Dodaj do ulubionych

Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃

13.09.23, 13:05
Zakładam wątek entuzjastyczny ku czci dzisiejszej daty. Wprawdzie dziś nie piątek, bo byłoby jeszcze lepiej, ale:
1) udało mi się wywalczyć jedną z najważniejszych rzeczy dla mojej klientki (dzieci zostaną z nią)
2) uzyskałam dla trójki dzieci alimenty z wyrównaniem od marca
3) znalazłam klienta z urzędu. To znaczy znalazłam sprawę klienta, którego matka dzwoniła do mnie od miesiąca twierdząc, że jestem jego obrońcą. Niestety nie umiała mi podać żadnych danych sprawy (jaki sąd, jaka sygnatura) a mnie nikt nie poinformował o tym, że taką urzędówkę prowadzę. Dopiero dziś dotarło zarządzenie z sądu. Cudownie, wreszcie się dowiem jakie pan ma zarzuty 🙂 i dlaczego muszę jechać do niego do Nowego Sącza do ZK.
4) przywieźli mi podobno pralkę (podobno, bo mnie nie ma w domu)

To jest dobry dzień.

A co wam się udało trzynastego?
Obserwuj wątek
    • kk345 Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 13:14
      Klient, na którym położyłam krzyżyk, bo od miesiąca nie było z nim kontaktu, odezwał się, że wrócił z długiego urlopu i złożył duże zamówienie. Fajny ten 13sty😊
      • daniela34 Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 13:18
        TAK! Takich klientów chcemy. I więcej trzynastych dni miesiąca w miesiącu wink
    • turbinkamalinka Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 13:20
      Gratuluję.
      Kotu udało się mnie oswoić i jem mu z łapki. Pies nie zjadł kota i śpią razem, chociaż z łóżka kot jest przez właścicielkę naszą (psa) wyganiany, za to na posłaniu psa kot się czuje panem życia.
      Mam ugotowany obiad, jeszcze tylko jakieś 5 godzin upałów i odżyję, udało mi się przetrwać zapalenie ucha u partnera i go nie poddusić (dziś miał kontrolę u lekarza, oficjalny koniec choroby). Skoro chłop zdrowy dostałam oficjalną zgodę na wyjazd na 2 dni (ale w sumie to będą z 70 godzin) wreszcie się wyśpię i pójdę na grzyby (może się w tym lesie zgubię bo już mam zwyczajnie dość), mój pies zaczął jeść surowe mieso więc może nie będę mu musiała gotować tego cholernego kurczaka. Mam dziś już wolne jako odpowiedzielna matka, mogę być już tą fajną mało wymagającą mamą.
      • daniela34 Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 13:27
        No i tak trzymać. Zdrowia dla chłopa! I udanego grzybobrania. To jest talent, którego nie posiadam - umiejętność znajdowania grzybow. Ale mi przypomniałaś opowieść moich rodziców o tym jak jeszcze jako nieslubna (!) para bezdzietnych lambadziarzy wybrali się w góry na grzyby. Chodzą po tym lesie, chodzą i nic. Ani jednego grzyba w całym lesie. W pewnym momencie zobaczyli idącą w ich stronę gaždzinę z pełnym koszykiem grzybów. Ojciec zagadnął uprzejmie, gdzie też pani tak dużo tych grzybów znalazła. A gaździna na to: "A bo, panocku, wy miastowi to ino po niebie patrzycie. A to trzeba pod smrekami, pod smrekami." 😀 Więc patrz pod smrekami, turbinko
        • turbinkamalinka Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 13:36
          Ja też znajduję grzyby pod warunkiem że się o nie potknę smile Ale potrzebna mi ta cisza i spokój i spacer do bólu nóg. Mam znaną mi trasę 15km gdzie raczej się nie zgubię (mam słabą orientację w terenie) i zamierzam się delektować ciszą. Z tego co wiem to jeszcze grzybów nie ma. Ale ja nie bardzo lubię spacerować bez celu. A czy to będą grzyby w marcu czy poszukiwania wymarłego gatunku żuka? Jest mi wszystko jedno.
          • babcia47 Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 14:09
            Grzyby są i to od dawna, w tym roku z nimi jakas anomalie i prawdziwki juz w maju sie pokazywały. W lesie paczaj na slupki na przesiekach i innych drozkach. Mają swoje numery jakby co to warto iść w kierunku zmniejszającej się numeracji, gdzieś się trafi albo podać numer przez telefon to cie znajdą, tylko warunkiem jest zasięģ dla telefonu. Nie pisałaś ze twoj pies to psica. Julek jej nie zdominuje i będzie miał opiekunkę. U mnie psiak jest całkowicie zdominowany przez koty ale jest najlepszym kumplem najmłodszego. Uwielbiam patrzeć jak rozrabiają choc pies juz starszawy widac potrzebował męskiego towarzysza
            • turbinkamalinka Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 14:41
              Pierwszy sos grzybowy zjadłam w czerwcu. U mnie na wsi jest taka starsza pani która zbiera jagody i grzyby. Jakby były to by mi przyniosła bo wie że od niej kupię. Nawet z nią gadałam i mówi że nadal jest sporo jagód a grzybów malutko. Ale zaczynają się pokazywać. Ale pal licho grzyby. Ja muszę się zwyczajnie z domu wyrwać bo oszaleję.
              Co do psa. To kundlica myśliwska, przegoniła mi nawet kawki z podwórka. Ale co z tego jak ona Juliana (co za dekiel go tak nazwał) pokochała. Pewnie dlatego że to kociak. A kto kogo zdominuje szczerze mam to gdzieśsmile Skoro jakoś się dogadały to znaczy że dobrze im w tym związkusmile Skoro śpią razem (poza moim lóżkiem), bawią się i jedzą z jednej miski to znaczy że jest ok i nie należy im przeszkadzać. Do tej pory były tylko dwa poważniejsze starcia właśnie o łóżko. Kot chyba się nauczył że może zająć każdą przestrzeń ale nie wyrko.
              Mieliśmy problem z kuwetą ale już sytuacja opanowana. Kupiłam żwirek 2 rodzaje. Okazało się że nie są odpowiednie. Wkurzyłam się przynisłam zwykłego piachu z piaskonicy syna i jest ok.
              • kocynder Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 16:07
                Ja to rozumiem. W "pójściu na grzyby" wcale nie chodzi o prawdziwki czy kozaki. smile To tylko zacny dodatek. Ale pobyć z lasem, posłuchać drzew, potknąć się o korzeń...
              • babcia47 Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 21:17
                Mozna miec w nosie kto kogo zdominuje ale głupio wygląda szczekający kot a tym się staje zdominowany pies wink)
                • turbinkamalinka Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 22:30
                  Jak miałam 15 lat mój tata przytargał kociaka. Kotka znalazł u siebie w pracy przy marwej matce. Moja suka cyrki urządzała z tym kotem. Kociak miał kilka dni. Moja suka robiła posłanie, zanosiła do łóżka, chowała go przed nami. Dostała mleka (to miała być jej pierwsza cieczka). Więc ten kociak ją ssał Niby urocze ale jednak dziwne wrażenie. Jak kociak wreszcie stał się dorosłą kotką to nie umiał miauczeć. Niby to było "miau" ale krótkie i brzmiało bardziej jak szczeknięcie. Do tego kotka warczała a merdanie ogonem było połączone z mruczeniem, wtulaniem się i mrużeniem oczu smile
                  • suki-z-godzin Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 22:46
                    turbinkamalinka napisała:

> Niby to było "miau" ale krótkie i brzmiało bardziej jak szczeknię
                    > cie. Do tego kotka warczała a merdanie ogonem było połączone z mruczeniem, wtul
                    > aniem się i mrużeniem oczu smile

😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍
        • szmytka1 Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 14:14
          Na grzybach też się dziś było.
      • gama2003 Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 16:43
        Umiem zbierać grzyby i wchodzą mi same pod nogi. Ale mi nie po drodze do lasu 😪😪😪.

Marzy mi się gdzieś w bory, iglaste parkowe.
        Jurę mam pod nosem, trza coś postanowić.
        W lesie gubię kij z tyłka i czołgam się, wpełzam w zarośla. Zapominam, że boję się pajonków ( zwykle w drodze powrotnej w panice każę się oglądać i otrzepywać.
        Widok takiego cwaniaka grzyba, co to schowany, prawie go nie widać....ekstaza i orgazm leśny grzybowy !
        • niemcyy Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 22:00
          Pajonki to jakiś forumowy żart?
          • gama2003 Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 22:59
            Nie, to arachnofobia.
            Pajonk wygląda bezpieczniej niż nazwa gatunkowa.
            • annaboleyn Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 23:04
              Byłybyśmy doskonałym teamem, nie zauważę grzyba, nawet, jeżeli trafie w niego nosem. Ale za to PAJONKA wezmę w białą mą dłoń i czule usunę z drogi histeryzującej ofiary. Bez szkody dla żadnego z uczestników zajścia, zwłaszcza dla pająka.
              • daniela34 Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 23:07
                Ja tez mogę Wam towarzyszyć. Grzyba nie zauważę, pajonka się nie ulęknę. Za to takie pomrowy...brrrrrr...
    • arthwen Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 13:22
      Ja się dziś wyspałam, bo nie musiałam zawozić dziecka do szkoły wink
      • daniela34 Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 13:32
        Ja niestety od poniedziałku się nie wysypiam, bo albo sąd wyznacza mi rozprawy na 9.00 nie bacząc na dojazd, albo klienci mogą tylko rano. No ale coś za coś. Dziś też przed mediacją spotykałam się rano z tą klientką, ale opłaciło się.
    • hanusinamama Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 13:26
      Udało nam zebrać kilka osób do pomocy słabszym dzieciom w klasie. Szkoła ma je głęboko w dudzie. Dzieciaki fajne, grzeczne, nie są rozrabiakami...zwyczajnie słabsze. Niewidzialne.
      • daniela34 Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 13:35
        O i to jest naprawdę dobra wiadomość, już odkładając żarty na bok.
      • szare_kolory Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 14:31
        Super wiadomość. Robicie świetną robotę. Wszystkiego najlepszego dla młodziaków, niech im się wiedzie!
      • gama2003 Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 16:45
        Super. Życzę by po oszlifowaniu szli jak burza i przeganiali asertywnych. Wzrusz❤
    • shellyanna Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 13:28
      Obtarłam felgę i łuszczę się po retinolu jak jaszczurka.
      Aż się boję zabierać za carbonarę...
      • daniela34 Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 13:34
        Nie martw się, w sobotę będziesz miała udany dzień, ja w sobotę miałam pecha (łącznie ze spaleniem suszarki i wywaleniem korków) a dziś - patrz 😀🙂
        • shellyanna Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 13:52
          Możliw... możliw.. smile
      • primula.alpicola Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 14:46
        shellyanna napisała:

> Obtarłam felgę i łuszczę się po retinolu jak jaszczurka.

A co za retinol, że tak piorunująco zadziałał??
        • shellyanna Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 15:12
          primula.alpicola napisała:

> A co za retinol, że tak piorunująco zadziałał??
          • primula.alpicola Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 15:16
            Ooo, a gdzie to kupiłaś?
            • shellyanna Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 15:36
              Kuzynka mi zamawia do UK i przywozi. Kiedyś próbowałam zamówić do Polski, ale poległam.
              • abasia0 Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 15:43
                Cieszę się ciepłą pogodą, kurier dostarczył zamówione z waszego polecenia serum vit. C / kurze łapki mam , ktoś na mnie w nocy kury wypuszcza?/.
                Przyszła też paczka od pani z olx: odkupiłam od niej zapas herbaty.Pani dołączyła coś gratis i karteczkę .Po otwarciu wyglądało to tak:
                • little_fish Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 16:44
                  😁
              • ochbejbe100 Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 17:13
                Nie wiesz z czego zamawia? Bo jak unitedpharmacies to też się poddałam, to chyba z Indii idzie A kartą nie można zapłacić.
                • shellyanna Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 17:58
                  Nie wiem. Ale też chyba z Indii właśnie.
    • alpepe Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 13:31
      Gratulacje. Ja tylko dziś dość pilnie pracuję i rozkminiam różne warianty różnych spraw, ale dzień się jeszcze nie skończył.
      • daniela34 Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 13:39
        Dzięki. Naprawdę się cieszę z tych alimentów i tej opieki nad dziećmi, bo w jednym i drugim przypadku było "na noże."
        • primula.alpicola Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 14:46
          Brawo, doskonała robota.
          Jakbym się kiedyś rozwodzila, to wiesz😊
          • daniela34 Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 14:51
            Wiem, absolutnie nie życzę, ale w razie czego to pisz smile
          • turbinkamalinka Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 14:56
            Ty lepiej zdradź za cię ta kara spotkała. Wydawało mi się że uczysz starsze dzieci.
            • primula.alpicola Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 14:58
              Za niewinność, to jest za nieobecną przez rok koleżankę.
              • turbinkamalinka Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 15:04
                Współczuję. Masz szansę się z tego wywinąć?
                Jeden 5latek jest uroczy pod warunkiem że jest własnysmile
                Grupa 5latków mogłaby fajna pod warunkiem że byłaby to godzina 17 i byłabym po pracysmile
                • primula.alpicola Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 16:25
                  Dzięki. Mam. Uruchomię cała asertywność i po prostu powiem, że nie dam rady.
                  • alex_vause35 Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 18:18
                    Dlaczego 5-latki mają lekcje w szkole ?
                    • primula.alpicola Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 22:15
                      To Zespół Szkół, i przedszkole jest jego częścią. Mają sale w oddzielnym korytarzu.
    • heca7 Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 13:32
      Nic specjalnego. Syn wrócił do domu z kwitkiem od lekarza medycyny pracy, że się na Budownictwo nadaje wink Chociaż jak tak patrzę na niego to mam wrażenie, że nadaje się tylko na testera materaców tongue_out
      • jolie Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 13:35
        Tester materaców to wymarzona praca mojego męża😀. Jakieś dwa dni temu nawet o tym wspomniał, serio.
      • daniela34 Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 13:50
        Dobre zajęcie. Też bym się nadawała. Potrafię naprawdę dlugo i wytrwale leżeć.
        • turbinkamalinka Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 13:53
          daniela34 napisała:

> Dobre zajęcie. Też bym się nadawała. Potrafię naprawdę dlugo i wytrwale leżeć.

Ja też. Do tego czasami mogę. do tego po takich 12 godzinach leżenia wstaję zmęczona. Czyli jakbym w pracy była tongue_out
        • muszebosieudusze Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 15:38
          No to byś się nie nadawała na zdrowy rozum! To tak, jakby sommelier mówił że nadaje się do testowania win bo przełknie każdy zajzajer. No, on może tak…
      • la_mujer75 Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 13:57
        A propos przekonania rodziców o mozliwościach swoich dzieci wink

Na naszej działce stawialiśmy sobie domek. Mąż wynalazł ekipę, którą to dowodzi (bo nadal mają jeszcze u nas ileś rzeczy dokończyć- "ale będzie pan zadowolony" smile ) Gruby- tak go nazywamy między sobą.
        Gruby ma 3 synow, jeden ma własną firmę budowlaną, a drugi w tym roku kończył liceum policyjne (czy tam klasę policyjną). Wziął tego Drugiego do pracy. Jak już był po maturze.
        I tak nam opowiada:
        Popatrzyłem na tego swojego pierwszego dnia, potem drugieg, a trzeciego dnia powiedziałem, aby szedł na policjanta, bo do prawdziwej roboty to on się nie nadaje!
        smile
        I Gruby opowiadał, że wziął
        • heca7 Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 14:40
          big_grin
    • draconessa Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 13:32
      W miare sie wyspalam. udalo mi sie zrobic narazie wiekszosc zadan dnia. Teraz relaksik z kawa. POtem mycie podlog i praniesmile NIe jest zlesmile Oby do soboty
      • daniela34 Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 13:53
        W sobotę mam gości. Na razie jestem w proszku ale się ogarnę.
    • jkl13 Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 13:32
      Zrobiłam całą zaległą pracę w pracy smile
      Wyspałam się, bo nie musiałam wieźć syna rano do szkoły.
      Potwierdziłam wyjazd na ferie zimowe!!!
      Po południu idę na torcik i kawkę do mojej bratanicy, kończy dzisiaj 5 lat.
      Ochłodziło się, może za kilka dni ochłodzi się u mnie w pracy i będę mogła normalnie myśleć (nie mam klimy, pokój od zachodu).
      Dobry ten 13-ty, ale ja zawsze lubiłam trzynastkę (pierworodny jest z 13-tego).
    • annaboleyn Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 13:35
      Daniela, gratulacje i dobra robota smile Fajnie muszą smakować takie sukcesy w tej konkretnie dziedzinie smile
      A Nowy Sącz, cóż, na pewno jest tam teraz ładnie... wink
      Co mnie się udało? No cóż, chyba nie oszaleć na świeżo odebraną wiadomość, że na skutek pewnego głośnego i głośno komentowanego jakiś czas temu mariażu epickie guano wbija mi w służbowy wentylator JUŻ PO RAZ DRUGI.
      Po raz drugi.
      Z tego samego powodu.
      To się nigdy nie skonczy.
      Na razie ustalamy kto, za ile i przez ile nocy będzie siedział nad sprzątaniem tego.
      Wycinam radosne hołubce, yay!
      • daniela34 Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 13:44
        Tak, ryzykując, że zabrzmię patetycznie, takie zwycięstwo smakuje przednio i świadczy o tym, że ten zawód ma jeszcze trochę sensu.
        A Nowy Sącz na szczęście lubię (choć niekoniecznie liczbę miesc parkingowych pod ZK). Pójdę do cocktail baru powspominać dzieciństwo 😀
        Współczuję guana w wentylatorze. Czy nie mogliby żyć na kocią łapę? Byłoby mniej roboty, a tak to sprzątaj, człowieku.
        • annaboleyn Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 14:37
          Właśnie dumam, czy gdyby nie sformalizowali, to też by była taka inba, czy jednak mniejsza.
          Nie wiem. Słabo mi. Janie, ścierkę i kandelabr...
      • magdallenac Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 17:27
        Jesteś takim naszym polskim Rayem Donovanem😀😀😀
        • annaboleyn Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 18:49
          Taaa, w bieda wersji, z edytorem tekstu, chlip.
          Boże, jak ja tego nie lubię, a był czas przywyknąć...
    • little_fish Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 13:38
      Jeszcze nie wiem. Byłam na rozmowie z nauczycielami w nowej szkole dziecka (opinia) i miałam wrażenie że kompletnie nie wiedzą o czym momentami mówię...
      Ale mam nadzieję że wszystko się wygładzi
      • daniela34 Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 13:41
        Będę trzymać kciuki.
        • little_fish Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 13:48
          Dziękuję 😘
      • la_mujer75 Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 13:59
        Oj, boję się, że niestety, ale nie będzie łątwo sad
        Przecież ten Twój to nie pierwszy uczeń z opinią i jak oni nadal "nie wiedzą z czym to się je", to wątpię, że akurat załapią przy Twoim sad
        Ale :pwodzenia !
        • little_fish Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 14:09
          Kurna, szkoła 1500 uczniów, a oni pytają czy dzieciak z dysleksją ma trudności w czytaniu...
          • daniela34 Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 14:14
            Okeeeeej. To by mnie ciutkę zirytowało.
            • little_fish Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 14:35
              No...
              I pytanie czy ma w zaleceniach wydłużenie czasu i jak to zrobić.
              • iwoniaw Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 15:29
                little_fish napisała:

> No...
                > I pytanie czy ma w zaleceniach wydłużenie czasu i jak to zrobić.

🤦‍♀️ Zawsze mam ochotę w takiej sytuacji polecić zmieniacz czasu Hermiony. Skoro dorosla osoba nie wpada sama na pomysł, ze skoro nie jesteś w stanie zrobic, by 15-minutowa kartkowka dla Jasia trwala minut 30 w tym samym czasie, to może taki rewolucyjny pomysł, że jak innym dajesz 4 zadania, to Jasiowi 2? Niestety, takie bystrzachy zaraz mają problem, jak to zrobić, żeby tymi 2 sprawdzic te same kwestie, co u innych czterema. Ojej, to trzeba inne dwa dla Jasia przygotować niż dla reszty? No nie moze być! I tak dalej i tak dalej... współczuję serdecznie. Jedyny plus, ze zrobilas dobry uczynek i dzieki Tobie kilka doroslych osob z wyzszym wykształceniem juz wie, ze tak, dysleksja to problemy z czytaniem...
                • little_fish Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 15:58
                  A dysgrafia to jeszcze większe zdziwienie budziła. Szkoda tylko że przed spotkaniem aż jeden nauczyciel zapoznał się z opinią...
          • jasnozielona_roslinka Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 16:23
            No chyba dobrze że pytają, chyba że w opinii już jest napisane że ma/nie ma i złościsz się że jej nie przeczytali
            Nie każdy dyslektyk ma problemy z czytaniem.
            • little_fish Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 16:48
              Generalnie dysleksja to trudności w nauce czytania i pisania i dotyczy większości nią dotkniętych (chyba, że ktoś ma "elementy" czyli np tylko dysgrafię). Ale oczywiście w opinii są opisane wszystkie problemy dziecka.
    • alex_vause35 Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 13:40
      1. Odebrałam awizo z terminem sprawy w sądzie rodzinnym, moje dziecko ma 3 miesiące, żeby pokazać, że pracuje nad sobą, to jest naprawdę mnóstwo czasu. I jeśli będzie dalej tak jak teraz, to mam nadzieję, że zostanie to docenione.
      2. Przyszedł dziś spóźniony prezent na urodziny, taki najlepszy, bo pieniężny wink.
      3. Nic dzisiaj nie muszę pilnego robić, mogę odpoczywać, a jest mi to bardzo potrzebne.
    • berdebul Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 13:47
      Przyszła paczka ze środkami do sprzątania. Są idealne - ładnie pachną, solidne butelki, czyszczą jak marzenie. big_grin

Poważniejsze rzeczy czekają aż nacieszę się zapachem czystej chaty.
      • lilia.z.doliny Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 14.09.23, 07:55
        ładnie pachną, solidne butelki, czyszczą jak marzenie. big_grin

Jakie ich nazwisko?.
    • gama2003 Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 13:48
      U mnie cud.
      Botaniczny.

Otóż jestem początkującym hodowcom pomodoruf 🍅.
      Krzaki w liczbie 4 uzyskałam z kiełków z pomidorów z biedronki, wyrosły owocują, plony zbieramy i pożeramy mlaszcząc, że to pokolenie smaczniejsze niż zimowi przodkowie z sieciówki.

I...

Mam po przekątnej balkonu kolejny krzaczek !!!!
      JAK ?
      Przysięgam, że wiem dużo o kolejności roślina kwitnąca- owocująca -...-...-...- kolejna roślina kwitnąca. I nijak mi się to nie spina !
      Krzaczek vel badyl pionowy zaczyna kwitnąć.

Się dziwię. Nie ma szans by mi ktoś podrzucił sadzonkę, podlewam towarzystwo sama.
      Mąż podejrzewany o plucie pomidorami w skrzynki obraził się, za niewinność niesłusznie pomawiany się czuje.
      Psy ? Ale jak ? Jedzą pomidory. Podejrzewać ? Przesłuchać ?
      • daniela34 Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 13:58
        Ja bym przesłuchała, ale konieczne po odebraniu przyrzeczenia.
        • gama2003 Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 14:08
          Próbuję.
          Zmowa milczenia.
          Jedna biega w kólko z bezczelnym uśmiechem a druga patrzy z wyraźną obawą, że zwariowałam.
    • szmytka1 Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 13:49
      Przyszly wyniki syna, leczenie dało rezultat, biopsja szpiku nie będzie potrzebna. Tera trzeba będzie wyjaśniać inne sprawy medyczne, skąd jego problemy, nie chce minsie klepać po próżnicy, no ale kamień z serca, że to żadne aplazje szpiku.
      • daniela34 Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 13:57
        O i to jest naprawdę dobra wiadomość, bardzo się cieszę, szmytko!
        • szmytka1 Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 14:08
          Dziękuję, ja też się naprawdę cieszę, to jest ogromna ulga dla nas.
      • alex_vause35 Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 13:57
        Uff, pamiętam, jak o tym pisałaś.
        • szmytka1 Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 14:07
          Dzięki, mnie też się przypomniało i dopisałam tam zakończenie.
          • cosmetic.wipes Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 15:27
            Dobrze, że dopisałas, bo zastanawiałam się co tam u twojego syna. A jeszcze lepiej, że to dobre wiadomości ♥️
            • szmytka1 Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 15:31
              Nie lubię nie dokończonych wątków, swoje staram się puentować 😉
      • gama2003 Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 14:03
        I to jest dziś podium 🏆 dobrych wiadomosci !
        Bombelek Szmytki wygrywa, zdrowia i kolejnych pomyślnych wieści !
        • szmytka1 Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 14:08
          Dziękuję bardzo! Bombelek se grabiiii, w międzyczasie został przylapany na wywalaniu jedzenie przez okno 🤨
          • berdebul Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 14:24
            Jesteś moją sąsiadką? big_grin Ostatnio znajduję kanapki w ogródku big_grin
            • szmytka1 Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 15:32
              Nie, bo on nie je kanapek chyba, że byłyby z nutella 😬
          • gama2003 Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 17:00
            Przekaż, że wyrzuca się wracając ze szkoły, albo chowa w tajemniczej skrytce. Tylko trzeba szczelnie owinąć i pamiętać by wywalać mumie co jakiś czas.
            • szmytka1 Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 19:17
              Wyrzucał, to co miał jeść w domu.
      • sajgonetka Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 14:28
        Fantastyczna wiadomość 😊
      • la_mujer75 Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 14:31
        Bardzo dobra wiadomość!
      • primula.alpicola Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 14:38
        Ooo to dobre wieści!
      • enigma81 Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 15:30
        Super wiadomość!
      • szmytka1 Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 15:33
        Ogólnie dzięki wszystkim forumkom, które piszą mi mile slowa
      • muszebosieudusze Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 15:44
        Suuuper!
      • little_fish Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 16:50
        O rany, jak dobrze!!! Oby tak dalej - zdrówka dla młodego 😊
    • 7katipo Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 13:49
      Zwlaszcza ten ZK w Nowym Sączu to pełnia szczęścia normalnie, zazdrość bierze 🤪😉
      • daniela34 Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 13:56
        W tej sytuacji radością jest to, że wreszcie mam szansę się zorientować o co chodzi. A do Sącza i tak muszę służbowo jechać w przyszłym tygodniu w kolejnej sprawie rodzinnej, to upiekę dwóch klientów na jednym ogniu 🤪
        • turbinkamalinka Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 14:45
          daniela34 napisała:

A do Sącza i tak muszę służbowo jechać w przyszłym tygodniu w kolejnej sp
          > rawie rodzinnej, to upiekę dwóch klientów na jednym ogniu 🤪

Smacznegotongue_out
    • skumbrie Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 13:51
      Tak trzymaj! big_grin
    • bi_scotti Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 13:51
      Dzien just started - tyle dobrego (!!!) sie moze wydarzyc smile Cheers.
    • tt-tka Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 14:05
      daniela34 napisała:

> A co wam się udało trzynastego?

*ponuro* przemoknac i to porzadnie. Wczoraj 26 stopni, dzis sie zajesiennilo i to tak bardziej listopadowo niz wrzesniowo.

Ale i tak ciesze sie radoscia tych, ktorym sie dzis cos udalo smile
    • primula.alpicola Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 14:05
      Udało mi się stracic głos w grupie 5- latków.
      Szybko poszło.
      • daniela34 Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 14:09
        sad sad sad przykro mi bardzo. Kiedy jeszcze prowadziłam ćwiczenia dla studentów, to pod koniec prawie każdych zajęć chrypiałam. Nie miałam nigdy zajęć z emisji głosu i okazało się, że "nie umim."
        • primula.alpicola Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 14:52
          daniela34 napisała:

> sad sad sad przykro mi bardzo. Kiedy jeszcze prowadziłam ćwiczenia dla studentó
          > w, to pod koniec prawie każdych zajęć chrypiałam. Nie miałam nigdy zajęć z emis
          > ji głosu i okazało się, że "nie umim."

Z takimi zajęciami zetknęłam się dopiero w czasie rehabilitacji w sanatorium. Świetne i bardzo przydatne, trzeba oczywiscie wyrobic wiele nowych nawyków, no ale w tym jestem dobra.
          Niestety w obliczu przedszkolaków, psu na budę.
      • annaboleyn Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 14:37
        Uuu.
        Choć z drugiej strony - sprytny ruch!
        • primula.alpicola Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 14:40
          Jak to sprytny..? 🙄
          Muszę się pozbyć tej przedszkolnej dziczy.
          W SP mam na ogół ułożone, cywilizowane dzieci i da się prowadzić lekcję bez utraty głosy.
          • annaboleyn Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 15:49
            No wiesz, ciąg myslowy - stracilam glos - nie mogę mieć zajęć z dziczą smile
      • szarmszejk123 Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 14:38
        W grupie pięciolatków to i święty by głos stracił.
        Przeżyłaś, to się liczy :p
        • primula.alpicola Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 14:41
          To jutro niech święty zrobi moje 7 lekcji.
          Będę milczeć i się inhalować, może jakoś pójdzie
          • gama2003 Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 17:02
            Zrób im sprawdzianiki czasochłonne 😉
            • primula.alpicola Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 22:16
              No ale już?! Niech trochę okrzepną po wakacjach!
    • szarmszejk123 Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 14:13
      Udało mi się po raz kolejny udowodnić naszemu cudownemu księgowemu, że się myli.
      Dołujący jest fakt, że księgowi w tym kraju to idioci ale za to znalazło się rozwiązanie pewnego problemu, którego szanowny księgowy nie potrafił znaleźć i mówił że niedasie. A się da. I to zupełnie prosto.
      I to mnie cieszy, że się da. O.
      • daniela34 Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 14:16
        To cieszy. Podejście księgowego jakby mniej.
        • szarmszejk123 Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 14:17
          Problem w tym, że to już kolejny taki .. i się boimy zmieniać, ten chociaż już "nasz" jest :p
          • daniela34 Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 14:27
            Wiem. W dobie nowego wału ja się bałam za głośno oddychać w stronę księgowej 🤪
            • szarmszejk123 Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 14:34
              On biedny jak widzi mój numer to go pewnie krew jasna zalewa, czego to upierdliwe babsko się znowu dokopało 😅
            • gama2003 Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 17:06
              Moja nadal owinięta watką i wachlowana liściem palmowym.
              Mam chyba dys- księgowość i kocham tę kobietę, nic nie rozumiem z tego co ona musi wiedzieć. To jest jakieś kompletnie tajemne dla mnie oprogramowanie mózgu.
              • szarmszejk123 Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 17:14
                A wiesz, co jest najlepsze? Dla mnie to też czarna magia, ale wygląda na to, że dla naszego księgowego jeszcze czarniejsza 🤦
    • ardiss1 Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 14:20
      to i ja się dopiszę.
      mój 13ty zawsze był dobry, 13-tego zdałam na kartę rowerową! ale ten jakoś nie bardzo
      Wycofał się najmujący, choć był zdecydowany i umowa była juz podpisana. Agencja zaczyna poszukiwania od nowa
      Budowlańcy mieli zacząć dziś fundamenty- nie zgadza się jakiś tam poziom w projekcie, architekt ma wyłączony tel. kierownik nie odbiera.
      no pyszniesmile)
    • kazaszkaa Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 14:28
      Wstałam jak budzik zadzwonił smile Dla mnie to sukces, poranne wstawanie to koszmar, wiecznie włączam drzemki. Choćbym spała 12 godzin nie mogę wstać.
      • daniela34 Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 14:33
        Znam ten ból. Od tygodnia mój terminarz funduje mi co chwilę pobudki o piątej i to jest ból
    • ggrr.ruu Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 14:34
      Zaliczyć wypadek na rowerze
      • daniela34 Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 14:36
        Auć!
      • primula.alpicola Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 14:43
        Jesteś poszkodowana?
        • ggrr.ruu Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 14:53
          Mam jedno skaleczenie na nodze i trochę otarć, więc nic specjalnego najbardziej boli wbicie aparatu ortodontycznego od środka w usta, bo uderzyłam twarzą o asfalt. Ale na tyle niegroźnie że nie chciało mi się nawet policji wzywać
          • primula.alpicola Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 15:19
            O kurde, aparat wbity🙄
            • daniela34 Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 15:52
              Mnie boli jak to czytam
              • annaboleyn Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 16:11
                Mnie też...
              • ggrr.ruu Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 22:09
                Ale za to powiększenie ust mam za darmo big_grin
          • annaboleyn Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 15:50
            Jezus Maria.
            Oraz - jak to policji? Czyli ktos Ci ten wypadek spowodował??
            • clara.burgund Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 15:55
              Zapisałam się w promocji na aquashine ptx, duża zniżka i zabieg już pojutrze!!!
            • ggrr.ruu Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 17:01
              Tak, facet skręcił z przeciwległego pasa przecinając mi drogę bo chciał zaparkować po drugiej stronie, na szczęście w ostatniej chwili oboje trochę wyhamowaliśmy
              • annaboleyn Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 17:33
                No fantastycznie, po prostu sad
                • daniela34 Re: Trzynastego nawet w grudniu jest wiosna 😃 13.09.23, 17:55
                  Urrrrroczo!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka