Dodaj do ulubionych

Ciśnienie i puls u nastolatka

09.09.23, 07:29
Syn się wczoraj źle poczuł i wylądował u pielęgniarki. Okazało się, że ma ciśnienie 127/107 i puls 48. Czuł się "trochę słabo" rano. Jadł i pił normalnie.
Pamiętam, że kiedyś mój nauczycieli od PO mówił, że ciśnienie żylne nie powinno przekraczać 100, bo to oznacza, że coś (zastawka?) się nie domyka (?)
Syn ogólnie nie jest najlepszego zdrowia... miał już jedną bardzo poważną i wielogodzinną operację, dwie "lajtowe", reakcję anafilaktyczną, ma zespół Gilbert a, p-ciala ANA., miewa zawroty głowy...
Czy któraś z Was wie z czym może być związane takie ciśnienie i puls? Normalnie bym się nie przejęła za bardzo, ale u niego zawsze spodziewam się, że znowu coś wyjdzie.
Dziś idziemy na morfologię i zastanawiam się czy zrobić dodatkowe badania z krwi i jakie?
Obserwuj wątek
    • berdebul Re: Ciśnienie i puls u nastolatka 09.09.23, 07:35
      Lekarz. Weź pozostałe wyniki (ANA itd) i porozmawiaj z lekarzem.
      • szorstkawelna Re: Ciśnienie i puls u nastolatka 09.09.23, 07:36
        Idziemy w przyszłym tygodniu. Liczę jednak na zbiorową mądrość ematki.
    • memphis90 Re: Ciśnienie i puls u nastolatka 09.09.23, 07:37
      Puls zbyt wolny, nawet, gdyby był sportowcem. Może sie zdarzyć jednorazowo jako tzw reakcja wazowagalna odpowiedzialna za omdlenia w autobusie czy na apelu, niemniej jednak powinien mieć wykonany holter tj całodobowe monitorowanie pulsu, żeby zobaczyć, czy węzeł nadający rytm sercu działa prawidłowo. Chory węzeł to jedna z tych rzeczy, która naprawdę wymaga leczenia. Ciśnienie póki co do zwykłej kontroli, tylko nie tym nadgarstkowym ciśnieniomierzem.
      • szorstkawelna Re: Ciśnienie i puls u nastolatka 09.09.23, 07:42
        On ma lekką skłonność do omdleń czy prawie omdleń. Robi się biało żółty i robi mu się slabo.
        Zwykle w szkole, co zwalałam na stres i przemęczenie.
        • memphis90 Re: Ciśnienie i puls u nastolatka 09.09.23, 07:53
          Warto wiec skontrolować u kardiologa czy na pewno tylko reakcja wazowagalna - jeśli tak (a u młodzieży najczęściej to tylko to), to musi nauczyć się rozpoznawać objawy zagrażającego omdlenia i reagować. Jeśli inna przyczyna w serduchu, to już zaleznie co kardiolog znajdzie.
          • szorstkawelna Re: Ciśnienie i puls u nastolatka 09.09.23, 07:59
            Czyli kierunek kardiolog? Pójdę prywatnie, bo na NFZ za długo się czeka. Tzn na NFZ zaklepię sobie kolejkę gdyby okazało się, że to coś poważnego.
            Gdyby to była ta reakcja wazowagalna to jak powinien reagować gdyby poczuł, że zbliżają się zawroty glowy/omdlenie?
            • 35wcieniu Re: Ciśnienie i puls u nastolatka 09.09.23, 08:01
              No tak żeby mu się krzywda nie stała jak się przewróci.
              • szorstkawelna Re: Ciśnienie i puls u nastolatka 09.09.23, 08:03
                Myślałam, że może jest jakiś sposób typu głową w dół (odpowiednik cukierka u cukrzyka).
                • b.bujak Re: Ciśnienie i puls u nastolatka 09.09.23, 13:29
                  szorstkawelna napisała:

> Myślałam, że może jest jakiś sposób typu głową w dół (odpowiednik cukierka u cu
                  > krzyka).

zgadza się; omdlenie jest spowodowane odpływem krwi z głowy; najlepszym sposobem jest położenie się i uniesienie nóg powyżej głowy; jak się nie da to przynajmniej opuszczenie głowy w pozycji siedzącej;

raz przy omdleniu uderzyłam dosc mocno głową - od tamtej pory się nauczyłam prewencji
                • hosta_73 Re: Ciśnienie i puls u nastolatka 10.09.23, 11:11
                  szorstkawelna napisała:

> Myślałam, że może jest jakiś sposób typu głową w dół (odpowiednik cukierka u cu
                  > krzyka).

Nigdy nie zemdlałam ale często byłam tuż tuż. Zawsze pomagało kucnięcie lub pochylenie się do przodu (udawałam, że poprawiam coś przy bucie lub spodniach 😉).
                  Nie tak dawno zrobiło mi się słabo gdy stałam w kolejce, musiałam wyjść i pomogło już przejście kilku kroków. Nie musiałam się pochylać.
                • memphis90 Re: Ciśnienie i puls u nastolatka 10.09.23, 11:48
                  Można również - zawczasu stawać na palcach, huśtać sie na stopach w przód i w tył, napinać łydki. Jak latają mroczki, kręci sie - usiąść, głowa w dół. Ostatecznie położyć.
            • anilorak174 Re: Ciśnienie i puls u nastolatka 09.09.23, 14:43
              Jak Ci się uda dostać skietowanie ma cito to mniej się czeka (przynajmniej u mnie). Syn czekał miesiąc na wizytę (przychodnia zadzwoniła, że zwolnił się termin), na jednej wizycie badanie i echo, zlecenie holtera i potem mailowe zalecenia (u nas na szczesvie wyszło, że wszystko ok).
              • szorstkawelna Re: Ciśnienie i puls u nastolatka 09.09.23, 16:41
                Dzięki za cynk, w poniedziałek będę go umawiać i zobaczę jakie są terminy i gdzie.
                • anilorak174 Re: Ciśnienie i puls u nastolatka 09.09.23, 16:47
                  W Warszawie mogę polecić przychodnie kardiologiczna na nfz.
                  • szorstkawelna Re: Ciśnienie i puls u nastolatka 09.09.23, 16:49
                    Dzieki, ale trochę daleko smile
                    Jesteśmy z Trójmiasta.
                    • anilorak174 Re: Ciśnienie i puls u nastolatka 09.09.23, 16:51
                      No to daleko. Trxymam kciuki za szybką diagnozę.
    • nangaparbat3 Re: Ciśnienie i puls u nastolatka 09.09.23, 07:38
      Umowilabym się do kardiologa i do czasu wizyty codziennie o tej samej porze mierzyła i zapisywała ciśnienie i puls.
      Na kardiologa pewnie będziecie czekać, więc. pediatra, na już. Rozkurczowe ciśnienie 107 i takie wolne tętno muszą być skonsultowane y lekarza.
    • zerlinda Re: Ciśnienie i puls u nastolatka 09.09.23, 07:51
      Zrób jeszcze kreatyninę i gfr. Z pewnością trzeba iść do kardiologa, zrobić echo serca. Zanim pójdziesz to mierz synowi z dwa tygodnie ciśnienie rano i wieczorem, zawsze o podobnej porze i nie po wysiłku. Zapisuj żeby lekarz miał pogląd jak to wygląda.
      • karmelowa_nowa Re: Ciśnienie i puls u nastolatka 09.09.23, 08:04
        U nas był podobny problem, córka ciśnienie 120/100, tętno 120-130.
        Oddział kardiologii na cito. Okazało się, że to wszystko przez anemię i brak żelaza. Po wyrównaniu żelaza (trwało to bardzo długo) wszystko prawie wróciło do normy. Magnez ma brać.
        • szorstkawelna Re: Ciśnienie i puls u nastolatka 09.09.23, 08:29
          Miala tak cały czas?

Mój syn ma teraz normalne wyniki...
          • karmelowa_nowa Re: Ciśnienie i puls u nastolatka 09.09.23, 08:48
            szorstkawelna napisała:

> Miala tak cały czas?
            >
            > Mój syn ma teraz normalne wyniki...
            Nie, nie cały czas. Ale bardzo często
        • miki.20105 Re: Ciśnienie i puls u nastolatka 09.09.23, 13:39
          Mój syn ma cisnienie w normie ale puls 120-130. Ma zawroty głowy, jak długo stoi to mdleje. Wszystkie badania Ok. Za szybko rośnie obecnie … tak stwierdził lekarz.
          • go-jab Re: Ciśnienie i puls u nastolatka 09.09.23, 15:18
            Przy takim tetnie sprawdzila bym tarczyce… Serio…
            • szorstkawelna Re: Ciśnienie i puls u nastolatka 09.09.23, 16:00
              Sprawdziłam. TSH 4,44 przy normie do 4,3.
              Już kiedyś miał lekko podwyższone- do kontroli za pół roku. Po pół roku było ok.
              • anilorak174 Re: Ciśnienie i puls u nastolatka 09.09.23, 16:20
                A reszta? fT3 i fT4?
                • szorstkawelna Re: Ciśnienie i puls u nastolatka 09.09.23, 16:32
                  Nie robiłam. Na razie tylko TSH.
                  • zerlinda Re: Ciśnienie i puls u nastolatka 10.09.23, 10:17
                    Zrób całość TSH, FT3, FT4, ATPO, ATG, TRAB. Samo TSH skoro szukasz przyczyny wysokiego pulsu to za mało.
                    • memphis90 Re: Ciśnienie i puls u nastolatka 10.09.23, 11:53
                      Ale to nie ma większego sensu. TSH jest znacznie czulszym parametrem niż fT3 i fT4, zmienia sie już wtedy, kiedy hormony samej tarczycy są jeszcze w zupełnie normie, co oznacza, ze ekstremalnie rzadko mamy prawidłowe TSH, a nieprawidłowe pozostałe. Natomiast ewentualna obecność przeciwciał przy prawidłowej funkcji tarczycy nie wymaga leczenia, albowiem leczenie przeciwciał nie istnieje.

Ja przy nadczynnosci miałam tętno rzędu 110/min, ale TSH 0,0004
    • go-jab Re: Ciśnienie i puls u nastolatka 09.09.23, 15:24
      1. Pytanie pierwsze - czy pomiar cisnienia byl wykonany poprawnie… Nie zlicze Ile razy niekompetentny mierzacy otrzymywal wyniki z pupy wziete…
      2. Tetno 48 jest u niektorych calkowicie normalny - vide moj maz osobisty… on jak mial reakcje wazowagalna to mu do 23 spadlo… zanim wpadniecie w panike pomierzcie wy osobiscie… czy syn umie tez sobie sam zmierzyc? Macie cisnieniomierz porzadny? Umiecie z niego korzystac?
      3. Co to za “cisnienie zylne” o ktorym mowil nauczyciel???
      4. Sama morfologia daje bardzo ograniczony obraz stanu pacjenta - Ja bym dorzucila jonogram, bun/creat, cukier, panel tarczycowy…
      5. Pierwsze lekarstwo na bardzo wiele dolegliwosci to “nawodnic sie”! Czyli woda, woda, woda!
      • szorstkawelna Re: Ciśnienie i puls u nastolatka 09.09.23, 16:04
        Tamten pomiar robiła pielęgniarka. Zakładam, że potrafi. Zresztą nie pierwszy raz mu mierzyła ciśnienie.
        Mój ciśnieniomierz jest jak najbardziej ok, mierzyłam nim ciśnienie babci (pomiar zgodny z lekarskim kiedy trzeba było wezwać pogotowie - parę razy).
        Syn sam nie mierzy sobie ciśnienia, ja to robię.
        • go-jab Re: Ciśnienie i puls u nastolatka 09.09.23, 17:54
          Ja tez jestem pielegniarka… uwierz mi, nie kazda potrafi uncertain
          • wapaha Re: Ciśnienie i puls u nastolatka 09.09.23, 22:14
            go-jab napisała:

> Ja tez jestem pielegniarka… uwierz mi, nie kazda potrafi uncertain
            >
            go-jab
            ale objawy chłopca wskazują, że ciśnienie zostało zmierzone poprawnie ( a skoro zmierzono tetno to zakładam że na ciśnieniomierzu automatycznym a nie zegarowym więc odpada ryzyko błędu pielęgniarki choć jest ryzyko blędu pomiaru rzędu 5-10 uderzen -a gdyby nawet tak było to te 93 przy rozkurczowym i tak jest mocno niepokojące
            te omdlenia i zmiany zabarwienia skóry też brzmią niepokojąco
            • go-jab Re: Ciśnienie i puls u nastolatka 09.09.23, 23:40
              Pojedynczemu pomiarowi cisnienia, jesli dziwny SIE NIE WIERZY! Trzeba kilkakrotnie powtorzyc, najlepiej “recznym” aparatem…. Pielegniarka wystarczy Ze niedouczona, przyglucha, zdekoncentrowana, Albo w pospiechu a juz odczyt nic nie warty…. Pomierzyc trzeba, poobserwowac ale absolutnie nie panikowac… przy zespolu Gilberta zazolcenie skoro nie jest niczym szokujacym… przy real ji wazowagalnej nagle bladosc/zoltosc tez nie jest niczym dziwnym…. Mlodziez tak miewa (zwlaszcza Jak rosna) - za mala objetosc krwi w krwiobiegu (tymczasowa) tak sie moze objawiac… wiec powtorze: nie panikowac, obserwowac, prowadzic (prawidlowo) pomiary, zwiekszyc ilosc wypijanej wody… badania krwi sugerowalam wczesniej…
              • wapaha Re: Ciśnienie i puls u nastolatka 10.09.23, 10:56
                dlatego spytałam o wiek chłopca i czym był mierzony puls
                • wapaha Re: Ciśnienie i puls u nastolatka 10.09.23, 10:56
                  i pełna zgoda - zero paniki, rzetelna obserwacja i dzienniczek pomiarów
                  pozdr wink
    • szorstkawelna Re: Ciśnienie i puls u nastolatka 09.09.23, 15:44
      Cały dzień było ok, a teraz ciśnienie 112/62 i puls 198.
      Wczoraj było to samo, ale pojechałam po nowe baterie do ciśnieniomierza i wynik po moim powrocie/wymianie baterii był już ok.
      Teraz jadę po nowy ciśnieniomierz, chociaż ten zawsze pokazywał normalne wyniki.
      Czy to możliwe żeby mieć taki puls?!
      • anilorak174 Re: Ciśnienie i puls u nastolatka 09.09.23, 16:17
        Sprawdź puls ręcznie, na nadgarstku. Wyczujesz czy jest 3 razy szybszy niż powinien.
        • szorstkawelna Re: Ciśnienie i puls u nastolatka 09.09.23, 16:37
          Z nerwów nie udalo mi sie go dobrze wyczuć. Zmierzyłam przed chwilą nowym ciśnieniomierzem. Teraz puls 88, czyli ok., ale wczoraj była ta sama historia (zrzuciłam winę na baterie).

Przy tym wysokim wyniku pytałam czy czuje, że mu serce szybko bije i dostałam lakoniczną odp. "trochę"...
          • anilorak174 Re: Ciśnienie i puls u nastolatka 09.09.23, 16:50
            Przy takich skokowych pomiarach i objawach (złe samopoczucie) to szłabym pilnie do kardiologa.
            U mojego syna był "tylko" ucisk w klatce piersiowej- dostał skierowanie na cito do kardiologa plus badania krwi u pediatry (morfologia, kreatynina, lipidogram, trójka tarczycowa, ob, crp, aspat, alat oraz potas i reszta).
          • go-jab Re: Ciśnienie i puls u nastolatka 09.09.23, 17:56
            TY sie nie Mozesz denerwowac… w takiej sytuacji TY musisz byc oaza spokoju zeby syna nie nakrecac… jesli maszynka pokazuje odczyt z kosmosu to sie sprawdza wlasnorecznie a nie panikuje 🤷‍♀️
            • szorstkawelna Re: Ciśnienie i puls u nastolatka 09.09.23, 22:08
              Teoria sobie, życie sobie.
              • wapaha Re: Ciśnienie i puls u nastolatka 09.09.23, 22:16
                czy mierzysz tętno ?
                masz pulsoksymetr ?
                póki co załóż dzienniczek pomiarów synowi - i mierz regularnie np. 3-4 x dziennie + w momencie gdy "coś poczuje" - będzie to przydatne przy wizycie u kardiologa

ile syn ma lat ?
                • szorstkawelna Re: Ciśnienie i puls u nastolatka 10.09.23, 08:11
                  Mam epi pen i adrenalinę w lodówce.
                  • szorstkawelna Re: Ciśnienie i puls u nastolatka 10.09.23, 08:12
                    To było mamtrzykoty...

Syn ma 16 lat.
                    • wapaha Re: Ciśnienie i puls u nastolatka 10.09.23, 11:50
                      szorstkawelna napisała:

>
                      > Syn ma 16 lat.

czylia burza w organizmie + stres z nowym rokiem w szkole
                      moja opinia jest taka jak go-jab
                  • mamtrzykotyidwato5 Re: Ciśnienie i puls u nastolatka 10.09.23, 12:25
                    A wiecie od czego była anafilaksja?
                    • szorstkawelna Re: Ciśnienie i puls u nastolatka 10.09.23, 15:43
                      Tak, wiemy - to musiala byc alergia krzyżowa, bo reakcja byla na cos na co nigdy wcześniej nie byl uczulony i jadal (czasem w sporych ilościach). To nie był wstrząs anafilaktyczny, tylko reakcja anafilaktyczna - do wstrząsu brakowało tylko nagłego spadku ciśnienia. Ze szkoly zabrała go karetka i spędził noc w szpitalu, gdzie miał jeszcze wtórną reakcję już po podaniu leków. Miał głowę spuchniętą jak baniak - nauczycielka popłakała się z przerażenia kiedy zmienial się w sekundy na jej oczach. Ogólnie, dzięki jej przytomności umysłu i szybkiemu przyjazdowi karetki wszystko skończyło się szczęśliwie...
      • mamtrzykotyidwato5 Re: Ciśnienie i puls u nastolatka 10.09.23, 02:31
        Wysoki puls i obniżone ciśnienie mogą pojawiać się w wyniku reakcji alergicznej.
        Jeśli wysoki puls pojawia się od 5 min do pół godziny po jedzeniu/piciu, to świadczy o tym, że zjadł coś uczulającego.
        Jeśli miał już reakcję anafilaktyczną, to powinnaś mieć w domu pen do wstrzyknięcia, bo kiedyś można nie zdążyć wezwać pomocy. Oprócz kardiologa potrzebny alergolog i ustalenie alergenów pokarmowych.
        • go-jab Re: Ciśnienie i puls u nastolatka 10.09.23, 03:14
          Cisnienie (to przy tetnie “198”) mial calkowicie normalne…
      • kiddy Re: Ciśnienie i puls u nastolatka 10.09.23, 11:05
        Możliwe i niebezpieczne. Piszesz o operacjach i kilku chorobach syna. Czy on jest pod stałą opieką lekarzy? Czy bierze jakieś leki?
        Róbcie regularne pomiary 2-3 razy dziennie po kilkuminutowym odpoczynku. Szczerze mówiąc przy powtarzającym się pulsie blisko 200 wezwałabym karetkę.
        • berdebul Re: Ciśnienie i puls u nastolatka 10.09.23, 11:45
          Karetkę do skoku pulsu o którym rodzic wie? Serio?
          • memphis90 Re: Ciśnienie i puls u nastolatka 10.09.23, 12:06
            Tętno 200/min świadczy o częstoskurczu, a ten wymaga umiarowienia farmakologicznego, a czasem kardiowersją. Co Ci da, ze „rodzic wie”, jak dzieciak skończy z uszkodzeniem serca, bo taka praca bynajmniej nie jest dla serca obojętna? Oczywiście o ile częstoskurcz jest prawdziwy, a nie jest błędem aparatu. Trudno trochę uwierzyć w częstoskurcz, którego dziecko w ogole nie odczuwa…
            • berdebul Re: Ciśnienie i puls u nastolatka 10.09.23, 12:10
              I musi to robić załoga pogotowia, a nie lekarz w szpitalu?
              • kiddy Re: Ciśnienie i puls u nastolatka 10.09.23, 15:52
                To jest sytuacja zagrożenia zdrowia i życia młodego człowieka. Można i taksówką zawieźć, ale ja bym się bała, że mi się dziecko po drodze zatrzyma.
                Mój "rekord" tętna to 160 tuż po obudzeniu. Tego się nie da nie zauważyć.
          • kiddy Re: Ciśnienie i puls u nastolatka 10.09.23, 15:50
            Tak, jeśli się powtarza np. w ciągu dnia, to bym nie czekała, tylko wzywała karetkę. Ratownicy już na miejscu mogą podać leki, a jak się dzieciak zatrzyma (bo jest takie ryzyko), to będą mieli większe szanse na przywrócenie akcji serca.
            Jakie ma znaczenie, czy wiem, jaki jest częstoskurcz? Sama nie ustabilizuję pracy serca.
        • szorstkawelna Re: Ciśnienie i puls u nastolatka 10.09.23, 15:54
          Jeździmy regularnie do szpitala na kontrolę, ale tam zajmują się tylko tym na co miał operację.
          Z leków bierze tylko p-alergiczne i wit. D.
          • wapaha Re: Ciśnienie i puls u nastolatka 10.09.23, 17:50
            szorstkawelna napisała:

> Jeździmy regularnie do szpitala na kontrolę, ale tam zajmują się tylko tym na c
            > o miał operację.
            > Z leków bierze tylko p-alergiczne i wit. D.

poczytaj ulotkę, niektóre p-alergiczne powodują zaburzenia rytmu serca
          • kiddy Re: Ciśnienie i puls u nastolatka 10.09.23, 17:52
            Leki antyhistaminowe mogą powodować przyspieszenie tętna, ale czy do takich wartości, to wątpię. Moim zdaniem diagnostyka kardiologiczma jest niezbędna. W oczekiwaniu na wizytę prowadźcie dzienniczek ciśnienia i tętna.
    • evee1 Re: Ciśnienie i puls u nastolatka 14.09.23, 14:44
      I co z synem? Uspokoiło się?
      • szorstkawelna Re: Ciśnienie i puls u nastolatka 15.09.23, 10:28
        Tak, na razie ma cały czas normalny puls i ciśnienie.
        • evee1 Re: Ciśnienie i puls u nastolatka 15.09.23, 11:41
          To dobrze. Życzę, żeby się unormowało na stałe smile
          • szorstkawelna Re: Ciśnienie i puls u nastolatka 15.09.23, 12:29
            Dziękuję smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka