raczek47 07.09.23, 17:17 Syn dzisiaj napotkał takiego olbrzyma i jesteśmy ciekawi od jakiego owada toto? Mierzyli miarką,miała około 10-u cm. Ja mam ciarki,jak na nią patrzę 🙂 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
heca7 Re: Czy ematka zna się na gąsienicach? 07.09.23, 17:31 Google mówi, że Trociniarka Czerwica. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Czy ematka zna się na gąsienicach? 07.09.23, 17:32 Jakby co to groźny szkodnik. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Czy ematka zna się na gąsienicach? 07.09.23, 17:35 raczek47 napisała: > Syn dzisiaj napotkał takiego olbrzyma i jesteśmy ciekawi od jakiego owada toto? > Mierzyli miarką,miała około 10-u cm. > Ja mam ciarki,jak na nią patrzę 🙂 Trociniarka czerwica? pl.m.wikipedia.org/wiki/Trociniarka_czerwica S. Odpowiedz Link Zgłoś
raczek47 Re: Czy ematka zna się na gąsienicach? 07.09.23, 17:39 Dziękuję bardzo 😘😘😘 Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Czy ematka zna się na gąsienicach? 08.09.23, 05:42 Na przyszłość .Klikasz na zdjęcie i wujek Google ci pokaże 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
raczek47 Re: Czy ematka zna się na gąsienicach? 08.09.23, 06:48 taniarada napisał: > Na przyszłość .Klikasz na zdjęcie i wujek Google ci pokaże 🤣 Ale zobacz,ile tu jeszcze ciekawych informacji wrzuciła forumka. Z netu bym tyle się nie dowiedziała. Odpowiedz Link Zgłoś
geigo Re: Czy ematka zna się na gąsienicach? 07.09.23, 18:45 Gąsienica już oznaczona, więc dopiszę tylko, że wędruje teraz w poszukiwaniu miejsca, w którym mogłaby sobie zbudować oprzęd na zimowanie - ten osobnik jest już porządnie wyrośnięty (i z racji tych rozmiarów można by napisać "osobnica" bo to zapewne samiczka), więc najprawdopodobniej będzie to również oprzęd, w którym zmieni się w poczwarkę i wylęgnie jako motyl w przyszłym roku, późną wiosną albo latem. W tym roku na rodos trafił mi się taki nieoczekiwany wylęg, tyle że był to samczyk. Ten gatunek rozwija się długo w stadium gąsienicy, bo nawet do 4 lat. Aha, i trociniarka nie jest wcale takim strasznym szkodnikiem (pomijając już fakt, że takie pojęcie w przyrodzie nie ma zastosowania). Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Czy ematka zna się na gąsienicach? 07.09.23, 18:48 Wygląda jak spleśniały:p Odpowiedz Link Zgłoś
geigo Re: Czy ematka zna się na gąsienicach? 07.09.23, 21:34 szarmszejk123 napisał(a): > Wygląda jak spleśniały:p Ta pleśń i ogólnie wzór na skrzydłach genialnie kamufluje trociniarkę w jej naturalnym środowisku, czyli na korze drzewa, imitując porosty, spękania kory itd.; dodatkowo to obrzeżone bielą i czernią wzniesienie z włosków na tułowiu wygląda jak ślad po ułamanej gałązce. Na tej stronie można zobaczyć bardzo dobrze ilustrujące to zdjęcie: ukmoths.org.uk/species/cossus-cossus/ "Mój" trociniarek siedział na ścianie działkowego domku, więc był bardziej widoczny niż zakamuflowany - aczkolwiek siedział tak totalnie nieruchomo, że trochę czasu zajęło mi zauważenie go - ale był całkiem świeżo po wylęgu (blisko tego miejsca udało mi się później znaleźć pustą osłonkę poczwarkową), więc niespecjalnie mógł sobie przebierać w tłach Odpowiedz Link Zgłoś
mamolka1 Re: Czy ematka zna się na gąsienicach? 08.09.23, 04:36 Za każdym razem kiedy pojawia się wpis o jakimś owadzie czy innym żuczku czekam na twój wpis. Bardzo lubię twoje odpowiedzi - widać duża wiedzę i sympatię do stworzonek które z reguły raczej sympatii nie budzay😉. To twój zawód czy pasja? Odpowiedz Link Zgłoś
login.na.raz Re: Czy ematka zna się na gąsienicach? 08.09.23, 05:36 Ja też przeczytałam to z ogromną przyjemnością! Odpowiedz Link Zgłoś
geigo Re: Czy ematka zna się na gąsienicach? 08.09.23, 16:45 A dziękuję bardzo wszystkim Pasja, od małego fascynowały mnie głównie sześcionogi, ale te ośmio- też, i tak mi to zafascynowanie zostało do dzisiaj Odpowiedz Link Zgłoś
raczek47 Re: Czy ematka zna się na gąsienicach? 07.09.23, 19:53 Wow,szacunek za wiedzę. Dziękuję bardzo 🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Czy ematka zna się na gąsienicach? 08.09.23, 10:35 geigo napisała: > Aha, i trociniarka nie jest wcale takim strasznym szkodnikiem (pomijając już fa > kt, że takie pojęcie w przyrodzie nie ma zastosowania). Określenia chwast, szkodnik wymyślił człowiek, gdy zaczął walczyć z przyrodą. Dość dawno temu. Jakieś 12 tys. lat temu, gdy zaczal zajmować się rolnictwem. S. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Czy ematka zna się na gąsienicach? 08.09.23, 16:46 Jezusiezłoty, jakie obrzydlistwo 🤮 Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Czy ematka zna się na gąsienicach? 08.09.23, 16:48 Przy czym pasje i wiedzę bardzo podziwiam Odpowiedz Link Zgłoś
zielonyjeziorak Re: Czy ematka zna się na gąsienicach? 07.09.23, 21:01 Widziałam to bydlę na żywo - robi wrażenie Odpowiedz Link Zgłoś
premeda Re: Czy ematka zna się na gąsienicach? 08.09.23, 08:25 O też widziałam na żywo, przełaził przez drogę, aż z kijkami przystanęłam z wrażenia 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
ania_z_zielonymii Re: Czy ematka zna się na gąsienicach? 08.09.23, 16:50 Też się dzisiaj u mnie pojawiła na kanapie ogrodowej. Skierowałam ją do sąsiada, który mnie wkurza😑 Odpowiedz Link Zgłoś