Dodaj do ulubionych

Gdzie lecieć do Grecji?

08.09.23, 22:52
Chcemy lecieć na początku października. Terminem bardziej pasuje nam Kos lub Samos ale ewentualnie dopasujemy się do Korfu. Czy mogę prosić o opinie o wyspach?
Lubię zieleń, chcemy odpocząć ale też pojeździć autem i pozwiedzać.
Obserwuj wątek
    • sandy_cheeks Re: Gdzie lecieć do Grecji? 08.09.23, 23:02
      Bardzo polecam Samos, syfiasty Kos nawet się do niej nie umywa ( byłam na obu). Jest bardzo Grecka z nie do końca rozwiniętą turystyką, nie ma tam praktycznie komunikacji miejskiej, ale spokojnie można ją zwiedzić autem. Zdecydowanie najprzyjemniejsza z odwiedzonych przeze mnie greckich wysp, nad wyraz zielona i z bardzo dobrym jedzeniem w tawernach…
      • sandy_cheeks Re: Gdzie lecieć do Grecji? 08.09.23, 23:10
        W sumie kilka zdjęć wrzucę, jeszcze świeże 😊
      • bywalec.hoteli Re: Gdzie lecieć do Grecji? 09.09.23, 16:44
        Co masz do Kosu?
    • olpa7 Re: Gdzie lecieć do Grecji? 08.09.23, 23:03
      Jeszcze Kreta pasuje terminem
      • nuta15 Re: Gdzie lecieć do Grecji? 09.09.23, 13:08
        Na Krecie też może być różnie z pogodą, teraz w okolicach Chanii jest chłodno, wietrznie i czasami pada deszcz. Jeżeli jedziecie prywatnie na dwa tygodnie i chcecie dużo zobaczyć, pozwiedzać możecie pomyśleć o rezerwacji hoteli w dwóch miejscach na jeden tydzień blisko Chanii, na drugi koło Heraklionu. Kreta jest piękną i dużą wyspą, poczytajcie o atrakcjach i zdecydujcie jaki rejon wybrać jako bazę na wypoczynek i zwiedzanie.
        • mikams75 Re: Gdzie lecieć do Grecji? 09.09.23, 13:45
          Akurat na Krecie pogoda jest najpewniejsza. Oczywiście zawsze może się pogoda popsuć ale statystycznie jest mniejsze ryzyko.
    • mdro Re: Gdzie lecieć do Grecji? 09.09.23, 00:24
      Korfu będzie zielona nawet w październiku, ale może być już chłodnawo i deszczowo (byłam we wrześniu i już trochę padało, zwłaszcza w północnej części). Do zwiedzania bardzo dużo nie ma, tzn. samo miasto jest ciekawe, ale poza tym to bardziej przyroda niż zabytki. Zaletą jest to, że wyspa nie jest duża.
      Kreta to oczywiście zupełnie co innego jeśli chodzi o zwiedzanie wink, jest za to naprawdę duża i lepiej nastawić się na konkretny fragment plus 1-2 dłuższe wycieczki (obowiązkowo muzeum w Heraklionie, natomiast Knossos IMO wcale niekoniecznie, ciekawszy może być "pałac"w Fajstos, o ile oczywiście wybierać się w tamtą stronę).
      Kos i Samos nie znam.
    • em_em71 Re: Gdzie lecieć do Grecji? 09.09.23, 08:32
      Nie na Kos. Opinii nie wyrażę, bo nie byłam w październiku. Ale z odwiedzonych do tej pory greckich wysp Kos był najsłabszym kierunkiem.
    • leosia-wspaniala Re: Gdzie lecieć do Grecji? 09.09.23, 13:36
      Jak zieleń to Korfu, ale tam raczej nie ma tam wiele do zwiedzania oprócz miasta Korfu. To znaczy, wiadomo, pojeździć można, żeby zobaczyć inne plaże czy jakąś inną miejscowość, ale to nie będzie takie zwiedzanie miast, ruin, muzeów, bo miejscowości raczej takie typowo turystyczne - knajpki, hotele, sklepiki, a sama wyspa mała i jednorodna. Ale ja polecam, właśnie na spokojny wypoczynek.
      • ruta59 Re: Gdzie lecieć do Grecji? 09.09.23, 15:22
        Byłam w Grecji w maju, pięknie ale teraz na początku września zachwycił mnie Lloret de Mar na Costa Brava, morze, góry, ścieżki, tam wrócę asap.
        • bywalec.varadero Re: Gdzie lecieć do Grecji? 09.09.23, 18:53
          Co to jest asap?
    • zlota-klamka Re: Gdzie lecieć do Grecji? 09.09.23, 19:09
      Najpewniejsza pogoda w październiku to Rodos, Kos, Kreta
    • kafana Re: Gdzie lecieć do Grecji? 10.09.23, 00:01
      Samos jest cudowne. Dość zróżnicowane, zielone i niezadeptane.
    • alexa0011 Re: Gdzie lecieć do Grecji? 10.09.23, 00:50
      Kreta. Tanie loty, przepiękne widoki, cudowni ludzie. Burza? Przy temperaturze 30 stopni, coś cudownego. Byłam też na Korfu i szczerze, nie było ani ładnie, ani fajnie, brudno i. bez szalu. Kreta przebiła klimatem, urodą i jedzeniem.
      • kafana Re: Gdzie lecieć do Grecji? 10.09.23, 09:47
        Owszem Kreta tez czadowa. Muzeum archeologiczne w Heraklionie ❤️ plaża Vai❤️

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka