Dodaj do ulubionych

"Bezdomny" i "chory psychicznie"

11.09.23, 17:32
Można jeszcze tak mówić?
Czy już tylko "człowiek w kryzysie bezdomności" czy "człowiek w kryzysie psychicznym"?
W TV narracja już po nowemu.
Obserwuj wątek
    • pursuedbyabear Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie" 11.09.23, 17:40
      A boli cię w tym dokładnie co?...
      • alterego72 Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie&# 11.09.23, 17:55
        Nic.
        Tylko zastanawiam się, czy waszym zdaniem te określenia stały się może nie obraźliwe, ale prawie.
        • taki-sobie-nick Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie&# 11.09.23, 21:19
          Jeśli o mnie chodzi, to ja jestem zaburzona. W żadnym kryzysie nie jestem, bo nie można być w kryzysie całe życie, jest to sprzeczne z definicją kryzysu.

Natomiast psychozy miewają remisje, stąd narracja o kryzysach.
    • bene_gesserit Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie" 11.09.23, 17:40
      Nie można, za każde użycie nieprawidłowego określenia odcinają język. Egzekucja jest publiczna, oczywiście.
      • alterego72 Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie&# 11.09.23, 17:50
        A to na pewno wink
    • krwawy.lolo [...] 11.09.23, 17:52
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • krwawy.lolo Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie&# 11.09.23, 17:52
        Przecinek po "nie".
      • panna.nasturcja Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie&# 11.09.23, 17:54
        Ale ty jesteś palant!
    • panna.nasturcja Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie" 11.09.23, 17:54
      Kryzys psychiczny a choroba psychiczna to nie jest to samo.
      • alterego72 Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie&# 11.09.23, 17:56
        Wiem, ale zamiennik jest właśnie taki.
        • nick_z_desperacji Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie&# 11.09.23, 18:30
          To nie jest zamiennik, tylko idiotyzm.
        • panna.nasturcja Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie&# 11.09.23, 20:11
          Nie, to nie jest zamiennik.
        • taki-sobie-nick Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie&# 11.09.23, 21:17
          W dodatku określenie "kryzys psychiczny" bywa określeniem i przejściowego załamania, i choroby psychicznej.

Następnym etapem będą "ludzie o szczególnych potrzebach", jak wnoszę z pewnych przesłanek.

Aczkolwiek był już filmik o tym, że np. osoby z ZD (nie omawiane w tym wątku) nie mają szczególnych potrzeb, tylko zwykłe.

• abecadlowa1 Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie&# 11.09.23, 21:26
            taki-sobie-nick napisała:

> Następnym etapem będą "ludzie o szczególnych potrzebach", jak wnoszę z pewnych
            > przesłanek.

Termin osoby o szczególnych potrzebach ma już swoją definicję ustawową: isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU20190001696
            • taki-sobie-nick Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie&# 11.09.23, 21:29
              Ale jeszcze nie mamy tysiąca wpisów content writerów o tym, jak straszne i obraźliwe jest określenie "osoba z niepełnosprawnością".

Niemniej dobrze wiedzieć.
          • taki-sobie-nick Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie&# 11.09.23, 23:14
            publicrelations.pl/ta-reklama-zmieni-twoj-sposob-patrzenia-na-specjalne-potrzeby-ludzi-z-zespolem-downa/

Dodam, że nie zmieniła ni cholery.
            • szeptucha.z.malucha Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie&# 12.09.23, 06:42
              Cóż, skutkiem będzie ucięcie wsparcia, dofinansowań do rehabilitacji, skoro tych specjalnych oddziaływań, pomocy na potrzeby nie potrzeba. To jest miecz obosieczny.
              Podobnie banalizowanie choroby, która przejeżdża po człowieku jak walec i często zostawia życie w swojej okrojonej formie - mam na myśli ostre i przewlekłe choroby w rodzaju schizofrenii, zwłaszcza te o wczesnym początku i bez (pełnej) remisji - to pozostawienie tych ludzi bez wsparcia.
              Podoba mi się w tym, ze widzi się nie tylko defekt/chorobę ale człowieka zazwyczaj z takimi samymi potrzebami (ale! potrzeby mogą też być specyficzne - większość nie potrzebuje rehabilitacji, leczenia kardio, opieki innej osoby powyżej określonego wieku, pracy w warunkach chronionych) ale właśnie clou tkwi w tym, ze tych potrzeb samodzielnie i bez pomocy nie zaspokoją. Bez specjalnego wsparcia nie przeżyją albo komfort tego życia będzie dramatyczny np. wiązanie w pasy/obezwładnianie lekami.
              No, chyba, ze te "specjalną potrzebę" zamienimy na określenie "osoby ze specjalną potrzebą wsparcia w realizacji zwyczajnych ludzkich potrzeb". I może wtedy wszyscy będziemy zadowoleni, bo to obecne jest skrótem myśliwym. Tylko, ze język opisowy jest niepraktyczny w codziennym użyciu. Jakiś skrót zawsze się z tego wykluje.
    • ggrr.ruu Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie" 11.09.23, 18:16
      Bycie w kryzysie psychicznym to nie to samo co choroba psychiczna
    • nangaparbat3 Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie" 11.09.23, 18:39
      Jak Ci podaruje Bentleya, to możesz mówić, że bezdomny
    • nangaparbat3 Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie" 11.09.23, 18:43
      Mówienie o kryzysie daje nadzieję na zmianę. To bardzo przygnębiające, że nie chcesz tego zrozumieć i że cię śmieszy.
      • alterego72 Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie&# 11.09.23, 18:49
        Z całym szacunkiem, ale mnie mnie nie śmieszy.
        Roztrząsam jedynie językowy dylemat.
        Czy określenie "bezdomny" (teraz) zamyka nadzieję na zmianę (później) ?
        • krwawy.lolo Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie&# 11.09.23, 18:56
          Nie masz racji. Taki bezdomny od razu lepiej się poczuje, ja go inaczej nazwiesz. Prawie, jak by miał przydział na mieszkanie komunalne.
        • nangaparbat3 Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie&# 11.09.23, 19:15
          Zamyka. Oczywiście. I otwiera całe spektrum uprzedzeń i stereotypów, które tylko utrudniają zmianę sytuacji.
          "Kryzys" sugeruje stan przejściowy i to jest bardzo ważne.
          • nick_z_desperacji Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie&# 11.09.23, 19:26
            Ale to nie jest stan przejściowy bardzo często, naprawdę nie ogarniasz różnicy miedzy remisją a "minietym kryzysem"?
            • panna.nasturcja Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie&# 11.09.23, 20:14
              One pisze głupoty, jak zawsze.
              Kryzys psychiczny to jest zupełnie coś innego niż choroba psychiczna.
              Zupełnie inna kategoria.
              A o rokowaniach żadne nie mówi nic. Bo z kryzysu można wyjść bez szwanku a może się pogłębić i przekształcić w poważną chorobą. A tak samo choroba, mogą być okresy remisji, nawroty, może być wyleczenie lub pogłębienie.
              To są po prostu inne rzeczy klinicznie.
        • lilia.z.doliny Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie&# 11.09.23, 20:17
          Czy określenie "bezdomny" (teraz) zamyka nadzieję na zmianę (później) ?
          Tak.
        • taki-sobie-nick Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie&# 11.09.23, 21:30
          Guzik daje. Nadzieję na zmianę się ma albo się nie ma, wiem z własnego doświadczenia.

• igge Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie&# 12.09.23, 00:27
            Tobie nie daje, a komuś innemu może daje.
            Twoje doświadczenie jest właśnie tylko TWOIM doświadczeniem.
            • taki-sobie-nick Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie&# 12.09.23, 00:55
              Na to mogę się zgodzić.

Nie zgadzam się natomiast na wmuszanie mi narracji, która mi nie pomaga, a szkodzi (raz robił to psycholog, raz forumowiczka na p.).
              • taki-sobie-nick Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie&# 12.09.23, 00:57
                A mam właśnie wrażenie, że narracja "ględzenie o zdrowieniu jest wspaniałe i pomocne" jest obowiązkowa i tak dominująca, że jej toksyczną pozytywność psycholodzy odkryją dopiero za ileś lat
            • taki-sobie-nick Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie&# 12.09.23, 00:59
              Och, chorym pomagają najróżniejsze dyrdymały, np. twierdzenie, że pieniądze nie mają znaczenia, twierdzenie, że "chorzy wcale nie są dyyskryminowani, tylko NIE TRZEBA nikomu mówić, że się jest chorym"(haha).

Zadziwia mnie to, przyznam.
      • szeptucha.z.malucha Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie&# 11.09.23, 19:03
        Kryzys psychiczna na określenie przewlekłej rezydualnej schizofrenii to banalizacja cierpienia tej osoby. Ale fakt, spotkałam się z takim określeniem na chorobę psychiczną.
      • nick_z_desperacji Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie&# 11.09.23, 19:24
        Nadzieję na zmianę w chorobie psychicznej daje systematyczne leczenie na dobrym poziomie. Zamiast wymyślać "kryzysy", licząc, że samo przejdzie, należy się skupić na tym poziomie. I na kierowaniu CHORYCH do lekarza. Kryzys można przeczekać, można zmienić cos w życiu, z choroba się idzie do lekarza. Jeszcze nie słyszałam, żeby o kimś ze złamaną nogą mówić "w kryzysie kostnym".
        • nangaparbat3 Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie&# 11.09.23, 20:11
          Nie przyszło mi do głowy, że albo kryzys, albo lekarz.Pierwsze słyszę o takiej alternatywie, chociaż dobrze, że się dowiaduje że tak to można zrozumieć
          • shule_aroon Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie&# 11.09.23, 20:26
            nangaparbat3 napisała:

> Nie przyszło mi do głowy, że albo kryzys, albo lekarz.Pierwsze słyszę o takiej
            > alternatywie, chociaż dobrze, że się dowiaduje że tak to można zrozumieć
            >
            Przy znikomej dostępności lekarzy dla nastolatków (grupa społeczna która jest Ci bliska zawodowo) I poziomie lekceważenia ze str np rodziców tej młodzieży jest to niestety całkiem realne.
      • snajper55 Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie&# 11.09.23, 20:02
        nangaparbat3 napisała:

> Mówienie o kryzysie daje nadzieję na zmianę. To bardzo przygnębiające, że nie c
        > hcesz tego zrozumieć i że cię śmieszy.

Czyli zamiast hospicjum, mówmy ośrodek dla ludzi w kryzysie zdrowotnym.

S.
        • nangaparbat3 Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie&# 11.09.23, 20:16
          A co to ma do rzeczy? Znam kilka osób, które już niemłode przeszły epizod psychotyczny, nigdy więcej się nie powtórzył. Żadnej analogi że śmiertelna choroba.
          • nangaparbat3 Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie&# 11.09.23, 20:17
            A tym bardziej jak ktoś nie ma gdzie mieszkać. To nie jest jego właściwością, tylko stanem. A ten jest przejściowy.
            • vessss Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie&# 12.09.23, 00:22
              Taki od 30 lat tez jest przejściowy?
    • irma223 Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie" 11.09.23, 19:08
      Mnie ostatnio zaskoczyły "osoby uchodźcze". Użyte na poważnie, nie prześmiewczo.
      • matacznik Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie&# 11.09.23, 19:11
        irma223 napisała:

> Mnie ostatnio zaskoczyły "osoby uchodźcze".
        >
        Uchodziszcza
      • taki-sobie-nick Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie&# 11.09.23, 21:31
        chyba wiem gdzie, tam gdzie osoby tłumaczące?
    • eliszka25 Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie" 11.09.23, 19:32
      Na bezdomność jest akurat bardzo proste rozwiązanie z tiktoka

m.youtube.com/watch?v=-Jh0EN1De4Q
    • abecadlowa1 Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie" 11.09.23, 19:50
      Oczywiście, że można. Możesz też mówić "sierociniec" na dom dziecka, "szpital dla obłąkanych" na szpital psychiatryczny, "bękart" na dziecko, którego rodzice nie są małżeństwem, a "debilizm" na niepełnosprawność intelektualną. Te słowa też były kiedyś uznawane za netralne językowo dopóki nie okazało się, że jednak stygmatyzują.
      • szeptucha.z.malucha Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie&# 11.09.23, 19:55
        Gdy stały się wyzwiskami, zaczęły stygmatyzować. Przynajmniej cześć z nich.
      • nick_z_desperacji Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie&# 11.09.23, 20:07
        Czyli "choroba" jest słowem stygmatyzującym?
        • abecadlowa1 Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie&# 11.09.23, 20:30
          A "idź się lecz" jest obelgą?
          • shule_aroon Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie&# 11.09.23, 20:40
            abecadlowa1 napisała:

> A "idź się lecz" jest obelgą?

Kontekst -" chory jesteś/ idź się lecz " mogą być użyte jako obelga. Nietrudno też wyobrazić sobie, że identyko tak samo może zostać użyte "jesteś w kryzysie".
            • szeptucha.z.malucha Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie&# 11.09.23, 20:57
              shule_aroon napisała:

> abecadlowa1 napisała:
              >
              > > Nietrudno
              > też wyobrazić sobie, że identyko tak samo może zostać użyte "jesteś w kryzysie"

Jestem przekonana, ze tak będzie. Wartościowanie stanów nie minie.
              • nick_z_desperacji Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie&# 11.09.23, 21:03
                Oczywiście, że nie minie, będzie jak ze "sprawnym inaczej". Albo jak z pytaniem, czy w rodzinie wszyscy zdrowi.
      • taki-sobie-nick Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie&# 11.09.23, 21:15
        Reductio ad absurdum.
    • asfiksja Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie" 11.09.23, 20:18
      Ja bym na przykład nie powiedziała ani "Maciarewicz jest chory psychicznie", bo to brzmi jak niemerytoryczna obelga, jakimi obrzucają się dzieci w podstawówce. Ale też nie powiedziałabym "Macierewicz znajduje się w kryzysie psychicznym", bo jego zachowanie nie wskazuje, że jest to stan przejściowy, a poza tym brzmi to (moim zdaniem) pretensjonalnie. Raczej bym powiedziała, że jest to przypadek do oceny przez psychiatrę.
      • princesswhitewolf Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie&# 11.09.23, 21:16
        A cos ci wiadomo o tym, ze Maciarewicz ma depresje by mowic o kryzysie psychicznym?

Ludzie wydaja sie nie rozumiec ze jedno to choroby psychiczne, drugie to kryzysy sytuacyjne a trzecie to zaburzenia osobowosci- charakteropatia. Socjopata, schizoid ( nie mylic ze schizofrenia) itd to sa zaburzenia osobowosci
    • lauren6 Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie" 11.09.23, 21:21
      Zaraz się okaże, że nie wypada mówić np jestem chora na grypę, tylko: jestem w kryzysie zdrowotnym. Ewentualnie osobą z grypą lub grypiszczem.
    • taki-sobie-nick Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie" 11.09.23, 21:32
      A czy to się wiąże ze zwiększeniem SKUTECZNEJ pomocy tym osobom, jakie by one nie były?
      • bajgla Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie&# 11.09.23, 22:34
        Oczywiście, że nie, wiąże się to li i jedynie z pompowaniem ego osób tak się wyrażających.
    • taki-sobie-nick Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie" 11.09.23, 21:36
      A pomijając zasadniczy aspekt - strasznie dużo gadania, zwłaszcza jeśli osoba łączy te cechy.
      • szeptucha.z.malucha Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie&# 11.09.23, 22:39
        Najgorzej jak jest osoba z problemami w mówieniu (afazja, jąkanie, mutyzm wybiórczy i co tam jeszcze może być). To znęcanie się nad nią.
    • taki-sobie-nick Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie" 11.09.23, 21:37

> W TV narracja już po nowemu.

Tak, na pewno szalenie się przejmują tymi osobami i pomagają im wyjść z "kryzysów".
    • taki-sobie-nick Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie" 11.09.23, 21:51
      Każdy wpis na ten temat i każdą wypowiedź w mediach ZAMIENIĘ na sensowny projekt dla w/w osób.

Oferty na maila.
      • taki-sobie-nick Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie&# 11.09.23, 21:51
        mam na myśli każdy wpis ZA nową narracją
      • abecadlowa1 Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie&# 11.09.23, 21:52
        A źródło finansowania?
        • taki-sobie-nick Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie&# 11.09.23, 21:54
          Takie samo, jak projektów bezsensownych i nieefektywnych III sektora.
      • shule_aroon Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie&# 11.09.23, 22:45
        Jesteś w stanie publicznie wypunktować każdy dotychczasowy, wyliczajac wszystkie obiektywne argumenty za bezsensownoscia?
    • taki-sobie-nick Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie" 12.09.23, 00:30
      I tak będzie wiadomo, o kogo chodzi.
    • taki-sobie-nick Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie" 12.09.23, 00:31
      Swego czasu różne fundacje promowały określenie "osoba z doświadczeniem choroby psychicznej".
    • taki-sobie-nick Re: "Bezdomny" i "chory psychicznie" 12.09.23, 00:37
      A nawet PO kryzysie psychicznym, ale to ci w remisji. Ale skoro już PO kryzysie, to po co ich wspierać...[ironia]? Zresztą część objawów zostaje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka