Dodaj do ulubionych

Co dobrego z piersi z indyka

13.09.23, 18:47
Mam jutro gości późno o 20,o 19 wracam z pracy. Chciałabym coś do podgrzania, martwię się bo indyk zazwyczaj suchy. Mam kilogram zamrożony, więc jeszcze rozmrażać bym musiała. Macie jakieś pomysły?
Obserwuj wątek
    • szarmszejk123 Re: Co dobrego z piersi z indyka 13.09.23, 18:55
      Zrób coś innego:p
      • ekstereso Re: Co dobrego z piersi z indyka 13.09.23, 18:58
        Chyba racja. Ale co?
    • aadrianka Re: Co dobrego z piersi z indyka 13.09.23, 18:59
      Ten kg to piersi? Ja bym zrobiła w cieście francuskim, pokroić w dość drobną kostkę, ułożyć na środku połowy platu, posypać ziołami, dodać szpinak/brokuły i gorgonzole. Wolne brzegi naciąć w paski, paski zlepić nad nadzieniem. Z tego kg spokojnie wyjdzie 6porcji. Przygotowanie to jakoś kwadrans, piecze się max pół godziny.
      • ekstereso Re: Co dobrego z piersi z indyka 13.09.23, 19:05
        Dzięki, a to mięso surowe?
        • aadrianka Re: Co dobrego z piersi z indyka 13.09.23, 19:09
          Surowe, pokrojone w drobną kostkę dobrze się dopieka.
          • ga-ti Re: Co dobrego z piersi z indyka 13.09.23, 19:12
            Serio? Indyk upiecze się w pół godziny?
            Ja bym jednak obsmażyła wcześniej.
            • aadrianka Re: Co dobrego z piersi z indyka 13.09.23, 19:21
              Indyka w ten sposób robię dość często, nigdy nie obsmazam. Fakt, że raczej nie z kilograma.
            • taje Re: Co dobrego z piersi z indyka 13.09.23, 19:21
              Ciasto francuskie przez pół godziny?? Spali się.
    • shellyanna Re: Co dobrego z piersi z indyka 13.09.23, 19:04
      Ale zaprosiłaś tych gości na kolację?

      Indyk najlepiej wychodzi mi duszony. Obsmażam duży kawał obsypany przyprawami (majeranek, papryka, sól) z każdej strony.
      W dużym garnku / brytfannie podsmażam boczek pokrojony w kostkę i cebulę pokrojoną w piórka.
      Jak mam podsmażone jedno i drugie, przekładam indyka do gara / brytfanny i podlewam wodą. Dokładam grzyby suszone i duszę kilka godzin, podlewając co jakiś czas i obracając.

      Wychodzi kruchy i soczysty. To jedyny akceptowalny przez rodzinę sposób przyrządzania indyka - właśnie z powodu suchości indyka jako takiego.

      Po zakończeniu duszenia, przelewam sos do rondelka i zaciągam go odrobiną mąki. Mięso kroję, podgrzewam pyzy i podaję na stół. Trochę czasu to trwa, ale robi się w sumie samo.
      • ekstereso Re: Co dobrego z piersi z indyka 13.09.23, 19:07
        Czyli to zrobię w sobotę bo nie mam czasu dusić kilka godzin. Nie zaprosiłam na kolację, ale wiem, że zostaną. W sumie cieszę się na to spotkanie, ale dzień niefortunny. Mąż jest w górach, więc nawet nic pilnować w piekarniku też nie może, będę jutro sama jako gospodyni.
      • daniela34 Re: Co dobrego z piersi z indyka 13.09.23, 19:17
        Nie przepadam za indykiem, ale robiłam roladki z tego przepisu i byl ok. Tylko że chyba odpada dla ciebie ze względu na sos na śmietanie:

        www.poezja-smaku.pl/roladki-z-indyka-w-sosie-serowym/
        • daniela34 Re: Co dobrego z piersi z indyka 13.09.23, 19:18
          Przepraszam, miałam się podpiąć pod post startowy, nie pod shell.
        • ekstereso Re: Co dobrego z piersi z indyka 13.09.23, 19:19
          Dziękuję! Wszystko mam, nawet szpinak i sery ( córka przywiozła z Włoch przepyszne). Spróbuję zrobić sos na śmietanie roślinnej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka