Dodaj do ulubionych

Ubezpieczenie szkolne - gdzie kupujecie w tym roku

07.09.23, 14:25
Dotychczas kupowałam zawsze w jednym miejscu, ale obraziłam się, gdy odmówili wypłaty czegokolwiek, gdy syn wylądował na pół wakacji na rehabilitacji kręgosłupa, którego najwyższe w tej firmie ubezpieczenie nie miało w OWU. Za skaleczenie mogliby dać stówę, za pęknięcie kręgu i 30 dni chodzenia na zabiegi - okrągłe ziobro. Szukam więc nowego ubezpieczyciela, z dobrym stosunkiem ceny do zakresu. Również urazy sportowe, ale bez sportów ekstremalnych. Możecie coś polecić?
Obserwuj wątek
    • jkl13 Re: Ubezpieczenie szkolne - gdzie kupujecie w tym 07.09.23, 15:13
      Generali, od lat, w tym ubezpieczenie sportowca. Do tej pory wypłacali odszkodowania bez problemu, a płacę ok. 60 zł rocznie za dziecko.
    • maleficent6 Re: Ubezpieczenie szkolne - gdzie kupujecie w tym 07.09.23, 15:44
      Ja ubezpieczam dzieci w Generali, mąż w PZU, z obu jestem zadowolona, ewentualne wypłaty odszkodowania zazwyczaj w ciągu 2dni na koncie. Z tym, że nie jest to typowo ubezpieczenie szkolne, tylko na życie.
      Plus płacę to co w szkole.
    • awf-33 Re: Ubezpieczenie szkolne - gdzie kupujecie w tym 07.09.23, 15:58
      Interesik, kontuzja na wf, wypłacili 900 zł bez gadania.
      • awf-33 Re: Ubezpieczenie szkolne - gdzie kupujecie w tym 07.09.23, 15:59
        awf-33 napisała:

> Interesik, kontuzja na wf, wypłacili 900 zł bez gadania.

*interrisk
        • sol_13 Re: Ubezpieczenie szkolne - gdzie kupujecie w tym 07.09.23, 20:53
          Też mam interrisk od trzech lat, ale jeszcze nie musieliśmy na szczęście korzystać.
          To dobrze, ze wypłacają.
    • engine8t Re: Ubezpieczenie szkolne - gdzie kupujecie w tym 07.09.23, 19:32
      Tzn rodzice musza sobie prywatnie wykupywac ubezpieczenie na wypadek wypadku w szkole?
      A dzieci nie sa ubezpieczone "za darmo" tak jak dorosli i z "puli" rodzicow?

• sol_13 Re: Ubezpieczenie szkolne - gdzie kupujecie w tym 07.09.23, 20:55
        Są podpięte do składek ZUS rodziców, co upoważnia je do darmowego leczenia w ramach nfz.
        Ubezpieczenia prywatne to inna sprawa, każdy ma jakie chce (lub nie) i nie są za darmo.
        • engine8t Re: Ubezpieczenie szkolne - gdzie kupujecie w tym 07.09.23, 20:58
          No wiec o co chodzi z tymi dodatkowymi ubezpieczeniami w szkole jak wyzej?
          • sol_13 Re: Ubezpieczenie szkolne - gdzie kupujecie w tym 07.09.23, 21:07
            Dziecko złamie nogę na wf-kasa.
            Ktoś mu połamie okulary-kasa.
            Ktoś mu wybije ząb-kasa.
            Kasa też za każdy dzień w szpitalu.
            To są ubezpieczenia NNW.
            • engine8t Re: Ubezpieczenie szkolne - gdzie kupujecie w tym 07.09.23, 21:16
              Tzn - "kasa" to znaczy kasa od ciebie z kieszeni czy do ciebie z ubezpieczenia?
              Pytam bo
              Trudno byloby uwierzyc aby sie ubezpieczac po to aby dostac kase za wypadek (tzn odnosic korzysci w wypadkow) i jedyny sens chyba ma to aby wysokie koszty leczenia byly pokryte? Ale na wszelki wypadek pytam.

Wyglada ze wszytko powinno byc pod parasolem zwyklego ubezpieczeni w NFZ ( moze z wyjatkiem zlamanych okularow) i tego co szkola oferuje?
              NFZ nie zajmie sie zlaman noga, wybitym zebem czy kosztami szpitala?
              Tzn jesli tego "Normalne" ubezpieczenie nie obejmuje, To co w takim razie obejmuje?
              • mak_z_figa Re: Ubezpieczenie szkolne - gdzie kupujecie w tym 07.09.23, 21:40
                NFZ zapewnia leczenie w ramach podstawowej ochrony zdrowia (czy jak to się formalnie nazywa). Prywatne ubezpieczenia to wypłata odszkodowania za uszczerbek na zdrowiu czy pobyt w szpitalu.
              • maleficent6 Re: Ubezpieczenie szkolne - gdzie kupujecie w tym 07.09.23, 23:00
                No ale czego nie rozumiesz?
                Jeśli dziecko złamie mogę, to na NFZ dostanę gips i termin rehabilitacji za 2 lata. Z prywatnego ubezpieczenia mam kasę, mogę więc opłacić np. prywatne wizyty u rehabilitanta, ortopedy, fizjoterapeuty, korepetycje z matmy, bo dziecko siedzi 6 tyg w domu czy co tam akurat będzie potrzebne. Jest to dodatkowy zastrzyk gotówki w razie nieprzewidzianych zdarzeń losowych.
                Jeśli dziecko uszkodzi sobie okulary, to kupuję nowe z ubezpieczenia. Jeśli dziecko komuś uszkodzi okulary, to kupuję nowe z ubezpieczenia.
                Jeśli umrę, to stary ma trochę kasy i szansę ogarnąć życie.
                To nie jest ubezpieczenie na NFZ, żebyś mógł do pediatry z dzieciakiem iść. W dzisiejszych czasach można ubezpieczyć wszystko w zasadzie.
              • samawsnach Re: Ubezpieczenie szkolne - gdzie kupujecie w tym 07.09.23, 23:23
                engine8t napisał:

> Trudno byloby uwierzyc aby sie ubezpieczac po to aby dostac kase za wypadek (tz
                > n odnosic korzysci w wypadkow) i jedyny sens chyba ma to aby wysokie koszty lec
                > zenia byly pokryte? Ale na wszelki wypadek pytam.
                >
                Nie za bardzo rozumiesz sens ubezpieczeń, co?
                • engine8t Re: Ubezpieczenie szkolne - gdzie kupujecie w tym 08.09.23, 01:43
                  No rozumiem. Przynajmmniej sie staram poniewaz ja sie ubezpieczam jedynie od przypadkow kiedy wypadek by mnie zriujnwal albo powaznie zachwial finansowo jako ze ubezpieczenie w 90% dla klienta to kasa wyrzucona w bloto a dla ubezpieczyciela to kopalania zlotasmile
                  Jesli takie ubezpieczeni kosztuje np 100 zl na rok to jest OK ale gdyby to bylo 100 zl na miesiac i max 15k porywanych kosztow to juz bylaby inna historia.

• sol_13 Re: Ubezpieczenie szkolne - gdzie kupujecie w tym 08.09.23, 07:02
                    74 na rok za dwoje dzieci ostatnio zapłaciłam więc nie jest to szczególny wydatek.
            • szczera.wiera Re: Ubezpieczenie szkolne - gdzie kupujecie w tym 07.09.23, 21:26
              Kasa? Stówka zazwyczaj
              • melikles Re: Ubezpieczenie szkolne - gdzie kupujecie w tym 07.09.23, 21:31
                Zależy. Uszkodzenie kolana na wf. 9000 zł.
          • melikles Re: Ubezpieczenie szkolne - gdzie kupujecie w tym 07.09.23, 21:20
            Chodzi o ubezpieczenie dodatkowe. NFZ gwarantuje leczenie. Natomiast dobrowolne ubezpieczenie szkolne zapewnia wypłatę dodatkowego świadczenia za wypadek. Są oczywiście także ubezpieczenia NNW rodziców obejmujące dzieci.
      • szczera.wiera Re: Ubezpieczenie szkolne - gdzie kupujecie w tym 07.09.23, 21:26
        Są, ale czemu firemki ubezpieczeniowe nie miałyby wyciągnąć trochę kasy
        • melikles Re: Ubezpieczenie szkolne - gdzie kupujecie w tym 07.09.23, 21:32
          "Firemki"?
          • bazia_morska Re: Ubezpieczenie szkolne - gdzie kupujecie w tym 08.09.23, 06:41
            W Rosji tak na nie mówią.
        • thank_you Re: Ubezpieczenie szkolne - gdzie kupujecie w tym 08.09.23, 07:55
          Dostajesz zwrot leczenia prywatnego. Czyli na NFZ załamują twojemu dziecku noge w ciężki gips a przy złamaniu obojczyka musisz kupić ortezę. Mając ubezpieczenie NNW - dostaniesz Zarot za leczenie i lekki gips oraz orteze. I jesli nie masz ubezpieczenia prywatnego to i tak mozesz korzystać z prywatnego leczenia - bedzie jedynie zrefundowane
    • xantostrephomonas Re: Ubezpieczenie szkolne - gdzie kupujecie w tym 07.09.23, 21:51
      Allianz (wcześniej Aviva). Młodzież z tych często kontuzjowanych. Wypłata odszkodowania kilkakrotnie. Nigdy nie było żadnych problemów.
      • sol_13 Re: Ubezpieczenie szkolne - gdzie kupujecie w tym 08.09.23, 07:04
        Z Allianz też mam dobre doświadczenia jeśli chodzi o wypłatę z ubezpieczenia mieszkania, szybko i z górką policzone (po zalaniu).
    • hippolina Re: Ubezpieczenie szkolne - gdzie kupujecie w tym 08.09.23, 06:08
      Generali, płacę około 180zł rocznie, jeszcze (dziękować bogom) nie było okazji do wypłaty odszkodowania.
    • hosta_73 Re: Ubezpieczenie szkolne - gdzie kupujecie w tym 08.09.23, 06:38
      W PZU, przy ubezpieczeniu na życie mamy wykupioną cegiełkę NNW na dziecko za 5zl/m-c..
    • 18lipcowa3 Re: Ubezpieczenie szkolne - gdzie kupujecie w tym 08.09.23, 07:02
      Kupuje z generali przez bezpieczny.pl
    • czarna_kita Re: Ubezpieczenie szkolne - gdzie kupujecie w tym 08.09.23, 07:43
      W Generali od kilku lat. Zaczęłam od najstarszego syna, teraz mam tam młodych. Bez problemu wypłata.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka