Dodaj do ulubionych

Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekolog.

14.09.23, 11:30
Znałyście historię tej dziewczyny?
29 latka pozytywnie zakręcona na punkcie sportu, treningów i zdrowego odżywiania zachodzi w ciążę. Wtedy dowiaduje się że ma niezłośliwego guza móżdżku. Decyzja aborcja i natychmiast operacja lub operacja po porodzie. Decyduje się donosić ciążę., w szpitalu bierze ślub. Na skutek komplikacji rodzi córkę w 26 tygodniu, przechodzi 2 operacje, po których pozostaje sparaliżowana, w pieluchach, nie może połykać, chodzić, mówić, długotrwała śpiączka, mnóstwo komplikacji i setki tysięcy włożonych w rehabilitację. Po trzech latach walki podejmuje decyzję, że rozwodzi się z mężem bo jak twierdzi zmienianie pieluch, cewników, rurek zabiło w nim namiętność. Mówi że mąż unika kontaktu fizycznego i że już go nie pociąga. Dziewczyna absolutnie nie nadająca się do samodzielnego życia wyprowadza się, postanawia żyć sama, wynajmuje sama mieszkanie ( Potem zatrudnia jednak opiekunkę do pomocy bo widzi że nie daje rady) Miesiąc później opiekunka znajduje ją rano martwą, podpiętą do respiratora.
O śmierci Uli informuje .... Mama ginekolog na swoim insta, dopiero później potwierdza to mąż, który jak mówi jest w szoku, że informacjie w internecie tak szybko się rozchodzą.
Kibicowałam bardzo tej dziewczynie. To co choroba i uszkodzenie nerwów podczas operacji zrobiły z pełnej życia, wysportowanej dziewczyny było porażające. Miała w sobie niewiarygodną wolę walki, ale jej decyzja że w tym stanie zamieszka samodzielnie była szokująca i czułam, że to się bardzo szybko, bardzo źle skończy. Ona jeszcze przed wyprowadzką wpadła w sidła jakiegoś sekciarskiego kościoła w Niemczech, stała się bardzo religijna, może to też miało wpływ na jej decyzję aby odejść od męża. Po wszystkim na faceta, który robił przy niej wszystko, wylał się hejt, że nie spisał się jako mąż, i nie sprawdził się w chorobie. Prawdziwe piekło...
plejada.pl/newsy/nie-zyje-ula-jurzysta-mama-ginekolog-przekazala-smutna-informacje/j7nmztv
Obserwuj wątek
    • triss_merigold6 Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 14.09.23, 11:35
      Jak bardzo niepełnosprawne jest dziecko urodzone w 26. tygodniu ciąży?
      • black.imak Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 14.09.23, 11:42
        Z tego co mówiła rozwija się doskonale, choć w jednym z komentarzy jakaś lekarka zauważa że dziewczynka ma mnóstwo cech dysmorficznych twarzy świadczących o jakimś zespole genetycznym. To faktycznie widać na pierwsze rzut oka, ale nie wiem może to "taka uroda"
        • z_lasu Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 14.09.23, 12:18
          Ty nie wiesz, ja też nie, ale myślę, że jednak genetyk wie co mówi.
          • black.imak Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 14.09.23, 12:21
            To nie im genetyk powiedział. O cechach dysmorficznych u dziewczynki pisała jakaś lekarka w komentarzach na fejsie (faktycznie jest lekarką). Ula nigdy nie wspominała, i cieszyła się że mała dobrze się rozwija.
          • kamin Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 14.09.23, 19:08
            Genetyk stawiający diagnozy na podstawie zdjęć w social mediach. Powinien mieć odebrane prawo wykonywania zawodu.
            • szmytka1 Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 15.09.23, 07:02
              A kto i gdIe napisał, że to genetyk? Słowo lekarka nie oznacza z automatu, że genetyk
        • memphis90 Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 14.09.23, 12:32
          Bez przesady, ma szerszy rozstaw galek ocznych, ale miała to tez J. Kennedy-Onasis. Widać, ze dziewczynka jest bardzo podobna do matki, podczas gdy w przypadku wad genetycznych dzieci nie sa zupełnie podobne do rodzicow, tylko do innych dzieci z tym samym zespołem.
          • furiatka_wariatka Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 15.09.23, 12:51
            Tak, dziewczynka jest podobna do matki, na zdjęciach sprzed choroby matka też miała takie specyficzne oczy, jakby lekko skośne i szeroko rozstawione.
            • kropkaa Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 15.09.23, 12:59
              Było wiele pytań o zdrowie dziecka i matka zawsze odpowiadała, że jest zdrowe. Faktycznie podobne do matki ale też i ojca.
        • kandyzowana3x Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 14.09.23, 12:44
          Nawet jesli lekarka mialaby racje, way genetyczne nie wynikaja raczej z wczesniactwa.
          • szeptucha.z.malucha Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 14.09.23, 13:08
            A ja się dziwię, ze jakaś lekarka komentuje publicznie wygląd dziecka sugerując wadę. Jeżeli miałaby jakieś przypuszczenia to powinna skontaktować się na priv z rodzicem. To, co zrobiła jest nieetyczne.
            • lauren6 Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 14.09.23, 13:26
              Ktoś powinien donieść do rzecznika odpowiedzialności zawodowej lekarzy. Idiotce odechciałoby się stawianie diagnoz na podstawie zdjęć.
              • szeptucha.z.malucha Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 14.09.23, 13:27
                Chyba, ze to samozwańcza lekarka🤔
              • kocynder Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 14.09.23, 21:37
                Jeśli to poziom wiedzy równy "mama-wkońcu-ginekolog" to nie brałabym serio...
          • asia_i_p Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 14.09.23, 15:25
            Wady genetyczne nie, ale pewna nietypowość rysów twarzy może. Nie wiem, czy to można nazywać dysmorfią, kiedy nie ma podłoża genetycznego, zawsze myślałam, że można, ale pierwszy link w google zdefiniował mi dysmorfię jako zespół wad o podłożu genetycznym i teraz już nie wiem.
            • memphis90 Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 14.09.23, 18:39
              Dysmorfia to kazde wizualne „odstawanie od normy”, czyli od wyglądu większości. I teraz:
              - nie każda dysmorfia sprawia, ze człowiek jest inny i brzydki wink - Anna Taylor Joy ma ewidentny hiperteloryzm i dzięki temu jest piękna
              - nie każda dysmorfia jest uwarunkowana genetycznie - płodowy zespół alkoholowy cechuje sie występowaniem pewnych zmian w rysach twarzy, ale są one wywołane toksyną, nie alkoholem; tak samo zadziałać mogą bakterie (kiła wrodozna), wirusy, toksyny, promieniowanie, pasma owodniowe (czyli mechaniczny ucisk na ciało w macicy) itd.
              - całkowicie zdrowy człowiek może mieć pewne cechy dysmorfii kojarzone z wadami genetycznymi (np pojedynczą bruzdę na dłoniach, kojarzoną z zespołem Downa, zmarszczki nakątne na powiekach) - i absolutnie nie mieć żadnej wady genetycznej

>pierwszy link w google zdefiniował mi dysmorfię jako zespół wad o podłożu genetycznym
              Ten pierwszy link to medonet, wiec teges…
              • kk345 Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 15.09.23, 12:17
                >Ten pierwszy link to medonet, wiec teges…
                Może to berga pisała?
        • joyce_byers Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 14.09.23, 13:25
          Ta mała ma urodę po mamie i ojcu. Dokładnie takie same rysy twarzy. Uroda koneserska. Ale tutaj raczej żadnych wad nie ma, Ula mówiła, że mała jest zdrowa. Po prostu taka uroda dziecka. Są różne dzieciaczki.
        • mamkotanagoracymdachu Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 15.09.23, 14:41
          black.imak napisał(a):

> Z tego co mówiła rozwija się doskonale, choć w jednym z komentarzy jakaś lekark
          > a zauważa że dziewczynka ma mnóstwo cech dysmorficznych twarzy świadczących o
          > jakimś zespole genetycznym. To faktycznie widać na pierwsze rzut oka, ale nie w
          > iem może to "taka uroda"

I ktos traktuje powaznie lekarkę, która stawia taką diagnoze publicznie, na podstawie zdjęć na insta?
      • 1matka-polka Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 14.09.23, 12:11
        triss_merigold6 napisała:

> Jak bardzo niepełnosprawne jest dziecko urodzone w 26. tygodniu ciąży?

Też mnie tylko ten aspekt najbardziej zainteresował.
        • szeptucha.z.malucha Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 14.09.23, 12:14
          Pewnie nie bardziej, gdyby było urodzone w 24 tc, gdy o problemie sie dowiedziała.
        • srubokretka Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 15.09.23, 03:48
          mammy w rodzinie takie dziecko. Teraz jest nastolatkiem, nic mu nie jest. Normalnie sie rozwija.
      • spirit_of_africa Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 14.09.23, 13:04
        Urodziło się w 28/29tc nie w 26
      • bei Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 14.09.23, 13:32
        Gdzieś czytałam, ze urodziła się w 28 tygodniu, mógł być nawet przekroczony o kilka dni.
        • bei Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 14.09.23, 14:12
          Sprawdziłam na instagramie, córeczka chorej urodziła się w 29 tc, albo w pierwszym dniu 30 tc. Waźyla 1100 g, 9 w skali A
      • shule_aroon Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 14.09.23, 16:03
        To zależy, rokowania są różne, dziecko forumki mama.emmy pomimo tak wczesnego porodu jest samodzielna nastolatka.
      • ivaz Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 14.09.23, 21:22
        Mojej koleżanki córka, dziś 9latka, poza wadą wzroku, jest świetnie rozwijającą się dziewczynką.
      • sloneczna_paraolka1 Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 15.09.23, 16:36
        triss_merigold6 napisała:

> Jak bardzo niepełnosprawne jest dziecko urodzone w 26. tygodniu ciąży?

A ty to oczywiście utopiłabyś w wiaderku zaraz po porodzie.
    • black.imak Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 14.09.23, 11:37
      Z drugiej strony ona wspaniałomyślnie zwróciła facetowi wolność i życie. Bardzo ciężka sytuacja i nie wiadomo jakie wyjście byłoby tu dobre.
    • lilia.z.doliny Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 14.09.23, 11:38
      Trochę dużo wątków. I pewnie bardzo złych decyzji. W sumie jednej decyzji...
      Ps. To, że zmienianie pieluch może zabić najwieksza namietnosc, to chyba rozumiem.
    • homohominilupus Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 14.09.23, 11:43
      Co za koszmarna historia
    • zapozno23 Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 14.09.23, 11:43
      A pewnie gdyby nie dowiedziała się o tym niezłośliwym guzie, nadal byłaby wysportowaną młodą kobietą. Smutne.
      • zapozno23 Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 14.09.23, 11:47
        Dobra, dopiero doczytałam artykuł. Czyli miała dziewczyna dość zaawansowane objawy guza i zabiegi usunięcia go były konieczne. Tak czy owak smutna historia.
    • primula.alpicola Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 14.09.23, 11:45
      Tragiczne.
      Co z dzieckiem?
      • 35wcieniu Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 14.09.23, 11:49
        Ale co co?
      • black.imak Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 14.09.23, 11:50
        Żyje. Z tego co pisała rozwija się dobrze. Dziewczyna opisywała swoje zmagania na instagramie na koncie
        apetyt_na_endorfiny
      • spirit_of_africa Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 14.09.23, 13:06
        Dziecko za pare dni kończy 3 lata i na ostatnim filmiku jeździło na rowerku na 2 kółkach. Całkiem niezle jak na wcześniaka z 28/29tc
    • tt-tka Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 14.09.23, 11:49
      Podpinam sie pod pytanie, co z dzieckiem. Kiedy ona sie wyprowadzila, zostalo z ojcem ? Kto sie nim zajmowal i zajmuje ?

Smutna konkluzja - jedna zla decyzja i konsekwencje na lata, nie tylko dla osoby decydujacej. A mozna bylo te ciaze przerwac...
      • 35wcieniu Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 14.09.23, 11:50
        No tak, ojciec się zajmuje.
        Ono już ma chyba ze 3 lata.
      • homohominilupus Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 14.09.23, 11:51
        No ok ale czy wcześniejsza operacja (po aborcji) mogloaby się udać i nie doprowadzić jej do stanu wegetatywnego?
        • memphis90 Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 14.09.23, 12:38
          Od diagnozy guza do porodu minęły 2 tyg, wiec nijak by aborcji + operacji szybciej niż w te 2 tyg by nie zrobiła. Poza tym nigdzie nie jest powiedziane, ze operacja po aborcji poszłaby lepiej niż operacja po porodzie. Albo ta sama operacja bez żadnej ciąży w ogole.
          • beznickova Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 15.09.23, 07:23
            Dokładnie, poza tym aborcja w 24 tygodniu ciąży to raczej nie jest taki tam błahy zabieg. Nie rozumiem, jak można ex cathedra oceniać czyjeś wybory w takiej sytuacji.

• hanusinamama Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 15.09.23, 08:04
            NO coś tu matematycznie się nie styka. Dowiedziała się w 24 tygodniu a dziecko urodziło się w 28.
            Ja nie twierdze, ze operacja wczesniej by lepiej wypadła...ale to jednak 4 tygodnie a 2
        • sloneczna_paraolka1 Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 15.09.23, 16:41
          homohominilupus napisała:

> No ok ale czy wcześniejsza operacja (po aborcji) mogloaby się udać i nie doprow
          > adzić jej do stanu wegetatywnego?
          >

Puknij się w łeb.
          Ona chciała urodzić, wiec może uszanuj decyzje kobiety? Czy wychodzi to poza twój światopogląd?
          Obrzydliwe jest pisać o aborcji. O dziecku które życie ma ojca i rozwija się prawidłowo.
          Guzy mózgu zwłaszcza u dorosłych to „krzyżyk”
          • homohominilupus Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 15.09.23, 17:21
            sloneczna_paraolka1 napisała:

> homohominilupus napisała:
            >
            > > No ok ale czy wcześniejsza operacja (po aborcji) mogloaby się udać i nie
            > doprow
            > > adzić jej do stanu wegetatywnego?
            > >
            >
            > Puknij się w łeb.
            > Ona chciała urodzić, wiec może uszanuj decyzje kobiety? Czy wychodzi to poza tw
            > ój światopogląd?
            > Obrzydliwe jest pisać o aborcji. O dziecku które życie ma ojca i rozwija się pr
            > awidłowo.
            > Guzy mózgu zwłaszcza u dorosłych to „krzyżyk”

Sama się puknij. I melisy napij.

Odnosiłam się do wcześniejszych sugestii aborcji we wcześniejszych postach.
      • 35wcieniu Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 14.09.23, 11:54
        A mozna bylo te ciaze przerwac...

Ale w tym przypadku to akurat nic specjalnie nie zmieniło. Dowiedziała się o tym guzie w 24 tyg. ciąży. Urodziła w 26.
        • tt-tka Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 14.09.23, 12:22
          Zmieniloby. Nie byloby dziecka osieroconego przez matke i raczej malo zdrowego. No i ten maz mialby pod bardzo wyczerpujaca opieka jedna osobe, nie dwie, w tym druga na wiele lat.
          • 35wcieniu Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 14.09.23, 12:27
            Nie rozumiem jaką drogą podąża Twoja myśl, doprawdy.
            Ojciec wydaje się jednak być zadowolonym z faktu że jest rodzicem. Sugestia, że byłoby mu teraz łatwiej nie mając ani dziecka ani żony jest dość śmiała.
            • memphis90 Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 14.09.23, 12:45
              Ja sparafazuje, co kiedyś już napisałam w kontekście litowania się nad płodem cierpiącym katusze, bo nikt go zawczasu nie spytał czy chce być dzieckiem Naomi Campbell. Jeśli ból związany z byciem polsierotą będzie kiedyś większy, niż satysfakcja z życia w ogole, to przymusu życia nie ma i każdy z nas może je zakończyć (tak, nie dotyczy to osób nieprzytomnych i sparaliżowanych, które nie mogą). Wiec nie wciskajmy nikomu odgórnie, ze o ileż lepiej by mu było być martwym zlepem komórek niż żywym zlepem komórek. Ani nie wpier… się w cudze decyzje o aborcji - każda ma równe prawo do zdecydowania, ze ją wykona, jak i do decyzji, ze jej nie chce.
            • sloneczna_paraolka1 Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 15.09.23, 16:43
              35wcieniu napisał(a):

> Nie rozumiem jaką drogą podąża Twoja myśl, doprawdy.
              > Ojciec wydaje się jednak być zadowolonym z faktu że jest rodzicem. Sugestia, że
              > byłoby mu teraz łatwiej nie mając ani dziecka ani żony jest dość śmiała.
              >

No nie wiesz ,przecież one szanują tylko decyzje o aborcji, o urodzeniu dziecka już nie.
          • lauren6 Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 14.09.23, 12:42
            Trzeba było swoje dzieci abortować, bo kiedyś umrzesz i też zostaną bez matki.

Skąd w tobie taka potrzeba oceny i komentowania cudzych wyborów życiowych?
            • tt-tka Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 14.09.23, 12:47
              lauren6 napisała:

> Trzeba było swoje dzieci abortować, bo kiedyś umrzesz i też zostaną bez matki.
              >
              > Skąd w tobie taka potrzeba oceny i komentowania cudzych wyborów życiowych?

Stad, ze zawodowo od wielu lat zajmuje sie takimi osobami/rodzinami, w ktorych jest taka osoba.
              • 35wcieniu Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 14.09.23, 12:49
                Ale jaka osoba?
                Dziecko póki co rozwija się normalnie, a matka nie żyje i nie żyje nie dlatego że zdecydowała się urodzić, tylko dlatego że operacja uszkodziła jej nerwy. Co nie miało związku z ciążą.
              • m_incubo Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 14.09.23, 13:09
                Jaka osoba? Martwa?
                🤦🏻‍♀️
              • memphis90 Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 15.09.23, 07:00
                Czyli ze - na logikę - należało abortowac matkę, tak…?
              • sloneczna_paraolka1 Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 15.09.23, 16:45
                tt-tka napisała:

> lauren6 napisała:
                >
                > > Trzeba było swoje dzieci abortować, bo kiedyś umrzesz i też zostaną bez m
                > atki.
                > >
                > > Skąd w tobie taka potrzeba oceny i komentowania cudzych wyborów życiowych
                > ?
                >
                >
                > Stad, ze zawodowo od wielu lat zajmuje sie takimi osobami/rodzinami, w ktorych
                > jest taka osoba.
                >
                >
                >
                To powinnaś stracić prawo do wykonywania zawodu.
                Masz pomagać nie oceniać.
                Mam nadzieje ze ktoś cię wyśledzi i tak się stanie.
                Nie chciałbym żebyś mi pomagała a potem oceniała.
          • headonshouldersbaby Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 14.09.23, 15:53
            Fuck two komentarz jest wrecz demoniczny... wstydziłabys się. Powiedz to temu dziecku.
          • ardzuna Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 16.09.23, 00:00
            tt-tka napisała:

> Zmieniloby. Nie byloby dziecka osieroconego przez matke

Lepiej nie żyć niż się urodzić i zostać wcześnie osieroconym przez jednego z rodziców?
      • black.imak Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 14.09.23, 11:55
        Ona o guzie dowiedziała się w 24 tygodniu, nie wiadomo czy przerwanie ciąży coś by zmieniło. Z drugiej strony lekarze bali się że nie przeżyje porodu. Ale jej stan był efektem uszkodzenia nerwów podczas operacji.
      • waleria_bb Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 14.09.23, 12:04
        Smutna konkluzja - jedna zla decyzja i konsekwencje na lata, nie tylko dla osoby decydujacej. A mozna bylo te ciaze przerwac..
        Myślę podobnie i zastanawia mnie, czy ona miała tak silną wiarę w to, że wyzdrowieje. Czy może urodzenie tego dziecka to była rozpaczliwa próba oszukania śmierci, zostawienia czegoś po sobie, sama nie wiem.
        • 35wcieniu Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 14.09.23, 12:12
          Jakiego oszukania śmierci? Tam nic nie wskazywało że to się tak skończy, miała spore szanse na wyzdrowienie, to nie był nowotwór złośliwy.
          • black.imak Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 14.09.23, 12:26
            Niestety guz niezłośliwy też rośnie i uciska na struktury mózgu. No a z jakim ryzykiem wiąże się operacja na mózgu to każdy wie. I tu niestety się nie udało. Guza usunięto, ale konsekwencje operacji są tragiczne.
        • szeptucha.z.malucha Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 14.09.23, 12:15
          Ale decyzja o urodzeniu dziecka nie miała wpływu na finał.
      • memphis90 Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 14.09.23, 12:36
        Mając na uwadze, ze o guzie dowiedziała sie podobnow 24 tc, a w 26 już było po porodzie, to w sumie nie ma różnicy, nie sądzisz…? Aborcji tez w jeden dzień by nie zrobiła…
        • panna.nasturcja Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 14.09.23, 16:00
          Wyżej są linki, że urodziła w 30 tygidniu ciąży, to jednak spora różnica.
          Poza tym rozumiem, że Tt-tka pisze również o losie dziecka, którego przy innych wyborach by nie było i losie męża.
          • memphis90 Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 14.09.23, 18:46
            Ale to był wybór rodziców tego dziecka. Ideą życia biologicznego na Ziemi jest powielenie genów, wiec czemu miałoby dziwić, ze ktoś postawił właśnie na to powielenie, mając w perspektywie zniknięcie z tego padołu?
          • septembra Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 15.09.23, 06:22
            Jeśli już chcemy się czepiać kobiety że nie wykonała aborcji (a czym to się różni od czepiania się że wykonała??) to może trzymamy się faktów. Łatwo sprawdzić kiedy dowiedziała się o guzie i był to 26 tydzień. Na progu bezpiecznego terminu, już widzę jak ematka leci robić aborcję wyczekanego dziecka na tym etapie ciąży.
          • mara_marzanna Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 15.09.23, 12:13
            Los męża jest taki, że miał żonę i dziecko, a teraz ma tylko dziecko (zdrowo rozwijające się). Jeśli mąż i ojciec ginie w wypadku nikt nie mówi, że może dobrze by było, gdyby i dziecko zginęło z nim, bo by żona miała teraz wolne.
            Możliwe też, że szpitala, w którym podjętoby się zabiegu, szukałaby parę tygodni i na to samo by wyszło.
            • szeptucha.z.malucha Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 15.09.23, 13:06
              Poza tym po 22 tc to jest już poród przedwczesny. Nikt dziecka nie zostawiłby na pewna śmierć, tylko podjęto by się terapii.
          • sloneczna_paraolka1 Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 15.09.23, 16:49
            panna.nasturcja napisała:

> Wyżej są linki, że urodziła w 30 tygidniu ciąży, to jednak spora różnica.
            > Poza tym rozumiem, że Tt-tka pisze również o losie dziecka, którego przy innych
            > wyborach by nie było i losie męża.

Serio a może mąż chciał tego dziecka i ona tez?
            W głowie się nie mieści ze teraz nadeszły czasy ze powinno się robić aborcje, bo ematce się nie podoba ze facet sam wychowuje dziecko.
            Co żal ci dorosłego faceta ze ma dziecko i jest samotnym ojcem?
            Dziecko jest ok ,wiec o czym tu dyskutować?
            Śliski kocyk?
            • muireade Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 15.09.23, 17:09
              sloneczna_paraolka1 napisała:

> Dziecko jest ok ,wiec o czym tu dyskutować?

O tym, że matka jest nie ok.
              • m_incubo Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 15.09.23, 17:17
                A co ciąża miała z tym wspólnego?
                • muireade Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 15.09.23, 17:28
                  Co ciąża miała z tym wspólnego tego nie wiem, nie zmienia jednak faktu, że śmierć matki to też niezbyt fajna rzecz.
                  • marta.graca Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 15.09.23, 17:31
                    Co za odkrycie!
                    • muireade Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 15.09.23, 17:33
                      Pytacie to odpowiadam.
                      • szeptucha.z.malucha Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 15.09.23, 17:37
                        Czyli, jeżeli matka dziecka umrze, to je utylizujemy?
                        • muireade Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 15.09.23, 17:38
                          Ze swoim to rób co chcesz.
                          • szeptucha.z.malucha Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 15.09.23, 17:40
                            Serio jest takie prawo😳
                            • szeptucha.z.malucha Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 15.09.23, 17:41
                              ??
                          • marta.graca Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 16.09.23, 00:02
                            A z twoim co by zrobili, gdybyś zmarła?
    • dramatika Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 14.09.23, 12:15
      black.imak napisał(a):

> Prawdziwe piekło...

Rzeczywiscie, ale zakładanie wątków o tym i załamywanie rączek to jakaś emocjonalna pornografia. Istnieją obszary życia, takie jak np. ogromne cierpienie i tragedie ludzkie, które powinny być objęte czymś w rodzaju sacrum.
      • agatha.trixie Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 14.09.23, 12:25
        A ja się z tym nie zgadzam. Uważam, że trzeba o takich sprawach mówić i się z nimi oswajać. Inaczej z sacrum, tworzy się tabu i prawdziwe piekło dla wszystkich zainteresowanych.
        • dramatika Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 14.09.23, 12:28
          agatha.trixie napisała:

> A ja się z tym nie zgadzam.

Masz prawo 🙄 Ale ja uważam, że racjonalizujesz sobie niezdrową podnietę tą historią.
      • aandzia43 Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 14.09.23, 15:53
        Jako osoba nie afektowana i nie ekshibicjonistyczna poniekąd zgadzam się z tobą. Zastanawiałam się np. czy Pasja Mela Gibsona to nie zbędna nieco pornografia przemocy. Ostatecznie sptwwrdzilam że nawet jeśli to jest potrzebna - są ludzie którzy mają zblokowana wyobraźnię czy po prostu nie zetknęli się z tematem tortur, więc trzeba kawę na ławę. Podobnie z innymi tematami.
      • srubokretka Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 15.09.23, 04:18
        zgadzam sie. Tu nie ma co roztrząsać i na sile szukać tego a to w ojcu, a to w matce, a to choroby u dziecka.
    • dramatika Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 14.09.23, 12:24
      No i jeszcze uwaga - kojarzę nicka black.imak z tego, że lubi zakładać wątki na ematce, najcześciej w tematach politycznych czy kontrowersyjnych, czyli "gazeta mu płaci" i nie, wcale nie mam z tym problemu, wręcz przeciwnie. Ale ogarnijcie się tam w tej redakcji. Nabijanie klików i wyświetleń na tragicznej historii kobiety, z której jedyne co można ukręcić to to, że była głupia, że aborcji nie zrobiła, jest nieetyczne.
      • bulzemba Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 15.09.23, 15:27
        Nie. Głupia bo zaszła w ciążę nie sprawdzając czy zdrowa jest. W uczciwym kraju powinien być system pozwalający zrobić pełne badania zanim się człowiek wpakuje w taką rewolucję hormonalną jaką jest ciąża. A znam kilka kobiet które na pytanie "jak się przygotować do ciąży" od lekarza usłyszały chamski komentarzy.

