taki-sobie-nick 10.09.23, 21:45 Bardzo jestem ciekawa, jak to się będzie działo, skoro wykłady zazwyczaj następują bezpośrednio po ćwiczeniach (lub przed). Cytat ze strony pewnej uczelni krakowskiej. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
daniela34 Re: "Wykłady (...) zdalnie, ćwiczenia stacjonarni 10.09.23, 21:51 Nie wiem jak na tej konkretnej uczelni, ale kiedy ja studiowałam na pewnej krakowskiej uczelni, to ćwiczenia nie następowała bezpośrednio po wykładach. Odpowiedz Link Zgłoś
mmoni Re: "Wykłady (...) zdalnie, ćwiczenia stacjonarni 10.09.23, 22:09 Skąd ten pomysł? To może była reguła tak, gdzie studiowałaś, ale planowanie wykładów nie ma nic wspólnego z ćwiczeniami i nigdy nie miało. Zaczynając od tego, że są przedmioty realizowane tylko w formie wykładów lub ćwiczeń, poprzez kwestie dostępności sal czy wykładowców. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: "Wykłady (...) zdalnie, ćwiczenia stacjon 10.09.23, 22:12 mmoni napisała: > Skąd ten pomysł? To może była reguła tak, gdzie studiowałaś, ale planowanie wyk > ładów nie ma nic wspólnego z ćwiczeniami i nigdy nie miało. Tak, ale masz powiedzmy wykład z gramatyki historycznej, a następnie ćwiczenia z gramatyki porównawczej. Tak, SĄ TO DWA RÓŻNE PRZEDMIOTY, ale między nimi jest np. 10 minut różnicy. Zatem ciekawi mnie, jak można zorganizować studia wedle opisywanego modelu. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: "Wykłady (...) zdalnie, ćwiczenia stacjon 10.09.23, 22:18 Ale nie musi wcale tak być. Ja miałam na I roky wykład z logiki w poniedziałek a ćwiczenia z logiki w środę. W poniedziałek miałam blok wykładów, żadnych ćwiczeń. Podobnie we wtorek. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: "Wykłady (...) zdalnie, ćwiczenia stacjon 10.09.23, 22:19 Dodam, że na ich stronie nie ma planu zajęć. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: "Wykłady (...) zdalnie, ćwiczenia stacjon 10.09.23, 22:21 Wiec nie ma powodu zakładać, że ćwiczenia będą bezpośrednio przed wykładami (albo po). Ja tak nie miałam te 20 lat temu, więc podejrzewam, że i obecnie da się to zorganizować. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: "Wykłady (...) zdalnie, ćwiczenia stacjon 11.09.23, 09:35 Ja czterdzieści lat temu też nie miałam tak. Wykład sobie, a ćwiczenia sobie, najczęściej w inne dni. Bywa też tak, że nieco inne treści są na wykładach, a inne na ćwiczeniach i by móc zdawać egzamin u wykładowcy trzeba wcześniej zaliczyć ćwiczenia, bo się uzupełniają, a nie pokrywają. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: "Wykłady (...) zdalnie, ćwiczenia stacjon 10.09.23, 22:22 taki-sobie-nick napisała: > Dodam, że na ich stronie nie ma planu zajęć. To skąd wysnułaś wniosek, że te zajęcia są po sobie bezpośrednio i to z ledwie 10-minutową przerwą? Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: "Wykłady (...) zdalnie, ćwiczenia stacjon 11.09.23, 03:59 Wymyśliła. Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: "Wykłady (...) zdalnie, ćwiczenia stacjonarni 10.09.23, 22:16 >Bardzo jestem ciekawa, jak to się będzie działo, skoro wykłady zazwyczaj następują bezpośrednio po ćwiczeniach (lub przed). W życiu na studiach nie miałam żadnego ćwiczenia przed wykładem. Zresztą większośc wykłądów miałam w Chemicum, a wszystkie ćwiczenia i laboratoria już w IF na Morasku (dwa końce miasta). Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: "Wykłady (...) zdalnie, ćwiczenia stacjon 10.09.23, 22:22 Takiemu -sobie - nickowi chodziło najprawdopodobniej o to, że w tradycyjnym modelu studiowania stacjonarnego wykłady i ćwiczenia przeplatały się ze sobą. Czyli w planie były ćwiczenia, potem wykład (niekoniecznie z tego samego przedmiotu), a potem znów jakieś ćwiczenia. No u mnie przynajmniej tak było. No i nie ma bata (u większości studentów), żeby w 15 minut przerwy z uczelni przenieść się do domu/akademika, żeby sobie zdalnie wykładu posłuchać. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: "Wykłady (...) zdalnie, ćwiczenia stacjon 10.09.23, 22:28 Przeplatały się albo i nie. Plan zajęć był zależny i od preferencji/mozliwości prowadzących i od dostępności sal/sprzętu koniecznego do danego typu zajęć. A wykladu online można słuchać w dzisiejszych czasach rownie dobrze na telefonie bez koniecznosci "wracania do akademika" albo po prostu odsłuchać w dowolnym czasie później. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: "Wykłady (...) zdalnie, ćwiczenia stacjon 10.09.23, 22:28 Ale nie musi tak być. Uczelnia może zblokować wykłady i ćwiczenia w różne dni. Zwłaszcza że w organizacji zajęć zdalnych mają już wprawę pandemiczną. Poza tym wykłady można też udostępnić z opcją odtworzenia w dowolnym czasie (skoro Katedra Prawa Karnego UJ potrafiła to zrobić 15 lat temu to teraz na pewno się da). Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: "Wykłady (...) zdalnie, ćwiczenia stacjon 11.09.23, 07:27 Może, oczywiście. Autorka oparła się prawdopodobnie na własnym doświadczeniu i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: "Wykłady (...) zdalnie, ćwiczenia stacjon 11.09.23, 01:40 U nas tak nie było, wykłady były we wtorki, ćwiczenia i seminaria w inne dni. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: "Wykłady (...) zdalnie, ćwiczenia stacjonarni 10.09.23, 22:19 Tak? Mniejszość przedmiotów miałam w bloku. Poza tym wykłady są nieobowiązkowe zazwyczaj. Jak onlajn to może być tez platforma i możliwość odsłuchania w dowolnym czasie. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: "Wykłady (...) zdalnie, ćwiczenia stacjon 10.09.23, 22:21 OK. Dziwny jest ten świat - że zacytuję klasyka. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: "Wykłady (...) zdalnie, ćwiczenia stacjon 10.09.23, 22:24 Nie, nie jest dziwny. Na I roku prawa, kiedy większość przedmiotów była obowiązkowa, uczelnia była doskonale zdolna do zorganizowania bloku wykładów obowiązkowych (jednego po drugim) w 2 dni w tygodniu i w kolejne dni - ćwiczeń z tychże przedmiotów. Gdyby więc 20 lat temu były wykłady zdalne to nie byłoby żadne problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: "Wykłady (...) zdalnie, ćwiczenia stacjon 10.09.23, 22:24 taki-sobie-nick napisała: > OK. > > Dziwny jest ten świat - że zacytuję klasyka. A konkretnie co jest dziwnego w tym, ze wyklad jest np. w poniedziałki o 10.00, a ćwiczenia z tego samego przedmiotu w srody o 13.00? To jest calkiem powszechne, zawsze było. Odpowiedz Link Zgłoś
pyza-wedrowniczka Re: "Wykłady (...) zdalnie, ćwiczenia stacjonarni 10.09.23, 22:32 Jak studiowałam, to mieliśmy ćwiczenia od rana do 15 wszystkie i potem wykłady, które były łączone z wieczorówką. Spokojnie możnaby dać godzinę przerwy między ostatnimi ćwiczeniami danego dnia, a wykładami. Odpowiedz Link Zgłoś
joana.mz Re: "Wykłady (...) zdalnie, ćwiczenia stacjonarni 10.09.23, 22:39 na mojej uczelni między zajęciami stacjonarnymi a zdalnymi przerwa wynosi 2h (1,5h blok zajęć + 2 przerwy) Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: "Wykłady (...) zdalnie, ćwiczenia stacjon 10.09.23, 22:39 ok. Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: "Wykłady (...) zdalnie, ćwiczenia stacjonarni 10.09.23, 22:57 Mój dzieć ma 3 dni na uczelni dwa stacjonarnie w domu. Nie wiem skąd pomysł, że ćwiczenia mają być po wykładzie... jak ja robiłam studia lata temu, to były, jak chciały. Odpowiedz Link Zgłoś
asiairma Re: "Wykłady (...) zdalnie, ćwiczenia stacjonarni 10.09.23, 22:58 Nie ma powodu aby jedno odbywało się po drugim. Nawet zakres tematyczny zwykle się nie pokrywa (nauki przyrodnicze/ścisłe). Ale nie podoba mi się kontynuowanie zajęć online na dziennych studiach. Wykładowcom coraz bardziej zależy na odseparowaniu studentów od siebie. Zawsze im mniejsza styczność fizyczna, tym mniejsze szanse na interakcje z studentami, poza obowiązkowymi godzinami dyżurów - zwykle po 2h na tydzień (ale i tak po zapisie mailowym). Gdyby to chociaż szło w parze z wzrostem czasu poświęcanego w labach i gabinetach. Zaczynam obserwować zdesperowanych studentów szukających nie tylko praktyk ale i promotorów po instytutach nieakademickich bo na uczelniach cytuję: "od dwóch miesięcy nie można zastać profesora". Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: "Wykłady (...) zdalnie, ćwiczenia stacjon 10.09.23, 23:02 Mnie się nie podoba na żadnych! Dodam jeszcze, że uczelnia, która tą drogą oszczędza na prądzie/ogrzewaniu/sprzątaczkach/zużyciu różnych dóbr, powinna za to znacząco obniżyć cenę - a tak nie jest. Dotyczy to zresztą wszelkich instytucji oferujących kursy online. Odpowiedz Link Zgłoś
a23a23 Re: "Wykłady (...) zdalnie, ćwiczenia stacjon 11.09.23, 03:56 taki-sobie-nick napisała: > Dodam jeszcze, że uczelnia, która tą drogą oszczędza na prądzie/ogrzewaniu/sprz > ątaczkach/zużyciu różnych dóbr, powinna za to znacząco obniżyć cenę - a tak nie > jest. > > Dotyczy to zresztą wszelkich instytucji oferujących kursy online. Ten tekst przypomina narzekanie z czasów pandemii jak to w ogóle tak może być, żeby pracować w domu na własnym prądzie i własnym internecie, przecież powinni za to dopłacać, bo pracownik stratny będzie. I nie widzę powodu dla którego uczelnia w zdalnej formie miałaby obniżyć cenę - w końcu kupuje się kurs/wiedzę/czas wykładowców, a nie możliwość posiedzenia na korytarzu uczelni. I w sumie jakby można było to ja bym nawet dopłaciła za to, żeby można było zdalnie studiować to co mnie teraz interesuje. Ale nie bo nie i tyle (kierunek bez laboratoriów, bez ćwiczeń terenowych, głównie wykłady i seminaria). I jasne, rozumiem, że nie każdemu forma zdalna czy to studiów czy to pracy odpowiada - ale fajnie by było zauważyć, że są tacy którym to dużo bardziej odpowiada i też do nich dostosować ofertę. Tyle się próbuje mówić o wykluczeniu komunikacyjnym, nierównych szansach edukacyjnych, a jednocześnie próbuje się rugować najprostszy sposób, żeby od razu chociaż częściowo ten problem rozwiązać. Mój kuzyn dojeżdza do liceum w warszawie codziennie 1.5h (tzn sam dojazd mniej, ale jak lekcje na 8 musi wyjść z domu 6.30) - w czasie pandemii i zdalnej nauki odżył, bo nagle jego doba się o 3h wydłużyła. I gdyby była sensowna alternatywa to chętnie by przy zdalnej formie nauki pozostał (a przynajmniej hybrydowej). Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: "Wykłady (...) zdalnie, ćwiczenia stacjon 11.09.23, 21:44 Ale do "wiedzy wykładowców" uczelnia, bardzo mi przykro, DORZUCA siłą rzeczy koszty ogrzewania/prądu/pracy sprzątaczek/zużycia wody w toaletach. Nie płacą za to krasnoludki. Sama zaś wiedza jest bardzo cenna, nikt nie dyskutuje. Wyobraź sobie, że uczysz w wynajętym lokalu i że uczysz sprzed swojego kompa. I ja jestem ZA uzdalnieniem nauki/pracy. Dla chętnych. W tym dla siebie samej. Zresztą zgodnie z prawem, pracownik z orzeczeniem musi obecnie od pracodawcy dostać zgodę na e-pracę. Ale jestem przeciw narzucaniu zdalności wszystkim - kumasz? Odpowiedz Link Zgłoś
a23a23 Re: "Wykłady (...) zdalnie, ćwiczenia stacjon 12.09.23, 21:59 taki-sobie-nick napisała: > Ale do "wiedzy wykładowców" uczelnia, bardzo mi przykro, DORZUCA siłą rzeczy ko > szty ogrzewania/prądu/pracy sprzątaczek/zużycia wody w toaletach. Nie płacą za > to krasnoludki. Jeszcze raz. Uczelnia nie sprzedaje mozliwosci posiedzenia sobie w sali, tylko okreslone kursy. To za nie student placi, a nie wstep na kampus. Mozesz sobie wynajac sale na godzine, jak tak bardzo potrzebujesz posiedziec na uniwersytecie. Taniej wyjdzie niz placic za cale studia. > Ale jestem przeciw narzucaniu zdalności wszystkim - kumasz? > A ja przeciw narzucaniu stacjonarnosci wszystkim. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: "Wykłady (...) zdalnie, ćwiczenia stacjon 12.09.23, 22:01 Mozesz sobie w > ynajac sale na godzine, jak tak bardzo potrzebujesz posiedziec na uniwersytecie Umiesz rozmawiać bez obrażania rozmówcy? Bo ja cię nie obrażałam. Czyli za to oświetlenie jednak płacą krasnoludki, eot. Odpowiedz Link Zgłoś
a23a23 Re: "Wykłady (...) zdalnie, ćwiczenia stacjon 12.09.23, 22:15 taki-sobie-nick napisała: > Umiesz rozmawiać bez obrażania rozmówcy? Bo ja cię nie obrażałam. > > Czyli za to oświetlenie jednak płacą krasnoludki, eot. To nie obraza, tylko propozycja. Potrzebujesz posiedziec na uniwersytecie, to mozesz sobie od tej zacnej jednostki wynajac sale i nie potrzeba do tego pretekstu w postaci studiow. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: "Wykłady (...) zdalnie, ćwiczenia stacjon 12.09.23, 22:02 Uczelnia nie sprzedaje mozliwosci posiedzenia sobie w sali, tylko okreslone kursy. To za nie student placi, a nie wstep na kampus. I przynosi ze sobą, ten student, na stacjonarne kursy, latarkę/lampę solarną, jeśli zaczynają się/kończą, kiedy jeszcze jest ciemno. Tak? Czy za oświetlenie płaci może Bill Gates? Odpowiedz Link Zgłoś
a23a23 Re: "Wykłady (...) zdalnie, ćwiczenia stacjon 12.09.23, 22:12 taki-sobie-nick napisała: > Uczelnia nie sprzedaje mozliwosci posiedzenia sobie w sali, tylko okreslone kur > sy. To za nie student placi, a nie wstep na kampus. > > I przynosi ze sobą, ten student, na stacjonarne kursy, latarkę/lampę solarną, j > eśli zaczynają się/kończą, kiedy jeszcze jest ciemno. Tak? Czy za oświetlenie p > łaci może Bill Gates? Nie, juz ustalilas sama ze soba, ze robia to krasnoludki. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: "Wykłady (...) zdalnie, ćwiczenia stacjon 12.09.23, 22:03 > > to krasnoludki. > > Jeszcze raz. Uczelnia nie sprzedaje mozliwosci posiedzenia sobie w sali, tylko > okreslone kursy. Powtarzanie tego w kółko nie sprawia, że ja nie mam racji. EOT. Odpowiedz Link Zgłoś
a23a23 Re: "Wykłady (...) zdalnie, ćwiczenia stacjon 12.09.23, 22:11 taki-sobie-nick napisała: > Powtarzanie tego w kółko nie sprawia, że ja nie mam racji. EOT. I vice versa. Wiesz jak wyglada dotacja na uczelniach, jaki procent stanowia poszczegolne wydatki, jak kalkuluje sie oplaty od studentow, od czego nalezy dofinansowanie etc? Bez tego bedziesz sobie powtarzala o krasnoludkach i sprzataczkach, przekonana o tym, ze masz na ten temat cokolwiek do powiedzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: "Wykłady (...) zdalnie, ćwiczenia stacjon 11.09.23, 21:45 a23a23 napisała: > taki-sobie-nick napisała: > > > Dodam jeszcze, że uczelnia, która tą drogą oszczędza na prądzie/ogrzewani > u/sprz > > ątaczkach/zużyciu różnych dóbr, powinna za to znacząco obniżyć cenę - a t > ak nie > > jest. > > > > Dotyczy to zresztą wszelkich instytucji oferujących kursy online. > > > Ten tekst przypomina narzekanie z czasów pandemii jak to w ogóle tak może być, > żeby pracować w domu na własnym prądzie i własnym internecie, przecież powinni > za to dopłacać, bo pracownik stratny będzie. > I nie widzę powodu dla którego uczelnia w zdalnej formie miałaby obniżyć cenę - > w końcu kupuje się kurs/wiedzę/czas wykładowców Tak, ale tę wiedzę wykładowca przekazuje w ogrzewanej i oświetlonej sali, którą po godzinach sprząta sprzątaczka. I za sprzątaczkę/oświetlenie nie płacą krasnoludki. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: "Wykłady (...) zdalnie, ćwiczenia stacjon 11.09.23, 21:46 Dodam zresztą, że silnie mnie wkurza, że uzdalnienie nie nastąpiło wcześniej, tylko dopiero z okazji pandemii, niemniej - nic na siłę. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: "Wykłady (...) zdalnie, ćwiczenia stacjon 11.09.23, 01:36 Masa studentów chwali sobie nagrane wykłady - łatwiej robić notatki, można zatrzymac, wrócić, odpalić po pracy, czy żeby sobie przypomnieć przed egzaminem. Co do dostępności - wtf? Jak student się umawia, to powinien być. Inaczej zlewa swoje obowiązki wykładowcy. Odpowiedz Link Zgłoś
iberka Re: "Wykłady (...) zdalnie, ćwiczenia stacjonarni 11.09.23, 07:10 Młody tak miał i te wykłady zdalnie ogarniał w drodze na ćwiczenia . W innym przypadku bez szans zdążenia, bo niby zdalnie a przerwa 15 minut, czyli tak czy inaczej trzeba było być blisko uczelni. Słabe Odpowiedz Link Zgłoś
ekstereso Re: "Wykłady (...) zdalnie, ćwiczenia stacjonarni 11.09.23, 08:04 Moja córka miała hybrydę przez rok, po prostu był dzień wykładowy i dni ćwiczeniowe, bardzo wygodnie Odpowiedz Link Zgłoś
samawsnach Re: "Wykłady (...) zdalnie, ćwiczenia stacjonarni 12.09.23, 23:32 taki-sobie-nick napisała: > Bardzo jestem ciekawa, jak to się będzie działo, skoro wykłady zazwyczaj następ > ują bezpośrednio po ćwiczeniach (lub przed). Ale to cię akurat ciekawi? Nie to, że jeszcze cokolwiek jest zdalnie? Odpowiedz Link Zgłoś