Dodaj do ulubionych

Kto bywa u Was w domu?

10.09.23, 22:32
Komuś znajomemu zginęła wartościowa nieduża rzecz w jego własnym domu. W luźnej rozmowie wyszło, że "niewiele osób do nich przychodzi, ale kto wie, może ktoś zajumał"....
Poza domownikami, kto bywa u Was w domu? Bywa przebywając dłużej niż na chwilę, czyli nie inkasent.
Pomyślałam, że u mnie niby niewiele, a jednak sporo, jak się tak zastanowić. Rodzina, czyli rodzice, teściowie, rodzeństwo z przychówkiem. Koledzy dzieci. Moje koleżanki. Koledzy męża. Bywa, że współpracownik męża w sprawach służbowych. Sąsiadka. Czasem jej mąż.
Nie przyszło mi dotąd do głowy, że któraś z tych osób coś by mi mogła zabrać bez pytania.
Obserwuj wątek
    • taki-sobie-nick Re: Kto bywa u Was w domu? 10.09.23, 22:34
      Wartościowa i nieduża? Banknot?
    • kaki11 Re: Kto bywa u Was w domu? 10.09.23, 22:37
      Znajomi i przyjaciele - często nawet nocują przez kilka dni i zostają w domu sami. Rodzice moi i częściej męża, też zresztą zdarza im się zostawać z córką kiedy nas nie ma, dość często szwagierka. Czasem jakaś dalsza rodzina czy sąsiedzi. W sumie sporo osób jakby to wszystko zliczyć. Zakładam, że nikt z nas nas nie okrada, bo też podejrzewanie o to tak z zasady byłoby trochę paranoją, wolę zakładać uczciwość ludzi jeśli nie mam podstaw do myślenia odwrotnie.
    • iwoniaw Re: Kto bywa u Was w domu? 10.09.23, 22:42
      No, troche ludzi bywa, taczej bliscy znajomi i rodzina, ale zdarza się, że jakiś fachowiec naprawiajacy coś albo kominiarz od instalacji. Nigdy nic nie zginęło.
      Natomiast słyszałam kilka historii jak to komus cos zginęlo i "ktos musial to ukraść, bo na 100% tu leżało i nikt ie przekladał", po czym okazywalo się, że był to zlodziej niczym w historii z broszka Maryli w "Ani z Zielonego Wzgórza". Toteż sama bym jednak drobnego acz cennego przedmiotu szukała w zakamarkach zamiast rzucac oskarzenia tak grubego kalibru.
      • bi_scotti Re: Kto bywa u Was w domu? 10.09.23, 22:48
        Story o "odkurzanym pod lozkiem kalco" przez niezbyt rozgarnietego adiutanta w "Znaczy Kapitanie" big_grin Cheers.
    • gaskama Re: Kto bywa u Was w domu? 10.09.23, 22:44
      Mam studenta na stanie. Ciągle ktoś jest w domu. Imprezy, na których po 20 osób jest.
    • fenoftala Re: Kto bywa u Was w domu? 10.09.23, 22:45
      Znajomej kiedyś ukradziono torebkę z portfelem z mieszkania. Położyła w przedpokoju jak zwykle. Ale nie przekręciła klucza w drzwiach. Byli wszyscy w domu a złodziej otworzył po cichu drzwi i ukradł torebkę ze środka. Nie usłyszeli.
    • damartyn Re: Kto bywa u Was w domu? 10.09.23, 22:47
      Bardzo dawno temu zginęła nam w domu kolekcja monet. Nie była to przypadkowa kradzież, tylko zabrał ktoś, kto wiedział, że taki zbiór mamy. Nie dochodziliśmy kto. Stratę przebolelismy, ale sporo nas nauczyła.
      • fenoftala Re: Kto bywa u Was w domu? 10.09.23, 22:56
        Cóż... kolega ma firmę koło domu, kilku pracowników zatrudnionych. Bywało, że któryś do domu wchodził coś przynieść, naprawić, przekazać. Wszyscy sobie ufali. Do czasu. Miał akurat kilkadziesiąt tysięcy w gotówce za towar. Na drugi dzień miał zawieź do banku. A rano kasy nie było. Ktoś musiał obserwować i wiedzieć dokładnie gdzie ją trzymał. Ale żadnych śladów które by pomogły zidentyfikować. Niedługo później jeden z pracowników się zwolnił. Ten który najczęściej do domu wchodził i traktowany był prawie jak domownik.
        Od tamtego czasu wszędzie kamery, sejfy..
        • taki-sobie-nick Re: Kto bywa u Was w domu? 10.09.23, 22:58
          Twoim "znajomym" i "kolegom" fascynujące rzeczy się "przydarzają".
          • fenoftala Re: Kto bywa u Was w domu? 10.09.23, 23:02
            życie. widać tobie się nie zwierzają.
    • fenoftala Re: Kto bywa u Was w domu? 10.09.23, 22:47
      A, inna sytuacja u znajomych to zaginięcie złotej biżuterii - kolega syna chciał spieniężyć..
    • angazetka Re: Kto bywa u Was w domu? 10.09.23, 22:47
      Kiedy byłam dziewczynką, to koleżanka mnie okradała z drobnej kasy. Sprawdziłam, że to ona. Więc się zdarza.
      • shellyanna Re: Kto bywa u Was w domu? 10.09.23, 23:00
        A to ja tez miałam taka przygodę jako nastolatka. Kolega przyprowadził dwóch kolegów. Na barku miałam kilkadziesiąt euro, bo właśnie wróciłam z wakacji. Cześć zniknęła. Wiedziałam ile ich miałam, bo obliczona kwotę miałam iść wymienić do kantoru.
        Powiedziałam o tym koledze i kasa do mnie wróciła.
        • fenoftala Re: Kto bywa u Was w domu? 10.09.23, 23:08
          Do znajomego wprosili się kumple "na wódkę". Na szafce miał uszkodzony banknot 100zł który miał zanieść do banku wymienić. Kumple wypili co miał a po ich wyjściu banknot też zniknął. Niestety nie oddali. Więcej goszczenia już nie było.
    • shellyanna Re: Kto bywa u Was w domu? 10.09.23, 22:57
      Mam taki układ pomieszczeń, ze raczej nie ma opcji. Cześć prywatna jest oddzielona i goście do niej nie maja po co się zapuszczać.
      W części gościnnej nie bardzo jest co do zabrania.
    • ritual2019 Re: Kto bywa u Was w domu? 10.09.23, 23:17
      Bywa przebywając dłużej niż na chwilę, czyli nie inkasent

A ktos taki jeszcze istnieje?

U mnie w domu goscie nie bywaja czesto. A ci ktorzy bywaja niczego by nie ukradli. Kilka dni temu byla kobieta ktora zrobila doroczny serwis bojlera ale partner byl w domu, ona nie chodzila nigdzie gdzie moglaby cos zabrac. Generalnie to wlasciwie nie ma takiej opcji. Jesli czegos nie moge czasem znalezc to dlatego ze sama polozylam to w inne miejsce.
    • auksencja15 Re: Kto bywa u Was w domu? 11.09.23, 11:12
      Mojej koleżance syn znajomych jej rodziców ukradł wartościowa rzecz z pokoju.
    • palacinka2020 Re: Kto bywa u Was w domu? 11.09.23, 13:44
      Tylko sprzataczka i czasami (rzadko) sasiedzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka