Dodaj do ulubionych

WDŻWR czyje dziecko chodzi?

11.09.23, 16:42
Bo u syna w 4 klasie bodaj 3, u znajomej 7 klasistki nikt. Przy czym w pierwszym przypadku matki "heheszkują, że same lepiej wiedzą", w drugim bardzo postępowa osoba ze skomplikowanym życiem osobistym, która zapewne boi się osądu.A ematki zapisały swoje dzieci? Wychodzimy z mężem z założenia, że o seksie, uczuciach, fizjologii rozmawiamy po pierwsze w domu, ale i w szkole nie zaszkodzi. A jesli będą gadać bzdury, to najpierw sprostujemy, a potem ewentualnie będziemy interweniować.
Obserwuj wątek
    • dwa_kubki_herbaty Re: WDŻWR czyje dziecko chodzi? 11.09.23, 16:49
      Tak syn chodził, bo fajna nauczycielka, ale chodziła max 1/3 klasy.
      To u nas trwa przez kilka tygodni co roku.
      • dwa_kubki_herbaty Re: WDŻWR czyje dziecko chodzi? 11.09.23, 16:50
        Wydaje mi się, że byly łączone klasy np 4 i 5, ale zabić się nie dam, teraz jest w 6 na planie nie widzę, pewnie przyjdzie w wiadomosci na librusie od kiedy do kiedy.
    • jowita771 Re: WDŻWR czyje dziecko chodzi? 11.09.23, 16:50
      Nie chodzi, bo pani prowadząca jest wierną wyznawczynią partii rządzącej, więc mam podejrzenia, że jej podejście do tych tematów nie będzie zgodne z moim światopoglądem.
      • black_magic_women Re: WDŻWR czyje dziecko chodzi? 11.09.23, 16:56
        To w klasie u syna, sądząc po reakcjach matek, jest na odwrót. Tylko, że to ich 10 latki znają rynsztokowe określenia, a nie wiedzą skąd się biorą dzieci.
        • hanusinamama Re: WDŻWR czyje dziecko chodzi? 11.09.23, 22:35
          Tu się mało dowiedzą. Doczytaj program tego przedmiotu. Taka religijna mocno (katolicka) wersja wdż. Ja po przeczytaniu programu...najpierw się zaśmiałam, potem zapytałam na forum jaki jest moralny aspekt antykoncepcji oraz czemu moralnie kalendarzyk jest lepszy...dziecku darowałam takie bzdury
    • zwyczajnamatka Re: WDŻWR czyje dziecko chodzi? 11.09.23, 17:03
      Moje dziecko nigdy nie chodziło. Ani w podstawówce ( chodziły wszystkie dzieci z klasy) ani w liceum. Godzin lekcyjnych i tak jest za dużo. Wypisuję z czego się da.
      • gryzelda71 Re: WDŻWR czyje dziecko chodzi? 11.09.23, 17:07
        W liceum był taki przedmiot?
        • semihora Re: WDŻWR czyje dziecko chodzi? 11.09.23, 17:34
          Był i jest.
          • gryzelda71 Re: WDŻWR czyje dziecko chodzi? 11.09.23, 17:41
            O.rany, i ktoś w liceum na to uczęszcza?
            • okruchlodu Re: WDŻWR czyje dziecko chodzi? 11.09.23, 21:51
              Dzieci, których rodzice nie chcieli wypisać.
      • bombelek1 Re: WDŻWR czyje dziecko chodzi? 11.09.23, 18:17
        Ja też, to dodatkowe godziny, często na zerówce lub późno po lekcjach.
      • jkl13 Re: WDŻWR czyje dziecko chodzi? 12.09.23, 09:00
        Ja tak samo, zajęcia miały być z pedagogiem, całkiem rozsądną babką, ale wypisałam, bo dzień w podstawówce było po prostu za dużo i wypisywałam z czego tylko się dało. Tak samo zrobię w liceum, im mniej godzin tym lepiej (i tak na razie ma 44 godziny tygodniowo, bez wdż, już jest ich za dużo moim zdaniem).
    • szeptucha.z.malucha Re: WDŻWR czyje dziecko chodzi? 11.09.23, 17:40
      Obcinam wszystkie nieobowiązkowe zajęcia, żeby był czas na rozwijanie pasji.
    • szara.myszka.555 Re: WDŻWR czyje dziecko chodzi? 11.09.23, 17:43
      U syna w podstawówce chodzili wszyscy, ale zajęcia prowadziła nauczycielka biologii - o której wiadomo, że zajęcia będą z sensem.
      • memphis90 Re: WDŻWR czyje dziecko chodzi? 12.09.23, 15:57
        U nas nauczycielka biologii uczy dzieci, ze lesbijka to taka dziewczyna, którą zostawił chłopak, wiec sobie wymyśliła, ze już się nie będzie z chłopakami umawiać.
        • sferoplast Re: WDŻWR czyje dziecko chodzi? 12.09.23, 16:27
          U mnie w szkole nauczycielka biologii (która w ostatnim roku przyszła zastąpić poprzednią bardzo sensowną nauczycielkę) uczyła, że jak kobieta z rakiem zajdzie w ciążę, to rak zostanie wyleczony, bo organizm będzie starał się za wszelką cenę ratować dziecko. 🤦‍♀️
          • ayelen40 Re: WDŻWR czyje dziecko chodzi? 12.09.23, 21:27
            To powinno być karalne 😳
    • malaperspektywa Re: WDŻWR czyje dziecko chodzi? 11.09.23, 21:09
      U syna na zebraniu wychowawczyni odradzała ze względów organizacyjnych. Szkoła jest tak zapchana, że nie są w stanie zapewnić, że będzie od razu po lekcjach, bo nie mają wolnej klasy. Będzie międzyklasowo. Na razie nie wiedzą jeszcze gdzie to upchną. Zależy ilu będzie chętnych, ale im mniej tym lepiej dla szkoły. Taki był ogólny przekaz. Technikum.
      • rosie Re: WDŻWR czyje dziecko chodzi? 12.09.23, 16:30
        O u nas taka sama argumentacja. Wdżtu nie będzie. W podstawówce chodził.
    • ophelia78 Re: WDŻWR czyje dziecko chodzi? 11.09.23, 21:23
      Moj chodził w podstawówce bo mieli świetna nauczycielkę.
      Tetaz języka w 1 kl.technikim i jeszcze nic nie wiem na te temat
    • arthwen Re: WDŻWR czyje dziecko chodzi? 11.09.23, 21:31
      U nas prowadzi w miarę sensowna babka, ale to jest dodatkowa godzina, tak jakby 8-klasista miał nadmiar wolnego czasu. Zatem nie, nie chodzi, bo bez sensu marnować na to czas w szkole.
    • okruchlodu Re: WDŻWR czyje dziecko chodzi? 11.09.23, 21:49
      Ja bardzo miło wspominam ten przedmiot z LO. Mieliśmy pudełko na trudne pytania, które wstydzimy się zadać. Tematyka seksu analnego i sodomii tak zdominowała lekcje, że kobita po kilku spotkaniach z pudełka zrezygnować musiała. Tylko, że nam ono nie było już potrzebne. Anal wracał na każdej lekcji. 'Jakie cechy powinna mieć twoja żona' , 'co zrobić, gdy pokłócisz się z mężem', koledzy potrafili wkomponować anal w każdy temat.

Córka chodziła tylko w szkole podstawowej, później błagała, żeby ją wypisać. No ale jej klasa nie była tak kreatywna jak moja.
      • memphis90 Re: WDŻWR czyje dziecko chodzi? 12.09.23, 16:00
        To musiał być jakiś mega słaby prowadzący, skoro nie mógł poradzić sobie z grupą 16 latków z fiksacją na punkcie wkładania komus członka w odbyt… Ale jak ma być ktoś z Pontonu, to łojeezusiematkoboza, dzieci nam psujo!
    • runny.babbit Re: WDŻWR czyje dziecko chodzi? 11.09.23, 22:27
      Tylko żeby sprostować, to najpierw musisz wiedzieć co im powiedziano. Dziecko w tym wieku przecież nie musi być swiadome, że to co pani powiedziała to wierutna bzdura, trudno też oczekiwac żeby wszystko wiernie powtórzyło.
      • hanusinamama Re: WDŻWR czyje dziecko chodzi? 11.09.23, 22:33
        Wystarczy przeczytać program tych zajęc. Religia vol.2
        • runny.babbit Re: WDŻWR czyje dziecko chodzi? 12.09.23, 09:49
          Nauczyciel zawsze możesz dodać coś od siebie. Tego się nie przewidzi. U nas były takie bzdury że wkurzylyby zarówno zagorzałego katolika jak i liberała, to już wyższa szkoła 😁
          • hanusinamama Re: WDŻWR czyje dziecko chodzi? 12.09.23, 09:53
            Nie od siebie. Jest program tego przedmiotu. Przeczytaj go, bo chyba nie masz o nim pojęcia.
            • arthwen Re: WDŻWR czyje dziecko chodzi? 12.09.23, 13:57
              Tia, bo nigdy żaden nauczyciel (niezależnie od przedmiotu) nie walnął żadnej piramidalnej bzdury, której w programie nie ma. A już zwłaszcza, przy przedmiotach zabarwionych ideologicznie.
              • hanusinamama Re: WDŻWR czyje dziecko chodzi? 12.09.23, 15:08
                Ja tego nie powiedziałam. Napisałam, ze program tego przedmiotu ma z góry nastawienie dość ukierunkowane...na nauki KK. I oczywiście, ze nauczyciel moze zrobić po swoejmu i poprowadzić to neutralnie. Natomiast program jest jakby katolicką wersją WDŻ
                • black_magic_women Re: WDŻWR czyje dziecko chodzi? 12.09.23, 20:04
                  To u nas te najbardziej "komunijne" zapisywać dzieci nie chcą 😀
    • hanusinamama Re: WDŻWR czyje dziecko chodzi? 11.09.23, 22:33
      A czytałaś program tego potworka? To poczytaj. Ja tu zakładałam o tym post.
      Połowa to pierdolenie o moralnym aspekcie rozwodów, o moralnym aspekcie antykoncepcji ....no nie dziękuję. Nie dam dzieciakowi wyprać mózgu.
      W domu o tym gadamy normalnie, kupiłam i jej i sobie sexed.pl Ani Rubik.
      Jakby w okolicy Ponton prowadził fajne zajęcia...zapisałabym
    • szczera.wiera Re: WDŻWR czyje dziecko chodzi? 12.09.23, 09:21
      U mnie dzieci same rezygnowały po pewnym czasie, fatalnie to było prowadzone (różne szkoły, w sumie ze 4)
    • langsam Re: WDŻWR czyje dziecko chodzi? 12.09.23, 09:35
      Nastąpił pełen obrót koła.
      PiSowskie WDŻWR to jakby a rebours PDŻWRS, które miałam ja, milion lat temu, gdy Polską rządziła PZPR-owska generalicja.
      Ktoś pokusi się o oczytanie skrótu?
      • filutek.von.glutek Re: WDŻWR czyje dziecko chodzi? 12.09.23, 09:48
        Podstawy do życia w rodzinie socjalistycznej?
        • langsam Re: WDŻWR czyje dziecko chodzi? 12.09.23, 09:59
          big_grin
          Przygotowanie. Przygotowanie do życia. Brawo.
          Straszne, drobnomieszczańskie ględzenie.
      • memphis90 Re: WDŻWR czyje dziecko chodzi? 12.09.23, 16:02
        Perwersyjne Dziewoje Żądne Wyuzdania, Ruch…nia i Seksu?
    • awf-33 Re: WDŻWR czyje dziecko chodzi? 12.09.23, 09:45
      Mój nie chodził dopóki zajęcia prowadził szemrany typ. W ostatniej klasie sp, pod koniec roku zajęcia przejęła bardzo fajna nauczycielka i młody zaczął chodzić. Podobało mu się.

• filutek.von.glutek Re: WDŻWR czyje dziecko chodzi? 12.09.23, 09:52
      Mój nie chodzi, starszy tez nie chodził. Przeczytałam program - ideologii mówimy zdecydowane nie.
    • jehanette Re: WDŻWR czyje dziecko chodzi? 12.09.23, 10:09
      Nie bo najpierw było w dzikich godzinach a potem nie bo prowadzi nielubiana nauczycielka. Trudno, musi wystarczyć biologia, zapewnione przez nas książki i rozmowy z rodzicami.
    • odnawialna Re: WDŻWR czyje dziecko chodzi? 12.09.23, 12:01
      Moja w podstawówce chodziła, przynosiła do domu różne treści z tych zajęć, czasem z zainteresowania, czasem z oburzenia, albo śmiechu. Obgadywałyśmy wszystko razem.
      Teraz w LO też się zapisała. Na zdziwienie sekretarki (z całej klasy zapisały się tylko 2 osoby) odpowiedziała: dlaczego nie? Bywa śmiesznie na tych zajęciach

Wg mnie, choć bywało śmiesznie, to jednak te zajęcia w jakimś stopniu były inspiracją do jej przemyśleń i rozmów ze mną.
    • korniz Re: WDŻWR czyje dziecko chodzi? 12.09.23, 13:11
      Tylko mój nie chodził z całej klasy.
    • pitupitt Re: WDŻWR czyje dziecko chodzi? 12.09.23, 13:31
      Moja chodziła, zajęcia prowadziła nauczycielka biologii. Nie chodziły nieliczne wyjątki.
    • ania357 Re: WDŻWR czyje dziecko chodzi? 12.09.23, 13:57
      Moja corka nie bedzie chodzic, bo wlasnie zobaczylam na Librusie informacje, ze bedzie realizowany program Teresy Krol "Wedrujac ku doroslosci". Syna kilka lat temu rowniez wypisalam z tego samego powodu.

Nauczycielka podobno jest rozsadna, tylko co z tego, skoro i tak bedzie raelizowac narzucony program i mozna sie spodziewac takich kwiatkow jak w artykule ponizej:

mumandthecity.pl/uwierzysz-czego-ucza-dzieci-szkole/

Ale jestem niezadowolona, bo pamietam z wlasnych szkolnych czasow, ze takie zajecia byly bardzo fajne i potrzebne (tez mielismy mozliwosc anonimowego zadawania pytan, pogadanki z ginekologiem itp.) i gdyby tylko byla mozliwosc zapisania dzieci na wychowanie seksualne prowadzone zgodnie ze wspolczesna wiedza i bez kosciolkowych nalecialosci, nie wahalabym sie ani chwili.

• zerlinda Re: WDŻWR czyje dziecko chodzi? 12.09.23, 15:05
      Ani w 4 klasie nie chodzil, ani teraz. Lekcją o 7.10. Jeszcze mnie nie pogięło.
    • bei Re: WDŻWR czyje dziecko chodzi? 12.09.23, 15:16
      Mój najmłodszy chodzil, w podstawówce mieli świetną nauczycielkę, uczyli się o emocjach, o okazywaniu trudnych emocji, o stawianiu granic, o budowaniu relacji.
      W liceum syn chodził przez rok, byl na pewno zadowolony, skoro kontynuował zajęcia, mimo, ze byl jedynym uczniem na tych zajęciach. W kolejnych latach godzina zajęć kolidowała z kursami językowymi.
    • ga-ti Re: WDŻWR czyje dziecko chodzi? 12.09.23, 15:52
      W szkołach średnich nie chodzą, szkoda czasu i tak mają długo lekcje plus dojazdy.
      W podstawówce trochę chodzili, a trochę nie, pani była marudna. Za to jak się pani zmieniła to moja córka chodziła z radością, bo dyskutowali, było trochę psychologii i pani była bardzo otwarta.
      O sensie to się akurat najmniej (jeśli w ogóle) uczyli 😊
      • ga-ti Re: WDŻWR czyje dziecko chodzi? 12.09.23, 15:53
        "Seksie ", mam wstydliwy telefon 😁
    • memphis90 Re: WDŻWR czyje dziecko chodzi? 12.09.23, 16:06
      Chodzili w klasach 4-6, jak była mowa o przyjaźni, rodzinie itd. Potem zaczęło być dziwnie, jak mieli podawać cechy przyszłego małżonka i chłopcy poszli w cycki i pośladki, czego prowadząca w ogole nie moderowała i nie dyskutowała dalej np czemu zaznaczyli tylko stereotypowe cechy fizyczne. Na etapie seksu, antykoncepcji i koncepcji pani nt LGBT wypisałam.

W liceum nie ma, ale rok temu na wychowawczą zapraszali edukatorow z czegoś w stylu ponton.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka