bi_scotti
13.09.23, 13:44
Moze za wczesne zakladam watek. No idea ile osob mialo okazje film juz zobaczyc wiec nie wiem czy sie da o filmie (!!!) pogadac ale chce tak bardziej na swiezo ...

Pani Holland introduced her film wczoraj wieczorem - wiekszosc sali wstala z uszanowaniem. To uszanowanie jak najbardzej sie nalezalo. Ale zanim pozytywy, to negatywy. Po pierwsze, gdy widze, ze jakikolwiek film is longer than 2 hours, to juz bez ogladania wiem, ze daloby sie skrocic

No i ten tez. Spokojnie z pol godziny, jesli nie wiecej daloby sie wyciac. Aczkolwiek trzeba uczciwie przyznac, ze AH nie jest jedynym director grzeszacym zbyt dlugim przetrzymywaniem widzow przed ekranem - od wielu juz lat, almost all of them grzeszy przegadaniem

Poza tym zaczynam sie zastanawiac czy naprawde juz tylko moi relatives & friends w PL nie uzywaja profanities jak przecinkow? Czy naprawde almost everybody (z wyjatkiem my circle?) w PL rzuca "ku****mi" na lewo i prawo, almost nonstop? Jak dla mnie, "troche" tego bylo za duzo, w pewnym momencie slowo kompletnie zatraca moc, eh.
Pozytywy wiec. AH jest "fachura" - to jest naprawde swietna rezyserka, wybitny artysta, amazing storyteller. Film jest definitely "interwencyjny" i nie da sie go ogladac obojetnie, na chlodno. AH wie jak budzic emocje - great job! Dzieci graja fantastycznie. Juz od ilus lat widac, ze wiekszosc directors nauczyla sie wybierac do rol a potem swietnie pracowac z dziecmi tak by grane przez nie role osiagaly true maestrie. Mam tylko nadzieje, ze ktos sie tymi dzecmi aktorami opiekowal na planie i po zakonczeniu zdjec - ciezki temat, of course.
To nie jest, definitely nie jest film "antypolski" jak jacys tam zarzucaja AH. To jest definitely flm antysystemowy. Kazdy moze byc porzadnym czlowiekiem, kazdy bywa (!) porzadnym czlowekiem, kazdy wie jak byc porzadnym czlowekiem. A complications zwiazane z indywidualnymi wyborami czy byc, czy nie byc, kiedy byc pozostaja ponadczasowe & uniwersalne.
Polecam. Cheers.