Dodaj do ulubionych

Za co cenicie szkołę Waszych dzieci?

07.09.23, 23:07
Myślę sobie, że przecież wciąż dzieciaczki (również emam) jeżdżą na wycieczki, ktoś z nimi chodzi do muzeum/kina/teatru, gdzieś tam te wynika nauczana niekoniecznie najgorsze (no tak, może zasługa korków, ale czy tylko?) , jakieś innowacje, jakaś współpraca ze środowiskiem, apele/występy - ktoś to robi przecież, a to też wysiłek. I to też uczy, choćby tego, żeby zapukać , wejść, mówić. Ciągle znam nauczycieli, którzy działają, którym się chce.
Co Waszym zdaniem można zrobić, żeby było lepiej? Żeby nie zgnębić tych idealistów, którzy wciąż są.
Czy ktoś ma dobre zdanie o polskiej szkole?
Obserwuj wątek
    • gaskama Re: Za co cenicie szkołę Waszych dzieci? 07.09.23, 23:17
      Ja ceniłam lo młodego.za to, że nie rankingi były dla nich najważniejsze. Był luz, festiwal teatralny, poważne traktowanie młodzieży. Fajna młodzież. Taką ta szkoła przyciaga. Imprezowali, uczyli się, wyjeżdżali razem ... no fajni mlodzi ludzie. Młody jest na 3 roku studiow I nadal uważa, że to był świetny wybór.
      • alfa36 Re: Za co cenicie szkołę Waszych dzieci? 07.09.23, 23:55
        Fajnie taką opinie przeczytać. Csky czas myślę, że może nie jest tak beznadziejnie, że zdarzają się perełki (choćby nasze nauczycielki EMamy).
    • kulka-online Re: Za co cenicie szkołę Waszych dzieci? 08.09.23, 07:09
      Ja jestem pod wrażeniem jeżeli widać takie dodatkowe aktywności, które nie są obowiązkiem nauczyciela czy wychowawcy. U syna to była wycieczka 7-dniowa oraz np. noc filmowa.
    • chococaffe Re: Za co cenicie szkołę Waszych dzieci? 08.09.23, 07:21
      Dla mnie 12 lat edukacji szkolnej dziecka to już historia, ale bardzo dobra historia. Szkoły ceniłam za szacunek do ucznia (i ludzi w ogóle). I za edukację szerszą niż tylko realizowanie materiałów pod kątem egzaminów.

Bardzo doceniam wysiłek nauczycieli w te dodatkowe aktywności, jestem pełna podziwu, ale podstawą jest to co wyżej.

p.s. szkoły wybierane uważnie
    • szmytka1 Re: Za co cenicie szkołę Waszych dzieci? 08.09.23, 07:25
      Już miałam napisać, że za panią logopedę, z dużą wiedzą, bardzo zaangażowaną, kompetentną, idącą na rękę rodzicom, przejęta dziećmi, ale... właśnie odeszła na emeryturę. A na stronie szkoły wicedyrektor publikuje teksty z razacyni błędami i żaden polonista mu tego nie poprawi. Taka oto bylejakosc, kadra zarządzająca nie zawsze taka, jaka powinna być, tylko nie wiem, z przypadku?
      • little_fish Re: Za co cenicie szkołę Waszych dzieci? 08.09.23, 07:36
        Z przypadku, bo mało kto się tam pcha. Nie ma po co...
    • la_mujer75 Re: Za co cenicie szkołę Waszych dzieci? 08.09.23, 07:31
      O, tak.
      Podziwiam nauczycieli, którym chce się zabierać młodzież na kilkudniowe wycieczki.
      Jaka to odpowiedzialność! I poświęcenie swojego wolnego czasu. Tak bezinteresownie!
      Kasa, kasa i jeszcze raz kasa. To powinien być bardzo dobrze opłacany zawód, więc przyciągałby tych dobrych, którzy by nie odeszli.
      • antykaa Re: Za co cenicie szkołę Waszych dzieci? 08.09.23, 07:48
        Liceum starszej - za świetny poziom angielskiego o za genialna nauczycielkę od niemieckiego.
        Podstawówka młodszej - za luz i multi kulti. Corka przemalowała włosy na czarno, ubiera się na czarno, ma mroczne, czarne spojrzenie i nikt nie ma z tym specjalnie problemu.
    • ekstereso Re: Za co cenicie szkołę Waszych dzieci? 08.09.23, 08:02
      Zaangażowani nauczyciele, pomysły, wyjazdy. Wartości, którymi kieruje się szkoła podobne do naszych i serio te wartości widać. Młody bdb się w szkole czuje, więc jestem b zadowolona mimo ciasnoty, w przeszłości problemów z ogrzewaniem trwających całą jedną zimę. Nie mają na tym etapie większego znaczenia w zestawieniu z tym, co szkoła daje.
    • laurielle Re: Za co cenicie szkołę Waszych dzieci? 08.09.23, 08:27
      Moj starszak wlasnie poszedl do liceum wyjatkowo dobrego pod kazdym mozliwym wzgledem (mat-fiz-inf, warszawski Staszic). Jest zachwycony. Chodzi dopiero tydzien, ale ma kolegow w starszych klasach (II i III), wiec wie, ze sie z czasem nie popsuje. Koledzy z tej samej gliny, tempo lekcji w koncu dostosowane do jego mozliwosci, nauczyciele w wiekszosci zaskakujaco mlodzi (ok. 30-40 lat), ale po porzadnych studiach kierunkowych i z sukcesami (np. matmy uczy niespelna 30-letni olimpijczyk z matmy), zaangazowani (np. fizyk w poprzedniej szkole prowadzil codziennie 4 seanse w szkolnym planetarium, ktore zrobil w szkole za pozyskane 300 tys.; w tej szkole jest nowy), michalki wyluzowane, fantastyczny wychowawca z ogromnym poczuciem humoru, integrujacy klase, inni nauczyciele zreszta tez zwracaja na to uwage. Np. na pierwszej lekcji polskiego uczyli sie swoich imion na wyrywki, stojac w kregu, na drugiej beda dyskutowac o filmie "12 gniewnych ludzi". Polonistka mu bardzo zaimponowala, bo ukonczyla jego liceum, w dodatku matex - przestal wiec myslec, ze polskim zajmuja sie ludzie nieogarniajacy matmy. Angielski (grupa zaawansowana) na poziomie C1 (klasa nie jezykowa). Ponad 50 kol zainteresowan na wielu poziomach zaawansowania. Darmowe korepetycje kolezenskie, absolwenci wspierajacy mlodszych kolegow pod nadzorem nauczycieli. Plan bardzo OK, lekcje na 8:15, racjonalnie rozlozone. Duzo zachodu i kasy kosztowalo nas wyksztalcenie olimpijczyka (34/35 uczniow tej klasy to laureaci, jeden rodzynek ze zwyklej rekrutacji mial 190 pkt.), ale bylo to warte kazdej wydanej zlotowki i kazdej spedzonej na tym godziny. Ta szkola dla mojego dziecka jest idealna.
    • runny.babbit Re: Za co cenicie szkołę Waszych dzieci? 08.09.23, 08:42
      Jest wielu dobrych nauczycieli, szkoła jest mała, więc nie mamy systemu zmianowego i dzieci uczą się o normalnej porze, na dodatek nigdy nie było zmian w planie 😏 a dyrekcja jest zdecydowanie świecka w podejściu.
    • klaramara33 Re: Za co cenicie szkołę Waszych dzieci? 08.09.23, 08:45
      Za wiele sportowych osiągnięc, za super boisko i super plac zabaw, dobrzy nauczyciele początkowi.
    • thank_you Re: Za co cenicie szkołę Waszych dzieci? 08.09.23, 09:26
      Moje chodzi do prywatnej i jestem tylko i wyłącznie zachwycona.

Niczego ode mnie nie oczekują poza wpłacaniem
      Pieniędzy na: zielone szkoły, wycieczki, wyjścia kulturalne. Maja tego mnóstwo, poruszają się transportem publicznym (także pociągami).

Nie ma żadnego angażowania rodziców np. w odprowadzanie na basen.
      Dzwonią do rodziców, gdy zauważą coś niepokojącego.
      Sytuacje z przemocą rozwiązują jeszcze zanim rodzic się dowie (szkoła bez telefonów).
      Angażują dzieci w akcje charytatywne. Święto szkoły itp. przygotowują z dziećmi, rodziców proszą jedynie o jedzenie - kto ma chęć, ten przynosi - żadnych nacisków. Rodzice jednak bardzo się angażują ale nie jest to na zasadzie - „oczekujemy i bez was sobie nie poradzimy” tylko „może zbudujmy społeczność, jeśli macie czas i ochotę - zapraszamy”.
      Dzieci dzielone są poziomem i wszystkie są ciągnięte do góry za uszy, w odpowiednim do swoich możliwości tempie.
      Bardzo szanują uczniów i traktują ich poważnie.
      W szkole oferują rożne terapie dla dzieci wymagających wspomagania. Widać, że zależy im na wypuszczeniu w świat dzieci odpowiedzialnych, pewnych siebie, z dobrze opanowanym materiałem. Dla nas ważne było to, aby dziecko uczyło się w szkole, w której jest przedłużenie wartości wynoszonych z domu. I oni to robią, niesamowite, rownolegle z mega wysokim poziomem nauczania.
      Myśle, ze nauczyciele Dobrze tam zarabiają, bo nie ma rotacji. smile
    • hanusinamama Re: Za co cenicie szkołę Waszych dzieci? 08.09.23, 09:30
      Cenię bardzo kilka nauczycielek ale szkołę już nie. Jeden z moich zarzutów to brak docenienia przez szkołę!!! tych nauczycieli, którym się chce...za to docenianie tych, które mają w wszystko w dupie. Niestety wpływa to na tych, którym się chce ( nie dziwię się) i wszyscy powoli równają do dołu.
      • alfa36 Re: Za co cenicie szkołę Waszych dzieci? 08.09.23, 15:21
        A czym to docenianie bądź niedocenianie się objawia? Bo to w sumie dziwne... Pewnie zależy od kadry zarzadzajacej...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka