ekstereso 13.09.23, 18:47 Mam jutro gości późno o 20,o 19 wracam z pracy. Chciałabym coś do podgrzania, martwię się bo indyk zazwyczaj suchy. Mam kilogram zamrożony, więc jeszcze rozmrażać bym musiała. Macie jakieś pomysły? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szarmszejk123 Re: Co dobrego z piersi z indyka 13.09.23, 18:55 Zrób coś innego:p Odpowiedz Link Zgłoś
aadrianka Re: Co dobrego z piersi z indyka 13.09.23, 18:59 Ten kg to piersi? Ja bym zrobiła w cieście francuskim, pokroić w dość drobną kostkę, ułożyć na środku połowy platu, posypać ziołami, dodać szpinak/brokuły i gorgonzole. Wolne brzegi naciąć w paski, paski zlepić nad nadzieniem. Z tego kg spokojnie wyjdzie 6porcji. Przygotowanie to jakoś kwadrans, piecze się max pół godziny. Odpowiedz Link Zgłoś
ekstereso Re: Co dobrego z piersi z indyka 13.09.23, 19:05 Dzięki, a to mięso surowe? Odpowiedz Link Zgłoś
aadrianka Re: Co dobrego z piersi z indyka 13.09.23, 19:09 Surowe, pokrojone w drobną kostkę dobrze się dopieka. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Co dobrego z piersi z indyka 13.09.23, 19:12 Serio? Indyk upiecze się w pół godziny? Ja bym jednak obsmażyła wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś
aadrianka Re: Co dobrego z piersi z indyka 13.09.23, 19:21 Indyka w ten sposób robię dość często, nigdy nie obsmazam. Fakt, że raczej nie z kilograma. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Co dobrego z piersi z indyka 13.09.23, 19:21 Ciasto francuskie przez pół godziny?? Spali się. Odpowiedz Link Zgłoś
shellyanna Re: Co dobrego z piersi z indyka 13.09.23, 19:04 Ale zaprosiłaś tych gości na kolację? Indyk najlepiej wychodzi mi duszony. Obsmażam duży kawał obsypany przyprawami (majeranek, papryka, sól) z każdej strony. W dużym garnku / brytfannie podsmażam boczek pokrojony w kostkę i cebulę pokrojoną w piórka. Jak mam podsmażone jedno i drugie, przekładam indyka do gara / brytfanny i podlewam wodą. Dokładam grzyby suszone i duszę kilka godzin, podlewając co jakiś czas i obracając. Wychodzi kruchy i soczysty. To jedyny akceptowalny przez rodzinę sposób przyrządzania indyka - właśnie z powodu suchości indyka jako takiego. Po zakończeniu duszenia, przelewam sos do rondelka i zaciągam go odrobiną mąki. Mięso kroję, podgrzewam pyzy i podaję na stół. Trochę czasu to trwa, ale robi się w sumie samo. Odpowiedz Link Zgłoś
ekstereso Re: Co dobrego z piersi z indyka 13.09.23, 19:07 Czyli to zrobię w sobotę bo nie mam czasu dusić kilka godzin. Nie zaprosiłam na kolację, ale wiem, że zostaną. W sumie cieszę się na to spotkanie, ale dzień niefortunny. Mąż jest w górach, więc nawet nic pilnować w piekarniku też nie może, będę jutro sama jako gospodyni. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Co dobrego z piersi z indyka 13.09.23, 19:17 Nie przepadam za indykiem, ale robiłam roladki z tego przepisu i byl ok. Tylko że chyba odpada dla ciebie ze względu na sos na śmietanie: www.poezja-smaku.pl/roladki-z-indyka-w-sosie-serowym/ Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Co dobrego z piersi z indyka 13.09.23, 19:18 Przepraszam, miałam się podpiąć pod post startowy, nie pod shell. Odpowiedz Link Zgłoś
ekstereso Re: Co dobrego z piersi z indyka 13.09.23, 19:19 Dziękuję! Wszystko mam, nawet szpinak i sery ( córka przywiozła z Włoch przepyszne). Spróbuję zrobić sos na śmietanie roślinnej. Odpowiedz Link Zgłoś