Dodaj do ulubionych

Wynajem krótkoterminowy - opłata za

10.09.23, 10:59
sprzątanie.
Czy płacąc (wynajmując od kogoś) lub pobierając (do tych są właścicielami) opłatę za sprzątanie wymagane jest pozbywanie naczyń i wyniesienie śmieci? Czy to już w gestii właściciela lokum?
Obserwuj wątek
    • em_em71 Re: Wynajem krótkoterminowy - opłata za 10.09.23, 12:13
      Sprzątanie to sprzątanie. Jeśli nie jest wyraźnie zaznaczone żeby wyrzucić śmieci, to i tak żaden serwis tych śmieci nie zostawi. Ja wyrzucam, zmywam też naczynia ze świadomością, że jeżeli podchodzą do sprzątania uczciwie, to ktoś po mnie będzie mył drugi raz. Nie lubię zostawiać po sobie bajzlu i nawet gdybym palcem nie kiwnęła, to i tak byłoby w miarę ok, bo na bieżąco ogarniam, również w wynajętym, z opłaconym sprzątaniem.
    • profes79 Re: Wynajem krótkoterminowy - opłata za 10.09.23, 12:19
      Zależy; mieszkałem ostatnio w apart hotelu w Finlandii i w cenie było sprzątanie po opuszczeniu lokalu, niemniej jednak w korespondencji było zaznaczone, że proszą o wyniesienie śmieci i pozostawienie pozmywanych naczyń. Nie sprawdzałem co się stanie, jak się nie dostosuję do prośby (nie pisali nic o żadnych karach ale wolałem nie testować - plus jednak uważam, że wyniesienie śmieci i pozmywanie naczyń to takie minimum dobrego wychowania, nawet w hotelu).
      • wuchtaludzi Re: Wynajem krótkoterminowy - opłata za 10.09.23, 12:29
        W sensie,że wynosisz śmieci z kosza hotelowego? I gdzie je wyrzucasz?
        • little_fish Re: Wynajem krótkoterminowy - opłata za 10.09.23, 12:34
          O to samo chciałam zapytać. Naczynia myję, choć tak serio, to jedynie można je opłukać, bo nie wożę ze sobą do hotelu płynu i ścierki do naczyń.
          • profes79 Re: Wynajem krótkoterminowy - opłata za 10.09.23, 12:38
            W miejscach gdzie masz dostępne naczynia masz też zwykle dostępne wszystkie utensylia do ich mycia. I nie mówię tu o szklance na wodę na nocnej szafce tylko o noclegach, gdzie jest dostęp do mniejszej lub większej kuchni - stąd wspomniany apart hotel bo w zwykłym hotelu raczej własnych naczyń do pokoju nie dostajesz.
            • little_fish Re: Wynajem krótkoterminowy - opłata za 10.09.23, 13:13
              Coraz częściej w zwykłym hotelu jest czajnik i zestaw kawowo -herbaciany. Herbata zostawia na filiżankach osad, który trudno zmyć ręką. A płyn i ściereczki na wyposażeniu nie występują
              • ichi51e Re: Wynajem krótkoterminowy - opłata za 11.09.23, 07:51
                Już kiedyś pisałam - moja obecna sprzątaczka sprzątała kiedyś w hotelach. Mówi ze zawsze należy umyć szklanki przed użyciem bo czasu jest mało pilnują wiec żeby oszczędzić na czasie wszystko się myje jedna szmata.
        • profes79 Re: Wynajem krótkoterminowy - opłata za 10.09.23, 12:37
          Do odpowiedniego miejsca na odpady - w tym hotelu mieli specjalne pomieszczenie na tym samym piętrze. Uprzedzając pytania - regularnie opróżniane bo nawet po wejściu nic się nie czuło. W innych miejscach gdzie nocowałem także zawsze były dostępne kosze na odpady z pokoju a jeżeli były dostępne naczynia to też niczym dziwnym nie było dla mnie pomycie ich przed odjazdem.
          • kk345 Re: Wynajem krótkoterminowy - opłata za 10.09.23, 13:29
            >W innych miejscach gdzie nocowałem także zawsze były dostępne kosze na odpady z pokoju
            Wyraźnie piszesz o hotelu, serio w hotelu wyrzucasz śmieci z kosza w pokoju?
            • eliszka25 Re: Wynajem krótkoterminowy - opłata za 11.09.23, 01:20
              On nie pisał o hotelu, tylko o apart hotelu. To jest spora różnica i tak, w tym drugim jak najbardziej jest gdzie wynieść śmieci oraz czym pozmywać naczynia, a bardzo często i zmywarka.

infinity-zieleniec.pl/aktualnosci/wyjasniamy-pojecia-co-to-jest-aparthotel
              • panna.nasturcja Re: Wynajem krótkoterminowy - opłata za 11.09.23, 01:25
                Nie zawsze. Właśnie wróciłam z apart hotelu i nie było gdzie wynieść śmieci. Mieliśmy pokój bez aneksu kuchennego, bo ich nie znoszę, więc nie było gdzie umyć naczyń, ale my na takim wyjeździe używamy dwóch kubeczków i dwóch łyżeczek, więc nie ma problemu.
                • eliszka25 Re: Wynajem krótkoterminowy - opłata za 11.09.23, 05:28
                  Ale jak nie ma gdzie wynieść śmieci i nie masz aneksu kuchennego, to raczej nikt nie oczekuje zmywania naczyń czy wynoszenia śmieci. My ostatnio w apart hotelu mieliśmy nawet zmywarkę, więc przed wyjściem ją po prostu włączyłam. Tabletki były na stanie w szafce pod zlewem.
                  • panna_lila Re: Wynajem krótkoterminowy - opłata za 11.09.23, 18:55
                    Odważnie z tym włączeniem zmywarki 🙂 ja, nawet we własnym domu, staram się jak wybywam na dłużej, nie zostawiać włączonych sprzętów typu zmywarka, pralka, piekarnik
                    • eliszka25 Re: Wynajem krótkoterminowy - opłata za 11.09.23, 19:03
                      A nie, tak trochę niezręcznie napisałam. Włączyłam zmywarkę przed naszym wyjściem, ale nie tuż przed, w sensie włączyłam i wyszłam. Zapuściłam jakiś krótki program, który skończył się zanim się zapakowałyśmy i wynieśliśmy bambetle do samochodu. Jak wychodziliśmy, to zmywarka już była wyłączona.
                      • panna_lila Re: Wynajem krótkoterminowy - opłata za 11.09.23, 21:57
                        uspokoiłaś mnie, bo myślałam że coś ze mną nie halo i że jestem nadmiernie przezornasmile
                • kurt.wallander Re: Wynajem krótkoterminowy - opłata za 11.09.23, 09:43
                  Co to za apart hotel, w którym nie ma aneksu? To po prostu hotel, tylko pewnie bez codziennego sprzątania - twór, który łączy wady hotelu i apartamentu, nie dając zalet każdego z tych rozwiązań.
              • little_fish Re: Wynajem krótkoterminowy - opłata za 11.09.23, 07:35
                Na koniec jednak użył pojęcia hotel, no chyba że to taki skrót myślowy był. "plus jednak uważam, że wyniesienie śmieci i pozmywanie naczyń to takie minimum dobrego wychowania, nawet w hotelu"
                A ze śmieciami bywa różnie - podczas jednego z ostatnich pobytów w Krakowie mieliśmy wynajęty apartament/mieszkanie w pobliżu rynku. Z kamienicy wychodziło się bezpośrednio na ulicę. Nie było gdzie tych śmieci wyrzucić, chyba że do takiego kosza na ulicy
                • profes79 Re: Wynajem krótkoterminowy - opłata za 11.09.23, 07:38
                  Apart hotel - odrębna kategoria hoteli bo cały czas mówimy o najmie krótkoterminowym a apart hotele rządzą się osobnymi prawami.
                • ichi51e Re: Wynajem krótkoterminowy - opłata za 11.09.23, 07:52
                  Do tego dochodzi segregacja - trzeba zaufać ze gość kojarzy o co chodzi i dobrze posegreguje
    • imponderabilia22 Re: Wynajem krótkoterminowy - opłata za 10.09.23, 12:27
      Nie wyobrażam sobie nażrec się, odstawić brudną szklankę na stół i wyjść. (No chyba, że jestem w restauracji). Jak na....ram, to po sobie sprzątam. Bez względu na to czy płacę za sprzatanie czy nie.
      • panna_lila Re: Wynajem krótkoterminowy - opłata za 10.09.23, 12:42
        Nażreć się jakie to piękne, muszę kiedyś spróbować 😉
        • rosapulchra-0 Re: Wynajem krótkoterminowy - opłata za 11.09.23, 04:33
          big_grin
    • dwa_kubki_herbaty Re: Wynajem krótkoterminowy - opłata za 10.09.23, 12:43
      To jak hotel raczej, czyli miło jak wrzucisz śmieci do kosza w pokoju i nie zostawisz klaków na umywalce czy pod prysznicem ale bez jaj gdzie te smieci masz wynieśc do bagażnika swojego samochodu?
      Czy podajesz rozklad pomieszczeń w bloku oraz zostawiasz klucze do śmietnika na osiedlu?
    • eagle.eagle Re: Wynajem krótkoterminowy - opłata za 10.09.23, 12:48
      We Francji ostatnio było 80 € za sprzątanie, można było samemu posprzątać i w sumie zajęłoby to ok pół godziny czasu, ale mój wolał zapłacić dla świętego spokoju więc oprócz mycia naczyń niczego nie robiłam.
      • emateczka Re: Wynajem krótkoterminowy - opłata za 10.09.23, 13:00
        Ale wiesz, że sprzątanie obejmuje też odkurzanie, mycie podłóg, umycie zlewu i umywalki, wanny/prysznica oraz zmianę i pranie pościeli i ręczników? Jeśli jest piekarnik i mikrofala, to one też muszę zostać przynajmniej sprawdzone i ew wyczyszczone.
        Jeśli jesteś w stanie ogarnac to w pol godziny na urlopie, to szacun.
        Ja kiedyś sprzątałam mieszkania na wynajem (własne). 2 godziny lekko licząc.
        • eagle.eagle Re: Wynajem krótkoterminowy - opłata za 10.09.23, 13:07
          Nie jedliśmy w apartamencie, jedynie dwie kawy były tam wypite i talerzyk na owoce wzięty. Pościel była wypożyczona w całości - osobno płacona, więc bez prania się oddawało. Ręczniki były dwa małe , ale była też i pralka na wyposażeniu. Tu było trzeba tylko podłogi zamieść i umyć , no i umywalkę , brodzik i zlew przetrzeć. Jakkolwiek nie zastanawiałam się nad tym bo nie musiałam. Jakbym miała sama płacić to wolałabym i 2 godziny sprzątać nic zapłacić ponad 250 zł wink .
          • kurt.wallander Re: Wynajem krótkoterminowy - opłata za 10.09.23, 21:28
            eagle.eagle napisała:

> Tu było trzeba tylko podłogi zamieść i umyć , no i umywalkę , brodzik i zlew pr
            > zetrzeć.

I chciałabyś wynając mieszkanie, które po poprzednich gościach miało zamiecione (nie odkurzone) i umyte podłogi, oraz PRZETARTE umywalkę, brodzik i zlew?

Sprzątanie apartamentu na wynajem to dużo, duzo więcej rzeczy, które trzeba porządnie wyczyścić.

• eagle.eagle Re: Wynajem krótkoterminowy - opłata za 10.09.23, 21:49
              Jeżeli tak mówisz... nie będę się kłócić.
              Ale nie uważam że mieszkanie, oprócz tych podłóg, było brudniejsze niż je przyjmowaliśmy.
              Najlepsze że na dzień dobry dostaliśmy "upominek " , małe pudełeczko w którym był papier toaletowy, worek na śmieci, zmywak i ściereczkę wink
              • ichi51e Re: Wynajem krótkoterminowy - opłata za 11.09.23, 08:00
                Ale co złego w takim upominku? My przeważnie bierzemy tydzień-dwa wkurzajace jest jak dają ci jeden worek jedna rolke i 3 pastylki do zmywania…
                • eagle.eagle Re: Wynajem krótkoterminowy - opłata za 11.09.23, 08:13
                  W sumie nic złego. Papier i tak dokupiliśmy , dodatkowe worki, na szczęście, były w apartamencie.

Pierwszy raz się z czymś takim spotkałam, dlatego to napisałam.
    • volta2 Re: Wynajem krótkoterminowy - opłata za 11.09.23, 01:11
      W Austrii i we Włoszech jeśli nie sprzątnęło się kuchni, to płaciło się coś koło 30-50 euro. Czyli sprzątanie kosztowało 50/60 EUR ale kosztu kuchni można było uniknąć. I tak, wymagano wyrzucić śmieci, bo mało kto miał takie zbiorniki na śmieci, by wytrzymały tydzień i nie śmierdziały. Trzeba było wyczyścić kuchnię i zmyć naczynia, blaty, usunąć okruchy. Było to opisane w dokumentach najmu. A potem przyszedł booking i ceny są za całość a wymagania sprzątnięcia kuchni bywają drobnym drukiem wpisane na dole strony.
    • sloneczna_paraolka1 Re: Wynajem krótkoterminowy - opłata za 11.09.23, 02:34
      To zależy od możliwości.
      Jeśli dostępne są gąbki i płyn do naczyń owszem zmywam.
      Jeśli nie ma nie zmywam. Ostatnio w hotelu kubki na kawę były zabierane i dostarczane codziennie czyste ,tak samo jak ręczniki dywaniki w łazience i zmieniania pościel. A raczej prześcieradło które było pod kołdra do przykrycia bezpośrednio na ciało. Zabierane były tez śmieci.
      Śmieci to samo jeśli jest możliwość to wynoszę.
      W hotelu nie ale w domku apartamencie tak, No chyba ze jestem jedna noc to raczej nie mam ze sobą przyborów do mycia i nie produkuje masy śmieci. A sprzątnie po mnie jest minimalne wiec to tez mogą zrobić jeśli pobierają opłatę.
    • nena20 Re: Wynajem krótkoterminowy - opłata za 11.09.23, 06:45
      Nie bardzo rozumiem. Nigdy za nic nie dopłacam ani też nie sprzatam. Wszystko jest w cenie.
    • alpepe Re: Wynajem krótkoterminowy - opłata za 11.09.23, 07:42
      Normalnie dostajesz kartkę z informacjami i tam jest np hasło do internetu i informacja, że na zakończenie pobytu proszę wynieść śmieci, obowiązuje segragacja, a naczynia włożyć do zmywarki i załączyć zmywarkę. I my tak zawsze robimy.
    • shellyanna Re: Wynajem krótkoterminowy - opłata za 11.09.23, 07:45
      Przez cały ostatni rok tylko raz spaliśmy w miejscu nie będącym hotelem i nie posiadającym zmywarki. Wiec po śniadaniu i przed wyjazdem umylam naczynia. Śmieci przy tygodniowym pobycie w niehotelu wynosiliśmy, żeby mieć czysto w domu.

Przy dwudniowym zostawiłam w kuble.
    • ichi51e Re: Wynajem krótkoterminowy - opłata za 11.09.23, 07:49
      W ogóle nie musisz nic robic to jest twoja dobra wola. Zwłaszcza jak płacisz za sprzatanie
    • palacinka2020 Re: Wynajem krótkoterminowy - opłata za 11.09.23, 07:52
      Nigdy nie wynajmuje miejsc, ktore mialabym sprzatac. Nie wynosze smieci, jak zostanie talerz nieumyty to sie nim nie przejmuje.
      • kurt.wallander Re: Wynajem krótkoterminowy - opłata za 11.09.23, 09:47
        Powiem wam, że goście czasem tak dziwnie obsługują zmywarkę, że w takich sytuacjach wolę, żeby juz zostawili nieumyte (ale ze zgarniętymi resztkami do kosza). Jak są umyte ręcznie (zostawione na suszarce), to i tak wstawiam do zmywarki - przeważnie są niedomyte.
        • eliszka25 Re: Wynajem krótkoterminowy - opłata za 11.09.23, 19:08
          A ja z kolei po przyjeździe do domku pierwsze co robię, to myję naczynia i sztućce. Ręcznie czy tam w zmywarce, zależy co jest. Bo właśnie też zwykle są niedomyte.
          • kurt.wallander Re: Wynajem krótkoterminowy - opłata za 12.09.23, 11:18
            Nienawidzę niedomytych, tłustych talerzy i sztućców, więc i moim gościom takich nie zostawiam smile

Sama jako gośc czasem myję przed uzyciem, czasem nie (jeśli jest zmywarka, to zakładam, że w niej wszystko zostało umyte).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka