Dodaj do ulubionych

Trochę o piłce - co by trzeba zrobić...

11.09.23, 13:12
...żeby nasza reprezentacja znowu grała dobrze?

Moja mama pamięta do tej pory orły Górskiego i tamten mundial co trzecie miejsce mieliśmy, i ten "mecz na wodzie", który się nie powinien odbyć. Wtedy umieliśmy dobrze grać. Dlaczego teraz nie umiemy? Zresztą - "nie umiemy" to eufemizm, dlaczego staliśmy się aż takim pośmiewiskiem? Przecież ci piłkarze umieją ponoć grać, Robercik strzela te gole w swoich klubie, to co, koszulka polskiej reprezentacji im mózg i siły odbiera?
Serio, wytłumaczcie mi, bo nie rozumiem - co tu się popsuło? Bo źle było odkąd pamiętam (pamiętam od Janasa), ale chyba nigdy aż tak źle. I jak by to można zmienić? Całą reprezentację wymienić? Trenera zmieniają za często? Jak to działa w ogóle?
Obserwuj wątek
    • taniax Re: Trochę o piłce - co by trzeba zrobić... 11.09.23, 13:16
      Podobno piją na zgrupowaniach, wszyscy poza Lewandowskim. Nie zdziwiłabym się gdyby tam byli ludzie którzy wychodzą na boisko na kacu, oczywiście to nie jest diagnoza problemu.
      • marusia_ogoniok_102 Re: Trochę o piłce - co by trzeba zrobić... 11.09.23, 13:21
        No że prezes PZPN chleje to się sam bez żenady przyznaje...
        • conena Re: Trochę o piłce - co by trzeba zrobić... 11.09.23, 13:29
          etam, co myślicie, że za czasów Górskiego nie tankowali?
          • aguar Re: Trochę o piłce - co by trzeba zrobić... 11.09.23, 14:14
            Ale w sporcie na obecnym poziomie nie można już sobie pozwolić na niesportowy tryb życia. Wtedy przegrywasz z tym, którzy postawili na sport i prowadzą się rygorystycznie.
            • taniax Re: Trochę o piłce - co by trzeba zrobić... 11.09.23, 15:09
              Może być tak że w sportach indywidualnych zawodnicy się bardziej starają trzymać samodyscyplinę i sportowy tryb życia bo grają na siebie a tu jest drużyna, odpowiedzialność za porażkę się rozkłada forsa i tak się zgadza to po co wyrzeczenia, może chociaż bezpośrednio przed meczem ktoś ich tam pilnuje?
    • conena Re: Trochę o piłce - co by trzeba zrobić... 11.09.23, 13:23
      na moje oko motywacji tam nie ma do gry. zarabiają takie góry hajsu w klubach i reklamach, pomimo tych porażek w reprze, więc mają wywalone.
      • marusia_ogoniok_102 Re: Trochę o piłce - co by trzeba zrobić... 11.09.23, 13:27
        Ale ja nie rozumiem, jak można mieć wywalone na grę w reprezentacji? uncertain jakby mnie kiedyś wzięli do jakiejkolwiek drużyny reprezentującej ten grajdołek - w piłce, w skokach o tyczce czy w szachach - to bym ze skóry wyszła żeby wstydu nie narobić. Przecież - skoro mają kasę i tak, to słodszy od kasy jest tylko prestiż, a jaki to prestiż, jak pół kraju po cichu kibicuje Wyspom Owczym bo przynajmniej śmiesznie będzie jak im stolarz z murarzem wkopią?
        • conena Re: Trochę o piłce - co by trzeba zrobić... 11.09.23, 13:35
          myślę, że po przekroczeniu pewnej granicy zamożności nawet u największego patrioty włącza się cynizm. to jest jakiś mechanizm psychiczny, zapewne gdzieś opisany i rozpoznany, bo nawet na szkoleniach z zarządzania zespołem mówi się, że satysfakcja z podwyżek rośnie do jakiegoś punktu a potem pieniądze przestają być motywatorem. a nasze orły są znakomicie ustawione finansowo, do Polski pewnie nie wrócą, więc co z tego, że z nich mamy ubaw. i tak ich jest na wierzchu, bo to oni sobie spokojnie i luksusowo funkcjonują.
          • marusia_ogoniok_102 Re: Trochę o piłce - co by trzeba zrobić... 11.09.23, 13:42
            No ale to właśnie powiedziałam, po przekroczeniu pewnej granicy zamożności pieniądze przestają się tak liczyć i zaczyna chodzić o władzę i chwałę. A jaka może być dla piłkarza większa chwała niż dosłownie zapisanie się w historii jako "dał krajowi zwycięstwo na mistrzostwach tu i tu"?
            • conena Re: Trochę o piłce - co by trzeba zrobić... 11.09.23, 14:02
              a wymienisz choćby pięciu Orłów Górskiego z imienia i nazwiska? wink retorycznie pytam oczywiście.
              do historii przechodzi trener. entliczek-pętliczek, co zrobi Piechniczek śpiewała Maryla, a piłkarzy ze składu Piechniczka lub Górskiego pamięta się tych, którzy potem sami zostali trenerami.
              nasze dzieci będą kojarzyły Lewego, pasjonaci pewnie Krzynówka i Szczęsnego. i tyle.
              • szara_w Re: Trochę o piłce - co by trzeba zrobić... 11.09.23, 14:56
                Uwierz mi na słowo! Bez google wymienię nazwiska z drużyny Piechniczka z Hiszpanii 82. I poznam ich na zdjęciach Więcej niż z drużyny obecnej. Byłam dzieckiem, oni wygrywali i wryło mi się to w serce i pamięć.
              • kaka-llina Re: Trochę o piłce - co by trzeba zrobić... 11.09.23, 23:03
                Tomaszewskiego każdy Anglik kojarzy big_grin
        • lauren6 Re: Trochę o piłce - co by trzeba zrobić... 11.09.23, 13:40
          Myślę, że Morawiecki ich skutecznie zdemotywował rok temu obiecując 50 milionów do podziału, których jednak nie dostali. Pieniędzy nie było, smród pozostał.
          • szorstkawelna Re: Trochę o piłce - co by trzeba zrobić... 11.09.23, 15:20
            Tak, bo grają jak ciapy dopiero od zeszłego roku?
            • lauren6 Re: Trochę o piłce - co by trzeba zrobić... 11.09.23, 16:21
              Od mundialu jest równia pochyła.
              • marta.graca Re: Trochę o piłce - co by trzeba zrobić... 12.09.23, 07:12
                Żartujesz. Badziewie jest od lat.
      • draconessa Re: Trochę o piłce - co by trzeba zrobić... 12.09.23, 16:17
        Dodatkowo - oszczedzaja sie na rozgrywki w klubach, plus unikaja mozliwosci kontuzji. Reprezentacje maja w...powazaniu. Stad kompromitujace mecze.
    • borsuczyca.klusek Re: Trochę o piłce - co by trzeba zrobić... 11.09.23, 13:25
      Polecę banałem, ale ryba psuje się od głowy. U nas od zawsze problemem są PZPN i różnej maści działacze. Kolesiostwo, obsadzanie stołkami swoich, w przeszłości też afery łapówkowe i tak zwane kolejki cudów. Skutkuje to tym, że mamy śmiechową ekstraklasę i kolejnych mądrych inaczej prezesów tego burdlu.
      Teraz jest już tak źle, że najlepszy na świecie trenejro nie pomoże, bo układ od lat jest zabetonowany i nawet jak wpuszczają obcego to najwyżej do przedsionka.
      Najbardziej przykre jest to, że naprawdę mieliśmy solidne pokolenie piłkarzy z najlepszym napastnikiem na czele i nie osiągneliśmy sportowo absolutnie nic.
    • alexa0011 Re: Trochę o piłce - co by trzeba zrobić... 11.09.23, 13:28
      To sport zespołowy, zatem nie grają nigdy pojedynczo, choćby i najlepsi gracze. Ta drużyna nie gra na codzień ze sobą, to jest tylko zlepek zmanierowanych, wyżelowanych chłopaków w podróbach armaniego. Wygrywanie tak naprawdę zależy od splotu różnych aspektów- umiejętności technicznych, ducha zespołu, tzw. gryzienia parkietu/trawy- tu tego nie ma. Albo się nie lubią, albo maja w dupie, albo ( również) trener beznadziejny, albo i inne rzeczy. Zobacz na siatkarzy- im się chce. Ciekawe, dlaczego?
      • marusia_ogoniok_102 Re: Trochę o piłce - co by trzeba zrobić... 11.09.23, 13:30
        W ogóle wygląda to tak, że "chce się" wszystkim poza kopaczami uncertain
        • taki-sobie-nick Re: Trochę o piłce - co by trzeba zrobić... 11.09.23, 21:49
          Bliska osoba o meczu: "nasi piłkarze snują się ozdobnie po boisku".
      • jahelena Re: Trochę o piłce - co by trzeba zrobić... 11.09.23, 13:55
        Ich raczej stać na Armaniego.
        • nowaczek12345 Re: Trochę o piłce - co by trzeba zrobić... 12.09.23, 12:13
          Też mi się tak wydaje.
      • dominika9933 Re: Trochę o piłce - co by trzeba zrobić... 13.09.23, 06:19
        Zgadzam się ze wszystkim, oprócz podróbek. Grają sporadycznie ze sobą, chyba atmosfera w szatni nie jest najlepsza, trenera raczej nie szanują, Lewandowskiego jako kapitana myślę, że też zbyt mało lubią i słuchają. No i oszczędzają się, żeby kontuzji nie złapać, bo kasa jest w klubach. Co nie zmienia faktu, że, jak pisze marusia _ogoniok_102, powinni się wstydzić, bo opowiadają, że gra w reprezentacji to największa duma i chwała, a potem blamaż za blamażem.
    • leosia-wspaniala Re: Trochę o piłce - co by trzeba zrobić... 11.09.23, 13:31
      A musimy coś robić? Jest pierdyliard innych dyscyplin, nad którymi nikt się tak nie pochyla. Są sportowcy bardzo utalentowani, którzy trenują w fatalnych warunkach i żrą gruz do czasu znalezienia sponsora, ale nad kopaczami świńskiego pęcherza wciąż wszyscy rozpaczają.
      • triss_merigold6 Re: Trochę o piłce - co by trzeba zrobić... 11.09.23, 14:08
        Amen.
    • jkl13 Re: Trochę o piłce - co by trzeba zrobić... 11.09.23, 13:34
      Szczerze, nie wiem.
      Mam syna sportowca, w klasie sportowej, piłkę trenuje od 9 lat, zaczynał jako 5-latek. I jak patrzę na grę reprezentacji, a takich nastolatków (akurat wczoraj syn miał mecz), to młodzi grają lepiej niż zawodowcy.
      I naprawdę dzieciakom nie można nic zarzucić, trenują ciężko, w każdych warunkach (syn od 9 lat nie miał ani jednego treningu na hali, zawsze na dworze, niezależnie od tego czy jest śnieżyca, czy upał) i dzieciaki wkładają całe serce i wolę w każdy trening. Zawsze im zależy, zawsze się starają, a jak komuś przestaje się chce trenować, to wylatuje z drużyny lub sam odchodzi. Nikt nikogo nie trzyma na siłę. I nie wiem na jakim etapie ten potencjał jest marnowany, bo dzieciaki w wieku syna zaczynają trafiać do lepszych klubów, tam nadal im się chce, bo chcą się jak najlepiej pokazać, a potem mamy kluby jakie mamy, nic nie znaczą na piłkarskiej mapie Europy, a reprezentacja jedyne co potrafi, to się ośmieszać.
      I dzieciaki są naprawdę dobrze trenowane, drużyna syna na zagranicznych sparingach wygrywa z równolatkami, a w piłce zawodowej osiągamy takie dno, że nawet nie chce się kibicować takim patałachom...
    • gulcia77 Re: Trochę o piłce - co by trzeba zrobić... 11.09.23, 13:34
      Polska piłka nożna to po prostu zdemoralizowane środowisko. Trzeba by zacząć od PZPN.
      Siatkówka to inna bajka. Przykładem jest choćby pozbycie się Riczarda.
      • leosia-wspaniala Re: Trochę o piłce - co by trzeba zrobić... 11.09.23, 13:48
        Nie tylko polska, cała FIFA i UEFA, całe to środowisko jest zdemoralizowane i siedzi w kieszeniach bandytów z Rosji czy innego Kataru.
        • gulcia77 Re: Trochę o piłce - co by trzeba zrobić... 12.09.23, 11:28
          A to też prawda.
    • edycja_kopiuj_wklej Re: Trochę o piłce - co by trzeba zrobić... 11.09.23, 13:36
      Morawiecki zepsul nam pilke. Przeciez przed tym zamieszaniem z nagroda nawet fajnie grali, a pozniej porobily sie kwasy. Nie ma przyjazni, nie ma serca, nie ma gry.
      A prawdopodobnie z pilka bedzie przez najblizsze pare lat gorzej, ladnie sie jeszcze prezentuje u20, ale im mlodsi tym gorzej. Dzieciakow na boisku malo, boisk jeszcze mniej. Jak sie trafia jakies samorodki, to bez duzej kasy rodzicow nie wybija sie.
      • marta.graca Re: Trochę o piłce - co by trzeba zrobić... 12.09.23, 07:12
        Kiedy grali fajnie?
    • profes79 Re: Trochę o piłce - co by trzeba zrobić... 11.09.23, 13:36
      Nie trzeba sięgać aż do 74'; jeszcze za Smudy potrafiliśmy coś ugrać na ME (2016). I kilku piłkarzy z tamtych czasów ciągle jeszcze gra w kadrze. Tylko co gorsze, kilku młodych, którzy się wtedy pokazali zniknęli z radarów - Pazdan, który był wtedy uznawany za odkrycie polskiej obrony dogorywa w Wieczystej Kraków; Kapustka po nieudanym transferze do Leicester i tułaczce na wypożyczeniach po połowie Europy wrócił do Legii i leczy kontuzję; Stępińśki w ogóle nie był po Euro 2016 powoływany. Nie mamy praktycznie nikogo kto dawałby zmianę pokoleniową; Milik czy Krychowiak to powinni być już trzymani jak najdalej od reprezentacji - tylko nie mamy zmienników; powiem więcej - zawsze mocną pozycją byłą bramka a w tej chwili mamy Szczęsnego i długo długo nic. Nie ma młodzieży; tych kilku zawodników, którzy jakims cudem umknęli spod topora polskiej myśli szkoleniowej i odchowało się na Zachodzie powoli jest na etapie kończenia karier. Jedynym jaśniejszym punktem jest Świderski - ale on z kolei się nie przebije do pierwszego składu dopóki gra w nim Lewy.
      • profes79 Re: Trochę o piłce - co by trzeba zrobić... 11.09.23, 13:37
        Edit: za Nawałki a nie Smudy oczywiście uncertain
      • borsuczyca.klusek Re: Trochę o piłce - co by trzeba zrobić... 11.09.23, 13:43
        profes79 napisał:

> Nie trzeba sięgać aż do 74'; jeszcze za Smudy potrafiliśmy coś ugrać na ME (201
        > 6).

Tak potężny remis z Niemcami i wymęczone karne ze Szwajcarią 😀
        • profes79 Re: Trochę o piłce - co by trzeba zrobić... 11.09.23, 13:49
          Sorry, ale remis z ówczesnymi mistrzami świata (z 2014) to przed meczem każdy z pocałowaniem ręki by wziął. Podobnie Portugalia - wówczas trzecia drużyna Europy i w 2016 mistrz Europy. Tak naprawdę trochę zaszkodziło nam wtedy kunktatorstwo Nawałki - jak było wiadomo, że idą karne to powinien zmienić Szczęsnego, który karne broni średnio na znacznie lepiej radzącego sobie w tym Boruca. I tak, uważam, że graliśmy wtedy na równych warunkach z najlepszymi drużynami Europy i to był taki szczyt naszej reprezentacji - po 2016 zaczął się zjazd w dół.
          • borsuczyca.klusek Re: Trochę o piłce - co by trzeba zrobić... 11.09.23, 13:52
            I ten remis teraz będziemy wspominać przez dekady jako ogromny sukces?
            Błagam ta drużyna miała teoretyczny potencjał na okolice 4 miejsca tylko jaj zabrakło. Ale co się dziwić jak u nas celebruje się wyjścia z grupy i zwycięstwa nad ogórami z krajów pokroju Arabii Saudyjskiej 🙄
            • profes79 Re: Trochę o piłce - co by trzeba zrobić... 11.09.23, 16:09
              Jak widać po autorce watku niektórzy jeszcze wspominają Górskiego tongue_out
              • borsuczyca.klusek Re: Trochę o piłce - co by trzeba zrobić... 11.09.23, 17:05
                I to jest kurka przykre 😒
    • tanebo001 Re: Trochę o piłce - co by trzeba zrobić... 11.09.23, 13:37
      Płacić tylko za strzelone gole. Nie strzelasz - nie jesz.
      • angazetka Re: Trochę o piłce - co by trzeba zrobić... 11.09.23, 13:50
        Skarbie, oni nie zarabiają na kadrze (to jest - nie tyle, ile gdzie indziej).
        • abidja Re: Trochę o piłce - co by trzeba zrobić... 12.09.23, 08:58
          angazetka napisała:

> Skarbie, oni nie zarabiają na kadrze (to jest - nie tyle, ile gdzie indziej).
          >

Zarabiaja, tylko dla nich to grosiki.
          A odmowa gry w reprezentacji to samoboj wizerunkowy. Wiec udaja ze graja, kibice udaja, ze w nich wierza, komentatorzy udaja zaangazowanie, sponsorzy trzepia kase.
      • jkl13 Re: Trochę o piłce - co by trzeba zrobić... 11.09.23, 14:18
        Powiedz to bramkarzowi i obrońcom...
    • angazetka Re: Trochę o piłce - co by trzeba zrobić... 11.09.23, 13:48
      Co trzeba zrobić? ZAORAĆ.
      Ale nawet mieliśmy w XXI wieku moment, gdy graliśmy nieźle - Euro 2016. Boję się, że to tyle na to stulecie.
    • abidja Re: Trochę o piłce - co by trzeba zrobić... 11.09.23, 13:51
      Zainwestowac w kobieca pilke nozna.
      Wystarczy.
      • borsuczyca.klusek Re: Trochę o piłce - co by trzeba zrobić... 11.09.23, 13:54
        Tylko kto to będzie oglądał 🙄
        • alicia033 Re: Trochę o piłce - co by trzeba zrobić... 11.09.23, 14:13
          borsuczyca.klusek napisała:

> Tylko kto to będzie oglądał 🙄

pewnie nie ty, wielbicielko forumowych mizoginów.
          Ale tacy np. Hiszpanie nie mają problemu z oglądaniem kobiecego footballu.
        • conena Re: Trochę o piłce - co by trzeba zrobić... 11.09.23, 14:14
          piłkarki ubrać jak biegaczki w skąpe gacie i kuse bluzeczki, znajdzie się mnóstwo chętnych do oglądania.
          • abidja Re: Trochę o piłce - co by trzeba zrobić... 12.09.23, 09:02
            conena napisała:

> piłkarki ubrać jak biegaczki w skąpe gacie i kuse bluzeczki, znajdzie się mnóst
            > wo chętnych do oglądania.
            >

Zacznijmy najpierw rozbierac meskich pilkarzy na boisku . Niech sobie "miesko" pobiega a my bedziemy ogladac.
        • zona_glusia Re: Trochę o piłce - co by trzeba zrobić... 11.09.23, 18:54
          Ludzie w innych krajach chętnie oglądają.
        • angazetka Re: Trochę o piłce - co by trzeba zrobić... 11.09.23, 21:42
          Sprawdzałaś oglądalność meczów ostatnich MŚ czy finału Ligi Mistrzyń?
        • abidja Re: Trochę o piłce - co by trzeba zrobić... 12.09.23, 09:00
          borsuczyca.klusek napisała:

> Tylko kto to będzie oglądał 🙄

Ja, z cala moja rodzina.
          Durne pytanie.
          Skoro taka nedza jak reprezentacja przyciaga uwage to uwazasz,ze wystarczy penis by futbol byl godny zainteresowania?!
    • snajper55 Re: Trochę o piłce - co by trzeba zrobić... 11.09.23, 13:55
      marusia_ogoniok_102 napisała:

> ...żeby nasza reprezentacja znowu grała dobrze?

I żeby polscy piosenkarze wygrywali Eurowizję a polscy drwale byli najlepsi w rzucaniu siekierą do celu.

S.
    • aguar Re: Trochę o piłce - co by trzeba zrobić... 11.09.23, 13:59
      W sumie to ja nie wiem, dlaczego wielu wybitnym piłkarzom, zarabiającym krocie w klubie i na reklamach, zarówno z krajów, które miały świetne drużyny, jak i z tych, które miały słabe, chciało się grać w reprezentacji, a Lewemu się nie chce...
    • iwles Re: Trochę o piłce - co by trzeba zrobić... 11.09.23, 14:04

Zamiast ciągle zmieniać trenera, może czas wymienić załogę?
      • triss_merigold6 Re: Trochę o piłce - co by trzeba zrobić... 11.09.23, 14:06
        Był taki mem a propos PZPN: " Jak w burdelu nie idzie, to się wymienia k..., a nie firanki".
      • aguar Re: Trochę o piłce - co by trzeba zrobić... 11.09.23, 14:24
        Tak, zmiany trenera, co chwilę, nie dają efektów, więc nie ma sensu tego kolejny raz powtarzać, licząc, że tym razem będzie inny rezultat.
      • snajper55 Re: Trochę o piłce - co by trzeba zrobić... 11.09.23, 22:12
        iwles napisała:

> Zamiast ciągle zmieniać trenera, może czas wymienić załogę?

Albo dyscyplinę sportową.

S.
    • triss_merigold6 Re: Trochę o piłce - co by trzeba zrobić... 11.09.23, 14:05
      "Piłkarski poker" zawsze aktualny.

NIC. Zaorać. Nie ma obowiązku wystawiania reprezentacji.
      Hajsy idące na piłkę nożną są przepotworne i w zasadzie w całości zmarnowane, najgłupszy sport.
    • mdro Re: Trochę o piłce - co by trzeba zrobić... 11.09.23, 14:09
      Przestać finansować? Nie ma obowiązku wystawiania reprezentacji, żadne traktaty międzynarodowe tego nie wymagają.
      • triss_merigold6 Re: Trochę o piłce - co by trzeba zrobić... 11.09.23, 14:12
        To samo napisałam wyżej.
        Są dziesiątki bardziej widowiskowych sportów, wymagających pracy i wyższego IQ niż piłka nożna.
        • iwles Re: Trochę o piłce - co by trzeba zrobić... 11.09.23, 14:29

Żadna dyscyplina nie przyciąga aż tylu sponsorów.
        • snajper55 Re: Trochę o piłce - co by trzeba zrobić... 11.09.23, 22:13
          triss_merigold6 napisała:

> To samo napisałam wyżej.
          > Są dziesiątki bardziej widowiskowych sportów, wymagających pracy i wyższego IQ
          > niż piłka nożna.

Na przykład rzut siekierą do celu.

S.
    • aankaa Re: Trochę o piłce - co by trzeba zrobić... 11.09.23, 14:11
      rozpędzić towarzystwo na 4 strony świata, zamknąć szatnię z napisem "reprezentacja" i przestać wystawiać ich na jakiekolwiek eliminacje
    • alicia033 Re: Trochę o piłce - co by trzeba zrobić... 11.09.23, 14:15

> ...żeby nasza reprezentacja znowu grała dobrze?

Ale po co?
      • triss_merigold6 Re: Trochę o piłce - co by trzeba zrobić... 11.09.23, 14:16
        Może to robi dobrze narodowemu ego? Nie wiem, u nas nikt nie jest zainteresowany akurat piłka nożną.
        • suki-z-godzin Re: Trochę o piłce - co by trzeba zrobić... 11.09.23, 17:40
          triss_merigold6 napisała:

> Może to robi dobrze narodowemu ego?

robi dobrze na poczucie bycia wspólnotą, można się zebrać przed telewizorem, odpalić browary, pomalować gęby, pokrzyczeć. skoki nie dają takiego efektu i są tylko zimą, a do tenisa przecież drzeć się ciężko. dodatkowo, kopanka jest egalitarna, odnajdzie się tu i patologiczny kibol, i pan profesor.
          • triss_merigold6 Re: Trochę o piłce - co by trzeba zrobić... 11.09.23, 18:13
            Na szczęście jesteśmy rodzinnie wolni od tego kultu.
          • runny.babbit Re: Trochę o piłce - co by trzeba zrobić... 11.09.23, 21:51
            Ale jest przecież siatkówka!
    • azalee Re: Trochę o piłce - co by trzeba zrobić... 11.09.23, 14:22
      Znalezc kapitana z charakterem.
    • runny.babbit Re: Trochę o piłce - co by trzeba zrobić... 11.09.23, 14:27
      A po co się mają starać? Cokolwiek zrobią i tak zawsze w mediach tylko piłeczka, bez względu na wyniki- piłeczka, nasz sport narodowy. Kasa się zgadza i to najważniejsze. Mnie raczej fascynuje, kogo jeszcze ekscytuje polska reprezentacja? Mamy tyle innych dyscyplin, w których Polacy są naprawdę dobrzy.
      • triss_merigold6 Re: Trochę o piłce - co by trzeba zrobić... 11.09.23, 14:29
        Podobno kogoś fascynuje, jacyś rodzice co roku zapisują chłopców do szkółek i klas piłkarskich, oglądają mecze.🙄
        • runny.babbit Re: Trochę o piłce - co by trzeba zrobić... 11.09.23, 15:30
          Rozumiem ludzi, którzy lubią grać w piłkę. Ale oglądać tych patałachów, gorzej, tych leni, którym po prostu się nie chce?
        • fil.lo Re: Trochę o piłce - co by trzeba zrobić... 11.09.23, 22:53
          Podobno kogoś fascynuje, jacyś rodzice co roku zapisują chłopców do szkółek i klas piłkarskich, oglądają mecze.🙄

Ale ci chłopcy niekoniecznie fascynują się meczami reprezentacji Polski, to nie reprezentacja powoduje w nich zachwyt futbolem
        • martishia7 Re: Trochę o piłce - co by trzeba zrobić... 12.09.23, 10:10
          Ponieważ droga footballu to nadal jest zajebista opcja na życie. Nawet grajkowie z naszej ekstraklasy zarabiają naprawdę przyzwoicie. Jeżeli uda się takiemu wytransferować za granicę, gdzieś w Europie, nawet i do jakiejś zachodniej 2. ligi, to i tak zarobi takie pieniądze, o jakich zarobieniu w normalnej pracy - mógłby tylko pomarzyć.
      • pyza-wedrowniczka Re: Trochę o piłce - co by trzeba zrobić... 11.09.23, 16:00
        Z tym ekscytowaniem się, to było dzisiaj widać w mediach.
        Na Gazecie o przegranym meczu reprezentacji cała strona, wszystkie główne artykuły w dziale sportowym.
        O wygranej siatkarzy jakaś wiadomość na końcu, do której doscrollują się tylko pasjonaci...
    • berdebul Re: Trochę o piłce - co by trzeba zrobić... 11.09.23, 14:30
      Jak to było? By A. Duda „ Stan polskiego sportu, zwłaszcza gier zespołowych, jest smutnym odzwierciedleniem stanu polskiego państwa. sad
    • borsuczyca.klusek Re: Trochę o piłce - co by trzeba zrobić... 11.09.23, 14:59
      Jeszcze komentarz muzyczny na czasie 😀

youtu.be/ft2U0UnzoXM?si=ajiL5c2LM1HaNwE3
      • martishia7 Re: Trochę o piłce - co by trzeba zrobić... 11.09.23, 15:55
        www.youtube.com/watch?v=Chhp-DTf-oQ
        • triss_merigold6 Re: Trochę o piłce - co by trzeba zrobić... 11.09.23, 16:15
          AAAAaaaa .... znam 😂
    • abecadlowa1 Re: Trochę o piłce - co by trzeba zrobić... 11.09.23, 15:03

> Wtedy umieliśmy dobrze grać. Dlaczego teraz nie umiemy? Zresztą - "nie umiemy" to eufemizm,
      > dlaczego staliśmy się aż takim pośmiewiskiem?

Bardzo się utożsamiasz z drużyną kopaczy. Chyba za bardzo

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka