alterego72 11.09.23, 17:32 Można jeszcze tak mówić? Czy już tylko "człowiek w kryzysie bezdomności" czy "człowiek w kryzysie psychicznym"? W TV narracja już po nowemu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pursuedbyabear Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie" 11.09.23, 17:40 A boli cię w tym dokładnie co?... Odpowiedz Link Zgłoś
alterego72 Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie 11.09.23, 17:55 Nic. Tylko zastanawiam się, czy waszym zdaniem te określenia stały się może nie obraźliwe, ale prawie. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie 11.09.23, 21:19 Jeśli o mnie chodzi, to ja jestem zaburzona. W żadnym kryzysie nie jestem, bo nie można być w kryzysie całe życie, jest to sprzeczne z definicją kryzysu. Natomiast psychozy miewają remisje, stąd narracja o kryzysach. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie" 11.09.23, 17:40 Nie można, za każde użycie nieprawidłowego określenia odcinają język. Egzekucja jest publiczna, oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo [...] 11.09.23, 17:52 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie 11.09.23, 17:52 Przecinek po "nie". Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie 11.09.23, 17:54 Ale ty jesteś palant! Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie" 11.09.23, 17:54 Kryzys psychiczny a choroba psychiczna to nie jest to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
alterego72 Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie 11.09.23, 17:56 Wiem, ale zamiennik jest właśnie taki. Odpowiedz Link Zgłoś
nick_z_desperacji Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie 11.09.23, 18:30 To nie jest zamiennik, tylko idiotyzm. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie 11.09.23, 20:11 Nie, to nie jest zamiennik. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie 11.09.23, 21:17 W dodatku określenie "kryzys psychiczny" bywa określeniem i przejściowego załamania, i choroby psychicznej. Następnym etapem będą "ludzie o szczególnych potrzebach", jak wnoszę z pewnych przesłanek. Aczkolwiek był już filmik o tym, że np. osoby z ZD (nie omawiane w tym wątku) nie mają szczególnych potrzeb, tylko zwykłe. Odpowiedz Link Zgłoś
abecadlowa1 Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie 11.09.23, 21:26 taki-sobie-nick napisała: > Następnym etapem będą "ludzie o szczególnych potrzebach", jak wnoszę z pewnych > przesłanek. Termin osoby o szczególnych potrzebach ma już swoją definicję ustawową: isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU20190001696 Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie 11.09.23, 21:29 Ale jeszcze nie mamy tysiąca wpisów content writerów o tym, jak straszne i obraźliwe jest określenie "osoba z niepełnosprawnością". Niemniej dobrze wiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie 11.09.23, 23:14 publicrelations.pl/ta-reklama-zmieni-twoj-sposob-patrzenia-na-specjalne-potrzeby-ludzi-z-zespolem-downa/ Dodam, że nie zmieniła ni cholery. Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie 12.09.23, 06:42 Cóż, skutkiem będzie ucięcie wsparcia, dofinansowań do rehabilitacji, skoro tych specjalnych oddziaływań, pomocy na potrzeby nie potrzeba. To jest miecz obosieczny. Podobnie banalizowanie choroby, która przejeżdża po człowieku jak walec i często zostawia życie w swojej okrojonej formie - mam na myśli ostre i przewlekłe choroby w rodzaju schizofrenii, zwłaszcza te o wczesnym początku i bez (pełnej) remisji - to pozostawienie tych ludzi bez wsparcia. Podoba mi się w tym, ze widzi się nie tylko defekt/chorobę ale człowieka zazwyczaj z takimi samymi potrzebami (ale! potrzeby mogą też być specyficzne - większość nie potrzebuje rehabilitacji, leczenia kardio, opieki innej osoby powyżej określonego wieku, pracy w warunkach chronionych) ale właśnie clou tkwi w tym, ze tych potrzeb samodzielnie i bez pomocy nie zaspokoją. Bez specjalnego wsparcia nie przeżyją albo komfort tego życia będzie dramatyczny np. wiązanie w pasy/obezwładnianie lekami. No, chyba, ze te "specjalną potrzebę" zamienimy na określenie "osoby ze specjalną potrzebą wsparcia w realizacji zwyczajnych ludzkich potrzeb". I może wtedy wszyscy będziemy zadowoleni, bo to obecne jest skrótem myśliwym. Tylko, ze język opisowy jest niepraktyczny w codziennym użyciu. Jakiś skrót zawsze się z tego wykluje. Odpowiedz Link Zgłoś
ggrr.ruu Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie" 11.09.23, 18:16 Bycie w kryzysie psychicznym to nie to samo co choroba psychiczna Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie" 11.09.23, 18:39 Jak Ci podaruje Bentleya, to możesz mówić, że bezdomny Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie" 11.09.23, 18:43 Mówienie o kryzysie daje nadzieję na zmianę. To bardzo przygnębiające, że nie chcesz tego zrozumieć i że cię śmieszy. Odpowiedz Link Zgłoś
alterego72 Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie 11.09.23, 18:49 Z całym szacunkiem, ale mnie mnie nie śmieszy. Roztrząsam jedynie językowy dylemat. Czy określenie "bezdomny" (teraz) zamyka nadzieję na zmianę (później) ? Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie 11.09.23, 18:56 Nie masz racji. Taki bezdomny od razu lepiej się poczuje, ja go inaczej nazwiesz. Prawie, jak by miał przydział na mieszkanie komunalne. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie 11.09.23, 19:15 Zamyka. Oczywiście. I otwiera całe spektrum uprzedzeń i stereotypów, które tylko utrudniają zmianę sytuacji. "Kryzys" sugeruje stan przejściowy i to jest bardzo ważne. Odpowiedz Link Zgłoś
nick_z_desperacji Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie 11.09.23, 19:26 Ale to nie jest stan przejściowy bardzo często, naprawdę nie ogarniasz różnicy miedzy remisją a "minietym kryzysem"? Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie 11.09.23, 20:14 One pisze głupoty, jak zawsze. Kryzys psychiczny to jest zupełnie coś innego niż choroba psychiczna. Zupełnie inna kategoria. A o rokowaniach żadne nie mówi nic. Bo z kryzysu można wyjść bez szwanku a może się pogłębić i przekształcić w poważną chorobą. A tak samo choroba, mogą być okresy remisji, nawroty, może być wyleczenie lub pogłębienie. To są po prostu inne rzeczy klinicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
lilia.z.doliny Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie 11.09.23, 20:17 Czy określenie "bezdomny" (teraz) zamyka nadzieję na zmianę (później) ? Tak. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie 11.09.23, 21:30 Guzik daje. Nadzieję na zmianę się ma albo się nie ma, wiem z własnego doświadczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
igge Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie 12.09.23, 00:27 Tobie nie daje, a komuś innemu może daje. Twoje doświadczenie jest właśnie tylko TWOIM doświadczeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie 12.09.23, 00:55 Na to mogę się zgodzić. Nie zgadzam się natomiast na wmuszanie mi narracji, która mi nie pomaga, a szkodzi (raz robił to psycholog, raz forumowiczka na p.). Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie 12.09.23, 00:57 A mam właśnie wrażenie, że narracja "ględzenie o zdrowieniu jest wspaniałe i pomocne" jest obowiązkowa i tak dominująca, że jej toksyczną pozytywność psycholodzy odkryją dopiero za ileś lat Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie 12.09.23, 00:59 Och, chorym pomagają najróżniejsze dyrdymały, np. twierdzenie, że pieniądze nie mają znaczenia, twierdzenie, że "chorzy wcale nie są dyyskryminowani, tylko NIE TRZEBA nikomu mówić, że się jest chorym"(haha). Zadziwia mnie to, przyznam. Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie 11.09.23, 19:03 Kryzys psychiczna na określenie przewlekłej rezydualnej schizofrenii to banalizacja cierpienia tej osoby. Ale fakt, spotkałam się z takim określeniem na chorobę psychiczną. Odpowiedz Link Zgłoś
nick_z_desperacji Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie 11.09.23, 19:24 Nadzieję na zmianę w chorobie psychicznej daje systematyczne leczenie na dobrym poziomie. Zamiast wymyślać "kryzysy", licząc, że samo przejdzie, należy się skupić na tym poziomie. I na kierowaniu CHORYCH do lekarza. Kryzys można przeczekać, można zmienić cos w życiu, z choroba się idzie do lekarza. Jeszcze nie słyszałam, żeby o kimś ze złamaną nogą mówić "w kryzysie kostnym". Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie 11.09.23, 20:11 Nie przyszło mi do głowy, że albo kryzys, albo lekarz.Pierwsze słyszę o takiej alternatywie, chociaż dobrze, że się dowiaduje że tak to można zrozumieć Odpowiedz Link Zgłoś
shule_aroon Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie 11.09.23, 20:26 nangaparbat3 napisała: > Nie przyszło mi do głowy, że albo kryzys, albo lekarz.Pierwsze słyszę o takiej > alternatywie, chociaż dobrze, że się dowiaduje że tak to można zrozumieć > Przy znikomej dostępności lekarzy dla nastolatków (grupa społeczna która jest Ci bliska zawodowo) I poziomie lekceważenia ze str np rodziców tej młodzieży jest to niestety całkiem realne. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie 11.09.23, 20:02 nangaparbat3 napisała: > Mówienie o kryzysie daje nadzieję na zmianę. To bardzo przygnębiające, że nie c > hcesz tego zrozumieć i że cię śmieszy. Czyli zamiast hospicjum, mówmy ośrodek dla ludzi w kryzysie zdrowotnym. S. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie 11.09.23, 20:16 A co to ma do rzeczy? Znam kilka osób, które już niemłode przeszły epizod psychotyczny, nigdy więcej się nie powtórzył. Żadnej analogi że śmiertelna choroba. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie 11.09.23, 20:17 A tym bardziej jak ktoś nie ma gdzie mieszkać. To nie jest jego właściwością, tylko stanem. A ten jest przejściowy. Odpowiedz Link Zgłoś
vessss Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie 12.09.23, 00:22 Taki od 30 lat tez jest przejściowy? Odpowiedz Link Zgłoś
irma223 Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie" 11.09.23, 19:08 Mnie ostatnio zaskoczyły "osoby uchodźcze". Użyte na poważnie, nie prześmiewczo. Odpowiedz Link Zgłoś
matacznik Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie 11.09.23, 19:11 irma223 napisała: > Mnie ostatnio zaskoczyły "osoby uchodźcze". > Uchodziszcza Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie 11.09.23, 21:31 chyba wiem gdzie, tam gdzie osoby tłumaczące? Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie" 11.09.23, 19:32 Na bezdomność jest akurat bardzo proste rozwiązanie z tiktoka m.youtube.com/watch?v=-Jh0EN1De4Q Odpowiedz Link Zgłoś
abecadlowa1 Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie" 11.09.23, 19:50 Oczywiście, że można. Możesz też mówić "sierociniec" na dom dziecka, "szpital dla obłąkanych" na szpital psychiatryczny, "bękart" na dziecko, którego rodzice nie są małżeństwem, a "debilizm" na niepełnosprawność intelektualną. Te słowa też były kiedyś uznawane za netralne językowo dopóki nie okazało się, że jednak stygmatyzują. Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie 11.09.23, 19:55 Gdy stały się wyzwiskami, zaczęły stygmatyzować. Przynajmniej cześć z nich. Odpowiedz Link Zgłoś
nick_z_desperacji Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie 11.09.23, 20:07 Czyli "choroba" jest słowem stygmatyzującym? Odpowiedz Link Zgłoś
abecadlowa1 Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie 11.09.23, 20:30 A "idź się lecz" jest obelgą? Odpowiedz Link Zgłoś
shule_aroon Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie 11.09.23, 20:40 abecadlowa1 napisała: > A "idź się lecz" jest obelgą? Kontekst -" chory jesteś/ idź się lecz " mogą być użyte jako obelga. Nietrudno też wyobrazić sobie, że identyko tak samo może zostać użyte "jesteś w kryzysie". Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie 11.09.23, 20:57 shule_aroon napisała: > abecadlowa1 napisała: > > > Nietrudno > też wyobrazić sobie, że identyko tak samo może zostać użyte "jesteś w kryzysie" Jestem przekonana, ze tak będzie. Wartościowanie stanów nie minie. Odpowiedz Link Zgłoś
nick_z_desperacji Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie 11.09.23, 21:03 Oczywiście, że nie minie, będzie jak ze "sprawnym inaczej". Albo jak z pytaniem, czy w rodzinie wszyscy zdrowi. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie 11.09.23, 21:15 Reductio ad absurdum. Odpowiedz Link Zgłoś
asfiksja Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie" 11.09.23, 20:18 Ja bym na przykład nie powiedziała ani "Maciarewicz jest chory psychicznie", bo to brzmi jak niemerytoryczna obelga, jakimi obrzucają się dzieci w podstawówce. Ale też nie powiedziałabym "Macierewicz znajduje się w kryzysie psychicznym", bo jego zachowanie nie wskazuje, że jest to stan przejściowy, a poza tym brzmi to (moim zdaniem) pretensjonalnie. Raczej bym powiedziała, że jest to przypadek do oceny przez psychiatrę. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie 11.09.23, 21:16 A cos ci wiadomo o tym, ze Maciarewicz ma depresje by mowic o kryzysie psychicznym? Ludzie wydaja sie nie rozumiec ze jedno to choroby psychiczne, drugie to kryzysy sytuacyjne a trzecie to zaburzenia osobowosci- charakteropatia. Socjopata, schizoid ( nie mylic ze schizofrenia) itd to sa zaburzenia osobowosci Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie" 11.09.23, 21:21 Zaraz się okaże, że nie wypada mówić np jestem chora na grypę, tylko: jestem w kryzysie zdrowotnym. Ewentualnie osobą z grypą lub grypiszczem. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie" 11.09.23, 21:32 A czy to się wiąże ze zwiększeniem SKUTECZNEJ pomocy tym osobom, jakie by one nie były? Odpowiedz Link Zgłoś
bajgla Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie 11.09.23, 22:34 Oczywiście, że nie, wiąże się to li i jedynie z pompowaniem ego osób tak się wyrażających. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie" 11.09.23, 21:36 A pomijając zasadniczy aspekt - strasznie dużo gadania, zwłaszcza jeśli osoba łączy te cechy. Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie 11.09.23, 22:39 Najgorzej jak jest osoba z problemami w mówieniu (afazja, jąkanie, mutyzm wybiórczy i co tam jeszcze może być). To znęcanie się nad nią. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie" 11.09.23, 21:37 > W TV narracja już po nowemu. Tak, na pewno szalenie się przejmują tymi osobami i pomagają im wyjść z "kryzysów". Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie" 11.09.23, 21:51 Każdy wpis na ten temat i każdą wypowiedź w mediach ZAMIENIĘ na sensowny projekt dla w/w osób. Oferty na maila. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie 11.09.23, 21:51 mam na myśli każdy wpis ZA nową narracją Odpowiedz Link Zgłoś
abecadlowa1 Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie 11.09.23, 21:52 A źródło finansowania? Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie 11.09.23, 21:54 Takie samo, jak projektów bezsensownych i nieefektywnych III sektora. Odpowiedz Link Zgłoś
shule_aroon Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie 11.09.23, 22:45 Jesteś w stanie publicznie wypunktować każdy dotychczasowy, wyliczajac wszystkie obiektywne argumenty za bezsensownoscia? Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie" 12.09.23, 00:30 I tak będzie wiadomo, o kogo chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie" 12.09.23, 00:31 Swego czasu różne fundacje promowały określenie "osoba z doświadczeniem choroby psychicznej". Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie" 12.09.23, 00:37 A nawet PO kryzysie psychicznym, ale to ci w remisji. Ale skoro już PO kryzysie, to po co ich wspierać...[ironia]? Zresztą część objawów zostaje. Odpowiedz Link Zgłoś