• mandre_polo Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 15.09.23, 15:32
          Doprawdy są kraje gdzie robią tomografię całego ciała zanim zajdzie się w ciążę?
          • auksencja15 Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 15.09.23, 15:48
            Rezonans ;P
        • maleficent6 Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 15.09.23, 15:39
          Głupia bo zaszła w ciążę nie sprawdzając czy zdrowa jest. 🤦🤦🤦

Bierzesz pod uwagę sytuację, że guz powstał dopiero po zapłodnieniu? Czy należy się badać tylko przed zajściem, czy w trakcie ciąży też, najlepiej co tydzień, i na bieżąco skrobać? 🤔
          • auksencja15 Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 15.09.23, 15:49
            Guz był w mozgu od zawsze. To był naczyniak plodowy, który powstaje w życiu płodowym.
            • maleficent6 Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 15.09.23, 15:56
              Czyli w wypadku tej konkretnej dziewczyny najlepiej by było, gdyby położyła się na cmentarzu? Bo głupia w ciążę zaszła, a mogła się zbadać?
              • kropkaa Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 15.09.23, 16:06
                Z tego co pisała, objawy miała od bardzo dawna, tylko dopiero po fakcie wiedziała skąd się brały te wszystkie rzeczy, których nie pamiętam, bo nie miałam potrzeby zapamiętywania, ale wymieniała.
                • maleficent6 Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 15.09.23, 16:26
                  Nie śledziłam życia tej dziewczyny, nie wiem czy miała objawy. Przyjmuję, że skoro tak pisała, to tak też było. Nie wiem czy zaszła w upragnioną ciążę, czy wpadła. Uważam jednak, że to ona zdecydowała o utrzymaniu ciąży, to ona musiała ostatecznie zdecydować o operacji, to ona poniosła konsekwencje tych wyborów. Nie wiem, i żadna z was tego nie wie, czy po aborcji jej życie potoczyłoby się inaczej albo czy operacja mogła skończyć się inaczej, czy brak operacji byłby lepszy. Naprawdę, żadna z nas nie ma prawa oceniać, czy powinna wyskrobać/powinna urodzić/powinna operować/nie powinna operować. To było jej życie i JEJ DECYZJA. Chyba o to walczymy?
                  Żadna z nas nie wie też, jakby się zachowała w takiej sytuacji, fajnie jest oceniać z wygodnej kanapy.
          • mamkotanagoracymdachu Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 15.09.23, 16:09
            Tak, należy się badać na bieżąco i na bieżąco „skrobać”. To jest jakaś kontrowersyjna opinia?
            • marta.graca Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 15.09.23, 16:14
              Tak, kontrowersyjna. A jak się zachoruje po urodzeniu dziecka, to trzeba je pochować razem z matką jak wdowy w Indiach.
            • maleficent6 Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 15.09.23, 16:31
              mamkotanagoracymdachu napisała:

> Tak, należy się badać na bieżąco i na bieżąco „skrobać”. To jest jakaś kontrowe
              > rsyjna opinia?
              >

Co ile się badałaś w ostatniej ciąży? Co konkretnie badałaś?
              I tak, da się zbadać w ogóle wszystko? Wykluczyć każdą chorobę?
              Czy w 7, 8 miesiącu też skrobiemy czy dusimy poduszką po porodzie?
              Wiesz na pewno, że niektóre nowotwory mogą powstać w trakcie trwania ciąży i bardzo szybko rosnąć (ok, nie ten konkretny przypadek), nie dając żadnych objawów.
              Więc ponawiam pytanie, co ile się badać i na co konkretnie, żeby zapobiec na 100% ewentualności choćby raka? No jestem żywo zainteresowana.
            • alicia033 Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 15.09.23, 17:46
              mamkotanagoracymdachu napisała:

> To jest jakaś kontrowersyjna opinia?
              >
              Kontrowersyjna nie, zwyczajnie mało stosowalna w życiu.
        • alicia033 Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 15.09.23, 16:10
          bulzemba napisała:

> Nie. Głupia bo zaszła w ciążę nie sprawdzając czy zdrowa jest. W uczciwym kraju
          > powinien być system pozwalający zrobić pełne badania zanim się człowiek wpakuj
          > e w taką rewolucję hormonalną jaką jest ciąża

Poza tym wszyscy u ciebie zdrowi, bulzemba?
          • wkswks Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 15.09.23, 18:16
            To są dziesiątki tysięcy złotych.
            Serio, kazdy ma tyle wydawać zanim zdecyduje się na dziecko?
            • little_fish Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 15.09.23, 22:42
              Jeszcze trzeba znaleźć lekarza, który te wszystkie badania zleci, bo wielu nie zrobi się bez skierowania, nawet płacąc te dziesiątki tysięcy złotych
    • dwa_kubki_herbaty Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 14.09.23, 12:37
      A mogła żyć i się dobrze bawić.
      • marta.graca Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 14.09.23, 12:38
        W jaki sposób można się bawić dobrze, mając guza mózgu?
      • 35wcieniu Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 14.09.23, 12:38
        Taaa, totalnie.
      • m_incubo Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 14.09.23, 13:10
        No mogła, mogła, gdyby tylko nie miała guza mózgu.
        Ale miała.
        Bijecie rekordy głupoty w tym wątku.
    • clk Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 14.09.23, 12:50
      Pamiętam ją na samym początku bardzo jej kibicowalem chyba nawet coś wpłaciłam.
      Potem przestałam śledzić jej historię bo zbiórek było coraz więcej i wychodziły jakieś niejasności (brak rozliczeń etc).
      Tak, pieluchy (ale i nie tylko) zabijają namiętność - ja sama nie wiem czy dałabym rade tez latami się kimś zajmować nawet miłością życia
      • hanusinamama Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 15.09.23, 08:05
        Szczególnie, że tam było też dziecko małe.
    • mandre_polo Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 14.09.23, 13:15
      Skąd pewność że gdyby nie operacja jej nerwy nie byłyby uszkodzene, byłaby sprawna osobą?
    • kropkaa Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 14.09.23, 13:29
      Obserwowałam ją na insta, potem czasem zaglądałam, bo jednak bardzo ciężka historia do śledzenia. Podziwiałam ją za walkę i za nadzieję, że dzięki rehabilitacji dojdzie do sprawności.
      I tak się czasem zastanawiałam, czy ja bym się zdecydowała na tę operację - nie udało się, po pierwszym zabiegu była w stanie masakrycznie ciężkim, czego skali chyba się nie spodziewała.
      Mówię o sobie: może lepiej byłoby nic nie robić i zostawić tego guza? Piszę bez researchu neurologicznego, ale widząc jej cierpienie, kolejne problemy (np. z okiem), to było jedno wielkie pasmo cierpienia.
      • kk345 Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 14.09.23, 14:31
        >Mówię o sobie: może lepiej byłoby nic nie robić i zostawić tego guza?
        Mówisz, że komfort decyzji zakładałby pełną świadomość tego, co w twoim wypadku pójdzie nie tak? Bo z jednej strony masz masakryczne objawy, z drugiej jakieś procenty szans na normalne życie po operacji- skąd wiedziałabyś, za ty akurat jesteś w tych X procentach, u których wszystko się zawali? Bo wiesz, nawet wycięcia migdałków możesz nie przeżyć...
        • kropkaa Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 14.09.23, 15:29
          Takie operacje to chyba nie mają dużego % powodzenia, pewnie tyle, ile migdałki niepowodzenia.
          Ta dziewczyna miala ogromną wolę walki, ja chyba siebie nie podejrzewam o taką siłę.
          Dobiła mnie historia z okiem (było nawet zagrożenie wyjęcia), paraliż twarzy, zupełna zależność od innych, skurcze, które są przecież bardzo bolesne.
          Mnie samo czytanie tego przerastało, dlatego zresztą przestałam ją obserwować.
          Nie wiem, czy satysfakcjonowała by mnie taka jakość życia, jaką miała te 3 lata po operacji.
          Tyle, że ja raczej na pewno nie będę już w ciąży, stąd może mi łatwiej tak to rozpatrywać.
          • kk345 Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 14.09.23, 15:33
            Przecież jej stan nie miał nic wspólnego z ciążą, więc nie wiem, dlaczego to wywołujesz jako argument. Miała już przykre objawy guza, nie wiadomo, jak by się to rozwijało bez operacji- gdyby to był taki lajcik "nie operujmy, tak będzie bezpieczniej" to nikt by tej operacji nie zalecał. No a powikłań pooperacyjnych, szczególnie w przypadku mózgu, nikt nie przewidzi.

Skoro więc skoro bierzesz niezgodne z rzeczywistością dane początkowe-ignorując fakty, to nic dziwnego, ze wynik przemyśleńwychodzi ci o tyle optymistyczny, co nieprawdziwy, choć dający ci pewnie złudne poczucie kontroli nad życiem.
            • kropkaa Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 14.09.23, 15:39
              Guz nie miał nic wspólnego z ciążą, ale jakoś fakt ciąży miał chyba wpływ na różne decyzje.
              • kk345 Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 14.09.23, 16:01
                Ogarnij, ze od momentu diagnozy guza, do urodzenia dziecka minęły dwa tygodnie- więc nie, nie zdążyłaby ani z aborcją, ani z operacją przez ten czas.
                Więc znów jesteś w punkcie wyjścia: nie oglądając się na ciążę (bo dziecko już się urodziło, ciązy nie ma) zdecyduj, czy żyć z konsekwencjami rozwijającego się guza- wg gugla są to zaburzenia koordynacji ruchów, oczopląs, podwójne widzenie, problemy z zatrzymaniem ruchu lub z wymierzeniem odległości.
                Oprócz objawów specyficznych, guzy móżdżku powodują także takie same objawy, jakie są następstwem każdego guza mózgu. Ich przyczyna to zwiększenie ciśnienia wewnątrz czaszki, co przejawia się w intensywnych bólach głowy, wymiotach, zaburzeniach widzenia, zawrotach głowy, sztywności karku.

czy zdecydować się na operację, dającą szansę na zdrowie i względnie normalne życie. I nie, nie masz luksusu wiedzy, jak potoczy się akurat twoja operacja i proces leczenia, NIKT takiej widzy nie ma.
                • kropkaa Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 15.09.23, 11:57
                  > czy zdecydować się na operację, dającą szansę na zdrowie i względnie normalne życie.

Tylko jaki jest % powodzenia przy takich operacjach? Bo wiesz, dziewczyna i tak zmarła, a te 3 lata to jakby ciężko uznać za podarowane.
                  • kk345 Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 15.09.23, 12:22
                    Masz absolutną rację- jeśli temat będzie kiedyś dotyczył ciebie, to zdecydowanie nie zawracaj głowy chirurgom, guza mózgu lepiej i bezpieczniej rozchodzić, niż operować.
                    • kropkaa Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 15.09.23, 12:57
                      Oczywiście mam nadzieję, że nie będę miała guza mózgu, jednak gdybym z jakiego powodu musiała mieć operację, po której byłaby duża szansa, że jakość mojej egzystencji sprowadzi się do podbnego poziomu jak UJ, to naprawdę przede mną byłaby bardzo trudna decyzja.
                      • wkswks Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 15.09.23, 15:04
                        Zapewne była alternatywa, tylko nie starczyło na nią czasu. Osobiście nie chce ni się wierzyć, że nie było żadnych objawow. Mi chorobę zdiagnozowała chirurg szczękowa.
                        • alicia033 Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 15.09.23, 15:06
                          wkswks napisał(a):

> Zapewne była alternatywa, tylko nie starczyło na nią czasu.

jeżeli "nie starczyło na nią czasu" to znaczy, że to nie była alternatywa...
                          • wkswks Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 15.09.23, 15:14
                            Tak czy inaczej sytuacja była patowa przez ciążę. Podjęli decyzje, zeby ratować dziecko i stąd cała dalsza historia.
                            Te guzy, kiedy się diagnozuje, maja wielkość groszku i wyciąga się je przez nos.
                      • maleficent6 Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 15.09.23, 15:25
                        A uważasz, że dla tej dziewczyny decyzja nie była trudna? R
                        • wkswks Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 15.09.23, 18:28
                          Ej była. Pytanie moje brzmi, czy ona była poinformowana, jak sie to moze skończyć.
                          2. Pytanie czy lekarz operujący na sile chciał usunąć całego guza, nie interesując się ile w niej uszkodzi;
                          2. Pytanie: czy mówiąc o guzie niezłośliwym mozna mowić o remisji?
                          • maleficent6 Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 15.09.23, 18:38
                            Odpowiadałam kropce, która osądziła dziewczynę, jednocześnie pisząc że dla niej decyzja byłaby bardzo trudna. Myślę, że dla Uli też to była bardzo trudna decyzja. I myślę, że nikt jej nie dawał żadnej gwarancji, myślę że musiała mieć ogromną nadzieję i wolę walki dla siebie i dla dziecka.
                            A na twoje pytania nie odpowiem, bo nie wiem. Nie było mnie tam, nie mam wglądu w dokumentację medyczną, nie wiem na co ona naprawdę chorowała. Czy nie ma tu przekłamań, przejęzyczeń.
                  • brenya78 Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 15.09.23, 21:02
                    "Bo wiesz, dziewczyna i tak zmarła, a te 3 lata to jakby ciężko uznać za podarowane."

Wg mnie to podarowane 3 lata z własnym dzieckiem. Mało? Bo ja bym życie oddala.
      • alicjamagdalena Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 14.09.23, 14:56
        Z perspektywy czasu prw ie tak...ale. ie mamy wiedzy co będzie
        W sumie aga in america żyje i chyba ma się dobrze a dziada nie ruszą.
        • auksencja15 Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 14.09.23, 21:21
          aga in America nazywa się teraz Emily;p
          • spirit_of_africa Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 15.09.23, 20:50
            ????? Ja się zatrzymałam na tym ze urodziła 3 dziecko i zlikwidowała sociale
            • auksencja15 Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 15.09.23, 20:55
              Social niedawno zlikwidowała, zmieniła imię i nazwisko chyba tez (?)
              Podobno się rozwiodła ;p
              • spirit_of_africa Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 15.09.23, 21:18
                Wow. A dalej mieszka w Kostaryce?
                • auksencja15 Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 15.09.23, 21:50
                  Nie, mieszkali na Bali ostatnie kilka lat, obserwowałam ja na insta. Teraz zlikwidowała socjale i mówiła, ze zostaje doula. Nie wiem czy na Bali czy w USA
      • spirit_of_africa Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 15.09.23, 17:08
        Owszem Ula była chora ale nie przesadzałabym z tym cierpieniem. Bawiła się we wlosing, walczyła o sprawność. Nie epatowała tylko bólem i niesprawnością.
        • kropkaa Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 15.09.23, 22:34
          🤦‍♀️
        • auksencja15 Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 16.09.23, 00:07
          Dla mnie obserwowanie jej było zbyt ciężkie i zaglądałam co jakiś czas sprawdzić jak sobie radzi. Moim zdaniem była bardzo ciężko chora, nie mogła jeść, pic, miała niedowład twarzy, infekcje oka, używała respiratora, była uzależniona od pomocy osób trzecich. Miała w sobie nadzieje i próbowała się rehabilitować, ale jej życie było trudne.
    • kk345 Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 14.09.23, 14:24
      W tym wszystkim wyjątkowo śliskie wydaje mi się lansowanie mamy ginekolog na tej tragedii. Nie ma wątpliwości, kto jest w tej historii najważniejszą personą i dlaczego mama (już) ginekolog:
      Przychodzę do was z bardzo smutną wiadomością. Nie wiem nawet, jak to powiedzieć, bo nigdy takiego ogłoszenia nie robiłam na Instagramie, także dla mnie to jest też bardzo trudne. Chciałabym potwierdzić, że Ula zmarła w śnie. Nie wiem, czy dzisiaj rano, czy wczoraj rano, natomiast rozmawialiśmy z jej mężem, jest to sprawdzona informacja, już nie piszcie do mnie, czy tak jest. Wysyłamy kondolencje dla jej rodziny, niestety muszę tę przykrą informację potwierdzić

Dlaczego, na Swarożyca, to ona akurat miałaby przychodzić z wiadomością o czyjejkolwiek śmierci, po cholerę dywagacje, czy śmierć nastąpiła rano czy nie, i dlaczego niby :musi" potwierdzić fakt zgonu? To była jej najbliższa rodzina, czy jak?
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 14.09.23, 14:54
        No dokładnie, i jeszcze stawia siebie w pozycji ofiary, jak to jest dla niej trudno. To mogła po prostu tego nie zamieszczać, ale przecież zasięgi same się nie zrobią...
      • azja_pl2 Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 14.09.23, 14:56
        Tak, mama ginekolog poraz kolejny pokazala swoje oblicze. Wyszla przed szereg, ubiegla najblizszych Uli i w dotatku obwieszczenie o jej smierci umiescila w instarolce miedzy zdjeciami z wesolej wycieczki ze swoimi dziecmi. Co za babsztyl...
        Historia Uli mna wstrzasnela, los bardzo okrutnie pogral sobie z ta dziewczyna.
      • m_incubo Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 14.09.23, 15:10
        Ta kobieta jest obrzydliwa i obrzydliwie się zachowuje, przecież nie pierwszy raz.
        • kk345 Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol 14.09.23, 15:13
          A nie wiem, znam ją tylko z komentarzy na ematce big_grin
        • kropkaa Re: Ula Jurzysta nie żyje- Informuje Mama ginekol