Dodaj do ulubionych

Odnośnie sprzątania kuchni - szmatki, ręczniki

13.09.23, 13:07
Nawiązując do wątku o sprzątaniu kuchni - czego używacie do przecierania blatów? Ostatnio kupiłam takie na rolce Viledy - cienkie listki jak chusteczki higieniczne, fatalne. Używacie takich gąbczastych? Z mikrofibry? Jakie Wam się najlepiej sprawdzają? Ja na razie nie lubię wszystkich wink
Obserwuj wątek
    • beataj1 Re: Odnośnie sprzątania kuchni - szmatki, ręcznik 13.09.23, 13:09
      Najbardziej lubię magiczną gąbkę, a potem na sucho flanelową ścierką kuchenną.
      Albo zwykłe papierowe ręczniki kuchenne. Nie mam ulubionych.
      • kazaszkaa Re: Odnośnie sprzątania kuchni - szmatki, ręcznik 13.09.23, 14:41
        Kupiłam kiedyś magiczną gąbkę i okazała się zwykłą gąbką... Albo jest za trudna w użyciu smile Polecisz jakąś konkretną?
      • iberka Re: Odnośnie sprzątania kuchni - szmatki, ręcznik 13.09.23, 16:11
        Czyli mega drobny papier ścierny. Nie polecam do wszystkiego bez sprawdzenia
        • suki-z-godzin Re: Odnośnie sprzątania kuchni - szmatki, ręcznik 14.09.23, 14:09
          Hehe dokladnie big_grin narzedzia jak z warsztatu do czyszczenia przyschnietego jedzenia.
      • brenya78 Re: Odnośnie sprzątania kuchni - szmatki, ręcznik 13.09.23, 18:54
        Magiczna gabka do przecierania blatów?? Po co?
        • mid.week Re: Odnośnie sprzątania kuchni - szmatki, ręcznik 13.09.23, 20:39
          Bo beataj ma pewnie taka z brokatem w kolorze tęczy
          • beataj1 Re: Odnośnie sprzątania kuchni - szmatki, ręcznik 14.09.23, 08:43
            nie, niestety całkowicie nudną i białą (na początku, bo z czasem zyskuje szlachetny szarawy kolor).
            Jesteśmy rodziną, która generuje bałagan z powietrza. A ja zupełnie nie mam nawyku ciągłego latania ze szmatą. Zatem przyschnięte plamy na blacie to nie jest coś co mnie nie spotyka.
            No i magiczna gąbka w pełni realizuje moje potrzeby.
            Ale jakby była tęczowa: to nawet lepiej smile
            • 1matka-polka Re: Odnośnie sprzątania kuchni - szmatki, ręcznik 14.09.23, 10:41
              Zaschniete plamy na blacie wystarczy zmoczyc wodą na pare minut.
              • beataj1 Re: Odnośnie sprzątania kuchni - szmatki, ręcznik 14.09.23, 11:31
                a komu się chce czekać.
                Ja nie twierdzę że to najlepszy sposób. To mój sposób i jestem z niego zadowolona.
                • roks30 Re: Odnośnie sprzątania kuchni - szmatki, ręcznik 15.09.23, 13:45
                  I tak się podtruwacie. Magiczna gąbka to melamina. 🤮
    • gryzelda71 Re: Odnośnie sprzątania kuchni - szmatki, ręcznik 13.09.23, 13:11
      Wrzosowe z viledy.
    • turbinkamalinka Re: Odnośnie sprzątania kuchni - szmatki, ręcznik 13.09.23, 13:11
      Starych bawełnianych koszulek syna
      • suki-z-godzin Re: Odnośnie sprzątania kuchni - szmatki, ręcznik 13.09.23, 13:23
        Przyszlam tu napisac to samo smile
        • turbinkamalinka Re: Odnośnie sprzątania kuchni - szmatki, ręcznik 13.09.23, 13:42
          suki-z-godzin napisała:

> Przyszlam tu napisac to samo smile
          >
          To nie muszą być koniecznie koszulki ale coś co chłonie wilgoć. Fajne są też bluzy czy spodnie z polara (ale to do wycierania na sucho)
          Ja nie wiem jak inni rodzice trzylatków to robią że ja kupuję używane w dobrym stanie a mój syn potrafi porwać nawet gatki przez sentongue_out
        • pyza-wedrowniczka Re: Odnośnie sprzątania kuchni - szmatki, ręcznik 13.09.23, 15:15
          ja też tak mam; bawełniane t-shirty i getry się super sprawdzają;
      • mava1 Re: Odnośnie sprzątania kuchni - szmatki, ręcznik 13.09.23, 14:03
        a ja osobiscie nie cierpię starych ubrań w formie szmat/ek. Mam uraz z domu rodzinnego bo moja matka uzywała tylko takich. I musiały być bawełniane (chłonne) a bawełniane to najczęściej bielizna była, lata temu. Te strzępiące się ściery wywoływały u mnie odrazę.
        U siebie w domu nie praktykuje tego. W kuchni uzywam szmatek sprzedawnych w kompletach i wymieniam dosyć często. Nie przecieram blatów na sucho bo same wysychają więc po co?
        Na bieżące potrzeby uzywam ręczników papierowych.
        U mnie króluje mikrofibra, której uzywam do przecierania wszystkiego, szafek, luster czy okien - bez środków chemicznych.
        • gryzelda71 Re: Odnośnie sprzątania kuchni - szmatki, ręcznik 13.09.23, 14:04
          Dokladnie opisalas to.co było u mnie hehe.
        • turbinkamalinka Re: Odnośnie sprzątania kuchni - szmatki, ręcznik 13.09.23, 14:54
          To są koszulki 3latka więc nic nie ucinam. Nasze zniszczone ubrania lądują od razu w koszu. Jak te małego się mocno zabrudzą wywalam bez żalu. Jak się da wyprać to używam dłużej. Szmat z pociętych koszulek naszych nie posiadam.
          • gryzelda71 Re: Odnośnie sprzątania kuchni - szmatki, ręcznik 13.09.23, 15:03
            Nie ma znaczenia, naogladalm się w dzieciństwie i nie zużywam w ten sposób.
            • zwyczajnamatka Re: Odnośnie sprzątania kuchni - szmatki, ręcznik 13.09.23, 20:30
              Myślałam, że tylko ja tak mam. Nigdy nie używałam ubrań jako ścierki. Ewidentny uraz z dzieciństwa.
              Używam głównie ściereczek z mikrofibry lub zwykłych ścierek kuchennych bawełnianych.
              Raz udało mi się kupić super ściereczkę, chciałam kupić takich więcej, ale nie pamiętam gdzie kupiłam i już nie mogę nigdzie trafić na takie. To moja ulubiona ścierka, niedługo już niestety skończy żywot, a zastępstwa brak.
        • cosmetic.wipes Re: Odnośnie sprzątania kuchni - szmatki, ręcznik 13.09.23, 15:18
          Mam to samo - odraze to szmatek ciętych z ubrań i miłość do ściereczek z mikrofibry.
          • lilia.z.doliny Re: Odnośnie sprzątania kuchni - szmatki, ręcznik 13.09.23, 16:07
            Mam to samo - odraze to szmatek ciętych z ubrań i
            Mam.i ja!
            • anilkamalinka Re: Odnośnie sprzątania kuchni - szmatki, ręcznik 13.09.23, 17:01
              I ja tez!
              • 1012ja Re: Odnośnie sprzątania kuchni - szmatki, ręcznik 14.09.23, 19:33
                A ja po korzystaniu z kupnych ściereczek przeszłam na bawełniane koszulki. Różnicy w stosowaniu nie ma więc to taki mój prezent dla środowiska.
      • brenya78 Re: Odnośnie sprzątania kuchni - szmatki, ręcznik 13.09.23, 18:56
        "Starych bawełnianych koszulek syna"

Dla mnie też te wszystkie szmaty są obrzydliwe.
        • lilia.z.doliny Re: Odnośnie sprzątania kuchni - szmatki, ręcznik 13.09.23, 19:02
          No otóż. Czasami ekologia jest oblesna, niestety
      • wkswks Re: Odnośnie sprzątania kuchni - szmatki, ręcznik 13.09.23, 19:01
        Jak mi brakuje, otwieram szafę męża i wyciągam najbardziej sfatygowany t-shirt😂
        Widzę, że nie jestem sama
      • anilorak174 Re: Odnośnie sprzątania kuchni - szmatki, ręcznik 14.09.23, 05:48
        O, ja też używam starych koszulek (swoich, męża, dzieci). Mikrofibry dla mnie są do luftu.
    • arthwen Re: Odnośnie sprzątania kuchni - szmatki, ręcznik 13.09.23, 13:20
      Używam mikrofibrowych i bawełnianych (do wytarcia na sucho), ale również nawilżanych jednorazowych (tak, wiem, nie eko, chociaż kupuję takie eko wink ). Takie kombo sprawdza mi się najlepiej.
      A do trudnych plam magiczna gąbka (też nie eko wink )
    • berdebul Re: Odnośnie sprzątania kuchni - szmatki, ręcznik 13.09.23, 13:29
      Na sucho - futrzaste Viledy (nigdzie nie kurzy mi się tak jak na wyspie między kuchnią, a jadalnią).
      Na mokro - ręcznik pocięty na ścierki.
    • heca7 Re: Odnośnie sprzątania kuchni - szmatki, ręcznik 13.09.23, 13:33
      Używam ręcznika papierowego.
    • draconessa Re: Odnośnie sprzątania kuchni - szmatki, ręcznik 13.09.23, 13:33
      Reczniki papierowe i CIF w sprayu. Ogarnia neizle. Do tego mikrofibrowe z viledy.
    • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Odnośnie sprzątania kuchni - szmatki, ręcznik 13.09.23, 13:36
      Ręczniki papierowe Velvet turbo
    • shellyanna Re: Odnośnie sprzątania kuchni - szmatki, ręcznik 13.09.23, 13:39
      Ręczniki papierowe Foxy Tornado.
      • zwyczajnamatka Re: Odnośnie sprzątania kuchni - szmatki, ręcznik 13.09.23, 20:32
        Moje ulubione
    • wena-suela Re: Odnośnie sprzątania kuchni - szmatki, ręcznik 13.09.23, 13:41
      Gąbką - zmywakiem. Mam drewniane blaty, nie tworzą się smugi.
    • ursula.iguaran Re: Odnośnie sprzątania kuchni - szmatki, ręcznik 13.09.23, 14:29
      Mam komplet scierek kuchennych frotte. Codziennie biorę świeżą a zuzyta leci po wysuszeniu do prania. To do wycierania na mokro.

Na sucho wycieram ręcznikami z IKEA - coś w tym guście www.ikea.com/pl/pl/p/hildegun-scierka-czerwony-00484007/

Mam i ścierek i ręczników na tyle dużo że praktycznie codziennie biorę świeżą. Nie lubię jak ścierka leży dłużej niż jeden dzień, zwłaszcza ta do mokrego wycierania.
      • astramastra Re: Odnośnie sprzątania kuchni - szmatki, ręcznik 15.09.23, 13:07
        Jesteś moją zaginioną siostrą bliźniaczką. Mam to samo, ścierka po jednym dniu trafia do prania. Ścierek/ ręczniczków kuchennych mam od groma mimo, że sprzątania nienawidzę.
    • panna.nasturcja Re: Odnośnie sprzątania kuchni - szmatki, ręcznik 13.09.23, 14:34
      Lekko zwilżonych ręczników papierowych. Na sucho nie wycieram, wysycha błyskawicznie.
      • kazaszkaa Re: Odnośnie sprzątania kuchni - szmatki, ręcznik 13.09.23, 14:40
        Jestem właśnie zaskoczona jak wiele osób wyciera na sucho. Ale to może zależy od powierzchni, mam blat drewniany, nie widzę na nim żadnych smug. Jedyne co wycieram papierem do sucha to kuchenkę stalową.
    • al_sahra Re: Odnośnie sprzątania kuchni - szmatki, ręcznik 13.09.23, 14:54
      Najbardziej lubię ręczniki papierowe, ale zdając sobie sprawę, że to nie eko, staram się ograniczać. Kupuję też na Amazonie ścierki “barowe”, to są takie małe ręczniczki frotte, bardzo dobrze chłoną. Ale po jednym dniu idą do prania, więc też nie bardzo eko.

www.amazon.com/GREEN-LIFESTYLE-Kitchen-Restaurant-Cleaning/dp/B07NVQZ2QS

Wycieram na mokro.
    • awf-33 Re: Odnośnie sprzątania kuchni - szmatki, ręcznik 13.09.23, 15:16
      Gabka silikonowa, ręcznik papierowy i ścierka z viledy.
    • headonshouldersbaby Re: Odnośnie sprzątania kuchni - szmatki, ręcznik 13.09.23, 15:50
      Mikrofibry - na sucho po potraktowaniu sprayem , do pralki po każdym użyciu
      • gryzelda71 Re: Odnośnie sprzątania kuchni - szmatki, ręcznik 14.09.23, 07:53
        Ilendziennie zużywasz tych ściereczek?
    • jozefrobotnik Re: Odnośnie sprzątania kuchni - szmatki, ręcznik 13.09.23, 15:55
      Mikrofibry i wody
    • brenya78 Re: Odnośnie sprzątania kuchni - szmatki, ręcznik 13.09.23, 18:59
      Mikrofibra i jakis sprej. Wieczorem wrzucam do prania. Rano nowa sciereczka. Raz w tygodniu piore. Tak jes tnajbardziej ekologicznie. Nie używam ręczników papierowych.
    • m_incubo Re: Odnośnie sprzątania kuchni - szmatki, ręcznik 13.09.23, 20:36
      Ręczniki papierowe lub bawełniane ścierki.
      Nie używam niczego z mikrofibry, NIENAWIDZĘ tego w dotyku.
    • kachaa17 Re: Odnośnie sprzątania kuchni - szmatki, ręcznik 13.09.23, 20:42
      Ja przecieram zmywakiem a wycieram ścierką kuchenną z bawełny. Żadnych jednorazowych nie używam.
    • enigma81 Re: Odnośnie sprzątania kuchni - szmatki, ręcznik 13.09.23, 20:47
      Niestety - bardzo nieekologicznie ani nieekonomicznie, ale używam ręczników papierowych w dużych ilościach. Przy szmatkach różnego rodzaju mam wrażenie, że blat nie jest porządnie wytarty.
    • alicia033 Re: Odnośnie sprzątania kuchni - szmatki, ręcznik 13.09.23, 20:55
      zmywaka kuchennego.
    • shmu Re: Odnośnie sprzątania kuchni - szmatki, ręcznik 13.09.23, 21:16
      Ścierka z mikrofibry albo bawełny. Blaty ścieram tylko woda, chyba, że są zatłuszczone lub po miesie, to wtedy rzeczywiście mydło albo płyn. Robię to na bieżąco, po każdym posiłku, więc wystarczy. Blaty myte są płynem raz, dwa razy w tygodniu (ale gotujemy niestety rzadko, raczej kroje owoce, warzywa, chleb niż gotuje). Ścierki piorę co kilka dni.
      Używanie jednorazówek nie mieści mi się w głowie.
    • magia Re: Odnośnie sprzątania kuchni - szmatki, ręcznik 13.09.23, 21:49
      gabka zmywakowa z plynem do naczyń, a poznoej na sucho ścierka bawelniana
    • pepsi.only Re: Odnośnie sprzątania kuchni - szmatki, ręcznik 13.09.23, 21:50
      W kuchni? Do blatów? Te:
      https://a.allegroimg.com/s192/11e445/628e6781450191f4cc3efeb7846b/scierka-wiskoza-zosia-samosia
      Ale tylko z Biedronki, np z Dino trafiłam podobne, i okazały sie fatalne.
      Do mycia okien, mebli, schodów, czy innych powierzchni płaskich używam starych pociętych podkoszulków tongue_out
      • ma.malina Re: Odnośnie sprzątania kuchni - szmatki, ręcznik 14.09.23, 15:36
        Przy zlewie mam zawsze gąbkę do mycia naczyń i ściereczkę gąbczastą do wycierania blatów i stołu, taką z Viledy lub lidlową W5.
        Co jakiś czas je wyparzam, czasami wrzucam do mikrofali. Wymieniam na nowe co kilka dni.
        Widzę, że w tym wątku jestem jedyną która używa takiej ściereczki, jestem zdziwiona bo myślałam, że to bardzo powszechne smile
        • kazaszkaa Re: Odnośnie sprzątania kuchni - szmatki, ręcznik 20.09.23, 10:48
          Ja nie lubię tych gąbczastych, bo do mycia ok, ale po wysuszeniu są bardzo sztywne i się nie składają ładnie wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka