Dodaj do ulubionych

Kobiety z wiekiem pięknieją?

10.09.23, 09:47
Chciałam się podzielić pozytywną refleksją.

Zbliżam się do czterdziestki. Przeglądając ostatnio zdjęcia zaobserwowałam, że moje kumpele w większości z wiekiem wyglądają coraz lepiej. Na zdjęciach sprzed 5-10 lat wyglądają mniej korzystnie, niż teraz.

Czy to sposób bycia we własnym ciele, wewnętrzne piękno wychodzi na zewnątrz, czy samoświadomość? Któraś z Was ma podobne obserwacje?

Kilka z tych kobiet wykonało w międzyczasie sporą pracę nad sobą, dwie wyszły z toksycznych relacji. Medycyna estetyczna raczej tutaj nie odegrała roli.
Ja też dzisiaj w swoim ciele czuję się lepiej niż parę lat temu. Czy obiektywnie wyglądam lepiej, trudno powiedzieć, ale lubię to, jak moje ciało się zmienia, lubię swoje pierwsze siwe włosy, wiem już od dawna, że nie będę ich farbować.

Myślicie, że to, jakimi ludźmi jesteśmy ma wpływ na to, jak się starzejemy?
Obserwuj wątek
    • 35wcieniu Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 10.09.23, 10:01
      Nie, po prostu zmienia się moda i styl i człowiek lepiej wygląda (z dzisiejszego punktu widzenia) np. we współczesnej fryzurze niż na zdjęciach sprzed lat gdzie miał załóżmy dziwny balejaż, tapir czy cokolwiek innego.

Myślicie, że to, jakimi ludźmi jesteśmy ma wpływ na to, jak się starzejemy?

Nie, skąd ten pomysł? Chyba że przez "jakimi jesteśmy ludźmi" masz na myśli że jeden jest np. aktywny i dba o zdrowie a inny nie, wtedy jasna sprawa.
    • ggrr.ruu Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 10.09.23, 10:10
      Myślę że jednak nie ma brzydkich tylko są niedoinwestowane wink Więc może jednak medyczne na estetyczna lub inwestycja czasu w siebie

Na pewno obecnie w wieku 40 lat mam najlepsze ciało, lepsze niż 20 lat temu i widzę to wyraźnie na zdjęciach. A jakbym doinwestowała resztę to byłby szał wink
    • stasi1 Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 10.09.23, 10:20
      Może ty się bardziej starzejesz niz ci się wydaje i sądzisz że twoje kumpele takie piekne są? Ostatnio rozmawialiśmy o córce znajomego i stwierdziłem że chyba ma z 5 lat więcej niż ja. Z wyglądu. Znajoma że w zasadzie w tym samym wieku co my(równolatkami jesteśmy ze znajomą) ogólnie ta córka jest z 10 lat młodsza
      • taniax Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 10.09.23, 10:26
        Z moich obserwacji wynika że kobiety dzielą się na różne typy, często tym które były piękne w młodości starość odbiera urodę tzn widać jej dawne ślady ale róznica na niekorzyść jest duża. Ale jest też typ kobiet które były średnie przeciętne w liceum a mając 40 stkę wyglądają o niebo lepiej niż w młodości, choć to dziwne. No i też nie ma się co czarować dziś robotę robi poziom zadbania, nawet kobieta z ładnymi rysami ale zaniedbana i z brzydkimi postrzępionymi włosami będzie uważana za nieatrakcyjną.
        • jolie Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 10.09.23, 11:27
          taniax napisała:

> Z moich obserwacji wynika że kobiety dzielą się na różne typy, często tym które
          > były piękne w młodości starość odbiera urodę tzn widać jej dawne ślady ale róz
          > nica na niekorzyść jest duża.

Chyba tylko u tych urodziwych z natury, ale biednych.

Ale jest też typ kobiet które były średnie przeci
          > ętne w liceum a mając 40 stkę wyglądają o niebo lepiej niż w młodości, choć to
          > dziwne.

Dlaczego dziwne? Gdy inwestują w siebie czas i pieniądze, to są efekty, zero zdziwienia.

No i też nie ma się co czarować dziś robotę robi poziom zadbania, nawet
          > kobieta z ładnymi rysami ale zaniedbana i z brzydkimi postrzępionymi włosami
          > będzie uważana za nieatrakcyjną.

I tak, i nie. Kojarzę kobiety zadbane, z wypielęgnowanymi włosami, których i tak nie nazwę urodziwymi. Pisząc uroda, mam na myśli twarz, atrakcyjność to coś dla całości. Ładne rysy to imo duży kapitał, który długo się broni. Oczywiście bez kasy niszczeje, jak wszystko.
          • taniax Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 10.09.23, 11:32
            Oczywiste że inwestycje w urodę mają znaczenie ale nie w tym rzecz, tym kobietom po prostu z wiekiem szlachetnieją rysy twarzy, zmieniają się na plus mimo że teoretycznie im ktoś starszy, rysy ma bardziej wyostrzone tym powinno być gorzej.
            • jolie Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 10.09.23, 11:42
              Jeżeli ktoś schudł, to owszem, rysy mogą zeszlachetnieć. Kości jarzmowe rosną też po 25 r.ż., zatem czasami to może lepiej wyglądać. Ale to pojedyncze przypadki, cała reszta to raczej inwestycje.
              • czerwonylucjan Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 10.09.23, 14:05
                Razem z nosem i uszami?
                • jolie Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 10.09.23, 14:11
                  To akurat ponoć mit. Wydają się większe, bo z wiekiem twarz traci tłuszcz i ogólnie następuje ubytek tkanek miękkich. A to części chrzęstne.
                  • taniax Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 10.09.23, 15:05
                    Tak a poza tym ktoś musiałby mieć jakieś wyraźne defekty czyli ten nos wyjątkowo duży, niezgrabny, odstające uszy a u przeciętnych dziewczyn twarz nie musi mieć wyraźnych defektów, zazwyczaj nie ma, osobne elementy twarzy są często poprawne a mimo to twarz nie jest ładna.
                    • ggrr.ruu Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 10.09.23, 15:10
                      O, to mój przypadek smile
                    • ggrr.ruu Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 10.09.23, 15:10
                      O, to mój przypadek smile
                    • jolie Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 10.09.23, 15:34
                      taniax napisała:

> Tak a poza tym ktoś musiałby mieć jakieś wyraźne defekty czyli ten nos wyjątkow
                      > o duży, niezgrabny, odstające uszy a u przeciętnych dziewczyn twarz nie musi mi
                      > eć wyraźnych defektów, zazwyczaj nie ma, osobne elementy twarzy są często popra
                      > wne a mimo to twarz nie jest ładna.

To chyba właśnie różni twarz piękną od przeciętnej - proporcje. Są też twarze, gdzie każdy element z osobna jest taki sobie, a całość rewelacyjna (choć to nie takie częste).
                      • kura17 Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 11.09.23, 07:57
                        > Są też twarze, gdzie każdy element z osobna jest taki sobie,
                        > a całość rewelacyjna (choć to nie takie częste).

Jolie, a moglabys pokazac jakies przyklady?
                        ja takich rzeczy w ogole "nie widze" - widze efekt koncowy, a nie szczegoly.
                        czasem jak piszesz o nosach, ustach, innych drobiazgac - to jakis kosmos dla mnie wink
                        moze sie czegos naucze.
                        • frntta666 Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 11.09.23, 08:17
                          Ja nie jolie, ale takim przykladem jest dla mnie Millie Bobby Brown- ta dziewuszka ze Stranger things. Niby ani usta nie wybitne, ani nos, czy oczy- a calosc bardzo atrakcyjna. No ale pewnie zaraz zostane zjechana, ze ona brzyyydal wink
                        • jolie Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 11.09.23, 09:00
                          kura17 napisała:
                          >
                          > Jolie, a moglabys pokazac jakies przyklady?
                          > ja takich rzeczy w ogole "nie widze" - widze efekt koncowy, a nie szczegoly.
                          > czasem jak piszesz o nosach, ustach, innych drobiazgac - to jakis kosmos dla mn
                          > ie wink
                          > moze sie czegos naucze.
                          >
                          >
                          Dla mnie takim przykładem jest Anya Taylor -Joy. Oczy ma obiektywnie ładne, ale szeroko rozstawione a to bywa dużą wadą, nos normalny, usta też przeciętne. A to wszystko tworzy bardzo ciekawą całość, może nie rewelacyjną, ale ja bardzo lubię patrzeć na jej twarz. Ma to coś.
                          • simply_z Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 11.09.23, 09:33

Taylor wyglada jak z fasem.
                            • jolie Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 11.09.23, 09:48
                              Dla mnie nie. Raczej jak elf. Do tego jej twarz może być i ładna, i brzydka, jest plastyczna.
                              • taniax Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 11.09.23, 17:19
                                Ja się zgadzam Anya Taylor -Joy nie dość że ładna to jeszcze ciekawą ma urodę.
                                • jolie Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 11.09.23, 18:20
                                  taniax napisała:

> Ja się zgadzam Anya Taylor -Joy nie dość że ładna to jeszcze ciekawą ma urodę.

Tak, jej twarz jest ciekawa i przykuwająca uwagę. Uważam jednak, że niepotrzebnie się odchudza, z kilkoma kilogramami więcej wygląda korzystniej. Bardzo podobała mi się w "Czarownicy".
                  • thank_you Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 11.09.23, 17:25
                    Nie jest to mit, uszy rosną smile
                    • taniax Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 11.09.23, 17:38
                      Możliwe ale nie znam przypadku żeby nagle komuś z wiekiem zaczęły mocno odstawać uszy, nie miał nigdy odstających a na jakimś etapie życia ma.
                      • thank_you Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 11.09.23, 21:35
                        Nie chodzi o odstawanie a o wielkość
                        • jolie Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 11.09.23, 22:12
                          Spotkałam się z teorią, że niby nie rosną. Tak właściwie z dwiema teoriami- jedną, że nos i uszy rosną i drugą, że to mit. U siebie różnicy nie zauważyłam, przez całe życie mam małe i przylegające do czaszki uszy. O nosie wolę nie pisać wink.
          • alicia033 Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 11.09.23, 17:43
            jolie napisała:

> Chyba tylko u tych urodziwych z natury, ale biednych.

W takim razie Bellucci jest biedna. I Deneuve. I Adjani.
            No, jakoś nie mogę znaleźć żadnego przykładu tych, którym wiek przydał urody.
            • taniax Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 11.09.23, 17:46
              Belluci nadal ma ładne rysy ale to już nie jest to ale np Majka Jeżowska w młodości nie była atrakcyjna a na starość tak, ok zabiegi, makijaż ale to nie tylko to.
              • jolie Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 11.09.23, 17:55
                taniax napisała:

> Belluci nadal ma ładne rysy ale to już nie jest to ale np Majka Jeżowska w młod
                > ości nie była atrakcyjna a na starość tak, ok zabiegi, makijaż ale to nie tylko
                > to.

Zestarzała Bellucci wygląda o niebo lepiej od poprzerabianej w wieku dojrzałym Majki Jeżowskiej. Bellucci też pewnie z wielu zabiegów korzysta, dla mnie to oczywiste z jej możliwościami i pieniędzmi.
                • taniax Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 11.09.23, 18:08
                  Majkę podałam jako przykład kobiety która z wiekiem wygląda o niebo lepiej niż w młodości, nie porównuję jej do Belluci.
                  Jest jeszcze jedna kategoria pań, które są piękne ale na swoich profilach w internecie. Mam taką dawną znajomą, nie widziałam jej na żywo 20 lat, na swoim FB wygląda pięknie, lepiej niż wyglądają dziś szkolne pięknosści a była jedną z brzydszych dziewczyn w szkole. Patrzyłam na te zdjęcia i byłam trochę zdziwiona że nawet kształt szczęki jej się zmienił z wiekiem, słynęła z mocno zarysowanej męskiej. Po czym zobaczyłam jej zdjęcie na innym profilu wspólnej znajomej no cóż tam już przypominała rysami siebie z przed lat. Ale w sumie nie wiem czemu mnie to zdziwiło bo pani jest fotografem obecnie, profesjonalną obróbkę zdjęć ma zapewne w jednym palcu.
                • frntta666 Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 11.09.23, 18:09
                  Przede wszystkim, Jezowska nie wyglada specjalnie dobrze. I raczej nie lepiej, niz w mlodosci...
                  • taniax Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 11.09.23, 18:11
                    Wygląda lepiej. Nawet w programach tv było widać więc nie tylko na zdjeciach.
                    • taniax Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 11.09.23, 18:14
                      Ok teraz widzę że tam napewno był nos robiony...
                      • konsta-is-me Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 12.09.23, 19:57
                        No i to jest dowód że nos rośnie... 😉
                        Poza tym koniuszek z wiekiem zaczyna opadać i te zdjęcia doskonale to oddają.
                        Poza tym według mnie wcale nie wygląda lepiej, prawda jest taka że starzenie się nigdy nie wygląda lepiej niż młodość.
                    • frntta666 Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 11.09.23, 18:19
                      No i pomimo zrobienia nosa (?), wyglada gorzej. Staro, po prostu wink
                      • ggrr.ruu Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 11.09.23, 18:26
                        Tylko wątek zaczął się od kobiet w wieku około 40 lat a ona jest znacznie starsza
                      • taniax Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 11.09.23, 18:29
                        Kiedyś pryszcze dziś zmarszczki ale rysy twarzy zmienione na plus.
                        • frntta666 Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 11.09.23, 18:40
                          Rysy twarzy nie istnieja w oderwaniu od calosci wink No sorry, starosc nie jest ani ladna, ani powabna. Mlode dziewczyny, nawet brzydkie, maja przynajmniej urok mlodosci wink
                          • ggrr.ruu Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 11.09.23, 18:42
                            Są takie, które nie mają ani urody ani uroku. Życie nie jest sprawiedliwe
                            • frntta666 Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 11.09.23, 18:45
                              Nie, mlodosc to ten urok wlasnie, nie chodzi o zaden specjalny "blask". Na zdjeciach z LO i studiow to widze wyraznie, patrzac na mlode dziewczyny w przelocie- tez. To jest nie do podrobienia, nie do odzyskania. Life wink
                              • ggrr.ruu Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 11.09.23, 18:48
                                Ja tego nie widzę. Po prostu niektórym niezależnie od młodości są mało atrakcyjnie i ta młodość im w niczym nie pomaga
                                • frntta666 Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 11.09.23, 18:52
                                  A ja wyraznie widze- i to nie w sensie erotycznym, bom hetero, tylko estetycznym. To sie da zapawne szczegolowo wyjasnic biologicznie, ale w sumie po co...
                                  • taniax Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 11.09.23, 19:03
                                    Ja też uważam że młodość nie każdemu pomaga, poza sensem erotycznym tu faktycznie i ma to rzeczywiście uzasadnienie biologiczne.
                                • 35wcieniu Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 11.09.23, 19:14
                                  Ja też nie. Tzn. no widzę że są młode ale niczego to szczególnie nie dodaje. Jak ładna to ładna, jak nie to nie.
                    • jolie Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 11.09.23, 19:09
                      taniax napisała:

> Wygląda lepiej. Nawet w programach tv było widać więc nie tylko na zdjeciach.

To zdjęcie M. Jeżowskiej jest akurat niezbyt korzystne, dziwna perspektywa zniekształcająca i powiększająca nos (robiony czyli w domyśle zgrabniejszy).
                • alicia033 Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 11.09.23, 21:25
                  jolie napisała:

> Zestarzała Bellucci wygląda o niebo lepiej od poprzerabianej w wieku dojrzałym Majki Jeżowskiej.

no ale tu nie chodziło o porównanie z rówieśniczkami tylko samej siebie w młodości z bardziej zaawansowanym wiekiem.
                  • jolie Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 11.09.23, 22:08
                    I nadal moim zdaniem wyglądająca niby lepiej w dojrzałym wieku niż w młodości Majka Jeżowska wygląda gorzej niż M.Bellucci, która twoim zdaniem straciła znacznie na urodzie.
                    • taniax Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 11.09.23, 22:11
                      Porównując je obie do siebie samych sprzed lat Belluci straciła a Jeżowska zyskała, Jeżowska mogłaby teoretycznie straszyć z wiekiem ale możliwe że tu są ingerencje chirurgiczne.
                      • taniax Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 11.09.23, 22:12
                        Nos chyba zmieniła.
                      • jolie Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 11.09.23, 22:13
                        Bellucci to taki poziom urody, że Jeżowska nie ma imo startu.
                        • taniax Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 11.09.23, 22:18
                          Belluci to chyba była okrzyknięta najpiękniejszą kobietą świata więc to chyba oczywiste.
            • jolie Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 11.09.23, 17:53
              alicia033 napisała:

>
              > W takim razie Bellucci jest biedna. I Deneuve. I Adjani.
              > No, jakoś nie mogę znaleźć żadnego przykładu tych, którym wiek przydał urody.
              >
              M.Bellucci to kobieta zbliżająca się do 60-tki, dawno po menopauzie. Pozostałe wymienione również. Tak, wyglądają gorzej niż kiedyś, ale w swojej grupie wiekowej prezentują się super. Nie za bardzo rozumiem w jakim stopniu ich piękne rysy twarzy potęgują fakt, że się postarzały. No postarzały się, czas niszczy wszystko.
              • alicia033 Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 11.09.23, 21:36
                tematem tej gałęzi nie jest prezentacja na tle grupy wiekowej a twoja imo całkowicie chybiona teza, że

jolie napisała:

> Nie za bardzo rozumiem w jakim stopniu ich piękne rysy twarzy potęgują fakt, że się postarzały. No postarzały się, czas niszczy wszystko.

to o czym tu właściwie chciałaś napisać?
                jolie napisała:

> taniax napisała:
                >
                > > Z moich obserwacji wynika że kobiety dzielą się na różne typy, często tym
                > które
                > > były piękne w młodości starość odbiera urodę tzn widać jej dawne ślady a
                > le róz
                > > nica na niekorzyść jest duża.
                >
                > Chyba tylko u tych urodziwych z natury, ale biednych.
                • jolie Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 11.09.23, 22:05
                  O tym, że nie jest tak, że piękne w młodości gorzej się starzeją niż przeciętne/brzydkie w młodości. Piękne mogą wyglądać gorzej w późniejszym wieku, jeżeli będą sterane życiem, co ma z reguły związek z brakiem pieniędzy. To, że wspomniane przez Ciebie Bellucci, Adjani czy Deneuve wyglądają obecnie gorzej wynika z ich dosyć zaawansowanego wieku i bycia po menopauzie. W wieku 40 lat czy nawet 40+ wymiatały, a ich przeciętne rówieśniczki nie miały do nich startu.
            • geez_louise Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 13.09.23, 23:44
              alicia033 napisała:

> jolie napisała:
              >
              >
              > > Chyba tylko u tych urodziwych z natury, ale biednych.
              >
              > W takim razie Bellucci jest biedna. I Deneuve. I Adjani.
              > No, jakoś nie mogę znaleźć żadnego przykładu tych, którym wiek przydał urody.
              >
              Bellucci jest idealnym przykładem jak wiek dodaje urody. Do pewnego momentu.

Bellucci była ślicznym dziewczęciem, ale najpiękniejszą kobietą świata stała się mając 30+ i 40+. Pełne dziewczęce policzki nabrały kształtu, spojrzenie głębi, zaczęła się zupełnie inaczej ruszać. Do 40-letniej MB żadna 20-latka nie miała startu. A potem zaczęła się menopauza i z totalnej bogini została starsza kobieta ze śladami wielkiej urody. I dobrze, ze nie kombinuje jak proces odwrócić, nie zepsuła legendy.
              • ggrr.ruu Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 14.09.23, 00:31
                Jest nadal przepiękna i wygląda bardzo dobrze. Porównaj ja choćby z taką Rozenek. Starsza kobietą ze śladami urody to ona będzie za 10 lat
        • stasi1 Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 13.09.23, 23:15
          Kiedyś kolega stwierdził że kobiety szybciej się starzeją. Spotkał koleżankę z klas a to starsza osoba. W ubiegłym roku rozmawiałem ze swoją dawna znajomą. Kiedys była laska aż miło popatrzeć. Teraz to juz z nią kiepsko, a mąż prawie nie postarzał się w ogóle
          • angazetka Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 14.09.23, 00:47
            Ciekawe. Jest raczej odwrotnie. Kobiety o siebie dbają, więc wyglądają lepiej, faceci w większości - wiadomo. Wystarczy spojrzeć na zdjęcia z 20-lecia czy iluślecia matury. Dziewczyny na oko dekadę młodsze.
            • trampki-w-kwiatki Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 15.09.23, 17:33
              Niestety, koledzy mojego chłopa wyglądają jak zapuszczone, grube obdartusy. Ale jest trochę atrakcyjnych mężczyzn 40+. Ale zdecydowanie mniej niż babek.
            • stasi1 Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 18.09.23, 14:15
              Z tą dekadą to poleciałaś! Trzeba było by pooglądać tylko niestety nie mam gdzie
          • waleria_bb Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 14.09.23, 02:35
            W przypadku polskich facetów jest dramat. To są nieliczne przypadki, że mężczyzna wygląda młodziej. Modne fryzury i brody od barbera nie ukryją zaniedbań jak choćby cera wyniszczona słońcem. Większość kobiet kładzie teraz spf codziennie, bo są na to mocne naciski. Faceci to olewają i potem ledwie przekroczona 30 i buzia w plamach i wymarszczona.
            • simply_z Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 14.09.23, 11:04
              Nie tylko to, faceci i tak mają grubszą skórę. Raczej kwestia złej diety fast foody, chlanie, brak sportu,stres, nadwaga, nie dbanie o siebie.
    • tanebo001 Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 10.09.23, 10:31
      Kobieta jest ja whisky. Najlepsza osiemnastoletnia, zmieszana z colą. Mężczyzna jest jak wino. Z wiekiem nabiera bukietu...
      • ggrr.ruu Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 10.09.23, 10:35
        Niestety sporą część facetów jest jak mleko.
        A whisky z colą to mieszają profani
        • trampki-w-kwiatki Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 10.09.23, 14:17
          ggrr.ruu napisała:

> A whisky z colą to mieszają profani

OMG 😂😂😂
      • anorektycznazdzira Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 10.09.23, 11:30
        "Z wiekiem nabiera bukietu..." znaczy zaczyna od niego yeb*ć?
        • frntta666 Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 10.09.23, 12:08
          anorektycznazdzira napisała:

> "Z wiekiem nabiera bukietu..." znaczy zaczyna od niego yeb*ć?
          big_grin
          boskie!
        • triss_merigold6 Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 10.09.23, 15:45
          🤣
      • maslova Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 10.09.23, 11:41
        A jakiego bukietu ty nabrales? 🤣🤣🤣

I potem dziwisz się, że Konfa ma dobre notowania.
      • beaucouptrop Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 10.09.23, 12:22
        Znowu chamski mizogin z ciebie wlazł.
        • tanebo001 Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 10.09.23, 12:34
          Mizogin? Bo nie zastosowałem wobec kobiet ageizmu?
        • ggrr.ruu Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 10.09.23, 12:34
          Raczej incel, przecież on nie ma pojęcia o piciu wody o whisky się wypowiada big_grin
          • tanebo001 Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 10.09.23, 12:36
            Ale jakiej whisky? To kobieta ma być zmieszana i z colą...
          • beaucouptrop Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 10.09.23, 12:44
            On wogole ma słabe pojęcie o życiu, no ale jak się żyje przez pryzmat ekranu i klawiatury...
        • tanebo001 Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 10.09.23, 12:35
          I jak to się ma do powszechnej opinie na ematce że każdy facet po 30-tce jest automatycznie obleśny?
          • ggrr.ruu Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 10.09.23, 12:39
            Tu jest raczej opinia że dwudziestolatek to dziecko
            • tanebo001 Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 10.09.23, 12:40
              Raczej ciacho...
              • ggrr.ruu Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 10.09.23, 12:44
                Nie, to moja opinia i jestem w mniejszości
          • beaucouptrop Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 10.09.23, 12:42
            No to po co ty siedzisz na bądź co bądź babskim forum?
            • tanebo001 Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 10.09.23, 13:03
              Bo już się przyzwyczaiłem do podobnych opinii kobiet o mnie.
              • beaucouptrop Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 10.09.23, 13:35
                I tak spędzisz resztę swojego życia przyjmując ten fakt?
                Idź wreszcie na terapię, bo naprawdę szkoda życia. Chcesz dalej tak żyć?
                • tanebo001 Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 10.09.23, 16:05
                  A jak mam wpłynąć na ich opinię? Podawanie alkoholu w ilościach hurtowych nie pomogło.
                  • beaucouptrop Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 10.09.23, 16:38
                    Podejrzewam, że się nieźle bawisz wypisują te bzdury na forum. Ale jeśli piszesz na serio to co myślisz to załatw tą terapię, bo szkoda tak życie marnować. To nie wiek, ani kasa czy też wzrost, ale twoje przekonania i sposób myślenia odstraszaja potencjalne kandydatki 🤷‍♀️
          • maslova Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 10.09.23, 13:26
            tanebo001 napisał:

> I jak to się ma do powszechnej opinie na ematce że każdy facet po 30-tce jest a
            > utomatycznie obleśny?
            >
            Przyklady poproszę.
            • tanebo001 Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 10.09.23, 16:04
              forum.gazeta.pl/forum/w,567,176623936,176623936,Czy_zostawilabys_meza_dla_Leonardo_.html#p176633385
              • maslova Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 10.09.23, 18:23
                No i w którym miejscu jest to napisane, konkretnie?
                • tanebo001 Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 10.09.23, 18:40
                  Patrz na 13:44
                  • maslova Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 11.09.23, 00:06
                    Pogięło cię? Nie możesz po prostu wkleić linka do konkretnego postu?
    • jolie Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 10.09.23, 11:16
      Pomijając przypadki typu - otyłość/ duża nadwaga w młodości, którą udało się później zrzucić, w pozostałych przypadkach jest to w 95% kwestia pieniędzy, zwłaszcza u przeciętnych urodowo.
    • geez_louise Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 10.09.23, 11:22
      Ostatnio widziałam standup. Młody, niezły gość opowiadał, jak gustuje w kobietach 40+. Bo kobiety, jak najlepsze i najbardziej wyrafinowane jedzenie, są najfajniejsze jak są dojrzałe, tuż przed tym jak staną się obrzydliwe 🤣
      • maslova Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 10.09.23, 11:42
        A śmiechom i żartom nie było końca....🙄
        • geez_louise Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 10.09.23, 11:49
          Ja się uśmiałam, bo ze mną tak jest.
          • maslova Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 10.09.23, 12:14
            Ale w sensie, że już jesteś, czy zaraz będziesz obrzydliwa?
            • geez_louise Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 10.09.23, 12:17
              Już jestem, trochę szok po spektakularnym rozkwicie po 30, ale co zrobić.
              • ggrr.ruu Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 10.09.23, 12:30
                Ile masz lat że jesteś obrzydliwa😱 Co się stało?
                • geez_louise Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 10.09.23, 12:50
                  Natura się stała, nie mamy w menopauzie wyglądać jak gorące laski. Pojedyncze kobiety jeszcze wiele lat są hot, ale nie jestem tym przypadkiem 😜
                  • ggrr.ruu Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 10.09.23, 13:08
                    Ale ze od razu obrzydliwa? Mam koleżanki w wieku menopauzalnym, nie są obrzydliwe
                  • maslova Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 10.09.23, 13:27
                    Czyli można być albo hot albo obrzydliwą? 🙁🙁🙁
                    • geez_louise Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 10.09.23, 14:28
                      Ależ nie musicie się ze mną zgadzać. Mnie to nie oburza.
                      • bi_scotti Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 10.09.23, 16:17
                        Sie dopisze do "obrzydliwa" club wink Moze jeszcze nie tak w 100% "obrzydlwa" ale na pewno juz coraz mniej apetyczna big_grin
                        Bylam na party. 99% attendees to moja generacja. Fajni ludzie, zadbani, sensible, z great stories, poczuciem humoru, bardzo mila atmosfera. Ale gdzies po katach saczyl sie smuteczek przemijania - my juz nie mamy po 40-50 lat gdy to bylismy faktycznie amazing pod kazdym wzgledem (fizycznie, intektualnie, zabawowo ...), po nas juz widac przewedrowane lata - jest w tym widoku pewne piekno, for sure ale tez i zal za tym, co nie wroci i coraz wyrazniejszy strach przed tym, co nas czeka. Sure, we are beautiful people - piekni doswiadczeniem & wiedza wink ... niemniej "obrzydlistwo" juz sie do nas przykleja, bo Matka Natura ma wszak na nas swoj paskudny pomysl - wiemy dokad zmierzamy, eh sad Life.
                        • frntta666 Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 10.09.23, 16:21
                          Oj wes sad
                          • bi_scotti Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 10.09.23, 16:30
                            Sorry, jakos tak wyszlo ponuro. "Ku pokrzepieniu" - my wciaz mamy good life, moze wrecz teraz naprawde mamy good life - empty-nesters, mortgages posplacane, przyzwoite zarobki, wciaz (u wiekszosci) good health - nie ma co, nie wolno (!!!) narzekac. Uroda? To jest tak subiektywna sprawa, ze spoko mozemy sie umowic, ze w kazdym z nas jest to swiatelko beauty, ktore swieci przynajmniej dla jednej osoby na swiecie wink Wiec moze faktycznie w takim ogolnym rozliczenu zyciowym "z wiekiem wypieknielismy" rowniez w tym sensie, ze kompletnie nie musimy sie o to swoje indywidualne piekno starac - ono juz teraz po prostu z nami jest. Do konca ... Cheers.
                            • frntta666 Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 10.09.23, 18:27
                              Bi, sloneczko, przestan z tym koncem i przemijaniem. Taka pora roku- czai sie jesien za progiem. Kazdemu sie ckni wink Chlupnij na humorek, cheers ;*
                            • szczera.wiera Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 11.09.23, 08:35
                              bi_scotti napisała:

> Uroda? To jest tak subiektywna sprawa, ze spoko mozemy sie umowic,
                              > ze w kazdym z nas jest to swiatelko beauty, ktore swieci przynajmniej dla jedne
                              > j osoby na swiecie wink Wiec moze faktycznie w takim ogolnym rozliczenu zyciowym
                              > "z wiekiem wypieknielismy" rowniez w tym sensie, ze kompletnie nie musimy sie o
                              > to swoje indywidualne piekno starac - ono juz teraz po prostu z nami jest. Do
                              > konca ... Cheers.
                              >

O, tak się rozpisałaś, że zapomniałaś o angielskich wtrętach, wery najs
                        • maslova Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 10.09.23, 18:35
                          To straszne, co piszesz. Ja dostrzegam w wielu starszych ludziach ich piękno - nie polega ono oczywiście na gładkiej skórze czy prężnej sylwetce, ale np. na naznaczonej doświadczeniem twarzy, z której bije spokój, cierpliwość, lagodność. Oczywiście, że ta seksualna fizyczna atrakcyjność z wiekiem spada, ale wydaje mi się, że nie o to chodziło autorce wątku, a poza tym między mniejszą atrakcyjnością lub jej brakiem, a obrzydzeniem jest naprawdę przepaść.
                          • bananananas Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 11.09.23, 09:01
                            maslova napisała:

> To straszne, co piszesz. Ja dostrzegam w wielu starszych ludziach ich piękno -
                            > nie polega ono oczywiście na gładkiej skórze czy prężnej sylwetce, ale np. na n
                            > aznaczonej doświadczeniem twarzy, z której bije spokój, cierpliwość, lagodność.

Ja też to zauważam, wręcz są osoby, które staja się piękne z ładnych po przekroczeniu jakiejś granicy wieku, jakby im brakowało przedtem właśnie słabości, kruchości.
                            Np wczoraj mnie zachwyciła Sigourney Weaver
                            • frntta666 Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 11.09.23, 09:27
                              A ja uwazam, ze straszne jest doslowne odczytywanie tekstu o obrzydliwosci- zwlaszcza, jak ktos sam o sobie pisze. Zero wyczucia, co jest zartem tongue_out
                              • maslova Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 11.09.23, 11:02
                                frntta666 napisała:

> A ja uwazam, ze straszne jest doslowne odczytywanie tekstu o obrzydliwosci- zwl
                                > aszcza, jak ktos sam o sobie pisze.

Młody, niezły gość opowiadał, jak gustuje w kobietach 40+. Bo kobiety, jak najlepsze i najbardziej wyrafinowane jedzenie, są najfajniejsze jak są dojrzałe, tuż przed tym jak staną się obrzydliwe

> Zero wyczucia, co jest zartem tongue_out
                                Ależ ja wyczułam, że to żart. Tyle, że w ogóle nieśmieszny.
                                • frntta666 Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 11.09.23, 15:28
                                  Myslalam, ze do bi sie produkujesz wink
                                  • maslova Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 11.09.23, 19:39
                                    Bi też nie pisała wyłącznie o sobie.
                                    • frntta666 Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 11.09.23, 19:41
                                      Tak, ale jej slowa odbieram inaczej niz seksistowski zart faceta- obojetnie w jakim by byl wieku. To jest taka "poetyka" a nie, ze bedzie wymiotowac na widok znajomych, jak sie jeszcze bardziej zestarzeja tongue_out
                                      • maslova Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 11.09.23, 21:06
                                        Nie posądzam Bi o aż taką dosłowność, jednak sensu jej wypowiedzi to nie zmienia. Zresztą, nie pierwszy raz prezentuje ona dość specyficzną - jak to okreslilaś - "poetykę", która, jakby to ująć, nie mieści się w moim pejzażu wewnętrznym.
                                        • frntta666 Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 11.09.23, 21:09
                                          Sens jej wypowiedzi jest smutny. Tak, starosc to przemijanie, blizej do smierci, mniej czasu, sil, mozliwosci. O tym przeciez napisala.
                      • maslova Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 10.09.23, 18:28
                        geez_louise napisała:

> Ależ nie musicie się ze mną zgadzać. Mnie to nie oburza.
                        >
                        A skąd pomysł, że chciałybyśmy się z Tobą zgodzić? Nie ukrywam, że trochę szokująca jest dla mnie wizja, że ktos uznaje ludzi (lub wyłącznie kobiety) po 40-stce za obrzydliwych. Jest to naprawdę mocne określenie (a obrzydzenie to mocne uczucie). Świadczy to IMO o jakimś głębokim zaburzeniu i nie wiem, jak taka osoba odnajduje się przebywając wśród starszych ludzi.
                        • simply_z Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 11.09.23, 09:37
                          Tym bardziej, jesli ta osoba nie jest nastolatka, dla ktorej wszyscy dorosli sa fuj.
      • szczera.wiera Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 11.09.23, 08:32
        Faktycznie, turlać się ze śmiechu
    • anorektycznazdzira Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 10.09.23, 11:33
      Część tak, cześć nie, do tego jeszcze kwestia gustu. Oczywiście część z wiekiem (ale nie do samego grobutongue_out ) pięknieje a już na pewno staje się ciekawsze i mądrzejsze. Część nie, nie czarujmy się.
      Identycznie faceci. Są tacy, co po 50ce są interesujący i atrakcyjni, a są tacy, że koło 38 to już oblechy, których byś kijem od szczotki nie ruszyła.
    • lilia-anna Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 10.09.23, 11:35
      U mnie nic się nie zmieniło: byłam brzydka i jestem brzydka smile Natomiast na pewno mam więcej pieniędzy jako 40+ niż jako 20+, więc jestem bardziej "doinwestowana". Zresztą innego rodzaju zadbania wymaga się od 40+ z poważną pracą, a innego od 20+ na studiach, gdzie wyciągnięty sweter i glany są ok wink
    • po_godzinach_1 Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 10.09.23, 11:35
      Czy kobiety z wiekiem pięknieją?

Nie.

W najlepszym wypadku robią się bardziej interesujące z wyglądu, ale to tylko wtedy gdy robią się bardziej interesujące.

Albowiem:
      Jeśli za mało książek znasz
      - to ci wychodzi na twarz.
      Gdy nie wiesz, kim był J.S. Bach
      - to spłaszcza ci czółka dach.
      Nieznany ci Edypa los
      - to deformuje ci nos.
      Gdy nie wiesz, co to savoir-vivre
      - żuchwę masz grubą, aż dziw!

• frntta666 Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 10.09.23, 12:06
      Twarze z wiekiem nabieraja charakteru. Ale ze zyskuja na urodzie to bym nie powiedziala wink
    • kot_filemon88 Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 10.09.23, 12:24
      Kobieta wg mnie wygląda najlepiej między 30 a 37 rokiem życia, zakładając że jest naturalnie atrakcyjna.
    • waleria_bb Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 10.09.23, 12:31
      Nie pięknieją same z siebie. To jest w 99% związane z większymi środkami na siebie i nie chodzi mi tu o nastrzykanie w gabinecie, ale całokształt. Więcej pieniędzy=możliwość dobrej diety, trener personalny, który dobierze plan treningowy, częstsze wyjazdy rekreacyjne i odpoczynek, korzystanie z usług droższego i lepszego fryzjera, regularność w wykonywaniu zabiegów itd. Po 40, a w sumie to już nawet wcześniej, po 30 bardzo widać po kobietach to doinwestowanie i możliwość zadbania o siebie na wielu polach.
      • lilia-anna Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 10.09.23, 12:41
        Uważam tak samo.
      • jolie Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 10.09.23, 13:07
        Oczywiście, że tak. A niby pieniądze szczęścia nie dają...
      • panna.nasturcja Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 10.09.23, 14:42
        Kobieta po 40 nigdy nie będzie wyglądała lepiej niż młoda zdrowa dwudziestolatka.
        • bi_scotti Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 10.09.23, 17:08
          Mam zdjecie w indeksie, mam 18 lat i jestem boska smile Of course, wtedy sama sobie sie taka nie wydawalam, dookola byly tlumy boskich, bardziej boskich niz ja dziewczyn. Ale dzis, gdy patrze na tamta Bi_scotti to az mi dech zapiera - jaka ja bylam beautiful, cute, jaki mialam cudny usmiech i blysk w oku. Dlaczego, ah dlaczego musialo minac tyle lat zebym to mogla dostrzec? Tamte lustra byly jakies zupelnie inne niz moje dzisiejsze oczy tongue_out Uczac sie wiec na tamtych bledach, patrze DZIS na siebie duzo zyczliwiej z zalozeniem, ze moze tak jak wtedy nie widzalam swojego beauty, tak i teraz mam z tym problem a za ... 20 lat odkryje jak amazingly piekna jest/byla Bi_scotti w 2023 big_grin Cheers.
          • rosapulchra-0 Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 10.09.23, 23:46
            Mam dokładnie takie same odczucia, gdy oglądam swoje zdjęcia z młodości i nie mogę przeboleć tych kompleksów, które wtedy tak bardzo rządziły mną i moim życiem..
            • zaraz-wracam Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 12.09.23, 00:01
              Ja też byłam okropnie zakompleksiona i długo trwało zanim sobie z tym jakoś poradziłam.
              Dlatego teraz od czasu do czasu robię sobie zdjęcie nago, przed lustrem. Za jakiś czas będę miała dowód na to jakie piękne ciało miałam jako 50+. 😊
        • maslova Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 10.09.23, 18:38
          No chyba to jednak zależy od konkretnych przypadków.
        • 35wcieniu Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 11.09.23, 09:58
          Kobieta po 40 nigdy nie będzie wyglądała lepiej niż młoda zdrowa dwudziestolatka.

Niby dlaczego nie? Młoda zdrowa dwudziestolatka może być po prostu nieurodziwa. Zapewne, co naturalne, będzie wyglądała młodziej od każdej czterdziestolatki, ale dlaczego miałaby z automatu lepiej?
      • taniax Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 11.09.23, 17:44
        Trzeba wziąć też pod uwagę fakt że 25 lat temu nie było takich możliwości poprawy wyglądu jak dziś, nawet dostępnej kolorówki był mniejszy wybór np bronzerów i rozświetlaczy w każdym możliwym odcieniu i konsystencji już nie mówiąc o reszcie. Nie było instruktaży dostępnych dla wszystkich jak się profesjonalnie malować, nie było takich zabiegów, nie funkcjonowała tak dostępna medycyna estetyczna.
        • waleria_bb Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 12.09.23, 01:41
          To robi olbrzymią różnicę. Nawet na ulicach widać, że najlepiej wymalowane są w sumie takie małolaty do 20. One żyją instagramem i tiktokiem i siłą rzeczy podłapują wiodące trendy makijażowe i potrafią naprawdę starannie i dobrze się pomalować.
    • angazetka Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 10.09.23, 13:43
      Ja na pewno. Po 35 roku życia wypiękniałam zdecydowanie i tak to się utrzymuje.
    • trampki-w-kwiatki Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 10.09.23, 14:24
      Ja nie, do 30 stki miałam buziunię aniołka, po tej słodyczy już nic nie zostało. Za to mam więcej zwyczajnej pewności siebie, lepiej się ubieram niż wtedy i nie farbuję tak głupio włosów , więc ogólnie wyglądam korzystniej. Ale za tamtą słodką twarzyczką tęsknię bardzo. Mogłabym ją odzyskać za pomocą botoksu i wypełniaczy ale obawiam się, że efekt byłby komiczny...
      Z tego co widzę, to moje koleżanki po 35 roku życia wyglądają lepiej o ile porzuciły dawne brzydkie fryzury, postarzające makijaże oraz fatalne farby na włosy. W końcu widać ich naturalną urodę.
    • panna.nasturcja Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 10.09.23, 14:40
      Piękno i brzydota są subiektywne, więc każdy uważa dokładnie to, co chce uważać.
      Osobiście sądze, że 20 lat temu wyglądałam znacznie lepiej niż dziś.
    • magdallenac Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 10.09.23, 16:29
      Najlepiej wyglądałam w okolicach 25 - 29. Teraz, po 40 nie jest źle, ale doprawdy nie czarujmy się…
      • primula.alpicola Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 10.09.23, 17:23
        Bredzisz, wygladasz rewelacyjnie.
        Co do mnie, teraz wygladam lepiej niż 10-15 lat temu🤷‍♀️
        • magdallenac Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 10.09.23, 17:30
          Nie widziałaś mnie w moich prime years🤣. Nie no ja nie narzekam, ale naprawdę nie wyglądam teraz lepiej niż 20 lat temu. Słowo.
      • ggrr.ruu Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 10.09.23, 17:35
        Ja w wieku 20 lat wyglądałam gorzej niż Ty teraz 🙄
      • hanusinamama Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 11.09.23, 09:36
        Nie czaruje się, nie wyglądam lepiej niż mają 20 lat mniej. Ale wyglądam lepiej niż 5 lat temu smile Ale to tylko dlatego, ze dzieci mi podrosły, mam więcej czasu dla siebie. A to już coś smile
    • infinitypool Re: Kobiety z wiekiem pięknieją? 10.09.23, 16:30
      Myślę że takim przełomem jest menopauza. D tego momentu Prędzej czy później zaczynamy się robić takimi trochę babami Jagami