Dodaj do ulubionych

Jakie znacie czy macie najtrwalsze perfumy

08.09.23, 09:27
Jak w temacie, szukam takich, których zapach będzie wyczuwalny dla mnie po wielu godzinach. Weszłam ostatnio do kilku perfumerii wypsikalam się i jakoś wszystko mi się szybko ulatnia, chyba nie tylko mi, bo jak czytam recenzje tych perfum to inni też narzekają na trwałość. Kupiłam wczoraj z Diora Absolutly Blooming, ale chyba też nie będą jakoś specjalnie trwałe, spodobały mi się Gucci gardenia, ale zapach bardzo szybko się ulatnia, a ja potrzebuję czegoś co będzie czuć przez wiele godzin.
Obserwuj wątek
    • pasquda77 Re: Jakie znacie czy macie najtrwalsze perfumy 08.09.23, 10:00
      Carolina Herrera GG , Decadence MJ, Libre YSL te perfumy mają największą trwałość w mojej kolekcji.
      • esperantza Re: Jakie znacie czy macie najtrwalsze perfumy 08.09.23, 16:29
        Potwierdzam, Carolina Herrera Good Girl jest bardzo trwała
      • alina460 Re: Jakie znacie czy macie najtrwalsze perfumy 08.09.23, 23:44
        Ja prawie nie czuję Libre! 😞
      • 11marlenka Re: Jakie znacie czy macie najtrwalsze perfumy 10.09.23, 11:27
        -zależy w jakiej perfumerii kupione...

z perfumerii na N..... są słabiutkie
    • abidja Re: Jakie znacie czy macie najtrwalsze perfumy 08.09.23, 10:07
      Ja mam to.
      Ale wydaje mi sie ze oprocz trwalosci perfum wazne jest jak reaguje twoja skora.
      Przy tym zapachu wyczuwam go falami.
      Natomiast osoby postronne wyczuwaja ten zapach nawet po kilku godzinach od aplikacji.
    • asiairma Re: Jakie znacie czy macie najtrwalsze perfumy 08.09.23, 10:11
      Z trwałych na mojej skórze to Estée Lauder Youth Dew i Kenzo Jungle L'Éléphant.
      • koko8 Re: Jakie znacie czy macie najtrwalsze perfumy 08.09.23, 10:34
        O tak, Youth Dew potrafią trzymac trwale zapach do kolejnego mycia, na ubraniach non stop. Pytanie tylko, na ile otoczenie może je znieść (btw ja je uwielbiam).
    • szczera.wiera Re: Jakie znacie czy macie najtrwalsze perfumy 08.09.23, 10:12
      Ale na sobie to się nie czuje perfum po pewnym czasie. Jak przesadzisz, ludzie będą uciekać. Wiem, co piszę, bo mi się mocno osłabił węch po covidzie, szukałam czegoś, co będę JA czuła i gucio
      • mia_mia Re: Jakie znacie czy macie najtrwalsze perfumy 08.09.23, 10:43
        Mówię o takim specjalnym „obwąchiwanie się” jak przy kupowaniu perfum, kiedy co jakiś czas sprawdza się zapach, jak się zmienia i czy właśnie go czuć. Ja nie mam pamięci do perfum, ale miewałam w życiu takie, które nawet potrafiły przetrwać szybki prysznic.
        • palacinka2020 Re: Jakie znacie czy macie najtrwalsze perfumy 10.09.23, 10:27
          W jaki niby sposob sie obwachujesz co kilka godzin??!

Nie wyczuwam absolutnie zadnego zapachu po dluzej niz godzinie I z wielu watkow na forum rozumiem ze to normalne. Moze mi ktos wytlumaczy, jaki jest sens kupowania perfum, skoro ich w ogole nie czuc.
    • trudneslowa Re: Jakie znacie czy macie najtrwalsze perfumy 08.09.23, 10:15
      Kirke. Dwa psiknięcia i zapach przykleja się na wieczność, tzn. do najbliższego prania.
    • memphis90 Re: Jakie znacie czy macie najtrwalsze perfumy 08.09.23, 10:20
      Lalique Le parfume są wieczne…
      • klaviatoorka3.0 Re: Jakie znacie czy macie najtrwalsze perfumy 09.09.23, 09:47
        a Perły też od Lalique trwają do końca świata i o jeden dzień dłużej
    • chatgris01 Re: Jakie znacie czy macie najtrwalsze perfumy 08.09.23, 10:21
      Jaipur Boucheron, jak psiknęłam kiedyś testerem na podszewkę kurtki, to zapach się utrzymywał przez kilka miesięcy...
      • sloneczna_paraolka1 Re: Jakie znacie czy macie najtrwalsze perfumy 08.09.23, 16:54
        chatgris01 napisała:

> Jaipur Boucheron, jak psiknęłam kiedyś testerem na podszewkę kurtki, to zapach
        > się utrzymywał przez kilka miesięcy...
        >

Ponoć testery są trwalsze właśnie po to żeby zachęcać do kupna.
        • chatgris01 Re: Jakie znacie czy macie najtrwalsze perfumy 08.09.23, 17:20
          Kupowałam nieraz testery w amerykańskim dyskoncie perfumeryjnym i nie zauważyłam różnic.
    • przepio Re: Jakie znacie czy macie najtrwalsze perfumy 08.09.23, 10:37
      Mialam kiedyś Si, które były niesamowicie trwałe. Rowny miesiąc temu na jakimś lotnisku popsikałam papierek i dałam do kieszonki w telefonie- nadal pachnie.
      Ale 2 tyg temu kupilam flakon i zonk - zapach po godzinie niewyczuwalny. Wczoraj ponownie zamówiłam, już w innym sklepie, może będzie inaczej
      • szarmszejk123 Re: Jakie znacie czy macie najtrwalsze perfumy 08.09.23, 10:41
        Mąż mi miesiąc temu przywiózł Si z lotniska i są bardzo trwałe, na dżinsowej kurtce trzymają się długimi dniami.
      • trudneslowa Re: Jakie znacie czy macie najtrwalsze perfumy 08.09.23, 10:53
        Mam Si kupione rok temu. Zapach odbieram bardzo pozytywnie, trwałość niestety poniżej przeciętnej. A szkoda.
        • znowu.to.samo Re: Jakie znacie czy macie najtrwalsze perfumy 08.09.23, 12:36
          Jest kilka rodzajów Si, ja mam si Intense i są dość trwałe i w ogóle mocny zapach
      • sarah_black38 Re: Jakie znacie czy macie najtrwalsze perfumy 09.09.23, 18:41
        przepio napisała:

> Mialam kiedyś Si, które były niesamowicie trwałe. Rowny miesiąc temu na jakimś
        > lotnisku popsikałam papierek i dałam do kieszonki w telefonie- nadal pachnie.
        > Ale 2 tyg temu kupilam flakon i zonk - zapach po godzinie niewyczuwalny. Wczora
        > j ponownie zamówiłam, już w innym sklepie, może będzie inaczej

Spiskowa teoria dziejów mówi , że na rynek polski są robione ze słabszych komponentów. Dlatego kupione na lotniskach czy w salonach za granicą pachną nieco inaczej i są bardziej trwałe. Spraktykowałam - Chloe Nomade kupione na lotnisku w Tel Awiwie pachną obłędnie i są bardzo mocne.
      • 11marlenka Re: Jakie znacie czy macie najtrwalsze perfumy 10.09.23, 11:33
        Daj znać jaki efekt (i z której perfumerii)

Mnie już szlag trafia na te słabo pachnące podróby w drogich markowych sklepach... Jakość coraz gorsza a ceny coraz wyższe. Wydajesz kilkaset zł i nigdy nie wiesz czy zamiast super zapachu nie dostaniesz znikającego po godzinie ledwo wyczuwalnego płaskiego zapachu
    • filutek.von.glutek Re: Jakie znacie czy macie najtrwalsze perfumy 08.09.23, 10:53
      Nero Assoluto i Jasmine Noir - oba ciężkie.
    • klaramara33 Re: Jakie znacie czy macie najtrwalsze perfumy 08.09.23, 10:58
      Przecież nie da się obiektywnie tego ocenić, nasz węch się przyzwyczaja dosyć szybko do zapachu perfum wobec czego nam się wydaje, że nie czuć ,podczas gdy dla osoby obok jest wyczuwalny.
    • birch70 Re: Jakie znacie czy macie najtrwalsze perfumy 08.09.23, 11:00
      Alien - jedne z trwalszych, jakie znam.
      Zresztą większość produkcji Muglera ma świetną trwałość.
      • mika71 Re: Jakie znacie czy macie najtrwalsze perfumy 08.09.23, 13:37
        Potwierdzam!
    • primula.alpicola Re: Jakie znacie czy macie najtrwalsze perfumy 08.09.23, 12:22
      24 Faubourg Hermès, Alien Thierry Mugler, no i to paskudztwo Kenzo-ból głowy- Jungle
    • znowu.to.samo Re: Jakie znacie czy macie najtrwalsze perfumy 08.09.23, 12:30
      Bardzo mocne są Si od Armaniego te czerwone. Mają też niezły ogon
      Tylko nie wiem czy nadają sie na dzień czy jednak bardziej na wieczór
      • chicarica Re: Jakie znacie czy macie najtrwalsze perfumy 09.09.23, 00:27
        Czerwonych Si (Passione) są 3 rodzaje i ten podstawowy w ogóle nie jest trwały.
        Trwalszy jest Si Passione Intense, wiem bo mam. Ten pierwszy też zresztą.
        Teraz pojawiły się jeszcze Si Passione Eclat.
    • dzikka Re: Jakie znacie czy macie najtrwalsze perfumy 08.09.23, 13:10
      Ajmal. Ja mam amber wood. Po prostu MEGA
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Jakie znacie czy macie najtrwalsze perfumy 08.09.23, 13:55
      DLA CIEBIE to żaden zapach nie będzie wyczuwalny po wielu godzinach, bo TWÓJ NOS się do zapachu przyzwyczaja i przestaje go czuć, więc choćbyś śmierdziała, jak ruska perfumeria i choćbyś wylała na siebie całą butelkę perfum, to i tak nie będziesz ich czuła.
      Jeśli chcesz wiedzieć, czy nadal pachniesz, to zapytaj kogoś postronnego, a nie polegaj na swoim nosie. Polegając w tej kwestii na swoim nosie doprowadza się do sytuacji, że postronni ludzie nie mogą blisko ciebie wytrzymać z powodu twojego przesadnego pachnienia (tfu, śmierdzenia), a ty nadal myślisz, że za mało pachniesz.
      • mia_mia Re: Jakie znacie czy macie najtrwalsze perfumy 08.09.23, 14:29
        Dobrze wiem, że sami się przyzwyczajamy, ale jednak są perfumy, które jeśli przybliżymy nos do ręki (tam najczęściej sprawdzam zapach przy kupowaniu) czuć po kilku godzinach i są takie, gdzie nawet ciężko ocenić jak zapach się zmienia, bo szybko się całkiem ulatniają.
        Mam np. jakieś dkny (nazwy nie pamiętam) które czuć bardzo długo, ale niestety zapach mi średnio odpowiada.
        Przez ostatnie lata używałam delikatnych zapachów i psikałam się kilka razy dziennie, ale teraz uzupełniam kolekcję i chcę pokupować coś nowego, zwłaszcza takie, którymi nie trzeba się dopsikiwać.
    • zaspasniegowa Re: Jakie znacie czy macie najtrwalsze perfumy 08.09.23, 17:09
      Na mnie staroć Tresor pachnie długo. Używam go w zimie. Pasuje mi do ciepłych swetrów.
    • kropkaa Re: Jakie znacie czy macie najtrwalsze perfumy 08.09.23, 17:30
      Opium YSL - muszę liczyć psiki, 3 to optymalna ilość.
      Gucci Eau de Parfum - jak wyżej.
      Z normalnych, do biura, Coco Mademoiselle EDP też przyzwoicie długo się utrzymuje.
      • la_felicja Re: Jakie znacie czy macie najtrwalsze perfumy 08.09.23, 20:05
        kropkaa napisała:

> Z normalnych, do biura, Coco Mademoiselle EDP też przyzwoicie długo się utrzymu
        > je.
        Wiem. Koleżanka używała. Musiałam się smarować pod nosem maścią mentolową w te dni, kiedy pracowałyśmy razem.
    • la_felicja Re: Jakie znacie czy macie najtrwalsze perfumy 08.09.23, 20:16
      Jak chcesz czuć własne perfumy cały dzień, to najlepiej mieć kilka różnych zapachów i używać ich naprzemiennie - co dzień albo co drugi dzień innego, żeby ci się nos nie przyzwyczaił. Ja tak robię, zwykle mam napoczęte 5-6 buteleczek na raz.

Co do korelacji trwałości z ceną, to jest to loteria.
      Kiedyś przypadkowo kupiłam taniochę - Bi-Es Oshi. Po dówch pryśnięciach pierwsze wrażenie - OK. Po pół godzinie - o matko, ale smród, jak ja to wytrzymam. Po dwóch godzinach smrodu nagle olśnienie i zachwyt - oranyjulek, jak ja pięknie pachnę...Ta taniocha rozwijała się pięknie na mojej skórze i była nieludzko trwała. Używałam tych perfum raz na tydzień albo rzadziej - żeby nie zaprzepaścić tego efektu WOW.

Kiedyś w Lidlu psiknęłam się w rękaw jakąś tanią Lidlową "perfumą" z ciekawości - słodkie to było, płaskie, duszące i landrynkowe, ale trwałe. Zastanów się, czy chcesz tylko trwalości, czy też jakiegoś interseującego, wyszukanego zapachu
      • abidja Re: Jakie znacie czy macie najtrwalsze perfumy 08.09.23, 20:52
        Mam tak samo z woda kupiona "do pracy". Aby byla.
        I caly dzien pachnie inaczej, utrzymuje sie na ubraniu ktore mialo kontakt ze spryskana skora nabietajac innej glebi. Az boje sie uzywac za czesto bo nie wiem czy ta taniocha jest jeszcze dostepna.
    • antyideal Re: Jakie znacie czy macie najtrwalsze perfumy 08.09.23, 23:40
      Najnajnajmocniejsze to Aromatics elixir Clinique, zabijają mocąsmile ale to specyficzne perfumy...
      Oprócz tego Kenzo Jungle, Angel Muse Muglera, Oud mood i Khamrah Lattafy też dają radę.
      Z popularnych słodziiaków to Lancome La Nuit tresor.
    • chicarica Re: Jakie znacie czy macie najtrwalsze perfumy 09.09.23, 00:23
      YSL Libre Intense. Kupiłam właśnie w ciemno Libre le Parfum, miały być jeszcze lepsze a nie są uncertain wracam do Intense.
      • kropkaa Re: Jakie znacie czy macie najtrwalsze perfumy 09.09.23, 20:05
        Ja nie mogę znieść tego Libre, choć YSL bardzo cenię i mam kilka zapachów. Przekonałam męża, że to unisex i jakoś mi się udało, praktycznie zużył największą butlę.
    • bi_scotti Re: Jakie znacie czy macie najtrwalsze perfumy 09.09.23, 03:21
      Anything by Givenchy ze szczegolnym uwzglednieniem Amarige & Ysatis. Ale moga zmeczyc po kilku godzinach! Cheers.
    • aqua48 Re: Jakie znacie czy macie najtrwalsze perfumy 09.09.23, 07:44
      Kenzo Elephant przebija wszystko, ale z mojej kolekcji trwałe są jeszcze Coco Noir, La Petite Robe Noir, Shalimar, czarna Habanita oraz L'Heure Bleue ktora trwa i trwa.
    • mayaalex Re: Jakie znacie czy macie najtrwalsze perfumy 09.09.23, 09:39
      Moje najtrwalsze to Kenzo Jungle, sa w stanie przetrwac tygodniami na ubraniu.
      Generalnie to chyba w ogole te ciezsze, korzenne zapachy sa bardziej trwale. Piszesz o delikatniejszych zapachach kwiatowych, tu chyba bedzie trudno uzyskac trwaly efekt bez dopsikiwania (inna sprawa to postrzeganie zapachu przez inne osoby, kiedy my juz go nie czujemy - moje blackberry and bay Jo Malone ostatnio chwalila kolezanka kiedy ja juz ich nie czulam).
      • bi_scotti Re: Jakie znacie czy macie najtrwalsze perfumy 09.09.23, 14:56
        Najokropniej trwaly na wielu znanych mi "starszych paniach" kwiatowy zapach to Sunflower by Elzabeth Arden - jest to zapach, ktory budzi moj wybitny sprzeciw a tzw. mature (very mature!) women lubia sobie z nim poszalec wink Gdybym miala taka wladze nad swiatem, zakazalabym production tego odorku big_grin Aczkolwiek ... watch what you wish for ... starsze panie moglyby znalezc cos z rozami w tle a to by bylo even worse tongue_out Cheers.
        • is-laura Re: Jakie znacie czy macie najtrwalsze perfumy 09.09.23, 20:13
          Nie wiem o jaki wiek starszych pań ci chodzi, ale jestem po 40 i bardzo lubię ten zapach, idealny na lato.
        • kropkaa Re: Jakie znacie czy macie najtrwalsze perfumy 09.09.23, 20:30
          Dla mnie był to zapach młodości smile
        • koko8 Re: Jakie znacie czy macie najtrwalsze perfumy 09.09.23, 21:44
          Sunflowers to jeden ze sztandarowych zapachów lat 90. I nie dam o nim złego powiedzieć, bo jest obiektywnie ładny, owocowy, a zarazem bardzo charakterystyczny. Chyba większości pań 40+ przywodzi wspomnienia z młodości, ale że od razu są to "starsze panie"??
          • bi_scotti Re: Jakie znacie czy macie najtrwalsze perfumy 10.09.23, 04:28
            Wszystkie znane mi panie uzywajace Sunflower maja doooobrze ponad 60+, wrecz 70+. Zapach jest trwaly ale wybitnie fatalny - jest nadzieja, ze odejdzie w zaswiaty wraz z generation, ktora go sobie tak ulubila tongue_out Cheers.
    • natalyaxx Re: Jakie znacie czy macie najtrwalsze perfumy 09.09.23, 09:45
      Thierry Mugler - Alien i Portrait of a Lady Frederic Malle, jego perfumy to ogólnie mega trwałe killery.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka