Dodaj do ulubionych

...od pogardy, od nienawiści strzeż mnie... 100 KO

09.09.23, 16:53
Tak sobie przeglądam te 100 konkretów Tuska i w sumie brzmi dla mnie dość ok. Oczywiśie brakuje mi zerwania Konkordatu czy usuniecia i postawienia przed sądem kurator Nowak. Mam nadzieję, że chociaż z 5 postulatów uda się zrealizować, żeby nie było tak jak z płaceniem abonamentu RTV.
Ale zastanawim się co można zrobić, aby zmienić społeczeństwo. Te podziały, nienawiść i pogardę. I rozwarstwienie społeczeństwa, które się ciągle powiększa. Tu najbardziej widać różnice w dostępie do dobrej (ale drogiej) oświaty, czy dostępie do lekarza zwłaszcza na tzw zadupi..ch.
Boję się, że jak wygra PiS to czeka nas los Jugosławii czy Hutu i Tutsi.
Obserwuj wątek
    • 1matka-polka Re: ...od pogardy, od nienawiści strzeż mnie... 1 09.09.23, 17:01
      Narodowa psychoterapia potrzebna.
      • mercredi Re: ...od pogardy, od nienawiści strzeż mnie... 1 10.09.23, 11:01
        Przeciez pogarda i nienawisc to PO i Tusk.
        Kto gardzi tutaj ludzmi dla ktorych 800+ to znaczaca pozycja w budzecie domowym.
        Tak trzymac, jeszcze nie tym razem ale za 4 lata zgraja Tuska ponizej 5%
        • iwles Re: ...od pogardy, od nienawiści strzeż mnie... 1 10.09.23, 11:16

Ktoś już dostał 800+?
    • marzeka11 Re: ...od pogardy, od nienawiści strzeż mnie... 1 09.09.23, 17:06
      Co trzeba pozwolić zrobić ze swoją głową,by jako Tutsi i Hutu postrzegać innych 🤦 wyjdź z oglądania TV, jakichkolwiek programów politycznych,bo oszalejesz, tak postrzegając rzeczywistość.
      • langsam Re: ...od pogardy, od nienawiści strzeż mnie... 1 10.09.23, 09:22
        To nie tak. Każde badanie pokazuje pęknięcie społeczne na dwa coraz bardziej rozjeżdżające się obozy, które tracą ze sobą kontakt, ponieważ władza spektakularnie zamknęła wszelkie istniejące kanały wymiany myśli.
        • demodee Re: ...od pogardy, od nienawiści strzeż mnie... 1 10.09.23, 11:17
          > ponieważ władza spektakularnie zamknęła wszelkie istniejące kanały wymiany myśli.

Bzdura. Normalnie idę do osiedlowej biblioteki publicznej i oficjalnie wypożyczam antypisowskie pozycje.
      • 123zielona123 Re: ...od pogardy, od nienawiści strzeż mnie... 1 11.09.23, 11:51
        Nawet telewizora nie mam od wielu lat smile
    • szczera.wiera Re: ...od pogardy, od nienawiści strzeż mnie... 1 09.09.23, 17:11
      123zielona123 napisała:

> Tak sobie przeglądam te 100 konkretów Tuska i (...)Mam nadzieję, że chociaż z 5 postulatów uda się zrealizować (...) co można zrobić

Raz dotrzymać obietnicy? Ja wciąż czekam na darmowe przejazdy komunikacją miejską obiecane przez Dupiarza
      • bywalec.hoteli Re: ...od pogardy, od nienawiści strzeż mnie... 1 09.09.23, 17:51
        Hehe smile
      • mdro Re: ...od pogardy, od nienawiści strzeż mnie... 1 09.09.23, 22:20
        O, witamy świeżutkiego pistrollika (wnioskując z nicku, z proputinowskimi konotacjami).

Kto niby obiecywał "darmowe przejazdy komunikacją miejską"?
        A potem przypomnij, kto i kiedy obiecywał 100 tysięcy mieszkań. I milion elektrycznych samochodów. Oraz to, ile pieniędzy straciły miasta i gminy dzięki "polskiemu ładowi".
      • iwles Re: ...od pogardy, od nienawiści strzeż mnie... 1 10.09.23, 01:41

I nie przeszkadza ci, że pis rozkrada państwo?
        I że twoje dzieci będą spłacać te długi przez wiele wiele lat i to kwotami dużo wyższymi, niż bilety miejskie?
        • ayelen40 Re: ...od pogardy, od nienawiści strzeż mnie... 1 10.09.23, 06:41
          Ale czy to znaczy, że inni też mogą nie dotrzymywać obietnic?
          • iwles Re: ...od pogardy, od nienawiści strzeż mnie... 1 10.09.23, 09:39

Nikt w 100% nie wprowadza w życie obietnic przedwyborczych. Chociaż pis chwali się, że "my dotrzymujemy obietnic, nie to, co inni", więc nie rozumiem, dlaczego napisałaś "też" 😜
            • ayelen40 Re: ...od pogardy, od nienawiści strzeż mnie... 1 10.09.23, 12:48
              To po co je robi, te obietnice. Nie, nie jestem za żadną partią, nie głosuję w Polsce w ogóle.
      • wbka2 Re: ...od pogardy, od nienawiści strzeż mnie... 1 10.09.23, 08:32
        Mam Ci wymienić grube obietnice, niedotrzymane przez tę rządząca zgraję? Ty o groszach, a przepadają miliardy. Nie czas żałować róż, gdy płoną lasy. Twoja wypowiedź jest tendencyjna i albo trolujesz, albo jesteś cyniczną beneficjentką tej zgrai.
    • clk Re: ...od pogardy, od nienawiści strzeż mnie... 1 09.09.23, 17:51
      Na papierze wyglada niezłe. Pytanie skąd znajda się na wszystko złotówki
      • reinadelafiesta Re: ...od pogardy, od nienawiści strzeż mnie... 1 09.09.23, 18:09
        Wystarczy nie kraść, nie rozdawać, nie przepieprzać bez sensu.
        • wredna_dziewucha_ze_wsi Re: ...od pogardy, od nienawiści strzeż mnie... 1 10.09.23, 01:11
          reinadelafiesta napisała:

> Wystarczy nie kraść, nie rozdawać, nie przepieprzać bez sensu.
          >

Czytałaś te 100 postulatów? Ogólnie sporo rozdawnictwa, fakt że trochę mądrzejszego niż "dejmy wszystkim pincet", ale wciąż. Złapałam zdziwienie, że libkowie zaczęli zauważać ludzi innych niż "biznesmenów". Trochę cieszy.
          • reinadelafiesta Re: ...od pogardy, od nienawiści strzeż mnie... 1 10.09.23, 13:47
            Czytałam. I dalej uważam, że kasę można wydawać, a nawet rozdawać mądrze, albo głupio. Mierzeja, CPK, fundusz kościelne, miecz dla Rydzyka, respiratory i fabryka szycia maseczek nijak się nie mieszczą w kategorii mądrego gospodarowania kasą. I tak samo uważam, że czym innym jest danie pieniędzy na telefon zaufania dla dzieci i młodzieży, a czym innym danie ich na państwową TV. O zablokowanych pieniądzach z UE nawet nie wspomnę.
      • katie3001 Re: ...od pogardy, od nienawiści strzeż mnie... 1 10.09.23, 05:02
        Zerwać konkordat i opodatkowac kosciol i księzy. CIT, PIT, VAT. Niech płacą normalny Zus z wlasnej kieszeni. Kasy fiskalne w kancelariach. Podatki gruntowe i przede wszystkim weryfikacj
        • katie3001 Re: ...od pogardy, od nienawiści strzeż mnie... 1 10.09.23, 05:03
          Ucieło mi. Weryfikacja zasadnosci przekazanych gruntów przez komisje majątkową
      • snajper55 Re: ...od pogardy, od nienawiści strzeż mnie... 1 11.09.23, 13:45
        clk napisała:

> Na papierze wyglada niezłe. Pytanie skąd znajda się na wszystko złotówki

Wystarczy nie kraść.

S.
    • demodee Re: ...od pogardy, od nienawiści strzeż mnie... 1 09.09.23, 20:02
      > Boję się, że jak wygra PiS to czeka nas los Jugosławii czy Hutu i Tutsi.

Nie histeryzuj. PiS rządzi i nie mamy w Polsce ani Jugosławii, ani Hutu i Tutsi.
      • pade Re: ...od pogardy, od nienawiści strzeż mnie... 1 09.09.23, 20:06
        Oczywiście, mamy Barbieland.
      • nangaparbat3 Re: ...od pogardy, od nienawiści strzeż mnie... 1 09.09.23, 20:08
        Może i rządzi, ale dopiero odzyska Polskę, i co wtedy będzie?
        • demodee Re: ...od pogardy, od nienawiści strzeż mnie... 1 09.09.23, 20:35
          Co to znaczy, że "odzyska Polskę"? Unieważni opozycję?
          • nangaparbat3 Re: ...od pogardy, od nienawiści strzeż mnie... 1 09.09.23, 22:56
            Jego się pytaj. Dzisiaj w Tarnowie stwierdził, że będą odzyskiwać Polskę.
            • dyzurny_troll_forum Re: ...od pogardy, od nienawiści strzeż mnie... 1 09.09.23, 23:03
              nangaparbat3 napisała:

> Jego się pytaj. Dzisiaj w Tarnowie stwierdził, że będą odzyskiwać Polskę.

To jest tzw. freudowska pomyłka...
              Ale nie przejmuj się, nie pozwolimy tym z Tarnowa zawłaszczyć Polski!
      • wbka2 Re: ...od pogardy, od nienawiści strzeż mnie... 1 10.09.23, 08:44
        Mamy cuda na kiju; bezkarność elit, nawet w tak ewidentnych sprawach jak Ostrołęka, zatrucie Odry, dwie wieże...Media publiczne, którym nie można ufać, drożyznę i wielką inflację. Trzeba być ślepym, żeby tego nie dostrzegać.
        • taki-sobie-nick Re: ...od pogardy, od nienawiści strzeż mnie... 1 10.09.23, 21:32
          Owszem, ale demodee ma rację.
    • jahelena Re: ...od pogardy, od nienawiści strzeż mnie... 1 09.09.23, 20:41
      A kto będzie robić za Hutu, czyli mordować maczetami?
      • arthwen Re: ...od pogardy, od nienawiści strzeż mnie... 1 10.09.23, 10:23
        PiS ma na listach wyborczych Bąkiewicza, więc tego....
        • abidja Re: ...od pogardy, od nienawiści strzeż mnie... 1 10.09.23, 15:26
          arthwen napisał(a):

> PiS ma na listach wyborczych Bąkiewicza, więc tego....
          >

A PO Giertycha. Rozni ich tylko wykonywany zawod i jakosc garniturow.
          • ayelen40 Re: ...od pogardy, od nienawiści strzeż mnie... 1 10.09.23, 15:28
            Wszyscy dobrzy.
    • taki-sobie-nick Re: ...od pogardy, od nienawiści strzeż mnie... 1 09.09.23, 22:08
      Boję się, że jak wygra PiS to czeka nas los Jugosławii

To znaczy - co się w Polsce stanie?

czy Hutu i Tutsi

?

• wbka2 Re: ...od pogardy, od nienawiści strzeż mnie... 1 10.09.23, 08:48
        To się stanie: nikt mądry i kompeteny nie znajdzie pracy w instytucjach publicznych, jeśli nie złoży hołdu Kaczyńskiemu.
        • demodee Re: ...od pogardy, od nienawiści strzeż mnie... 1 10.09.23, 11:14
          > nikt mądry i kompeteny nie znajdzie pracy w instytucjach publicznych, jeśli nie złoży hołdu Kaczyńskiemu.

No to pójdą do prywaciarzy, którzy mądrych i kompetentnych przyjmą z otwartymi ramionami...
        • taki-sobie-nick Re: ...od pogardy, od nienawiści strzeż mnie... 1 10.09.23, 21:33
          wbka2 napisała:

> To się stanie: nikt mądry i kompeteny nie znajdzie pracy w instytucjach publicz
          > nych, jeśli nie złoży hołdu Kaczyńskiemu.

I to autorka wątku miała na myśli pisząc o Jugosławii?
    • jadwiga1350 Re: ...od pogardy, od nienawiści strzeż mnie... 1 09.09.23, 22:40
      123zielona123 napisała:

> Tak sobie przeglądam te 100 konkretów Tuska i w sumie brzmi dla mnie dość ok.
      > Oczywiśie brakuje mi zerwania Konkordatu czy usuniecia i postawienia przed sąd
      > em kurator Nowak. Mam nadzieję, że chociaż z 5 postulatów uda się zrealizować,
      > żeby nie było tak jak z płaceniem abonamentu RTV.
      > Ale zastanawim się co można zrobić, aby zmienić społeczeństwo. Te podziały, nie
      > nawiść i pogardę. I rozwarstwienie społeczeństwa, które się ciągle powiększa.
      > Tu najbardziej widać różnice w dostępie do dobrej (ale drogiej) oświaty, czy d
      > ostępie do lekarza zwłaszcza na tzw zadupi..ch.
      > Boję się, że jak wygra PiS to czeka nas los Jugosławii czy Hutu i Tutsi.

Zacznij od siebie i przestań pogardzać kurator Nowak.
      • mdro Re: ...od pogardy, od nienawiści strzeż mnie... 1 09.09.23, 22:44
        A gdzie tu pogarda? Chęć usunięcia ze stanowiska osoby szkodzącej polskiej szkole to nie "pogarda".
      • wredna_dziewucha_ze_wsi Re: ...od pogardy, od nienawiści strzeż mnie... 1 10.09.23, 01:14
        Yyyyy? Pani Nowak jest szkodnikiem edukacyjnym i nic tu nie ma z pogardy. Twarde fakty.
      • gaskama Re: ...od pogardy, od nienawiści strzeż mnie... 1 10.09.23, 11:08
        Ona nią nie pogardzą. Chcę ją widzieć w więzieniu, tam gdzie jest miejsce tej czcigodnej obywatelki.
    • wredna_dziewucha_ze_wsi Re: ...od pogardy, od nienawiści strzeż mnie... 1 10.09.23, 01:14
      Wystarczy przywrócić (względną) obiektywność TVP. No powiem, że patrząc na to, co robi TVP z łezką w oku wspominam lata 95-2005 i potem 2007-2015, wtedy wydawało mi się, że TVP jest stronnicza, teraz to nie wiem kurna do czego ją porównać.
      • langsam Re: ...od pogardy, od nienawiści strzeż mnie... 1 10.09.23, 09:19
        Do najgorszych lat tzw propagandy sukcesu. "Wiadome kręgi", "Pewne siły", spust surówki, trójka kontrolna znajduje mięso na zapleczu GS.
    • dramatika Re: ...od pogardy, od nienawiści strzeż mnie... 1 10.09.23, 11:28
      Już mamy hutu i tutsi, a zwolennicy tzw opozycji przodują w rankingach nienawiści.

www.rp.pl/spoleczenstwo/art1527141-badania-wieksza-nienawisc-po-stronie-zwolennikow-opozycji-niz-pis
      I to nawet widać na pierwszy rzut oka.
    • abidja Re: ...od pogardy, od nienawiści strzeż mnie... 1 10.09.23, 15:24
      Obejrzalam spoty KO/PO dotyczace migracji.
      Tam masz odpowiedz.
      Brudna,brunatna polityka zerujaca na strachu.
      Nic nie rozni PIS od PO w tej antyludzkiej polityce. I jeszcze te zapowiedzi o mozliwosci wspolrzadzenia i wspolpracy z konfiarzami.
      Zadne postulaty nie zmyja tego guana z PO.
    • fenoftala Re: ...od pogardy, od nienawiści strzeż mnie... 1 10.09.23, 21:40
      Zwyczajnie. Przestać w TV szczuć na *tamtych i wyśmiewać ich wyborców. (nieważne jaka tv)
      Po roku będzie znowu miło.
      Ale nikt z polityków nie jest zainteresowany odpuszczeniem wojny.
      • abidja Re: ...od pogardy, od nienawiści strzeż mnie... 1 10.09.23, 22:12
        fenoftala napisał(a):

> Zwyczajnie. Przestać w TV szczuć na *tamtych i wyśmiewać ich wyborców. (niewa
        > żne jaka tv)
        > Po roku będzie znowu miło.
        > Ale nikt z polityków nie jest zainteresowany odpuszczeniem wojny.

Oto to!
      • taki-sobie-nick Re: ...od pogardy, od nienawiści strzeż mnie... 1 10.09.23, 22:15
        Nie zgadzam się, nie po roku, musielibyśmy dłużej poczekać, zwłaszcza że ludzie przyzwyczaili się i polubili (!!!!).

Niemniej w istocie nie są - zwłaszcza ci, którzy swoją kampanię wyborczą budują na walce z wrogiem politycznym (a są inni?).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka