Dodaj do ulubionych

Czy ematka zna się na gąsienicach?

07.09.23, 17:17
Syn dzisiaj napotkał takiego olbrzyma i jesteśmy ciekawi od jakiego owada toto? Mierzyli miarką,miała około 10-u cm.
Ja mam ciarki,jak na nią patrzę 🙂
Obserwuj wątek
    • heca7 Re: Czy ematka zna się na gąsienicach? 07.09.23, 17:31
      Google mówi, że Trociniarka Czerwica.
      • heca7 Re: Czy ematka zna się na gąsienicach? 07.09.23, 17:32
        Jakby co to groźny szkodnik.
    • snajper55 Re: Czy ematka zna się na gąsienicach? 07.09.23, 17:35
      raczek47 napisała:

> Syn dzisiaj napotkał takiego olbrzyma i jesteśmy ciekawi od jakiego owada toto?
      > Mierzyli miarką,miała około 10-u cm.
      > Ja mam ciarki,jak na nią patrzę 🙂

Trociniarka czerwica?

pl.m.wikipedia.org/wiki/Trociniarka_czerwica
      S.
      • raczek47 Re: Czy ematka zna się na gąsienicach? 07.09.23, 17:39
        Dziękuję bardzo 😘😘😘
        • taniarada Re: Czy ematka zna się na gąsienicach? 08.09.23, 05:42
          Na przyszłość .Klikasz na zdjęcie i wujek Google ci pokaże 🤣
          • raczek47 Re: Czy ematka zna się na gąsienicach? 08.09.23, 06:48
            taniarada napisał:

> Na przyszłość .Klikasz na zdjęcie i wujek Google ci pokaże 🤣

Ale zobacz,ile tu jeszcze ciekawych informacji wrzuciła forumka. Z netu bym tyle się nie dowiedziała.
    • geigo Re: Czy ematka zna się na gąsienicach? 07.09.23, 18:45
      Gąsienica już oznaczona, więc dopiszę tylko, że wędruje teraz w poszukiwaniu miejsca, w którym mogłaby sobie zbudować oprzęd na zimowanie - ten osobnik jest już porządnie wyrośnięty (i z racji tych rozmiarów można by napisać "osobnica" wink bo to zapewne samiczka), więc najprawdopodobniej będzie to również oprzęd, w którym zmieni się w poczwarkę i wylęgnie jako motyl w przyszłym roku, późną wiosną albo latem. W tym roku na rodos trafił mi się taki nieoczekiwany wylęg, tyle że był to samczyk. Ten gatunek rozwija się długo w stadium gąsienicy, bo nawet do 4 lat.
      Aha, i trociniarka nie jest wcale takim strasznym szkodnikiem (pomijając już fakt, że takie pojęcie w przyrodzie nie ma zastosowania).
      • szarmszejk123 Re: Czy ematka zna się na gąsienicach? 07.09.23, 18:48
        Wygląda jak spleśniały:p
        • geigo Re: Czy ematka zna się na gąsienicach? 07.09.23, 21:34
          szarmszejk123 napisał(a):

> Wygląda jak spleśniały:p

big_grin Ta pleśń i ogólnie wzór na skrzydłach genialnie kamufluje trociniarkę w jej naturalnym środowisku, czyli na korze drzewa, imitując porosty, spękania kory itd.; dodatkowo to obrzeżone bielą i czernią wzniesienie z włosków na tułowiu wygląda jak ślad po ułamanej gałązce. Na tej stronie można zobaczyć bardzo dobrze ilustrujące to zdjęcie:
          ukmoths.org.uk/species/cossus-cossus/
          "Mój" trociniarek wink siedział na ścianie działkowego domku, więc był bardziej widoczny niż zakamuflowany - aczkolwiek siedział tak totalnie nieruchomo, że trochę czasu zajęło mi zauważenie go - ale był całkiem świeżo po wylęgu (blisko tego miejsca udało mi się później znaleźć pustą osłonkę poczwarkową), więc niespecjalnie mógł sobie przebierać w tłach wink
          • mamolka1 Re: Czy ematka zna się na gąsienicach? 08.09.23, 04:36
            Za każdym razem kiedy pojawia się wpis o jakimś owadzie czy innym żuczku czekam na twój wpis.
            Bardzo lubię twoje odpowiedzi - widać duża wiedzę i sympatię do stworzonek które z reguły raczej sympatii nie budzay😉.
            To twój zawód czy pasja?
            • login.na.raz Re: Czy ematka zna się na gąsienicach? 08.09.23, 05:36
              Ja też przeczytałam to z ogromną przyjemnością!
            • geigo Re: Czy ematka zna się na gąsienicach? 08.09.23, 16:45
              A dziękuję bardzo wszystkim smile
              Pasja, od małego fascynowały mnie głównie sześcionogi, ale te ośmio- też, i tak mi to zafascynowanie zostało do dzisiaj wink
      • raczek47 Re: Czy ematka zna się na gąsienicach? 07.09.23, 19:53
        Wow,szacunek za wiedzę.
        Dziękuję bardzo 🙂
      • snajper55 Re: Czy ematka zna się na gąsienicach? 08.09.23, 10:35
        geigo napisała:

> Aha, i trociniarka nie jest wcale takim strasznym szkodnikiem (pomijając już fa
        > kt, że takie pojęcie w przyrodzie nie ma zastosowania).

Określenia chwast, szkodnik wymyślił człowiek, gdy zaczął walczyć z przyrodą. Dość dawno temu. Jakieś 12 tys. lat temu, gdy zaczal zajmować się rolnictwem.

S.
      • cosmetic.wipes Re: Czy ematka zna się na gąsienicach? 08.09.23, 16:46
        Jezusiezłoty, jakie obrzydlistwo 🤮
        • cosmetic.wipes Re: Czy ematka zna się na gąsienicach? 08.09.23, 16:48
          Przy czym pasje i wiedzę bardzo podziwiam
    • zielonyjeziorak Re: Czy ematka zna się na gąsienicach? 07.09.23, 21:01
      Widziałam to bydlę na żywo - robi wrażenie smile
      • premeda Re: Czy ematka zna się na gąsienicach? 08.09.23, 08:25
        O też widziałam na żywo, przełaził przez drogę, aż z kijkami przystanęłam z wrażenia 😀
    • ania_z_zielonymii Re: Czy ematka zna się na gąsienicach? 08.09.23, 16:50
      Też się dzisiaj u mnie pojawiła na kanapie ogrodowej. Skierowałam ją do sąsiada, który mnie wkurza😑

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka