Dodaj do ulubionych

Dowod osobisty lub paszport Warszawa

10.09.23, 14:09
Dziewczyny, czy wiecie który z tych dwóch dokumentów wyrabia się szybciej? Córka ma okazję wyjechać na obóz szkolny, ale potrzebny jest dokument. Na lotnisku nie wyrobimy, bo to wyjazd autokarem.
Obserwuj wątek
    • profes79 Re: Dowod osobisty lub paszport Warszawa 10.09.23, 14:30
      Teraz nie powinno być problemu z wyrobieniem paszportu bo de facto jest po sezonie - największy kocioł jest zawsze przed wszelkiego rodzaju feriami, świętami i długimi weekendami jak sobie ludzie przypominają. Przed pandemią jak poszedłem wyrobić paszport w połowie listopada, to zajęło mi to tydzień a po biurze paszportowym bez mała hulały kaktusy jak na westernach, takie pustki były. Przewiduję większe kolejki i czas oczekiwania na dowód, który jednak wyrabia każdy albo prawie każdy.
      • szara.myszka.555 Re: Dowod osobisty lub paszport Warszawa 10.09.23, 17:14
        Dopiero co był taki temat:
        forum.gazeta.pl/forum/w,567,176634369,176634369,Gdzie_w_Warszawie_najszybciej_paszport_.html
    • kropkaa Re: Dowod osobisty lub paszport Warszawa 10.09.23, 14:30
      Kiedyś, gdy wyrabiałam dowód, pani powiedziała mi, że dowody są drukowane w określonym dniu tygodnia (był to zdaje się czwartek) i te wnioski, które dotrą do PWPW idą do produkcji.
      Nie wiem, jak jest z paszportami (też PWPW drukuje), ale być może również zależy czy wstrzelisz się w dany dzień tygodnia.
      Nie wiem, ile dzieć ma lat - są zniżki w zależności od wieku.
    • emateczka Re: Dowod osobisty lub paszport Warszawa 10.09.23, 17:05
      Zależy od urzedu. Tzn moze nie czas produkcji dokumentu, ale samo umawianie się na spotkanie i składanie wniosku. Jak byłam w lutym w swoim starostwie po paszport, to najbliższe terminy widziałam za jakieś 2-3 tygodnie...
    • bona.sforza Re: Dowod osobisty lub paszport Warszawa 10.09.23, 17:21
      Paszport dziecku wyrabiałam w sierpniu, trwało to równe trzy tygodnie. Nie próbuj się zapisywać przez stronę, pojedź rano na Floriańską, nie ma kolejek.
      Dowód wyrabiałam parę lat temu, czas oczekiwania podobny.
      Ja bym złożyła wnioski na obydwa dokumenty jeżeli masz mało czasu.
    • mia_mia Re: Dowod osobisty lub paszport Warszawa 10.09.23, 18:37
      Złóż wnioski o oba dokumenty, przydadzą się na przyszłość.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka