Dodaj do ulubionych

Odważniejsi starsi?

11.09.23, 22:05
Tak mnie natchnęło po wątku o butach. No cudne te Wasze jesienne zdobycze. Mnogość kolorów, wzorów, itepe, itede. Tylko pozazdrościć.

Zastanawia mnie tylko jedna rzecz: dlaczego to my, ematki kupujemy sobie te wszystkie cudowności, a nastolatki jak jeden mąż śmigają w białych sneakersach? Na co dzień widuję odważne, potrafiące się dobrze ubrać panie po 40-tce, a nawet emerytki. A mlodziez nie wyróżnia się ani trochę ani obuwiem, ani strojem. Mozecie powiedzieć "znowu wiśniowa założyła wątek z tezą", ale serio, nie pamiętam kiedy ostatnio zawiesiłam oko na jakiejś młodej dziewczynie.

Czyżby starsi byli odważniejsi?
Obserwuj wątek
    • profes79 Re: Odważniejsi starsi? 11.09.23, 22:05
      Starsi mają pieniądze.
      • wisniowy_sad Re: Odważniejsi starsi? 11.09.23, 22:10
        profes79 napisał:

> Starsi mają pieniądze.
        >
        No niby tak, ale widzialam na youtube filmik, ile kosztują te młodzieżowe sneakersy i oniemiałam za każdym razem, bo padały ceny mocno czterocyfrowe. Więc tak, młodzież też miewa pieniądze (a raczej ich rodzice). Sytuacji materialnej bym do tego nie mieszała.
      • magdallenac Re: Odważniejsi starsi? 11.09.23, 22:35
        Tak, tak, idź sobie zobacz po ile te modne obecnie najeczki chodzą🤣
        • koko8 Re: Odważniejsi starsi? 11.09.23, 22:50
          Najeczki już passe. Teraz onitsuki tiger mexico i stare dobre sambywink
          • magdallenac Re: Odważniejsi starsi? 11.09.23, 23:26
            Nie u mnie. Najeczki chyba nigdy nie zostaną tu zdetronizowane.🤷🏻‍♀️Mówię oczywiście o młodzieży licealnej - w ogóle nie ma parcia na wysoką, modową półkę. Wszyscy wyglądają jak klony - Nike, Lululemon, North Face i jakieś marki surferskie.
            • ichi51e Re: Odważniejsi starsi? 12.09.23, 07:06
              Ja się tym kiedyś interesowałam - jest bardzo dużo niszowych firm które robią ubranka dla małych dzieci (oryginalne świetnej jakość drogie raczej) ale ich rozmiarówka kończy się na 10l czasem 12 takie co robia dla nastolatków tez kojarzę może 3 z czego jedna kończy się na 14l. I potem dziura nie ma designerskich ubrań stricte dla nastolatków. Widocznie się nie oplaca
              • draconessa Re: Odważniejsi starsi? 12.09.23, 11:12
                Alez sa, jak najbardziej. Fakt, ze niszowe i za ciezka kase. Carhartt, Bathing Ape, Supreme ( ta pewnie najbardziej znana), Big Boyz, Dime... I jeszcze jakies tam, syn zna lepiej, ale jest w szkolce ukochanej, wiec nie moge spytac.
                • magdallenac Re: Odważniejsi starsi? 12.09.23, 13:40
                  Te które wymieniasz to właśnie młodzieżowe marki niszowe z wyjątkiem Carhart, które rzeczywiście u nas jest bardzo popularne wśród młodzieży. Wysoka półka, czyli wszystkie marki typu Gucci, LV, Prada itd. są wśród młodych synonimem obciachu i nikt by tego nie założył. Piszę o mojej okolicy, bo kilkukrotnie któraś ematka pisała o lansie w polskiej szkole, gdzie bombelki chodzą wystrojone w designerów od stóp do głów.
                  • draconessa Re: Odważniejsi starsi? 12.09.23, 14:38
                    Ja tylko wymienilam te, ktore kojarze z szafy syna. Jakies jeszcze inne cuda nosi, jakies spodnie z Japonii czy skads tam, koszulki... Gucci etc - faktycznie, nie nosi. Chyba jakis pasek ma z Gucci, ale dawno nie widzialam na nim big_grinDDD Wkazdym razie - sa marki stricte dla nastolatkow, jak najbradziej smile
                    • magdallenac Re: Odważniejsi starsi? 12.09.23, 14:54
                      Może u Was są bardziej oryginalni, u nas same klony😀
            • taje Re: Odważniejsi starsi? 12.09.23, 22:06
              Mój nastolatek też ma fazę na Nike. Ubranie - marka wszystko jedno, byle w miarę monochromatycznie (choć nawet zgodził się łaskawie na jakąś wzorzystą koszulkę Medicine) ale buty ostatnio tylko Nike. A jeszcze półtora roku temu w ogóle istnienie marek go nie interesowało.
          • jasnozielona_roslinka Re: Odważniejsi starsi? 12.09.23, 10:45
            To by wyjaśniało skok ceny tigerow
            • koko8 Re: Odważniejsi starsi? 12.09.23, 15:03
              A skoczyły? Onitsuka tiger, szczególnie żółte (wiadomka) zawsze oscyowały w granicach górnych kilkuset pln.
              Ale za to samby adidadsa, to już pokonały pewną granicę przyzwoitości.
      • shellyanna Re: Odważniejsi starsi? 12.09.23, 07:25
        I nie potrzebują aż takiej akceptacji i dopasowania się do reszty.
        • mallard Re: Odważniejsi starsi? 12.09.23, 13:12
          shellyanna napisała:

> I nie potrzebują aż takiej akceptacji i dopasowania się do reszty.

I tu jest Hund begraben, ja myślę
    • ggrr.ruu Re: Odważniejsi starsi? 11.09.23, 22:17
      Bo taka jest moda. Starsi też w większości noszą mało fantazyjne rzeczy
      • wisniowy_sad Re: Odważniejsi starsi? 11.09.23, 22:21
        ggrr.ruu napisała:

> Bo taka jest moda. Starsi też w większości noszą mało fantazyjne rzeczy

A czytałaś wątek o butach? Ja jestem w szoku, ile tam jest fajnego obuwia. Wszystkie sneakersy mogą się schować. Zakładam, że nie wklejały tych butów nastolatki, bo takich na ematce nie ma.
        • ggrr.ruu Re: Odważniejsi starsi? 11.09.23, 22:28
          Ale główny nurt jest trochę inny i większość ludzi ubiera się zgodnie z dominującymi trendami. A oczywiści wybór jest ogromny i jak ktoś lubi niebanalne rzeczy to znajdzie. Tylko moim zdaniem to nie ma nic wspolnego z odwagą. Noszę białe lub czarne buty nie dlatego, że mi brakuje odwagi tylko dlatego, że odczuwam zerową przyjemność ze stylizowania się, nie mam talentu do tworzenia ciekawych zestawień i niespecjalnie mam chęć nadmiernie zajmować się ubraniami. Do mojego stylu życia pasują proste i szybkie zestawy. Co nie znaczy, że mi się te niebanalne nie podobają. Podobają się, ale na innych.
        • pyza-wedrowniczka Re: Odważniejsi starsi? 12.09.23, 09:39
          W tym wątku fajne buty dziewczyny pokazują.
          Ale przyznam, że na ulicy to nie bardzo widzę takie odważne kolory. Większość kobiet ma dżinsy, gładki top i biale/czarne adidasy jednak, bez względu na wiek
    • heca7 Re: Odważniejsi starsi? 11.09.23, 22:20
      Moje dzieci raczej się wyłamują. Żadne z trójki nie ma białych sneakersów wink W ogóle nie mają białego obuwia. Córka wręcz odwrotnie ma tylko czarne.
      • kanna Re: Odważniejsi starsi? 12.09.23, 09:45
        Czyli jest w grupie noszących czarne obuwie smile
    • borsuczyca.klusek Re: Odważniejsi starsi? 11.09.23, 22:27
      Jako nastolatka nie miałam kasiory na jakieś odważne stylówki. Miałam swoje ukochane vansy na grubej podeszwie, które nosiłam dopóki z nóg nie spadły.
      • danaide2.0 Re: Odważniejsi starsi? 12.09.23, 08:55
        Ja nawet jako pracująca 20+ nie miałam kasy. Usilnie próbowałam skompletować jakąś bazę "do pracy" (biurowej).

Właściwie modowych skrzydeł dodały mi dopiero lumpeksy i outlety w ostatnich latach.
    • figa_z_makiem99 Re: Odważniejsi starsi? 11.09.23, 22:29
      Młodzież zawsze buntuje się i działa odwrotnie niż starsze pokolenie. Po drugie nie ma pieniędzy, a w sklepach jest szit, dobrych ubrań trzeba poszukać i trochę za nie zapłacić. Poza tym dobry gust kształtuje się z wiekiem, wiemy w czym wyglądamy dobrze. Jako nastolatka tapirowałam włosy, smarowałam twarz samoopalaczem, dopinałam poduszki do ramiączek biustonosza i miałam ramiona baseballisty. moda niekoniecznie dodaje uroku.
      • thank_you Re: Odważniejsi starsi? 11.09.23, 22:39
        Dobry gust czy gust? big_grin Bo te „odjecgabe” byty rzadko kiedy idą w parze z tym pierwszym. wink
        • figa_z_makiem99 Re: Odważniejsi starsi? 11.09.23, 22:46
          Dobry gust i poczucie estetyki idą w parze, ktoś niekoniecznie musi nosić się w naszym stylu, a będzie wyglądał ładnie.
          • thank_you Re: Odważniejsi starsi? 11.09.23, 23:39
            Idą, owszem. Ale z wiekiem niekoniecznie wyrabiany jest dobry gust. Gust - owszem, dobry gust - niekoniecznie.
            • figa_z_makiem99 Re: Odważniejsi starsi? 11.09.23, 23:52
              Zgadzam się, pisałam ogólnie. Można się nauczyć pewnych rzeczy.
              • thank_you Re: Odważniejsi starsi? 12.09.23, 10:06
                Moze, ale patrząc po wątkach bitowych to na forum są tylko dwie dziewczyny, z którymi pokrywa sie moj gust. Cała reszta jest dla mnie nieakceptowalna i z grupy: po moim trupie. I wolę styl młodych niż starych, zdecydowanie. Te kolory na siłę, taki specyficzny styl - No, nie dla mnie.
                • taje Re: Odważniejsi starsi? 12.09.23, 21:52
                  Ja mam podobnie. A po moich propozycjach butowych zazwyczaj zapada wymowna cisza, choć dobre i to wink
      • runny.babbit Re: Odważniejsi starsi? 12.09.23, 08:50
        Może kiedyś tak było. Przejdź się po mieście i zobacz w czym chodzą teraz, podpowiem- trzy modele butów na krzyż i każda po kilkaset złotych. Zdaje się duża potrzeba akceptacji i nieodstawania od grupy plus silne oddziaływanie trendów z tiktoka.
    • thank_you Re: Odważniejsi starsi? 11.09.23, 22:40
      Bo poza wyjątkami - młodzież nie chce sie wyróżniać i chce wyglądać jak ich grupa rówieśnicza.
      • kanna Re: Odważniejsi starsi? 11.09.23, 23:05
        Dokładnie tak.
        Młodzież chce się wyróżniać na tle grupy rówieśniczej, ale to wyróżnianie polega na tym, ze do glanów / snikersów, co wszyscy mają w danej subkulturze da kolorowe sznurówki / skarpetki.

Poza tym - osoba starsza zdąży sobie nazbierać różnych rzeczy, jeśli zachowuje podobna sylwetkę, to ma sporo możliwości łączenia tego, co już ma.
    • koko8 Re: Odważniejsi starsi? 11.09.23, 22:46
      Myślałam, na podstawie innych wątków, że odwagą jest noszenie snickersow w "dojrzalym" wieku.
      Osobiście wolałabym zainwestowac w nowe Veja, niż w mokasyny, które wg mnie sa jednak atrybutem starszej pani🤷🏼‍♀️
      • taki-sobie-nick Re: Odważniejsi starsi? 12.09.23, 01:12
        Mnie się mokasyny kojarzą także z luksowymi boat shoes, z klasą wyższą i z klasyką mody, co nie zmienia faktu, że sama ich nie noszę. Sneakersów zresztą też.
        • thank_you Re: Odważniejsi starsi? 12.09.23, 06:21
          Takie mokasyny, jakie nosi ulica? 😅
          • taki-sobie-nick Re: Odważniejsi starsi? 12.09.23, 19:37
            Nie wiem, co nosi ulica. Różne rodzaje klasycznych mokasynów.
    • aandzia43 Re: Odważniejsi starsi? 11.09.23, 22:56
      Normalne, młodzież chce wyglądać jak reszta młodzieży, a właściwie jak odłam do którego aspiruje. Albo przynajmniej zniknąć w tłumie jeśli nie ma się pomysłu na to gdzie wskoczyć, albo nie ma kasy. Młodzież ma w nosie realne upiększanie się, kolorystyki, korzystne fasony i inne bzdety - to czas przebierania się, nie ubierania. Czasem eksperymentów.
    • lodomeria Re: Odważniejsi starsi? 11.09.23, 23:11
      Zawsze było tak, że młodzi mieli swoje mody a starsi swoje.
      Czy jako nastolatka zachwycałas się odważnymi fioletowymi włosami babć z kolejki mięsnego, czy może jednak uważałas to za obciach?
      Dokładnie tak samo jest teraz z tymi kolorowymi butami big_grin
      • iwoniaw Re: Odważniejsi starsi? 12.09.23, 10:12
        lodomeria napisała:

> Zawsze było tak, że młodzi mieli swoje mody a starsi swoje.
        > Czy jako nastolatka zachwycałas się odważnymi fioletowymi włosami babć z kolejk
        > i mięsnego, czy może jednak uważałas to za obciach?
        > Dokładnie tak samo jest teraz z tymi kolorowymi butami big_grin

Oczywiście. To co ematka 40+ uważa za odswieżajace, odważne i młodzieżowe, przez młodzież najprawdopodobniej jest odbierane jako coś "dla starej baby" i nie jest to dziwne, tylko normalne. Przy czym teraz mlodzież chodzi w kilku typach tenisówek (zapewne po rodzaju sznurowadla czy kolorze podeszwy rozróżnianych jako jedynie słusżne/obciachowe), ale nie jest powiedziane, ze za sezon czy dwa nie bed,ie pomykac w obuwiu, ktore ematki juz dawno i zgodnie zakwalifikowaĺy jako "babciowe".
    • bi_scotti Re: Odważniejsi starsi? 11.09.23, 23:18
      Ale to chyba zalezy kiedy/gdzie tych teens sie widuje. Kolo mnie sa w miare blisko 2 secondary schools - jedna public, jedna Catholic. Mlodziez z tej public - ubieraja sie jak chca, nie widze wlasciwie zadnego trend - kazde po swojemu, ci z Catholic maja uniforms - nie moga poszalec w ogole, buty wszyscy musza miec czarne wink Teraz jest w Toronto TIFF i troche youth ewidentnie urywa sie ze szkoly zeby poogladac flmy wink To be honest, white sneakers zdecydowanie nie rzucaja sie w oczy - kolorowe ptaki ci kinomani ze szkol pourywani i fajnie big_grin Cheers.
    • bene_gesserit Re: Odważniejsi starsi? 12.09.23, 01:25
      Normcore. Poza tym ubierają się stadami. Jeśli idzie grupa przyjaciółek, wszystkie są ubrane bardzo podobnie.
    • waleria_bb Re: Odważniejsi starsi? 12.09.23, 01:47
      Banalne wyjaśnienie, młodzież nie chce odstawać od rówieśników.
    • samanta1010 Re: Odważniejsi starsi? 12.09.23, 01:58
      a młodzież alternatywna? kolorowe włosy, kolczyki, ciekawe stroje!
      • runny.babbit Re: Odważniejsi starsi? 12.09.23, 08:53
        Jak się przypatrzeć to w gruncie rzeczy też wyglądają bardzo podobnie do innych ze swojej grupy. Powtarzają się dokładnie same elementy stroju.
    • klaviatoorka3.0 Re: Odważniejsi starsi? 12.09.23, 02:00
      Jestem stara i mam wiele pięknych butów, ale uwielbiam jesienią chodzić w sneakersach.
      I do tego te kolorowe i bajeranckie też stoją na półce, a na co dzień wyjeżdżają białe pumy (słońce) i czarne nike (deszcz), oraz salomony (jak plucha i zimno, ale w pracy znów jakieś wygodne adidasy)
      Bo są wygodne w pracy, bo nie musze się rano zastanawiać przynajmniej w tej kwestii, bo pasują do wszystkiego.
      • taki-sobie-nick Re: Odważniejsi starsi? 12.09.23, 02:02
        bo pasują do wszystkiego.

Ależ skąd!
        • shule_aroon Re: Odważniejsi starsi? 12.09.23, 10:16
          Skąd mozesz wiedziec, co jakas forumka ma w szafie.
    • dwa_kubki_herbaty Re: Odważniejsi starsi? 12.09.23, 06:34
      Bo się znają na modzie tak, że wiedza, że jordany kosztuja 9 stów i jak je masz to jesteś wow.
      Przechodzi im w okolicy 20 lat
      • dwa_kubki_herbaty Re: Odważniejsi starsi? 12.09.23, 06:36
        A i chcą być inni, tak żeby starzy ich nie kopiowali, ty skarpet pod kolano nie założysz i adidasów do wszystkiego a oni tak.
      • thank_you Re: Odważniejsi starsi? 12.09.23, 06:40
        Mojemu dziecku tez wpadły w oko Jordany, kupiłam mu je (z bólem
        Serca, bo mi sie zupełnie nie podobają), ale jako ze była to jedna z jego niewielu próśb, to ją spełniłam… i co? Wrócił do Geoxow/Ecco/Timberlandow. Totalnie zaskoczony?
        Jak but moze tak brzydki wyglądać po tak krótkim
        Czasie i byc tak mało wygodny w porównaniu do powyższych.
        • quilte Re: Odważniejsi starsi? 12.09.23, 11:42
          "Wrócił do Geoxow/Ecco/Timberlandow."
          Ile lat ma Twój syn?

• thank_you Re: Odważniejsi starsi? 12.09.23, 11:47
            11. 80% klasy w Jordanach. Chyba tymi butami „wyrażają siebie”, bo chodzą w mundurkach do szkoły. tongue_out
            • kandyzowana3x Re: Odważniejsi starsi? 12.09.23, 15:23
              Mam corke 12, ma totalnie , ale to totalnie wywalone na wszelkie marki , nie odroznia decatchlona od adidasa, o jordanach nawet nie slyszala. Tak jak 90 % jej klasy. Mlodsza 10 latka w tej samej szkole podobnie.
              • thank_you Re: Odważniejsi starsi? 12.09.23, 15:53
                Moj tez ma wywalone ale czytać umie - przy czym pojęcia nie ma ile jedno czy drugie kosztuje, jednak wie, które są dla niego wygodne 🤪
            • quilte Re: Odważniejsi starsi? 12.09.23, 16:26
              Mimo wszystko myślę, że mu się odmieni. Tak za 3-4 lata wink
              • thank_you Re: Odważniejsi starsi? 12.09.23, 17:10
                Szczerze watpię - jest absolutnie niepodatny na wpływ grupy, ma swoje zdanie i sie z nim zgadza. tongue_out a jesli mu sie zmieni, to mu sie zmieni - i tak bede kochac jak swoje 😅
                • sol_13 Re: Odważniejsi starsi? 12.09.23, 19:11
                  Niepodatny, ale ma Jordany jak 80% klasy xd
                  • thank_you Re: Odważniejsi starsi? 12.09.23, 20:03
                    Ma, bo chciał typowo sportowe buty, wybrał Jordany, bo mu sie design podobał. Poza tym nie ma konputera, nie gra w minecraft, nie wie co to grizzly i lemingi, czym jest potwór z zębami i krwią na paszczy, za to wychodzi na dwór na rower i na moje pytanie, czy moze jednak kupić mu jakieś gry, aby miał o czym gadać z kolegami z klasy odpowiada, ze nie potrzebuje. Ale gadaj sobie do woli, wszak to twój syn a nie moj 😅
                    • quilte Re: Odważniejsi starsi? 12.09.23, 21:26
                      "za to wychodzi na dwór na rower". Przecież to nie jest "albo-albo". Mój ma komputer i Jordany, grał w Minecrafta (wyrósł, gra w co innego), wczoraj na treningu spalił 1200 kcal i cieszył się, że wykręcił 400% daily movement smile
                      "na moje pytanie, czy moze jednak kupić mu jakieś gry, aby miał o czym gadać z kolegami z klasy" - czy to znaczy, że nie ma o czym z nimi gadać? No to by mnie niepokoiło, bycie outsiderem może oznaczać samotność.
                      • thank_you Re: Odważniejsi starsi? 12.09.23, 22:15
                        A mnie nie niepokoi, bo młody nie jest outsiderem, nie musi tez dopasowywać sie do grupy umawiających sie na granie - wybiera tych, z którymi idzie haratac w galę lub na rower. 😃 Po prostu słyszał, ze dzieci umawiają sie na wspólne granie/wymieniają sie uwagami i inne bla bla, podobnie gdy był mały i dzieci żyły świnka Peppa czy innymi bajkami - on ich nie znał, bo nie oglądał. Jordany syna stoja - uznane za jego porażkę, on pojęcia nie ma ile kosztują jego ubrania np. z misiem. Mis to mis, a ze bluza drogawa - skąd ma to wiedzieć? 😅
                        • quilte Re: Odważniejsi starsi? 12.09.23, 22:39
                          Bluzę z misiem to sama bym chciała big_grin
                          • thank_you Re: Odważniejsi starsi? 12.09.23, 23:06
                            Ja od niego pożyczam, ale zobacz modele z misiem dla rocznych maluchów. Tylko troska o Matkę Ziemię mnie powstrzymuje przed nadmiernym konsumpcjonizmem
                            Tych pieknych ubrań. 😜
                            • quilte Re: Odważniejsi starsi? 12.09.23, 23:29
                              Ale taka jedna mała bluza, malutka wink
                              • thank_you Re: Odważniejsi starsi? 13.09.23, 07:20
                                Nie badz taka, bo wyjdzie, ze syn podatny po matce 😅
                  • thank_you Re: Odważniejsi starsi? 12.09.23, 20:04
                    I dlatego, ze jest podatny, na zielona szkole zabrał trapery Timberlanda i Geoxy skarpetkowe 😅😅😅 Strach przed ostracyzmem 😂
      • volta2 Re: Odważniejsi starsi? 12.09.23, 10:59
        Przechodzi wtedy, gdy trzeba sobie kupić za swoje zarobione, bo rodzic albo przymknął kurek z kasą albo/i nie wypada z uwagi na wiek się prosić. Nagle średnia półka jest już całkiem ok.pamietam syna koleżanki, który miał fochy jak hotel nie był dość luksusowy, gdy został studentem i dostał tysiaka na wakacje to wystarczająco dobra okazała się chatka w Mielnie bez śniadań. A rodzice wyraźnie powiedzieli, że jeśli chce luksusu to już ze swoich musi dołożyć. No i luksus okazał się zupełnie niepotrzebny.
    • primula.alpicola Re: Odważniejsi starsi? 12.09.23, 07:29
      Nie chcą się wyróżniać, lubią prostotę?
      Rozumiem ich, nie przepadam za pstrokacizną, i nie noszę papuzich butów.
    • barbibarbi Re: Odważniejsi starsi? 12.09.23, 08:26
      Ta mnogość kolorów i fasonów wynika chyba ze specyfiki emamy, kobiety z różnych krajów i środowisk, o różnym stopniu zamożności, wstawiją swoje zdobycze albo najczęściej potencjalne zdobycze butowe, pewnie w większości te buty i tak zostają tylko w sferze szalonych planów. I tak powstaje kolaż rozmaitych butów, z których dla mnie osobiście 90% nie nadaje się do założenia. Pamiętam wątki, gdzie jako piękności ktoś wstawiał babcine półbuty firmy dla niemieckich emerytek, fasony sprzed 15 lat, a zaraz obok różowe adidasy na koturnach z cekinami. Naprawdę wątki butowe pokazują specyfikę forum i uświadamiają, że emama to niekoniecznie światowa, zamożna, nowoczesna kobieta będąca na bieżąco z trendami, a czasami na bieżąco ze zdrowym rozsądkiem tongue_out
      • borsuczyca.klusek Re: Odważniejsi starsi? 12.09.23, 09:32
        Butowy zdrowy rozsądek 🙄
        • figa_z_makiem99 Re: Odważniejsi starsi? 12.09.23, 09:49
          Właśniesmile Moja szafa na buty nie ma nic wspólnego ze zdrowym rozsądkiem, nie kupuję ostatnio dlatego, bo nie mieszczą się już. Do wyboru do koloru, na różne okazje i olewam trendy, kiedy mam potrzebę jestem zachowawcza.
        • iwoniaw Re: Odważniejsi starsi? 12.09.23, 10:16
          borsuczyca.klusek napisała:

> Butowy zdrowy rozsądek 🙄

Ja tam cenię sobie butowy zdrowy rozsądek - bo wszystko fajnie, ale w butach muszę przede wszystkim móc chodzić. Eksponaty do gablotki mnie w tym segmencie wytworów materialnych nie interesują, ochwat czy inne okaleczenia po 20 minutach chodzenia po równym również nie.
          • figa_z_makiem99 Re: Odważniejsi starsi? 12.09.23, 10:22
            Etam, nigdy nie kupuję niewygodnych butów, obcas max 8 cm i rzadko już noszę wysokie obcasy.
            • iwoniaw Re: Odważniejsi starsi? 12.09.23, 10:29
              figa_z_makiem99 napisała:

> Etam, nigdy nie kupuję niewygodnych butów,

Czyli jednak zdrowy rozsądek kieruje tymi xakupami 😉

obcas max 8 cm i rzadko już noszę wy
              > sokie obcasy.

Niewygodne buty to niekoniecznie te z najwyższymi obcasami. Czasem nawet przymiarka nie pomaga, bo swą wredotę (obcieranie, uwieranie, ból stopy) potrafią pokazać dopiero gdy już w nich pochodzisz z godzinę, a nie tylko wzdłuż alejki w sklepie, gdzie udaja wygodne i idealne...
              • figa_z_makiem99 Re: Odważniejsi starsi? 12.09.23, 10:36
                Moje stopy muszą się przyzwyczaić do butów letnich, sandałki założone pierwszy raz w sezonie, nawet te które nosiłam wcześniej obcierają w jakimś miejscu do krwi, zagoi się i jest w porządku. Zawsze tak miałam z sandałami.
              • figa_z_makiem99 Re: Odważniejsi starsi? 12.09.23, 11:11
                Ostatnio się wyłamałam i kupiłam perełkę w Deichmannie, nigdy nie kupuję tam butów i wlazłam przypadkiem na nieszczęście, mają poduszki pod podeszwą na dole, mega wygodne:
                www.deichmann.com/PL/pl/shop/damskie/damskie-buty-damskie/buty-damskie-szpilki/00006002152741/be%C5%BCowe*sk%C3%B3rzane*szpilki*damskie*5th*Avenue.prod?positionInList=43&fromCategoryDetail=true
                • bastetbb Re: Odważniejsi starsi? 12.09.23, 13:24
                  Cudo.
              • figa_z_makiem99 Re: Odważniejsi starsi? 12.09.23, 11:12
                Z wiekiem stopy mam bardziej wymagające, ale te szpilki są bardzo wygodne.
          • borsuczyca.klusek Re: Odważniejsi starsi? 12.09.23, 10:26
            W wątku przytoczonym w starterze nie zawierał żadnych ekstremalnych szpilek czy innych karkołomnych eksponatów. Więc ów "brak rozsądku" tyczy się tylko kolorów i designu.
            • figa_z_makiem99 Re: Odważniejsi starsi? 12.09.23, 10:32
              Podpisuję się.
      • ggrr.ruu Re: Odważniejsi starsi? 12.09.23, 11:18
        Potrzebujesz zdjęć butów żeby sobie uświadomić, że nie wszystkie forumki są zamożne?
    • kanga_roo Re: Odważniejsi starsi? 12.09.23, 09:49
      moje znajome nastolatki i ich mamy to raczej śmigają w trampkach. białe sneakersy nienienie.
      ale może jesteśmy niszowe, bo podróżujemy komunikacją publiczną i dużo chodzimy.
      ja już wyrosłam z kupowania i noszenia bucików-łaminóżek, a moja córka na szczęście nie wpada na takie pomysły.
      właśnie poluję na trampki na jesień, wyższe, z ekoskóry, i żeby nie były białe ani czarne.
      • ga-ti Re: Odważniejsi starsi? 12.09.23, 15:39
        Moja sobie masakruje stopy w glanach. Trochę jej smęcę, że gorąco, że niewygodnie, że może coś innego będzie bardziej pasowało, ale to tak tylko z matczynej troski. Bo wygląda fajnie i młoda jest to jej wszystko pasuje.
    • szafireczek Re: Odważniejsi starsi? 12.09.23, 10:38
      O tak - starsi odważniejsi - wystarczy pójść np. w weekend do Łazienek Królewskich w upalny dzień - oczy ze stuporu do następnego weekendu nie wyjdą obserwując tę odwagę. A młodzież - bardzo fajnie, no ale wiadomo, młodym ładnie we wszystkimsmile
    • pursuedbyabear Re: Odważniejsi starsi? 12.09.23, 10:54
      Bo zaczynamy mieć wywalone. Uwielbiam oglądać pstrokato odziane kobiety na ulicach i sama tak się noszę.

W młodości starałam się dopasować do innych.
    • bastetbb Re: Odważniejsi starsi? 12.09.23, 11:59
      Jestem wyrozumiała i nie jest moją sprawą, kto w jakich chodzi butach. Jak sobie wyobrażacie, że licealistka idzie do szkoły w czółenkach, kiedy cała klasa ma adidasy? To dlatego młodzież tak chodzi, bo wszyscy tak chodzą. I wiem, że wiele starszych osób stawia na wygodę i też pomyka w butach sportowych. Szanuję to, ale....moje zdanie jest taki. NIGDY but sportowy nie będzie elegancki i kobiecy. NIGDY. On niszczy cały sex-appeal. Murzynki chodzą w dresach i adidasach. Kobiety z nizin społecznych tak chodzą, na sportowo. Sprzątaczki. Nie ma eleganckiego dresu i adidasów. Elegancka jest sukienka i szpilki lub czółenka. One też mogą być wygodne. I żadne zaklinanie rzeczywistości, że jest inaczej tego nie zmieni.
      • ggrr.ruu Re: Odważniejsi starsi? 12.09.23, 15:03
        A ktoś mówi, że to jest eleganckie? Ja nie odczuwam potrzeby bycia elegancką na co dzień
      • koko8 Re: Odważniejsi starsi? 12.09.23, 15:19
        Do jakiego postu jest twoja odpowiedź? Autorka nic nie pisała o elegancji, a już na pewno buty z innego wątku, do których nawiązywała, takowe nie są.
      • magdallenac Re: Odważniejsi starsi? 12.09.23, 15:27
        bastetbb napisała:

To
        > Jestem wyrozumiała i nie jest moją sprawą, kto w jakich chodzi butach.

I to
        >Kobiety z nizin społecznych tak chodzą, na sportowo. Sprzątaczki.
        🤣🤣🤣
      • sol_13 Re: Odważniejsi starsi? 12.09.23, 19:13
        NIGDY but sportowy nie będzie elegancki i kobiecy. NIGDY. On niszczy cały sex-appeal. 

Chyba Twoj
        🤣🤣
    • ga-ti Re: Odważniejsi starsi? 12.09.23, 15:35
      Bo młodzi chcą się identyfikować z daną grupą, tak już jest. Więc mamy jakieś popkultury i tych 'zwykłych' w snickersach.
      Za moich czasów np. Modne były wansy i 3/4 nastolatków w wansach chodziła.
      Później glany(oryginalnych nigdy nie miałam, ale jakieś wariacje w temacie) i znów 3/4 znajomych w glanach.
      Tak już jest.
    • sueellen Re: Odważniejsi starsi? 13.09.23, 07:43
      Młodzi chcą być jak wszyscy i wcale się nie wyróżniać. Wielu wręcz chce się wmieszać w tłum i zniknąć.. dlatego jestem ogromną fanką mundurków szkolnych. Ładne, dobrej jakości mundurki zdejmują z młodego człowieka ogromny ciężar potrzeby bycia modnym i niewyróżniającym się jednocześnie.
      • ophelia78 Re: Odważniejsi starsi? 13.09.23, 07:50
        Dokładnie!.
    • ophelia78 Re: Odważniejsi starsi? 13.09.23, 07:50
      Specjalnie weszła trtaz w tamten wątek. I ze wszystkich pokazanych tam butow podoba mi się jedna para. Jedna. Reszta to opcja po moim trupie.

Za to mam w szafie 3 pary białych snikersow (oraz niebieskie, czarne,,czerwone, złote, koralowe i w kwiatki)

Wiec to kwestia gustu a nie wieku, jak sadze

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka