do kostkowani 07.09.23, 08:07 > Co do używania sitka, to mój problem manualny utrudnia mi korzystanie z rzeczy, wymagających synchronizacji obu dłoni, czyli np. jedną trzymam, drugą odcinam, przekręcam itd. To wystarczy pokroić rzecz na grube plastry, to trwa 5 sekund, i przeciskać plastry tylko. Odpowiedz Link Zgłoś
b-b1 Re: Czy istnieje ustrojstwo służące do kostkowani 07.09.23, 09:21 mizantropka_20 napisała: Co do używania sitka, to mój problem manualny utrudnia > mi korzystanie z rzeczy, wymagających synchronizacji obu dłoni, czyli np. jed > ną trzymam, drugą odcinam, przekręcam itd. > Spróbuj inaczej -ja kroję najpierw w plastry( marchewke , ziemniaka)potem tylko plaster przeciskam przez sitko i juz. Żadnego przekrecania. Odpowiedz Link Zgłoś
mankora Re: Czy istnieje ustrojstwo służące do kostkowani 06.09.23, 18:48 silenta napisała: > Najprostsze i najtańsze do gotowanych warzyw i jajek. > > www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=sitko+do+krojenia+warzyw#vhid=h74LTuQEglDrpM&vssid=l Mnie się podoba, że jest do "ziemniaków i warzyw". Odpowiedz Link Zgłoś
jkl13 Re: Czy istnieje ustrojstwo służące do kostkowani 06.09.23, 18:30 Tak, przystawka do Kenwooda, kostkarka. Idealnie kroi twarde warzywa, ziemniaki, marchew, cebulę. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Czy istnieje ustrojstwo służące do kostkowani 06.09.23, 21:14 a nie masz np robota planetarnego? moze jest przystawka do ciecia kostek? bosch do mum'ow ma, kenwood tez (forumka pisala) a czy KA to nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka_20 Re: Czy istnieje ustrojstwo służące do kostkowani 06.09.23, 22:00 Nie mam i nie mam już miejsca na niego, inaczej już dawno byłby na stanie - uwielbiam gadżety i AGD kuchenne. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Czy istnieje ustrojstwo służące do kostkowani 06.09.23, 22:12 ja juz zaczynam sie korkowac a mam zasade 'jedna rzecz kupiona - jednej sie pozbywam', tylko co jesli nie mam sie juz czego pozbyc?? 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Czy istnieje ustrojstwo służące do kostkowani 06.09.23, 22:13 Trzeba dom powiększyć 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Czy istnieje ustrojstwo służące do kostkowani 06.09.23, 22:30 zmierzamy ku temu, nowy bedzie duzo wiekszy a na pewno lepiej rozplanowy niz obecny Odpowiedz Link Zgłoś
madame_edith Re: Czy istnieje ustrojstwo służące do kostkowani 06.09.23, 22:26 Bosh Mum posiada końcówke do krojenia w kostkę. Ale jak nie masz to nie wiem czy warto aż całego robota w tym celu kupować. Odpowiedz Link Zgłoś
madame_edith Re: Czy istnieje ustrojstwo służące do kostkowani 06.09.23, 22:28 Dodam, że moim osobistym zdaniem te kostki z Bosha są do sałatki za duże 😁 Odpowiedz Link Zgłoś